Evropská liga - preview odvetných zápasů osmifinále

20.03.2014, 08:57, aktualizováno 20.03.2014, 08:57
Previews
Evropská liga dnes pozná osm čtvrtfinalistů. Brány dalšího kola v prvních utkáních naplno rozevřely Valencia, Betis a Benfica, které přivezly výhry z venkovních zápasů, Lyon s přehledem zvítězil doma. Velké drama slibují bitvy Fiorentiny s Juventusem či Neapole s Portem.
Anži Machačkala - AZ Alkmaar  (čtvrtek 18:00)
V jednom z nejotevřenějších zápasů odvetného osmifinálového kola přivítá ruská Machačkala na svém hřišti nizozemský Alkmaar. Hosté budou hájit hubený jednobrankový náskok.

AZ je v dvojutkání lehkým favoritem, i kvůli zoufalé pozici Anži v ruské lize; jeho kouč Dick Advocaat však o něčem podobném nechce ani slyšet. Už v úvodním duelu se jeho svěřenci na výhru hodně nadřeli a pomohla jim až proměněná penalta Arona Jóhanssona.

Když Advocaat odmítá odepisovat soupeře pouze na základě toho, že se v domácí soutěži nachází až na poslední příčce, dá se předpokládat, že ví, o čem mluví - sám má s ruským fotbalem bohaté zkušenosti z trenérských štací v Zenitu Petrohrad a ruském národním týmu.

"Je skvělé být opět v Rusku," nezastírá zkušený stratég. "Těch pět let, co jsem zde strávil, považuji za vrchol své kariéry. Anži je mentálně velice silný tým, což je fakt, na který musíme být perfektně připraveni. Teď jsou sice poslední v lize, to však daleko spíše vypovídá o síle soutěže než o jejich kvalitách. Lidé v Nizozemí často pohlížejí na ruský fotbal skrz prsty, to je ale nemístné. V úvodním zápase na nás udělalo Anži velký dojem, a skvěle se ukázali také při pondělní remíze na půdě Spartaku (2:2), který bojuje o titul," varuje Advocaat.

Právě dobrý výkon v Alkmaaru vlévá domácím sebevědomí do žil - v tomto duchu se vyjádřil také obránce Andrej Eščenko, který doufá, že se jeho spoluhráčům povede předvést něco podobného i dnes. To by prý mělo stačit k postupu. "V Nizozemsku jsme měli smůlu," říká Eščenko otevřeně.

"AZ nehrálo nijak zvlášť skvěle, jediný gól dali z penalty, zatímco my měli čtyři nebo pět gólových šancí. Pokud budeme své příležitosti v odvetě proměňovat, postoupíme. Koneckonců nejdeme do zápasu s pětigólovým mankem, máme slušnou šanci," věří obránce a dodává: "Chceme dojít tak daleko, jak jen to bude možné. Prioritou je liga, ale to neznamená, že bychom Evropu nebrali vážně. Vždy jsme chtěli hrát poháry, teď máme příležitost ukázat, co v nás je."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 19:00)
Zdá se, že překvapivé tažení Razgradu je u konce - bulharský mistr v minulém kole vyřadil Lazio, Valencia však byla v prvním domácím duelu nad jeho síly, a nestane-li se malý zázrak, může se španělský celek těšit na čtvrtfinálový los. I přes příznivou výchozí situaci však kouč Juan Antonio Pizzi varuje před předčasným uspokojením.

Ludogorec nastupoval minulý týden na trávník v sofijském azylu s velkým sebevědomím, po 90 minutách však po něm nebylo už ani stopy - Netopýři zápas zcela opanovali a vyhráli 3:0. Nezastavilo je přitom ani brzké vyloučení Seydou Keity, který se poroučel pod sprchy už po 24 minutách.

Valencia už je tedy jednou nohou ve čtvrtfinále, Pizzi však nabádá své svěřence i klubové fanoušky, aby k odvetě přistoupili se vší vážností. "Nesmíme si dovolit našeho protivníka podcenit, na našem přístupu se nic nemění. Myslet si, že už je vše hotovo, by byla velká chyba. Týmy, které nemají co ztratit, mohou způsobit velké problémy. I proto je důležité, aby nás fanoušci přišli v hojném počtu podpořit," uvedl domácí trenér.

Výhra v Bulharsku byla pro Valencii vítanou změnou vzhledem k tomu, jak špatná forma ji trápí ve španělské soutěži - nedělní prohra 0:1 s ambiciózním Realem Sociedad byla už třetím zápasem bez vítězství v řadě. Příliš klidu Pizzimu nepřidává ani situace ve středu obrany, kde bude určitě chybět Ricardo Costa a zůstává otázkou, jestli se stihne vyléčit alespoň autor třetí branky v Sofii Philippe Senderos.

Hosté jsou však na tom ještě hůře - nejenže do Španělska přijíždí s vědomím, že musí vyhrát minimálně o tři branky, kouč Stojčko Stojev bude navíc postrádat hned několik klíčových hráčů. Mimo hru se totiž mohou ocitnout Cosmin Moti, Choco a Dani Abalo, na dalekou cestu na západ pak ani neodcestoval vykartovaný Fábio Espinho. Alespoň nějaké sebevědomí však Razgradu dodává těžce vybojovaná nedělní výhra nad rivalem z Loveče v domácím poháru.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.10 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Olympique Lyon  (čtvrtek 19:00)
Plzeňští mají před sebou velmi těžký úkol, pokud se nechtějí ve čtvrtek loučit s touto sezonou evropských pohárů. V odvetě osmifinále Evropské ligy potřebují doma porazit Olympique Lyon 3:0 nebo o čtyři góly, aby smazali manko 1:4 z prvního duelu. Naději na fotbalový zázrak jim dává pohled do minulosti, v níž Lyon už jednou tříbrankový náskok v odvetě ztratil.

Stalo se tak v sezoně 1999/2000, kdy úvodní duel čtvrtfinále Poháru UEFA s Werderem Brémy vyhrál 3:0. Jenže v odvetě podlehl 0:4 a se soutěží se musel rozloučit. V podobný průběh doufají hráči Viktorie a tuší, že klíčový by mohl být rychlý gól, který by nalomil sebevědomí soupeře.

"Zkusíme na Lyon vlítnout, dát první branku a s podporou našich skvělých fanoušků se snažit zápas co nejlépe zvládnout," prohlásil obránce Václav Procházka.

V prvním zápase se fotbalisté Plzně přesvědčili o tom, že obrana soupeře se dá zdolat. Brzký gól dal Tomáš Hořava, do několika šancí se pak dostal i Stanislav Tecl. "Určitě budeme chtít i v domácím zápase dát brzy branku jako v Lyonu, abychom měli nějakou šanci bojovat o postup. Musíme vyhrát aspoň 3:0, což je hodně těžké. Trenér nám ale u videa vysvětloval taktiku, jak na Lyon hrát, a my se jí budeme snažit plnit do posledního puntíku," uvedl záložník Milan Petržela.

Plzeň zatím jen jednou musela otáčet dvojzápas poté, co prohrála na hřišti soupeře. V minulé sezoně ve 4. předkole Evropské ligy prohrála na půdě Lokerenu 1:2, doma však vyhrála 1:0 a postoupila. Tentokrát ji čeká mnohem silnější protivník, ale i Lyon už zažil na českém území porážku, která by mu nyní postup minimálně zkomplikovala. V roce 2002 prohrál v Praze se Slovanem Liberec 1:4 a senzačně vypadl.

Možná i proto trenér Rémi Garde nebere souboj jako rozhodnutý. "V Lyonu jsme odehráli excelentní zápas, ale nesmíme propadat euforii. Ještě není nic hotovo. Jsme teprve v poločase a čeká nás 90 minut na hřišti soupeře. Plzeň je silná, což ukázala, a doma bude ještě silnější," řekl Garde.

V odvetě nemůže použít stejnou taktiku jako v Lyonu, kdy na kapitána Plzně Pavla Horvátha nechal hrát Gueïdu Fofanu, který těžil ze své atletičnosti a dvěma góly zařídil výhru Olympique. Kvůli zranění s týmem do Plzně ani neodcestoval. Nadále chybí další klíčový záložník Clément Grenier a také stoper Samuel Umtiti. Naopak se vrací francouzský reprezentant Yoann Gourcouff.

Plzeň má mimo hru brankáře Matúše Kozáčika a také obránce Romana Hubníka, který nesmí hrát kvůli kartám.

Pokud by se Plzni nepovedlo souboj otočit, chce se alespoň se soutěží loučit vítězně, aby znovu vylepšila český koeficient UEFA a zároveň si zvedla náladu po minulém zápasech, kdy prohrála se Spartou 0:1, v Lyonu 1:4 a doma se Slováckem jen remizovala 0:0. "Spíš jsme unaveni psychicky než fyzicky. Musíme se dívat dopředu, než se ohlížet za sebe. Nejlepší by bylo udělat dobrý výsledek, který by nás nakopnul," přeje si Petržela.

Zápas začne v Plzni ve čtvrtek v 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport. Hlavním rozhodčím je Polák Szymon Marciniak, který v této sezoně pískal například při remíze Liberce 1:1 na hřišti Sevilly.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář, Ďuriš - Tecl.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
A. Lopes - M. Lopes, Biševac, B. Koné, Bedimo - Gonalons - Malbranque, Mvuemba, Ferri - Lacazette, Briand.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SL Benfica - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Stačilo pár týdnů, a euforie je fuč - Tottenham sice pod novým koučem Timem Sherwoodem začal slibně, poslední dobou se však potýká s velkým úpadkem formy, a pokud se nestane menší zázrak, bude situace po dnešku ještě o něco horší. Aby totiž Spurs postoupili do čtvrtfinále Evropské ligy, museli by vykrást stadion Benfiky.

Orli mají na jaře fenomenální formu, což londýnský celek dokonale pocítil v úvodním duelu na White Hart Lane, kde prohrál 1:3. Šlo o nejvyšší domácí pohárovou porážku v dějinách klubu. Po závěrečném hvizdu se však bohužel nemluvilo až tolik o fotbale; veškerou pozornost uzurpoval pozápasový incident mezi oběma trenéry, kteří se dostali do několika sporů už v průběhu utkání a na závěr si dokonce odmítli podat ruce.

Sherwood si stěžoval na to, že mu jeho portugalský protějšek Jorge Jesús po gólu na 3:1 výsměšně ukazoval tři prsty; sám Jesús však celou záležitost shrnuje pod koberec. "Nebudeme nic zapírat, stalo se to," uvedl. "Je to normální, protože naše lavičky byly velmi blízko vedle sebe. Spousta trenérů v Anglii se chová stejně, dělal to Sir Alex Ferguson, Roberto Mancini, teď Manuel Pellegrini. Neznamená to, že bych svého kolegu nerespektoval. Nechceme vyvolávat žádné další problémy, je to minulost. V Londýně jsme odehráli dobré utkání a doufáme, že se nám to doma podaří zopakovat," zakončil Jesús.

Provokativní gesta však rozhodně nejsou největším problémem, s nímž se Sherwood musí potýkat - mladý manažer řeší před klíčovým duelem jednak otázky ohledně vlastní budoucnost, jednak nebezpečně se rozšiřující marodku. Dohánět dvougólové manko na půdě celku, který letos zejména doma připomíná neporazitelnou mašinu a pro soupeře je obrovským úspěchem vstřelit mu alespoň gól, by bylo dost těžké samo o sobě, Tottenham to však musí zvládnout bez 11 (!) členů prvního týmu.

Hugo Lloris, Erik Lamela, Étienne Capoue, Moussa Dembélé, Paulinho a Emmanuel Adebayor si všichni podávají dveře u klubového doktora, největším problémem Spurs je však situace v obraně - mimo hru jsou Michael Dawson, Vlad Chiriches, Younes Kaboul a Kyle Walker. A protože fotbalový Bůh nemá slitování, vše ještě doplňuje disciplinární trest pro Jana Vertonghena.

To samozřejmě znamená jediné - ve Sherwoodově výběru je hned sedm fotbalistů, kteří si v Lisabonu mohou odbýt debut za první tým. "Vyhrát zde by bylo něco neuvěřitelného. Žádné jiné vítězství by se tomu nemohlo rovnat," zasnil se manažer Spurs. "Máme před sebou ohromně těžký úkol a jsme si toho vědomi. Víme, že to bude extrémně těžké, ale jsme profesionálové a zachováváme optimismus. Doufáme, že na nás budou moct být fanoušci hrdí," dodal.

Co se povolaných juniorů týče, podle Sherwooda jde pouze o pojistku pro případ nejvyšší nouze. "Nebudu-li vyloženě muset, nechám je na lavičce. Existuje spoustu jiných míst, kde nechat vyniknout mladé talenty, toto je lví jáma. Neuvážené rozhodnutí by mohlo zabít slibnou kariéru, která ještě ani pořádně nezačala," uvědomuje si. "Někteří z těch kluků jsou opravdu mladí, ještě ani zdaleka nemají na první tým. Neměli jsme ale na vybranou."

Mezi mladíky, kteří si užijí výlet do slunného Lisabonu, nechybí například teprve šestnáctiletý (!) ofenzivní záložník Joshua Onomah nebo reprezentant do 21 let Jordan Archer. Tento mladý gólman by se měl objevit na lavičce jako náhradník za veterána Brada Friedela.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Juventus FC  (čtvrtek 19:00)
Celá Itálie bude s napětím očekávat, jak že dopadne čtvrteční duel Ligy mistrů. V ryze italském utkání se proti sobě postaví domácí Fiorentina, která se pokusí napotřetí zdolat hosty z Turína.

Fiorentina již dvakrát za sebou na svého soka nevyzrála, ale minulé utkání jí dává alespoň trochu naděje na změnu nepříznivých statistik. Pokud jde o domácí soutěž, k ní se váže velmi dlouhá historie vzájemných duelů, v nichž byli šťastnější Bianconeri. Ti potvrdili dobrou formu také v předposledním ligovém střetu, který na domácím hřišti vyhráli o jednu branku. Stejný počet vstřelili na stejném hřišti Fiorentině také v minulém klání Evropské ligy, ale tentokrát jim již jejich oponent zdárně odpověděl.

Zejména v prvním poločase domácí hráči jednoznačně lépe a brzká branka Artura Vidala jim nalila krev do žil. Jak už ale bývá zvykem, Juventus po přestávce poměrně laxně složil zbraně a chtěl utkání pouze dohrát. Pojistit si výsledek se mu ale nakonec nepovedlo, protože střídající Mario Gómez se postaral o dělbu bodů. Na hře Fialek bylo poznat, že jí elitní střelec schází a po zranění Pepita Rossiho je návrat dříve také zraněného Gómeze klíčovou záležitostí.

V napjatě sledovaném utkání dvou rivalů posledních let je těžké tipovat vítěze, což si uvědomují i hráči. Na straně Juventusu se na tiskové konferenci představil brankář Gianluigi Buffon, který ví, že po zkušenostech z prvního duelu nebude Fiorentina outsiderem. "Nevím, kdo má víc co ztratit. To se asi nedá takhle říct - oba dva týmy se pokouší dostat do finále a pro oba to bude stejně důležitý zápas. Každý se musíme dívat na svou situaci, ne na svého soupeře. Vím, že Fiorentina nás porazila jako jediný tým v lize, ale teprve zítřek určí, zda to byla náhoda, nebo jestli je tato teorie pravdivá."

"Na Fiorentině oceňuji mnoho věcí a například jejich trenér je velmi ambiciózní a talentovaný. I když nebude hrát Rossi, tak má Fiorentina mnoho dobrých útočníků. Jako brankář budu muset dávat pozor především na Maria Gómeze a Alessandra Matriho. Někdo nás odsuzuje za to, že nám pomáhají rozhodčí. Kdyby se ale tito lidé obtěžovali podívat se do historie, pak by jasně viděli, že tomu tak není. To samé platí pro evropské poháry. Vždy ale máme šanci jejich mínění změnit," dodává zkušený brankář.

Zmíněný talentovaný trenér se opravdu může pochlubit primátem jediného týmu, který Juventus v lize porazil. Zopakuje to i v dalším domácím utkání? Přestože Fialky nebyly favoritem tohoto dvojutkání, vstřelený gól jejich šance rozhodně zvýšil. Případný postup by byl pro toskánský celek obrovským úspěchem a trenér Montella si jej nechce nechat ujít.

"V tomto zápase budeme mít velkou motivaci, protože Juventus je celek těch nejvyšších kvalit. A když zůstaneme dostatečně klidní, máme šanci uspět. Očekávám od svých hráčů nasazení, ale také chci, aby hráli s radostí a pro diváky. Juventus dobře ví, že hrát proti nám nebude snadné, ale tohle je přesně typ zápasů, na které jsou jeho hráči zvyklí. Jsem rád, že bude pískat sudí Howard Webb, mám rád ten trochu liberálnější postoj," naznačuje možný obraz hry.

"S trenérem Contem se velmi dobře známe. Po osobní i profesionální stránce. Obdivuji na něm jeho vůli vyhrávat a ještě víc to, že tuto touhu umí dostat do hlav svým hráčům. Na nich je jasně vidět Conteho rukopis," vyzdvihuje svého soupeře. Porazí jej na vlastním hřišti stejně jako v ligovém utkání minulého roku, nebo bude sen o finále dále živit turínský gigant?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - FC Porto  (čtvrtek 21:05)
Šance Neapole na postup do čtvrtfinále Evropské ligy jsou pořád otevřené. Byť v prvním zápase v Portu prohrála, dohánět bude ztrátu pouze jedné branky. Kouč Rafael Benítez prohlašuje, že jeho svěřenci jsou v naprosté pohodě. Zatímco totiž domácí naposledy v lize uspěli, hosté utrpěli porážku od Sportingu.

Porto letos na domácí scéně strádá. Vypadá to, že si po dlouhých letech nezahraje v příštím ročníku ani Ligu mistrů, v současné chvíli je až na třetím místě s pětibodovou ztrátou na druhý Sporting. Pro Dragoes je navíc hodně špatnou zprávou zdravotní stav brankáře Heltona, jehož achilovka si vyžádá léčení minimálně do konce sezóny.

Partenopei naopak po nejtěsnějším možném vítězství na půdě FC Turín i nadále prohánějí druhý AS Řím. Je ale pravda, že tři body musel zachraňovat až Gonzalo Higuaín v poslední minutě utkání. "Prošli jsme těžkou zkouškou. Teď můžeme nastoupit do utkání s Portem s velkou sebedůvěrou," kýval spokojeně Benítez.

Právě španělský lodivod má velkou motivaci dostat se s Neapolí co nejdále, tedy až na samotný vrchol. Loni dovedl k zisku cenné trofeje Chelsea, teď se může stát teprve druhým trenérem (spolu s Giovannim Trapattonim), který Evropskou ligu vyhraje potřetí. A může být vůbec prvním, jemuž se to podaří se třemi různými kluby.

Neapol před vlastními fanoušky už třikrát v řadě vyhrála. Před dvěma týdny to odnesl i AS Řím, proti němuž podobně jako v pondělí skórovala až v závěru utkání - tentokráte v 81. minutě díky Josému Callejónovi. SSC měl sice pořádnou dávku štěstí, možná ale také ukázal svůj zabijácký instinkt.

Ten by byl proti Portu rozhodně potřeba. "Hráli jsme dvakrát v týdnu celou sezónu, není lehké zůstat pořád v permanenci," dodával Benítez. "Jsme si jisti, že můžeme postoupit dále, a to i přes porážku v prvním zápase. Chceme dojít co nejdál. Musíme být jenom všichni fit a hrát tak, jako by to pro nás bylo finále."

Higuaín, který skvěle nahrazuje Edinsona Cavaniho, letní posilu PSG, může být opět klíčovou postavou. "Jsem s ním spokojený, tvrdě na sobě pracuje," dodal Benítez. Právě jeho trefa ze 78. minuty proti Swansea znamenala naposledy nejen postup, ale také prodloužení série letošních vítězství v evropských pohárech na Stadio San Paolo na čtyři utkání.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Réveillére, Raúl Albiol, Britos, Ghoulam - Inler, Behrami - José Callejón, Hamšík, Mertens - Higuaín
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Fabiano - Danilo, Mangala, Maicon, Alex Sandro - Defour, Carlos Eduardo, Fernando - Quaresma, Varela, Jackson Martínez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Sevilla FC  (čtvrtek 21:05)
Fotbalistům Betisu se vede v Evropské lize naprosto skvěle a mají nakročeno do čtvrtfinále, ovšem určitě by tuto svou pozici vyměnili za mnohem více bodů na ligové scéně. V prvním utkání na půdě úhlavního městského rivala dokázali zvítězit 2:0 a do odvety si tak vypracovali nadějný náskok. Nicméně pro hosty ještě není nic ztraceno, nemusí nikam cestovat a v tomto prestižním derby se může stát opravdu cokoliv.

Přitom FC Seville se v poslední době dařilo opravdu skvěle. Po remíze s Valencií drží šňůru čtyř ligových vítězství v řadě a jedinou kaňkou na jejím výkonu je tak porážka od Betisu. Díky tomu dohnala deset kol před koncem ztrátu na evropské poháry, a pokud jí forma vydrží, může bojovat i o kvalifikaci Ligy mistrů. Naposledy dokázala doma porazit Valladolid 4:1, a když předvede skvělý výkon, může dohnat dvoubrankové manko.

Betis se taktéž v poslední době výrazně zlepšil, jenže je už asi příliš pozdě. Ve španělské nejvyšší soutěži je beznadějně poslední dvacátý s devatenácti body a na záchranu ztrácí devět bodů, což vzhledem k velké konkurenci rozhodně nebude jednoduché stáhnout. Betis bodoval třikrát v řadě za sebou, po remíze s Villarrealem a výhrou nad Getafe naposledy uhrál nerozhodný výsledek s Elche, s Evrospkou ligou neprohrál pětkrát za sebou.

Trenér Betisu Gabriel Calderón, který sedí na lavičce sevillského celku od ledna letošního roku, věří, že jeho tým ještě může zvládnout bitvy na obou frontách. "Jsme opravdu velmi spokojení s výsledkem prvního zápasu, ovšem nejdůležitější pro nás je, že jsme schopni konkurence a tento fakt nám může po psychické stránce výrazně pomoci. Chceme našim fanouškům ukázat, že na to máme a ještě není nic ztraceno," uvedl Calderón bojovně.

Ten se bude muset obejít bez obránců Dídaca Vily a Cary, jeho protějšek na trenérské lavici Unai Emery kvůli lehkým zraněním možná nemůže počítat s obráncem Danielem Carriçou a záložníkem Stéphanem Mbiou. "Cítíme se v pohodě i přes první výsledek. Jsme přesvědčeni, že ještě můžeme postoupit, proti Valladolidu to byl od nás výborný výkon a můžeme ho zopakovat také nyní. Bude to velmi těžké, ale ne nemožné," řekl obránce FC Federico Fazio.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.60 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Red Bull Salzburg - FC Basilej  (čtvrtek 21:05)
Podaří se Basileji zastavit nejrozjetější evropský kolos? Red Bull Salzburg letos proplouvá Evropskou ligou jako nůž máslem a asi jen málokdo by byl ochoten vsadit si na to, že jeho cesta skončí už v osmifinále, Basilej však dala už v úvodním zápase najevo, že rozhodně nehodlá bez boje vyklízet pozice.

Remíza 0:0 na domácí půdě sice na první pohled nevypadá jako bůhvíjaký úspěch, je však třeba vzít v potaz, že Salzburg do té doby neztratil ještě ani bod. Tradičně opatrný předzápasový projev trenéra Roberta Schmidta tak najednou získává nové rozměry. "Na každý zápas se vždy připravujeme se stejnou intenzitou, ať nastupujeme proti komukoliv. Nemáme rádi rychlé změny," uvedl pro oficiální internetové stránky klubu. "Dnes tomu nebude jinak."

Také obránce Florian Klein, který by měl v sestavě nahradit zraněného Christiana Schweglera, odmítá stavění vzdušných zámků. "Pro všechny hráče v týmu je to dost možná jeden z nejdůležitějších zápasů kariéry," prohlašuje se vší vážností. "Je to jako finále poháru. Postoupit může jen jeden."

Sebevědomí by Salzburgu však rozhodně chybět nemělo - momentálně mají Schmidtovi svěřenci na kontě šňůru 16 zápasů bez prohry, z toho 15 výher (jediná remíza přišla právě v Basileji). Na čele rakouské ligy mají stěží uvěřitelný náskok 27 (!) bodů. Co se Evropské ligy týče, výhry ve všech šesti skupinových duelech znamenají nový rekord; rakouský tým se nezastavil ani následně v prvním kole play-off, kde suverénním způsobem vyprovodil slavný Ajax.

A mohli bychom pokračovat - na domácím stadionu neprohráli v Evropě už sedmkrát za sebou, všech pět jejich domácích duelů v letošním ročníku Evropské ligy skončilo suverénními výhrami. Basilej tedy čeká úkol z kategorie těch nejtěžších. Také hosté však mají rozhodně co nabídnout - jejich aktuální šňůra bez prohry čítá pro změnu dvanáct utkání. A kdo pamatuje na jejich slavné vítězství v Lize mistrů na půdě Chelsea, asi tuší, proč jsou v domácím táboře tak opatrní..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.75 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (104)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Red Bull Salzburg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
The Krupy

Dobre ma naserú ak odfajčia tú odvetu...sakra finále na domácom štadióne, možnosť získať ďalšiu európsku trofej...FORZA JUVE

Reagovat
Jajinek

já bych si nevytvářel dopředu alibi. Viola v té plné sestavě které nastoupí je schopna postoupit, i když se na to nevyserete

Reagovat
The Krupy

To nie sú žiadne alibi, ale znepokojujú ma tie správy o tej odmene za sto bodov v lige na úkor trofeje v EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to juve přál,ale sem zvědav jak to vezmou a zda se na to nevys..... jako třeba Tottenham. Neměli by,ale.......

Reagovat
The Krupy

Uvidíme podľa zápasu no ale vám to tiež v LM nevyšlo, tak ste vyhrali EL a čiastočne ste to zaváhanie napravili, tak by to malo byť. Ozaj dúfam že to neodfláknu.

Reagovat
smazaný uživatel

super neodflákli !

Reagovat
smazaný uživatel

Průšvih bylo vypadnutí z LM, Europa L. to je taková soutěž na nic, to nezachrání sezónu. Jo, když hrál v PMEZ jen mistr a ostatní v poháru UEFA, to ještě mělo úroveň. Představ si, že za deset let budeš hodnotit tuhle sezónu. Pokud získá Conte třetí titul, bude to poprvé od války, kdy by byla Juve třikrát za sebou mistrem. Navíc pokud získá rekordní počet bodů, to jsou velké zápisy do historie. Ale vyhrát tuhle soutěž proti Salzburgu, Valencii a Fiorentině, to si nebude pamatovat nikdo. Budeme hrát kompletní, ale já bych do toho dnes šel s náhradníky a Teveze nasadil v Catanii. Kdo si dnes pamatuje výprask Neapole s Plzní, to bylo totálně trapné a v Neapoli je to každému šumák.

Reagovat
aurelio

To je možno pohľad fanúšika talianskej ligy, ale napríklad ja som si EL v poslednej dobe veľmi obľúbil, v rokoch, keď LM vyhrávali tímy ako Barcelona, Manchester a Chelsea som napríklad finále ani nesledoval, EL ma zaujímala viac .... aj tímy ako Salzburg, Valencia a Fiorentina mi prídu zaujímavejšie ako AC Miláno, Catania a Fiorentina.

Reagovat
Pinturicchio

Fiorentina zajímavější než Fiorentina, ... no, už mi ty tvoje příspěvky začínají dávat smysl.

Reagovat
aurelio

ja nie som ten, kto začal s tým, že je väčšia prestíž vyhrať taliansku ligu (pred Fiorentinou) ako EL (tiež pred Fiorentinou)

Reagovat
Pinturicchio

Já taky ne, máš tam ještě něco?

Reagovat
aurelio

"Ale vyhrát tuhle soutěž proti Salzburgu, Valencii a Fiorentině, to si nebude pamatovat nikdo."

Ja som na teba nereagoval, nerozumiem, prečo máš potrebu sa do mňa púšťať ...

Reagovat
The Krupy

Máš recht v tom že EL nemá také renomé ako PMEZ či Pohár UEFA, ale ja osobne by som si tú trofej prial už len z toho hľadiska, že sme v Európe strašne dlho nič nevyhrali a bolo by to prelomiť.

Reagovat
Jajinek

já tedy nevím...ten tým by měl mít teoreticky na víc než jen neustále vyhrávat "jenom ligu"...to, že k lize tento tým ještě nevyhrál žádný pohár je myslím chyba. Přeci je to, aby si vysloužil nálepku jedno z nejlepších Juve v historii, chce to nějaký dabl, nebo třeba napodobit Inter a vyhrát tripl, pak ten tým bude nesmrtelný. Kdybych si měl já zvolit, tak by mi nějakých 100 bodů v lize bylo u prdele a chtěl bych k tomu vyhrát další trofej a podrthnout úspěch v sezóně. Třeba éra Interu by byla o polovinu méně zajímavá, kdyby se k tomu nevyhrávali ty CdI a LM...

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Ale já psal, že byl průser vypadnout z LM. Jenže tenhle turnaj nemá žádnou cenu, to je pro kluby jako Doněck. Pokud za rok uvidím Juve ve finále LM, bude to super a svědčilo by to o síle, ale vyhrát třeba s Alkmaarem, to fakt není právě prestižní. Tím bych asi podtrhl úspěch v sezóně, ale abych kvůli tomu ohrožoval titul, to tedy raději ne. Jediné plus je, že se finále hraje v Torině.

Reagovat
Jajinek

ruku na srdce, ohrozit titul by mohlo snad je to, že by se letadlo hráčů z Florencie zatoulalo do Thajska a ztratilo z radaru. Titul je jasnej, spíše mě zarazilo obětování EL nějakým 100 bodům...přitom vyhrát ligu a EL by byla nejúspěšnější sezóna juve za posledních kolik...10 let od finále LM?

Reagovat
Pinturicchio

Myslím, že dnes se ukázalo, jak máme EL "v prdeli". Conte, stejně jako celá Juve, tu soutěž chce vyhrát ... a máme kádr na to, abychom zvládli 100 bodů i vítězství v EL.

Reagovat
Jajinek

souhlasím, proto mě zaráželi ty řeči o tom obětování. Dnes to obě strany vzali i podle sestav hodně vážně. Naprosto neuvěřitelnej úkaz pro Itálii na EL což je příslib do budoucna

Reagovat
Pinturicchio

Snad bude tenhle trend pokračovat, je to třeba. Jinak vlastně nevím, kde se tyhle řeči o těch 100 bodech a obětování EL vzaly, já to četl jen na fotbalportal.cz, což je zdroj jak pojď na mě zboku.

Reagovat
10

delpiero137 (nebo kolik ) to sem dával, nevím kde to vzal, ale očividně se to uchytilo

Reagovat
Pinturicchio

Já myslím, že to pochází právě z toho fotbalportal.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Občas čtu diskuse v italských novinách, ten názor sdílí řada fanoušků. A někteří novináři. Titul není jasný a pokud budou hrát v Catanii zase jako v Janově, tak si koledují. V posledních zápasech vypadají unaveně. Vidal je úplně mimo, obrana pod tlakem kupí chyby, Lichty je totálně vyčerpaný atd. Prakticky všechny italské kluby hrají EL se spoustou náhradníků už roky. Neapol proti Plzni, uf. Tak proč mám jako fanoušek Juve najednou z EL šílet? Prostě nemám v krvi, že je to prestižní soutěž.

Reagovat
Pinturicchio

S posledním větou souhlasím, já taky ne, ale ... když už ji hrajeme, tak ji prostě chci vyhrát, chci, aby se Juve pokusila vyhrát každou soutěž, které se účastní, ... tuhle sezonu EL o to víc, že finále se hraje na stadionu Juve.

Unavení jsou, všichni. Ale třeba Pogba a Vidal byli dnes výborní, Carlito je nezničitelný.

Titul jasný je. Kdo by nám ho vzal? Roma, kterou složí absence Tottiho? Neapol, která není schopná porazit Livorno nebo Janov a momentálně na nás ztrácí 17 bodů?

Reagovat
smazaný uživatel

Je hezké vyhrát každou soutěž, ale my ji nevyhráli, tu LM. A EL to nenahradí. Jsem realista, vyhrát vše, není v tomto tempu moc pravděpodobné. Bylo to vidět v Janově a nejen, měli jsme kliku. Titul jasný není, už jsem zažil leccos. Roma jede a jakýkoli jiný rok by byla mistrem nebo o to bojovala do posledního kola. Ačkoli, samozřejmě, že titul jasný je.

Reagovat
10

já nevím, podle čeho všichni pořád usuzujou, že Juve na EL sere...že tam dá Islu, Giovinca nebo Osvalda? vždyť to jsou hráči za 18 mega každej, musí je trošku rotovat

Reagovat
Jajinek

já neříkám, že Juve na EL sere, právě naopak...úročím proti těm řečem, že by měly vyměnit 100 bodů za EL, které mi přijdou naprosto mimo

Reagovat
10

jo, nevím kdo s tímhle přišel, ale to je úplná blbost...ještě se na tom prej údajně Conte s vedením dohodli

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Juve z Florencie nepoletí, jedou po zemi.

Reagovat
aurelio

Ktorý zápas podľa vás stojí za zhliadnutie? Normálne by som pozeral Valenciu, ale dnes bude možno zaujímavejší Salzburg

Reagovat
FORZAMILAN

Tak záleží, jakou ligu sleduješ. Já osobně se těším na viola-juve, večer na netu napoli-porto, tam je to otevřené

Reagovat
aurelio

Neapol - Porto by mohlo byť zaujímavé, to máš pravdu. Na Juventus by som sa asi pozerať nedokázal.

Reagovat
smazaný uživatel

určitě salzburg

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Tak návrhy na tiket? Basilej z principu, že kurz nad 7 v EL to věští překvápko...viz třeba Ludo...dal bych i Sevillu a k tomu Benfica over,Plzen over, a Juve 2 goliky

Reagovat
Shevchenko

Anži under

Reagovat
smazaný uživatel

1:1 rekl bych no..

Reagovat
Shevchenko

Až na ten Juve si to docela rozjel

Reagovat
smazaný uživatel

Juve jsem dal jen dvojku za 1,83 ...jsem nakonec tušil, že Fiore to bude chtít ukopat na 0:0, jinak jsem to stejně nedal na jeden tiket no , ale něco z toho snad bude, ještě jsem se nekoukal na účet. Ale to moje vsázení za 20-50 Kč...tomu se tak ani nedá říkat, spíš jsem takovej spekulant

Reagovat
Arne

Forza Viola Alé, jedem !

Reagovat
smazaný uživatel

zatim rozhodne lepsi nez Plzen... zapas ma tempo, souboje na hrane, dle me padne cervena

Reagovat
Arne

No nevím, když žlutou nedal ani za tu ruku Pizarrovi.

Reagovat
smazaný uživatel

on Vidal s Borjou neco vymyslej

Reagovat
smazaný uživatel

i když anglickej styl mi k italskýmu fotbalu fakt sedí jako....zatím se mi to líbí

Reagovat
Arne

Hm, solidní tip. Škoda, teď už je prakticky rozhodnuto, ale o ten gól si Viola říkala tak od půlky prvního poločasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hele nečekal jsem, že dostane druhou žlutou, to jsem spíš věřil Arturovi, že mu něco ujede...měl štěstí, že Juve šel do vedení no...

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

Garay střelec

Reagovat
smazaný uživatel

yes andrea

Reagovat
The Krupy

JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
smazaný uživatel

jak se rozbíhal říkal sem si, že to pošle na druhou stranu oproti víkendové trefě v Janově

Reagovat
smazaný uživatel

tak predsa len je Chadli futbalista, neverim vlastnym ociam

Reagovat
smazaný uživatel

děkuji plzni opět za skvělou reprezentaci, každý český fanda s mozkem v hlavě by si měl uvědomit co pro nás (zejména) plzen dělá a že díky ní půjde sparta přímo do LM (sem realista). ostrava děkuje plzni

Reagovat
smazaný uživatel

konečně nebude Plzeň v TV a budou dávat pořádný zápasy

Reagovat
mickey mouse

Pojďme Betis

Reagovat
Kokesh

Před Španelakama jasná volba na sledování Neapol, tak se ukažte Madridisti.

Reagovat
Kokesh

Proč nehraje Calle, když musí otáčet?

Reagovat
Arne

Juve zaslouženě, doufám že to teď už vyhraje... A snad vypadne dneska i Neapol, ale Coppa byla o víkendu.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Arne

*aby

Reagovat
smazaný uživatel

ako toto bolo dost drsne od sucheho....

Reagovat
djiros

Co udělal ten blbec?

Reagovat
smazaný uživatel

dost nebezpecne nabral hraca salzburgu zozadu. kludne mu mohol nohy polamat.

Reagovat
Tomanatura

Tak sem se asi mylil, po 10 minutach 5 sanci Red Bullu a jssma cervena pro Basel. Ti se posrali uz v autobuse.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Typická ukázka italských novinářů. Tuttosport píše, že fanoušci Fiorentiny skandují "Milujeme Liverpool" a "Skákej s námi Pessotto". A Corriere dello Sport píše, že fanoušci Juve skandovali "Skákej s námi Rossi". Nevím, zda jsou větší blbci ti fanoušci, nebo ti novináři.

Reagovat
Pinturicchio

CdS je odpad, co se Juve týče, ... stejně, jako fanoušci Violy.

Reagovat
smazaný uživatel

V 21:26 v každém mači první gol, co to je?

Reagovat
Swarley

lol, tak Streller teda fanoušky Basileje fakt uklidnil, ocas

Reagovat
Billy McClane

Co sa tam stalo?

Reagovat
smazaný uživatel

fandovia bazileja zacali hadzat po hracoch vsetko mozne....

Reagovat
Billy McClane

Hmm horkokrvny svajciarsky narod.

Reagovat
mickey mouse

Kdyby Liberec a Jablonec proměňovali všechny šance, tak jak měli, mohli jsme dnes sledovat místo andaluského derby to severočeské, škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

tak snad v lize se poštěstí

Reagovat
Tomanatura

hostujici sektor

Reagovat
stas87

jj,odkazuju na austriu salzburg,nepozeram,fakt je to tam tak hrozne z hostujucej strany?

Reagovat
Tomanatura

uz ne.

Reagovat
smazaný uživatel

wow. Čas 45+16, to jsem teda ještě neviděl.

Jinak neví někdo, co udělal ten Suchý?

Reagovat
Tomanatura
Reagovat
Tomanatura

Co toto.je za debila? Rozhodci.stoji metr od incidentu a da mu zlutou? Kde to.jako sme?

Reagovat
Swarley

tohle fakt nechápu, jak za tohle nemohl vidět redku

Reagovat
Tomanatura

Asi to nechce jeste vic vyhevovat, ale za to dostane stopku stoprocentne.

Reagovat
Swarley

jasný no, ale tady nebylo co řešit...každopádně ten hráč je absolutní magor, když to za takového stavu udělá, nepochopitelný...

Reagovat
smazaný uživatel

Neapol

Reagovat
Swarley

tak to je provar

Reagovat
salami

Basilej jede

Reagovat
Tomanatura

Masakr.

Reagovat
smazaný uživatel

Porto cely zapas hovno a potom da dva goly

Reagovat
Swarley

a zase všude téměř ve stejný okamžik góly na 1:2...sice je v Salzburgu jinej čas, ale i tak se to pohlo všude skoro stejně

Reagovat
Swarley

vlastně kecám, v Seville 0:2

Reagovat
salami

koukal jste někdo na Benficu s Tottenhamem? jak chytal Oblak?

Reagovat
smazaný uživatel

Zasraná Basilej. Haluzaci. Nikdy mne nevadili, ale ode dneska jich nesnasam.

Reagovat
smazaný uživatel

Často slýchávám, jak je sice Juve mistrem v Itálii, ale jen kvůli italským rozhodčím. A v Evropě to prý Juve neumí. No, předpokládám tedy, že ve čtvrtfinále evropských pohárů je spousta italských mužstev jako Neapol, Fiorentina, Inter. Juve podělala LM, ale ty ostatní silné italské kluby, ty jistě válí. Olis, jak se vede Neapoli v Evropě?

Reagovat
smazaný uživatel

ty si fakt strasny chudak, prilezes sem raz za mesiac a len provokujes

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že mám dnes asi 7 příspěvků a jen v jednom jsem si rýpnul. Sorry, když slyším od soupeře, že miluje Liverpool (zkus si zjistit, co to znamená), tak se nediv. A omlouvám se za jednou za měsíc, nemám čas ani chuť sedět denně u netu a diskutovat. Každopádně, jak že si vede ta Neapol? Já čtu každou chvíli, že je vlastně stejně silná jako Juve. Nebýt jednoho ofsajdu...

Reagovat
CHONG

Neapol

Reagovat
Minister

Porto do 70. minúty hrá hovno a potom strelí dva góly a postúpi Ale zasa, v prvom zápase boli lepší, takže asi zaslúžený postup.

Reagovat
Chazy

Ten velelemrák Amaya hraje v Betisu a ještě základ? To je lol fakt.

Reagovat
Chazy

Jeho výkony v přípravě za Wigan jsou už vyloženě legendárním zdrojem vtípků.

Reagovat
Chazy

Ale penaltu kopl velmi dobře

Reagovat
CHONG

Proboha, co to bylo za penaltu, to bych lepší kopl i já, kdybych tam dovrávoral z nonstopu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele