Eredivisie - preview 6. kola: Ajax - Feyenoord

22.09.2023, 08:35, aktualizováno 24.09.2023, 09:27
Previews

Odlišné rozpoložení mají před očekávaným soubojem Ajax a Feyenoord. Jestliže domácí se trápí uprostřed tabulky, úřadující šampion se může posunout bod za vedoucí PSV Eindhoven. Na lídra se mohou v neděli dotáhnout Twente a Alkmaar...

Sparta Rotterdam - SBV Vitesse

neděle 12:15

Pořádně mizernou sérii zapsalo v posledních třech zápasech Vitesse. Hlavně vůbec nepotěšilo své fanoušky, jež postupně sledovali pouze prohry s PSV, Alkmaarem i Waalwijkem. Spravit si přitom náladu proti nynějšímu soupeři zajisté nebude nejjednodušší, zvláště mrkneme-li na poslední vzájemná střetnutí. Vždyť arnhemská družina se Spartou padla už třikrát za sebou.

Abychom pak bilanci ještě více upřesnili, zjistíme, že se od května roku 2021 rotterdamská parta radovala ze tříbodového výsledku čtyřikrát z pěti případů. A ačkoli si možná výběr kouče Jeroena Rijsdijka před týdnem nepočínal nejlépe a nestačil venku na AZ, celkově si nemůže úplně stěžovat na dosavadní výsledky. V Eredivisie urval slušných osm bodů z možných patnácti, prohrál opravdu jen s Kaaskoppen.

Co každopádně hodlají domácí proti Vitesse vylepšit, to je bezpochyby bilance na vlastním stadionu. Ani Feyenoord, ani následně Nijmegen neuměla Sparta přelstít a musela se spokojit pouze s remízou. K první výhře v Het Kasteel tak jasně vzhlíží proti v současné chvíli dost nevalně působícímu Vitesse. "Náš protivník má stabilní tým. Mluvím i v souvislosti s jeho klubovou politikou za posledních několik let. Sice prošel určitými změnami, ale většina kádru zůstala nedotčena,” hodnotil aktuálního soka hostující lodivod Phillip Cocu.

Jeho svěřenci zatím sehráli o jeden zápas méně než Sparta, dohrávku na hřišti Twente mimochodem podstoupí za pár dnů. Až teprve poté se situace v tabulce nadobro srovná a bude mít daleko větší vypovídající hodnotu než nyní. Cocu rozhodně bude myslet na to, aby správně rozložil síly, utkání vlastně přijdou na řadu rychle po sobě. Své mužstvo každopádně potřebuje co nejrychleji nastartovat, jinak se může se zlou potácet. Jediný dosavadní skalp Volendamu může kohokoliv zainteresovaného k řadám Vites jen stěží uspokojovat.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.72 - 3.59

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Ajax loni obsadil v nizozemské nejvyšší soutěži až třetí pozici a ani letos to zatím nevypadá, že by se mělo blýskat na lepší časy. V dosavadních čtyřech duelech totiž zvítězil jen jednou a má za sebou velmi náročný program na evropské scéně. Nyní navíc přivítá obhájce mistrovského titulu Feyenoord, jenž se naopak po špatném začátku rozstřílel do exkluzivní formy a aktuálně drtí jednoho protivníka za druhým.

Svěřenci trenéra Mauriceho Steijna přitom zahájili tuto sezónu jasnou výhrou nad Heraclesem (4:1) a následně přešli v play off o hlavní fázi Evropské ligy přes bulharský Ludogorec (4:1, 0:1), jenže v tuto chvíli nevyhráli na ligové scéně třikrát v řadě. Jen bod získali s Excelsiorem (2:2) i Fortunou (0:0) a před týdnem po katastrofálním prvním poločase nestačili na Twente (1:3). Ve čtvrtek k tomu sehráli divokou přestřelku s francouzským vyzyvatelem z Marseille.

V tomto střetnutí po necelých dvaceti odehraných minutách vedli už 2:0, ale kvůli dvěma trefám gabonské superstar Aubameyanga vybojovali pouze nerozhodný výsledek 3:3. "Samozřejmě nás velmi mrzelo, že jsme nevyhráli, protože jsme nepředvedli špatný výkon a soupeř skóroval po našich chybách. Na tento zápas už však musíme zapomenout, protože v neděli nás čeká Feyenoord a my chceme dokázat, že máme na to získat ligový titul," řekl Steijn odhodlaně.

Feyenoord nejprve selhal v Superpoháru s PSV (0:1) a vzápětí neporazil Fortunu Sittard (0:0) ani v městském derby Spartu (2:2). Teprve v domácím prostředí se chytil s nováčkem z Almere City, kterého deklasoval vysoko 6:1, stejným poměrem rozdrtil i Heerenveen a mezitím úřadoval také v Utrechtu (5:1). Již v úterý se po šesti letech vrátil do základní skupiny Ligy mistrů a skotský Celtic porazil 2:0.

Svému nedělnímu rivalovi teď určitě má co vracet - v uplynulém ročníku Eredivisie s ním sice uhrál čtyři body (1:1 a 3:2), avšak začátkem dubna v semifinále národního poháru prohrál na De Kuip 1:2. "Jsme dobře naladěni a věříme si, na druhou stranu všichni dobře víme, co nás v Amsterdamu čeká. V elektrizující atmosféře chceme předvést co možná nejlepší výkon, a pokud se k nám přikloní kousek štěstí, tak zvítězíme," má jasno lodivod rotterdamského klubu Arne Slot.

Ten se v aréně Johana Cruyffa musí obejít bez nové letní posily Luky Ivanušece, chorvatský křídelník si totiž vážněji poranil kotník a mimo hru bude několik týdnů. Na marodce dlouhodobě zůstávají Ueda, Nieuwkoop i brankář Bijlow, v základní sestavě by se po svém nedávném příchodu z pražské Slavie mohl poprvé objevit český forvard Ondřej Lingr. Steijn postrádá argentinského gólmana Rulliho a tureckého obránce Kaplana.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Gorter - Rensch, Šutalo, Hato, Sosa - Tahirovič, Taylor - Forbs, Berghuis, Bergwijn - Brobbey

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Wellenreuther - Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman - Wieffer, Timber - Paixao, Stengs, Minteh - Gimenez

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.98 - 2.26

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - AZ Alkmaar

neděle 16:45

Alkmaar si až do čtvrtečního utkání v základní skupině Konferenční ligy vedl naprosto suverénně a porážel jednoho protivníka za druhým, jenže v bosenském Mostaru nevídaně prohospodařil tříbrankový náskok z prvního poločasu a domů nakonec odjížděl s potupnou porážkou 3:4. Na ligové scéně doposud neztratil ani bod a tuto sérii hodlá prodloužit s houževnatým PEC, i když atmosféra v kabině nemůže být příliš pozitivní.

AZ již mělo problémy v závěrečném play off o hlavní fázi KL, když norský SK Brann vyřadilo až v penaltovém rozstřelu, nicméně zaváhání s outsiderem skupiny E neočekával téměř nikdo. Do kabiny navíc odcházelo s obrovským třígólovým polštářem, ovšem po změně stran tým Zrinjski naprosto podcenilo a bylo za to potrestáno. Naopak na ligové scéně září, protože si postupně poradilo s Go Ahead (5:1), Waalwijkem (3:1), Vitesse i rotterdamskou Spartou (v obou případech 2:0).

V tabulce Eredivisie mu tak momentálně náleží druhé místo a za vedoucím PSV zaostává jen vinou horšího skóre. "To, co se nám stalo ve čtvrtek, je naprosto neomluvitelné. Bohužel jsme si mysleli, že se nám nemůže nic stát, a to byla obrovská chyba. Utkání se Zwolle bude nesmírně náročné po fyzické i psychické stránce, ale my chceme zabojovat o titul a toto utkání tak potřebujeme zvládnout," nebere si servítky hostující stratég Pascal Jansen.

PEC se po pouhém roce stráveném ve druhé lize vrátilo mezi nizozemskou elitu a zatím si nevede úplně špatně - v pěti odehraných duelech hned dvakrát vyhrálo a celkově získalo solidních sedm bodů, v tabulce se proto nachází na přijatelné osmé příčce. S AZ se naposledy utkalo v sezóně 2021/2022 a po úvodní porážce 2:3 ho překvapivě porazilo v domácí odvetě (2:1). Trenér Johnny Jansen postrádá Czyborru, Vermeera, Thomase a Lagsira, jeho jmenovec Pascal nenasadí Westervelda, Martinse Indiho ani obránce Meese de Wita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.30 - 3.87 - 1.82

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Twente

neděle 16:45

Twente se po sobotním programu Eredivisie drželo na třetí pozici tabulky, o bod zaostávalo za vedoucím PSV, které každopádně svůj zápas již sehrálo, a jen o skóre bylo horší než druhý Alkmaar, který se v souběžně hraném klání představí ve Zwolle. Pokud se hostům zdaří na svou stoprocentní bilanci navázat a vyhrají ve Waalwijku popáté v řadě, v popředí zůstanou.

Od začátku ročníku si družina z Enschede počíná parádně. Musela zkrátka skousnout co nejrychleji nepostup do hlavní fáze evropských pohárů, aby nepaběrkovala na ligové scéně. A to se jí evidentně povedlo. Almere City, Zwolle, Volendam a před týdnem dokonce i slavný Ajax se musely postupně sklonit před výběrem kouče Josepha Oostinga. Právě pro něj mimochodem představuje tohle klání velmi pikantní záležitost.

Prostředí Mandemakers Stadionu totiž velmi dobře zná, ještě loni totiž koučoval právě RKC, než se přestěhoval k řadám klubu z Overijsselu. Žezlo po něm ve Waalwijku převzal Henk Fraser, který naopak nemůže být spokojený se současným výsledky. Až v předešlém kole jeho mužstvo utnulo sérii čtyř porážek za sebou a vyhrálo na půdě Vitesse. "Je to pro mě speciální zápas," potvrdil Oosting. "Až RKC mi dalo příležitost ukázat se jako hlavní trenér na profesionální úrovni. Opravdu jsem si to tam užil."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.26 - 4.83 - 1.48

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Volendam - Heracles Almelo

sobota 16:30

Volendam v uplynulém ročníku po hrůzostrašné podzimní části zabral v té jarní, a nakonec se zachránil. Ani letos se mu však na začátku vůbec nedaří. V dosavadních čtyřech duelech Eredivisie totiž ani jednou nebodoval a v tabulce je úplně poslední osmnáctý. Nyní by konečně rád zabral proti Heraclesu, který se po roce stráveném o patro níže snaží vypořádat s jinou konkurencí a zatím může být celkem spokojen.

FC na úvod po srdnatém výkonu s Vitesse prohrálo nejtěsnějším poměrem 1:2, poté nemělo šanci v Deventeru s místním Go Ahead (1:4) a doma nestačilo ani na stoprocentní Twente. Uplynulý víkend zavítalo do Sittardu a ještě krátce po poločasové přestávce vedlo, jenže poté se znovu projevila jeho slabá stránka jménem defenzíva a ze Sittardu nakonec přeci jen odjíždělo poraženo po výsledku 1:3.

Mužstvo Heraclesu taktéž odehrálo čtyři utkání a ve dvou případech dokázalo zvítězit. Při své obnovené premiéře v Eredivisii sice nejprve utrpělo debakl s Ajaxem (1:4), pak si ovšem vyšláplo na Nijmegen (2:1) s Excelsiorem (3:1). Poslední utkání mu ale pro změnu nevyšlo, protože nedokázalo vzdorovat silnému Utrechtu (1:3). Oba sobotní soupeři se spolu naposledy utkali před dlouhými čtrnácti lety v sezóně 2008/2009 a tehdy byl o něco úspěšnější Volendam (3:1 a 1:1).

Domácí trenér Matthias Kohler již možná pošle na trávník novou posilu George Coxe, jenž se k týmu připojil jako volný hráč po konci v Sittardu, na marodce naopak dlouhodobě zůstávají Buur, Douiri a Blommestijn. Hostující stratég John Lammers nemůže využít služeb Hornkampa, Nikolaie Laursena ani Wieckhoffa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.79 - 2.27

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - FC Utrecht

sobota 18:45

Utrecht v tomto ročníku Eredivisie zažil jeden z nejhorších začátku posledních let a vedení klubu se i proto rozhodlo k výměně trenéra - pod vedením renomovaného Rina Janse se teď zdá, že se přece jen blýská na lepší časy. Utrecht totiž po úvodních čtyřech porážkách zabral před týdnem v Almelu a při premiéře Janse zvítězil 3:1, nyní se pokusí navázat na tento dílčí úspěch v Nijmegenu.

Hostující celek nejprve prohrál v Eindhovenu s vicemistrem uplynulé sezóny PSV (0:2), poté selhal stejným poměrem s Heerenveenem i na půdě jiného nováčka ze Zwolle (0:1) a vedení evidentně došla trpělivost, jelikož okamžitě odvolalo dánského stratéga Michaela Silberbauera. Při dalším debaklu s Feyenoordem (1:5) dočasně vedl tým asistent Rob Penders a pak už přišel "spasitel" Jans.

Čtyřiašedesátiletý rodák ze Zwolle vedl v posledních čtyřech letech konkurenční Twente a to opravdu úspěšně, protože s ním obsadil čtvrtou a pátou příčku Eredivisie, dvakrát za sebou ho tedy dovedl do evropských pohárů. "Hned po svém příchodu jsem vnímal, že všichni hráči moc chtějí překonat krizi a cítili velkou frustraci. Ta je díky výhře nad Heraclesem částečně pryč, ale ještě zdaleka nemáme vyhráno a NEC je navíc velmi obtížný soupeř," prohlásil Jans s klidným hlasem.

Domácímu výběru se taktéž příliš nedaří, protože v pěti případech vyhrál jen jednou a se čtyřmi body mu náleží až třináctá příčka. V loňské sezóně narazil na FC dvakrát a v obou případech se s ním rozešel smírně (0:0 a 2:2). Jeho lodivod Rogier Meijer nemůže využít služeb van Rooije, Sandlera, Schöneho, Kase de Wita a Tavsana, Twente přijede bez Bootha s Descottem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.52 - 2.95

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Almere City - PSV Eindhoven

sobota 20:00

PSV se letos prezentuje skvělými výkony, nyní však má za sebou velmi náročný program, a na půdě nováčka z Almere ho proto nemusí čekat úplně snadný úkol. Svěřenci trenéra Petera Bosze dosud neztratili v Eredivisii ani bod a ve všech čtyřech utkáních zvítězili, v tabulce jim tak náleží vedoucí příčka díky lepšímu skóre před druhým Alkmaarem i třetím Twente. Hosté jsou v tuto chvíli předposlední sedmnáctí s jediným bodem na kontě.

Almere se ve své novodobé historii probojovalo mezi nizozemskou elitu po skvěle zvládnuté baráži, nicméně v uplynulých týdnech poznalo, že konkurence je vskutku obrovská. V úvodních čtyřech duelech nezískalo jediný bod, obrovské debakly navíc utrpělo od Twente (1:4) i od Feyenoordu (1:6). Teprve před týdnem se dočkalo premiérového bodu, jelikož v Rotterdamu s místním Excelsiorem dokázalo remizovat v bezbrankovém poměru.

Eindhovenský gigant letos již ovládl nizozemský Superpohár po nejtěsnější možné výhře 1:0 nad Feyenoordem, kromě toho se probojoval do hlavní fáze Ligy mistrů a v nizozemské nejvyšší soutěži vždy vyhrál minimálně o dvě branky. Hned na úvod přehrál Utrecht (2:0) a pak i Vitesse (3:1), v následujících dvou zápasech bez potíží deklasoval Waalwijk s Nijmegenem (v obou případech 4:0).

Oba soupeři se spolu utkali jen jednou, a to v roce 2014, kdy PSV dominovalo ve 3. kole národního poháru (5:1). Avšak středeční generálka na toto vystoupení jim vůbec nevyšla, protože v Londýně nedokázali konkurovat Arsenalu (0:4), a k tomu prohráli poprvé po dlouhých sedmi měsících. "Máme za sebou těžký zápas a navíc jsme poznali, že v naší hře jsou stále velké mezery. Duel v Almere nebude snadný po psychické stránce, ale za každou cenu ho chceme zvládnout," prohlásil Bosz optimisticky.

Ten se nově musí obejít bez Belly-Kotchapa (bolest zubů), na marodce se k tomu dlouhodobě nacházejí Obispo, Mauro Júnior a Oppegård. Stratég Almere Alex Pastoor nemůže nasadit Posta, Corryna, Mattoira ani Normanna Hansena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.50 - 7.42 - 1.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - SBV Excelsior

sobota 21:00

Heerenveen sice vstoupil do tohoto ligového ročníku skvělým způsobem, jenže po dvou úvodních výhrách upadl do krize a momentálně již třikrát za sebou nebodoval. V tabulce Eredivisie se proto propadl z horní poloviny na aktuální jedenácté místo se šesti body, teď by se však rád vrátil do elitní devítky proti Excelsioru. SBV doposud posbíralo naprosto shodný počet bodů a díky lepšímu skóre mu náleží právě devátá příčka.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena nejprve přivítali Waalwijk a díky skvěle zvládnutému prvnímu poločasu zvítězili 3:1, následně zaskočili Utrecht na jeho vlastní půdě (2:0). Pak ovšem nenašli recept na papírově kvalitnějšího rotterdamského rivala Spartu (1:3), těsně před reprezentační přestávkou nezvládli přestřelku v Deventeru s Go Ahead (2:3) a minule utrpěli obrovský debakl 1:6 na půdě nejslavnějšího klubu z Rotterdamu Feyenoordu.

SC tak v tuto chvíli má co napravovat, nicméně jednoduchý úkol ho čekat nemusí. S Excelsiorem většinou hraje velmi vyrovnaně s minimem gólů, vždyť v posledních třech vzájemných případech padly jen dva góly (Heerenveen dvakrát zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0 a letos v květnu vybojoval bod za bezbrankovou remízu). Výběr vedený koučem Marinusem Dijkhuizenem sehrál v úvodu této sezóny divokou bitvu v Nijmegenu, kde si připsal na konto jedinou prozatímní výhru (4:3).

Začátkem září utrpěl porážku v Almelu na půdě nováčka z Heraclesu, jinak se ale rozešel smírně s Ajaxem, Fortunou (v obou případech 2:2) i před týdnem s Excelsiorem (0:0). Domácí postrádají Bochniewicze a vykartovaného anglického záložníka Webstera, jistotu startu navíc stále nemá Wålemark. Hosté nemohou počítat s Van Duinenem, Naujoksem, Hartjesem, Pieriem ani Donkorem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.27 - 5.04

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard

pátek 20:00

Ani jeden z pátečních soupeřů nebyl před tímto ročníkem považován za jednoho z možných adeptů na horní polovinu tabulky a už vůbec ne na pohárové příčky, ovšem oběma se v dosavadním průběhu dařilo nad očekávání, a nyní se tak dá očekávat velmi vyrovnaný souboj. Celek z Deventeru zatím získal sedm bodů ze čtyř odehraných utkání a je sedmý, klub ze Sittardu má na kontě o dva body více a nachází se na vynikajícím pátém místě.

Výběr vedený trenérem Reném Hakem přitom začal katastrofálně a na půdě vysoce favorizovaného Alkmaaru utrpěl obrovský debakl 1:5, pak ale dokázal přehrát Volendam (4:1) s Heerenveenem (3:2) a minule i v oslabení získal bod se Zwolle (1:1). Na Fortunu se mu v předešlém ročníku dařilo, protože jí porazil v obou případech shodným poměrem 2:0.

Hostům v uplynulé sezóně docházel dech a chvíli se zdálo, že je ještě čeká urputný boj o záchranu, nicméně nakonec se mezi nizozemskou elitou s mírným předstihem udrželi a teď i přes avizované finanční problémy překvapují celou nizozemskou scénu. V pěti případech totiž ještě ani jednou neprohráli - porazit dokázali Almere (2:1) s Volendamem (3:1), naprosto nečekaný nerozhodný výsledek 0:0 k tomu vybojovali s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem i suverénem posledních let Ajaxem.

Hake nemůže v tomto zápase počítat s obráncem Amofou, jenž si bude odpykávat trest za vyloučení ve Zwolle, na marodce se navíc nacházejí Markelo se Stokkersem. Jeho protějšek Danny Buijs by znovu měl mít k dispozici kompletní kádr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.61 - 2.95

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
4
4
0
0
13 : 1
12
2
AZ Alkmaar
4
4
0
0
12 : 2
12
3
FC Twente
4
4
0
0
12 : 3
12
4
Feyenoord Rotterdam
5
3
2
0
19 : 5
11
5
Fortuna Sittard
5
2
3
0
7 : 4
9
6
Sparta Rotterdam
5
2
2
1
8 : 7
8
7
Go Ahead Eagles
4
2
1
1
9 : 9
7
8
PEC Zwolle
5
2
1
2
6 : 7
7
9
SBV Excelsior
5
1
3
1
9 : 10
6
10
Heracles Almelo
4
2
0
2
7 : 9
6
11
SC Heerenveen
5
2
0
3
9 : 13
6
12
AFC Ajax
4
1
2
1
7 : 6
5
13
NEC Nijmegen
5
1
1
3
8 : 11
4
14
SBV Vitesse
4
1
0
3
3 : 8
3
15
FC Utrecht
5
1
0
4
4 : 11
3
16
RKC Waalwijk
5
1
0
4
4 : 13
3
17
Almere City
5
0
1
4
4 : 14
1
18
FC Volendam
4
0
0
4
3 : 11
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
afc ajax

To zas bude kolotoč, 1:3

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
jáá

Noo proti OM zlepšení a konečně se trefila brána. Tak to snad nebude tak drsný.

Reagovat
AjaxFans

Doufejme

Reagovat
jáá

Kluci na tom pracuji a fanoušci taky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele