Emanuelsonovo místo? V obraně!

01.09.2009, 09:55
Názory a komentáře
Byly doby, kdy o mladičkém Urby Emanuelsonovi mluvilo celé Nizozemsko. Z pozice levého beka se propracoval až do seniorského nároďáku, za který nastoupil v řadě utkání. Za poslední rok to šlo s jeho výkony od desíti k pěti. Nyní se však možná blýská na lepší časy.

"Urby není žádný obránce," prohlásil před minulou sezónou trenér Marco van Basten a začal Emanuelsona stavět především na kraji zálohy, případně dokonce v útoku. Tehdy 22letý nizozemský talent s jeho názorem vehementně souhlasil, jelikož cítil, že v zadních řadách to skutečně pro něj není to pravé ořechové. Novou pozici v týmu tak radostně přijal, jenže s žalostním výsledkem.

Právě pro van Bastena byl Emanuelson velkým oblíbencem. Již v srpnu 2006 v přátelském utkání s Irskem se mu rozhodl dát šanci v dresu Oranjes, později jej postavil také v několika kvalifikačních duelech. Po příchodu do Ajaxu v něm naopak viděl jednoho z klíčových mužů sestavy.

Pochopitelně že Emanuelson byl nadšený. Konečně se mu totiž někdo rozhodl dát šanci trvale i na jiném místě, než v obraně, a navíc se dočkal velké důvěry od trenéra, která je pro každého hráče pochopitelně hodně důležitá. Svou novou pozici si Emanuelson poprvé vyzkoušel již na olympijském turnaji v Pekingu, kde Nizozemsko došlo do čtvrtfinále.

V podzimní části loňského ročníku Eredivisie za Ajax odehrál téměř vše, co šlo, a v základu chyběl pouze jednou. Na jaře se už celá situace o poznání změnila a v závěru sezóny se navíc dostal častokrát na hřiště jen z pozice náhradníka.

Ani s příchodem nového kouče Martina Jola nepřišla žádná výrazná změna. Také zkušený nizozemský kouč se inspiroval van Bastenem a na postavení Emanuelsona nic neměnil. Ba naopak. V prvních dvou kolech ho poslal na trávník na místě levého záložníka, proti PSV Eindhoven i Spartě Rotterdam se už ale objevil v útočné řadě se Suárezem a Rommedahlem. Jenže v obou zápasech měl ke svému výkonnostnímu standardu hodně daleko.

Především ve druhém utkání se Spartou Emanuelson přímo hořel a směrem dopředu byl zcela neviditelný, kazil jednu přihrávku za druhou, a proto se Martin Jol rozhodl jej již o poločase stáhnout ze hry. Na jeho místo poslal mladíka Marvina Zeegelaara, který si už vedl o poznání lépe. Jediný jeho světlý moment úvodních kol přišel v 58. minutě v utkání s PSV, kdy se krásnou střelou z hranice pokutového území zapsal mezi střelce.

Všechna nizozemská média okamžitě spekulovala nad možností, že by se Emanuelson, již dlouhou dobu nepostradatelný článek sestavy, objevil v nedělním utkání s Heraclesem Almelo pouze na lavičce náhradníků. Martin Jol ovšem poměrně překvapil. Emanuelsona vrátil zpět na místo, kde odstartoval svou kariéru, tedy na post levého obránce.

A díky svým dredům lehce zapamatovatelný fotbalista opět všem ukázal, že po nizozemských trávnicích neběhá mnoho lepších hráčů. Své úkoly v obraně si splnil na jedničku, hýřil aktivitou a navíc dokázal častokrát pomoct v útočném snažení svým kolegům. Ajaxu byl určitě o poznání prospěšnější, než když častokrát jen marně bojoval v záloze nebo útoku.

Otázkou teď zůstává, jaké plány s Emanuelsonem má kouč Jol, který během pěti kol vyzkoušel 23letého rychlíka na všech postech, kde oficiálně dokáže hrát. Jak se sám ale určitě přesvědčil, jeho místo je jasné. I když nastupovat v obraně není možná pro Emanuelsona to nejzajímavější, je to zřejmě jediná možnost, jak by mohl navázat na své bývalé výkony a pomoct Ajaxu po pětiletém čekání opět k mistrovskému titulu.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pěknej článek .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

skvělý hráč

Reagovat
smazaný uživatel

krásný článek, poctivě jsem ho přečetl celý, protože jsem tohohle hráče koupil do obrany v Pro Evo 6 a zdál se mi dost dobrý, ale vůbec jsem nevěděl, že opravdu existuje a kde hraje

Reagovat
smazaný uživatel

nevěděl že existuje?fotbal asi neni uplně tvoje parketa (nemyslím to ve zlém)

Reagovat
smazaný uživatel

jak říká Yowza je tam někdy v Master League plno FAKE hráčů a tak jsem nevěděl, že se jedná zrovna o tohohle fotbalistu

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, v PES6 občas můžou zmást ti FAKE hráči...právě proto nebude v patchi, na kterém pracuji, ani jeden falešný hráč - nahradím je mladými supertalenty - ale potřebuji jich alespoň 50 a nesmí hrát v top klubech - nevíte o nějaké stránce, která by měla takový či alespoň podobný seznam talentů? (Sry za OT, ale když už to někdo načal...).

Reagovat
Counter
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
SqueeZy

myslim, ze honziss psal www.coolfootballtalents.com/patch_to_pes_6_ubercool.html ... odtamtud jsem to stahoval ja...

Reagovat
dylan

zdravím...ten patch bych chtěl moc zkusit...jestli si vzpomeneš na přesný odkaz budu moc rád...předem diky

Reagovat
SqueeZy

musis napsat honzissovi, ten je profik pres patche do PES...

Reagovat
smazaný uživatel

Seznamy talentů najdeš na fórech o Football Manageru 09. Většinou jsou tam vypsaní úplně všichni, navíc nehrají ve špičkovejch klubech a taky máš jistotu, že to talenti fakt budou, protože tvůrci FM mají na tohle fakt čich, strašně moc talentů z dřívějších vydání FM jsou ted za hvězdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako obránce je příliš slabý, jeho síla je v útočení. Ale tak v Holandsku to asi stačí, v Evropě pak hoří.

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi rozený básník

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek. Urby je borec, bohužel se dlouhodobě nedaří :(

Reagovat
smazaný uživatel

ať ho dá na DM...nový Davids

Reagovat
smazaný uživatel

neviem ci bude hravat kraj obrany. je tam Atouba

Reagovat
smazaný uživatel

i Atouba muze hrat na LZ

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Móc pěkný článeček

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Xavi8

Reagovat
AjaxFans

Jestli by neměl hrát zálohu,pod Bastenem v ůtoku nic moc,ale asi to bylo tím blbým rozestavením 4-3-3.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně... dle mého kámen úrazu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Yanek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele