Flórián Albert - První "Císař"

21.12.2011, 10:52
Životopisy
Když nedávno (31.10.) zemřel v Budapešti sedmdesátiletý Flórián Albert, přešlo se to takřka bez povšimnutí. Tedy u nás. V Maďarsku se jeho pohřbu účastnil premiér s prezidentem, u jeho rakve zahalené do státní vlajky stála čestná stráž a vitrína se Zlatým míčem za rok 1967. V té rakvi ležela legenda světového fotbalu, famózní hráč, který se jako první pyšnil přezdívkou "Císař".

Narodil se 15. 9. 1941 v malém městečku na maďarsko-jugoslávských hranicích Hercegszántó jako třetí dítě ze čtyř. Matka, poloviční Chorvatka, zemřela v jeho dvou letech. Otec - kovář bušil celý den do kovadliny a ze všeho nejvíc toužil po tom, aby z kluků vyrostli prvotřídní fotbalisti. Proto se vůbec nezlobil, když celý den bušili do balónu, naopak, sám jim míč koupil a vůbec je v jejich zálibě podporoval, seč mohl. Nakonec se vypracoval jen Flórián, zato však do takových sfér, o jakých se otec snad ani nedoufal snít.

V jeho (Flóriánových) jedenácti letech se rodina přestěhovala do Budapešti. Starej Albert tam snáze našel práci, no a mladej, Flórián, se přihlásil do Ferencvárosu. Jeho šíbři tehdy netušili, co za poklad v něm našli. Ze strany Albertova otce nešlo o racionální přístup v této volbě: že by se jako bál, že se "Flori", jak mu doma říkali, v mnohem lepších klubech typu Honvédu či MTK neprosadí. Stadion "Fradi" byl nejblíže jejich domova.

Stačilo jen pár tréninků, aby jeho trenér Tatrai, spoluhráč slavného Sárosiho prohlásil: "Ten to dosáhne daleko." Později dodal, že mu mladík připomíná mi Ortha, jednoho nejlepších hráčů, co kdy Maďaři měli. Talentovaný "Flori" se mládežnickými týmy Ferencvárosu prohnal jak vítr, v žádném moc dlouho nevydržel, vždy hrával ve starší kategorii - a vždy byl hodně vidět. Opravdu hodně. První, co si na něm mohli návštěvníci mládežnických kategorií povšimnout, byla zarputilost přesahující běžně standardy. Prameny hovoří pateticky o tom, že bojoval i tehdy, když to ostatní vzdali, a že svým příkladem nejednou strhl mančaft k úspěšnému obratu ve skóre. Buď jak buď, už v šestnácti nastoupil za maďarskou osmnáctku a svým gólem pomohl zmírnit porážku s Bulhary ve Varně 2:1. Rok nato vedl maďarskou juniorku coby kapitán na turnaji UEFA v Bulharsku. Mladí Maďaři sice selhali, ale jejich kapitán hrál tak, že z poštovní schránky za pár týdnů vytahoval pozvánku do A-týmu své země.

To už měl za sebou debut za první mužstvo "Fradi". Pár měsíců před maturitou (1959) dvěma góly zařízl Honvéd a na jeden nahrál způsobem, za který mu přímo na hřišti pogratuloval dokonce i pokořený brankář, jímž nebyl nikdo jiný než sám velký Grosics. Ve výhodné střelecké pozici namísto střely přihrál k překvapení úplně všech na stadionu lépe postavenému spoluhráči. Zatímco Grosics už skákal ve směru předpokládané střely, zaskočený spoluhráč doklepával snadno do prázdné kasy. Když pak úspěšný maturant nastoupil v r. 1959 poprvé za seniorskou reprezentaci (po necelé jediné sezóně v lize), nikdo se tomu nedivil. Stříbrným medailistům z minulého MS 1958 Švédům sice góla nedal, ale hrál tak, že jeden maďarský novinář poznamenal: "Sice jsme vyhráli 3:2, ale v útoku jsme měli jen jednoho hráče - nováčka Alberta." V Maďarsku zbystřili, nová hvězda jejich fotbalu začala probleskávat na potemnělé obloze. Její zář viděli i v Holandsku, kde mu nabízeli na tu dobu astronomický plat 100 000 dolarů. Odmítl.

Na LOH do Říma jeli Maďaři jako favorité, skončili však až na třetím místě. Albert však exceloval, v devíti utkáních vstřelil deset gólů. To už byl platným členem reprezentace, stihl např. v jakési odvetě za finále MS 1954 po slalomu přes půl hřiště pomoci k vítězství nad NSR, dát hattrick Jugoslávii, z toho dva góly slavnému Bearovi. Maďaři v té době formovali nový tým, který by navázal na neporazitelnou "Zlatou jedenáctku" z první půlky 50. let. Pokud se odborná i laická veřejnost obávala, jak to bude po odchodu "Zlatých hochů" s jejich fotbalem vypadat, jedno bylo jasné vcelku záhy všem - post po odcházejícím Hidegkutim je zajištěn. Ne však nějakým ostříleným borcem, ale osmnáctiletým klukem narozeným u jugoslávských hranic - "Florim".

Mezi oběma borci byl však co do stylu hry obrovský rozdíl. Zatímco Hidegkuti plnil dokonalým způsobem roli jakéhosi staženého útočníka, rozdělujícího balóny na všechny strany, tvořícího hru a v případě potřeby i zakončujícího, prostě něco, co dnes hraje, dejme tomu takový Totti, Albert byl klasickým vysunutým útočníkem, koncovým hráčem, a to opravdu navýsost produktivním. Oplýval tak vytříbenou technikou, že když nějaký čas hostoval v brazilském Flamengu, stal se uprostřed všech těch brazilských míčových kouzelníků miláčkem tamních fanoušků. Zapojoval se však i do mezihry a jeho přihrávky do vyložených šancí přesně na nohu, to byla též paráda. A jeho výskok a střelba hlavou, no co vám mám povídat. A když se k tomu všemu přidala nastupující generace mladých maďarských výtečníků, jakými byli Bene, Tichy, Fenyvesi, Mézsöly či Sipos, začal si okolní svět přestat myslet, že se "Zlatou jedenáctkou" zmizel z fotbalové mapy obávaný soupeř.

Do Chile jeli v r. 1962 Albert a spol. jako černý kůň turnaje. Potvrdil to i první zápas ve skupině, v němž zdolali Angličany v poměru 2:1. Pak následovalo šest kusů Bulharům a bezgólová remíza s Argentinou. Československo pro ně mělo být ve čtvrtfinále hračkou, to by však nesměl chytat Viliam Schrojf, který každý balón doslova špendlil jak motýla. Maďaři z něj byli doslova nešťastní. Nebylo to totiž tak, že by své šance zahodili, Schrojf jim je jednoduše pochytal, a to způsobem, nad kterým kroutili hlavami i maďarští novináři pamatující nejlepší časy Pláničky či Zamory. Výsledek 1:0 je poslal domů. Slabou náplastí pak pro Alberta byla cena pro nejlepšího kanonýra turnaje, o kterou se za čtyři trefy do černého dělil se čtyřmi dalšími šutéry (např. s Garinchou), a cena pro nejlepšího mladého hráče celého MS. Domů se vracel rozčarovaný, to však ještě nevěděl, že mu začínají "Zlatá šedesátá".

Pomalu ale jistě se stával hlavní postavou maďarského fotbalu a již za svého života legendou. Dnes, kdy média přišijí tento přídomek pomalu každému, komu se podaří dvakrát za sebou bezchybně přihrát, to zní možná podezřele, ovšem v jeho případě to platí beze zbytku. V Maďarsku padaly už v té době návrhy na postavení jeho sochy. Tradovalo se, že módní koncerny šijí obleky podle střihu toho jeho. Už jen ta přezdívka, kterou ho počastovali - "Czászár", tj. "Císař", mluví za vše. A přestože doma získal cenu pro nejlepšího fotbalistu jen 2x (1966 a 1967), nikdo nepochyboval o tom, kdo je nejlepší. Nepochyboval o tom ani on. A dával to najevo. Jak bych to... Nechtěl bych být jeho méně nadaným spoluhráčem. Za nepřesnou přihrávku dokázal dotyčného nešťastníka zpucovat, že seřvaný jedinec neměl daleko do breku. Bylo pod jeho důstojnost o takový míč bojovat, do šprajcu téměř nikdy nechodil. Zato jeho přihrávky, to byla fantazie. A střely jakbysmet. Bylo mu úplně fuk, jestli střílí pravou, nebo levou, bylo mu úplně fuk, jako nohou vede míč či na jakou stranu dělá kličku. A co jej ještě zdobilo, to byla již zdaleka viditelná elegance. Zkuste se podívat na některé z mála záběrů, co se dochovaly. Flórián Albert - jedinečné ztělesnění fotbalové elegance. A taky génia. Hráč to byl vskutku vynikající, což uznával každý. Mnozí odborníci jej v období dvouletky 1966-1967 považovali za nejlepšího hráče světa, či přinejmenším Evropy. V roce 1966 dostali Madaři do skupiny Portugalce s Eusebiem a Brazilce s Pelém. S prvně jmenovanými sice prohráli v překrásném utkání 2:1, zato "Kanárky" poslali po výhře 3:1zpět do Brazílie. Pelé sice v tomto zápase nenastoupil, ale experti se shodli v tom, že vzhledem k tomu, jak hrál Albert, by ani Pelé nepomohl. Ve čtvrtfinále však nový horký favorit na titul ztroskotal (po kolikáté již?!) na výtečném výkonu brankáře. Tentokrát jistého Lva Jašina. A patrně jen proto, že skončili tak brzy, nestal se Albert už tehdy evropským fotbalistou roku. Tím se stal B. Charlton, mistr světa. "Czászár" usedl na trůn až rok nato. Jako dosud jediný maďarský fotbalista získal Zlatý míč. Až za ním skončili takoví giganti jako Bobby Moore, George Best či Gianni Rivera a Uwe Seeler.

Na klubové sféře o něm bylo rovněž pořádně slyšet. S Ferencvárosem došel v r. 1962 do SF Poháru veletržních měst (předchůdce UEFA, později EL) a v sezóně 1964-1965 jej dokonce zelenobílí vyhráli. Na své cestě vyřadili mj. Bilbao, AS Řím, Manchester United a ve finále pak Juve. A v sezóně 1967-1968 prohráli "Fradi" ve stejné soutěži až ve finále s Leedsem. Kromě toho vystřílel Albert zelenobílým barvám v letech 1963, 1964, 1967 a 1968 čtyři mistrovské tituly. Stal se 4x králem střelců a skóroval i v exhibičním zápase Výběru světa proti domácím Brazilcům. Pak pár týdnů, jak již bylo řečeno, hostoval ve Flamengu a díky své jedinečné technice se stal v mžiku číslem 1 u jeho fanoušků - mezi hráči, pro něž je technika druhou přirozeností!

O jeho chování na hřišti vůči spoluhráčům již byla řeč. A mimo ně? Hrát tento kluk dneska, byl by jedním z nejnenáviděnějších hráčů, nenáviděným o to víc, oč víc by při jeho, mírně řečeno, ne zrovna šťastné povaze, vynikala jeho fotbalová genialita. Byl klasickou primadonou, a to primadonou toho nejtěžšího kalibru. Rozmazlování fanoušky, novináři i funkcionáři z něj udělalo umíněného fracka, kterému stačilo špatně se vyspat, a trenér letěl. Když se mu nechtělo trénovat, tak prostě netrénoval a s pohybem na hřišti a herním zápalem to přestal přehánět. Konflikty s vedením a vůbec s kdekým byly na pořadu dne, různé aféry se zametaly pod koberec. Albert byl prostě nepostradatelným hráčem a největším miláčkem fanoušků "Fradi" i repre. A když se navíc oženil s populární herečkou Irén Bársonyovou, nebylo v Maďarsku oblíbenějšího páru.

V červnu r. 1969 však pro "Czászára" přišla těžká rána. V přátelském zápase proti Dánsku jej odnesli na nosítkách s těžkým zraněním kolena. Na hřiště se sice vrátil, ale už to nebylo to pravé ořechové. Sám přiznal, že myslí spíš na koleno než na hru samotnou. Patřil i nadále k nejlepším, pomohl nároďáku ke 4. místu na Euru 1972 dvěma příhrami, Ferencvárosu dopomohl k vítězství v domácím poháru a semifinále poháru UEFA v témže roce. Ale Flórián Albert let šedesátých už to nebyl. Cítil to sám, a tak ve třiatřiceti letech pověsil kopačky na hřebík. Příznačně pak ve svém posledním zápase za "Fradi" proti Zalaegerszegu skóroval. Naposledy ve své kariéře. Celkově rozjásal příznivce zelenobílých 391x v celkových 540 svých utkáních (poměr ligových je 351/256), za maďarskou repre dal v 75 duelech 33 gólů.

Stal se sportovním novinářem. Zkoušel to i na trenérské lavičce, jeho jméno mu otevřelo vrátka např. na tu reprezentační libyjskou, ale úspěšný moc nebyl. Mohl už jen vzpomínat na roky slávy. Pokud by čirou náhodou zapomněl, připomínali mu je jeho spoluobčané. Byl jmenován čestným občanem rodného Hercegszantó i Budapešti, stadion Ferencvárosu nese od r. 2007 jeho jméno, z rukou prezidenta republiky pak obdržel Rytířský řád za zásluhy o vlast. 31. 10. "Czászár" zemřel, týden po operaci srdce.

Za Ferencváros a dokonce i za reprezentaci nastupoval i jeho stejnojmenný syn. Byl však "jen" reprezentantem, nic víc. Kvalit svého táty nedosáhl a zařadil se tak do zástupu synů slavných fotbalistů, kteří zůstali ve stínu svého velkého otce. V mládežnických týmech Ferencvárosu teď prohání mičudu "Císařův" vnuk. Převezme vladařské žezlo on?

Při pietních aktech věnovaných památce veleslavného děda mohl pozorovat, jak velký cíl si vytyčil. Před ligovým utkáním "Fradi" s Paks SE, hraným v den pohřbu svého velkého předchůdce, nastupovaly obě jedenáctky za absolutní tmy, jen pod nohy jim svítil jeden reflektor. Na cestu jim v pravidelných intervalech vyzváněl zvon. Plné hlediště zářilo tisíci rozsvícenými svícemi a ze světelné tabule na vše shlížela "Czászárova" tvář. Poté byla ve středovém kruhu rozžata obrovská fakule a operní zpěvačka do toho několik minut trvajícího veledůstojného ticha zapěla hymnu. Pak se rozsvítila všechna světla na stadiónu a publikum spustilo obrovský aplaus. A po tradičním chorálu oslavujícím "Fradi" se celý stadion chytl za ramena a za neustálého poskakování spustil mohutné "Czászár, Czászár, Czászár..."

Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (101)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Puskas novy Bojda? Dalsi clanok na ktorom si urcite zmlsnem

Reagovat
Y.N.W.A

bylo mi jasný, kdo to psal ...jdu si dát oběd s Albertem

Reagovat
smazaný uživatel

zajimave co dokazou lide udelat z tupeho kopalisty xD

Reagovat
smazaný uživatel

A přestože doma získal cenu pro nejlepšího fotbalistu jen 2x (1996 a 1967) - nejdřív v 96 až pak v 67? (myslím, že by tam mělo být 1966,1967, nebo se mýlim?)

Reagovat
Puskas

Nemýlíš, stačilo Ti k otmu jedno čtení, mi nestačilo ani trojí

Reagovat
smazaný uživatel

aha 29 let asi těžko hrál dospělý fotbal

Reagovat
Filip12

pan hráč ale Puskas byl lepší

Reagovat
Puskas

proto nemám nick "Albert"

Reagovat
Filip12

Reagovat
smazaný uživatel

krásné čtení, díky

Reagovat
Puskas

též - za pochvalu

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek klasicky Nechystáš někdy do budoucna článek o hráčích jako byl Luis Suárez Miramontes nebo Kubala. Prostě o někom z Barcy?

Reagovat
Puskas

Dík. Měl jsem v plánu, ale už tu byli.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokusím se je dohledat ale jsem to projížděl asi jsem si jich nevšimnul.

Reagovat
smazaný uživatel

tak už jsem si to vygoogloval...

Reagovat
stas87

diky inak,on nikdy nebude mat take meno ako puskas,czibor ci kocsis vdaka tomu ze s nimi nehral ze?uz z tej fotky vyzera nesympaticky palec hore za to ze vedel ze uz to po tom zraneni nie je ono a rozhodol sa skoncit a netrapil sa dalej

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek Puskasi. Ale teď jsem se s tím koncem nachytat nenechal, i když stejně me trochu zamrazilo. Jen chtěl bych se zeptat, proč obdivujes Maďary?

Reagovat
Puskas

To není o nich, já odmala hodně četl - i ofotbale, odmala mě brala historie - i ta fotbalová, no a ta Zlatá jedenáctka mě chatla dost, hlavně Puskás. a neboj, do konce roku tu budou /snad - jsou na lavičce náhradníků/ dva Češi, sice sparťani, ale co se dá dělat.

Reagovat
smazaný uživatel

A kteří sparťani? Kvašňák? Nejedlý? Káďa? Burian?

Reagovat
Puskas

Vzhledem k tomu, že to dosud žádný nebyl, máš možností k hádání fůru

Reagovat
smazaný uživatel

To je moc pracný. Raději se nechám podat.

Reagovat
Puskas

Tak čekej, až některého z nich trenér PJ nebo Kily nebo fantomas pošle na plac

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem, znáš hráče Zoltán Opata?

Reagovat
Puskas

Ne

Reagovat
smazaný uživatel

Maďarský reprezentant v letech 1922-1930, tak trochu souvisí s tématem, které chci zpracovat jako článek.

Reagovat
adalbertus

maďaři o něm nepíšou skoro nic,co to je zač?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi nikdo výjimečný. Řekl bych, že řadový reprezentant. S tím o čem chci psát souvisí jen okrajově.

Reagovat
adalbertus

jo takhle

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
adalbertus

já anglicky neumím(do nás cpali tenkrát ruštinu)ale stejně díky

Reagovat
smazaný uživatel

Já to zatím nečetl (a možná ani nebudu). Pro mě byla důležitá tabulka klubů, kde hrál, a které trénoval.

Reagovat
adalbertus

no moc toho není..

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavé je Maccabi Brno a že trénoval KSG.

Reagovat
smazaný uživatel

O Maccabi Brno mi právě jde.

Reagovat
Puskas

Zas bude článek o fanoušcích?

Reagovat
smazaný uživatel

O fanoušcích ne. O židech a fotbálku v lágru.

Reagovat
Puskas

René Tressler - Únik osudu?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, František Steiner - Fotbal pod žlutou hvězdou.

Reagovat
smazaný uživatel

tá kniha je mi známa, aj som ju chcel kupovať, je dobrá?

Reagovat
smazaný uživatel

Já s ní byl velmi spokojen. Poutavé čtení o tématu, o kterém jsem neměl ani ponětí.

Reagovat
smazaný uživatel

a akou formou to je písané?

Reagovat
smazaný uživatel

Víceméně je to faktografická knížka, doplněná o citace vězňů/fotbalistů, také jsou tam tabulky několika ročníků terezínské ligy, fotografie atd.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to by nemuselo byť zlé, ja som ju držal v rukách, mne sa zdala strašne tenká na to, koľko stála, preto som ju nebral.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá moc stránek, ale stojí to za to. Mimochodem já jídostal jako dárek, takže mi její cena žíly netrhala.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja teraz budem mať tiež na Vianoce plno futbalových kníh, neviem sa dočkať

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

tú pravdepodobne dostanem na Vianoce

Reagovat
Puskas

Tos byl asi dost hodný

Reagovat
smazaný uživatel

no "hodný" ani moc nie, skôr mama je dobrá

Reagovat
Puskas

Ještě než když jsem začal výšku, měl jske skoupené všecky fotbalové knihy.

Reagovat
smazaný uživatel

tak dnes som ju naozaj dostal a musím povedať, že je to jedna z najlepších kníh o futbale, aké mám takže neváhaj ani sekundu

Reagovat
Puskas

A toho Alberta ne že bych měl tak rád, ale přišlo mi líto, že se smrt držitele Zlatého míče přešla jen tak, zatímco o kdekom se píší - nejen tu - ságy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
smazaný uživatel

To vše vysvětluje. Díky za odpověď.

Btw : Kdyz už si u těch spartanu udělej třeba Kvašňáka

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek. Je až z podivem co se z té tak moc fotbalové země stalo, vždyť Maďarsko mělo mraky skvělých hráčů a bohatou tradici, a teďka jsou to takové močůvky.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím to sem nikdo nedal, takže tady je video ze zmiňovaného rozlučkového zápasu

http://www.youtube.com/watch?v=pBIp1h8Byyg

Reagovat
DelPiero137

To s tym zvonom a svieckami mi pripomina Hells Bells, ide z toho mraz...

Reagovat
DelPiero137

Tuto od 12 min skanduju Albertovo meno, pekne.

BTW, Madarsky fans su dost velky fanatici...

Reagovat
adalbertus

piše se cSászár

Reagovat
kubys

Puskási, zajímáš se i o Jugoslávskou kopanou? Mám teď na mysli Partizan 50. let s hráči jako Čajkovski, Bobek, Zebec, Beara a hlavně Milutinović.

Reagovat
smazaný uživatel

Vy ho chcete uštvat, ne ?

Reagovat
kubys

Mě jen zajímá, jestli by se něco takového nepřipravovalo.

Reagovat
Puskas

Mám něco málo materiálu o Čiku Čajkovském, ale málo.

Reagovat
smazaný uživatel

ja sa tiež veľmi zaujímam o históriu (nielen futbalu), mám mnoho materiálov, starých kníh, napísal by som zaujímavé články z histórie futbalu, len neviem, či by nevadilo, že to je v slovenčine

Reagovat
smazaný uživatel

No někomu by to vadilo. Ale větišně ne. Tak jen do toho.

Reagovat
smazaný uživatel

cez Vianoce niečo napíšem, pošlem adminovi a už to nechám na ňom......

Reagovat
smazaný uživatel

Kupoval si Štart a Futbalmagazín? Tam sa vždy venovali aj historii, mal som toho mraky, ale naši to potom ked som vyrástol vyhodili.

Reagovat
smazaný uživatel

no tak Štart som už nestihol, pretože som sa narodil 1997... Ale od známych mám mraky čísel, asi 300 najmä zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Futbalmagazín kupujem 6 rokov, mám aj zviazané čísla z 2000... Inak Futbalmagazín sa v poslednom období strašne pokazil, už to nie je tak kvalitný časopis.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som ročník 1978, a Štart a niekedy aj Stadion a Tip som kupoval ako malý, r.1993 začal vychádzať Futbalmagazín-kupoval som ho asi do r. 2000, bol famozny na svoju dobu.

Reagovat
Puskas

Jo, to jo.

Reagovat
Puskas

Štart a Stadion - ve své době výborné časáky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adalbertus

mimochodem sympaťák jako všichni maďaři..

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, revizor Bulču (nevím jak se to maďarsky píše, proto to píšu, jak se to čte) z filmu Kontrol, byl pěkná svině .

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný film. A nejlepší byl ten narkoleptik.

Reagovat
smazaný uživatel

To byla dobrá postava. Ale bavil mě i ten nejstarší z nich. Třeba jak se tam u toho rozmašírovaného chlapa pod metrem poblil mlaďas a starej povídá: "Hm, když se mě budou ptát, co se tu stalo, řeknu, že se tady vysral pták. Dobrý mladej, klidně mi poblij i rameno."

Reagovat
onze

ALBERT FLORI, pán futbalista

Reagovat
Kaze

Vypadá jako Lucius Vorenus

Reagovat
DelPiero137

"Pelé sice v tomto zápase nenastoupil, ale experti se shodli v tom, že vzhledem k tomu, jak hrál Albert, by ani Pelé nepomohl." - toto je fakt veta ktora hovori za vsetko.

Ten rozluckovy zapas (aspon tu ceremoniu) si idem pozriet.

A opat, skvaly clanok, dik zanho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Dík.

Reagovat
smazaný uživatel

Človeče ty si sa jednoducho minul povolaniu, mal si byť novinár.Opäť famóznym štýlom napísané.Inak, ako písal niekto vyššie, tiež by ma potešil článok o tých juhoslovanoch z 50-tych rokov, alebo aj neskôr okolo Džajiča.A ked píšeš o Madaroch, nemáš náhodou aj Sárosiho?

Reagovat
Puskas

Mám o něm něco málo, ale s Maďary musím dát místnímu čtenářstvu na chvíli pokoj, si vezmi, cwlou dobu nic a naráz tři články. Kdyby měl být čtvrtý, tak... A dík za pochvalu, jo, odmala jsem snil o tom, že budu fotbalový novinář, zatím to nevyšlo, ale třeba si mne někdo všimne .

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl bych, že PJ, nebo Kily si tvého talentu brzy všimnou .

Reagovat
Puskas

A tak uz si vsimli, kdyz me tu davaji.

Reagovat
smazaný uživatel

To ano. Ale třeba tě angažují nastálo.

Reagovat
Puskas

Všichni by byli spokojení - oni by získali kvalitu, Vy, čtenáři taky (nebudu hrát falešně skromného, když vím, že to má patřičnou úroveň), a já bych naplnil svou potřebu psát psaním i v tomto oboru, nejen v teologii a literatuře

Reagovat
smazaný uživatel

o tých juhoslovanoch spravím rád, len po slovensky, čo môže byť problém...

Reagovat
Puskas

Pro zapálené vlastence z našich řad, co mají problém se bez chyby podepsat, to problém bude, pro nás ostaní ne.

Reagovat
smazaný uživatel

daj mi kontakt na teba, aby som nespravil to isté čo ty

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že Puskas není Maďar. Měli bychom tu ukázkové sblížení znesvářených národů .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

tak kdybych byl Maďar tak bych si na svého hornouhesrkého spoluobčana dělal tak trochu nárok

Reagovat
Puskas

Ty Jugoše uričtě psát nebudu, ve větší části - pokud budu pokračovat - bych se zaměřil na československé hráče, ale občas i na cizí. Plno jich tu už ale bylo, najdeš je ve vyhledávači.

Reagovat
smazaný uživatel

dobre, ja juhoslovanov spravím...

Reagovat
smazaný uživatel

a kľudne aj niekoho iného, ak by bol záujem...

Reagovat
uff

Ked máš záujem píš. Pre nas čo chodíme na tento web to bude len a len dobre.

Reagovat
uff

Puskási opäť ako obvykle skvelý článok. Už sa neviem dočkať tých dalších.

Reagovat
Puskas

Vďaka, dva jsou, jak píšu v pořadníku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele