Eredivisie - preview 11. kola: Ajax myslí na další výhru

04.11.2023, 08:57, aktualizováno 05.11.2023, 09:18
Previews
Fanoušci Utrechtu (© AFP)

Ajax v týdnu konečně vyhrál a tři body jsou cílem i pro zápas s Heerenveenem. Twente cestuje do Utrechtu, neděle nabízí celkem pět utkání.

FC Utrecht - FC Twente

neděle 12:15

Utrecht ještě do čtvrtečního večera nebyl v tabulce Eredivisie na poslední místě tabulky. Pak ovšem Ajax zvládl dohrávku proti Volendamu, takže domácí přece zabředli na samotné dno. Odrazit se od něj nahoru zrovna nyní proti Twente přitom nebude vůbec jednoduché. Celek z Enschede směle konkuruje těm nejlepším, notně povzbuzený bude hlavně o předchozí výhru.

Ta se totiž konala proti Feyenoordu, před nějž se tak díky tříbodovému výsledku parta kouče Josepha Oostinga vecpala na třetí příčku pořadí. A bezpochyby nemíní opouštět tuhle parádní pozici zrovna proti soupeři, kterému se obecně v této sezóně prostě nedaří. Na své konto do této chvíle zapsali Domstedelingen pouhé dvě výhry, hned sedmkrát prohráli. Přece se však možná i jim začíná blýskat na lepší časy, v předešlých dvou kolech uzmuli solidní čtyři body.

Navíc ověnčili svou krátkou sérii neporazitelnosti na číslo tři poté, co v KNVB Bekeru překonali Waalwijk. Aktuálně jsou vlastně v tom nejlepším rozpoložení v dosavadním průběhu ročníku. "Především tempo, v jakém jsme do útoků nabíhali zezadu, bylo něco, co bych u nás chtěl vždycky vidět,” hodnotil vesměs pozitivně pohárový úspěch Ron Jans, kouč Utrechtu.

A ještě jedna skutečnost by mohla hrát outsiderovi tohoto střetnutí do karet. Jans totiž moc dobře zná svého protivníka, ještě loni u něj působil v roli hlavního šéfa lavičky. Své znalosti zajisté předá svým svěřencům, bude pak na nich, jak moc efektivně jeho rady využijí. "Je to pro mě speciální zápas,” přiznával utrechtský lodivod. "Myslím, že nás čeká jeden z nejlépe organizovaných týmů soutěže. Inkasuje jen velmi málo gólů. Doma je Twente fenomenální, ale venku to už má těžší. A já doufám, že to tak zůstane,” přál si s úsměvem na tváři.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.63 - 3.98 - 1.74

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - FC Volendam

neděle 14:30

Dohrávka 9. kola nizozemské nejvyšší soutěže přinesla jednu velmi nepříjemnou skutečnost, jelikož duel mezi domácím Alkmaarem a hostujícím Nijmegenem nebyl dohrán v samém závěru kvůli kolapsu zkušeného čtyřiatřicetiletého kanonýra Base Dosta, jenž se zhroutil na trávník a chvíli dokonce nejevil žádné známky života. NEC se z tohoto šokujícího momentu pokusí oklepat proti podceňovanému Volendamu.

Na stadionu AFAS běžela poslední minuta základní hrací doby a Nijmegen senzačně vedl 2:1, Dost navíc jeden gól dal a na ten druhý přihrál. Pak se ale při útočné akci protivníka ve středu hřiště doslova složil na trávník a rozhodčí předčasně souboj ukončil. Dosta v následujících dnech čeká řada testů, momentálně je ale v pořádku. "Daří se mi dobře. Pomoc, které se mi na místě dostalo, byla fantastická. Jsem teď v nemocnici a je mi dobře. Děkuju všem za podporu!" uvedl druhý den po zápase na sociální síti X.

Nedělní rival NEC doposud posbíral sedm bodů a nachází se na předposledním sedmnáctém místě ligové tabulky jen o skóre před posledním Utrechtem. Před týdnem dokázal vyzrát na Excelsior (3:1), avšak ve čtvrteční dohrávce 3. kola neuspěl v Amsterdamu s Ajaxem (0:2). Svěřenci trenéra Rogiera Meijera jsou v tuto chvíli dvanáctí s devíti body, ve středu přehráli v úvodním kole národního poháru druholigovou Rodu (divoká výhra 5:3).

Domácí celek zdolal svého nadcházejícího rivala již čtyřikrát po sobě, v uplynulém ročníku na něj vyzrál po výsledcích 4:1 a 3:1. Meijer se kromě Dosta musí obejít bez Hansena, Baase, Sandlera, Nuytincke, Kokiho Ogawy, Pereiry i Tibidiho, stratég Volendamu Matthias Kohler nenasadí Le Rouxe, Blommestijna ani Mauluna.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.37 - 5.63

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Fortuna Sittard

neděle 14:30

Oba dva nedělní protivníci byli před zahájením tohoto ročníku považováni za možné adepty sestupu, ovšem po necelé třetině soutěžního ročníku si nevedou úplně zle a spíše se nacházejí v klidných vodách okolo středu tabulky. Nicméně rozdíly v dolní polovině Eredivisie jsou minimální a současné postavení vůbec nic neznamená, PEC se tak teď v domácím prostředí pokusí získat další důležité body proti houževnatému vyzyvateli ze Sittardu.

Zwolle se vrátilo mezi nizozemskou elitu po roce stráveném o patro níže a v dosavadních deseti střetnutích posbíralo jedenáct bodů, proto mu patří velmi solidní deváté místo. Uplynulý víkend si odvezlo cenný bod z Arnhemu po remíze 1:1 a předtím uspělo v Rotterdamu nad Excelsiorem (4:2), avšak generálka na toto klání mu vůbec nevyšla, jelikož bylo vyřazeno hned v 1. kole národního poháru po porážce 0:1 s amatérským klubem AFC Amsterdam.

Hosté vstoupili do této sezony naprosto fantasticky a v úvodních pěti duelech ani jednou neprohráli, jenže vzápětí nebodovali čtyřikrát po sobě a teprve naposledy přerušili svou nelichotivou bilanci po nerozhodném bezbrankovém výsledku s posledním Utrechtem. Na rozdíl od PEC zvládli první vystoupení v KNVB Bekeru a tým Sparta Nijkerk porazili nejtěsnějším poměrem 1:0.

Oba celky na sebe naposledy narazily v sezoně 2021/2022 a z výhry 1:0 se vždy radoval hostující celek. Trenér Zwolle Johnny Jansen nemůže nasadit Druijfa, Lama, Lagsira ani zkušeného brankáře Vermeera, Fortuna se musí obejít bez Koopmanse, Siovase, Iñiga Córdoby, Özyakupa i Noslina.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.54 - 3.14

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AFC Ajax - SC Heerenveen

neděle 16:45

Amsterdamský gigant posledních let zažívá jednu z nejhorších sezón ve své dlouholeté historii a teď je ten pravý čas, aby se konečně vyhrabal z krize. V tuto chvíli to rozhodně nevypadá, že by se mohl vrátit do boje o titul, protože za vedoucím PSV zaostává o téměř neuvěřitelných dvaadvacet bodů, nicméně pohárové příčky jsou stále ve hře. V nedělním utkání přivítá Heerenveen a i přes zlepšené výkony soupeře je považován za favorita.

Ajax již dvakrát musel odložit rozehraný duel (s Feyenoordem kvůli výtržnostem fanoušků a s Waalwijkem vinnou vážného zraněné brankáře Vaesena), navíc uplynulý víkend si na ligové scéně připsal svou pátou prohru v řadě a celkově nevyhrál desetkrát za sebou. Teprve ve čtvrteční dohrávce 3. kola proti podceňovanému Volendamu konečně zabral a díky vítězství 2:0 opustil poslední osmnáctou příčku Eredivisie.

Vedení klubu po prohře v Utrechtu (3:4) odvolalo trenéra Mauriceho Steijna a tým prozatím převzal asistent Hedwiges Maduro, který však ani v jednom ze dvou střetnutí body nezískal (prohra 0:2 s Brightonem v Evropské lize a 2:5 v Eindhovenu s PSV). Od pondělka usedl na lavičku John van 't Schip a ten právě s Volendamem zažil úspěšnou premiéru, avšak celková bilance AFC osmi získaných bodů v devíti případech nizozemské ligy je stále velmi tristní.

SC zahájilo letošní ročník dvěma výhrami, nicméně poté začalo strádat a v sedmi duelech vybojovalo jediný bod. Blýskat na lepší časy se opět začíná až v posledních týdnech, protože dokázalo zdolat Heracles (3:0) a v úterý v 1. kole národního poháru deklasovalo druholigové Venlo (5:1). Na nedělního protivníka se mu však dlouhodobě nedaří, neboť s ním prohrálo desetkrát po sobě, v uplynulém ročníku jasně po výsledcích 2:4 a 0:5. V tabulce mu patří desáté místo s deseti body.

"Aktuálně se musíme vyrovnat s velmi náročným programem, ve čtvrtek jsme hráli s Volendamem a po utkání s Heerenveenem nás čeká důležité klání v EL s Brightonem, pak zase liga. Heerenveen má velmi kvalitní tým a jsem si jistý, že se bude pohybovat v horních patrech, čeká nás tedy těžký úkol. V žádném případě si nesmíme myslet, že po minulém úspěchu půjde vše samo," pronesl Van 't Schip s velkou vážností v hlase.

Ten se znovu musí obejít bez Sosy, Carlose Forbse, Rensche, Van Axela Dongena, Mannsverka i brankářského dua Gorter - Rulli. Jeho protějšek Kees van Wonderen nemůže využít služeb Sahraouiho s Nicolăescuem.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Ramaj - Gaaei, Šutalo, Ávila, Hato - van den Boomen, Taylor - Bergwijn, Hlynsson, Berghuis - Brobbey

SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Backhaus - Payne, Benamar, Flint, Cox - Mirani, Twigt - Ould-Chikh, de Haan, Johnson - Muehren

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 5.06 - 6.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Almere City

neděle 16:45

Sparta po loňském úspěšném ročníku, kdy si dokonce zahrála finálovou fázi play off o evropské poháry, nezačala vůbec špatně ani v tom letošním, nicméně poté se přece jen lehce zasekla a teď se snaží vrátit do přijatelné formy. V dosavadním průběhu posbírala patnáct bodů a patří jí šesté místo Eredivisie, ovšem určitě by na tom chtěla být ještě lépe. Nyní se pokusí naplit papírové předpoklady proti nováčkovi z Almere, jenž si však momentálně vede velmi dobře.

Rotterdamský celek vybojoval v úvodních šesti střetnutích jedenáct bodů a naháněl největší favority, jenže po dvou porážkách a jedné bezbrankové remíze s konkurenčním Go Ahead se musel vrátit nohama na zem. Teprve před týdnem si vylepšil reputaci proti Waalwiijku (2:0) a ve středu zvládl úvodní vystoupení národního poháru s amatérským týmem Jsselmeervogels (2:0). Almere po náročném vstupu zabralo a v tuto chvíli bodovalo čtyřikrát za sebou.

V prvních šesti kolech se zdálo, že nebude konkurenceschopné, neboť vybojovalo jediný bod, avšak pak dokázalo vyhrát v Utrechtu (2:0) a doma si poradilo s Waalwijkem (1:0), vzápětí se rozešlo smírně s Nijmegenem (1:1) i s ambiciózním Go Ahead (0:0). Před pár dny potvrdilo vynikající rozpoložení v KNVB Bekeru, když vyzyvatele OJC Rosmalen rozstřílelo na jeho vlastní půdě vysoko po výsledku 8:1.

Domácí favorit naposledy narazil na Almere v ročníku 2018/2019 ještě v Eerste Divisie a ani v jednom ze dvou případů mu nedal vůbec žádnou naději na úspěch (výhry 6:1 a 3:1). Lodivod Sparty Jeroen Rijsdijk postrádá vykartovaného Verschuerena, jenž byl vyloučen proti RKC, na marodce se nacházejí Pedro Alemañ, Saito, Sergi Rosanas a Eerdhuijzen. Almere přijede bez Floranuse, Akujobiho i Mattoira.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.97 - 4.81

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - PSV Eindhoven

sobota 16:30

Eindhovenský celek čeká na ligový titul dlouhých šest let a teď to vzhledem k obrovskému trápení Ajaxu vypadá, že by se na něj konečně mohl vrátit. V dosavadních deseti duelech totiž vybojoval plný počet třiceti bodů a nizozemské nejvyšší soutěži vévodí s pětibodovým náskokem před druhým Alkmaarem. Nyní se pokusí vybojovat jedenáctou výhru v Almelu proti nováčkovi z Heraclesu.

PSV stejně jako v předešlých sezónách bojuje na více frontách a v podzimní části se musí vyrovnat s velmi náročným programem, který zvládá celkem obstojně. V nejprestižnější evropské klubové soutěži to sice není úplně ideální, protože ve třech zápasech ještě nevyhrálo a se dvěma body je úplně poslední čtvrté o skóre za třetí Sevillou. Na ligové scéně však válí, uplynulý víkend nakonec zvládl pikantní šlágr právě s Ajaxem (5:2).

Na svěřence trenéra Petera Bosze navíc již ve středu čeká nesmírně důležitá odveta v Lize mistrů s francouzským vyzyvatelem RC Lens a právě v sobotu se chce na toto střetnutí dobře naladit. "Samozřejmě už trochu máme v hlavách zápas s Lensem, ale Heracles se letos prezentuje velmi dobrými výkony a dobře víme, že nás čeká opravdu náročný úkol. Důležitá opět bude produktivita, spokojeni budeme jen se třemi body," má jasno devětapadesátiletý Bosz.

Domácí celek se snaží hlavně zachránit, po úvodním solidním bodovém zisku se však momentálně zasekl. V tabulce je osmý s dvanácti body, nicméně v předchozích čtyřech kláních nevyhrál a k tomu vybojoval jediný bod za nerozhodný výsledek 2:2 s Twente. Před týdnem neměl šanci v Heerenveenu (0:3) a ve středu senzačně vypadl z 1. kola národního poháru po porážce 0:2 s amatérským týmem HHC Hardenberg.

PSV ovládlo poslední tři vzájemné zápasy, v sezóně 2021/2022 vyhrálo po výsledcích 2:0, 3:1. Bosz nemůže počítat s Bellou-Kotchapem, Langem, Obispem a Maurem Júniorem, jeho protějšek Dan Hillhouse postrádá Willemse, Nankishiho, Van Oorschota, Laursena i Hornkampa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.20 - 7.35 - 1.21

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - AZ Alkmaar

sobota 18:45

Alkmaar může být se svým dosavadním působením celkem spokojený, i když poslední dobou se mu přece jen nedaří a teď v dalším ligovém duelu na půdě Excelsioru opět potřebuje stabilizovat svou výkonnost. Uplynulý víkend zažil velmi nepříjemnou zkušenost, jelikož jeho zápas s Nijmegenem za nepříznivého stavu 1:2 nebyl dohrán v samém závěru kvůli kolapsu ostrostřelce NEC Base Dosta.

AZ doposud posbíralo pětadvacet bodů a zůstává na druhé pozici o skóre před třetím Twente, za vedoucím PSV momentálně zaostává o bodů pět. Mezi nizozemskou smetánkou tedy ještě neprohrálo a hned osmkrát zvítězilo, nyní si bude chtít vyšlápnout na Excelsior. Ten začal nesmírně dobře a celkově určitě překvapuje, na druhou stranu se v uplynulých týdnech lehce zasekl.

Svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena mají na kontě třináct bodů a patří jim velmi solidní sedmé místo tabulky, jenže v předchozích třech případech ani jednou nevyhráli a po bezbrankové remíze s Vitesse utrpěli nečekané porážky se Zwolle (2:4) i Volendamem (1:3). Na sobotního rivala se jim v uplynulém roce vůbec nedařilo, protože nejprve prohráli v 2. kole národního poháru (1:4) a vzápětí utrpěli debakl i na ligové scéně (0:5).

Výběr vedený trenérem Pascalem Jansenem již ve čtvrtek zavítá do Anglie, kde se pokusí oplatit silné Aston Ville vysokou prohru 1:4 z domácího prostředí. "Máme za sebou celkem náročné období, ale jsme profesionálové a já věřím, že se opět dostaneme do dobré formy. Proti Excelsioru se musíme vyhnout chybám v defenzivě," vyjádřil se Jansen. Ten nenasadí Meese de Wita, Dijkhuizen má na marodce Driouecha, Seymora, Van Duinena, Hartjese, Pierieho i Donkora.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.61 - 5.45 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Feyenoord Rotterdam

sobota 18:45

Obhájce mistrovského titulu Feyenoord po rozpačitějším vstupu do tohoto ročníku kosil jednoho soupeře za druhým, ovšem uplynulý víkend nezvládl očekávaný duel v Enschede s místním Twente a po "unaveném" výkonu utrpěl vůbec první porážku této ligové sezóny po výsledku 1:2. V tabulce Eredivisie proto klesl na čtvrté místo se třiadvaceti body a za vedoucím PSV tak již zaostává o propastných sedm bodů.

Rotterdamský vyzyvatel se letos po šesti letech vrátil do základní skupiny Ligy mistrů a nevede se mu úplně špatně - jedinou těsnou porážku utrpěl v Madridu s Atléticem (2:3), jinak ale přehrál skotský Celtic (2:0) a naposledy také italské Lazio (3:1), se kterým již nadcházející úterý sehraje veledůležitou odvetu v Říme. V dosavadních deseti zápasech Eredivisie zvítězil hned sedmkrát a dvakrát remizoval, i přesto nemůže být úplně spokojen.

"Samozřejmě nesmírně náročný program si vybírá svou daň a je jasné, že udržet stoprocentní bilanci po celou dobu je téměř nemožné. Po výhře nad Laziem jsme na tom byli dobře po psychické stránce, ale evidentně nám došly síly v Enschede a v některých pasážích jsme vůbec nestíhali. Na toto utkání už však musíme zapomenout a je potřeba se vrátit na vítěznou vlnu ve Waalwijku," pronesl s optimistickými vyhlídkami hostující kormidelník Arne Slot.

RKC prožilo v předešlých dvou ročnících klidné období a celkem s přehledem se zachránilo, nicméně teď ho možná čekají mnohem nervóznější časy. V dosavadních devíti střetnutích vybojovalo pouhých devět bodů a je až třinácté, po porážce v Rotterdamu se Spartou (0:2) minule nebodovalo v Utrechtu (2:3). Na Feyenoord se mu navíc z dlouhodobého hlediska nedaří, jelikož s ním prohrálo třikrát po sobě a minule utrpělo obrovský debakl 1:5.

Slot nemá k dispozici Minteha s Traunerem, jeho protějšek Henk Fraser nemůže využít služeb Niemeijera, Lutondy, El Harmaziho ani brankářské jedničky Vaessena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 15.80 - 8.51 - 1.16

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - SBV Vitesse

sobota 21:00

Poté, co Ajax ve čtvrtek zvládl dohrávku Eredivisie proti Volendamu, spadlo Vitesse na místo znamenající baráž o udržení. A pochopitelně že takové umístění je pro tým z Arnhemu velmi neuspokojivé. Teď se pokusí vyhoupnout zase zpátky aspoň o pár pater nahoru v duelu s Go Ahead Eagles. Jenže skolit družinu z Deventeru na jeho hřišti, to je obecně velký problém.

Oba soupeři před týdnem na ligovém poli získali remízu, následně postoupili do dalšího kola KNVB Bekeru. Jestliže však pro domácí, kteří mimochodem letos před vlastními fanoušky vyhráli čtyřikrát z pěti případů a ještě nepadli, skončil poslední duel ze scény Eredivisie na půdě Almere City v podstatě spravedlivou dělbou bodů, hosté byli po minulé plichtě se Zwolle zklamaní. Byl totiž lepší, měli více gólových příležitostí. A to přitom zachraňovali nerozhodný výsledek na poslední dobrou.

Samozřejmě že oběma mužstvům může do tohoto vzájemného střetu dopomoci úspěch z domácí pohárové fronty. Kowet postoupili venku přes Koninklijke HFC, Vites porazili Groene Ster. Přece každopádně SBV zapsalo ve zdařeném utkání jednu negativní událost. Teprve devatenáctiletý křídelník Miliano Jonathans musel být vystřídaný kvůli zranění, které si přivodil v průběhu druhého poločasu. Podrobnější vyšetření pak ukázalo, že kvůli pochroumaným zkříženým vazům v koleni bude mimo hru do konce sezóny. "Je to extrémně nepříjemné,” smutnil Jonathans. "Do rekonvalescence však vstoupím se vztyčenou hlavou. Udělám všechno pro to, abych byl připravený na příští sezónu, silnější než kdy jindy."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.73 - 3.52

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
10
10
0
0
35 : 5
30
2
AZ Alkmaar
9
8
1
0
25 : 4
25
3
FC Twente
10
8
1
1
21 : 7
25
4
Feyenoord Rotterdam
10
7
2
1
33 : 8
23
5
Go Ahead Eagles
10
4
3
3
17 : 15
15
6
Sparta Rotterdam
10
4
3
3
12 : 13
15
7
SBV Excelsior
10
3
4
3
17 : 18
13
8
Heracles Almelo
10
3
3
4
14 : 22
12
9
PEC Zwolle
10
3
2
5
12 : 17
11
10
SC Heerenveen
10
3
1
6
13 : 21
10
11
Fortuna Sittard
10
2
4
4
8 : 17
10
12
NEC Nijmegen
9
2
3
4
14 : 16
9
13
RKC Waalwijk
9
3
0
6
7 : 17
9
14
Almere City
10
2
3
5
8 : 19
9
15
AFC Ajax
9
2
2
5
15 : 21
8
16
SBV Vitesse
10
2
2
6
7 : 16
8
17
FC Volendam
10
2
1
7
11 : 21
7
18
FC Utrecht
10
2
1
7
8 : 20
7

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele