Evropská liga - preview prvních zápasů čtvrtfinále

11.04., 09:49
Previews
Mohamed Salah (© AFP)

Italskou bitvu nabídne čtvrtfinále druhé nejprestižnější klubové soutěže v Evropě, AC Milán si to rozdá o semifinále s AS Řím a míní navázat na dvě letošní výhry nad tímto soupeřem. Benfica se po dvou nezdarech se Sportingem na domácí scéně hodlá vytáhnout na trápící se Marseille. Liverpool plní roli favorita proti Atalantě, k souboji českých krajánků dojde v Leverkusenu, který uvítá West Ham.

AC Milán - AS Řím

čtvrtek 21:00

Čistě z hlediska koeficientu musejí Italové plakat, protože los v Nyonu poslal proti sobě dva zástupce calcia už do čtvrtfinále Evropské ligy. AC Milán začne doma na stadionu San Siro a vyzve v souboji o postup v pohárech úspěšné AS Řím.

AC Milán si zcela jasným a suverénním výkonem proti pražské Slavii zajistil postup mezi osmičkou nejlepších Evropské ligy, ve které na něj čeká další mužstvo ze stejné základní skupiny. Proti AC se postaví AS Řím a v ryze italském derby se Rossoneri dostali do role favorita. Jejich současná forma je totiž skvělá. Výběr trenéra Stefana Pioliho vyhrál z posledních šesti duelů všechny a daří se zejména jeho ofenzivě.

Milánský gigant jen za těch posledních šest klání nasázel už 16 branek! Dvakrát k tomu ještě udržel čisté konto, i když má rozsáhlou marodku zasahující zejména jeho obranný systém. Na utkání s AS se Pioliho muži naladili snadným vítězstvím nad Lecce, kterému vsítili tři góly. Rovným dílem se o ně podělili ofenzivní tahouni AC Pulisic, Giroud a Leão, pro nějž to byla druhá trefa ve druhém zápase.

Portugalský křídelník se v poslední době opět dostává do formy, na kterou jsme u něj bývali zvyklí v minulé a předminulé sezoně. Prozatím má však v lize na kontě stále jen šest přesných zásahů a v tomhle směru potřebuje zabrat. Obecně se ale AC daří, patří mu v lize skvělá druhá příčka za téměř nedostižným Interem.

Římané mají rozhodně co napravovat a zlepšovat, když přijde řeč na jejich milánského soka. Proti Rossoneri se totiž římští "Vlci" dost trápí. Je tomu už devět zápasů, co se AS Řím naposledy radoval z výhry nad AC. V těchto šesti utkáních AS třikrát remizovalo a dokonce šestkrát už odcházelo poražené. Při posledním případě prohrálo rovněž. A tenhle výsledek nakonec stál lavičku trenéra Josého Mourinha, jenž dosti nedobrovolně předal žezlo Danielemu De Rossimu.

Těch devět zápasů bez výhry je hodně dlouhá série, která navazuje na předchozí a ještě delší sérii nevýher. Giallorossi předtím nedokázali v řadě porazit AC už dvacetkrát po sobě, ale to se bavíme o sedmdesátých letech.

O tom, jak by mohlo střetnutí mezi dvěma ikonami italského calcia vypadat, se rozpovídal například legendární kapitán AS Giuseppe Giannini. V rozhovoru pro Gazzettu dello Sport uvedl: "Oba týmy mají své klíčové hráče a podle mého názoru bude rozhodující, který z nich bude lépe připraven. Rafael Leão a Paulo Dybala jsou hvězdami světové úrovně, i když každý hraje jinde a má na hřišti jiné úkoly. Jejich týmy jsou však na nich závislé, oba mají schopnosti na to, aby sami rozhodli zápas."

Paulo Dybala v Římě zažívá renesanci své kariéry. Pokud bychom počítali čistě poměr mezi minutami a vytvářením branek (asistence a góly dohromady), tak v této sezoně zažívá argentinský mistr světa svůj zatím zcela nejideálnější ročník od té doby, kdy přišel do Palerma. Problém u něj spočívá ve zdraví, které mu málokdy vydrží na čtyři nebo pět zápasů v kuse. S ním v sestavě se Giallorossi naposledy povedlo ovládnout římské derby a porazit gólem Manciniho Lazio. Asistenci si z rohového kopu opět připsal Dybala.

AC Milán v tomto mači zřejmě nepomůže trojice Tomori, Kalulu a Pobega, Římanům scházejí Azmoun, Kristensen, Huijsen a především stoper Ndicka, který nemůže hrát kvůli kartám.

AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Calabria, Kjaer, Gabbia, Theo Hernandez - Bennacer, Reijnders - Pulisic, Loftus-Cheek, Leão - Giroud

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Svilar - Çelik, Mancini, Smalling, Spinazzola - Cristante, Paredes, Pellegrini - Dybala, Lukaku, El Shaarawy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.61 - 4.64

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SL Benfica - Olympique Marseille

čtvrtek 21:00

Benfica se na tenhle dvojduel v Evropské lize rozhodně nenaladila nejlépe. Během několika dnů podstoupila dvě lisabonské derby se Sportingem, pokaždé se jednalo o jedny z klíčových položek této sezóny. Ani v jednom případě však nemohla být spokojena s finálními výsledky. Na truchlení ovšem nemá čas, na evropské scéně si může spravit náladu v klání s Marseille.

Začátek dubna představuje pro portugalského velikána jedno velké zklamání. Nejprve se se svým úhlavním rivalem střetla v odvetném utkání semifinále Portugalského poháru, remíza nicméně vyústila pouze ve výpadek. A následně nezvládla také přímou bitvu o první příčku na ligovém poli, tentokráte na venkovní půdě. Vypadá to tak, že na domácí scéně zůstane jen u jedné trofeje ze čtyř možných, a to u té z Portugalského superpoháru zkraje ročníku. Tedy pokud ještě na závěr ročníku nestáhne v Primeira Lize nepříjemné čtyřbodové manko na vedoucí pozici.

Evropská liga by každopádně mohla pro As Águias znamenat jakési východisko z nelichotivé situace na portugalské frontě. A uvědomuje si to i domácí stratég Roger Schmidt. "V obou zápasech proti Sportingu jsme sice nebyli úspěšní, ale ukázali jsme, že jsme v dobré fyzické i psychické kondici,” vzhlížel k lepším zítřkům. "Hráči ukázali svou kvalitu, ostatně i tým jakožto jeden celek. To je dobrá vizitka před tímhle čtvrtfinále. Je to velký mač a pro nás obrovská příležitost, protože Benfica už nějakou dobu nebyla v semifinále evropských pohárů.”

Marseille by nemusela být pro lisabonský výběr žádnou nepřekonatelnou překážkou. Francouzský gigant sice chytil slinu poté, co se konala trenérská rošáda, jenže teď pod vedením Jeana-Louise Gasseta jaksi zase zabředává do oné špatné minulosti, co prožíval za éry Gennara Gattusa. Už čtyřikrát v řadě padl, včetně osmifinálového střetnutí Evropské ligy s Villarrealem. Fanoušky určitě nepotěšil ani fakt, že následující tři porážky se konaly právě se soupeři, s nimiž by se chtěl Olympique poměřovat dlouhodobě, tedy s Rennes, v Le Classique s PSG a s Lille.

OM se musí z krize co nejdříve vymanit, jinak v klubu bude vládnout dost špatná atmosféra. Přesně takovou šňůru nezdarů, jakou aktuálně hosté zapsali, před posledními týdny tohoto období rozhodně nepotřebují. Na poli Ligue 1 mimochodem nejsou ve vůbec dobrém postavení, patří jim až osmé místo. "Tahle soutěž nás však staví do úplně jiné perspektivy,” povídal hostující lodivod. "Být ve čtvrtfinále v pohárové Evropě je výsadou, ke které nedochází každý rok. Doufám, že si to uvědomujeme a bude to také vidět na hřišti," dodal.

SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Trubin - Bah, António Silva, Otamendi, Aursnes - Florentino, Joao Neves - Di María, Rafa, David Neres - Tengstedt

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pau López - C. Mbemba, Gigot, Balerdi, Merlin - Veretout, Kondogbia, Harit - I. Ndiaye, Moumbagna, Aubameyang

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.79 - 4.31

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - West Ham United

čtvrtek 21:00

West Ham se pokusí zvrátit roli outsidera a alespoň zpomalit šílené tempo, které nabral Bayer Leverkusen. Ve čtvrtečním prvním klání čtvrtfinále se natěšená BayArena bude chtít bavit fotbalem a věří, že si domácí ekipa vytvoří dostatečný náskok do odvety.

S tím, že by Bayer nějak výrazněji zakolísal, snad nikdo ani nepočítá. Jeho forma bere dech a jediný, kdo ho může reálně připravit o titul německého šampiona, je on sám. Porážka je slovo, které se ve slovníku mužstva přezdívaného Die Werkself prakticky nevyslovuje, neb jej hlavní kouč Xabi Alonso zakázal. A má to zcela reálný základ, protože domácí za 41 soutěžních utkání v této sezoně ještě ani jednou nepadli!

Trochu překvapivě se jim na kobylku málem dostal jen jeden tým, do kterého bychom to asi neřekli. Návštěva z Ázerbájdžánu, tedy Karabach. Ten sice nakonec v minulém kole Evropské ligy tahal za kratší konec, ale v obou případech byl hodně blízko senzaci. A jen Patrik Schick, který se prosadil v nastavení obou zápasů (celkem v něm dal tři branky za dva zápasy), odvrátil porážku a hanbu, která by s ní v případě vyřazení byla spojená.

Po tomto obratu Bayer dál suverénně válcuje jednoho oponenta za druhým a po Liverpoolu se z něj rázem stal hlavní favorit na trofej Evropské ligy. V dalších čtyřech duelech Bayer vyhrál, což mu kromě postupu do finále DFB-Pokalu, které je na programu 25. května s Kaiserslauternem, zajistilo v Bundeslize jasný náskok před druhým Bayernem. Po výhře nad Unionem Berlín, o níž se jedinou trefou postaral Florian Wirtz, si Leverkusen hýčká náskok šestnácti bodů!

Doma je družina trenéra Alonsa velmi silná, v Evropské lize vyhrála všechny čtyři dosavadní zápasy. Lépe si vedla v této soutěži jen Chelsea v sezoně 2018/2019, která zvítězila doma za sebou pětkrát.

West Ham má s německým fotbalem své zkušenosti a to velmi čerstvé. V minulém kole totiž čelil ne zrovna příjemnému sokovi bundesligových trávníků, to když stál proti Freiburgu. Tentokrát se proti němu ale postaví mnohem zkušenější a kvalitnější mužstvo, které oprávněně budí děs ve svých soupeřích. West Ham navíc rozhodně nemá tak dobrou formu, z minulých šesti utkání se poslední vítěz Konferenční ligy radoval jen ze dvou výher. Pořád se navíc jedná o mužstvo, které si na evropské poháry spíš zvyká, do čtvrtfinále se každopádně dostalo už potřetí v řadě.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Hincapie - Frimpong, Xhaka, Andrich, Grimaldo - Wirtz, Adli - Schick

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Coufal, Zouma, Mavropanos - Johnson, Souček, Ward-Prowse, Emerson - Kudus, Paquetá - Antonio

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.08 - 7.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Atalanta Bergamo

čtvrtek 21:00

Anglický gigant Liverpool bez větších potíží proklouzl mezi nejlepší osmičku Evropské ligy a nyní je považován za největšího adepta na celkový triumf, ovšem jednoduchá cesta ho v žádném případě nečeká. "Reds" se aktuálně snaží vrátit na anglický trůn po čtyřleté přestávce a v Premier League se dá očekávat nesmírně dramatická bitva až do úplného konce, teď by ve čtvrtfinále rád naplnil papírové předpoklady proti italskému vyzyvateli z Bergama.

Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa v tomto ročníku prozatím ovládli League Cup díky úspěšnému penaltovému rozstřelu s londýnskou Chelsea a po oznámeném odchodu dlouholetého německého kouče rozhodně hodlají přidat do sbírky další trofeje. V generálce na toto čtvrteční střetnutí sehráli pikantní duel s Manchesterem United a alespoň remízu 2:2 zachraňoval těsně před koncem egyptský špílmachr Mohamed Salah proměněným pokutovým kopem.

Situace na čele anglické nejvyšší soutěže proto slibuje opravdu netradiční podívanou, jelikož vedoucí Arsenal i právě druhý Liverpool mají na kontě jednasedmdesát bodů a třetí obhájce titulu The Citizens zaostává za vedoucím duem o jediný bod. "Manchester jsme chtěli porazit a ztráta nás v konečném účtování může hodně mrzet, teď se ale plně koncentrujeme na Atalantu. Dobře víme, jak silný protivník nás čeká," uvedl Klopp s respektem.

FC nejprve suverénně ovládlo základní skupinu této soutěže se ziskem patnácti bodů a pak v osmifinálové fázi naprosto zdecimovalo pražskou Spartu v celkovém poměru 11:2 (5:1, 6:1). "Atalanta dlouhodobě patří mezi nejlepší týmy v Evropě, momentálně má zkušený a ambiciózní kádr. V určitých pasážích utkání dokáže hrát nesmírně trpělivě a pak umí udeřit v tu pravou chvíli," prohlásil Klopp na adresu nadcházejícího rivala.

Hosté se v současnosti nacházejí až na šestém místě Serie A se ziskem padesáti bodů a za čtvrtou Bolognou zaostávají o propastných osm bodů. V předchozích šesti ligových duelech si poradili jen s konkurenční Neapolí (3:0), jinak zaznamenali tři porážky a dva nerozhodné výsledky. O víkendu naprosto selhali s podceňovaným Cagliari, kterému podlehli nejtěsnějším poměrem 1:2.

Výběr vedený zkušeným lodivodem Gianem Pierem Gasperinim také prošel skupinovou fází EL jako nůž máslem a se čtrnácti body skončil první o tři body před druhým Sportingem, portugalského soupeře pak navíc vyřadil v osmifinále (1:1, 2:1). "Liverpool je zvyklý hrát ve velkém tempu, vyniká v napadání na útočné polovině. Při rozehrávce tedy nebudeme mít téměř žádný klid. Je to však pro nás velká výzva poměřit se s jedním z nejlepších mužstev na světě," uvedl Gasperini natěšeně.

Oba celky na sebe naposledy narazily v roce 2020 ve skupině Ligy mistrů a Liverpool nejprve deklasoval Atalantu na její půdě po výsledku 5:0, jenže v domácí odvetě utrpěl senzační porážku 0:2. Klopp stále nemůže počítat s brankářem Alissonem, na marodce dále zůstávají Ben Doak s Joëlem Matipem, naopak do plného tréninku se již vrátili Alexander-Arnold, Diogo Jota, Thiago Alcântara i Stefan Bajčetič. Gasperini nemůže využít služeb Scalviniho s Palominem.

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Gomez, Konaté, Van Dijk, Robertson - Szoboszlai, Endo, Mac Allister - Salah, Gakpo, Díaz

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Musso - Toloi, Djimsiti, Kolasčinac - Zappacosta, Ederson, De Roon, Ruggeri - Koopmeiners - Lookman, Scamacca

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.67 - 8.41

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
10adam

Komu bude fandit celá republika? Bayer nebo West ham?

Reagovat
Remt

Liverpoolu, jediná správná možnost.

Reagovat
10adam

Ten není v možnostech

Reagovat
Vopi11

Reagovat
pobody's nerfect

Z těch dvou určitě Bayer. Ale jinak samozřejmě LFC.

Reagovat
Dan Gubić

Jurgen to postavil zaujímavo:) držím palce Livec. Toto je silný súper Atalanta bohužiaľ chýba jej top stopér Scalvini.

Zostava LFC: Kelleher, Gomez, Konate, Virgil, Tsimikas, Endo, Jones, Mac Allister, Elliott, Gakpo, Darwin.

Reagovat
Dan Gubić

tipujem 4:2 - až 5:2 alebo 5:1 Liverpool. Niekto z obrancov - VVD/Konate/Gomez dajú gól po rohu. sú tam pekné kurzy.

Reagovat
eder

Poněkud se tvé tipy rozchází s realitou. Ale snad se to ještě narovná...

Reagovat
1907

Jo, skoro to vyšlo.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
AngryPrd

AS zatial bez problemov kontroluje hru. Vyzera to akoby oni hrali doma. AC bez napadu, dost trapny vykon od nich. De Rossi svoje muzstvo pekne pripravil. AS ide pekne hore. Domaci fans sedia jak v kine ani neviem, ze tam su. trosku by mali viac povzbudzovat. Inac asi tie komenty od Cassana na Leao adresu padli na urodnu podu lebo Leao je uplne zas a znova inde len nie na ihrisku

Reagovat
Seydou Doumbia

tohle ac by porazil i emanuelson, nigel de jong, armero, bacca, deulofeu, flamini, essien, yepes a zapata s constantem

Reagovat
AngryPrd

Haha

Reagovat
AngryPrd

Stale tvrdim, ze Pioliho taktika a zavislost na niektorych hracoch je velmi lahko citatelna. Nepochopim ako moze hrac, ktory zacina s trenovanim tak pekne prechcat trenera co tu pracu robi dlhe roky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele