Evropské koeficienty po pohárovém týdnu (13)

21.03.2012, 11:38
Aktuality
Odvety osmifinále Ligy mistrů i Evropské ligy jsou odehrány a po pátečním losu známe všechny čtvrtfinálové dvojice. Poslední dva pohárové týdny, kdy se v Lize mistrů odehrály odvety a v Evropské lize celé osmifnálové kolo, znamenal v prvé řadě jednoznačný úspěch pro španělský klubový fotbal. Mimo hru jsou naopak nově kluby Ruska, Řecka, Turecka, Belgie a Švýcarska.

Top 5

Zatímco před dvěma týdny to vypadalo, že po londýnské blamáži budou prapor Anglie držet pouze kluby z Manchesteru, nyní je situace totálně naruby. Arsenal i Chelsea v odvetách ukázali domácí sílu ostrovních klubů a děly se věci. Kanonýři nebyli daleko od prvotřídní senzace, nakonec ale zůstává jediným anglickým klubem v LM Chelsea, která zvrátila skóre s Neapolí. Více v poslední kapitole tohoto článku. O tom, že Blues zůstanou jediným anglickým klubem nejen v LM, ale v pohárech vůbec, rozhodly čtvrteční zápasy EL a překvapivé vyřazení obou klubů z Manchesteru. Zatímco United byli horší než jejich španělský protivník v obou zápasech a prohráli obě utkání, Citizens dokázali vyhrát alespoň odvetu. I tak jsou kvůli pravidlu o počtu vstřelených branek na hřišti soupeře vyřazeni. Situace, kdy ve čtvrtfinále obou (všech tří) evropských pohárů byl dohromady jediný anglický klub, nastala naposledy před dlouhými šestnácti lety v sezóně 1995/1996! Anglie získala v uplynulých dvou týdnech jen 0.875 bodu do národního koeficientu.

Jednoznačným vládcem letošní pohárové Evropy je Španělsko. V obou pohárech disponuje ještě pěti týmy! Barcelona s Realem Madrid jako jediní nezaznamenali porážku nejen v osmifinále LM, ale v celém jejím průběhu. Katalánci jako jediní vyhráli oba duely osmifinále LM. Stejně tak v EL pouze Atlético Madrid a Athletic Club jako jediní z celé šestnáctky týmů vyhráli oba zápasy, k tomu třetí do party, Valencia, také neprohrála. Přestože Španělům významně kazí skóre v předkole vyřazená FC Sevilla a tragický Villarreal, zbylá pětice válí a nejen že táhne Španělsko za prvním místem mezi národy v letošním roce, ale silně stahuje také náskok Anglie v pětiletém součtu. Teoreticky se na první místo před Anglii může propracovat ještě letos, tedy pro nasazení do ročníku 2013/2014. A velmi pravděpodobně pak na prvním místě Španělsko začne příští rok, který bude kompletovat další pětiletku (08/13) pro nasazení do ročníku 2014/2015. Kluby Primera División připsaly nejlepší výsledek uplynulých dvou týdnů - 2.857!

Týmy z Bundesligy si drží vysoký standard a o důležité třetí místo, které Itálii uzmuly poprvé pro nasazení do další sezóny (12/13), rozhodně nemíní přijít ani na další roky. Naopak, každým týdnem si německá Bundesliga buduje nad Serii A krůček po krůčku stále větší náskok a dobře vypadají také vyhlídky pro zbytek letošní sezóny. Bayern suverénně odmítl mít nějaké problémy s Basilejí, Hannover doma vysoko pokořil soupeře z Belgie a Schalke dokázalo zvrátit nepříznivě se vyvíjející odvetu s Twente i díky hattricku aktuálně nejlepšího střelce EL, Huntelaara. Zisk Německa - 1.667.

Ačkoli se zdálo, že by to s Itálií mohlo být lepší, než během posledních let, nezvládnuté odvety Neapole a Interu v LM i Udinese v EL vrací kluby Serie A do reality. Třikrát v řadě se italský klub nepodíval do čtvrtfinále Evropské ligy, jejíž současný formát se hraje právě tři roky. A řeči, že tuto druhořadou soutěž neberou italské kluby vážně, žádnou omluvou pro italský fotbal nejsou. Ani v LM to totiž nijak slavně nevypadá. V posledních čtyřech letech je účast AC Milán ve čtvrtfinále teprve třetí účastí italského celku v této fázi. Před dvěma lety sice Inter dokráčel až k vítězství, loni ovšem právě ve čtvrtfinále vypadl. Proti Barceloně to bude mít AC hodně těžké. Zisk Itálie - 0.714.

Portugalci opět nakoukli do Top 5, odkud vystrnadili Francii. Navíc mají v porovnání se svým soupeřem v boji o prestižní pátou příčku k dobru jeden tým. Benfica zvrátila duel s Petrohradem, Sporting zase odolal závěrečnému náporu v Manchesteru. Zdá se tedy, že dojde k naplnění předsezónních prognóz a po dlouhých třinácti letech, kdy vybranou společnost opustilo Nizozemsko, dojde k proměně elitní pětice. Zisk Portugalska - 1.000.

6. až 11. místo

Francie může být nejníže od roku 1990. Dobrou zprávou pro Francii je, že na sedmou pozici, která zaručuje v LM místo tří pozic pouze dvě, mají relativně slušný náskok. Francii překvapivě vypadl Lyon a v pohárech se udržela jen díky tomu, že Marseille vstřelilo Interu Milán gól v nastavení i v odvetě. Její zisk během posledních dvou pohárových týdnů však činí 0.167. Oba dva zápasy kluby z Ligue 1 v LM prohrály a body získaly jen za postup do čtvrtfinále.

Rusové (zisk 0.000) se rozloučili s Ligou mistrů dvěma porážkami, letošní příspěvek zastavili těsně pod hranicí 10 bodů a na důležité 6. místo, které jim naposledy patřilo ještě pro nasazení do právě probíhající sezóny, nabrali ztrátu. Do příští sezóny jdou s jistotou z místa sedmého, do té další (2013/2014), o které rozhoduje ještě právě probíhající sezóna, patrně také. Sprintujícím Nizozemcům (zisk 1.200) totiž trochu došel dech a ve hře jim zůstal jediný klub, AZ Alkmaar. Ten svede souboj o aktuální osmou příčku s ukrajinským (zisk 0.500) Metalistem Charkov, který drtivým závěrem šokoval v Řecku. Právě desátí Řekové (zisk 0.400) i jedenáctí Turci (zisk 0.000) pohárům zamávali domácími porážkami.

Pořadí na dalších místech

Na dalších příčkách už zřejmě k žádným posunům nedojde. Ve hře o body sice ještě zůstává kyperský (zisk 0.750) zázrak APOEL Nikósie, v duelu s Realem Madrid ovšem mnoho reálných šancí nemá. Důležitá 12. příčka nakonec patří Belgii (zisk 0.200), na pravděpodobně stejně důležité 13. příčce (pokud si obhájce trofeje LM zajistí postup do základní skupiny LM z domácí ligy, postupuje přímo do základní skupiny také mistr země na 13. místě) zůstane Dánsko. Teoreticky jej ještě mohlo předstihnout Švýcarsko, avšak bavorská smršť veškeré naděje odvála. K tomu, aby se Kypr dostal před Rakousko na 15. příčku, která zaručuje možnost bojovat o LM hned dvěma klubům, by APOEL potřeboval získat ještě 4 body, tedy postoupit přes Real do semifinále (1 bod) třeba díky vítězství (2 body) a remíze (1 bod). V současnosti tedy fotbalová utopie.

Konfrontace nejlepší šestice

O síle jednotlivých soutěží nevypovídá jen celkový žebříček národních koeficientů. Zajímavé je sledovat také přímou konfrontaci zástupců nejlepších států v základních skupinách i následné jarní play-off fázi obou pohárových soutěží. Dlouho tradiční Top 5 zde rozšiřujeme kvůli současné situaci na nejlepší šestici. Stejně jako během úvodních dvou jarních týdnů i nyní se ve skvělém světle představilo Španělsko. Proti týmům z elitních zemí vyhrálo všechny 3 své duely. Barcelona vypráskala Leverkusen, Baskové z Bilbaa vyprovodili Manchester United. Z poloviny úspěšně si vedli Angličané (3 vítězství / 3 porážky) a Portugalci (1/1). Italové prohráli dvě ze tří utkání, Němci i Francouzi prohráli svůj jediný zápas.

zemězápasy, bilancekoeficient - průměr na zápas
Španělsko28 (15-3-10) 1,18
Itálie24 (11-4-9) 1,08
Anglie30 (12-6-12) 1,00
Portugalsko10 (4-2-4) 1,00
Německo16 (6-2-8) 0,88
Francie16 (4-3-9) 0,69


Výpočet národních koeficientů

Pro připomenutí uvádíme, jak se národní koeficienty počítají. Vedle standardních 2 bodů za vítězství a 1 bodu za remízu (v předkolech 1 a 0,5) totiž hrají důležitou roli body bonusové. V současném formátu připisují kluby do národních koeficientů 4 body za účast v základní skupině LM a 5 bodů za postup z ní do osmifinále LM. Tyto body již na konta národů připluly. Nyní na jaře pak ve vyřazovacích bojích týmy vylepšují národní koeficienty ještě vždy 1 bodem za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále obou pohárů.

Smazání náskoku v historii evropských pohárů

Chelsea je po památném zápase s Neapolí teprve čtvrtým týmem v playoff Ligy mistrů, který dokázal odvrátit vyřazení po porážce v prvním duelu o dvě a více branek. Tím prvním byla v sezóně 1999/2000 Barcelona, která ve čtvrtfinále vyřadila shodou okolností právě londýnskou Chelsea. Ještě "předabramovičští" blues na Stamford Bridge udeřili třikrát rychle za sebou a Flo se Zolou během pouhých osmi minut stanovili poločasové skóre 3:0. Ve druhém poločase snížil Figo na konečných 3:1. Na Nou Campu po 90 minutách svítil stejný výsledek a šlo se tak do prodloužení, ve kterém Rivaldo s Kluivertem rozhodli o konečném vítězství Barcelony 5:1.

Přesně o čtyři roky později se podobná situace opakovala hned dvakrát. Zvláštní ročník 2003/2004 byl očistcem pro všechny favority a nabídl dvě bláznivá čtvrtfinále, která po prvním utkání vypadala poměrně jasně. Tehdejší obhájce trofeje AC Milán doma deklasoval Deportivo La Coruňa 4:1 a na sílu týmu kolem Maldiniho, Pirla, Kaká či Ševčenka se pěly ódy. Domácí duel zvládl také Real Madrid. V té době trojnásobný držitel trofeje Ligy mistrů z let 1998, 2000 a 2002 chtěl po další dvouletce opět uzmout pohár do své velkolepé vitríny a po domácím vítězství 4:2 proti Monaku v sestavě s Plašilem či Morientesem měl k postupu do semifinále blízko. Na začátek dubna roku 2004 ale ani jeden z favoritů nevzpomíná v dobrém. AC Milán nezvládl odvetu v galicijském přístavním městě a debakl 0:4 znamenal zničehonic konec a velký šok. Real Madrid se v Monaku sice ujal vedení, následně ale třikrát inkasoval a svou pouť rovněž ukončil. Deportivu i AS Monaku se poté v semifinále, respektive ve finále postavilo do cesty FC Porto, které se nakonec radovalo jako poslední. Od této doby, tedy dlouhých osm let, čekala vyřazovací fáze Ligy mistrů na podobný kousek. Povedl se až nyní Chelsea.

V historii evropských pohárů od poloviny padesátých let se téměř ve třech stovkách duelů vyřazovací části radoval tým, který v odvetě smazal ztrátu 2 a více branek. Pojďme si, vedle již čtyř uvedených, připomenout některé z nich. V drtivé většině případů se otáčení výsledku odehrálo na domácím hřišti, pouze ve dvanácti utkáních se naopak po domácí prohře o dvě či více branek radoval ze zvrácení výsledku v odvetě hostující tým.

Dosud platným rekordem je otočení výsledku po porážce o góly čtyři. Tento kousek se povedl hned třem týmům. Poprvé v sezóně 1961/1962, kdy v předkole Poháru vítězů pohárů vyhrál švýcarský La Chaux-de-Fonds na domácím hřišti 6:2 nad portugalským klubem Leixoes SC. V odvetě se však z výhry 5:0 a postupu radovali Portugalci. Neslavně skončila také zatím poslední pohárová účast londýnských Queens Park Rangers FC v poháru UEFA v sezóně 1984/1985. QPR doma porazili Partizan Bělehrad v poměru 6:2, ovšem na horké balkánské půdě podlehli soupeři 0:4. O rok později dopadla stejně potupně na sklonku své dlouhotrvající slavné éry německá Borussia Mönchengladbach. Real Madrid na svém stadionu deklasovala 5:1, porážka 4:0 na Santiago Bernabeu ale znamenala vyřazení z poháru UEFA.

V dalších 51 soubojích dokázal prohrávající tým otočit a postoupit při porážce o tři góly v úvodním zápase. Z toho jednou jedinkrát se tento husarský kousek povedl i v odvetě hostujícímu týmu. A myslím, že si to všichni dobře pamatujete. Před dvěma lety Slovan Liberec v předkole Evropské ligy vyhrál na půdě Dinama Bukurešť 2:0. Díky vběhnutí diváka na hřiště byl výsledek dokonce kontumován na třígólový rozdíl ve prospěch českého mužstva. U Nisy však bylo, jak se lidově říká, všecko špatně. První gól inkasoval Liberec hned v úvodu, druhý krátce po přestávce a třetí před konečným hvizdem. Vyřazení na penalty pak bylo smutným podtržením promarněné šance a z pohledu statistiky unikátního obratu v historii evropských fotbalových pohárů.

Smutnou českou stopu zanechala v tomto směru také Sparta Praha, která měla v sezóně 1965/1966 blízko do semifinále PMEZ, když na Letné porazila Partizan Bělehrad 4:1. Odvetu ovšem nezvládla, dostala bůra a z postupu se radoval Partizan, který ještě následně vyřadil Manchester United a padl až ve finále s Realem Madrid. Naopak špatnou pozici po úvodním zápase, konkrétně porážku 1:4 na půdě VfB Stuttgart, dokázala v postup proměnit pražská Dukla. V odvetě třetího kola poháru UEFA v sezóně 1978/1979 oplatila soupeři porážku v poměru 4:0.

V dalších více než dvou stovkách utkání se po odvetě radoval tým, který v prvním utkání prohrál o dvě branky. Letos se to vedle Chelsea v osmifinále Ligy mistrů povedlo také v kvalifikační části Evropské ligy německému Schalke 04 v souboji s HJK Helsinki a lichtenštejnskému Vaduzu v souboji s Vojvodinou Novi Sad.

Koeficienty UEFA
 ZeměCelkemBody letosMísta LMMísta EL
1.Anglie83.16014.00043
2.Španělsko79.32916.00043
3.Německo73.51913.58343
4.Itálie59.83811.21433
5.Portugalsko54.34610.83333
6.Francie54.17810.50033
7.Rusko47.8329.75024
8.Nizozemsko45.11513.20024
9.Ukrajina44.9667.58324
10.Řecko37.1007.60023
11.Turecko35.5756.62523
12.Belgie32.40010.10023
13.Dánsko27.5253.10023
14.Švýcarsko26.8006.00023
15.Rakousko26.3257.12523
16.Kypr25.4999.12513
17.Izrael22.0006.00013
18.Skotsko21.1412.75013
19.Česko20.3505.25013
20.Polsko19.9166.62513
21.Chorvatsko18.8743.75013
22.Rumunsko18.8244.33313
23.Bělorusko18.2083.12513
24.Švédsko15.9002.90013
25.Slovensko14.8742.37513
26.Norsko14.6752.30013
27.Bulharsko14.2501.50013
28.Srbsko14.2502.12513
29.Maďarsko9.7502.25013
30.Finsko9.1331.50013
31.Gruzie8.6662.87513
32.Bosna a Hercegovina8.4161.12513
33.Irsko7.3751.50013
34.Slovinsko7.1242.25013
35.Litva6.8751.00013
36.Moldavsko6.7490.50013
37.Ázerbájdžán6.2071.37513
38.Lotyšsko5.8740.62513
39.Makedonie5.6661.62513
40.Kazachstán5.3331.62513
41.Island5.3321.37513
42.Černá Hora4.3750.50013
43.Lichtenštejnsko4.0002.00001
44.Albánie3.9160.87513
45.Malta3.0830.83313
46.Wales2.7490.62513
47.Estonsko2.6660.37513
48.Severní Irsko2.5830.50013
49.Lucembursko2.3331.12513
50.Arménie2.2080.12513
51.Faerské ostrovy1.4160.50013
52.Andorra1.0000.00012
53.San Marino0.9160.00012
Celkem - celkový aktuální koeficient. Body letos - část koeficientu získaná v této sezóně. Místa LM a EL - počet míst v pohárech platný pro sezónu 2013/2014.

Autor: Martin Lavický

Komentáře (90)

Přidat komentář
Kepy_FCB

dnes "věčné derby" v Bělehradu (pohár)

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel jsem že n atom budeme lépe než rakušáci , ale vemte si Francie , poslední 6 letí hrozný propad.....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak, Frantíci jdou do pekel, Lyon musí platit Dinamu za postup, aby shořeli s Kypřanama, s Marseille už je taky ámen ...

Reagovat
Kenneth

Španělé dotahují Anglány, Němci i přes dobré výsledky Italů jim stále utíkají. Spokojenost.

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

U mě také. Moderní fotbal musí zvítězit. Jsme svědky dalšího zlomu v pojetí fotbalu. Konečně někdo našel recept na dříve dominantní catenaccio, zaměřené na defenzivu. Myslím tím, že nejde o jedno utkání či jednu sezónu, ale o dlouhodobější pohled.

Reagovat
Ragazzo d'oro

Co to meleš?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Španělsko nedožene Anglii.

Reagovat
PJ

No pokud se nestane zázrak, tak dožene a příští sezónu začne na prvnim místě. A vzhledem k formě Barcy i Realu neni vyloučený, že to stihne ještě před koncem letošní.

Reagovat
smazaný uživatel

na 100% je predbehnou jeste letos

Reagovat
Y.N.W.A

no letos nakonec pěknej zisk, tohle mít každý rok, tak můžem pomejšlet na boj o tu 15... Plzeň díky

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se zeptat, proč má 43. Lichtenštejnsko 0 míst v LM a týmy za ním to místo mají?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nemají ligu, jen pohár. Tahle otázka se tu objevuje snad pokaždé

Reagovat
cubinho

...a pokud se nepletu, tak LM by si vybojovali jen v tom případě, pokud by si ji Vadúz - hrající švýcarské soutěže - vybojoval právě ve Švýcarsku. Jest tak?

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, ale to by byla diskriminace Švýcarska

Reagovat
Malavi

jj, jen by teda ze druhé ligy museli nejprve poskočit do první... plus ještě ve třetí nejvyšší švýcarské hrají dva lichtenštejnské kluby - USV Eschen/Mauren a FC Balzers... takže teoreticky do pár let můžeme vidět lichtenštejnský klub v LM

Reagovat
smazaný uživatel

Tak oni už dokonce nejvyšší švýcarskou ligu hráli, ne? A teď taky nemají daleko od postupu

Reagovat
Malavi

tak tak, před třemi lety 08/09, ale hned se poroučeli zpět... letos mají šanci na baráž, tu prohráli dvakrát po sobě 04 a 05

Reagovat
vanGomm

Ligu nemají,ale možná,že tam zase na rozdíl třeba od nás mají vyšší penze.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mě zabij no.

Reagovat
vanGomm

Tak takhle jsem zrovna nemyslel.

Reagovat
didosh

přesně

Reagovat
REPLIKATOR

Itálie na úrovni Francie a Portugalska

Reagovat
smazaný uživatel

Italové se díky ACM zvedli ale pořád úroveň Estonsko , na tuto ligu se snažím zaměřovat ....

Reagovat
exse

Španělskej fotbal je aktuálně uplně jinde než Anglickej, takže je jen otázka času kdy je předběhnou.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak Anglickej je o hodně lepší než ty dva španělský kluby

Reagovat
FORZAMILAN

Jaký dva španělský kluby ? Asi jsi neviděl teď nedávno např. Bilbao v tv, i když jsou to tedy Baskové.........a koho že to vyřadili? Byli jasně lepší v obou zápasech

Reagovat
smazaný uživatel

ty si myslíš že united hráli na plno? oni to celkem vypustili tak jako Spurs když nepostoupili ze skupiny Evropské ligy a City které si to podělalo samo ve skupině Ligy mistrů a v Evropské měli jen smůlu.

Reagovat
Y.N.W.A

hele, taky mě to sere, ale jestli chceš objektivně srovnávat ligy mezi sebou, tak jedině na půdě evropskejch pohárů, kde Španělé letos, a nejen letos válej... to, že se nám víc líbí rychlá anglická, než technická a kombinační Španělská je sice fajn, ale bohužel... čísla mluví jinak - viz článek... a ohánět se tím, že někdo něco vypouští... to jsme jako na úrovni Itálie, nebo co?

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat
Y.N.W.A

viz United vs Bilbao

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jestli do LM za nás půjde bojovat Liberec a do EL Sparta a Boleslav, tak to se máme opravdu na co těšit. O poháru radši ani nemluvím. To by klidně mohly do Evropy jít bojovat Budějovice nebo Teplice. To by nebyla dobrá sezona.

Reagovat
cubinho

Ideální by byla Plzeň v LM + Sparta, Liberec a Bolka v EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to kecáš? Liberec udělal v pohárech ostudu? Když "zapomenu" na ten pjopadák po 0:3 venku ... a Sparta na to taky má, snad by se blamáž neopakovala, vzpomeň na EL 2010/2011. A Bolka? Ti v pohárech taky umí, Marseille či Palermo budiž toho důkazem. Samozřejmě bych byl radši za Plzeň, ale ta má do LM opravdu hodně daleko

Reagovat
smazaný uživatel

Nefandím ani jednomu z těch týmů, ale nemyslím si, že Liberec má na kvalifikaci do LM, natož pak udělat třetí místo ve skupině. Navíc prý (psali nedávno tady nějací fanoušci Liberce) je skoro jistý odchot Gebreho a Breznaníka. K tomu připočtu nedávno to vyžazení po výhře asi 0:3 venku, prostě Liberci nevěřím ani trochu.

Spartu bych nejradši viděl do LM, protože ti kdyby to pořádně odmakali a nepodcenili, tak podle mě mají na třetí místo ve skupině LM (samozřejmě pokud nedostanou nějakou smrtící skupinu).

A Bolku do EL nechci, protože Plzeň podle mě má lepší kádr a navíc má už zkušenosti, takže bych na ně sázel víc, že se alespoň do skupiny EL dostanou.

Reagovat
smazaný uživatel

*odchod/přestup nevím, na co jsem při psaní "odchoT"myslel

Reagovat
cubinho

O výprodeji kádru psal akorát af, který ví všechno vždycky nejlíp - naštěstí názory mění každý týden.

Breznaník odejít může, Gerbe v případě, že se mu povede EURO, můj odhad...

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych tam nejradši viděl taky Plzeň, ale může se stát cokoliv a první kolo poletí ven. Letos v té první čtyřce jsou týmy, co to v pohárech na naše poměry "umí", ale každej tým může klidně vyhořet. Určitě by nikdo nezahrál tak jako Plzeň, ale troufnu si tvrdit, že letos by i Sparta s Libercem byla ve skupině Plzně 3. Pokud do pohárů půjde trojlístek Sparta/Liberec/Plzeň nebo Bolka, mohli bychom opět urhát minimálně těch 5 bodů, pokud aspoň 2 týmy projdou do skupiny (ať už LM+EL nebo 2xEL). Letos, kdyby (ano, kdyby!) Sparta neshořela s Rumunama, tak ve skupině by o postup určitě bojovala a atakovali bychom nějakých 8,9 bodů, což je super. Taková sezona ale nesmí být jednou za 5 let, jak je bohužel zvykem ... ale snad se Gambrinus liga mění trochu k lepšímu, i ohledně těch přestupů ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak jen doplním, že zrovna v těchto letech, kdy máme 3-4 kluby hrající atraktivní fotbal, je škoda, že nemáme 2 místa v předkole LM, protože kdy jindy bychom měli reálnou naději na postup obou, než letos?

Reagovat
vanGomm

Ligu už vyhraje Sparta,nebo Liberec.Nepatrnou šanci má pouze Plzeň,ale jen za předpokladu kolapsu obou týmů na nima.To se ale s největší pravděpodobností nestane.Plzeň musí uhrát proti Spartě a Liberci de facto minimálně o 15 bodů víc a to za 9 kol není prakticky možné.Jinak to co uhrála Plzeň v pohárech 2011/12 bude velice těžké opakovat a lhostejno,kdo nás bude v Evropě zastupovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě proto už konečně musí makat všichni, ne jako doteď, že vždycky jeden tým. Letos y to chtělo hlavně alespoň 2 týmy do skupin, jedno jakých. V EL jsou ve vyřazovací fázi někdy dost přijatelní soupeři, myslím si, že když je příznivej los tak může být v EL soupeř lehčí než ve čtvrtém předkole LM. V EL by celkově při přijatelném losu nebylo nemožné se dostat do čtvrtfinále, protože když se podíváš, co je tam za některé týmy, tak Plzeň nebo Sparta by s nima podle mě mohla sehrát minimálně vyrovnané duely. Ale jak jsem již říkal, je to fakt dost o tom losu.

Reagovat
smazaný uživatel

Plzeň budiž toho důkazem, byli kousek od vyřazení Schalke, to kdyby se jim povedlo, nepochybuju, že by neprošli přes další kolo.

Reagovat
smazaný uživatel

A to ještě podle mě bylo Schalke jeden z těch obtížnějších soupeřů. Musíme už konečně uhrát pořádně ty předkola, to je strašná škoda, když Sparta vypadne s Vaslují / Žilinou, Liberec nezvládne postoupit po výhře 0:3 (nebo 1:3?) apod..

Reagovat
Rišan

Přesně tak, těch ostudných výpadků českých týmů (ty zmíněné byly snad nejhorší) svědčících o podivné psychické a morální slabosti bylo až moc. Konečně i v jiných sportech.

Reagovat
Y.N.W.A

já bych to tak nezjednodušoval... jsou i jiný týmy, které ostudně vypadly... kolikrát ruský kluby ruply v poslední době ve čtvrtém předkole, Italové taky ostudně... co se týče tý naší mentality, tak proti tomu jde třeba statistika finále MS v hokeji, ve kterých Češi nastoupili... nevím 8x? ...z toho 7 vyhráli, nebo tak nějak...

Reagovat
vanGomm

Problém je v tom,že jelikož na tom jsme dost v koef.zle,tak nejsme v těch závěrečných předkolech nasazováni.I když na druhou stranu jsme schopni potrápit nebo dokonce přejít npř.přes Ajax a vypadnou třeba s Waregemem.Pro nás je možna i lepší dostat třeba Schalke,než Salcburk

Reagovat
Y.N.W.A

špice tabulky vypadá na poháry kvalitně.... důležitej bude ten domácí Česká pošta Ondrášovka xxx lutz tatatata pohár no...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten prestižní název našeho poháru si vystihl pěkně.

Reagovat
smazaný uživatel

pohár vyhraje řek bych Olomouc, Jablonec a nebo znovu Boleslav. Abych tady jen neplacal tipy tak bych to zdůvodnil tím, že Olomouc má kvalitní kádr a lehkej los (Baník, kterej vyhlásil že na to se*e a Liberec(kterej se bude soustredit na ligu)/Teplice(kterejm neverim).

Jablonec je zas jasnej, kvalitu má a v lize už to nepude, takže tam to je otázka priorit.

Boleslav je podle mě asi největší kandidát - sice má těžkej los, ale zase má nejširší kádr. Myslím si že i Boleslavský B(se kterým nepočítam, protože bolce půjde v poháru o hodně) by bylo schopný vyřadit Sparťanský B(který je naopak téměř jistý)

Takže můj tip je repríza loňskýho finále, popř. Olomouc-Jablonec

Reagovat
Y.N.W.A

to bych bral

Reagovat
smazaný uživatel

já bych to přál Boleslavi, protože jako Plzeňák jim nepřeju cestu přes ligu:) Ale kdyby vyhrála pohár Olomouc, mohla by nastat zajímavá situace že by Olomouc hrála poháry a zároveň sestoupila:D (Olomouci sestup nepřeju a ani mi nepřijde moc reálnej, ale stát se může všechno)

A pak kdyby se dostali do zákl. skup EL a zárověň sestoupili ... tak by mě zajímalo jak by sezónu hodnotili :D:D (Ale to už sem se moc zamyslel, šance má tendle scénář pramalé)

Reagovat
smazaný uživatel

No kdyby zároveň postoupili zpět, tak určitě kladně

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím tudle sezónů (předkola počítám jako přelom sezón)

Reagovat
Rišan

Španělé na špici jasně patří a myslím, že se na ni ještě letos dostanou. Zajímavý ještě může být souboj Francie a Portugalska o 5. místo a přál bych také Holanďanům, aby se dostali před Rusko, ale to bude asi nad jejich síly.. Pohárové výsledky svědčí i o úrovní národních lig: pořadí Španělsko-Anglie-Německo se zdá být jasné zejména co do celkové vyrovnanosti klubů. My do pohárů posíláme 4 kluby (stejně jako 51. Faery, což je samozřejmě blbost i přes to, že nasazení je různé), na to si ani nemůžeme moc stěžovat, protože víc klubů vhodných pro poháry ani nemáme. Je ovšem třeba obstát v předkolech a dostat aspoň jeden (lépe dva) tým do skupiny EL jako bonus i jeden do skupiny LM jako se to zázračně povedlo Plzni, která se však o tu možnost již připravila. Posunout se v koeficientu nad zesláblé Skoty, naopak posilující Izrael, Kypr, který snad nedokáže opakovat letošní jízdu a Rakousko by mělo být naším cílem a věřme i v našich silách.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak letos Německo>Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Snad ještě Benfica uhraje nějaký body pro Portugalsko

Reagovat
Hiko

A co tak SCP?

Reagovat
Rišan

A ještě něco. Pomineme-li globální anglofikaci (nejen jazykovou), jež nejen USA, ale i daleko méně významné Británii přináší obrovské psychologické, ideologické, kulturní, politické, ale i ryze materiální výhody jsou Britové (k nimž tak lne náš pan premiér) setrvačně stále zvýhodňováni i ve fotbale. Žádná jiná země nemá čtyři reprezentace, z nichž nejméně dvě jsou mimochodem velmi slabé a tato přetrvávající anglická preference se projevuje i v klubech. Koneckonců i ty zmíněné trpasličí Faery mají geograficky blíž k Británii než k Dánsku, pod něž spadalo a snad proto se těší přízni UEFA.

Reagovat
Jajinek

Články o koeficientu se vždy zvrhnou v diskuzi o tom, jestli je větší to anglický, španělský, německý nebo italský péro, a to za použití neuvěřitelné vlny zobecňování a paušalizování něčeho, co nikdy přesně nemohou změřit žádní statistikové světa...príma počtení.

Reagovat
Y.N.W.A

a proto díky za koeficienty, který všem těm malejm pérům vysvětlují jaký jsou fakta

Reagovat
Jajinek

koeficient ale nikdy nereflektuje kvalitu evropských soutěží, jakožto těžko porovnatelnou veličinu.

Reagovat
Y.N.W.A

to zajisté, ale je jediným kritériem přímého srovnání kvality klubů, které jednotlivé soutěže zastupují

Reagovat
Jajinek

to si taky nemyslím

Reagovat
Y.N.W.A

v pořádku, názory jsou různé... jen prostě nevidím jiné objektivnější přímé srovnání

Reagovat
Jajinek

že není jiní objektivnější ještě neznamená, že tohle je zcela objektivní.

Reagovat
Y.N.W.A

to pochopitelně... avšak když půjdeme do důsledku, objektivního není nic, vše je relativní, abychom mohli něco zobjektivizovat, musíme tomu dát objektivní pravidla, na kterých se všichni shodneme, vypracovat teoretickou část, na základě které se zhotoví metodika výpočtu, ta se navíc léty upřesňujě ku prospěchu větší objektivitě, na konci toho máme vzorce, podle kterých jsme schopni dostat výsledky, kdo dočetl až sem, tomu gratuluji k jeho dobré soustředěnosti...

Reagovat
j_mrazik

Ale dává to přece srovnání top4 klubů z jednotlivých zemí, ne? Já teda lepší možnost konfrontace neznám.

Reagovat
Jajinek

Koeficient například ovlivní výsledek Palerma, Fulhamu, Mohuče či Sevilly v evropské lize, a to dost podstatně. Přičemž ani jeden z týmu rohodně nepatří mezi top4 v dané lize...

Reagovat
j_mrazik

Já bych řekl, že každá soutěž tam v podstatě nominuje přidělená místa. Je to podle ligy a domácího poháru. Jasný, ale docela by mě zajímalo, jestli je možný tam poslat ty mužstva na základě něčeho jinýho.

Reagovat
Jajinek

neříkám, že by se tam mělo přidělovat na základě jiného kritéria a to součastné je rozhodně asi nejlepší možné řešení

Reagovat
alcantara

Nezovseobecnoval si aj Ty v pripade Messiho?

Reagovat
Jajinek

v jakém smyslu?

Reagovat
alcantara

Ze sa nemoze zaradit medzi najvacsie legendy futbalu, pokial nevyhra MS.

Reagovat
Jajinek

nepsal jem mezi největší legendy fotbalu, ale aby byl nejlepším hráčem všech dob. Podle mého subjektivního názoru pak nemůže být nejlepším hráčem všech dob, dokud svůj tým nedotáhne ke titulu na MS. To není zobednění, to vychází z logiky věci.

Reagovat
alcantara

Velmi zjednoduseny pohlad na vec, hoci ciastocne suhlasim v tom zmysle, ze MS su vzhladom na historiu a auru, ktora ich sprevadza, tou najvacsou a najsledovanejsou futbalovou udalostou a vitazi sa stavaju legendami akosi automaticky. Klubovy futbal je ale kvalitou niekde inde, na to netreba zabudat a superenie v nom medyi tymi najlepsimi je spravodlivejsie.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je podle mě naprostá hovadina, co kdyby byl třeba Čech nebo Maďar?

Reagovat
Jajinek

to by byla jiná...ale je Argentinec a jeho krajina patří po celou jeho kariéru k favoritům MS i Copy...

Reagovat
smazaný uživatel

Má někdo, prosím, statistiku o tom, kolik bodů se odečte elitním 6 soutěžím, případně i Rusku, Nizozemí a Ukrajině (pokud to může ohrozit práve Top 6)? Dík moc za reakci

Uvidíme příští rok, Italové budou mít menšího jmenovatele než Němci, Španělé i Angličani ... A taky jsem zvědav, kolik těch 5 španělských klubů, kteří ještě stále v pohárech jsou, udělají bodů a jestli společně doženou/předeženou Anglii zastupovanou jen The Blues ...

Reagovat
Malavi

Odečet sezóny 07/08 --- nástup do příští sezóny (+ ještě letošní výsledky)

Anglie 17.875 --- 65.285

Španělsko 13.875 --- 65.454

Německo 13.500 --- 60.019

Itálie 10.250 --- 49.588

Portugalsko 7.928 --- 46.418

Francie 6.928 --- 47.250

Rusko 11.250 --- 36.582

Nizozemsko 5.000 --- 40.115

Ukrajina 4.875 --- 40.091

Reagovat
smazaný uživatel

Díky Ti mockrát ... Takže Španělsko už teď lepší? Chelsea by měla co nejvíc zabrat ... A Itálie jen o 2.3 lepší jak Francie

Reagovat
Y.N.W.A

jaktak koukám, tak se nám vpředu začínaj rýsovat dvě trojice... aby Němci za chvíli nesahali po vedení... každopádně první trojka, která je důležitá pro nasazení, je jasná... a mně se líbí

Reagovat
didosh

mě ne! bral bych to takhle 1.Itálie 2.Španělsko 3.Francie 4.Anglie 5.Německo 6.Česko....(ale Česko bych viděl nejraděj první nebo druhé za Itálii.... )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
johan14

Dukla, na ten postup sa nezabúda, len škoda že potom padli na Herte

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele