EURO 2004: ČESKO

15.06.2004, 18:08
Aktuality
Poprvé v historii samostatné České republiky odjíždí náš tým na velkou akci jako jeden ze spolufavoritů. Hodně expertů se shoduje, že kdyby se šampionát hrál před rokem, Češi by vyhráli. Zvládnou svěřenci Karla Brücknera tento tlak? Tým je dobře poskládaný a hráče jako Nedvěd nebo Poborský bude hnát dopředu touha konečně něco s národním týmem vyhrát.





HISTORIE

Československá fotbalová historie je hodně bohatá. Náš tým vtrhl na světovou scénu jako uragán a ve svém prvním mezistátním zápase v roce 1920 na olympijských hrách rozdrtil Jugoslávii 7:0. Na tomto turnaji se tým dostal až do finále, kde nastoupil proti Belgii, ale na protest proti rozhodčím jej ve 35. minutě opustil. Obrovského úspěchu pak Československo dosáhlo o 14 let později. Na světovém šampionátu se tehdy dostalo až do finále, v němž nakonec za přispění rozhodčích podlehlo domácí Itálii po prodloužení 1:2. Mužstvu tehdy šéfovali brankář František Plánička a nejlepší střelec šampionátu Oldřich Nejedlý. Dalšího obrovského úspěchu na světové scéně dosáhlo Československo v roce 1962, kdy pod vedením Josefa Masopusta podlehlo až ve finále Brazílii 1:3. Ještě o dva roky dříve si z historicky prvního mistrovství Evropy přivezli naši reprezentanti bronz. Zlatým písmem je však zapsán rok 1976. Parta okolo kapitána Antonína Panenky se totiž v Bělehradu stala mistry Evropy. Ve finále se nám tehdy postavilo Německo a o vítězi rozhodovaly po remíze 2:2 až pokutové kopy. V páté sérii tehdy nedal Uli Hoeness a celé drama definitivně rozhodl svým "vršovickým dloubákem" Antonín Panenka (foto).

A tým sbíral úspěchy i nadále. Z olympiády v Moskvě přivezl zlato a úspěšný rok 1980 završil ziskem bronzové medaile z evropského šampionátu. V následujících letech však českoslovenští reprezentanti nedokázali udržet vysoký standard. Opět se připomněli v roce 1990 na mistrovství světa v Itálii, s nímž se loučili ve čtvrtfinále prohrou s pozdějšími šampióny z Německa. Éra československého fotbalu skončila 1.1.1993. Tehdy se totiž Československo rozpadlo na dva celky – Českou republiku a Slovensko. Po neúspěšné kvalifikaci na MS 1994 se do mužstva ČR dostali talentovaní hráči jako Patrik Berger, Karel Poborský nebo Pavel Nedvěd a v kombinaci se zkušeností v podobě Miroslava Kadlece a dalších to byli právě oni, kdo se postaral o největší úspěch v historii české kopané.

Na EURO 1996 odjížděli naši reprezentanti v pozici outsidera. Ve skupině ale dokázali vyřadit sebevědomé Italy a Rusy a svou spanilou jízdu šampionátem zakončili až ve finále, kde je zastavili Němci. Česko sice tehdy brankou Patrika Bergra z pokutového kopu vedlo, jenomže střídající Oliver Bierhoff dokázal vyrovnat a v prodloužení poté strhnout vítězství na německou stranu. Česká republika následně postoupila i na ME do Nizozemska a Belgie a loni i do Portugalska. Marně však zatím čeká na postup na MS.


KLÍČOVÁ POSTAVA – Pavel Nedvěd

Z dříve odsuzovaného fotbalisty, který podával lepší výkony v dresu klubu než v reprezentaci, se po nástupu Karla Brücknera stal naprosto nepostradatelný člen české reprezentace. Neustále na sobě pracuje, má vynikající střelu a neustále se chce zlepšovat – takový je Pavel Nedvěd. Na Euru na něho bude zaměřena obrovská pozornost. Nejenom protihráčů, ale i fanoušků. Za rok 2003 totiž získal Zlatý míč určený pro nejlepšího fotbalistu běhajícího po evropských trávnících. Můžeme si být jisti, že v Portugalsku udělá maximum pro úspěch – s reprezentací totiž ještě nic velkého nevyhrál a moc dobře ví, že tohle může být jeho poslední šance.

IDEÁLNÍ SESTAVA: Čech – Grygera, Ujfaluši, Bolf, Jankulovski – Poborský, Rosický, Galásek, Nedvěd – Koller, Baroš.


TRENÉR – Karel Brückner

Skvělý filosof a stratég strávil většinu své aktivní i trenérské kariéry v Olomouci. Odtud se přesunul do Drnovic a později povýšil na post kouče reprezentace do 21 let. Prvního velkého úspěchu dosáhl na ME hraném na Slovensku, kde svůj tým dovedl až ke stříbrným medailím. Stačila pak neúspěšná kvalifikace na světový šampionát do Japonska a Jižní Koreje a 64letý Brückner opět povýšil, tentokráte na post trenéra A týmu. Do mužstva postupně zabudovával hráče z mládežnických reprezentací a výsledkem byla více než 20 zápasů trvající šňůra bez prohry. Důležitým krokem byl fakt, že Brückner brzy našel společnou řeč s největší hvězdou týmu Pavlem Nedvědem. Je přesně typem lodivoda, který se snaží dát svému mužstvu maximum. Často se dívá na videokazety s nehrávkami zápasů nejbližších protivníků a pro uklidnění poslouchá Mozarta. Český tým suverénně dostal na evropský šampionát do Portugalska, kde se od něho hodně očekává. Celý národ věří, že Klekí Petra, jak se mu pro vzhled přezdívá, uspěje.


KVALIFIKACE

Češi nebyli po losu pasováni do role vítěze skupiny, skvělým kolektivním výkonem ji však nakonec vyhrát dokázali. Nestačili na nás ani slavní Nizozemci, kteří nám v Rotterdamu jako jediní dokázali sebrat body. S obrovským odstupem se této dvojici dívali na záda Rakušané.

Skupina 3
12.10.2002Moldavsko - Česko0:2
16.10.2002Česko - Bělorusko2:0
29.03.2003Nizozemsko - Česko1:1
02.04.2003Česko - Rakousko4:0
11.06.2003Česko - Moldavsko5:0
06.09.2003Bělorusko - Česko1:3
10.09.2003Česko - Nizozemsko3:1
11.10.2003Rakousko - Česko2:3
1. Česko22
2. Nizozemsko19
3. Rakousko9
4. Moldavsko6
5. Bělorusko3


PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

15.11.2004Česko - Kanada5:1
18.02.2004Itálie - Česko1:1
31.03.2004Irsko - Česko2:1
28.04.2004Česko - Japonsko0:1
02.06.2004Česko - Bulharsko3:1
06.06.2004Česko - Estonsko2:0


PROGRAM NA EURU

15.06.2004Skupina DČesko - Lotyšsko2:1
19.06.2004Skupina DNizozemsko - Česko2:3
23.06.2004Skupina DNěmecko - Česko1:2
27.06.2004ČtvrtfináleDánsko - Česko0:3
01.07.2004SemifináleŘecko - Česko1:0


DRES

Brankář: šedá – šedá, bílá - černá
Hráči: červená - bílá, bílá - bílá


TIP

semifinále




Představení ostatních týmů skupiny D:
  Lotyšsko  Lotyšsko
  Německo  Německo
  Nizozemsko  Nizozemsko

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (14)

Přidat komentář
HOST*

češi!!!češi!!!

Reagovat
HOST*Terísek

Jestli bude hrát pořád tak jako proti Holandsku v druhé polovině tak to máte v kapse, nikdo vás nepozazí!!! Až na Grygeru to bylo super, ale on se poleší....

Reagovat
smazaný uživatel

budeme mistři a hotovo už nás nikdo nezastaví... (doufám)

Reagovat
HOST*

S KÝM JINÝM UŽ VYHRÁT EURO KDYŽ NE S ROSICKÝM, POBORSKÝM, ČECHEM, NEDVĚDEM, KOLLEREM, BAROŠEM, HEINZEM..... TEĎ PORAZÍME DÁNY, PAK FRANCOUZE A JSME VE FINÁLE...JAK LEHKÉ

Reagovat
HOST*JIro

Náš team je goooood!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

prosím hoši moc chceme vyhrát,ale já vím že to dokážete

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Baroš je nejlepší !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*Coob

paráda jen tak dál, jak již bylo řečeno, hrajte jako proti NDL a jste jasně první

Reagovat
HOST*majka

Vcera vyhralo Portugalsko dnes vyhrajeme my. A v nedeli si odvezeme zlato

Reagovat
HOST*kalina z Polska

Skoro cale Polsko doufalo, ze vase skupina si vrati se zlatem... skoda:( ale i tak myslime, ze jste nejlepsi

Reagovat
HOST*Péťa

Jste nejlepší

Reagovat
HOST*T

Byly jste SUPER a vždycky budute!!Řekové měli jenom vvééllkkýý štěstí ale příště maj smůlu!!

Reagovat
smazaný uživatel

je zajimave a zaroven mrazive si cist takhle stary komenty..ale je fakt ze to Euro jsme meli vyhrat tenkrat :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele