Eredivisie - souhrn 8. kola: Ajax si dál kope díru, PSV dál dominuje

06.10.2023, 22:05, aktualizováno 08.10.2023, 18:46
Komentáře a souhrny
Luuk de Jong (© AFP)

Ajax zůstává na dně, doma daroval všechny body Alkmaaru, který naopak stoupal na úplné čelo, dokud ho osmou výhrou z osmi zase nesrazilo pod sebe dominantní PSV. Feyenoord vyhrál ve Zwolle a posunul se o bod za vedoucí PSV Eindhoven. Překvapivou výhru 1:0 si v pátek v Eredivisii připsal FC Volendam, který si poradil s hostujícím Utrechtem. Velkou měrou se o to "zasloužil" 34letý obránce hostů Nick Viergever, jelikož se nechal vyloučit už v šesté minutě utkání...

Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven 0:4

08.10.2023 16:45

Góly: 51. Malik Tillman, 59. Johan Bakayoko, 80. Yorbe Vertessen, 88. Luuk de Jong

Eindhovenský gigant čeká na ligový titul dlouhých šest let, nicméně teď to po necelé čtvrtině letošního ročníku Eredivisie vypadá, že by se na nizozemský trůn přeci jen mohl vrátit. Nyní totiž zvládl i svůj osmý ligový duel této sezóny, jelikož nevyzpytatelnou Spartu deklasoval 4:0 a to hlavně díky skvěle zvládnutému druhému poločasu. Nizozemské nejvyšší soutěži tedy vládne s plným počtem čtyřiadvaceti bodů a s naprosto neskutečným skóre 27:2.

Svěřenci trenéra Petera Bosze měli za sebou náročný úterní souboj Ligy mistrů se španělskou Sevillou, se kterou vybojovali vůbec první bod za remízu 2:2. V úvodním poločase i přes velké možnosti skórovat nedokázali, avšak po změně stran rozjeli tradiční ofenzivní koncert a všechny čtyři góly stihli vsítit během sedmatřiceti minut. Sparta naopak po nezvládnutém městském derby s Excelsiorem (1:2) prohrála podruhé v řadě a je sedmá s jedenácti body.

PSV dominovalo na trávníku od samého začátku a během úvodních jedenácti minut si vytvořilo hned tři gólové šance. Nejprve se mohl prosadit pozdější autor první branky Malik Tillman, jenž se zjevil zcela osamocen před brankářem Olijem, nicméně z bezprostřední blízkosti ho trestuhodně nepropálil. Vzápětí se opřel do odraženého balónu Noa Lang a orazítkoval břevno, o pár minut později trefil horní tyčku také agilní Tillman.

Zhruba v polovině první půle se postavil k přímému volnému kopu Teze, avšak jeho dělovku letící do levé šibenice famózně vyškrábl do zámezí Olij. Hosté poprvé rozvlnili síť zhruba pět minut před přestávkou, jenomže zásah kapitána Luuka de Jonga neplatil kvůli předchozímu nedovolenému zákroku. Favorizované hosty však ani tento moment nepoznamenal a po přestávce ještě přitlačili, v 51. minutě je navíc uklidnila vedoucí branka Tillmana.

Teprve jednadvacetiletý americký záložník využil parádní souhry svých spoluhráčů a po finálním přistrčení Luuka de Jonga zamířil ze středu šestnáctky přímo do bližšího spodního růžku. Neuběhlo ani dalších osm minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový. Tentokráte měl přesnou mušku Johan Bakayoko, jenž si navedl balón až před hranici pokutového území a svůj závěrečný pokus nádherně zakroutil do vzdálenějšího horního rohu.

Hosté měli navrch i ve zbývajícím průběhu a po neproměněných příležitostech střídajícího Lozana s Tillmanem definitivně rozhodli o svém úspěchu zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, neboť po prudké hlavičce Tila a výborném zásahu domácího strážce nekompromisně zavěsil pod břevno dobře postavený Yorbe Vertessen.

O osm minut později se skóre měnilo ještě jednou, protože zasloužené trefy se dočkal kapitán Luuk de Jong. Ten sice po nedovoleném zákroku na Lozana neproměnil nařízenou penaltu, ale s následnou dorážkou si už věděl rady.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - AZ Alkmaar 1:2

08.10.2023 14:30

Góly: 73. Branco van den Boomen - 45. Vangelis Pavlidis, 57. Dani De Wit

Ajaxu se od začátku tohoto ročníku vůbec nedaří a teď neprolomil mizérii ani ve šlágru 8. kola s konkurenčním Alkmaarem, se kterým i přes zlepšení v závěru utkání prohrál nejtěsnějším poměrem 1:2. Celkově tak nevyhrál již posedmé za sebou, v Eredivisii získal v šesti odehraných duelech pouhopouhých šest bodů a patří mu až "potupná" šestnáctá barážová pozice.

AZ naopak navázalo na čtvrteční úspěch v základní skupině Konferenční ligy s polskou Legií Varšava (1:0), na ligové scéně zaznamenalo již své sedmé vítězství z osmi případů a s parádními dvaadvaceti body je druhé jen o dva body za stoprocentním PSV. Tento ostře sledovaný nedělní duel se zpočátku vyvíjel velmi opatrně a dlouho v něm nebyla k vidění žádná gólová možnost, Ajax mohl z ničeho nic vést deset minut před přestávkou.

Po krásné přízemní souhře se totiž zjevil ve skvělé pozici Bergwijn, nicméně jeho razantní projektil byl na poslední chvíli zablokován. Svěřenci trenéra Pascala Jansena skvěle prorazili v poslední minutě základní hrací doby úvodního dějství. Přesnou mušku měl řecký kanonýr Vangelis Pavlidis, jenž mimochodem rozhodl utkání s Legií, a v této sezóně Eredivisie si tak připsal na konto již svou desátou trefu v osmi zápasech.

Na pravém křídle převzal balón Lahdo a kolmicí ho posunul právě pro rozběhnutého Pavlidise, jenž vůbec na nic nečekal a z mírného úhlu nekompromisně zavěsil pod břevno kolem naprosto bezmocného brankáře Gortera. Hosté hráli po změně stran s mnohem větším klidem a druhou rozhodující branku přidali v 57. minutě. Tentokráte se prosadil pětadvacetiletý záložník Dani De Wit, neboť po přesné přihrávce Mijnanse zblízka neminul zcela prázdnou branku.

Domácí se v závěrečné půlhodině přeci jen dostali do tempa a v 73. minutě vykřesali naději na bodový zisk. Snížit dokázal záložník Branco van den Boomen, protože ten se opřel do odraženého míče z osmnácti metrů a jeho tečovaný přízemní projektil šťastně zapadl do protipohybu přesouvajícího se gólmana Ryana. Za další čtyři minuty pohrdl obrovskou příležitostí Pavlidis, když trestuhodně mířil o kousek vedle pravé konstrukce, ale Alkmaaru to vadit nemuselo, jelikož si hubený náskok pohlídal až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - FC Twente 0:3

08.10.2023 14:30

Góly: 15. Manfred Ugalde, 47. Youri Regeer, 88. Ricky van Wolfswinkel

Celek ze Sittardu sice zažil naprosto fantastický vstup do tohoto ligového ročníku a v úvodních pěti kolech ani jednou neprohrál, přičemž navíc zaskočil dva velké favority, avšak poslední dobou upadl do hluboké krize a na tu "navázal" také doma proti favorizovanému rivalovi z Twente, jelikož mu podlehl jasně po výsledku 0:3. V předchozích třech duelech tak nebodoval, dokonce ani jednou neskóroval, a hrozivé skóre 0:10 v podstatě hovoří za vše.

Domácí tým ale i přesto zatím nemusí bít na poplach, protože s devíti získanými body mu patří přijatelné deváté místo, nicméně určitě doufá, že se po reprezentační přestávce probudí. Hosté naopak pokračují v krasojízdě - na konto si připsali již svou sedmou výhru z osmi ligových střetnutí a s jednadvaceti body se udrželi na famózní třetí pozici jen s tříbodovým mankem na suverénní PSV.

Favorit tohoto utkání poprvé zahrozil po necelých šedesáti odehraných sekundách, kdy nebezpečně vypálil Steijn, ovšem jeho rána letěla výrazně nad horní tyčku. Svěřenci trenéra Josepha Oostinga se přeci jen dočkali důležitého vedení přesně po odehrané čtvrthodině. Prosadit se dokázal teprve jednadvacetiletý kostarický útočník Manfred Ugalde, který si po centru z levého křídla a následném šťastném sklepnutí Steijna seběhl za defenzívu protivníka a z první nekompromisně propálil bezmocného gólmana Pandura.

Ve zbývajícím průběhu úvodního dějství k ničemu zásadnímu nedošlo, Twente se přiblížilo k "očekávanému" tříbodovému zisku dvě minuty po změně stran. Jeho druhou branku zaznamenal Youri Regeer, jelikož si na hranici pokutového území posunul balón do výhodnější střelecké pozice a svým projektilem ukázkově zakončil přímo do vzdálenější šibenice.

Výběr vedený koučem Dannym Buijsem definitivně pohřbil své naděje na jakýkoli bodový zisk v 82. minutě, protože střídající Mouhamed Belkheir při útočné akci po osmnácti minutách strávených na trávníku ošklivě kopl do holeně gólmana Unnerstalla a rozhodčí Van den Kerkhof mu po přezkoumání videozáznamu ukázal přímou červenou kartu. Za dalších šest minut uzavřel gólový účet hostující kanonýr Ricky van Wolfswinkel, neboť po precizně zahrané standardní situaci Eitinga překonal Pandura razantní hlavičkou zblízka.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Feyenoord Rotterdam 0:2

08.10.2023 12:15

Góly: 21. Santiago Giménez, 54. Santiago Giménez

Obhájce mistrovského titulu potvrdil těsně před reprezentační přestávkou dobré rozpoložení a v Eredivisii si udržel letošní neporazitelnost, k tomu si na konto připsal již svou šestou výhru po sobě. Na půdě nováčka ze Zwolle předvedl od začátku až do konce zodpovědný výkon, ani jednou neinkasoval a nakonec se raduje z vítězství 2:0, které ho udrželo na čtvrté pozici s dvaceti body a za suverénním PSV stále zaostává o body čtyři.

PEC naopak nevyhrálo počtvrté v řadě a k tomu zaznamenalo třetí porážku za sebou, se sedmi získanými body mu náleží dvanáctá příčka. Rotterdamský celek sehrál ve středu náročný duel Ligy mistrů se španělským Atléticem a z Madridu přeci jen odjížděl s těsnou porážkou 2:3, na jeho nedělním výkonu to však vůbec nebylo znát. O jeho úspěchu s PEC znovu rozhodl kanonýr Santiago Giménez, jenž vsítil obě branky a celkově vládne tabulce střelců nizozemské nejvyšší soutěže s neuvěřitelnými dvanácti vstřelenými góly v osmi duelech.

Teprve dvaadvacetiletý mexický útočník se poprvé prosadil krátce po dvaceti odehraných minutách. Těsně předtím zahrozil Minteh, jehož přízemní střelu však zlikvidoval pozorný brankář Schendelaar, pak už ale udeřil Giménez, který vysokým nákopem zmátl hned tři bránící protihráče i překvapeného Schendelaara a poté akrobaticky zavěsil přímo k levé tyči zcela prázdné branky.

Hosté mohli zvýšit náskok přesně po odehrané půlhodině, jenomže ve stoprocentní možnosti selhal Minteh, protože levou část branky trestuhodně minul o několik decimetrů. O osudu tohoto střetnutí bylo definitivně rozhodnuto necelých deset minut po přestávce. Giménez tentokráte převzal balón od Timbera a svůj nechytatelný volej uklidil k levé konstrukci. V 80. minutě se ještě mohl prosadit střídající íránský forvard Jahanbakhsh, ale jeho razantní projektil orazítkoval pouze břevno.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - SBV Excelsior 0:0

07.10.2023 21:00

Góly: -

Vitesse se po sérii pěti porážek v řadě naposledy zvedlo na půdě Nijmegenu (3:1) a teď chtělo potvrdit dobré rozpoložení proti sebevědomě hrajícímu Excelsioru, ale v nepříliš pohledném utkání žádná branka nepadla a nerozhodný bezbrankový výsledek je z tohoto pohledu naprosto zasloužený. Svěřencům trenéra Phillipa Cocuho momentálně patří dvanáctá pozice se sedmi body, hosté si udrželi vynikající pátou příčku se třinácti body.

Výběr vedený koučem Marinusem Dijkhuizenem tak v dosavadních osmi odehraných zápasech prohrál jen jednou a jasně ukazuje, že pouze o záchranu bojovat nechce. Úvodní vzrušení tohoto utkání nastalo přesně po pětadvaceti minutách hry, kdy z obrovské vzdálenosti napřáhl Arcus, ale jeho projektil minul břevno o necelý půl metr. Vzápětí na opačné straně zahrozil hostující Driouech, nicméně s jeho přízemním pokusem si poradil gólman Room.

Po změně stran byl přeci jen aktivnější domácí favorit - ve 48. minutě se vůbec poprvé vytáhl brankář Van Gassel proti dělovce střídajícího Voelkerlinga Perssona, za dalších sedm minut si hostující strážce poradil také s nepříjemnou táhlou střelou Meulensteena. Vitesse výrazně přidalo v poslední půlhodině, jenomže Manhoef nejprve nevyzrál na Van Gassela a poté stejný hráč pálil o kousek vedle.

V úplném závěru chtěli rozhodnout Marco van Ginkel s Voelkerlingem Perssonem, ovšem první jmenovaný si znovu vylámal zuby na fantastickém Van Gasselovi a švédský mladíček pak v nastavení zbrkle zakončoval příliš vysoko nad horní tyčku.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 4:0

07.10.2023 20:00

Góly: 13. Willum Þór Willumsson, 16. Victor Edvardsen, 62. Sylla Sow, 83. Bas Kuipers

Celek z Deventeru je v letošním ročníku považován za jednoho z černých koňů celé soutěže a po dvou porážkách za sebou nyní ukázal sílu, jelikož devadesát minut doslova válcoval nováčka z Almela a neškodný Heracles nakonec rozdrtil po výsledku 4:0. V této sezóně Eredivisie tak zaznamenal již své čtvrté vítězství a se třinácti body se rázem posunul na šesté místo tabulky, hostující celek posbíral o dva body méně a je osmý.

Svěřenci trenéra Reného Hakeho vládli na trávníku od samého začátku a první velkou možnost si vypracovali v 7. minutě. Po hezké přihrávce do volného prostoru totiž tvrdě vypálil Adekanye, avšak proti jeho bombě bravurně zasáhl gólman Brouwer. Nicméně neuběhlo ani dalších šest minut a mírný favorit přeci jen vedl, jelikož islandský záložník Willum Willumsson po přímém volném kopu Rommense hlavičkoval zády k brance a míč se štěstím zapadl do protějšího spodního růžku.

Go Ahead pojistilo svůj náskok krátce po odehrané čtvrthodině. Tentokráte měl přesnou mušku švédský forvard Victor Edvardsen, který se po rohovém kopu z levé strany a několika odrazech opřel do odraženého balónu z hranice brankového území a nekompromisně ho uklidil pod břevno kolem bezmocného Brouwera. Od tohoto okamžiku tempo hry opadlo a zajímavá opět byla až závěrečná půlhodina.

Nejprve se vytáhl hostující strážce proti nebezpečnému pokusu Edvardsena, na druhé straně skvěle zasáhl gólman De Lange po projektilu Sankoha. Domácí tým definitivně rozhodl o svém úspěchu v 62. minutě, neboť se prosadil střídající Sylla Sow, jenž svou razantní dorážku chladnokrevně uklidil k levé konstrukci - 3:0. Zhruba deset minut před závěrečným hvizdem navíc uzavřel gólový účet Bas Kuipers umístěným přízemním obstřelem z mírného úhlu přesně k vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Almere City - RKC Waalwijk 1:0

07.10.2023 18:45

Góly: 32. Thomas Robinet

Nováček letošního ročníku z Almere získal v úvodních šesti zápasech jediný bod a nezdálo se, že by v nejbližší době přišlo výrazné zlepšení, nicméně uplynulý víkend nečekaně vyloupil Utrecht (2:0) a teď nakonec zvládl vyrovnaný souboj s konkurenčním Waalwijkem. Díky výhře 1:0 získal na vlastním stadionu premiérový tříbodový zisk a tabulkou se posunul na čtrnácté místo se sedmi body. RKC má na kontě o bod méně a patří mu patnáctá příčka.

Tento sobotní duel nebyl z diváckého pohledu nijak výrazně atraktivní - až do jediné vstřelené branky měl mírně navrch výběr vedený trenérem Alexem Pastoorem, pak sice převzali taktovku hosté, ale kýženého vyrovnání se nedočkali. Almere si vytvořilo první větší možnost krátce po šesti odehraných minutách, kdy se v samostatném úniku zjevil rozběhnutý Van La Parra, nicméně jeho tvrdá rána letěla zhruba o půl metru nad horní tyčku.

Rozhodující okamžik tohoto střetnutí byl k vidění krátce po půlhodině hry, o vítězství nováčka totiž rozhodl sedmadvacetiletý francouzský útočník Thomas Robinet. Po akci na pravé straně sice nejprve skvěle zasáhl brankář Houwen (ten mimochodem nahradil jedničku Vaessena, který byl před týdnem oživován v utkání s Ajaxem) proti elegantní patičce Kitaly, ovšem pak vrátil míč před branku Floranus a z bezprostřední blízkosti se nemýlil právě Robinet.

Hosté mohli bleskově odpovědět ve 35. minutě, jenomže projektil Roemeratoeho ze střední distance minul pravou tyč o několik decimetrů. Waalwijk se ve druhém poločase snažil útočit, ale Almere v defenzivě nezaváhalo a hubený náskok si pohlídalo až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - NEC Nijmegen 1:1

07.10.2023 16:30

Góly: 6. Patrik Wålemark - 45+2. Bas Dost

SC po dobrém začátku nebodovalo v Eredivisii hned pětkrát za sebou a teď se přece jen zlepšilo proti konkurenčnímu Nijmegenu, i když konečný nerozhodný výsledek ho úplně uspokojit nemůže. Svěřenci trenéra Keese van Wonderena sice šli velmi brzy do vedení, avšak NEC srovnalo v nastavení první půle a po změně stran už žádný další gól nepadl. Heerenveenu patří třináctá příčka se sedmi body, hosté získali o jeden bod více a jsou desátí.

Domácí celek vstoupil do sobotního utkání naprosto fantasticky a již po necelých šesti odehraných minutách vedl, neboť teprve jednadvacetiletý švédský útočník Patrik Wålemark stál ve správnou chvíli na správném místě po tvrdé ráně Sahraouiho a výborném zákroku brankáře Roefse, se závěrečnou dorážkou do poloprázdné branky pak neměl větší problémy. SC chtělo navýšit svůj náskok po necelé čtvrthodině hry.

Tentokrát se zjevil ve velmi dobré pozici Pelle van Amersfoort, nicméně mířil jen doprostřed branky a Roefs parádním reflexivním zákrokem odvrátil balon do bezpečí. Zhruba v polovině první půle si připsal první dobrý zákrok také gólman Noppert proti dělovce z patnácti metrů, ale jeden z hrdinů nizozemského národního týmu na uplynulém MS v Kataru přece jen inkasoval ve druhé minutě nastavení úvodního dějství.

Za hosty nečekaně skóroval zkušený čtyřiatřicetiletý kanonýr Bas Dost, který po dlouhém pasu z vlastní poloviny a zakončení Hansena vůbec na nic nečekal a odražený balón napálil z hranice brankového území do zcela odkrytého prostoru tří tyčí. Heerenveen byl po přestávce aktivnější a častěji se nacházel na útočné polovině, jenže žádnou vyloženou gólovou možnost si nevypracoval a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

FC Volendam - FC Utrecht 1:0

06.10.2023 20:00

Góly: 57. Robert Mühren

Utrecht s každým dalším kolem prohlubuje svou současnou krizi, nyní již potřetí za sebou nepotvrdil úlohu jasného favorita a tentokráte odjížděl s prázdnou z Volendamu, který až do této páteční předehrávky 8. kola ani jednou nevyhrál. Jeden z předsezónních adeptů na evropské poháry tak doslova odevzdal první tři body v sezóně podruhé za sebou, jelikož před týdnem senzačně nestačil na Almere, a s pouhými třemi body na kontě se propadl na úplně poslední osmnácté místo tabulky.

Hosté tedy prohráli již posedmé z předchozích osmi utkání, zatímco FC mělo na kontě jediný bod. A teď díky premiérové výhře poskočilo na šestnáctou pozici se čtyřmi body. Výběr vedený trenérem Ronem Jansem nadále tápe, téměř celý tento duel musel dohrávat v oslabení. Již po necelých šesti odehraných minutách byl totiž vyloučen Nick Viergever, jenž nevybíravým způsobem přišlápl kotník Zeefuika a rozhodčí Gözübüyük mu po přezkoumání videozáznamu ukázal přímou červenou kartu.

Svěřenci trenéra Matthiase Kohlera od tohoto okamžiku na trávníku dominovali a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Krátce po odehrané čtvrthodině chtěl skórovat pozdější hrdina Robert Mühren, ale jeho ránu směřující pod břevno skvěle vyškrábl brankář Barkas. Zhruba deset minut před přestávkou zahrozil také Kuol, nicméně levou tyč minul o decimetry, a ve 41. minutě si pozorný Barkas poradil s nebezpečnou hlavičkou Zeefuika.

Rozhodující okamžik tohoto utkání se zrodil v 57. minutě. O vítězství outsidera rozhodl čtyřiatřicetiletý zkušený forvard Mühren, neboť po pasu na levé křídlo využil finální pobídky před branku od Kuola a zblízka chladnokrevně rozvlnil síť. Hosté i v deseti mohli nakonec vyrovnat dvě minuty před vypršením základní hrací doby, jenomže prudkou hlavičku Seuntjense famózně zlikvidoval gólman Backhaus.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
8
8
0
0
27 : 2
24
2
AZ Alkmaar
8
7
1
0
22 : 4
22
3
FC Twente
8
7
0
1
17 : 4
21
4
Feyenoord Rotterdam
8
6
2
0
28 : 6
20
5
SBV Excelsior
8
3
4
1
14 : 11
13
6
Go Ahead Eagles
8
4
1
3
17 : 15
13
7
Sparta Rotterdam
8
3
2
3
10 : 13
11
8
Heracles Almelo
8
3
2
3
12 : 17
11
9
Fortuna Sittard
8
2
3
3
7 : 14
9
10
NEC Nijmegen
8
2
2
4
13 : 15
8
11
SBV Vitesse
8
2
1
5
6 : 11
7
12
PEC Zwolle
8
2
1
5
7 : 14
7
13
SC Heerenveen
8
2
1
5
10 : 18
7
14
Almere City
8
2
1
5
7 : 18
7
15
RKC Waalwijk
7
2
0
5
5 : 14
6
16
AFC Ajax
6
1
2
3
8 : 12
5
17
FC Volendam
7
1
1
5
7 : 16
4
18
FC Utrecht
8
1
0
7
4 : 17
3

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Amon

Pekne Gimenez. Za koľko a kam po sezóne?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele