FAČR vyhlásil soutěž na využití strahovského areálu

14.02., 14:41
Aktuality
Petr Fousek (© FAČR)

Fotbalová asociace ČR vyhlásila mezinárodní soutěž na využití areálu na Strahově. Cílem je postavit nejpozději do roku 2035 nový stadion nebo tréninkové centrum. Na tiskové konferenci to oznámil předseda FAČR Petr Fousek se zástupci poradenské společnosti Deloitte, která asociaci s tendrem pomáhá.

FAČR vypsala soutěž v návaznosti na červnové rozhodnutí valné hromady, která se shodla na sportovním využití strahovského areálu v podobě výstavby tréninkového centra nebo stadionu. Funkcionáři se naopak vyslovili proti prodeji pozemků. Ve vyhlášené soutěži je variantou i realizace projektu na jiném místě v Praze a okolí současně se směnou strahovského pozemku.

Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu. Ještě v roce 2022 na něm trénovala česká reprezentace či jiné týmy, od loňska už není využíván. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu nadále hradí FAČR.

"Soutěž děláme proto, aby byla asociace dostatečně transparentní. Zacházíme s velkým majetkem a je potřeba, aby to právně i ekonomicky bylo naprosto čisté, což je dneska jednoznačně požadavek doby," uvedl Fousek s tím, že hodnota pozemků na Strahově je kolem miliardy korun.

"Očekáváme od toho především posílení sportovní infrastruktury, ať už ve formě velkého stadionu nebo velkého tréninkového centra. Druhý benefit pro FAČR by měl být významný finanční příspěvek pro asociaci po dobu práva stavby, která je stanovena na 30 let," řekl místopředseda FAČR Jiří Šidliák.

FAČR bude přijímat přihlášky do tendru do 8. dubna, hlásit se mohou i uchazeči z ciziny. Následně jednotlivé návrhy vyhodnotí a rozhodne o vítězi, který bude mít devět měsíců na předložení architektonicko-urbanistické studie, následně pět let na přípravu a vyřízení veškerých náležitostí a dalších pět let na samotnou stavbu. Hotovo by mělo být nejpozději v roce 2035.

V následujících 30 letech bude majitel stavby na pozemku v nájmu a kromě dalších podmínek musí na stadionu umožnit fotbalové asociaci hrát reprezentační zápasy. Po 30 letech připadne i pozemek majiteli stavby a stane se kompletním vlastníkem.

"Předpokládáme, že zájemce bude stavět efektivně, v dostatečné kvalitě, protože ta infrastruktura bude následně sloužit jeho potřebám. Výsledkem soutěže v první fázi nebude konkrétní stadion nebo tréninkové centrum, bude to návrh řešení. My varianty podle předem stanovených kritérií porovnáme a vybereme vítěze," uvedl advokát společnosti Deloitte Ondřej Chmela. "Záměrem soutěže je získat co nejvýhodnější nabídku. Rozhodujícím kritériem je výše nabízené ceny, kdo nabídne nejvyšší hodnotu," dodal jeho kolega Petr Graca.

Výkonný výbor FAČR v červnu zahájil jednání se Spartou, která nabídla na své náklady výstavbu nového stadionu, na němž by kromě klubu hrála i reprezentace. Podle tehdejších odhadů generálního ředitele Letenských Františka Čupra by postavení arény stálo asi čtyři miliardy korun.

"Jednání se Spartou probíhají od loňska, pokračovala i letos. Sparta signalizovala svůj zájem se do soutěže zapojit," uvedl Fousek. "Hodně se používá termín národní stadion, ale tak to být nemusí. FAČR to nestaví. Takže záleží, kdo to bude provozovat, jaká bude forma dalších podmínek a podobně."

Asociace stanovila minimální požadavky pro výstavbu tréninkového centra i stadionu, zájemce je ale může i překročit. Nová aréna musí mít kapacitu nejméně 30 tisíc diváků a splňovat kritéria UEFA pro stadiony druhé nejvyšší kategorie 4. FAČR je kvůli projektu v kontaktu i s pražským magistrátem ohledně dopravní infrastruktury.

Autor: ČTK

Komentáře (85)

Přidat komentář
FiX

Hradec Stadion: Spin-off, Díl 1 ?

Reagovat
dontcallmeandre

Tohle bude klasický druhý díl. Všechno stejné, ale ve větším :) Těším se.

Reagovat
Sosi

Kretinsky to zaplati,.neni to amater, za 7 let je hotovo

Reagovat
ACSeRw!n

nezbyva nez doufat

Reagovat
ACSeRw!n

prasecak... pockat, to uz tam vlastne je ted

Reagovat
r.mrazik

jestli to nedaji Sparte, tak to budou blazni...

akorat teda doprava tam bude peklo

Reagovat
Nadržený šimpanz

Kdyz se tam dostalo 200 tisíc lidí na spartakiádu, tak 30 no problem

Reagovat
r.mrazik

to myslis vazne?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
mistr129

loni dali titul, letos stadion

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
r.mrazik

dedukce cinanu je neuveritelna

Reagovat
kilobyte

Letos stadion a titul.

Reagovat
jsemdement

Se udělají spešl linky a je to.

Reagovat
r.mrazik

budou muset, ale tramvaj stale konci dole, i kdyz se ma prodluzovat

autem to je tam takovy divny, busem se splhas nahoru a do lanovky se moc lidi nevejde

ta dopravni obsluha tam je bohuzel na prd no

Reagovat
Uwe háže buly

Jsem odtamtud jel minulé dolů na Dlabačov a tam si z toho mimopražský udělali dobrý černý parkoviště

Reagovat
r.mrazik

Jj. Už za studentských let na kolejích před mnoha a mnoha lety to tam bylo zajímavé

Reagovat
Sosi

Kurvy?

Reagovat
r.mrazik

Myšleno doprava.

Tam je ČVUT, takže spíš parkova party...to nejsou koleje Hvězda nebo tak...

Reagovat
Sosi

Reagovat
alias

Reagovat
Igner Farnsworth

Tvl ať vezme stát 20 miliard a postaví tam moderní národní stadion co zas vymejsli za bejkarny

Reagovat
kilobyte

Nechápu, že takhle jednoduché řešení nikoho nenapadlo. Neměl bys dělat FAČRu poradce?

Reagovat
Igner Farnsworth

Tak mi prosimte vysvetli proč by takhle jednoduchý řešení nešlo? My jako stát ze stredni Evropy si nemůžem dovolit národní stadion za pár miliard?

Reagovat
mistr129

Dovolit si muzes leccos, když se zadluzis nebo ubereš jinde

Reagovat
Igner Farnsworth

Nas stat ma penez dost, půjčovat ani ubírat by nebylo třeba.

Reagovat
kilobyte

Koukám, že jsi ekonom. A kde myslíš, že stát bere peníze, když má nižší příjmy než výdaje?

Reagovat
Igner Farnsworth

No klidně mi to vysvětli proč si nemůžem dovolit stadion

Reagovat
kilobyte

Když si myslíš, že má stát peněz dost a nemusí si půjčovat, tak je zbytečné ti vysvětlovat cokoliv, co se týká financí.

Reagovat
Lemond Laws

Ale na druhou stranu.. s tím, že by naše země mohla postavit stadion kolem té jedné miliardy má trochu pravdu. Myslím, že se vyhazuje na větších píčovinách. A jeden takový národní stadion bychom měli mít

Reagovat
smazaný uživatel

Tady se řve, že se důchodcům v průměru sebrala jedna tisícovka na důchodu co by s lidma udělal stadion za miliardu, který by byl na repre naplněn jednou za rok?

Reagovat
Greaber

Byl by to neskutečný řev a politici by ani neměli jak si to obhájit před značnou částí voličů. Jak to vysvětlíš babičce, která nikdy fotbal neviděla a jak správně říkáš přišla o tisícovku z důchodu

Reagovat
smazaný uživatel

Stručně řečeno: zlatí komunisti

Reagovat
Greaber

To ne, spíš bychom měli hledat jiný cesty. Mně první napadne ta slavná budova opery v Austrálii, ta se financovala ze státní loterie, takže vlastně z větší části si jí zaplatili lidi sami. Tím chci jenom říct, že řešení určitě existují i v demokracii

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně ale vysvětli to určité skupině lidí

Reagovat
kilobyte

1. Za 1 miliardu nepostavíš stadion pro 30k+ (menší nemá smysl), zvlášť když by to financoval stát.

2. Stát nemá s dotováním FAČR v poslední době moc dobré zkušenosti.

3. Když dá jednomu, tak budou chtít i ostatní. Hned přijde hokejový svaz, tenisový svaz, atd.

4. Mandatorní a kvazimandatorní výdaje státu jsou skoro na 100% jeho příjmu. Minimálně teď moc peněz na "nepotřebné" investice prostě není.

Reagovat
Lemond Laws

1) 2 miliardy uz neni rozdil

2) nevim

3) 02 pokryje vse na 120%

4) nevim

Reagovat
kilobyte

Je to dvakrát tolik. To je docela velký rozdíl.

Co pokryje 02?

Reagovat
Lemond Laws

Já to beru trochu v nadsázce a s růžovýma brýlema samozřejmě...

Ale myslim, že za dobu nějakých 10-15 let, kdy se o tom mluví, tak by se to dalo nějak vymyslet a tyhle peníze v rozpočtu najít.

O2 arena je stará 20 let a přesto je to největší a nejhezčí arena v Evropě. Hokejisti mají TOP prostředí pro své zápasy. A všechny sporty jako tenis, basket, florbal atd využívají 02 na své velké akce, co by chtěli víc?

Reagovat
kilobyte

Tak ono nejde jen o stadiony, ale taky o zázemí, peníze na provoz a další. Člověk si řekne, že třeba 4 miliardy pro stát nic nejsou a měl by postavit fotbalový stadion. Jenže tohle si řekne fotbalový fanoušek. Tenisový fanoušek si zase může říct, že 500 milionů pro stát nic není a měl by tréninkové centrum. Hokejový fanoušek si řekne, že 2 miliardy pro stát nic nejsou a chtěl by další halu. A pak ti nakonec vyjde, že jen na sport bys měl dát třeba 30 miliard. To už je v rozpočtu citelně znát. A to se řeší zatím jen sport. Pak přijde kultura, že když sport dostane tolik, tak proč ne oni.

Pokud Sparta postaví nový stadion a Slavia rozšíří Eden, tak nevidím důvod proč stavět v Praze třetí stadion.

Reagovat
Lemond Laws

Bavím se pořád o stadionu jenom na fotbal. Ostatní sporty mají zminovanou O2 arenu, pořád dokola..

Když ti přijde hokejista že chce novou halu, když ji má fotbal, tak mu řekneš, že máš O2 arenu co bych chtěl...

Reagovat
kilobyte

Jenže jediná investice není postavit nový stadion.

Reagovat
Lemond Laws

To souhlasim, já reagoval na to, že pořád zminujes, že budou chtít ostatní... Ale ostatní to už mají, takže to bych neřešil..

A hlavně opakuju, vím, že to v reálu takto jednoduše nejde, takže to ani moc nemá cenu tahle debata..

Reagovat
kilobyte

Jenže ty koukáš jen na stadiony. Ale těch podpor je více. To není tak, že řeknou: "Fotbalu jste postavili stadion, nám ho postavte taky". Je to o tom, že řeknou: "Fotbalu jste dali Y miliard na stadion, my chceme 500 mega na projekt Y".

Jasně můžou je v klidu odmítnout. Ale o to nejde. Mě jde o to, že když se u jednoho projektu řekne: "Jsou to drobné, stát má peněz dost", tak nejde jeden projekt tímhle způsobem schválit a druhý zamítnout.

I když to někteří odmítají, tak je to velká investice. A měla by se tedy řešit i její návratnost a důležitost. Mě třeba teď národní stadion tak důležitý, aby si na něj vláda půjčovala, když dělá škrty, nepřijde. Další věc je, že Sparta chce stavět nový stadion kolem 30k a Slavia chce rozšiřovat. Takže v Praze by mohli být v budoucnu 2 fotbalové stadion kolem 30k. Byl by potom ještě potřeba další stadion?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
alias

Tvl, v kde jaký pr.eli v Africe staví obrovské stadiony jako o závod a tady je všechno problém...česká klasika aby to zase někdo nevytuneloval...

Reagovat
Greaber

Pokud si dobře pamatuji, tak Eden nestál ani miliardu, nesmíš to brát podle O2 arény, tenhle projekt byl od začátku zamýšlený jako dojná kráva. A jak skončil Hušák, který to organizoval? Dneska má v zahraničí mega vilu s vinicí, jezdí si tam s traktorem a je spokojenej. Spravedlnost po Česku.

Reagovat
Igner Farnsworth

Těch 20 jsem jen tak vystřelil, ale popravdě jestli to bude 1 nebo 20 je asi jedno tak jako tak je to pro tenhle stát nic a je dost ostuda, že nemáme národní fotbalovej stadion

Reagovat
Uwe háže buly

Za 16 miliard byla Puskás aréna pro 65000.

Reagovat
ACSeRw!n

taky se ale podivej, jak ten Potemkinuv stadion vypada

Reagovat
alias

Reagovat
r.mrazik

neboj...bude to hned vedle stadionu pro Sablikovou, stavebni jde statu skvele

Reagovat
Nihilister

Napiš jediný rozumný důvod proč by to měl dělat?

Reagovat
Igner Farnsworth

Mezinárodní prestiž v nejsledovanejsim sportu na světě je první a stát dává dávky v řádech miliard korun rocne lidem co vlastní nemovitosti s pozemky za miliony korun je druhý.

Reagovat
pobody's nerfect

Sorry, ale to je dost nesmyslny důvod. Proč nemít okruh na F1? A spousty dalších věcí. S tím, že stát vyhazuje miliardy zbytečně naprosto souhlasím, ale nemůžu souhlasit s tím, že by je měl vyhazovat někde jinde. Stát by měl přestat zbytečně utrácet a snižovat zdanění. Což se nikdy nestane, kapři si vlastní rybník nevypusti.

Reagovat
Igner Farnsworth

Tak stát dotuje například MFF ve Varech ze stejných důvodu, pobídky pro zahraniční produkce mají taktéž podobný význam a na tohle penize máme. F1 chápu žes dal jako příklad ale samozřejmě tenhle podnik funguje jinak než fotbal a nedá se to srovnávat.

Reagovat
Greaber

MFF je příšerný příklad, na něj by měl stát přispívat mnohem víc. Přesný čísla v hlavě nemám, ale oni si větší část rozpočtu vyběhají sami po sponzorech.

Reagovat
Cotton

Správně bychom měli mít jak stadion tak F1, Maďarsko je krásný příklad.

Reagovat
Marisic

tyjo brát si v něčem dobrej příklad z maďarska, to jsem už dlouho nezaregistroval

Reagovat
alias

My jsme co se sportovní infrastruktury týče 100 let za Maďarama...to jen naši současní politici nenechají na nich nit suchou kvůli Orbánovi, který leží EU v žaludku...Mít tak svého Orbána tak tu národní stadion už máme S touto neschopnou vládou amatérů se ho nikdy nedočkáme...naštěstí za dva roky definitivně končí a pak se uvidí

Reagovat
kilobyte

Zas máme druhou největší hokejovou halu v Evropě. Na fotbalovou repre je problém vyprodat většinu zápasů. Takže větší stadion ani není nutně potřeba.

Reagovat
alias

Na hokejovou halu ti . Nejpopulárnější sport je fotbal .Naopak je ostuda, že hokejky mají supermoderní halu a fotbal pořádný stadion nemá

Reagovat
kilobyte

Hokejová reprezentace je tady populárnější než fotbalová.

Reagovat
Cotton

Jako by nějaká jiná vláda pro sport udělala víc. Babiš taky sliboval rychlobruslařskou halu a při loňském MS v atletice (právě v Maďarsku) říkal, jaká je škoda, že taková akce nemůže být i u nás. Akorát pro to za 8 let ve vládě nic neudělal.

Reagovat
Marisic

EU je Orbán poměrně ukradenej, stejnak ho vždycky po chvilce zlomí

Sportovní infrastrukturu má Maďarsko super, ale zároveň bych nechtěl, aby se v ČR takhle stavěla. Maďaři stavěj zbytečně megalomanský stadiony i v malejch obcích, kde se pak nikdy nenaplněj. Kromě Ujpesti jsou všechny kluby ligy provázaný s vládníma oligarchama nebo polostátníma podnikama, tudíž vzniká totálně netransparentní prostředí, který jede jen na státní. Jejich liga je přesto daleko horší než naše. Ještě že toho Orbána nemáme, stát je dlouhodobě podfinancovanej a zbytečný megalománie nepotřebujem.

Reagovat
Kiss Me Polka!

a ještě olympiadu

Reagovat
Cotton

Tu Budapešť chtěla, ale nakonec tam zjistili, že to většina obyvatel nechce. Prý se ale možná pokusí kandidovat znovu.

Reagovat
Coutinho10

OT: tak dnešní dohrávky asi tu

Obrana hned vypadá líp ale Jurečka (kapitán ve fantě) na lavičce

SESTAVA: Mandous – Tomič, Ogbu, Zima, Bořil – Ševčík, Oscar – Provod, Jurečka, Wallem – Chytil

LAVIČKA: Kolář – Holeš, Masopust, Tecl, Diouf, van Buren, Douděra, Ogungbayi, Schranz, Vlček, Zmrzlý

Reagovat
Coutinho10

EDIT: tak dobrý, je tam, ufff

Reagovat
Kiss Me Polka!

uff

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Coutinho10

Goooaaaaal Mojmaaaa šatňák

Reagovat
Coutinho10

ale jinak hodně těžký....

Reagovat
Sigma Olomouc

Můžu se taky zapojit? Jaké jsou pravidla?

Reagovat
pobody's nerfect

Hroší kůže, mít rozpočet připravený půl na stavbu, půl do kapes a vydržet s vedením fačr chlastat až do rána.

Reagovat
Sigma Olomouc

Díky, jen kde bych sehnal ty dvě miliardy.

Reagovat
Marisic

Jako z hlediska FAČRu pravděpodobně nikdo nedá lepší nabídku než Sparta bohužel.

Z pohledu sparťana to snad nevyjde, nechápu ty, co chtěj na Strahov. Letná je jedno z nejkrásnějších míst pro stadion, co jsem ve světě zažil a my se ho takhle blbě vzdáme a máme se spokojit se smradlavým nedostupným kopcem, kde není ani bar (vyjma 007)

Reagovat
pobody's nerfect

Je tam stánek u Johna Debila

Reagovat
Marisic

i v tom samotným songu se zpívá že vyjma stánku na strahově chybí výčep piva

Reagovat
Greaber

Však dřív měli na Letný stadion Sparta i Slavia a to už muselo mít nějáký dost podstatný důvod

Reagovat
Marisic

no a ještě tam byl DFC Prag, klub německý menšiny. Jooo nebejt turbulencí 20. století, to by byly derby

Reagovat
Greaber

A co teprve ty turbulence co se na nás valí teď v 21 století Chtěl jsem dát jeden příklad jak by se Strahov mohl za pár let jmenovat a že tam zase budeme chodit na spartakiádu, ale nechci to schytat, že jsem dezolát, jak je dneska moderní

Reagovat
r.mrazik

Taky bych bral Letnou, ale bohužel pozemky...

Reagovat
Witcher

Sparta snad bude hrát na tom olympijském stadionu s atletickou dráhou.Na Strahove postavit stadion pro Bohemku

Reagovat
alias

Tvl do roku 2035...není to moc brzo ...?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele