Evropské koeficienty - nová sezóna začala

16.07.2013, 13:35
Aktuality
Zaujalo nás
Tradičně zkraje léta začala v tichosti kvalifikační část Ligy mistrů i Evropské ligy. Ještě než hlavní soutěže obou pohárů v polovině září vypuknou, je třeba vybrat k těm, kteří již svou účast v základních skupinách mají jistou, také nejúspěšnější kluby v systému čtyř předkol. V letních měsících jsme tak tradičně svědky kvalifikačních duelů stovek často málo známých klubů od Islandu až po Kazachstán a od Norska až po Izrael. První předkolo LM i EL proběhlo již v úvodních dvou týdnech v červenci, a tak zatímco v elitních fotbalových soutěžích Evropy se teprve dolaďují přestupy před dalším ročníkem, někteří z účastníků kvalifikačních bojů jsou již z evropské scény vyřazeni. V tomto týdnu jsou na programu úvodní duely 2. předkola LM i EL, ve kterých se již předvedou také čeští zástupci. A jak je to s jednotlivými národními koeficienty na začátku sezóny?

Před sezónou

Letošní pohárová sezóna je poslední, která může něco změnit v pořadí národních koeficientů pro nasazení do ročníku 2015/2016 (součet pěti sezón 09/10 - 13/14). Po odečtu sezóny 08/09 tomuto žebříčku národních koeficientů vévodí Španělsko, se slušným náskokem na Anglii i Německo. Mimochodem právě souboj o druhou příčku mezi Premier League a Bundesligou bude patřit k hlavním sledovaným událostem začínající pohárové sezóny. S velkým odstupem se pak na vedoucí trojici dívá Itálie i Portugalsko s Francií. Rovněž výkony klubů ze Serie A v porovnání s těmi portugalskými budou letos pozorně sledovány. Pozice Česka se po několikaletém propadu vylepšila. Díky odečtu nepovedené sezóny 08/09 a naopak skvělému představení ze sezóny nedávno skončené patří klubům Gambrinus ligy před začínajícím ročníkem skvělá 15. pozice.

První předkolo

V prvním předkole Ligy mistrů, které je v současném formátu vyhrazeno mistrům čtyř nejslabších soutěží podle národního koeficientu, k překvapení nedošlo. Tradiční outsideři ze San Marina a Andorry nestačili na mistry Faerských ostrovů a Arménie, přestože Tre Penne připsalo pro svůj kopcovitý státeček na Apeninském poloostrově historicky první vítězství v evropské soutěži.

Daleko větší porci utkání nabídlo první předkolo EL, kde se o 38 postupových míst utkalo 76 klubů ze zemí, které se v žebříčku národních koeficientů nacházely při nasazení do současné sezóny (výsledky z let 07/08 - 11/12) od 22. příčky níže, plus po jednom týmu ze tří států nejlépe hodnocených v žebříčku Fair Play - Tromsø IL z Norska, IFK Mariehamn z Finska a Gefle IF ze Švédska.

Hned v prvním předkole EL letos došlo ke dvěma velkým překvapením. Třetí nejvýše nasazený bulharský Levski Sofia, který na konci května přišel o titul a účast v předkole LM kvůli remíze v posledním utkání domácí soutěže, dokonal své sportovní neštěstí, když nestačil na kazašský Irtyš Pavlodar s českým obráncem Štěpánem Kučerou. Čtvrtý nejvýše nasazený maďarský Videoton pro změnu vypadl v souboji s černohorským klubem Mladost Podgorica. Místo maďarského klubu, který před rokem na podzim skolil v základní skupině Ligy mistrů i Sporting Lisabon či FC Basilej, tak soupeřem slovenské Senice bude černohorský nováček na evropské scéně. Vítězem prvního předkola je Ázerbájdžán, jehož kluby postoupily ve všech třech případech, a navázaly tak na skvělé loňské tažení Neftchi Baku. S výjimkou elitní šestice států, které již počítají body za jistou účast minimálně dvou týmů v základní skupině LM, tak má Ázerbájdžán letos zatím nejlepší zisk do pořadí národních koeficientů. Stejnou bilanci - stoprocentní postup ze tří duelů - si připsal také Island.

Co budeme sledovat

I výsledky prvního předkola ukazují, že předvídat, jak se povede jednotlivým mužstvům, je velmi obtížné. Přece jen se však podle výchozí pozice národních koeficientů rýsují následující zajímavé predikce:

Souboj až o druhou příčku

Vyrovnané kvalitní výkony v posledních sezónách přinesly španělskému klubovému fotbalu jednoznačné vedení v pořadí pětiletého součtu národních koeficientů a na této pozici by se pro nasazení do ročníku 2015/2016 nemělo nic měnit. Ani přesto, že do čtvrtého předkola LM se kvalifikoval v Evropě neostřílený a v osudí zcela jistě nenasazený baskický Real Sociedad. Klub ze San Sebastianu se na evropské scéně objevil naposledy před deseti lety, kdy však dokázal dokonce postoupit ze základní skupiny LM. Mezi druhou Anglií a třetím Německem je před sezónou pouze jeden bod rozdílu a Bundesliga má možnost vrátit se na druhou příčku po 16 letech.

Další propad Itálie?

V posledních šesti sezónách i přes dílčí úspěchy nedosahovaly celkové výsledky italského fotbalu úrovně svých úhlavních konkurentů. Naposledy byla italská Serie A nejúspěšnější v evropských pohárech před dlouhými deseti lety v sezóně 02/03. Také proto mají letos italské kluby podruhé v řadě pouze dvě jisté vstupenky do základní skupiny Ligy mistrů. O třetí bude v předkole bojovat nasazený AC Milán. A protože v posledních čtyřech letech byly zisky italských klubů v součtu podobné jako výsledky klubů portugalských, máme tady pro aktuální ročník nový a netradiční souboj. Pouze pár desetinek chybí Portugalsku na čtvrtou příčku Itálie, které tak hrozí sestup na pátou příčku po dlouhých 30 letech. Italská šestice se však na první pohled zdá být daleko silnější než šestice klubů z Portugalska, kterou letos nebude reprezentovat tradiční zástupce Sporting Lisabon. A zatímco AC Milán je velkým favoritem na postup ze čtvrtého předkola do základních skupin LM, nenasazený Pacos Ferreira je naopak největším outsiderem. Oba týmy na sebe mohou již v předkole narazit.

Souboj o Top 5

Daleko pravděpodobnější je však portugalský souboj s Francií o zachování pozice v elitní pětici, a to přesto, že díky odečtu sezóny 08/09 má Portugalsko na Francii poměrně velký náskok. Již zmíněná skladba portugalských zástupců v porovnání s těmi francouzskými totiž dává tušit, že dělba celkového počtu bodů šesti kluby, bude daleko více bolet Portugalce. Tuto domněnku podporují například i rok staré výborné výkony "nového" francouzského fotbalového giganta z Paříže. Až realita však ukáže, zda současný více než čtyřbodový náskok Portugalsku bude k zachování pozice v Top 5 stačit.

Řecko a Turecko bez tradičních opor

Svérázné fotbalové prostředí v těchto zemích už nejedenkrát vedlo k tomu, že o účastnících evropských pohárů nerozhodovalo pořadí v tabulce, ale verdikty od zeleného stolu. Tentokrát tamní situace vyústila do takové podoby, že poprvé v tomto tisíciletí se musí Evropa obejít bez řeckého pohárového suveréna Panathinaikosu FC a chybět budou také tradiční pohároví zástupci z Turecka Besiktas a Fenerbahce. Poněkud slabší celková síla zástupců obou států tak může vést i ke ztrátě aktuální pozice na začátku druhé desítky v žebříčku národních koeficientů.

Souboj o 12. i 15. místo

Důležité pozice především pro nasazování do různých fází LM. Dvanácté (respektive třinácté místo v případě kvalifikování se obhájce trofeje do základní skupiny LM) zajišťovalo podle formátu z posledních čtyř let mistrovi země přímou účast v základní skupině Ligy mistrů. Protože však právě od ročníku 2015/2016 dochází k drobným úpravám a účast v základní skupině připadne i vítězi Evropské ligy, nemusí mít v krajním případě jistotou základní fáze LM ani mistr země z 12. pozice.

Na 12. pozici startuje ročník Řecko, které má stejně bodů jako 11. Turecko. S nevelkým odstupem bude tuto dvojici stíhat před sezónou 13. Švýcarsko. Za 14. Rakouskem následuje čtveřice týmů s přibližně stejnými zisky - Česko, Izrael, Kypr a Rumunsko. Až za nimi se nachází v posledních letech nevýrazné Dánsko, které však letos již má svého mistra v základní skupině LM díky výsledkům z let 07/08 - 11/12. Tyto země se budou prát o patnácté místo, které nabízí možnost usilovat o Ligu mistrů dvěma týmům z jedné ligy.

Pozice Česka a Slovenska

Konečně! Dalo by se říci v případě české klubové kopané při pohledu na aktuální pořadí. Česko je před startem na výborné patnácté příčce a po delší době tak opět může bojovat o možnost vyslat dva týmy do kvalifikace o LM. Prvních patnáct států má totiž zajištěnu jednu pozici v nemistrovské části předkol LM, která vznikla díky tzv. Platiniho reformě od sezóny 09/10. Naposledy se dva české týmy utkaly o LM v sezóně 08/09, kdy však Sparta ani Slavia svou šanci nevyužily. Nejedná se ovšem o nijak lehký úkol, protože v závěsu za Českem číhají Izrael, Kypr a Rumunsko a zvládnout nástrahy předkol ve větším počtu týmů jako loni se Česku rozhodně nedaří každý rok. Na druhou stranu vidina například dvou týmů v základních skupinách obou pohárů není ani nijak utopistická.

Naopak Slovensko zaznamenalo v posledních sezónách spíše klesající trend. Zatímco v předchozích letech se alespoň jeden z týmů do základní skupiny LM či EL kvalifikoval, loni skončila pouť slovenských týmů ještě v předkolech. Slovenský klubový fotbal tak rozhodně má co napravovat. První pozitivní zprávu vyslala Žilina, která zvládla první předkolo EL. Jakékoliv vylepšení pozice na konci třetí desítky však pro Slovensko bude úspěchem. Relativně v kontaktu je s Bulharskem i Maďarskem, které už o svého jednoho zástupce překvapivě přišly.

Výpočet národních koeficientů

Vedle standardních 2 bodů za vítězství a 1 bodu za remízu (nyní v předkolech pouze polovina, tedy 1 a 0,5) hrají důležitou roli body bonusové. V současném formátu připisují kluby do národních koeficientů 4 body za účast v základní skupině LM (jistotu tohoto zisku má již 22 klubů) a 5 bodů za postup z ní do osmifinále LM. V jarních vyřazovacích bojích pak týmy vylepšují národní koeficienty ještě vždy 1 bodem za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále obou pohárů. Tyto zisky se dělí počtem všech klubů jednoho státu, které v sezóně do pohárů nastoupily. V případě Slovenska je to tedy jeden bod za vítězství v úvodním duelu Žiliny v Kutaisi, plus půl bodu za remízu v druhém duelu na domácím hřišti. To vše se dělí počtem čtyř slovenských klubů - letos tak Slovensko zatím získalo 0.375 bodu.

Koeficienty UEFA
 ZeměCelkemLetosM LMM ELT LMT EL
1.Španělsko76.4271.7144343
2.Anglie69.6771.7144343
3.Německo68.6411.7144343
4.Itálie54.1051.3333333
5.Portugalsko53.7161.3333333
6.Francie49.3331.3333333
7.Nizozemsko39.0620.6662424
8.Rusko37.2480.6662424
9.Ukrajina33.7990.6662424
10.Belgie30.7000.8002323
11.Řecko28.3000.8002323
12.Turecko28.3000.8002323
13.Švýcarsko26.0250.0002323
14.Rakousko23.1250.0002323
15.Česko21.3500.0002313
16.Izrael21.1250.0001313
17.Rumunsko20.8820.5001313
18.Kypr20.5000.0001313
19.Dánsko18.3000.8001323
20.Bělorusko17.3750.5001313
21.Polsko15.7500.0001313
22.Chorvatsko15.2500.0001313
23.Švédsko13.8250.7001314
24.Skotsko13.3160.0001313
25.Norsko12.2750.6001314
26.Srbsko12.1250.5001313
27.Maďarsko11.5000.7501312
28.Bulharsko10.6250.6251312
29.Slovensko9.7500.3751313
30.Ázerbájdžán9.1251.2501313
31.Slovinsko8.6250.2501311
32.Gruzie8.3750.3751312
33.Moldavsko7.8750.8751312
34.Finsko7.0750.4001311
35.Bosna a Hercegovina7.0001.0001313
36.Kazachstán6.0000.8751312
37.Lotyšsko5.3750.7501312
38.Černá Hora5.3750.6251312
39.Island5.3751.1251313
40.Makedonie5.2500.5001311
41.Irsko5.1250.2501311
42.Litva4.7500.7501311
43.Malta4.5830.6251311
44.Lichtenštejnsko4.5001.0000100
45.Lucembursko4.2500.8751312
46.Albánie4.0000.5001311
47.Severní Irsko3.3750.6251311
48.Wales3.0000.7501311
49.Arménie2.5000.7501311
50.Estonsko2.3750.5001311
51.Faerské ostrovy2.1250.8751311
52.San Marino0.9990.3331200
53.Andorra0.8330.3331200
Celkem - celkový aktuální koeficient. Body letos - část koeficientu získaná v této sezóně. M LM a EL - počet míst v pohárech platný pro sezónu 2015/2016. T LM a EL - počet týmů zbývajících v aktuální sezóně pohárů

Autor: Martin Lavický

Komentáře (62)

Přidat komentář
madridcan

1 pre dalsiu cast Suits uz dneska

Reagovat
exse

Game of Suits

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

+ konecne posledni serie Dextra

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
czech_mira

Dneska všichni držet palce Viktorii

Reagovat
risk je zisk

proc nema Lichtenstejnsko misto v LM?

Reagovat
PJ

protože nemá ligu

Reagovat
risk je zisk

:// dik

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá ligu, ale myslím, že FC Vaduz je tak nasazovaný automaticky jako jediný zástupce Lichtenštejnska, ale to je jen odhad.

Reagovat
smazaný uživatel

nemají ligu, ale FC Vaduz hraje díky tomu, že vyhrává lichtenštejnský pohár

Reagovat
Y.N.W.A

jj, jen občas jsou to Balzers, Schaan nebo Eschen/Mauren... většinou Vaduz

Reagovat
Malavi

Přesně tak, asi to bude potřeba každý rok připomenout. Poté, co většinou v prvním předkole vypadnou...

Reagovat
risk je zisk

dik :) dik vsem :)

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko

Reagovat
bruchy

to 15. místo bude těžké udržet... fandííme

Reagovat
Bayernista18

pro českej a německej koeficient!

Reagovat
FC Porto FC

Hnusný PSG

Reagovat
cetto

Ty jo pár minut mi trvalo, než jsem našel slováky.. xD

Reagovat
smazaný uživatel

ved aj v hymne sa spieva ze ved sa oni stratia

Reagovat
smazaný uživatel

Tesne nad Azerbajdzanom

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecko by mohlo v tejto sezone predbehnut Anglanov

Reagovat
Malavi

Jo, souboj to bude zajímavý.

Reagovat
andycek1

Pome Calcio uhájíme 4 miesto a potom bude útočiť na do top 3

Reagovat
smazaný uživatel

"A protože v posledních třech letech nebyly výsledky italských klubů ani jednou lepší než výsledky klubů portugalských, máme tady pro aktuální ročník nový a netradiční souboj."

??

Co to? Itálie letos 14,4, Portugasko 11..nebo jsem natvrdlej?

Reagovat
Malavi

máš pravdu, moje chyba, v článku již opraveno. Toto platí pro srovnání posledních tří let u Portugalska a Francie, nikoliv Itálie.

Reagovat
FORZAMILAN

Škoda třetího místa, ale nešlo ho udržet, němci jsou poslední roky silní. Do budoucna by to chtělo ve větší míře minimálně čtvrtfinálové účasti. A portugalci hned v závěsu, to bude taky zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel

Tento rok to vidim takto:

Liga Majstrov: CHELSEA

Europska Liga: FIORENTINA

PL: CHELSEA

PD: REAL MADRID

Serie A: JUVE

Ligue 1: PSG

BL: BAYERN

SPL: SCEPTIC

Corgon: SLOVAN

Gambac: SPARTA

Reagovat
smazaný uživatel

LM - Real

EL - Sparta

PL - City

PD - Real

SA - Fiorentina

L1 - PSG

BL - Bayern

SPL - Celtic

CL - Senica

GL - Sparta

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že ty poháry jsou spíš tvoje přání

Reagovat
smazaný uživatel

To taky

Reagovat
smazaný uživatel

LM - PSG

EL - post SSSR

PL - Chelsea

PD - Real

SA - ACM

L1 - Monaco

BL - Bayern

CL - Senica

GL - Sparta

Reagovat
TheAdy

LM: Real

EL: Valencia

PL: Arsenal

PD: Real

SA: ACM

L1: PSG

BL: Bayern

CL:

GL: Sparta

Reagovat
OtecJaJ10

Prdeláři Ti ani neví, jak první místo vypadá prosím tě..

Reagovat
smazaný uživatel

Liga Majstrov: Bayern

Europska Liga: Neapol

PL: City

PD: Barca

Serie A: Juventus

Ligue 1: PSG

BL: Bayern

SPL: SCEPTIC

Corgon: SLOVAN

Gambac: Plzeň

Reagovat
smazaný uživatel

prianie

LM : MU

EL : Trenčín

PL : MU

PD : Atletico Madrid

Serie A : AC Milan

Ligue 1 : Lyon

BL : Dortmund

SPL : Celtic

Corgon : Trenčín

GL : Plzeň

Reagovat
smazaný uživatel

EL a CL môže mať kľudne aj žilina - spolu s Trenčínom robia asi najsympatickejšie rozhodnutia z ligy

Reagovat
smazaný uživatel

LM - Manchester City

EL - Schalke

PL - Chelsea

PD - Barcelona

SA - Juventus

L1 - PSG

BL - Bayern

SPL - Celtic

CL - Slovan

GL - Sparta

Reagovat
Diego2

LM - Barcelona

EL - Tottenham

PL - United

PD - Barcelona

SA - Juventus

L1 - PSG

BL - Dortmund

SPL - Celtic

CL - Slovan

GL - Plzen

Reagovat
smazaný uživatel

veikkausliga (FIN): hjk helsinki

allsvenskan (SWE): helsingborg

eliteserien (NOR): rosenborg

urvalsdeid (ISL): kr reykjavik

meistriliiga (EST): flora tallinn

seria A (BRA): botafogo

divison profesional (PAR): cerro porteno

Reagovat
smazaný uživatel

startujeme z pole position, hlavně se nedostat pod tlak jako Plzeň proti Sarajevu

Reagovat
smazaný uživatel

ale největší hrozba je Kypr, snad jim strouhli rozpočet po těch bankovních bublinách

Reagovat
Radikal

Liga Majstrov: Chelsea

Europska Liga: Tottenham

PL: Chelsea

PD: Barca

Serie A: Juventus

Ligue 1: Monaco

BL: Bayern

SPL: Celtic

Corgon: Slovan

Gambac: Plzeň

Reagovat
OtecJaJ10

byl bych spokojen

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Dávají dnes někde LIVE Slovan s Bulharama? Díky :)

Reagovat
smazaný uživatel

Buď na STV, nebo někde na netu...

Reagovat
smazaný uživatel

nedava to STV, my mame taky zaujimavy pristup ku klubovemu futbalu ze nedavami nist.. btw tie koeficienty su celkom divoke skotov hladat tak nizko a rakusakov tak vysoko no neviem urcite to svoje opodstatnenie ma a co sa nasej ligy tyka to ani nekomentujem, ked slovan predal pauscheka to sparty tak som si povedal ze to staci.. ked nevieme udrzat ani takychto hracov tak kam sa chceme posunut?

Reagovat
Minister

Bude to na STV, lebo však Slovan musia dať... ale nikoho iného dávať nebudú

Reagovat
Malavi

Tak je to součet výkonů posledních čtyř sezón, kdy Skotové zaznamenali 3 účasti ve skupině LM a 2 v EL, zatímco Rakousko hned 10 účastí v EL. Pravda, do LM se žádný z rakouských týmů nepodíval, ale body se holt dají uhrát i v EL. Například v sezóně 09/10 byl Salzburg ve skupině s Laziem či Villarealem stoprocentní.

Reagovat
Diego2

Dava to STV2

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

BATE!? ...ten Liberec to loni měl opravdu těžký

Reagovat
smazaný uživatel

Měl štěstí

Reagovat
smazaný uživatel

Letosni sezony bude mit vliv uz na sezonu 2014/15 a ne az 2015/16

Reagovat
Minister

hmm... ne

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu, my fail

Reagovat
Malavi

Čerstvý nick podle Luďka Mádla ze Sportu ...jinak letošní výsledky budou mít vliv na 2014/15 v případě klubového koeficientu, národního ale nikoliv.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele