Evropské koeficienty po pohárovém týdnu (9)

16.12.2014, 19:19
Aktuality
Základní skupiny Ligy mistrů i Evropské ligy jsou u konce a my známe účastníky jarního play-off. Po dlouhých pěti letech mezi nimi bohužel bude chybět český zástupce. Letošní pohárové vystoupení se českým ani slovenským klubům nevydařilo.

V plném počtu přežije přelom roku pouze italská Serie A, která v EL disponuje velkou silou k tomu, aby dosáhla první finálové účasti v její šestileté historii. Pouze jeden tým zatím ztratily Španělsko, Anglie a Německo. Prestižní Ligu mistrů zvládli nejlépe postupově stoprocentní zástupci německé Bundesligy, ve třech budou o postup do čtvrtfinále usilovat španělské a anglické kluby.

V posledním hracím týdnu zaznamenalo nejvyšší příspěvek do národního koeficientu Německo, dále pak Itálie, Anglie a Švýcarsko. Tedy země, jejichž zástupci postoupili díky zvládnutému poslednímu zápasu ve skupině do osmifinále LM, což znamená pět bonusových bodů navrch.

Top 5

Španělská La Liga bude i na jaře pokračovat v šesti, pouze baskický Athletic Club se přemístí z LM do EL. Zbylá trojice v LM postupuje z prvního místa, duo v EL postupuje do jarních bojů z pozice druhé. Se ziskem 1.571 za výbornou bilanci 6-1-0 je Španělsko jedinou soutěží, která se v šestém týdnu vklínila mezi vysoké zisky dalších soutěží, kterým k nim dopomohl hlavně bonus pěti bodů za postup týmu ze skupiny LM. Primera División i nadále zůstává ve vedení pro letošní sezónu těsně před Německem, v pětiletém součtu pak jasně dominuje s obrovským náskokem před Anglií.

Anglie jde do jarního play-off také se třemi týmy v LM a třemi v EL. K již jistým postupujícím londýnským týmům v LM se na poslední chvíli přidalo také City, zatímco Liverpool svou roli mírného favorita nezvládl a podle předváděných výkonů může být rád za přesun alespoň do EL. Everton i Tottenham zvládly svou roli v EL s přehledem, přestože poslední zápas oba kluby prohrály, prvně jmenovaný především díky tomu, že s prvenstvím ve skupině v kapse nechal odpočívat téměř celou základní jedenáctku. Zisk 1.714 za bilanci 3-1-2 a pět bonusových bodů za postup City.

Před dvěma týdny si Německo vybralo oddechový čas, tentokrát však kluby z Bundesligy ukázaly, že šlo spíše o výjimku potvrzující pravidlo. A pravidlem zůstává, že se jim v posledních letech nadmíru daří a vážně atakují druhou příčku Anglie. Díky výborné bilanci 4-2-0 i pěti bonusovým bodům za postup Schalke zaznamenalo Německo 2.143 bodu, tedy nejlepší výsledek posledního kola základních skupin.

A za elitní trojicí, která v osmifinále LM disponuje nadpoloviční většinou, se krčí Itálie a její kdysi slavná Serie A. Stejně jako na jaře letošního roku se na Apeninském poloostrově bude hrát znělka LM pouze na jednom místě i na jaře roku 2015. Juventus narazí na Borussii Dortmund. Naopak nebývalým počtem pěti klubů se Itálie prezentuje v jí tolik opovrhované EL. Po několikaletém pádu zaviněném právě i nedostatkem bodů do národního koeficientu z "toho druhého" evropského poháru a ústícím ve ztrátu jednoho místa v LM začínají kluby Serie A brát EL vážně. Pro Itálii se naskýtá možnost zisku premiérové trofeje či alespoň premiérové účasti ve finále Evropské ligy. Na rozdíl od ostudných výkonů jistých postupujících Fiorentiny a Interu v posledním kole skupin totiž na jaře již bude opět o co hrát. Zisk 1.833 za bilanci 2-2-2 a pět bonusových bodů Juventusu.

Podle očekávání na čtvrtou příčku Itálie nezaútočí páté Portugalsko. Porto v LM a Sporting v EL se budou snažit alespoň nenabrat výraznou ztrátu v letošních ziscích, aby v příští sezóně mohlo Portugalsko bojovat o důležité umístění v nejlepší šestce s Francií a Ruskem. S fiaskem v EL v podání Estorilu a Rio ave se tak trochu počítalo, zklamáním je jednoznačně poslední místo Benficy, která v posledních sezónách i díky skvělým tažením EL patřila k nejlépe bodujícím klubům vedle Realu Madrid, Barcelony, Bayernu a Chelsea. Ostatně trofej Benfice dvakrát unikla jen kvůli známé maďarské kletbě. Zisk Portugalska v posledním kole základních skupin činí 0.833 za bilanci 1-3-1.

6. až 10. místo

Vzájemný zápas Monaka se Zenitem Petrohrad rozhodl nejen o postupu francouzského týmu do osmifinále LM, ale také o příslušnosti Francie k elitní šestce. I podle rozložení sil před jarním play-off se zdá být jasné, že o osudu boje o důležitou šestou pozici je rozhodnuto. Francie (zisk 1.500, bilance 2-0-3 a bonus za postup Monaka) se pyšní hned dvěma kluby v osmifinále LM. Skoro dva a půl bodu ztrácí sedmé Rusko (zisk 0.667, bilance 2-0-2), které bude na jaře působit pouze v EL. Může se pyšnit Dinamem Moskva, které jako jediný tým dokázal v základních skupinách EL nasbírat plný počet 18 bodů.

Solidní postupovou bilanci vykazuje Ukrajina (zisk 0.833, bilance 2-1-1), které postoupily do jarní části obou pohárů tři kluby ze čtyř. Šachtar však hned v osmifinále LM narazí na favorita z Mnichova. V EL si s přehledem vedlo kyjevské Dynamo, naopak na poslední chvíli postoupil Dněpropetrovsk, kterému ke štěstí pomohla i chyba českých sudí v utkání v Ázerbájdžánu. Slušně je na tom i Nizozemsko (zisk 0.667, bilance 2-0-1). V EL budou na jaře figurovat hned tři kluby z Eredivisie. Čtyři účasti v základních skupinách pohárů proměnily ve dvě účasti v jarním play-off EL kluby z Belgie (zisk 1.000, bilance 2-1-1). Lokeren, stejně jako Sparta, nepostoupil ani s deseti body.

Souboj o 12 a 15. místo

V boji o důležitou dvanáctou příčku, která mistrovi země zajišťuje přímou účast v LM (což platí i o třináctém místu v případě kvalifikování se obhájce trofeje do základní skupiny LM), udělalo zřejmě rozhodující krok Švýcarsko (zisk 1.600, bilance 2-0-1 a bonus za postup Basileje). Může za to hlavně pět bonusových bodů za postup Basileje do vybrané společnosti osmifinále LM, ale také vítězství, a tedy i vidina dalších bodů v jarním play-off EL v případě Young Boys. Dvanáctá příčka je aktuálně v držení Turecka (zisk 0.400, bilance 1-0-2), které o ni bude svádět boj s Řeckem (zisk 0.800, bilance 1-2-1). Turecko má výhodu jednoho klubu v EL navíc. Zatímco Galatasaray v LM neuspěl, oba kluby v EL postoupit dokázaly. To Řecko bude reprezentovat jen z LM sestoupivší Olympiakos, protože ostatní tři kluby v EL postoupit nedokázaly. Postoupit nedokázal ani PAOK.

Česko (zisk 0.000) podruhé v řadě skončí do patnáctého místa a i pro sezónu 2016/2017 tak nasadí do Evropy pět týmů, z toho dva do LM (stejně jako tomu bude na podzim 2015). Zde však výčet pozitiv končí. Letošní nepovedená sezóna je osmou nejhorší ve dvaadvacetileté historii samostatného Česka. Jestliže jsme i díky výborným posledním dvěma sezónám mohli v dohledné době pomýšlet na návrat do nejlepší dvanáctky zajišťující účast mistra přímo ve skupině LM, nyní se tato vyhlídka výrazně vzdálila.

Naposledy si jistotu základní skupiny LM pro mistra ligy vyzkoušela Sparta v sezóně 2005/2006, shodou okolností šlo o zatím poslední, a nutno dodat nijak slavné, představení Sparty v LM. Letos na podzim zůstala Sparta na tvorbu pětiletého národního koeficientu bohužel sama a bylo jasné, že v nerovném souboji s početně silnějším souborem švýcarských, tureckých i řeckých klubů to bude těžké. V přímém souboji se švýcarským Young Boys navíc Sparta neuspěla. Po třech dobrých, z toho dvou výborných sezónách tak opět přichází slabý zisk, který si Česko ponese do dalších pěti ročníků.

Do boje o nejlepší dvanáctku (případně třináctku) se každopádně Česko na podzim příštího roku pustí znovu. Díky odečtu slabé sezóny 10/11 navíc bude zahajovat z dobré pozice (aktuálně součet za sezóny 10/11 až 14/15 vypadá následovně: ... 10. Nizozemsko 28.646, 11. Švýcarsko 28.275, 12. Turecko 27.600, 13. Česko 25.625, 14. Řecko 24.100, 15. Rumunsko 23.133 ...). Kromě Rumunska a Česka však ještě ostatní soutěže mají možnost uvedené hodnoty na jaře vylepšit. Do boje půjde Česko s pěti kluby, což se v případě lig nižší úrovně, které nedisponují širším počtem kvalitnějších a v Evropě konkurenceschopných celků (Skotsko, Rumunsko, Izrael, Kypr, Rakousko, Dánsko, Švýcarsko, Řecko apod.) jeví spíše jako nevýhoda, protože se zisk dělí vyšším počtem klubů, než v případě států od 16. místa níže. To už ale záleží na tom, jak si česká pětice konkrétně povede. Nikde není psáno, že se nedočkáme třeba jednoho klubu v LM a dvou v EL...

Stejně jako Česko, končí před Vánocemi i Rumunsko (zisk 0.000), které ani se dvěma kluby v EL příliš nevylepšilo slušný kvalifikační zisk z letních předkol. Rumunská dvojice získala ve skupinách EL dohromady jen o jednu remízu více než Sparta, což činí stáhnutí českého náskoku o pouhých 0.125 bodu. Lépe si vede Rakousko (zisk 0.500), jmenovitě Salzburg, který na Česko (jmenovitě Spartu) během skupin EL nahrál čtyřikrát více než Rumunsko, tedy 0.500 bodu, a o další úspěchy bude usilovat v jarním play-off.

Ze zástupců zemí na dalších místech postupují do jarní fáze EL ještě polská Legia, která v EL předvedla formu hodnou LM, dánský Aalborg a skotský Celtic. Ostatní státy se s Evropou pro letošní sezónu loučí. Patří mezi ně i Slovensko, které v základních skupinách reprezentoval, ovšem velmi zle, pouze Slovan Bratislava. Konečný slovenský zisk do národního koeficientu, nezměněný od poloviny srpna, činí 2.750 a se součtem z předchozích čtyř sezón řadí Slovensko až na samotný závěr třetí desítky.

Konfrontace nejlepší šestice

Vedle hlavního ukazatele aktuální síly jednotlivých evropských soutěží, tedy vedle pětiletého žebříčku národních koeficientů, můžeme soutěže porovnávat také na základě přímé konfrontace zástupců nejlepších evropských lig. V rámci letních předkol došlo na čtyři takové souboje, v základních skupinách LM i EL se španělské, anglické, německé, italské, portugalské a francouzské kluby mezi sebou střetly celkem 40x. Pozitivní bilanci si z těchto utkání odnášejí anglické, portugalské a španělské týmy, nejvíce se nedaří italským a francouzským klubům.

zemězápasy, bilancekoeficient - průměr na zápas
Anglie16 (9-3-4) 1,31
Portugalsko12 (6-2-4) 1,17
Španělsko12 (5-4-3) 1,17
Německo20 (7-5-8) 0,95
Itálie12 (2-5-5) 0,75
Francie16 (3-5-8) 0,69

Výpočet národních koeficientů

Vedle standardních 2 bodů za vítězství a 1 bodu za remízu (předkolech pouze polovina, tedy 1 a 0,5) hrají důležitou roli body bonusové. V současném formátu připisují kluby do národních koeficientů 4 body za účast v základní skupině LM a 5 bodů za postup z ní do osmifinále LM. V jarních vyřazovacích bojích pak týmy vylepšují národní koeficienty ještě vždy jedním bodem za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále obou pohárů. Tyto zisky se dělí počtem všech klubů jednoho státu, které v sezóně do pohárů nastoupily. V případě Česka to tedy jsou dva body za dvě vítězství Mladé Boleslavi, dva body za dvě vítězství Liberce, půl bodu za remízu Plzně, čtyři body za tři vítězství a dvě remízy Sparty v předkolech a sedm bodů za tři vítězství a jednu remízu Sparty v základní skupině EL. Celkem tedy 15,5 bodu, které se dělí počtem čtyř českých klubů - letos tak Česko získalo konečných 3.875 bodu.

Koeficienty UEFA
 ZeměCelkemLetosM LMM ELT LMT EL
1.Španělsko92.57012.7854333
2.Anglie78.53411.7144333
3.Německo76.27212.7144342
4.Itálie62.34310.8333315
5.Portugalsko60.2157.9163311
6.Francie50.9169.4163321
7.Rusko48.4987.6662302
8.Ukrajina41.6666.5002312
9.Nizozemsko39.8124.9162303
10.Belgie35.0007.4002302
11.Švýcarsko34.1756.7002311
12.Turecko32.2005.6002302
13.Řecko31.7006.0002301
14.Česko29.1253.8752300
15.Rumunsko26.2995.1252300
16.Rakousko25.6754.1251301
17.Chorvatsko23.5006.8751300
18.Kypr22.3003.3001300
19.Polsko21.5004.7501301
20.Izrael21.0001.3751300
21.Bělorusko20.7505.5001300
22.Dánsko19.8002.9001301
23.Švédsko17.7253.9001300
24.Skotsko17.6503.7501301
25.Bulharsko16.7504.2501300
26.Norsko14.3752.2001300
27.Srbsko13.8752.7501300
28.Slovinsko13.6254.0001300
29.Ázerbájdžán12.5003.6251300
30.Slovensko11.2502.7501300
31.Maďarsko11.0002.1251300
32.Kazachstán10.3753.3751300
33.Moldavsko10.0001.7501300
34.Gruzie9.3751.2501300
35.Finsko8.2002.4001300
36.Island8.0002.5001300
37.Bosna a Hercegovina7.5001.7501300
38.Lichtenštejnsko6.0002.5000100
39.Makedonie5.8751.1251300
40.Irsko5.7502.0001300
41.Černá Hora5.6250.7501300
42.Albánie5.3750.8751300
43.Lucembursko5.1250.5001300
44.Severní Irsko4.8751.3751300
45.Litva4.5000.5001300
46.Lotyšsko4.2500.2501300
47.Malta4.2080.1251300
48.Faerské ostrovy3.5001.3751300
49.Estonsko3.5001.5001300
50.Wales2.8750.1251300
51.Arménie2.7500.3751300
52.Andorra0.8330.5001200
53.San Marino0.4990.0001200
54.Gibraltar0.2500.2501100
Celkem - celkový aktuální koeficient. Body letos - část koeficientu získaná v této sezóně. M LM a EL - počet míst v pohárech platný pro sezónu 2016/2017. T LM a EL - počet týmů zbývajících v aktuální sezóně pohárů

Autor: Martin Lavický

Komentáře (85)

Přidat komentář
F.Torres

Letos slušnej provar. Jinak Německo pěkně prohání Anglii, tam to bude v následujících letech slušnej souboj...

Hodně vtipná je Itálie, která podle místních "odborníků" by nejradši tu EL zrušila a tedka tam má 5 týmů

Reagovat
F.Torres

jak tak koukám, tak Dánsko se taky slušně propadlo, to samý i částečně Kyprd..

Reagovat
Jajinek

všechny italské týmy odehrály skupinu EL na půl plynu a s náhradníky... nemůžou za to, že i tak to v suchým triku stačí na postup

Reagovat
smazaný uživatel

Očividně hrály na půl plynu i ty týmy v LM

Reagovat
Jajinek

co to je za nesmysl?

Reagovat
smazaný uživatel

pohled do zrcadla

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Spartu prý bude trénovat M. Hašek

Reagovat
San Iker

?

Reagovat
Elliasson

Kolik bude mít tím pádem Miško Hašek funkcí? 33?

Reagovat
Hokaido

ivan né ? to by byla dobrá volba

Reagovat
Komat

Dominik

Reagovat
smazaný uživatel

Jaroslav

Reagovat
didosh

Reagovat
johnik

"Šachtar však hned v osmifinále LM narazí na obhájce trofeje z Mnichova" Vážně?

Reagovat
Malavi

sorry, nějak jsem se na chvíli vrátil o rok zpět ...díky, opraveno

Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že jsme na tom docela dobře.. když si vezmu, že jsme 3 body za tureckem, kde jsou prachy a hrajou hráči jako Sneijder, tamten z Liverpoolu apod., tak to nejni vůbec zlý..

Reagovat
smazaný uživatel

Počkej rok,dva..

Reagovat
smazaný uživatel

Však bude hůř

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Pokahontas

Nezapomeňme ale,že v uplynulých sezonách bylo několik špičkových tureckých týmů z pohárů vyřazeno kvůli prokázané korupci z domácí ligy,což pro ně byla bezpochyby větší rána než pro nás nutnost nahradit ze stejného důvodu v jednom roce Sigmu(při vší úctě k ní).

Doplatili tak na to,že se snažili ovlivňování zápasů aspoň trochu řešit a nešli českou cestou raději všechno zásadního ututlat,,,cinklá jara"pro jistotu ani nevyšetřovat,prý ,,aby to nevrhlo na náš fotbal špatné světlo"

Přímá konfrontace českých a tureckých týmů v Evropě v tomto tisíciletí mimochodem už tak optimisticky zdaleka nevypadá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tomu nerozumim, ale jaktoze ma italie v EL 5 muzstev?

Reagovat
andycek1

pretože Fiorentina, Inter, Turín postúpili po minulej sezóne, Neapol tam zostúpila po prehre v predkole LM s Atheltic Bilbaom a AS Rím skončíla na 3. mieste v LM

Reagovat
Hokaido

protože jsou to tragédi

Reagovat
smazaný uživatel

napísal fanúšik Chelsea, ktorý sa radoval ako malé decko z víťazstva v tragickej EL.....

Reagovat
Y.N.W.A

napsal fanoušek AC, kterýmu se stýská po zlatejch časech a tak rejpe do ostatních... budem takhle pokračovat? Já jsem taky vhodnej terč

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

len s tým rozdielom, že byť fanúšikom AC aj v mizerných časoch je viac, ako byť fanúšik čukotice, Liverpoolu a všetkého ostatného aj v čase slávy

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

čím víc? Máš za to levnější chleba?

Reagovat
smazaný uživatel

A rozdiel medzi Liverpoolom a AC je asi ten, že Ty máš tú smolu (či skôr výhodu), že ani nevieš, ako zlaté časy vyzerajú kedy ste mali naposledy titul? 25 rokov dozadu?

Reagovat
kvasha16

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
didosh

Reagovat
Hokaido

Reagovat
F.Torres

protože na LM nemají a náhodou jim letos vyšla EL...

Reagovat
Jajinek

Itálie jako jediná země, která má v Evropě ještě všechny zástupce

Reagovat
Y.N.W.A

to jo, jenže jim jde hlavně o ligu mistrů, jak tu vždy hlásaj fanoušci calcia (a taky dle toho, jak se občas prezentujou italský týmy v evropský lize)... a tam je to bída, minimálně ve srovnání s Itálií v 90. letech a na začátku minulý dekády... teď je to prostě druhej sled spolu s Francií, Portugalskem a Ruskem a na nejlepší trio můžou zapomenout... každopádně jo, plnej počet klubů v Evropě je úspěch, a jde fakt vidět, že už na tu evropskou ligu tak nedlabou a snažej se zabrat, aby nenabírali větší a větší ztrátu

Reagovat
smazaný uživatel

zas nedělej být suvereně na 4 místě není průser

Reagovat
Y.N.W.A

jasný, průser ne, jen ústup ze slávy... a vážně hrozil pád na pátý, ale to hlavně díky evropský lize (kupodivu a na rozdíl od Portugalska, který se evropský ligy letos neúčastnilo) Itálie odvrátila...

Reagovat
smazaný uživatel

suveréně? vždyt máte náskok 2 body

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko příští rok odečte o 7 bodů více.

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

No pro Itálii by tedy být měl. Při pohledu na celou historii evropských pohárů na tom tak špatně nikdy nebyla.

Reagovat
F.Torres

to jo, hlavně teoreticky už ji může předstihnout jen Francie, což bude pouze otázka času, jestli to takhle povedou dál...

Reagovat
smazaný uživatel

historicky je toto asi najhoršie obdobie tal. futbalu. Tieň calciopoli bude naháňať ITA ešte dlhé roky.

Reagovat
Jajinek

to je samozřejmě nesmysl....tak jak píšu výš, i letos Italové na EL dlabali a hráli ji na půl plynu s náhradníky...ale letos to tak nějak v pohodě stačilo na postupy. Co se týče té LM, to je samozřejmě pravda. Tam na nějaké TOP úspěchy nikdo nemá.

Reagovat
Y.N.W.A

ok, tak řekněme, že před tím hráli tu EL na čtvrt plynu, když nepostupovali ani ze skupiny ...každopádně uvidíme co play-off, tam se bude lámat chleba a uvidí se, jak moc na to dlabou... v semifinále byl z italskejch týmů jen Juve, kterýmu šlo o obrovskou motivaci v podobě finále na domácím stadionu... jinak velká bída

Reagovat
smazaný uživatel

ono je to aj trošku smola, minulú sezónu Neapolu chýbalo málo, aby postúpil z ťažkej skupiny, EL si pohnojil tradične sám; Roma túto sezónu to isté, veľa jej na postup nechýbalo, čiže o nejakej tragickosti, ako tu píšu ostatní, by sa možno dalo polemizovať - tragédiou je, že LM hrajú mužstvá ako Schalke, Neverkusen či Zenit, pričom prví dvaja budú hrať 8finále. Ja som len zvedavý, ako sa tu budú miestni frajeri, čo snívajú o Buneslige ako najlepšej lige sveta, tváriť, keď si Real (opäť) vytrie riť so slabučkým Schalke a Atléti prevetrajú Neverkusen, Juventus vs Dortmund je 50/50, potom tá mediálny bublinka asi splasne.

Reagovat
dextroza_m

Bundes liga má silný jeden tým, jinak jsou to nazdárci...

Reagovat
smazaný uživatel

len to tu moc netvrď, minule som to napísal v niekoľkých príspevkoch a mal si vidieť tie facepalmy a zvratky..... nechaj ich žiť v tom, že štadióny a návštevnosť + momentálne v gigantickej forme hrajúci Bayern, čo to ťahá = kvalita ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

ono je tiež zaujímavé, ako sa tu robí sranda z tal. futbalu na príklade výprasku Ríma od Bayernu, ale ako zlikvidovala Chelsea Schalke u nich doma, na to sa nejako nepozerá. Minulý rok sa doma tiež predviedol s MNU, ktorý mal mizernú formu, tuším tri roky dozadu tiež Leverkusenu s Barcelonou moc nechýbalo, aby dostal najväčší debakel v 8finále, ale pre niektorých expertov bude skrátka Bundes top, ktorý si zaslúži byť pred Anglickom či Španielsko. Netvrdím, že pred Talianskom nie, tam je to ok.

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Schalke se s Římem teď nedá moc porovnávat, AS hraje doma o titul a šlape jim to, hodně posílili.. Naopak Schalke posilovalo minimálně, trénuje je amatér a nedaří se jim ani v lize.

Reagovat
Y.N.W.A

jasný no, italskej pak v tom případě ani jeden

Reagovat
smazaný uživatel

A Angláni taky, Španělé 2, Italové ani jeden..

Reagovat
smazaný uživatel

v EL

Reagovat
Y.N.W.A

Reds zklamání, přestože se díra do světa po letních změnách nečekala... boj o druhý místo za suverénním Realem ok, to, že jej prohráli s Basilejí - v posledních letech vždy dobře připraveným týmem na poháry (a hlavně kua na anglický týmy ) je holt fakt... zklamaly ale výkony (snad kromě utkání v Madridu) a pouhý jedno vítězství, navíc těsný a vlastně z penalty ...každopádně návrat do ligy mistrů potěšil, snad se na jaře ztopoří v atraktivním play-off evropský ligy a zabojujou

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Bundesliga opět v týdnu nejlepší Nebýt minulého kola, byla by už Anglie třetí. Ano, je to kdyby. Ale na jaře už se to povede!

Reagovat
johnik

Letos to opravdu nemají šanci zvládnout....

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že po konfrontáciách Schalke s Realom, Neverkusenu s Atlétmi a možno aj Borussie s Rubentusom sa tu mnohým otvoria oči

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
dextroza_m

Belgie lepší,jak Švýcaři?!? Navíc Anderlecht nepostoupil v lm dál...WTF? S tím, že Švý... postoupila Basilej dál v lm, YBB el, Anderlecht el,bruggy el a jinak ostatní odpadli? Měli o jednoho "hráče" ve hře víc, ale takový Lutych 4b v el...

Reagovat
johnik

Taky se hodnotí 5 sezon a ne jen ta aktuální

Reagovat
dextroza_m

no dej si ten smajlík před sebe a podívej se na čísla za aktuální sezonu dežo Belgie 7.4 Švýcarsko 6.7

Reagovat
johnik

tak to nechápu co se divíš lamko

Reagovat
dextroza_m

dit jsem to psal, to jsi tak natvrdlý? Basilej postup v lm do dalších kol, YBB postup v EL. Anderlecht nepostup v LM, ale přestup na EL a Bruggy teda vyhráli svou skupinu...

Reagovat
johnik

no jde zkrátka o to, že Belgické mužstva měly víc výher a remíz než Švýcarské. Např. Lokeren nepostoupil s 10 body.......

Reagovat
Y.N.W.A

ty seš dobrej, přizpůsobíš si statistiku k obrazu svýmu a pak se divíš, že nekoresponduje s realitou ..prostě Belgie v předkolech 8-2-4, ve skupinách pak 8-8-8, Švýcarsko jen 4-5-3 a 8-2-8.. takže 33 versus 23 bodů... k tomu teda Švýcaři o pět bonusovejch bodů víc než Belgie, ale i tak to na ni nestačí... oba kluby dělej pěti... Belgie ve skupinách ve čtyřech, Švýcaři jen ve třech... z tohoto jasně vyznívá větší úspěch Belgie... stačí si dát dohromady všechny souvislosti a pochopíš jak to funguje v realitě, ale jestli budeš vypichovat jen částečný pravdy, jako nějakej diskutér na novinkách, tak to pak můžeme být nejlepší v Evropě i my... vždyť Sparta neprohrála s žádným španělským, anglickým, ani německým klubem, tak proč jsou v tabluce před náma?

Reagovat
Liquid

... se krčí Itálie a její kdysi slavná Serie A ... toto spojení určitě zvedlo tep místním italským fanatikům

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že žádny fanúšik talianskeho futbalu neni tak blbý aby nevedel uznat že to momentálne tak proste je.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužiaľ sú tu aj fanúšikovia z iných líg, ktorých tento stav teší a svojimi dementnymi posmeškami pravidelne zahlcujú diskusie.

Reagovat
smazaný uživatel

Verim, ze pristi rok se letosni ztrata dozene. Snad se jeden z dvojice sparta&plzen do LM dostane a druhy s posilenym jabloncem urvou nejake body ve skupine EL

Reagovat
vanGomm

Pro naše týmy je lepší dostat se do skupiny EL,než do LM.Ta EL je soutěž spíše pro nás.Viz letos Sparta.Pokud při totiž přešla přes Mälmo,tak pak by ten náš koef. byl ještě o něco menší.Na LM prostě nemáme a jak to tak vypadá dost dlouho mít žádný tým nebudeme.Tu a tam se do ní díky postupovému klíči(mistr. a nemist.část) sice dostat můžem,ale další postup ze skupiny je už utopie.V následující sezóně bych to na nějaké dohánění letošní ztráty moc neviděl.Body se nám totiž budou děli 5 a to je dost podstatný rozdíl než když se to dělí 4.

Reagovat
johnik

No ale zase máme výhodu nasazení 2 týmu v 3. předkole LM, z kterých by měla být minimálně EL + plus by 1 tým mohl projít z kvalifikace EL = 3 týmy ve skupinách už je dost na to, aby se udělaly slušné body i s dělením 5ti.

Reagovat
vanGomm

Můj tip je,že se do nějaké skupiny dostane jeden tým.Pro nás je samozřejmě na získávání bodů skupina EL.Dva to už nám musí pomoc paní štěstěna.Ve tři týmy já osobně nevěřím,protože to by se muselo sejít hodně náhod najednou.Vyločit se to,ostatně jako všechno kolem nás nedá,ale tu šanci bych viděl tak 1:10.

Reagovat
johnik

Nechápu tvůl pesismismus. Vždyť pokud Plzeň se Spartou i klidně nepostoupí ze 3. předkola LM, tak automaticky pujdou do 4. předkola EL, kde budou určitě figurovat mezi nasazenými, a díky novému nasazování do skupin EL se navíc pravděpodobně vyhnou soupeřům se zvučnějších lig. To znamená, že šance na 2 týmy ve skupině je dle mě hodně vysoká. A pokud Jablonec zabojuje tak můžeme reálně uvažovat o 3 týmech ve skupinách v příštím roce

Reagovat
vanGomm

My jsme ted nedávno měli dvě velice povedené sezóny tj. 2012-13 a 2011-12..Jenže v našich podmínkách v tom nejde donekonečna pokračovat.Já nejsem pesimista,ale pouze realista.Samozřejmě nikomu přílišný optimismus neberu.Jenže těmto lidem pak hrozí o to větší eventuální zklamání.Co se týká toho nasazení.V tom bych až zas takovou velikou výhodu neviděl,protože v dnešním vyrovnaném fotbale může v těch 3. a 4.předkolech vyřadit každý každého.Jako příklad poslouží zrovna Sparta-Mälmo.Co to je zvučné jméno?Jaký je rozdíl hrát předkolo npř. se Celticem,nebo YB Bernem?

Reagovat
johnik

Ty zvučné jména jsem myslel spíše zástupce prvních čtyř soutěží v žebříčku. A máš pravdu nejde v tom donekonečna pokračovat, jde to i zlepšovat Tak sem prostě asi nenapravitelný optimista, ale co nadělám

Reagovat
vanGomm

Tak zvučná jména zástupců z prvních čtyř soutěží nás totiž nemusí v před.LM vůbec zajímat.S nima se totiž nepotkáme,což je a nejen pro nás samozřejmě výhodné.Je to totiž rodělono na dvě skupiny.V jedné spolu hrají mistři s těch slabších soutěží jako npř.Sparta,Žilina,Mälmo,Maribor,Debrecen atd. no v té druhé nemistři z těch kvalitních soutěží tedy třeba Arsenal,AC Milan,Leverkusen a Valencia.Spravedlivé by samozřejmě bylo,kdyby se to losovalo na nasazené-nenasazené.Jenže pak by týmy,které jsem jmenoval výše,tedy i naši Spartu měly značný problém se do LM vůbec někdy dostat.Jinak ovšem to,že se držíme do 15.místa je na naše poměry velice skvělé umístění.

Reagovat
smazaný uživatel

No ja tu LM uvedl spis jako prani mit tam cesky tym. Jinak je jasne, ze v EL je ziskani lepsiho koeficientu jednodussi. Uvidime jak to dopadne. Snad sparta krome Husbauera tym udrzi a Plzen a Jablonec sestavu dobre vyladi. Trosku stesticka v losu a bude to dobre.

Reagovat
Azazelo RD

To jsou fakt dementní nápady.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele