EURO 2004: NĚMECKO

21.06.2004, 17:35
Aktuality
Německo je nejúspěšnější evropskou zemí. Má na svém kontě tři tituly mistra světa a stejný počet triumfů na evropských šampionátech. Světu dalo řadu skvělých fotbalistů jako například Beckenbauer, Müller, Völler nebo Brehme. Jenomže v posledních letech se kvalita německé reprezentace snižuje, za což do jisté míry může velký počet cizinců v Bundeslize. Jak si podceňovaný tým povede v Portugalsku?





HISTORIE

Německo je, co se týče úspěchů na velkých fotbalových akcích, nejúspěšnější evropskou zemí. Fotbal se k našim západním sousedům dostal na konci 19. století a v roce 1900 byl založen tamní svaz. První velkou medaili získalo Německo na světovém šampionátu v roce 1934, kdy v boji o třetí místo porazilo Rakousko. Na dalším MS ale přišlo kruté vystřízlivění, protože mužstvo se s ním loučilo již po prvním kole prohrou 2:4 se Švýcarskem. V roce 1954 dosáhlo Německo prvního velkého vítězství. Mistrovství světa se tentokráte konalo ve Švýcarsku a hráči si po jeho finále pověsili na krk zlaté medaile. V závěrečném utkání se utkali s Maďarskem, s nímž v základní skupině prohráli ostudně 3:8. Jenomže finále již bylo o něčem jiném. Němci sice prohrávali 0:2, ale svou buldočí vůlí dokázali otočit na konečných 3:2. Vítězství bylo o to cennější, že země byla v této době po 2. světové válce v těžké ekonomické a hospodářské situaci.

V roce 1963 byla v Kolíně založená fotbalová akademie, z níž se produkovalo velké procento reprezentantů. Své postavení ve světě kopané pak Němci potvrdili o tři roky později. Tehdy skončili na MS po prohře s domácími Angličany druzí. O finálovém duelu se však ještě dodnes vedou spory. V normální hrací době totiž skončilo utkání 2:2 a na řadu tak přišlo prodloužení. V něm se trefil Matthews, jenomže do dnešního dne není nikdo se stoprocentní jistotou schopen říci, zda byl míč za brankovou čarou. Míč se od břevna odrazil dolů a pak zpět do pole. Nicméně branka platila a Angličané své vítězství ještě v poslední minutě pojistili.

Na další schůzce světové elity skončilo Německo v semifinále, ale v následujících letech nastaly medailové žně. V roce 1972 se poprvé zúčastnili ME a okamžitě se stali mistry Starého kontinentu. Zlaté medaile pak získali i o dva roky později, kdy triumfovali na domácím světovém šampionátu. Zvláště českoslovenští fanoušci si pamatují osud Německa na ME 1976. V Bělehradě tenkrát prohráli ve finále na pokutové kopy právě s Československem. Němci si ale spravili chuť čtyři roky poté, když ve finále mistrovství Evropy přehráli Belgii 2:1. V následujících letech přišel ústup ze slávy.

Vše se ale změnilo nástupem Franze Beckenbauera na trenérský post. Současný prezident Bayernu Mnichov totiž v Itálii dovedl tým k historicky třetímu a zatím poslednímu titulu mistrů světa. V roce 1992 následovalo další prohrané finále, tentokráte se jednalo o ME a katem německých nadějí se stalo Dánsko. Zatím poslední velké zlato pak přivezla středoevropská velmoc v roce 1996, kdy se v Anglii stala mistrem Evropy. V těchto letech odjížděli Němci na turnaje v roli jednoho z favoritů celé akce. To se však na začátku nového milénia změnilo. Německému týmu to ale příliš nevadilo a na MS 2002 se k velkému překvapení dostalo až do finále, kde ho pohřbil Ronaldo.


KLÍČOVÁ POSTAVA – Michael Ballack

Na světě najdete jen málo lepších záložníků. Michael Ballack má vynikající střelu, a to oběma nohama, skvěle hraje hlavou. Co mu však chybí, je pro tvůrce hry nepostradatelný přehled a překvapivá přihrávka. Právě proto ho nelze považovat za typického playmakera. 28letý záložník se do podvědomí fotbalové veřejnosti zapsal v barvách Bayeru Leverkusen a byl to on, kdo se největší měrou zasloužil o "stříbrný hattrick" před dvěma lety, kdy Leverkusen skončil druhý v Bundeslize a prohrál ve finále Ligy mistrů i německého poháru. Bylo jasné, že Ballack nemůže v Leverkusenu zůstat. Zájem o něho měly evropské velkokluby a získat ho se nakonec podařilo Bayernu Mnichov. Jenomže Ballack zatím zůstává v bavorském velkoklubu trochu za očekáváním. V první sezóně v Bayernu sice získal double, ale to vše až poté, co klub vypadl již v základní skupině Ligy mistrů. Ještě větší zklamání zažili fanoušci tohoto klubu letos, protože Bayern nezískal ani jednu trofej. A jako o jednom z hlavních důvodů se mluvilo o špatné formě Ballacka. Přesto je nepostradatelnou postavou a nejzářivější hvězdou německé reprezentace a bude záležet především na něm, kam až to tým Rudiho Völlera letos dotáhne.

IDEÁLNÍ SESTAVA: Kahn – Friedrich, Nowotny, Wörns, Lahm – Schneider, Baumann, Hamann, Frings, Ballack - Kuranyi.


TRENÉR – Rudi Völler

Trenér německého týmu má za sebou ze všech kormidelníků stojících na lavičkách účastníků ME nejúspěšnější aktivní kariéru. Její vrchol přišel v roce 1990, kdy Völler pomohl Německu k zisku titulu mistra světa. V reprezentaci jinak odehrál 90 zápasů, v nichž nastřílel úctyhodných 47 branek. Z klubů působil například v Mnichově 1860, AS Řím a Marseille, se kterým vyhrál v roce 1993 Ligu mistrů. Reprezentačního kormidla se ujal po fiasku na mistrovství Evropy 2000 a lepší nástup si snad ani nemohl přát. Ve Wembley totiž porazil odvěkého anglického rivala 1:0. Byl to navíc poslední zápas před rekonstrukcí britského fotbalového chrámu a Angličané prahli po pomstě. A ta se jim zdařila, protože v odvetě porazili v Mnichově Německo 5:1. Völler zatím vedl svůj tým pouze na jedné velké akci a na svou pažbu si připsal obrovský úspěch, když na světovém šampionátu před dvěma lety dovedl tehdy podceňované Němce až do finále. Povede se mu podobný kousek i letos?


KVALIFIKACE

Kvalifikační skupina se Skotskem, Islandem, Litvou a Faerskými ostrovy nevypadala příliš složitě a Němci se s ní také náležitě popasovali. Neprohráli totiž ani jediný zápas a s 18 body ji vyhráli. Přesto byla tamní veřejnost několikrát na rozpacích. Zvláště po domácí remíze 1:1 se slabou Litvou.

Skupina 5
07.09.2002Litva - Německo0:2
16.10.2002Německo - Faerské ostrovy2:1
29.03.2003Německo - Litva1:1
07.06.2003Skotsko - Německo1:1
11.06.2003Faerské ostrovy - Německo0:2
06.09.2003Island - Německo0:0
10.09.2003Německo - Skotsko2:1
11.10.2003Německo - Island3:0
1. Německo18
2. Skotsko14
3. Island13
4. Litva10
5. Faerské ostrovy1


PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

15.11.2003Německo – Francie0:3
18.02.2004Chorvatsko – Německo1:2
31.03.2004Německo – Belgie3:0
28.04.2004Rumunsko – Německo5:1
27.05.2004Německo – Malta7:0
02.06.2004Švýcarsko – Německo0:2
06.06.2004Německo – Maďarsko0:2


PROGRAM NA EURU

15.06.2004Skupina DNěmecko - Nizozemsko1:1
19.06.2004Skupina DLotyšsko - Německo0:0
23.06.2004Skupina DNěmecko - Česko1:2


DRES

Brankář: tmavě šedá - černá, světle šedá - černá
Hráči: bílá - černá, černá – bílá


TIP

nepostoupí ze skupiny




Představení ostatních týmů skupiny D:
  Česko  Česko
  Lotyšsko  Lotyšsko
  Nizozemsko  Nizozemsko

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

I hope that tjechie will beat the germans!!!!jolanda from the netherlands

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele