Eredivisie - preview 4. kola: Neděle patří pohárovým zástupcům

01.09.2023, 08:44, aktualizováno 03.09.2023, 09:29
Previews
Fanoušci Alkmaaru (© AFP)

Většina z předních nizozemských klubů jde do akce v neděli a jako první se představí Feyenoord, který cestuje do Utrechtu. Ajax zamíří do Sittardu, Alkmaar bude měřit síly s Vitesse.

FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam

neděle 12:15

Utrecht se v sezoně zatím hrubě trápí a dokonce se mu ještě nepovedlo dát ani jednu branku. Rád by tuhle bilanci trochu vylepšil už v neděli krátce po obědě, jenže jeho soupeřem bude silný Feyenoord. A mužstvo z Rotterdamu je hodně namlsané, pokud jde o střílení branek.

Stadion Galgenwaard v Utrechtu se stane dějištěm srdnatého odporu domácího mužstva v boji s jasným favoritem. Domácí se ale nehodlají vzdávat dopředu, byť jejich vyhlídky opravdu nejsou ideální. Současná ligová scéna jim totiž nabízí jednu špatnou zprávu za druhou. V nizozemské Eredivisie jsou odehrána tři kola a zatím se najdou celkem čtyři týmy, které ještě nebodovaly ani jednou. Utrecht je jedním z nich.

Přesto drží jeden smutný, nechtěný primát. Jako jediný tým v celé lize zatím nedokázal ani jednou skórovat! Svou pouť novým ročníkem začal porážkou 0:2 od PSV Eindhoven, kterou následoval stejný výsledek i s Heerenveenem. Minule kolo sice bylo lepší, poněvadž se počet inkasovaných gólů o polovinu snížil, ale ani se Zwolle neodehrál Utrecht dobré utkání. Nakonec jeho odpor rozdrtila jediná branka, o kterou se v 69. minutě zasloužil úspěšný penaltový střelec Ferdy Druijf.

A bylo rozhodnuto, Utrecht si na další úspěchy musí ještě počkat. Nedočká se jich už ale trenér Michael Silberbauer, který byl kvůli nepříznivým výsledkům rychle odvolán. Do duelu s Feyenoordem tak povede Utrecht asistent Rob Penders. Bude to pro něj v roli prvního kouče ale hodně náročná premiéra.

Feyenoord se na úvod ligového ročníku mírně trápil a remizoval hned ve dvou kolech. Jenže na remízy s Fortunou a Spartou Rotterdam odpověděl velmi názorně. V minulém kole totiž zcela bez lítosti roztrhal nováčka z Almere City, do jehož sítě poslal míč hned šestkrát! V ofenzivě byl Feyenoord k neudržení a trenér Arne Slot si může přístup svých svěřenců pochvalovat. Zejména v útoku se skladba Feyenoordu hodně pozměnila a v týmu si hodně slibuje hlavně od dua Stengs - Ivanušec, tak bude zajímavé sledovat, jak si ambiciózní mužstvo sedne.

FC Utrecht - pravděpodobná sestava:
Barkas - Klaiber, Van der Hoorn, Viergever, Karouani - Bozdogan, Flamingo, Seuntjens - Azarkan, Lidberg, Romeny

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Wellenreuther - Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman - Wieffer, Timber - Minteh, Stengs, Paixao - Gimenez

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.38 - 4.20 - 1.74

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - AFC Ajax

neděle 14:30

Loňská nepovedená sezóna donutila Ajax k obecně velkým rošádám v letním transferovém okně. A číslo nových akvizic se zastavilo na úctyhodném čísle dvanáct. I tyto kroky napevno dokazují, že amsterdamský celek prostě buduje nový tým, jenž by do budoucna chtěl navázat na úspěšnou éru kouče Erika ten Haga. Nizozemský gigant po konci přestupů vyzve Fortunu.

Obecně se dá hodnotit počínání de Godenzonen ohledně příchodů nových tváří za více než vyvážené. Ano, sice utratil za dvanáctku hráčů dohromady podle zdrojů serveru transfermarkt.de něco málo přes 100 miliónů eur, prodával však za více jak 150 miliónů. Pochopitelně, jak se říká, když se kácí park, létají třísky. A pro trenéra Mauriceho Steijna rozhodně nebude jednoduché hned najít správnou rovnici, aby mužstvo fungovalo přesně nejen podle jeho představ.

Ačkoli ve čtvrtek Ajax nestačil doma v rámci předkola Evropské ligy na Ludogorec, v kontextu prvního zápasu hravě postoupil do hlavní fáze této soutěže. V minulých letech sice byl zvyklý na blyštivou Ligu mistrů, teď nicméně možná není od věci, při stavění základů, že bude hrát o patro níže. Progres musí být postupný, navíc mu páteční los tak jako tak přisoudil jistě kvalitní protivníky v podobě Marseille, Brightonu a athénského AEK, s nimiž bude nabývat bezpochyby hodnotné zkušenosti.

Duel v Sittardu by nemusel pro hosty představovat jednoduchou zkoušku, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tenhle protivník totiž v úvodních třech kolech Eredivisie nepoznal pocit porážky. Připomeňme, že na samotný úvod dokonce dokázal uhrát nesmírně cennou remízu na půdě Feyenoordu, tedy obhájce titulu. Kádr Fortuny vlastně nějaké úplně zásadní změny v průběhu července a srpna nepoznal, vlastně byl spíše docela slušně doplněn, a možná i proto kouč Danny Buijs dokáže držet stabilitu. Svou družinu má zkrátka pohromadě, s dosavadním pětibodovým ziskem může být vesměs spokojený. Tak jako tak jsou každopádně domácí pro tento mač stavěni do pozice outsidera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.61 - 4.79 - 1.53

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Volendam - FC Twente

neděle 14:30

Twente zpracovává hodně nepříjemnou a bolestivou dvojitou porážku v Konferenční lize, ale nemá moc času na odpočinek. V neděli odpoledne totiž zamíří na Kras Stadion, kde své domácí zápasy hrává Volendam.

To je mužstvo, jehož se dotkla změna programu s ohledem na účast nizozemských týmů v evropských pohárech. Odehrálo jen dva duely, nicméně s láskou nebo hrdostí na ně vzpomínat nemůže. Svěřenci trenéra Matthiase Kohlera totiž v obou duelech prohráli. S Vitesse to ještě bylo těsně, jen o jeden gól. Minulý soutěžní duel už ale pro Volendam dopadl mnohem hůř. Go Ahead Eagles byli doma k nezastavení a do sítě Volendamu nasázeli rovnou čtyři branky!

S Twente navíc mužstvo mladého dvaatřicetiletého kouče nemá moc dobré zkušenosti. Vyhrálo nad ním totiž jen třikrát za posledních 25 let, což není zrovna ideální bilance. Když se ale Twente objevilo na půdě Volendamu naposledy, prakticky přesně před rokem, tak domácí zvládli utkání nad očekávání a zvítězili těsně 1:0.

Twente mělo velký sen - postoupit do základní skupiny Konferenční ligy. Jenže to se mu nepovede, neboť v součtu obou zápasů dostalo od tureckého Fenerbahçe šest branek a muselo se s touto vidinou rozloučit. V lize to ale zas tak špatné není a mužstvo vedené Josephem Oostingem naopak oba své zápasy vyhrálo. Nejprve si poradilo s nováčkem z Almere a následně i se Zwolle, kterému dalo tři branky.

FC Volendam - pravděpodobná sestava:
Backhaus - Murkin, Plat, Mbuyamba, Payne - Mirani, Twigt - Johnson, Ould-Chikh, El Kadiri - Zeefuik

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Brenet, Hilgers, Propper, Rots - Sadílek, Reeger, Steijn - Rots, Ugalde, Van Wolfswinkel

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.63 - 4.77 - 1.53

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - AZ Alkmaar

neděle 16:45

Fotbalisté Alkmaaru se mohou posunout do čela Eredivise, pokud zvládnou náročné utkání v Arnhemu. Místní Vitesse vyhrálo ve Volendamu, ale naposledy nestačilo na PSV a po dvou zápasech má tři body. Na stadionu Gelredome se očekává vyrovnaná partie.

Čtvrté kolo nizozemské soutěže uzavře zajímavé utkání mezi SBV Vitesse a Alkmaarem. Od domácích se očekává, že mohou AZ obrat o body, nicméně hosté se zatím jeví v dobrém světle a doposud ve šech soutěžních zápasech nové sezony neprohráli.

AZ toho má za sebou samozřejmě více, protože startovalo už v předkolech evropských pohárů. Tento test zvládlo na jedničku a v napínavém dvojutkání postoupilo přes norský Brann do základní skupiny Konferenční ligy. Mělo štěstí, protože zvládlo nevyzpytatelný penaltový rozstřel. V domácí soutěži stihlo stejně jako Vitesse odehrát dvě utkání a jak proti Go Ahead Eagles, tak i Waalwijku vyhrálo.

AZ má i s Vitesse lepší vzájemnou bilanci, na druhou stranu je otázkou, nakolik bude tým po náročném pohárovém zápase fit. Přeci jenom čtvrteční duel v Norsku šel do penaltového rozstřelu a byť to mělo pro Nizozemce šťastný konec, únava může být znát. Rotace sestavy tak není vyloučena a pro Vitesse to bude určitě zajímavá příležitost. Domácí v první kole porazili Volendam 2:1, ale skóre museli otáčet. Proti PSV Eindhoven pro změnu vedli, ale poločasové vedení neudrželi a prohráli 1:3.

Vitesse bude bez dvojice Thomas Buitink a Davy Propper. Oba mají problémy s kolenem a jejich start je vyloučen. Koleno činí problémy i hostujícímu Semu Westerveldovi a ze zranění kyčle se zotavuje Bruno Martins Indi.

SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Room - Arcus, Oroz, Isimat-Mirin, Cornelisse - Meulensteen, Tielemans - Kozlowski, Van Ginkel, Boutrah - Hamulić

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Wolfe, Chatzidiakos, Bazoer, Sugawara - Mijnans, Goudmijn - Odgaard, De Wit, Van Bommel - Pavlidis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.73 - 2.28

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Almere City - PEC Zwolle

sobota 16:30

V sobotu odpoledne se na Yanmar stadium utkají dva nováčci letošního ročníku Eredivisie. Domácí Almere je stále bez bodu a na čtvrtý pokus by moc rádo vyhrálo, jenže proti Zwolle bude muset pořádně zabrat.

A týká se to především jeho obranné linie. Defenziva nováčka z Almere je zatím jasně nejhorší a za první tři odehraná klání inkasovala už mohutných 12 branek! Na tom má samozřejmě největší podíl minulé kolo, které naplno odhalilo slabá místa v týmu trenéra Alexe Pastoora. Od rozjetého Feyenoordu dostalo Almere potupných šest branek a ze stadionu De Kuip se potácelo s hodně smutným výsledkem. Nutno ale podotknout, že ani předchozí zápasy se Almere nepovedly. Twente se na úvod do jeho sítě trefilo čtyřikrát, Fortuna Sittard dvakrát.

Zwolle je na tom jen mírně lépe, protože to si po dvou úvodních porážkách zvládlo připsat jedno vítězství. V minulém kole se muži trenéra Johnnyho Jansena radovali z výhry nad Utrechtem, o kterou se zasloužil úspěšný penaltový střelec Ferdy Druijf. Výkon ale podal celý tým výborný, takže když zapracuje na lepším proměňování šancí, mohlo by to být zajímavé.

Almere City - pravděpodobná sestava:
Bakker - Akujobi, Van Bruggen, Barbet, Floranus - Pena, Koopmeiners, Duijvestijn - Van La Parra, Robinet, Cathline

PEC Zwolle - pravděpodobná sestava:
Schendelaar - Van Polen, Kersten, Lam, Czyborra - Namli, Buurmeester, Van Den Berg, Reijnders - Thy, Druijf

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.78 - 3.74 - 2.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - SC Heerenveen

sobota 18:45

Po dvou úvodních výhrách Heerenveen před týdnem utrpěl svůj první neúspěch, doma totiž nestačil na rotterdamskou Spartu. Znovu se navrátit do vítězných kolejí bude chtít zajisté na půdě Go Ahead Eagles. Domácí naopak po prohře s Alkmaarem naposledy zvládli střetnutí s Volendamem, pak se klání s PSV odložilo, a to kvůli působení soupeře v pohárové Evropě.

Je tedy otázkou, jak moc nečekaná pauza vyhodila celek z Deventeru z rytmu. Přece by byli svěřenci trenéra Reného Hakeho asi radši, kdyby na minulý skalp mohli hned navázat, byť by absolvovali rozhodně těžkou bitvu v Eindhovenu a body by po papírové stránce zřejmě získávali daleko hůře než proti Wijdbroeken z půlky srpna. Souboj s Heerenveenem by měl být podle predikcí vyrovnaný, o něco více je přece favorizovanější výběr The pride of the IJssel.

Srdíčka každopádně mají na Go Ahead Eagles moc dobré vzpomínky, pokud tedy vynecháme lednový mač v KNVB-Bekeru z ledna roku 2022. V Eredivisie fríský klub neprohrál se svým protivníkem dvanáctkrát za sebou, zabrouzdáme-li i do dávného roku 1995. "Myslím si, že klub udělal během přestupového období maximum, aby bylo mužstvo doplněno co nejlépe,” byl spokojený Kees van Wonderen, hostující kouč, v rozhovoru před tímto zápasem. "Musíte se vždycky dívat na vlastní možnosti. V rámci toho, co možné bylo, byla celková práce ohledně nových posil naším maximem.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.74 - 3.61

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - PSV Eindhoven

sobota 20:00

Dva zápasy, dvě výhry - to je aktuální bilance PSV v nové sezoně. Na třetí zářez už si brousí zuby, protože hostitelský Waalwijk nemá ani bod. Potvrdí hostující favorit skvělou formu z úvodu nové sezony?

A moc často se nestává, aby nad Eidnhovenem zvítězil. Naposledy se mu to podařilo v roce 2014 a to už je nějaký ten pátek. Waalwijk skutečně nezačal dobře a dvě porážky si připsal s Alkmaarem a Nijmegenem. PSV pak představuje ještě o něco těžšího soupeře, ale kdo ví, třeba se domácím podaří překvapit.

PSV Eindhoven se veze na vlně euforie. Podařilo se mu zvládnout nástrahy předkol a probojovat se do hlavní fáze Ligy mistrů přes dva protivníky - rakouský Sturm Graz a skotské Rangers. V základní skupině se tak může těšit na Arsenal, Sevillu a Lens. Už začátkem srpna vybojoval nad mistrovským Feyenoordem Johan Cruijff Schaal a jak už bylo řečeno, v lize ze dvou zápasů získal plný počet bodů. Trenér Peter Bosz může být naprosto spokojen a to platí i o příchozích posilách. Čerstvě se z Neapole podařilo získat Hirvinga Lozana.

Waalwijk má před sebou vpravdě nelehký úkol. Zatím se mu nepodařilo zlomit mizernou formu ze závěru loňské sezony a ve špatných výsledcích pokračuje i v nové sezoně. Oproti Eindhovenu má na svém kontě už tři ligové zápasy, ale s nulou na kontě bodů.

Waalwijku bude chybět Godfried Roemeratoe, ale jinak je domácí tým v dobré kondici. Pokud jde o PSV, zpět v sestavě je Patrick van Aanholt, ale schází Mauro Junior, Armando Obispo a Fredrik Oppegard.

RKC Waalwijk - pravděpodobná sestava:
Vaessen - Lelieveld, Gaari, Bruma, Lutonda - Bakkali, Oukili, Felida - Cleonise - Min, Kramer

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benitez - Teze, Boscagli, Dest - Veerman, Schouten, Sangare, Saibari - Bakayoko, De Jong, Lang

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.00 - 6.64 - 1.26

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - SBV Excelsior

sobota 21:00

Překvapivě bez porážky je po třech kolech Excelsior a udržet si neporazitelnost bude chtít na půdě Heraclesu. Ten má na svém kontě o jedno utkání méně, navíc s jednou porážkou na kontě.

Ta přišla hned v prvním kole na půdě favorizovaného Ajaxu a ačkoliv výše výsledku (4:1) vypadá jednoznačně, průběh utkání takový nebyl. Heracles v Amsterdamu vedl a vítěznou branku vstřelil až čtvrthodinu před koncem. V závěrečných minutách přidal Ajax ještě dva góly. Každopádně v dalším kole už to Heraclesu vyšlo a doma přehrál 2:1 NEC Nijmegen.

Domácí se potkají s Excelsiorem, jemuž se v prvních třech kolech dařilo. Půjde o přímý souboj dvou celků, u kterých se předpokládá, že by mohly zabřednout do záchranářských bojů. Koneckonců oba týmy se poměrně dobře znají a kupříkladu v minulém kalendářním roce spolu hrály baráž o Eredivisii, přičemž z postupu do dalšího kola se radoval Excelsior.

Heracles bude bez trojice hráčů, zranění jsou totiž Jizz Hornkamp, Jannes Wieckhoff a Nikolai Laursen. Excelsior je na tom podobně a v sobotu bude bez Lennarda Hartjese, Kika Pierieho, Adriana Feina a Jackyho Donka.

Heracles Almelo - pravděpodobná sestava:
Brouwer - Bakboord, Bultman, Hoogma, Willems - De Keersmaecker, Bruns - Nankishi, Ouahim, Hansson - Engels

SBV Excelsior - pravděpodobná sestava:
Van Gassell - Horemans, Widell, Seymor, Zagre - Naujoks, El Yaakoubi, Baas - Uddenas, Sanches Fernandes, Agrafiotis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 4.01 - 4.19

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - NEC Nijmegen

pátek 20:00

Samozřejmě je nutno podotknout, že Eredivisie za sebou má neúplná tři kola. Ale i tak je aktuální počin Sparty jistě chvályhodný, asi ani sám rotterdamský celek nečekal, že by kdy mohl stát v průběhu sezóny na čele tabulky. Teď bude hájit svoje výsostné postavení proti Nijmegenu. A pokud uspěje naplno, i po neděli se zkrátka bude vyhřívat na samém popředí.

V podstatě se dá říci, že současná vedoucí příčka výběru kouče Jeroena Rijsdijka je zasloužená. Zvládl totiž oba venkovní duely, tři body sebral ze hřiště Zwolle i před týdnem z půdy Heerenveenu, do toho plichtil s obhájcem titulu v městském derby proti Feyenoordu. Není tak pochyb o tom, že roli mírného favorita bude v nynějším střetnutí s NEC plnit. Hosté každopádně na Het Kasteel přicestují povzbuzeni o minulé vítězství nad Waalwijkem.

Hostující lodivod Rogier Meijer je rád, že jeho družina po dvou úvodních porážkách vybředla z počáteční krize. "Výhra vám vždy zlepší náladu, máte pak lepší pocity, zvláště hráči,” uvedl. "Tenhle týden každopádně nebyl jiný než obvykle, co se týče morálky. Byli jsme ale daleko energitičtější, všichni byli nadšenější. Hlavně se musíme zlepšit při držení míče. I hráči to přesně tak cítí. Video nelže, takže bychom teď naše znalosti mohli využít."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.71 - 3.55

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Rotterdam
3
2
1
0
7 : 4
7
2
AZ Alkmaar
2
2
0
0
8 : 2
6
3
FC Twente
2
2
0
0
7 : 2
6
4
PSV Eindhoven
2
2
0
0
5 : 1
6
5
SC Heerenveen
3
2
0
1
6 : 4
6
6
Feyenoord Rotterdam
3
1
2
0
8 : 3
5
7
SBV Excelsior
3
1
2
0
8 : 7
5
8
Fortuna Sittard
3
1
2
0
4 : 3
5
9
AFC Ajax
2
1
1
0
6 : 3
4
10
NEC Nijmegen
3
1
0
2
7 : 6
3
11
Go Ahead Eagles
2
1
0
1
5 : 6
3
12
SBV Vitesse
2
1
0
1
3 : 4
3
13
PEC Zwolle
3
1
0
2
3 : 5
3
Heracles Almelo
2
1
0
1
3 : 5
3
15
FC Volendam
2
0
0
2
2 : 6
0
16
FC Utrecht
3
0
0
3
0 : 5
0
17
RKC Waalwijk
3
0
0
3
2 : 9
0
18
Almere City
3
0
0
3
3 : 12
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele