EVROPA KONČÍ, AMERIKA ZAČÍNÁ

04.07.2004, 11:50
Aktuality
Žádný odpočinek nebude! Fotbal nikdy nezmizí z našeho každodenního života. Z Evropy se naše pozornost přesune do Jižní Ameriky. Uznávám, nebude tam Česko, ale vždyť mnoho z hráčů tohoto turnaje známe z evropských trávníků, a tak i COPA AMÉRICA bude pro nás velice zajímavá. A její zahájení se kvapem blíží...

Copa América je v současnosti nejstarším turnajem reprezentací na světě. Byla založena v roce 1916, když se Argentina rozhodla uspořádat toto sportovní klání u příležitosti oslav 100. výročí vyhlášení nezávislosti své země. Pozvánku dostaly tři fotbalové federace - Brazílie, Chile a Uruguay. Turnaj dosáhl na tehdejší dobu obrovského úspěchu a ten byl motivem k založení Confedaración Sudamericana de Fútbol (CONMEBOL), protiváhy UEFA v jižní části amerického kontinentu. Již v roce 1910 se sice hrál jeden turnaj, rovněž v Argentině a za účasti domácího celku, Chile a Uruguaye. Vyhráli ho Argentinci, samozřejmě.

Ale bylo tomu opravdu až o 6 let později, kdy byl turnaj prohlášen za "nultý" ročník budoucího kontinetálního šampionátu. V roce 1917 byla pořadatelem Uruguay. Poprvé vítěz obdržel pohár, překrásné umělecké dílo zakoupené v jednom zlatnictví v Buenos Aires za 3.000 švýcarských franků. Prvním držitelem tohoto poháru se stal celek Uruguaye, druhé místo patřilo Argentině, následovala Brazílie, poslední skončil národní tým Chile.

V roce 1975 došlo k několika podstatným změnám. Dosavadní název "Campeonato Sudamericano de Selecciones" (Jihoamerické mistrovství národních týmů) byl změněn na "Copa América" (Pohár Ameriky) a turnaj se přestal hrát jen na jednom místě, jako tomu bylo dosud. V témže roce, k obrovskému překvapení, vyhrál finále celek Peru, když dokázal porazit Kolumbii. Peru hrálo ve finále i v následujících ročnících, ale úspěch již zopakovat nedokázalo. Mistry se staly týmy Paraguaye a Uruguaye.

V roce 1987 se organizace turnaje vrací do Argentiny a rozhoduje se hrát každé dva roky. V roce 1989 vyhrává Copa América Brazílie a pohár získává po dlouhých 40 letech. Poslední změnou je rozhodnutí ze stejného roku, že místo konání se bude pravidelně střídat mezi 10 členy CONMEBOLu. Ale již v roce 1993 je tu další nové pravidlo. Jsou pozvány dvě země ze zóny CONCACAF, tedy ze Severní a Střední Ameriky a Karibské oblasti. Pozvánky letěly do USA a Mexika. Obzvláště Mexiko se stalo oživením poněkud klidné stereotypnosti tohoto klání a prohrálo až s posledním vicemistrem Argentinou ve finále.

Argentina a Urugay mají 14 titulů, Brazílie 6, Paraguay a Peru po dvou, Bolívie a Kolumbie po jednom. V tomto roce se "sídlem" Copa América stává Peru. 41. vydání tohoto mistrovství se bude konat od 6. do 25. července 2004 za účasti 12 zemí. Všech z Jižní Ameriky a pozvaných Mexika a Kostariky.


Na horké lince...

Je ohrožen start Uruguaye. Den před odletem není jasno o prémiích za účast a hráči zaujali jasné stanovisko: "Buď nám dáte polovic z toho, co vyděláte, nebo si kopejte vy, páni funkcionáři!"

Ricardo Lavolpe, trenér Mexika má jasno a nemusí se ani hrát. Po jeho slovech: "Jsem spokojen, jsem velice spokojen s tím, že s Mexikem nikdo nepočítá. Je to pořád to samé. Před každým turnajem mě mají za 'mrtvého' a já stejně vyhrávám, vyhrál jsem všechno, vyhrál jsem Copa de oro, předolympijský turnaj, teď jedu vyhrát Copa América." Pro ty, kteří to nevědí, Lavolpe je Argentinec...

Julio César, brankář Brazílie a hráč Flamenga, se na sobotním tréninku zranil. A je nejen druhým zraněným v tomto celku, je dokonce i druhým zraněným Juliem! Prvním byl totiž Baptista. Také Julio, samozřejmě.

Kostarika bude hrát bez hvězd. Paolo César Wanchope dal přednost doléčení zranění a zahájení přípravy s Manchesterem City a Winston Parks z Lokomotivu Moskva je v hlavním městě Ruska spokojen a létat ho moc nebaví. Ale i tak, po zranění nemá formu.

"Červení", tedy fotbalisté Chile, mají o důvod víc začít se snažit od prvního hvizdu rozhodčího. Mají slíbeno za titul 500 tisíc dolarů. Je to víc než 22 tisíc na hlavu a to, v Latinské Americe, je docela slušný balík peněz. Většina obyvatel této části světa nevydělá toto množství ani za deset let tvrdé práce.

Ekvádorcům se moc hrát nechce. Drží se sice na 5. místě v boji o postup na MS 2006, mají deset bodů a nehrají zase tak zle, ale únava je prý mnohem větší než chuť do fotbalu.


A to je na úvod vše. V pondělí se budeme na EUROFOTBALu loučit s EURO DENÍKem. Ale náhradu již máme. Od úterý začne vycházet DIARIO AMÉRICA. Krasavce nahradí EL GUAPO a Ošklivce EL FEO. Ale jinak to bude zase hlavně o FOTBALE, protože je tím nejkrásnějším sportem na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (341)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele