Fotbal v Sýrii: Láska za časů válčení

16.10.2012, 00:05
Aktuality
Zaujalo nás
Sýrii si v dnešní době snad ani nelze spojovat s ničím jiným než s krvavou občanskou válkou. Už rok a půl se rebelové marně pokoušejí sesadit Bashara Assada z čela arabského státu. I v takové atmosféře si nicméně fotbal musí hledat svůj prostor, stejně jako láska za časů cholery v knižní klasice. Jak si vede konkrétně v Sýrii?

Přirozeně strádá, taková je odpověď na onu nevyhnutelnou řečnickou otázku. V průběhu posledního Asijského poháru, konaného v lednu 2011, přitom ještě Syřané odkryli solidní potenciál utvořit s Jordánskem a Uzbekistánem silnou trojku, jež se v blízké či vzdálenější budoucnosti pokusí nabourat hegemonii Jižní Koreje, Japonska a Austrálie.

Pak už ve druhé fázi kvalifikačního snažení o účast na MS 2014 přišla kontumace; a na srpnový Nehru Cup cestoval do Indie výběr složený převážně z hráčů druhého, ne-li třetího sledu. Syřané rázem nemají kde brát a reálně hrozí, že minimálně z výsledkového hlediska spadnou na úroveň Kataru, SAE či sousedního Libanonu. Čili mezi průměrnou šeď největšího světadílu; a to docela klidně nadlouho předlouho.

Dle údajů uznávaného týdeníku The Economist ze Sýrie ke čtvrtému říjnu uprchlo přesně 327 944 lidí; většina z nich si to namířila do Jordánska, zbylé procento se rozptýlilo po dalších přilehlých zemích, jakými jsou Turecko, Libanon a Irák. Jakkoliv někdo z nich těžko mohl sám sebe považovat za člena národního fotbalového týmu, také pro něj je tenčení "populační" základy příhodné. Na zmíněný Nehru Cup prý obvyklé opory nemohly "kvůli závazkům v domovině"; ligová soutěž je přitom oficiálně pozastavena od května letošního roku.

Jediným klubem, jenž se dále udržoval - řekněme - v běžném chodu, byla mistrovská Al Shorta, která až do konce září bojovala v rámci volné asijské napodobeniny Poháru UEFA. Tu nakonec opustila ve čtvrtfinále, aby i ona upadla do nepříjemné, leč v jejím případě pouze částečné hibernace.

Některá mužstva však takové štěstí v neštěstí přirozeně neměla. Kupříkladu bývalý finalista kontinentální Ligy mistrů, Al Karamah, byl zcela odstaven a je bohužel velmi pravděpodobné, že se už jako takový v celostátní soutěži nikdy neobjeví. V té samé pozici se ocitl rovněž Al Ittihad, další kdysi hrdý celek, který ošklivě doplatil na svou geografickou polohu. Inkriminovaná města Homs a Aleppo jsou dnes totiž jedněmi z nejkritičtějších bodů na glóbusu.

"Nyní tady není bezpečno; není bezpečno v Damašku, není bezpečno všude jinde v Sýrii," promlouvá zoufale k reportérovi SBS Qusay Habib, jedna ze známějších fotbalových postav ztrápené země a kapitán Al Shorty. Ačkoliv dosvědčuje, že se zrovna v Sýrii nedá ani elementárně trénovat, do balonu si jako jeden z mála donedávna kopnul. Jeho fotbalová kariéra byla definitivně přerušena až tříhodinovým návratem z Ammánu, jordánské metropole, kde Al Shorta našla za účelem prestižních zápasů dočasný azyl. Syrská výprava musela oněch 176 kilometrů spolykat v autobuse, přesun letadlem je v této době nereálný.

"Žádný klub nemá peníze a nikdo teď fotbal ani nesleduje, všichni hltají televizní zprávy," vysvětluje Habib, proč se kopaná lusknutím prstu dočista vytratila z jeho rodné krajiny. Sám se už začal učit japonsky, aby si snáze našel angažmá na klidném východě kontinentu. "I kdyby teď problémy ustaly, ještě se tu možná další dva až tři roky žádná liga hrát nebude," přemítá dále osminásobný internacionál, přičemž odhaduje, že národní tým může spotřebovat dokonce jednu celou generaci, než se jakž takž vyléčí z momentální deprese.

Reprezentaci momentálně supluje právě Habibova Al Shorta, obecně silně protekční mančaft. Pokud by teď měl Sýrii v AFC Cupu zastupovat kterýkoli jiný celek, zřejmě by to sám předčasně zabalil. Al Shorta je ovšem jednoznačně prorežimní, policejní klub se sídlem v Damašku (kde se alespoň nějak dá trénovat) - proto také s vládní podporou dál omezeně funguje; v prosinci se dokonce vydá do Kuvajtu na Západoasijské mistrovství. V roli klasického nároďáku.

Tak už ale samozřejmě bude činit řádně oslaben; zejména zahraniční hráči jako Gelson, někdejší spoluhráč Robinha ze Santosu, brzy ztratili trpělivost, takže hned po pohárovém exitu utekli přinejmenším rovnou za hranice, do Jordánska.

Rovněž 25letý Qusay Habib necítí potřebu hrát si na nějakého hrdinu, který by odhodlaně propagoval svůj sport v krajině, jež na takové věci nemá žádné pomyšlení - z profesního hlediska chce tedy rozhodně pryč. Zároveň se ale bojí o rodinu. "Rád bych hrál za velký tým v Asijské Lize mistrů a ukázal všem, jakým dokážu být fotbalistou, ale pořád tu mám celou rodinu," přibližuje rodák z Qamishli.

Tedy ze severovýchodního cípu Sýrie, kde dodnes aktivně působí jednotky rebelů...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (60)

Přidat komentář
mesyas

Láska za časů cholery jsem četl

Reagovat
osobnostx

To jseš docela ženská teda.....

Reagovat
smazaný uživatel

Já to viděl akorát zfilmované

Reagovat
smazaný uživatel

Chcelo by to vyhubiť najskôr Ameriku, Izrael, Turecko a podobných sráčov ktorý v tomto svete hrajú špinavú hru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, pak a by měl konečně Assad klid na vládnutí a vládl by ve své vlasti nerušeně až do smrti.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eder

Jasně, vyhubme je všechny!

Reagovat
smazaný uživatel

Raid na ně!!!!!!!!!!

Reagovat
Pokahontas

Nelze všechny Turky,Izraelce a Amíky házet do jednoho pytle-v Turecku např.probíhají docela početné protesty proti tureckému vměšování se do tohoto konfliktu.

Chtělo by to větší angažovanost někoho,před kým mají politické elity této nesvaté trojice aspoň trochu respekt,v tomto případě tedy nejspíš Ruska.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
miky10

Ok.

Reagovat
terry

Reagovat
fantomas

Reagovat
Counter

Za tu moji klasiku nakonec ještě můžeš být rád

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

:-*

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat
smazaný uživatel

okurkova sezona..

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
smazaný uživatel

ze asi neni o cem psat, kdyz pises o hovnech

Reagovat
fantomas

Jo tak...

Reagovat
sosna

Reagovat
Zajda

Sýrie a jejich obyvatelstvo přeji si konečně konec toho všeho ale neměli bychom tahat politiku do sportu

Reagovat
smazaný uživatel

maj nějakou "hvězdu" v Evropě? jinak docela zajímavý, že průměrnej Brazilec de kopat do Sýrie

Reagovat
fantomas

Nemaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Senharib Malki je jediný Syřan co znám a docela mu to střílí v Roda Kerkrade. Ale teď se dívám, že toho moc za repre nenahrál.

Reagovat
miky10

Fantomas o tom nic neví...

Reagovat
fantomas

Njn, ten mi vypadl, holt sotva patří do širšího repre kádru, spíš ani to ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Kuvajt a Sýrie na mistrovství východní Asie?To je nějaké podivuhodné

Reagovat
fantomas

Západní samozřejmě, sorry.

Reagovat
Posledni Kovboj

Fantomasi, nevadi Ti davat takovyhle clanky sem, kde se toho okamzite chopi takova sbirka pomatenejch individui? Btw super clanek.

Reagovat
fantomas

A kam jinam? Můžu si leda založit vlastní blog, kde by to četlo ještě tak třikrát míň lidí, to mi za to nestojí...

Reagovat
Posledni Kovboj

Mel jsem na mysli nejakej ceskej "mainstream", napriklad iHned. Nicmene kdyz tak nad tim premejslim, ani tam bys to s publikem nemel o moc lepsi, aspon co se "smetanky" tyce.

Reagovat
fantomas

Tam můžeš mít taky nákej svuj blog jako na iDNES? Vůbec netušim, jak to na takových serverech chodí, a popravdě mě to právě ani neláká. Nemyslim si, že právě tam by se shromažďovala moje "cílová skupina" spíš než tady..

Reagovat
Posledni Kovboj

Ja myslel jako externi redaktor, vzhledem k tomu, co posledni dobou obcas produkujou bych tipoval, ze maj vlastniho obsahu celkem akutni nedostatek. Ale treba proste jen neumej cist a psat no. Tak preju pevny nervy.

Reagovat
fantomas

No to už vůbec ne, vyhovuje mi tohle "free" redaktorování...

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek, to mi tady na Eurofotbalu udělá vždycky radost...

Reagovat
smazaný uživatel

35.pre mier v Sýrii

Reagovat
fantomas

Reagovat
The Krupy

Výborný a zaujímavý článok, vždy sa rád dozviem niečo nové. Napr. už dávno som čítal o tom čo stváral jeden z Husajnových synov (tuším Udaj) s futbalistami, čisté zverstvo...

Reagovat
smazaný uživatel

Výborná práce, Fantomasi! Když v tom budeš pokračovat, nebudu se zlobit...

Reagovat
smazaný uživatel

To sa mi paci na tomto portaly, ze ten futbal sa tu ukazuje zo vsetkych spektier ako prechadza celou kulturou a spolocnostou je to sucasný sportovy fenomen. zaujimavy clanok

Reagovat
oli9

O takovýchhle zemích bych asi ani neuvažoval jak je na tom fotbal, tady tenhle článek mě ale zaujal dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

Proč tam je vůbec ZAUJALO NÁS? Nemělo by tam bejt spíš: ZAUJALO TOMÁŠE DANÍČKA?

Reagovat
Posledni Kovboj

mne to zaujalo taky.

Reagovat
miky10

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
fantomas

Vyšlo to na EuroFotbalu nebo na blogu Tomáše Daníčka?

Reagovat
sejber

Reagovat
domingo

Jordansko

Reagovat
fantomas

Omán už vypadá seriózně, pokud teď Austrálie remizuje v Iráku.

Reagovat
fantomas

Aha, právě dostala na 1:0.

Reagovat
fantomas

Aaaarchiiieeee!

Reagovat
stas87

vojna bude pokracovat..assad sa moci doborvolne nikdy nevzda a jednotky rebelov vo svojich radoch nikdy nenajdu svojhu vodcu,podobna situacia ako v bielorusku...opozicia sice je a realne existuje ale ide len o boj,co bude po vojne nikto neriesi,kratkozraky pristup

rezim v syrii na to ide ale zo zlej strany,assadovi ludia sa snazi presvecit obcanov ze demonstracie a protesty robi nevzdelana spodina proti strednej a vyssiej vrstve,dalej sa rezim snazi o to ludom vnutit nazor ze ak svrhnu assada tak sa k moci v syrii dostane sunnitska vacsina a ich uspech ukonci slobodu inych nabozenskych mensin ktore su v syrii zrejme najvacsie na blizkom vychode,vraj by potom mohlo zacat zabijanie alebo mlatenie alavitov lebo z tejto mensiny pochadza assad a jeho rodina

v skutocnosti je to tak ze demonstracie prebiehaju aj za prispenia sunnitov,krestanov ktorych je v krajine asi 10% sa to tiez tyka a chodia demonstrovat,to iste aj alaviti ktory organizuju protivladne demonstracie cize assad klame a zamerne znemoznuje slobodny pohyb novinarov

vojaci strielaju zo siitskych stvrti tie sunnitske a snazi sa o to postvat komunity proti sebe,zo strany sunnitov rebelov niekedy dojde k pomste ale su to vynimky,rezim ale toto robi strategicky

v homsu sa ale zatial nepodarilo ludi doviest k obcianskej vojne..

tolko asi k syrii...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele