Finále Ligy mistryň se bude poprvé hrát na vyprodaném stadionu

16.05.2023, 11:53
Aktuality
Oficiální míč Ligy mistryň (© AFP)

Finále Ligy mistryň se bude poprvé hrát na vyprodaném stadionu. UEFA informovala o tom, že na duel mezi Barcelonou a Wolfsburgem prodala všech 34.100 vstupenek.

Zápas se uskuteční 3. června v Eindhovenu a postará se o rekordní návštěvu na ženském fotbale v Nizozemsku. Dosavadním holandským maximem bylo 30.640 diváků na utkání domácích reprezentantek s Austrálií. Také tehdy se hrálo v Eindhovenu.

Barcelona se ve finále Ligy mistryň představí potřetí za sebou a počtvrté v posledních pěti sezonách. Titul ale katalánský celek získal jen v ročníku 2020/21. Wolfsburg soutěž ovládl v letech 2013 a 2014.

Vyprodané finále Ligy mistryň potvrdilo narůstající zájem o ženský fotbal. Loňské semifinále Ligy mistryň mezi Barcelonou a Wolfsburgem sledovalo rekordních 91.648 diváků. Na nedělní finále Anglického poháru si našlo cestu 77.390 příznivců, což je nová maximální návštěva na ženském fotbale v Anglii.

Autor: ČTK

Komentáře (39)

Přidat komentář
Salfovic

To tam naženou lidi jak otroky do dolů ?

Reagovat
ratusek

Pod hrozbou násilí tam nahnali lidi?

Reagovat
mimi_united

TOP ženský futbal vs TOP mužský futbal.

Ženský futbal je možno pomaľší a menej "akčný" ale za to viac technický a padá v ňom oveľa viac gólov. Zaslúšená odmena

Reagovat
Salfovic

víc technický

Reagovat
Well

Co jsem se párkrát díval at na repre nebo naší ligu, tak tam byly technické nedostatky hraček větší než když jsem se byl dívat na pohár U15, kde hrála Sparta, Hradec, Viktorka atp.

Reagovat
ratusek

ovela viac golov je dáno úrovní brankářek

Reagovat
PBLead

víc technický? Byl jsem na derby žen v dubnu a takhle mizerný fotbal jsem snad leta neviděl. Nedokázali si opakovaně na pár metrů přihrát, zpracovat... no nechci to hanit, všem, kdo mají rádi fotbal, přeju. Někdy zas sparťanky přijdu na letnou podpořit, ale nalhávat si, že je to v něčem lepší než chlapský fotbal, to si fakt nebudu. Moc v tom, že jsou tam mladý ženský a to asi nechtěj slyšet...

Reagovat
10adam

A takový neinvazivní

Reagovat
wyqinac

Reagovat
wyqinac

monty pls

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kilobyte

A to je jeden z mnoha důvodů, proč by se platově neměli srovnávat s muži.

Reagovat
bobis21

Což taky nikdo nedělá. Řeší se % z příjmů klubů, které jde na platy.

Reagovat
kilobyte

Já jsem teda pokaždé viděl jen absolutní srovnávání. Nikdy nemluvili o %.

Reagovat
bobis21

Já teda asi absolutní nikdy neviděl, rozhodně ne na klubové úrovni.

To samé bylo třeba v WNBA vs. NBA. Hráčská asociace WNBA řekla, že by chtěly přiblížit % z příjmů, které jde na platy tomu %, které je v NBA. Jen aby bylo jasno, v NBA jde na platy více než 50% příjmů, zatímco v WNBA je to kolem 20%. Když to chtěly přiblížit (a to ani zdaleka ne na tu úroveň NBA, jen přiblížit), hned se na ně snesla kritika, že prý chtějí být placené jako LeBron Takže ano, pokud jsi četl jen ty bojovníky proti, tak jsi to asi četl. No jejich reálné návrhy takové samozřejmě nejsou, jen ti propagandisti se tě aktivně snaží postavit proti nim.

Reagovat
kilobyte

Basket nesleduji.

Ale třeba na národní úrovni nejenom, že o tom mluví, ale v dosti zemích už mají stejné odměny. Přitom příjmy stejné nejsou. V tenise už to mají taky prosazené.

Ve spoustě sportů si stěžují na "nerovné" platy/odměny přitom tam v procentech dostávají ženy od dost více. Nedávno jsem to četl o plavání.

Na klubové úrovni jsem ještě neviděl rozhovor/debatu s nějakou hráčkou, nebo někým z ženského fotbalu, aniž by si nestěžovali na malé platy.

Většinou je to tak, že když se mluví o výkonnosti, tak říkají, že je to úplně jiný sport. Ale když přijdou na řadu peníze, tak by se chtěli přibližovat.

Reagovat
bobis21

Protože stát a klubová úroveň je úplně něco jiného. U nás jsou taky za medaile z olympiády stejné odměny ne?

Reagovat
kilobyte

Jenže je neplatí stát, ale fotbalová asociace a ta má většinu příjmů z výsledků repre a klubových soutěží. A ty příjmy z velké většiny většinou zajišťují muži.

Reagovat
bobis21

Fotbalová asociace má většinu příjmů od státu. 40% od MŠMT, dalších 20% od loterijních společností (taky dáno státem). Ty příjmy od FIFA/UEFA tvoří nějakých 10-15%

Reagovat
kilobyte

Příjmy od UEFA jsou 50-60%, zhruba 10% jsou vlastní příjmy a od státu dostávají asi třetinu. Pak jsou tam ještě nějaké drobné od FIFA, atd.

Navíc ty finance od státu jsou ve formě dotací většinou na nějaké projekty.

Reagovat
bobis21

To počítáš do příjmů i peníze vázané na konkrétní věci, které s tímto odměňováním nijak nesouvisí ne?

Reagovat
kilobyte

Celkové příjmy svazu. U nás se odměny fotbalistů platí výhradně z peněz od UEFA a FIFA. Víceméně je to, že co si hráči uhrají z toho část dostanou.

Reagovat
Talker

Tak ono záleží.

Pokud má klub příjem milion, může si dovolit vydat 500k měsíčně na platy a z toho zbytku hradit stadion, realizační tým, tréninkové prostory, vybavení, lékaře atd atd.

Když má klub příjem 100k, tak si nemůže dovolit hradit 50% na platy, protože by museli dotovat ten zbytek. Což nejspis stejně dělají.

Reagovat
bobis21

Přesně proto nechtěly těch 50%, jen prostě navýšení o nějaké procenta... V tom návrhu to bylo normálně všechno vypočítané, opravdu obsahoval vzorečky a výpočty. Přesto byly články typu "zlé ženy požadují miliardové platy", protože kreténi si prostě vždy potřebují nějak vybít frustraci, že se na ně žádná žena ani nepodívá.

Reagovat
kilobyte

Příjmy NBA v roce 2022 10 miliard. Příjmy WNBA 60 milionů.

Průměrný plat v NBA 9,6 miliónů. Průměrný plat v WNBA 102 tisíc.

Takže NBA má 167 krát vyšší příjmy a průměrný plat je 94 krát vyšší než v WNBA.

https://www.wsn.com/nba/nba-vs-wnba/

Od svého založení je WNBA průměrně na sezónu 10 miliónů ve ztrátě. Kde berou na zalepení ztráty? No přece od NBA.

Fakt by mě ty vzorečky a výpočty zajímali. Máš k tomu nějaký odkaz?

Reagovat
bobis21

Součástí toho návrhu byla právě i změna celého business modelu, včetně zrušení těch peněz z NBA. Ale to taky ti bojovníci proti ženskému sportu zapomněli zmínit. Od té doby se změnilo vedení ligy a první část toho plánu se provedla minulý rok a získali tím 75 milionů navíc. Protože ten plán nebyl dělán debilem který chce ligu zničit, ale investory, kteří do ní chtěli vstoupit pouze za podmínky, že se to fungování změní. A sledovanost taky hned vzrostla meziročně o asi 50%.

Hledat se mi to nechce, ono to ani není celé veřejné, byla to součást nabídek investorů.

Reagovat
kilobyte

Vedení se změnilo v roce 2019 a ty čísla jsou z roku 2022. Těch 75 milionů je investice, ne příjem.

Navíc tohle nesouvisí s mým původním komentářem. Hráčky sice možná dostávaly méně % z příjmu než hráči v NBA, ale když by se počítalo se ziskem, tak zase dostávaly o dost více.

Co jsem tak četl, tak se WNBA asi vydala podle mě dobrou cestou. Odstřihnout se od NBA a prostě si na sebe vydělat, pak si můžou zvedat platy jak chtějí, ale nejdříve musí dosáhnout těch zisků.

Mě nevadí, že by ženy dostávaly stejně jako muži. Mě vadí, když chtějí být placeni stejně, přestože nemají takové zisky. Je možné, že mužské organizace ty ženské utlačují, ale na to je jednoduché řešení. Odtrhnout se a ukázat, že to umí lépe.

Reagovat
mistr129

hlavně jestil dobře počítám, tak i ten podíl průměrného platu na příjmech je vyšší už WNBA

Reagovat
mistr129

Jak naznačuje už Talker, ono když máš nějaké fixní náklady, tak logicky si můžeš dovolit vyplácet větší procento z příjmů ve výš stovek milionů eur, jež stovek tisíců eur.

Reagovat
Salfovic

Stejně to jednou dopadne jako s tenisem, kde jsou turnaje prodávané společně a tak dostávají ty plácalky stejné peníze jako tenisté. Co na tom, že sledovanost je nesrovnatelná.

Reagovat
kilobyte

Ne dopadne, to jako s plaváním apod. Ze ženské kategorie se stane trans kategorie pro neúspěšné muže.

Reagovat
Salfovic

Já už se nemůžu dočkat, až se nějakej neúspěšněj tenista na konci tisícovky prohlásí za ženu a bude válcovat WTA

Reagovat
ratusek

Reagovat
roman1978

Reagovat
ACSeRw!n

poprve ?

Reagovat
lampas

To ty lístky rozdali?

Reagovat
Maximm9

Jak dopadlo to MS zenskeho fotbalu ? Koupila si nejaka ta zeme ty prava, nebo se na nich vysrali ?

Reagovat
Spalovač šancí

Nechápu ty posměšky. Třeba MS v Německu bylo hojně navštěvované a rozhodně nikoliv kvůli tomu, že by tam diváky naháněli ...

Reagovat
monty25

Přesně tak, a to už bylo před 12 lety (mimochodem první MS žen, co jsem sledoval). Jinak jsem zaznamenal, že na finále Ligy mistryň do Eindhovenu přijede kolem 10 tisíc fanoušků jenom z Barcelony. Takže tolik asi k tomu, že tam někoho nahánějí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele