FA CUP: ČTVRTFINÁLE

16.03.2005, 14:09
Aktuality
Uplynulý víkend si anglická Premier league vybrala volno, což však neznamená, že by si angličtí fotbaloví fanoušci mohli od kopané odpočinout. Na programu totiž byly zápasy nižších fotbalových soutěží a také pohárové boje. Kromě Coca-Cola cupu především čtvrtfinále prestižního FA Cupu.

Do klání o semifinále se probojovalo sedm klubů z Premier League, které doplnil druholigový Leicester. Asi nejpříjemnějším překvapení, co se týče účasti ve čtvrtfinále, se zdál být Newcastle, který v minulém kole vyřadil rozjetou Chelsea. Podařilo se mu postoupit do semifinále i přes ambiciózní Tottenham? Vyrovnali se Arsenal a Manchester United s vyřazením z Ligy mistrů? Dostane se po roce opět do finále druholigový klub?


Bolton - Arsenal 0:1

Do zápasu vstoupily oba kluby s citelnými ztrátami. Domácím chyběl pro zranění tvůrce hry Nigérijec Okocha a na druhé straně, rovněž pro zranění, nenastoupil nejlepší střelec Premier League Thierry Henry.

O osudu zápasu rozhodla již první desetiminutovka. Už ve třetí minutě vypálil zpoza "šestnáctky" Ljungberg a získal pro kanonýry jednobrankové vedení. Snahu domácích o vyrovnání utnul už o šest minut později El-Hadji Diouf, který nepochopitelně udeřil loktem gólmana hostí Lehmanna. Sudí Benett neváhal ani vteřinu a poslal domácího forwarda do sprch. Bolton se pak snažil o vyrovnání i v deseti, ale dva hlavičkové pokusy Giannakopoulose z dobrých pozic se neujaly. Šanci skórovat měl i Arsenal, ale když proti Reyesovi a Bergkampovi vytáhl Jaaskelainen bravurní zákroky a Ljungberg z dobré pozice na konci zápasu odkrytou branku minul, skončil zápas hubeným, ale zaslouženým vítězstvím Arsenalu.

Branka: 3. Ljungberg

Bolton: Jaaskelainen, Hunt (68. Jaidi), N'Gotty, Ben Haim (81. Pedersen), Gardner, Nolan, Hierro (68. Candela), Speed, Giannakopoulos, Diouf, Davies.

Arsenal: Lehmann, Lauren, Senderos, Toure, Clichy, Ljungberg, Flamini, Vieira, Pires, Bergkamp, Reyes.

ŽK:Hunt, Davies, Nolan, Jaidi, Giannakopoulos - Reyes, Pires, Flamini, Lauren.
ČK: Diouf (Bolton)
Diváci: 23 523
Rozhodčí: Benett


Southampton - Manchester United 0:4

Mnohem jednoznačnější průběh měl druhý sobotní duel na St.Mary's, kde Southampton přivítal Manchester United. Svatí se v této sezóně soustřeďují hlavně na záchranu v nejvyšší anglické soutěži a zápas podle toho také vypadal. Manchester si přijel vylepšit pošramocenou reputaci po vyřazení z Ligy mistrů a předvedl dva gólově naprosto stejné poločasy.

Před zraky reprezentačního kouče Erikssona se už po 85 vteřinách hry trefil kapitán United Roy Keane. Hosté drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou a těsně před přestávkou po akci Rooneyho a přihrávce van Nistelrooye zvýšil na 2:0 Cristiano Ronaldo. Začátek druhého poločasu se Manchesteru vydařil stejně jako ten první a už po třech minutách se po dorážce trefil Paul Scholes a zápas se dohrával prakticky z povinnosti. Gólman United Howard si téměř nezachytal, ohrozil ho pouze hlavou Crouch. V 87. minutě po kombinaci Rooneyho s van Nistelrooyem druhý jmenovaný nacentroval na hlavu střelce druhého poločasu Scholese a ten zatloukl poslední hřebíček do rakve Svatých a ztvrdil tak postup Manchesteru do semifinále.

Branky: 2. Keane , 45. Ronaldo, 48. a 87. Scholes

Southampton: Smith, Cranie, Lundekvam (45. Davenport), Jakobsson, Higginbotham, Telfer, Oakley, Anders Svensson, Bernard (62. McCann), Camara (80. Phillips), Crouch.

Man Utd: Howard, Brown, Ferdinand, Silvestre, Heinze (60. O'Shea), Ronaldo (68. Smith), Keane (70. Phil Neville), Scholes, Fortune, van Nistelrooy, Rooney.

ŽK: Heinze (Manchester)
Diváci: 30 971
Rozhodčí: Webb


Blackburn - Leicester 1:0

V divácky nejméně atraktivním zápase se utkal Blackburn Rovers s Leicester City. Blackburn má v této sezóně spíše záchranářské starosti, přesto byl proti druholigovému Leicesteru favoritem. Navíc měl zvláštní motivaci, protože semifinále poháru nehrál od roku 1960.

Samotný zápas moc vzruchu nepřinesl. Nejvíce branku Leicesteru ohrožoval Nor Pedersen ze standardních situací, při jedné z nich zachraňoval na brankové čáře Gudjonsson. Rozuzlení zápasu přišlo až v samotném závěru a opět u toho byl Pedersen, jehož ve vápně fauloval obránce Leicesteru Kenton a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. K penaltě se postavil tradiční exekutor Rovers Paul Dickov a poslal Blackburn do semifinále.

Branka: 83. Dickov

Blackburn: Friedel, Neill, Todd, Nelsen, Johansson, Mokoena (56. Stead), Thompson, Flitcroft, Reid (67. Emerton), Pedersen, Dickov.

Leicester: Walker, Kenton, Dabizas, Dublin, Maybury, Gillespie, Williams (87. Hughes), Gudjonsson, Nalis (86. McCarthy), Tiatto (87. Connolly), de Vries.

ŽK: Dickov - Dabizas, de Vries, Tiatto, Gillespie
Diváci: 22 113
Rozhodčí: Barry


Newcastle - Tottenham 1:0

Poslední zápas čtvrtfinále byl na programu v neděli v St. James' Parku, kam přijel Tottenham Hotspur. Ten postrádal zraněného Pedro Mendese a střelce Mida. Newcastlu v této sezóně pohárový KO systém vyhovuje, což předvedl i v týdnu v Poháru UEFA. Oba soupeři se v této sezóně na stadionu Newcastlu už jednou střetli v rámci Premier League a byli to Kohouti, kdo si odvezl tři body po vítězství 1:0.

Zápas stejně jako v sobotních duelech rozhodl gól hned v úvodu. To se po akci Alana Shearera dostal k míči znovuzrozený střelec Patrick Kluivert a v páté minutě rozvlnil síť za zády Paula Robinsona. Tottenham potom zavelel k náporu a měl více ze hry, ovšem jeho střelci si pokaždé vylámali zuby na brankáři Givenovi. Excelentní zákroky předvedl hlavně v 67. minutě, kdy během několika vteřin zlikvidoval šance nejprve Keana a poté i Defoa. V závěru zápasu se Spurs dožadovali odpískáni penalty po ruce domácího Lee Bowyera, ale rozhodčí byl jiného názoru. Spurs nakonec míč za záda Givena propasovali, ale rozhodčí předtím odpískal faul Gardnera na Ameobiho. Zápas tak skončil vítězstvím domácích, kteří tak oplatili svému soupeři porážku z podzimní části Premier League.

Branka: 5. Kluivert

Newcastle: Given, Carr, Bramble (40. Jenas), Boumsong, Hughes, Dyer, Bowyer, Faye, Robert (81. Milner), Shearer, Kluivert (68. Ameobi).

Tottenham: Robinson, Pamarot (80. Marney), Naybet (88. Gardner), King, Atouba (63. Keane), Ziegler, Brown, Carrick, Davies, Defoe, Kanoute.

ŽK: Boumsong, Ameobi, Shearer - Brown, Pamarot, Ziegler, Naybet, Davies.
Diváci: 51 307
Rozhodčí: Styles


Nejlepší hráči čtvrtfinále FA Cupu: Roy Keane, Paul Scholes (Manchester), Freddie Ljungberg (Arsenal), Paul Dickov (Blackburn), Shay Given (Newcastle).

Autor: Jiří Mikulčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele