Eredivisie - souhrn 28. kola

20.03.2009, 22:39, aktualizováno 22.03.2009, 16:29
Komentáře a souhrny
Alkmaar doma jenom remizoval s Feyenoordem 0:0 a lehce si zkomplikoval cestu za titulem. Zaváhání AZ využily Twente i Ajax. PSV porazilo 2:0 Vitesse a živí naději na pohárovou Evropu. Body v boji o záchranu mají Sparta, De Graafschap a Roda...

BV De Graafschap - SC Heerenveen 2:0

20.03.2009 20:45

Góly: 30. Ben Sahar, 76. Peter Jungschläger

De Graafschap se pořádně popral o záchranu a v utkání na vlastním hřišti proti silnému Heerenveenu obral svého soupeře o všechny body, když po devadesáti minutách svítil na tabuli stav 2:0 ve prospěch domácích.

První poločas začal opatrně a oba celky nejdříve zkoušely, s čímže vyrukuje protivník. K vidění byly spíše souboje ve středu hřiště a ani jeden tým se neodvážil k nějaké vážnější příležitosti. Do první větší šance se tak ve třinácté minutě dostal hostující celek, který okamžitě začal usilovat o převzetí iniciativy v průběhu hry. V již zmíněné třinácté minutě se hosté dostali do dobré střelecké pozice zásluhou Roye Beerense, který prověřil Erika Heijbloka v domácí brance. Dorážející Michal Švec mu již takové problémy nedělal.

Nicméně to byli právě domácí, kdo začal diktovat tempo hry. Běžela třicátá minuta hry a k míči se díky zdravé agresi dostal domácí Luuk de Jong. Ten si našel cestu k hostující brance a šikovnou přihrávkou vybídl Bena Sahara ke skórování. Sahar nabídnutou šancí nepohrdl a s přehledem otevřel brankový účet ve prospěch De Graafschapu - 1:0.

Tím překvapivě skončilo vše zajímavé v první půli a na řadu přišla půle druhá. S tou hned přišla další velká šance domácích, u které se znovu objevili de Jong a Sahar. Prvně jmenovaný tentokrát vyslal prudký centr do pokutového území, avšak Sahar na něj nedosáhl, a tak se Johannes Vonk v brance hostů nemusel strachovat.

Neuběhlo mnoho času a dali o sobě vědět i hostující hráči, když se v dobré pozici po skvělém centru Gorana Popova objevil volný Christian Grindheim. Ten však nedokázal zachovat chladnou hlavu a v zakončení fatálně selhal.

Přišla 71. minuta a s ní také největší šance hostujícího celku na vyrovnání. Beerens si pohrál s bránícím hráčem a díky své rychlosti se náhle objevil sám před brankářem Heijblokem. V souboji jeden na jednoho byl však úspěšnější domácí brankář Heijblok, který Beerensův pokus zlikvidoval výborným zákrokem.

Neuběhlo ani pět minut a do dobré šance se znovu dostali domácí hráči, kteří utkání vzali opravdu vážně. Tentokrát se do dobré pozice dostal Jungschlager, který díky své pohotovosti poslal De Graafchap již do dvoubrankového vedení.

Domácí se i přes vedení 2:0 stále vrhali do útoku a těsně před samotným závěrem mohl svou druhou brankou upravit stav Jungschlager, ale proti jeho projektilu se postavil brankář Vonk a lapil ho.

Utkání skončilo překvapivým vítězstvím domácího De Graafschapu 2:0 nad silným Heerenveenem, domácí se tak znovu přihlásili o setrvání v nejvyšší soutěži. Naopak hosté mohou zpytovat svědomí, protože touto porážkou ztratili cenné body za cestou do pohárové Evropy.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Willem II 0:0

21.03.2009 18:45

Góly: -

NEC Nijmegen doma zaváhal proti Willem II a tak po devadesáti minutách na tabuli svítil nerozhodný stav 0:0.

Začátek utkání patřil podle očekávání domácímu favoritovi. Ten se do první velké šance dostal zásluhou Dennise Rommedahla, který z dobré střelecké pozice nedokázal svým pokusem překonat hostujícího brankáře Maikela Aertsa. Poté o sobě dali vědět i hostující celek, když se v polovině prvního poločasu do dobré příležitosti dostal Frank Demouge. Ten přebral dobrý míč od Arjana Swinkelse a ranou přímo z voleje prověřil pozornost domácího brankáře Gabora Babose. O pár minut později to však byli zase domácí, kteří usilovali o otevření brankového účtu. Tentokrát o sobě dal vědět Bas Sibum, ale ani on nedokázal hostujícího brankáře překonat. Domácí se tedy ujali iniciativy v zápase a postupným tlakem útočili na branku Tilburgu. Další dobrá šance přišla s koncem prvního poločasu, když se ze třiceti metrů do míče opřel Saidi Ntibazonkiza, ale ani tentokrát se stav neměnil.

Druhý poločas začal naopak lépe pro hostující Willem II. Nejdříve se o slovo přihlásil Mohamed Messoudi, avšak jeho pokus skončil vysoko nad. Po něm se o další střelu pokusil Demouge, ale ani on nemířil přesně. Na řadu tedy přišli znovu domácí a znovu to byl Ntibazonkiza, který se po dobré přihrávce Lasse Schona ocitl ve velmi dobré pozici. Tu však nedokázal domácí útočník využít a branku z dobré pozice přestřelil. Blížil se konec druhého dějství a tedy i celého utkání, když se do dobré pozice dostal hostující Ibrahim Kargbo a to díky chybě domácího Lorenza Davidse. Ani tentokrát se však brankový účet neotvíral.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SBV Vitesse 2:0

21.03.2009 19:45

Góly: 23. Ibrahim Afellay, 70. Ola Toivonen

Po třech zápasech v letargii se PSV konečně zvedlo a připsalo si důležité vítězství nad Vitesse. Eindhoven se tak dotáhl na rozdíl pěti bodů od čtvrtého Heerenveenu. Naopak Arnhem po čtyřech špatných výkonech ztrácí pohárové sny.

Úvodní minuty naznačily, komu bude zápas patřit a po čtvrthodince nechybělo Balázsi Dzsudzsakovi mnoho, aby hře dal i ten správný výsledek. To by ale nesměl z šesti metrů z levé strany branku minout. Brankář Piet Velthuizen si první ostrý zákrok připsal jen o pár vteřin později, když střílel z třiceti metrů znovu Dzsudzsak.

Jenže i přes počáteční neúspěchy otevřeli domácí skóre ještě v první fázi zápasu. Bakkal našel ve vápně Afelleye, který s notnou dávkou štěstí propasíroval hlavičkou míč za brankovou čáru. Vyrovnat mohl až tři minuty před koncem poločasu Nilssen. Ten ještě na vlastní polovině sebral míč a zastavil se s ním až před domácí brankou, kterou ovšem po dlouhém běhu po levé lajně už nedokázal trefit.

Druhý poločas byl o poznání klidnější. PSV chtělo především uhájit vedení, které už ve druhé minutě po změně stran mohl navýšit Toivonen, ale střelu z devatenácti metrů Velthuizen dokázal chytit. O poznání lépe si vedl dvacet minut před koncem, když získal míč ve vápně a ze šesti metrů zasadil míč do levého horního rohu hostující branky. Finský útočník tak pojistil vedení favorita a soupeř z Arnhemu se již na další odpor nezmohl.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Heracles Almelo 1:0

21.03.2009 20:45

Góly: 49. Édouard Duplan

Rotterdam si připsal veledůležité vítězství proti Heraclesu, díky kterému se právě na dnešního soupeře bodově dotáhl, a i přes nedělní úspěch Rody zůstane na nesestupové příčce.

Obrázek ze zápasu bohužel odpovídal ligovému postavení obou týmů, a tak se divákům nabízel ten horší fotbal z nizozemské nabídky. První větší šanci neproměnil v osmé minutě Paddy John, když střelou ze třiadvaceti metrů nechal vyniknout Cassia Ramose. To bylo na dlouhou dobu vše, co mohlo diváky alespoň trochu pozdvihnout. Další ohrožení totiž přišlo až po půlhodině hry, kdy Strootman rozehrál rohový kop na Touzaniho a Pieckenhagen musel vytáhnout solidní zákrok. Brankář hostí se vyznamenal ještě pět minut před poločasem. Strootman tentokrát rozehrával přímý volný kop a hlavičkoval Slot.

Dosažení výhry se pro domácí stalo snažší hned po dvou minutách druhé půle, kdy po druhé žluté kartě musel odejít Mark Looms. Využití přesilové hry přišlo vzápětí. Vermesův centr usměrnil do branky Duplan. Minutu před koncem řádné hrací doby měli hosté blízko k vyrovnání po vynikajícím centru Paddy Johna. Na ten si však bohužel pro Heracles nikdo nenaskočil, a tak se pod prohru podepsal červenou kartou v nastaveném čase Birger Maertens, který uviděl za svůj faul stejně jako Looms druhou žlutou.

Více informací k zápasu

Roda JC - ADO Den Haag 2:0

22.03.2009 12:30

Góly: 66. Andres Oper, 76. Sekou Cissé

Roda ve svém domácím zápase zabrala a v souboji o záchranu proti hostujícímu Den Haagu vydřela cenné tři body za vítězství 2:0.

Začátek utkání se pro domácí barvy nevyvíjel příliš dobře, když od úvodního hvizdu si míč na kopačkách užívali více hostující hráči Den Haagu. O první vyloženou šanci zápasu se v probíhající třinácté minutě postaral hostující Danny Buijs, který svou střelou prověřil připravenost domácího brankáře Brama Castra. Hned po této šanci se o slovo přihlásil hostující Richard Knopper, ale ani on nedokázal domácího brankáře překonat. Po necelých dvaceti minutách se do zápasu dostali i domácí hráči a to zásluhou dobrého střeleckého pokusu Yulua Matonda. Hostující brankář Robert Zwinkels byl však na svém místě. O další dobrou příležitost se však postarali znovu hosté. Tentokrát se na hranici dvaceti metrů opřel do rány Karim Soltani. Jeho pokus však skončil hodně mimo branku.

Do druhého poločasu naopak vstoupili lépe domácí, kteří si nejspíše vyslechli od svého trenéra v šatně hodně slov. Ta podle všeho padla na úrodnou půdu a domácí hráli jako vyměnění. O první vážnější akci se v 66. minutě postaral Andres Oper. Ten se po rohovém kopu zorientoval nejlépe a ranou zpoza vápna překonal Zwinkelse, čímž poslal domácí do vytouženého vedení. Domácí poté okamžitě převzali iniciativu hry, což potvrdil o pár minut později útočící Marcel Meeuwis. Jeho pokus však hostující brankář dokázal zkrotit. Čas ubíhal a přišla 76. minuta a s ní nepřehledná situace v pokutovém území Den Haagu. V té se nejlépe zorientoval domácí Sekou Cissé a ranou ze šesti metrů lehce poslal Rodu do vedení 2:0, které se později ukázalo jako konečné.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Feyenoord Rotterdam 0:0

22.03.2009 14:30

Góly: -

AZ Alkmaar zaváhal v zápase proti Feyenoordu, když na domácí půdě pouze remizoval 0:0. Mrzet jej to však nemusí, protože stále si drží na špici tabulky devítibodový náskok.

Začátek utkání patřil překvapivě hostujícím hráčům z Rotterdamu. O první větší šanci se postaral hostující Leroy Fer, když se po dobré kombinaci objevil sám před brankářem AZ Joem Didulicou, avšak z dobré pozice těsně přestřelil branku. Poté o sobě dali vědět také domácí hráči Alkmaaru, když se po dobré individuální akci dostal do slibné příležitosti Brett Holman, avšak hostující brankář Henk Timmer byl na místě. Neuběhlo ani pár minut a do výborné šance se dostali opět hosté a to zásluhou Georgina Wijnalduma, který svou parádní ranou přiměl domácího brankáře ke skvělému zákroku. Ve zbytku prvního poločasu poté dominoval domácí AZ a v běžící 40. minutě si vypracoval nejspíše největší šanci, když na rohový kop Swertse nejvýše vyskočil Kew Jaliens. Jeho pokus však skončil těsně nad břevnem hostující branky.

Tím skončil prakticky první poločas a do toho druhého vešly oba celky spíše symbolicky. Dobrých dvacet minut se zdálo, jakoby ani jeden z týmů nechtěl hrát. Každý hráč převážně čekal na chybu soupeře a tak fotbal postupně ztrácet na atraktivitě. Jednou z mála šanci druhého poločasu byla Swertsova střela, kterou však Timmer s přehledem lapil. Feyenoord poté zkoušel strhnout vítězství na svou stranu, když se sám před brankářem domácích objevil rotterdamský Luigi Bruins. Proti němu však stál zkušený Didulica a ten ani tentokrát neinkasoval. Utkání tedy skončilo nerozhodně 0:0.

Více informací k zápasu

NAC Breda - AFC Ajax 0:3

22.03.2009 14:30

Góly: 34. Thomas Vermaelen, 64. Gregory van der Wiel, 86. Luis Suárez

Slavný Ajax nezaváhal a na půdě Bredy ukázal, že se s ním v boji o druhé místo musí prostě počítat, když po devadesáti minutách porazil domácí NAC rozdílem třídy 3:0.

Začátek utkání patřil jednoznačně favoritovi z Amsterdamu. O první vážnou šanci se také postaral hostující Luis Suárez, který se díky své rychlosti dostal přes bránící hráče a svou střelou vylekal domácího brankáře Jellea ten Rouwelaara, který si s ní ovšem poradil. Ajax sice diktoval tempo hry, ale vážnější šance od té Suárezově nepřicházeli. Až pět minut po půl hodině hry začal Ajax vyvíjet souvislý tlak. Běžela 35. minuta a míče se zmocnil hostující Miralem Sulejmani. Ten se okamžitě uvolnil a svým centrem našel volného Vermaelena, který svou šikovnou hlavičkou poslal hosty do vedení.

Tím prakticky skončil první poločas a na hráčích Bredy byla zřejmá beznaděj, kterou se celou první půlí prezentovala. Do druhé dějství naskočili hosté s jasným cílem zvýšit své vedení. To začal tvořit v 64. minutě hostující Ismail Aissati, který svým průnikem prošel až do útočného pásma Bredy. Navíc díky své dobré technice vyslal výbornou přihrávkou do slibné pozice volného Gregoryho van der Wiela. Ten se s ničím nerozpakoval a okamžitě poslal míč na branku svého soupeře. Ke své střele navíc přidal dostatečný důraz a dobrou techniku, což zapříčinilo, že se míč zastavil až v brankové síti - 2:0. Ajax tedy vedl už o dvě branky a utkání se prakticky jen dohrávalo. V těsném závěru, přesněji v 86. minutě se svou střelou prezentoval aktivní Suárez a jen vylepšil skóre na konečných 0:3.

Více informací k zápasu

FC Volendam - FC Utrecht 0:0

22.03.2009 14:30

Góly: -

Nováček z Volendamu ve svém zápase přivítal Utrecht FC a díky bezbrankové remíze 0:0 stále drží naději na záchranu v nejvyšší soutěži.

O první reálnou šanci zápasu se ve dvacáté minutě postaral hostující celek a to zásluhou vydařené střely Toma Caluwého, do které se výborně položil domácí brankář Jeroen Verhoeven. Hosté si nadále drželi územní převahu a po necelé půl hodině se do dobré pozice dostal Morten Skoubo, ale ani on nedokázal překonat domácího brankáře, když svůj pokus poslal hodně mimo branku Volendamu. Blížil se konec prvního dějství do dobré šance se také dostali hráči domácího celku. K míči se totiž dostal domácí Aaron Meijers, který vzápětí vyslal tvrdý projektil na hostující branku. Proti jeho střele se však postavil hostující brankář Michel Vorm a s přehledem ji zlikvidoval.

Druhý poločas začal spíše v relaxačním tempu, když oba celky vyčkávaly, s čím vyrukuje soupeř. O první šanci druhé půle se však postarali hosté, když se v dobré pozici objevil hostující Simon Cziommer. Ten se také osmělil vypálit, avšak jeho pokus dobře přečetl domácí brankář. Utrecht se postupně dostal k územní převaze, kterou se snažil v první branku využít Loic Loval. Ten se díky dobré individuální akci dostal až před samotného Verhoevena. Domácí brankář měl však potřebné štěstí a Lovalovu střelu se stylem zlikvidoval. Utkání poté znovu přešlo do fáze útlumu, kdy se oba celky spíše přetahovali o míč ve středu hřiště a tak po devadesáti minutách svítil na výsledkové tabuli nerozhodný stav 0:0.

Více informací k zápasu

FC Twente - FC Groningen 2:1

22.03.2009 14:30

Góly: 33. Eljero Elia, 72. Peter Wisgerhof - 89. Marcus Berg

Twente doma potvrdilo roli favorita, když v utkání 28. kola zdolalo silný Groningen těsně 2:1. Hosté navíc kvůli červené kartě z dvanácté minuty dohrávali o deseti.

Celkem nudné utkání začalo slibnou šancí hostujícího Groningenu a to zásluhou aktivního Marcuse Berga, který se svou dobrou technikou propracoval až před domácího brankáře Nikolaye Mihaylova. Ten však zachoval chladnou hlavu a proti Bergově střele vytáhl skvělý zákrok. Od této šance neuběhlo ani pět minut a přišel klíčový moment celého utkání, když se kvůli své nervozitě nechal zbytečně vyloučit hostující Andreas Granqvist po úmyslné hře rukou. Domácí tedy převzali jasně iniciativu hry, avšak tížená branka nepřicházela. Té se hráči Enschede dočkali až ve 34. minutě zásluhou Eljera Elii, který lehce překonal Luciana v brance hostů.

První poločas tedy skončil vítězstvím 1:0 ve prospěch Twente. Hosté však vešli do druhého poločasu s jasnou motivací vyrovnat. Ovšem domácí Twente začalo znovu hrát svůj styl a po pár minutách znovu převzalo územní převahu. Domácí si postupem času vytvářeli souvislý tlak, ze kterého v běžící 72. minutě vytěžil maximum domácí Peter Wisgerhof. Ten se ocitl v dobré pozici a svou střelou poslal domácí již do dvoubrankového vedení. Domácí poté jen kontrolovali hru a s blížícím se koncem spíše šetřili síly na další utkání. Toho využil hostující Berg a díky chybě domácí obrany dokázal v 89. minutě alespoň vykřesat jiskru naděje, když svou střelou snížil na 2:1. Bohužel pro hosty se v závěru nic zajímavého neudálo a tak utkání skončilo těsnou výhrou domácích 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar28224256:1470
2.FC Twente28187353:2561
3.AFC Ajax28184661:2958
4.SC Heerenveen28166659:4854
5.PSV Eindhoven28147755:3049
6.FC Groningen281341147:3343
7.NAC Breda281261041:4342
8.FC Utrecht28109935:3139
9.NEC Nijmegen28910933:3137
10.Feyenoord Rotterdam28981140:3635
11.SBV Vitesse28791228:4130
12.Willem II28851529:4529
13.ADO Den Haag28761529:4327
14.Heracles Almelo28691328:4327
15.Sparta Rotterdam28761539:5927
16.Roda JC28671530:4725
17.BV De Graafschap28651719:5323
18.FC Volendam28561730:6121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ben Sahar.

Reagovat
smazaný uživatel

Sahar vystřelil pro De Graafschap důležitý 3 body

www.afcajax.wz.cz

Reagovat
smazaný uživatel

nehral on v Chelsea???

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád hraje, v De Graafschapu hostuje...

Reagovat
smazaný uživatel

aha..som si aj myslel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele