Eredivisie - preview 15. kola: Vitesse chce konečně zvítězit

07.12.2023, 09:22, aktualizováno 10.12.2023, 09:22
Previews
GelreDome (© AFP)

Vitesse, nacházející se na druhém místě od konce, se pokusí ukončit trápení proti Heraclesu, jenž také není v ideálním rozpoložení. Utrecht cestuje na půdu nepříjemného Go Ahead Eagles a Sittard hostí Waalwijk...

Go Ahead Eagles - FC Utrecht

neděle 12:15

V sedmi kláních v řadě drželi hráči Go Ahead Eagles sérii neporazitelnosti, pokud do statistik zahrneme i působení v KNVB Bekeru. Před týdnem každopádně fanoušci klubu z Deventeru zažili něco, co do té doby ne, a to porážku ve vlastním prostředí. Po neúspěchu proti Twente se výběr The pride of the IJssel bude chtít prezentovat určitě v lepším světle proti Utrechtu.

Ze šesti letošních duelů na De Adelaarshorstu vyhráli domácí pětkrát a jednou remizovali. Do téhle parádní bilance ovšem na sedmý pokus naposledy hodil vidle konkurent z Enschede. René Hake, kouč Kowet, pak s odstupem času sportovně uznal, že si jeho tým body nezasloužil. "Ta prohra byla oprávněná, ale naše hra v prvním poločase nebyla v mnoha ohledech tak špatná," vracel se k předešlému duelu. "V konečném důsledku to bylo o kvalitě našich rozhodnutí. Byli jsme za ně tvrdě potrestáni, zvláště právě v první půli.”

Svěřenci trenéra Rona Janse pocestují do Overijsselu zajisté slušně naladěni, i jim se totiž v posledních několika týdnech dobře dařilo. Říjnová výhra nad Ajaxem nakopla Utrecht natolik, že aktuálně vykazuje stejně dlouhou šňůru, také včetně Nizozemského poháru, jako ještě před nedávnem Go Ahead Eagles. Zkrátka sedmkrát za sebou nepadl. "Hosté střídají v zápasech slušné fáze s těmi, ve kterých se naopak zdají být zranitelní. A to z nich dělá poměrně nepředvídatelného soupeře,” povídal domácí stratég. Ten mimochodem Domstedelingen vedl mezi lety 2020 a 2022, než se ujal právě nynějšího kormidla.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.58 - 3.19

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - RKC Waalwijk

neděle 14:30

Fortuna v tomto ročníku těží hlavně z domácího prostředí a nyní bude chtít přidat další body proti Waalwijku. Vzhledem k situaci je považována za mírného favorita. Celek ze Sittardu doposud posbíral šestnáct bodů a patří mu jedenácté místo tabulky, jeho nedělní protivník má na kontě o tři body méně a nachází se na patnácté pozici jen o skóre před sestupovou zónou. RKC má navíc za sebou o něco náročnější program.

Domácí tým neprohrál před vlastními fanoušky třikrát po sobě a z toho získal hned sedm bodů, po skalpu Heraclesu (4:1) přivítal uplynulý víkend do té doby poslední Vitesse a nakonec ho porazil po výsledku 3:1.

Hosté po třech těsných porážkách v řadě zabrali na půdě Zwolle (2:1) a poté se i přes dvoubrankové vedení rozešli smírně s Excelsiorem (2:2). Ve středu dohrávali posledních pár minut utkání 7. kola s amsterdamským Ajaxem a porážku 2:3 odvrátit nedokázali.

Vzájemné zápasy obou rivalů jsou z dlouhodobého hlediska nesmírně vyrovnané a také teď se spíše čeká opatrná taktická bitva s menším počtem branek. V uplynulém ročníku byl o něco úspěšnější Waakwijk, jenž po prvotní bezbrankové remíze v Sittardu zabral v odvetě a díky třem vstřeleným brankám vyhrál 3:1. Kouč Fortuny Danny Buijs opět nemůže využít služeb Dijkse s Feratim, hostující lodivod Henk Fraser postrádá El Harmaziho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.56 - 3.88

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Heracles Almelo

neděle 16:45

Vitesse se momentálně utápí v obrovské krizi a je jasné, že v novém roce musí nastat razantní změny, které vytáhnou tradičního účastníka Eredivisie z nástrah sestupového pásma. Celek z Arnhemu totiž získal v dosavadních čtrnácti zápasech pouhých osm bodů a nachází se na předposledním sedmnáctém místě tabulky jen o skóre před posledním Volendamem, na šestnácté Almere navíc ztrácí pět bodů.

Domácí výběr doposud vyhrál jen dvakrát a hned desetkrát prohrál, v tuto chvíli nebodoval mezi nizozemskou elitou čtyřikrát po sobě. Těsně před reprezentační pauzou rezignoval na svůj post trenér Phillip Cocu, nicméně SBV prozatím nezabralo ani pod "dočasným" koučem Edwardem Sturingem. Nejprve totiž utrpělo debakl 0:5 v Amsterdamu s Ajaxem a vzápětí po zpackaném prvním poločase podlehlo i Fortuně (1:3).

Nyní tak konečně potřebuje zabrat a proti nováčkovi z Almela určitě má šanci uspět, avšak jednoduchý úkol ho čekat nemusí. Heracles má na kontě patnáct bodů a je třinácté, na druhou stranu se mu ve venkovních střetnutích příliš nedaří, protože v sedmi případech jen jednou vyhrálo a dohromady posbíralo pouhých pět bodů. Uplynulý víkend přivítalo rotterdamskou Spartu a nestačilo na ni nejtěsnějším poměrem 0:1.

Oba soupeři se spolu naposledy utkali v sezóně 2021/2022 a úspěšnější bylo Vitesse, které vybojovalo čtyři body (2:1, 0:0). Sturing se musí obejít bez vykartovaného dua Oroz - Meulensteen, na marodce se k tomu nacházejí Arcus, Michael Pinto, Jonathans, Fofana i Davy Pröpper. Jeho protějšek John Lammers nemůže nasadit Bakboorda, Nikolaie Laursena, Hornkampa ani Van Oorschota.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.63 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Sparta Rotterdam

sobota 18:45

Nizozemský suverén poslední dekády Ajax zažil jeden z nejhorších vstupů do sezony ve své historii a vedení klubu se tak rozhodlo udělat změny v realizačním týmu, po příchodu "prozatímního" kouče Johna van 't Schipa se hráčům najednou začalo dařit a ti teď mají ve zbytku tohoto roku dva úkoly - vyhrát oba zbývající duely na ligové scéně a také si zajistit pokračování v evropských pohárech pro jarní část.

Amsterdamský celek získal v úvodních osmi zápasech pouhých pět bodů a dokonce se propadl na úplně poslední místo Eredivisie, což se mu od založení klubu stalo vůbec poprvé. Nicméně od konce listopadu začal přeci jen vzkvétat a v minulých šesti případech vybojoval hned pět výher, jedinou překvapivou ztrátu zaznamenal s nováčkem z Almere (2:2). Uplynulý víkend těsně vyhrál v Nijmegenu (2:1) a ve středu dotáhl do úspěšného konce rozehranou dohrávku 7. kola s Waalwijkem, když vedení 3:2 udržel až do závěrečného hvizdu.

Ajax dohrával utkání (hrané původně začátkem října) s RKC od 84. minuty, v tento moment bylo totiž předčasně ukončeno kvůli vážnému zranění brankáře Vaessena po střetu s útočníkem Brianem Brobbeym. Amsterdamský velkoklub se díky tomuto tříbodovému zisku posunul tabulkou už na šesté místo s jednadvaceti body a za pátým Go Ahead zaostává o jediný bod. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita s rotterdamskou Spartou a chce se dobře naladit na klíčové čtvrteční střetnutí EL.

Domácí celek ve skupině B ještě ani jednou nevyhrál, naposledy ve Francii s Marseille nezvládl přestřelku a musel skousnout porážku v hodně netradičním poměru 3:4. Na závěr přivítá řecký klub AEK Atény, a pokud ještě chce poskočit na třetí pozici zaručující play-off o osmifinále nižší "Konferenční ligy," tak potřebuje bezpodmínečně vyhrát. Hosté se po loňské úspěšné sezóně hodlají probojovat do evropských pohárů a zatím na tom nejsou zle.

V dosavadních čtrnácti odehraných zápasech vyhráli šestkrát a k tomu třikrát remizovali, na kontě tedy mají stejný počet bodů jako jejich sobotní protivník a z šesté pozice za ním zaostávají jen vinnou horšího skóre. Uplynulý víkend zavítali na půdu nováčka z Almela a místní Heracles přeci jen udolali těsně po výsledku 1:0. Na Ajax se jim však dlouhodobě nedaří, protože od roku 2010 s ním prohráli ve všech třinácti vzájemných střetnutích.

Domácí nemohou počítat s Mannsverkem, na trávníku se pravděpodobně neobjeví ani Gorter, Vos, Van den Boomen, Pasveer či Godts. Hosté se musí obejít bez Saita s Clementem. "Sparta dlouhodobě vyznává spíše defenzivní styl a v klíčových okamžicích čeká na šanci, velmi nebezpečná je ze standardních situací. Podcenit ji nesmíme, ale s ničím jiným než s další výhrou spokojeni nebudeme," pronesl van 't Schip s jasným cílem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.17 - 8.07

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - NEC Nijmegen

sobota 20:00

Nijmegen se v současné chvíli musí vypořádat s o něco náročnějším programem, protože ve středu dohrával zbývajících zhruba šest minut na půdě Alkmaaru, rád by však dosáhl na další bodový zisk proti nováčkovi ze Zwolle. Hostující celek před pár dny vstupoval do dohrávky 10. kola s jednobrankovým náskokem a ten nakonec udržel až do závěrečného hvizdu, díky tomuto cennému skalpu navíc opustil sestupové pásmo a vyhoupl se na dvanácté místo tabulky s patnácti body.

PEC se v tomto ročníku chce hlavně zachránit a zatím si nevede úplně špatně, na druhou stranu v žádném případě nemá vyhráno. Svěřenci kouče Johnnyho Jansena posbírali o dva body více než jejich sobotní konkurent a náleží jim devátá pozice, v klidném středu tabulky by se rádi udrželi co nejdéle. Po dvou porážkách se před týdnem vytáhli na půdě trápícího se Volendamu a deklasovali ho po výsledku 5:0.

NEC prohrálo v předchozích sedmi střetnutích jen jednou, a to doma s Ajaxem nejtěsnějším poměrem 1:2, jenomže kvůli pěti remízám v řadě za sebou se stále nemohlo odpoutat od sestupových pozic. Se svým nadcházejícím protivníkem se naposledy utkalo v sezóně 2021/2022 a vybojovalo proti němu čtyři body, když po výhře 2:0 před svými fanoušky dosáhlo v únorové odvetě na bod za remízu 1:1.

Oba trenéry momentálně trápí početná marodka. Jansen postrádá Bobsona, Verduina, Lagsira, Huibertse a Czyborru, jeho protějšek Rogier Meijer nemůže počítat s Dostem, Artsem, Kasem de Witem, Pereirou, Tibidim ani dánským špílmachrem Schönem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.75 - 3.27

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Almere City

sobota 21:00

Alkmaar v průběhu tohoto týdne absolvoval šestiminutovou dohrávku s Nijmegenem, avšak nepříznivý stav se mu nepodařilo otočit a prohrál. Při sobotě by jistě potřeboval reagovat na páteční výhru třetího Twente, aby se dostal bodově na jeho úroveň a znovu se usadil zásluhou lepšího skóre před něj. Před tribunami AFAS Stadion se ukáže nováček soutěže z Almere.

Hosté nepřicestují do Severního Holandska s ideální formou. Svěřencům trenéra Alexe Pastoora hrubě nevyšly především poslední dva zápasy proti Heraclesu a v Heerenveenu, v nichž dohromady inkasovali osm branek, žádný přitom nevstřelili. Napravovat si reputaci zrovna na půdě ambiciózního nizozemského celku pochopitelně nebude nikterak snadným úkolem, obzvláště když po papírové stránce je mezi oběma výběry poměrně zásadní rozdíl.

AZ čeká po tomto měření sil velmi důležitý souboj v Konferenční lize na hřišti varšavské Legie, které nadobro rozhodne o tom, zda bude pokračovat na evropské scéně i na jaře. I proto nemíní s Almere City jakkoli zaváhat, aby se na tento duel v Polsku dobře naladilo. "Vím, že náš soupeř je extrémně cílevědomý a má velké plány do budoucna," uvedl domácí stratég Pascal Jansen o aktuálním protivníkovi. "Snaží se uvést do praxe své nápady. Je to obecně klub, který zůstává poměrně klidný a snaží se všechno organizovat hlavně promyšleně."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.45 - 14.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Twente - SBV Excelsior

pátek 20:00

Celek z Enschede se v předchozích dvou sezonách probojoval do evropských pohárů a také letos to s jeho ambicemi vypadá nadějně, ovšem za sebou nemá ještě ani polovinu tohoto ročníku a za žádnou cenu tedy nesmí polevit. V dosavadním průběhu získal velmi solidních třicet bodů a patří mu čtvrtá příčka, přičemž za druhým Feyenoordem zaostává jen o body dva. Teď bude plnit úlohu favorita s nevyzpytatelným Excelsiorem.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga předvádějí celkem konstantní výkony, avšak některá zaváhání se jim přeci jen nevyhnula, jako například při porážce ve Waalwijku (0:1) či remízách s Heraclesem (2:2) i Nijmegenem (3:3). Nicméně ve čtrnácti duelech prohráli pouze dvakrát a v této tendenci určitě hodlají pokračovat i nadále. Před necelým týdnem zavítali do Deventeru a jednoho z hlavních rivalů Go Ahead porazili 3:1.

SBV taktéž začalo velmi dobře, a dokonce se zdálo, že bude atakovat i horní polovinu tabulky, jenomže pak se přeci jen zaseklo. Poslední tříbodový zisk totiž zaznamenalo začátkem října v městském derby se Spartou, momentálně nevyhrálo již sedmkrát za sebou a získalo pouhé čtyři body. Minule se trápilo také s Waalwijkem, ale v závěrečné dvacetiminutovce dvakrát skórovalo a zachránilo alespoň bod za remízu 2:2.

Teď v pátečním utkání 15. kola bude plnit úlohu outsidera, i když na FC se mu dlouhodobě daří, protože s ním v předchozích šesti vzájemných střetnutích jen jednou prohrálo a dvakrát ho dokonce porazilo. Oosting bude naposledy postrádat vykartovaného Hilgerse (trest za vyloučení v utkání s PSV - prohra 0:3). Jeho protějšek Marinus Dijkhuizen se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Fitz-Jim, Benita, Sanches Fernandes, Seymor, Hartjes, Pierie i Donkor.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.53 - 12.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SC Heerenveen

čtvrtek 18:45

Celek z Eindhovenu prožívá naprosto úchvatnou první polovinu tohoto ročníku Eredivisie a v tuto chvíli to vypadá, že se po šestiletém čekání vrátí na nizozemský trůn. V dosavadních čtrnácti zápasech totiž neztratil jediný bod a své galapředstavení korunoval uplynulý víkend v Rotterdamu na stadionu De Kuip, když přehrál i obhájce mistrovského titulu Feyenoord (2:1) a na čele tabulky si před ním vytvořil obrovský desetibodový náskok.

PSV prochází touto sezónou jako nůž máslem a sbírá jeden úspěch za druhým - po výhře v Superpoháru právě s Feyenoordem (1:0) na ligové scéně naprosto kraluje a s plným počtem dvaačtyřiceti bodů se může pyšnit naprosto neuvěřitelným skóre 50:6, které v podstatě nemá obdoby napříč všemi světovými soutěžemi. Svěřencům trenéra Petera Bosze se k tomu daří i v milionářské Lize mistrů.

V základní skupině F totiž prohráli jen první utkání v Londýně s vysoce favorizovaným Arsenalem (0:4), od té doby posbírali osm bodů a hlavně díky parádní otočce před týdnem na půdě španělské Sevilly (z 0:2 na 3:2) si s předstihem zajistili postup do osmifinále z druhé příčky, protože před třetím týmem RC Lens mají tříbodový náskok a lepší bilanci vzájemných zápasů.

Tento duel 15. kola s Heerenveenem netradičně předehrají už ve čtvrtek a to z toho důvodu, aby se mohli co nejlépe připravit na závěrečný souboj v LM s Arsenalem. Tato změna termínu ale nakonec nebyla nutná, protože kromě bodů do koeficientu jim už o nic nepůjde, neboť za vedoucími Kanonýry zaostávají o nedostižné čtyř body. "Máme za sebou náročný program, v neděli jsme hráli s Feyenoordem a to, že teď nastoupíme již ve čtvrtek, stále považuji za výhodu," prohlásil však dobře naladěný Bosz.

Ten se v tomto střetnutí bude muset obejít bez Tezeho, Bellyho-Kotchapa, Langa a Lozana. "Heerenveen momentálně hraje s velkým sebevědomím a jsem si jistý, že se proti nám pokusí odvést své maximum. Dobře víme, že dokáže držet krok s kýmkoli a o podcenění tedy nemůže být řeč," dodal domácí stratég s respektem k soupeři.

SC se po hrůzostrašné bilanci jediného získaného bodu v sedmi případech probralo koncem října a od té doby vybojovalo parádních dvanáct bodů z pěti utkání, díky nimž se tabulkou posunulo na sedmou příčku s devatenácti body. Naposledy přivítalo nováčka z Almere a přehrálo ho snadno 3:0. Na PSV se mu dlouhodobě celkem daří, jelikož s ním prohrálo jen dvakrát z minulých šesti střetnutí. Hostující kouč Kees van Wonderen by měl mít k dispozici kompletní kádr.

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Mauro Junior, Schouten, Boscagli, Van Aanholt - J. Veerman, Sambo, Saibari - Bakayoko, De Jong, Vertessen

SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Noppert - Bruade, Van Beek, Van Ottele, Kohlert - Haye, Brouwers, Olsson - Nunnely, Van Amersfoort, Sahraoui

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 8.08 - 16.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Volendam

čtvrtek 21:00

Obhájce mistrovského titulu sehrál uplynulý víkend velmi důležitý šlágr podzimní části se suverénem letošního ročníku PSV a i přes zlepšený výkon ve druhé půli utrpěl těsnou porážku 1:2. I přes toto zaváhání sice zatím zůstal v tabulce Eredivisie na druhém místě, jenomže za vedoucím eindhovenským gigantem již zaostává o propastných deset bodů. Teď by se rád vrátil na vítěznou vlnu proti nečitelnému Volendamu.

Svěřenci trenéra Arneho Slota vybojovali v tomto ročníku solidních dvaatřicet bodů, nicméně momentálně to vypadá, že obhajoba titulu bude ještě mnohem složitější, než si vůbec dokázali představit. Toto utkání 15. kola netradičně odehrají už ve čtvrtek, protože příští týden je čeká závěrečný duel skupinové fáze Ligy mistrů, i když po nedávné porážce 1:3 se španělským Atléticem jim vůbec o nic nepůjde.

V tuto chvíli totiž mají na kontě šest bodů a jistojistě obsadí třetí místo zaručující play-off o osmifinále Evropské ligy, neboť za druhým Laziem zaostávají o nedostižné čtyři body a právě před svým středečním soupeřem Celticem drží dostatečný pětibodový odstup. "Poslední dva zápasy se nám výsledkově nepovedly, my však na ně musíme co nejdříve zapomenout a je potřeba se soustředit na zbývající průběh tohoto roku. Volendam nebude mít co ztratit a může jen překvapit," pronesl Slot klidně.

FC se aktuálně nachází ve velkých potížích, neboť před minulým debaklem se Zwolle (0:5) nečekaně odstoupil celý realizační tým včetně trenéra Matthiase Kohlera a tým tak nyní dočasně povede Michael Dingsdag, jehož vskutku čeká velmi ostrá premiéra. Hosté jsou předposlední sedmnáctí s pouhými osmi body na kontě o skóre před posledním Vitesse, a v tuto chvíli nevyhráli pětkrát za sebou.

Rotterdamský klub porazil svého nadcházejícího protivníka v obou duelech předchozí sezóny (2:1, 2:0) a roli obrovského favorita plní i teď. Slot nemůže nasadit Hartmana, Nieuwkoopa a Jahanbakhshe, Volendam se musí obejít bez Le Rouxe s Blommestijnem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.05 - 18.80 - 36.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
14
14
0
0
50 : 6
42
2
Feyenoord Rotterdam
14
10
2
2
41 : 13
32
3
AZ Alkmaar
14
9
3
2
31 : 9
30
4
FC Twente
14
9
3
2
28 : 15
30
5
Go Ahead Eagles
14
6
4
4
25 : 20
22
6
AFC Ajax
14
6
3
5
31 : 27
21
7
Sparta Rotterdam
14
6
3
5
19 : 18
21
8
SC Heerenveen
14
6
1
7
23 : 26
19
9
PEC Zwolle
14
5
2
7
20 : 23
17
10
SBV Excelsior
14
3
7
4
24 : 27
16
11
Fortuna Sittard
14
4
4
6
15 : 24
16
12
NEC Nijmegen
14
3
6
5
24 : 26
15
13
Heracles Almelo
14
4
3
7
20 : 33
15
14
FC Utrecht
14
3
4
7
14 : 25
13
15
RKC Waalwijk
14
4
1
9
14 : 26
13
16
Almere City
14
3
4
7
12 : 30
13
17
FC Volendam
14
2
2
10
15 : 36
8
18
SBV Vitesse
14
2
2
10
10 : 32
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele