Dneska hraje Káďa

26.12.2011, 10:39
Životopisy
"Byl to nejfantastičtější hráč, proti kterému jsem kdy hrál," prohlásil Santiago Bernabeu. Jmenoval se vlastně Karel Pešek, ale celý svět ho znal jako Káďu a uznával za nejlepšího středního záložníka své doby. "Vidět Káďu a umřít," psávali tehdy italští novináři o muži, při jehož posledním zápase fanoušci plakali.

Měřeno dnešní optikou vyznívají počátky jeho kariéry až fantasmagoricky. Jen narození 20. 9. 1895 v rodině olomouckého papírníka proběhlo standardně. Ale pak...

Jistě znáte hlášku: "Tys viděl fotbal leda tak z vlaku". Tak ta přesně sedí na něj. Poprvé se s touto hrou skutečně setkal z okna vlaku, kdy se staršího bráchy zeptal, co to dělají ti páni v trenkách. Byv náležitě poučen, v mžiku se do fotbalu zamiloval. Proto je nabíledni, že když se Peškovi přestěhovali do Prahy, nechal se zapsat do Meteoru Vinohrady, kde nastupoval v rezervě na pravém křídle. Když později poprosil funkcionáře o to, zda by si nemohl kopnout za první mužstvo, pohoršili se slovutní pánové nad drzostí tohoto cápka. A tak není divu, že kývl na přestup do konkurenčního ČAFC. Přetáhl ho fanda Čafky - hospodský Charvát - za talíř švestkových knedlíků. Mladý Pešek jen zastříhal ušima, otec byl tehdy nemocný, přišel o práci, Peškovi si tudíž nemohli zrovna vyskakovat. Teplé jídlo bylo pro patnáctiletého Karla luxus. A když mu Charvát oznámil, že takový oběd by mohl mít denně, nebylo co řešit. To už se dostal do prvního mužstva Čafky. Vznikl ale problém, on byl totiž fotbal pro študáky zapovězenou kratochvílí, ti, co přesto hrávali a riskovali tak vyhazov ze školy, to řešili tím, že hrávali "inkognito" - lepili si fousy, aby nebyli rozpoznáni, potažmo si měnili jména. Stejně se tak stalo v Peškově případě - spolužáci mu vymysleli pseudonym "Káďa", pod nímž pak dobyl celý svět.

S dobýváním světa začal Karel Dobyvatel v Práglu. "Ten Káďa je fenomén", psalo se v novinách. Brzy si jej povšimli i výboři, jak se tehdá říkalo, předních pražských klubů, poněvadž v utkáních s nimi pozhášel všecky tehdejší hvězdy. Začali tedy "jednat", a to způsobem, který splňoval všechny parametry tehdy tak oblíbené němé grotesky.

Na jednom turnaji se ČAFC Vinohrady utkal se Spartou. Její sekretář F. Scheinost zavětřil příležitost. Jenže při onom zápase pršelo, až lilo, tak se obě jedenáctky utíkaly schovat do hospody zmíněného Káďova dobrodince Charváta. Důvod byl prozaický - Čafka neměla nejen krytou tribunu, ale ani šatny nebo jakýkoli kumbál. A jak tam tak seděli a popíjeli pivisko, hlesl hráč Sparty Pospíšil, jenž byl podobně jako celý tým informován, oč jde: "Hej, blonďáku, neseď mezi těmi vinohradskými saláty a pojď mezi nás." Káďa se chtěl zdekovat, aby nevznikl nějaký malér, ale jeho zvednutí se ze židle pochopili všichni jako reakci na výzvu a začali se o něj přetahovat. Fraška skončila výhrou domácích, jimž se podařilo Káďu protentokrát udržet, sparťanům zůstal jen rukáv "blonďákovy" košile.

Scheinosta to neodradilo a s hráčovým starším bratrem Ladislavem předběžně domluvil Káďův příchod do Sparty. Káďa u toho nebyl, měl své jediné boty zrovna u ševce. Jenže slávisté byli rychlejší - šli na to přes Káďovu matku. Dobrosrdečná žena jim jako důkaz platnosti slibu odevzdala synovy kopačky. Což o to, Káďa byl odmalička slávista, ale dal už slovo. Ale Scheinost byl protřelý šíbr a nakonec se mu Káďu podařilo do Sparty přece jen dostat, musel jen zaplatit 56 korun, které hráč dlužil za členské poplatky Čafce, slíbit jeho matce provozování kantýny na Letné a bylo. Získal tak za pár šupů pro Spartu jednoho z nejlepších hráčů její historie, ne-li nejlepšího.

Rudého dresu si Káďa zprvu moc neužil. Rok po jeho přestupu vypukla 1. svět. válka a on musel obléct "dres" 102. regimentu v Benešově. V r. 1916 byla jeho jednotka převelena do maďarské Békescáby, Káďa se dostal dvakrát i na frontu, ale díky žloutence pak proležel zbytek války v lazaretu. Poté se vrací domů, znovu obléká dres sparťanský a má lví podíl na veleslavném období tohoto klubu. V jakémsi předchůdci pozdější ligové soutěže - mistrovství středočeské župy - vyhrála Sparta mezi lety 1920-1924 všech 50 zápasů se skórem 230:40. Neztratili se ani na evropských kolbištích - FC Genoa to dají 8:0, Dorii jen 4:0, porážejí Barcelonu 3:2 a tehdejší patrně nejlepší španělské mužstvo FC Bilbao 3:1 a 4:1, porážejí i Peñarol Montevideo či neoficiálního klubového mistra světa Celtic 2:1 a 2:0. Sparta si vykope přídomek "Železná" a v r. 1927 vítězí v prvním ročníku Středoevropského poháru - předchůdci LM. Jména Pilát, Janda, Steiner či bratři Hojerové znal tehdy ve světě kdekdo. Páteř mužstva tvořila záloha Kolenatý - Káďa - Perner a především střední záložník a kapitán Káďa byl nepostradatelným hráčem. A to nejen Sparty, ale i reprezentace.

Proč? Tak trochu napoví citát z knihy Hrdinové míče kopaného, resp. vzpomínka redaktora Stadionu J. Pechra v ní uvedená: "Když můj syn občas žadoní, abych mu o Vás vyprávěl, říkám, že jste byl stejně elegantní jako Bican, houževnatý jako Pluskal, džentlmenský jako Láďa Novák, technicky vytříbený jako Masopust a že kromě Kadraby nebylo u nás v poslední době hráče, který by uměl tak skvěle hrát hlavou jako Vy."

Devízou Karla Peška - Kádi byla právě jeho všestrannost, kdy všecky vlastnosti, jež fotbalista musí mít, byly u něj skloubené v jedinečné harmonii. Vezmu-li tehdejší nejlepší hráče anebo třeba i ty dnešní, tak u každého je něco, čím vyniká, co je jeho největší chloubou. Jeden mohl být lepší střelec, druhý je lepší technik. Ale blonďatý syn papírníka dokázal jak málokdo těžit ze své univerzálnosti, která nebývá vždy doceněna tak, jak by doceněna být měla. Oč víc vynikali a vynikají mistři kliček, o to míň aplauduje veřejnost hráčům, kteří nejsou zas tak moc vidět, ale kteří jsou pro tým nepostradatelní. Káďa postavil tuto teorii na hlavu. Určitě i proto, že ona jedinečná harmonie byla tvořena jedinečnými akordy. Ve 20. letech u nás nebylo populárnějšího hráče. Světové velkokluby, které zvaly Spartu na přátelské zápasy, měly jedinou podmínku a byly ochotné zaplatit horentní sumy - Sparta musí přijet s Káďou. Když jednou přijela do Španělska bez něj, musela platit stotisícovou pokutu. Nabízeli Spartě i samotnému hráči takové peníze, že se to našinec zdráhal kolikrát vyslovit nahlas, protože ta čísla brala dech. Káďa odmítal - chtěl zůstat doma.

Střední záložník těch časů byl středobodem veškerého dění na hřišti. Při tehdejším stylu (a v poměru k tehdejším tréninkovým dávkám) toho naběhal neuvěřitelné množství, řídil hru, rozděloval balóny, vracel se a operoval i na krajích hřiště, neúnavně pendloval po celém hřišti. Neméně důležitým úkolem centrhalva byla práce v defenzívě, kdy s podporou jednoho z obránců kryl vnitřní útočné trio soupeře. Káďa to vše naplňoval způsobem, který jej v hlasování odborníků někdy ve 40. letech vynesl do nejlepší meziválečné jedenáctky (spolu s Pláničkou a Bicanem). "Hrál tak, že se vám zdálo, že je všude," vzpomínal Pepi Bican. Ve Spartě sice začínal jako krajní záložník - vedle tehdejší hvězdy A. Fivébra. Ale přesunem doprostřed se zároveň přesunul na piedestal, k němuž tehdy vzhlížel každý, kdo se zajímal o fotbal.

Káďa měl přímo fantastický cit pro rozličné herní situace, dovedl v mžiku přečíst momentální dění na hřišti a podle toho zareagovat - ať už se to týkalo ofenzívy, nebo defenzívy. "Byl nadprůměrně technicky vyspělý, měl ideální, měkkou a přesnou přihrávku a nezměrnou vůli a houževnatost," vzpomíná ve své autobiografii L. Ženíšek. Dokázal skvěle čistit prostor, přičemž zavedl obranný zlepšovák, jehož autorství mu přiznávala celá Evropa a který pak po letech oprášil Sváťa Pluskal - skluz. Nebyl však v žádném případě vyznavačem tvrdé hry, pamětníci se shodují, že mu sudí málokdy odpískal faul, což je u hráče, který je prakticky ustavičně v centru dění, obdivuhodné. Jeho menší postava mu pomáhala k tak trochu decentnímu, lehkému pohybu, elegantnímu, dalo by se říct, nebyl to nějaký rabachor, co by vše kolem sebe zboural. A navzdory menší postavě byl výtečným hlavičkářem. Jakkoli byl dříč a bojovník k pohledání, působil extrémně džentlmenským, až rytířským dojmem. Však o něm taky spisovatel K. Konrád prohlásil, že byl "džentlmen fotbalu". Káďa byl navíc profesionál každým coulem a jako jeden z mála tehdejších hráčů předběhl v tomto směru svou dobu. Přidával si v tréninku a stravoval se tak, že by z něj měli radost i dnešní odborníci.

A ještě jeden citát z knihy Hrdinové míče kopaného: "A víš vůbec, co je na Káďovi nejzajímavější? I ta největší světová esa mívala v době své největší slávy slabé chvilky, a nic divného, člověk není stroj, kdežto Káďa byl jak švýcarské hodinky, vždycky přesný a spolehlivý, možná deset let, zápas od zápasu, za každé situace, za každého počasí, v Praze, v Barceloně, v New Yorku... Samosebou že vždycky neoslnil, ale nikdy nezklamal."

(Káďa byl i znamenitý hokejista, třikrát se dokonce podílel na zisku evropského titulu, podle Malé encyklopedie hokeje "jeho největší předností byla dobrá technika hole, taktické myšlení a přehled ve hře".)

Jak velký vliv míval na hru svého týmu, můžeme vysledovat z dobového referátu z konce Káďovy kariéry, uveřejněného v knize Dnes hraje Káďa: "S výjimkou prvních patnácti minut hrál Káďa podprůměrně a ,plaval‘ statečně. A když plaval Káďa, plavalo i celé mužstvo! 50.000 očí se výjimečně také ze špatné stránky přesvědčilo, co znamená pro Spartu Káďa. Opora, když padne, strhne vše ostatní v ruinu!"

Popularitu, jaké se doma i v zahraničí těšil, by mu mohli závidět i dnešní borci. Jednou na něj sice ve Vídni jakýsi magor vystartoval s nožem, ale to byla výjimka. Oni ti tehdejší diváci opravdu obdivovali jeho hru, byť si jí pro její nenápadnost všimli až třeba na druhý pohled. Doma pak ve 20. letech nebylo populárnějšího sportovce, v holešovické Uránii hrávali operetu "Zlatovlasá primadona", přičemž přídomek "primadona" neměl v jeho případě pejorativní přídech, odkazovalo to spíš na jeho všemi uznávané výsadní postavení mezi ostatními. K. Balling o něm složil píseň, kterou pak hrával denně v Hašlerově Rokoku a kterou si zanedlouho zpívala celá Praha:

Dneska hraje Káďa,
zlatovlasá primadona,
dneska hraje Káďa,
vzor sportovců všech!
Ten když kopne do meruny,
rozehraje srdce struny,
dneska hraje Káďa,
chlouba celých Čech!

Jak neotřesitelnou pozici v tehdejším fotbalovém prostředí měl, svědčí jeden jeho úlet. Při jednom derby se Slávií byla proti Spartě odpískaná penalta. Provinivší se obránce Perner dokonce sám postavil míč na penaltový puntík. Jenže než stihl Svoboda penaltu rozehrát, předběhl jej Káďa a klukovsky balón zasedl. Na výzvu rozhodčího Cejnara zareagoval tak, že mančaftu zavelel k odchodu do kabiny. Rozhodčí zápas předčasně ukončil. Tisk se ale opřel do Cejnara - Káďa byl prostě nedotknutelný. Toto extempore však bylo naprostou výjimkou na jinak neposkvrněném štítě "Zlatovlasé primadony", jenž byl, jak praví slova písně, "vzor sportovců všech". Však taky jeden tehdejší rozhodčí prohlásil, že být tak na hřišti dvaadvacet Káďů, nebylo by ho tam vůbec zapotřebí. V jednom zápase s Viktorkou zas úmyslně zahodil penaltu, o níž věděl, že byla odpískána neprávem, a když byl v jednom zápase ve Španělsku vyloučen jeho spoluhráč Pilát a obecenstvo se začalo bouřivě dožadovat odvolání tohoto verdiktu, rezolutně poslal Piláta do šatny. (Ještě jedno odvolání mančaftu ze hřiště kapitánem Káďou je slavné, a sice to při finále OH v Antverpách r. 1920. Káďa tak učinil na protest proti jednostrannému řízení zápasu ze strany rozhodčího Lewise, který měl nepokrytě stranit domácím Belgičanům.)

Dvacet let válčil v dresu Sparty, dopomohl jí ke slavným vítězstvím, ke třem ligovým primátům, k zisku Středoevropského poháru v r. 1927, sehrál za ni 727 utkání. Sparta se mu odvděčila klasicky po česku - soudem o ušlý zisk. Součástí jeho smlouvy totiž bylo, že jeho matka může na stadiónu provozovat kantýnu. Káďův plat byl sice něco málo přes tisíc Kčs (ti nejlepší brali 4 - 5 tisíc, plat takového úředníka byl kolem tisícovky), ale s různými prémiemi a s výnosem z matčiny kantýny to dělalo bratru přes pět tisíc (ideální partie, leč neoženil se). Vytáhli jakési paragrafy, že prý smlouva platila pro starou kantýnu na stadionu před rekonstrukcí, ne pro novou, a kdesi cosi, no a chtěli ušlý zisk - cca půl milionu. Prostě klasická lidská malost a ubohost. Prosoudili sice 300.000, soud však prohráli. To už byl Káďa ze Sparty pryč - v 38 letech přestoupil do Židenic. A plné dva roky již nereprezentoval - až v jeho šestatřiceti se našel důstojný nástupce na jeho postu - slávista Čambal. Když pak přijel se Židenicemi na Spartu, byla to událost měsíce. Podle dobového tisku hrál, jako by se vůbec nezměnil, byl to starý dobrý Káďa. V Židenicích vydržel jen rok, pak s fotbalem skončil. Psal se rok 1934.

Po skončení kariéry zastával post úředníka na Ministerstvu zdravotnictví. Nešlo o žádnou protekci, Káďa si byl vědom toho, že se fotbalem nebude živit do důchodu, proto si na Přírodovědecké fakultě UK udělal doktorát a pak vystudoval i farmacii. Na ministerstvu působil i za války. Jeho popularity využili Němci, když ho bez jeho vědomí zapsali do Ligy proti bolševismu. Jistě, mohl se ohradit, to by ale bylo to poslední, co by na tomto světě udělal. Po osvobození mu to novopečení hrdinové spočítali, stejně jako jiným (V. Burian se musel např. podílet na rozebírání barikád a každou dlaždici políbit.) Káďu odchytl na ulici jakýsi maník, nechal jej odvést do kasáren, kde ho jiný maník surově zbil. Až zásahem jednoho právníka byl Káďa propuštěn a jednání dostalo "civilnější" ráz. Káďa byl klasicky vyslýchán, propuštěn a předvolán zase po roce, aby se veškerá obvinění ukázala jako nesmyslná. Škraloup viny však nebyl nikdy oficiálně odstraněn. Pak přišel rok 1951 a RNDr. et MgPH Karel Pešek byl v rámci bolševické hurá akce 77 000 do výroby vyhozen ze svého místa a stal se z něj ze dne na den pomocný dělník.

30. 9. 1970, jen pár dní po svých 75. narozeninách, zemřel. Jeho rakev byla zahalená ve sparťanské a československé vlajce. V letenské vinárně "U Poštů" měl svoje místo, kde teď visí cedulka: "Zde sedával dr. Karel Pešek - Káďa."

Vyprávění o "Zlatovlasé primadoně" zakončím tak, jak jsem je začal - slovy S. Bernabeua: "Celý život jsem prožil s fotbalem. Viděl jsem bezpočet hráčů. Teď vím, že jsem spatřil jenom tři skutečně velké fotbalisty. Jedním byl di Stéfano, druhým Pelé a třetím Čechoslovák Káďa."

Úspěchy:
Fotbal: 3x mistr ligy (1925, 1927, 1932), vítěz STEP (1927), reprezentoval 44x (vždy jako kapitán) - 1 gól
Hokej: 3x mistr Evropy (1914, 1922, 1925)

Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (169)

Přidat komentář
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na tyhle články se pokaždý strašně těším!

Reagovat
smazaný uživatel

ČÍst to nebudu ale Káďa Legenda

Reagovat
smazaný uživatel

len si to prečítaj, neobanuješ

Reagovat
AjaxFans
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"Hej, blonďáku, neseď mezi těmi vinohradskými saláty a pojď mezi nás."

Tomu říkám správná přestupová politika .

Reagovat
smazaný uživatel

Kurvy spartanský

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle vábíte i dnes?

Reagovat
hefy

To je fakt dokonalý.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
semiš

To je jak u nás na vesnici

Reagovat
smazaný uživatel

Sparťanská hokejová i fotbalová legenda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Puskas: Jak dlouho takový článek píšeš a odkuď tak povětšinou čerpáš?

Reagovat
Puskas

Píšu tak dvě tři hodiny, jak kdy. A čerpám z těch knih, co mám doma plno.

Reagovat
djiros

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhernej článek. Velkej klobouk dolů.

Nicméně je i v něm vidět, jak funguje lidská mysl. Pamatuje si HLAVNĚ to dobré. Proto pak existují takovýhle legendy. A tak to má být.

Reagovat
smazaný uživatel

wow týpek

Reagovat
smazaný uživatel

Někdy trošku obtížné na čtení, ale jinak výbornej článek

Reagovat
ryzskej

Reagovat
smazaný uživatel

Obtížné? Mně přijde, že se to čte samo. Ten styl se mi opravdu líbí

Reagovat
hefy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

sice je to trošku delší,ale jinak výborný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Není to tak dlouhé když uvážíš, že se jedná o život takové legendy.

Reagovat
10

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho znám hlavně jako hokejistu. Věděl jsem, že byl i vynikající fotbalista. Ale že by až takhle...

Reagovat
Ligter

To byl skutečný frajer a primadona. Skutečně v tom nejlepším slova smyslu.

A jinak - výborný článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný článek. Škoda, že ho neznají ani Sparťani

Reagovat
smazaný uživatel

jeho bratr Láďa nebejt jeho tak hral za nás

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nemáte někdo nějakou stránku kde se píše něco víc o Atléticu než jenom na wiki? Díky.

Reagovat
mickey mouse

tuším že mají i svou českou fan stránku, zkus googlit

Reagovat
smazaný uživatel

jj tu jsem našel,díky

Reagovat
smazaný uživatel

a jinak,,hrdinové míče kopaného" je super kniha

Reagovat
Seppe

Tak tohle je legenda Sparty.Jako malej sem přečetl Železnou spartu mnohokrát

Reagovat
Puskas

No, ono by to bylo až moc patetické, ale ten proslov atd. bylo dost dobré.

Reagovat
Puskas

Mělo být u Canizara o řádek níže.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě tam mohl být odstavec o jeho 400. zápase za Spartu, který jej dokonale vystihuje.

Reagovat
Erdovec

škoda že nešel do zahraničí, zanechal by tam velkou stopu a ještě by si vydělal dost peněz a nemusel by trávit válku v Čechách kdyby tam třeba zůstal

Reagovat
PetersCZ

Perfektní článek...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

V letenské vinárně "U Poštů" měl svoje místo, kde teď visí cedulka: "Zde sedával dr. Karel Pešek - Káďa."

Asi se půjdu podívat estli to tam pořád je

Nevíte někdo estli ano?

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Puskasi můžu se tě zeptat, kolik ti je let? Zajímalo by mě, jestli jsi opravdu viděl někdy na vlastní oči Káďu hrát, nebo si ten článek udělal pouze z knížek(to zasluhuje eště větší uznání)

Jinak samozřejmě parádní článek a doufám, že ten druhej Sparťan o kom píšeš je Kvašňák.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť Káďa s fotbalem skončil v roce 1934, to je 77 let zpátky. EF je opravdu pro všechny věkové kategorie, ale pochybuju, že jsou tu tak staří jedinci, kteří navíc píšou takovéhle články.

Reagovat
Puskas

Vše mám z knížek.

Reagovat
smazaný uživatel

když jsi "náš", kdy něco napíšeš o našich legendách?

Reagovat
smazaný uživatel

třeba o velkým Evženovi

Reagovat
Puskas

Pokud k tomu budu mít příležitost, chci Miru Wiecka, toho Evžena a jeho éru asi též, uvidíme, jak se to vyvrbí.

Reagovat
smazaný uživatel

Evžen by si to zasloužil.

Reagovat
smazaný uživatel

Wiecka rozhodne

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
smazaný uživatel

Mel jsi ho nechat zit v tom, ze je ti 90

Reagovat
Puskas

Ale to se nevylučuje

Reagovat
herbage

Reagovat
Puskas

Dík všem za palce

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem o něm nedávno medailonek na ČT4. Předtím jsem ho neznal, ale hned si mě získal... Víc takových fotbalistů dneska! Jinak článek

Reagovat
vanGomm

V drtivé většině pochází ti nejlepší hráči z těch chudších vrstev.Čím to asi je?Jinak pěkný článek,ostatně jako vždy o podobných fotbalových legendách.

Reagovat
Puskas

Někteří ale ne, to je ta menšina. Jirk Sobotka měl tatu továrníka třeba, pak je pár těch, co mělo otce fotbalistu, ti se též neměli zle, ale většina je z normálních a dříve i z chudobných poměrů.

Reagovat
smazaný uživatel

Jirka Svoboda? to bol ktorý?

Reagovat
Puskas

Sobotka, Svoboda byl Franci. Levá spoj Slávie 30. let, šikovný, technický hráč, nijak extra ale.

Reagovat
smazaný uživatel

Jáj zle čítam... nehral aj na MS 1934 proti Talianom v útoku? Franciho poznám, tlsťoch ako hovado ( ), mal strašne tvrdú strelu, keď chytal v Prahe Zamora, dal mu taký gól, že doslova roztrhol sieť

Reagovat
Puskas

Jo, to je on.

Reagovat
smazaný uživatel

to bol vtedy fantastický tím - Plánička, Ženíšek, Čtyřoký, Čambal - jediný Slovák , Puč, Nejedlý, Svoboda, Krčil

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že Káďa vtedy nebol mladší, ukázal by sa v plnej kráse. Alebo v období MS 1930 bol prakticky na výslní výkonnosti...

Reagovat
smazaný uživatel

pretože u chudobných je túžba presadiť sa a získať uznanie, peniaze, cestovať (v tej dobe to bolo strašne vzácne - myslím spoznávanie nových miest). vlastne ani nepoznám futbalistu, okrem ronaldinha, ktorý by vzišiel z bohatých pomerov...

Reagovat
smazaný uživatel

Chudej kluk přijde domů ze školy, praští s taškou a jde hrát.. Bohatší rodiče "nutili" děti ještě do dalších kroužků..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

No, za mých mladých let bylo plně sídliště děcek, každý něci hrál, třeba na schovku. Dnes žádné děcko neuvidíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Za mých mladých let jsem právě praštil s tou taškou a z fotbalu se dostal až na večeři a když bylo vidět, tak i po ní Ale máš pravdu, ve větších městech to nebývá, spíš na menších, nebo na vesnicích.. Ale pořád ne v takový míře jako jsme to měli my. My jsme nic zábavnějšího dělat nemohli..

Reagovat
Puskas

V létě fotbal, v zimě hokej na betoně, nic jiného.semtam bramborové bitvy z brambor, co byly v rozervaných pytlech za obchodem.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo.

Reagovat
smazaný uživatel

Trřeba jsou dobře schovaný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
centos

Hm, pravda. Pamatuju si, že jsem z okna pozoroval bandu děcek, jak za barákem hrála fotbal. Tak samo na více částech sídliště. A to bylo teprve před 10 lety. Teď to nevídám prakticky vůbec.

Reagovat
smazaný uživatel

Čutávali jsme na plácku za barákem s mladým Podzemským - tenkrát měl balón po kolena, dneska hraje za Znojmo druhou ligu. A takovejch plácků bylo na sídlišti asi pět. Ten náš byl nejlepší, naváželi jsme hlínu, aby tam nestála voda po dešti, zabetonovali jsme si tyčky na branky, já na ně tehdá i sítě upletl (moc nevydržely, slabej špagát a trhaly se, a pořádný lanko zase bylo moc drahý a ani někde čmajznout se nedalo). A v zimě jsme stříkali hadicí z prádelny led - i lajny na ledě jsme měli, protože kdosi někde splašil barvu - kolem dokola mantinely z čmajznutejch stavebních podlážek, prostě super. Dneska je všude pusto a prázdno, až je mi z toho smutno. Jen ty tyčky tam ještě trčí, sice bez břeven, ale stojí, betonem jsme nešetřili... Časy se mění.

Reagovat
kubys

Vždycky jsem se chtěl naučit hrát na piáno. Vždycky jsem si na plácku za barákem sám kopal s míčem, zatímco jsem pozoroval ostatní děti za okny, jak hrají na piáno.

Reagovat
Puskas

No vidíš, a díky tomu jsi te´d na eurofotbalu, a ne na europianu.

Reagovat
centos

sad story bro

Reagovat
Puskas

A svět přišel o dalšího Chopina.

Reagovat
kubys

A já doufal, že tu hlášku někdo zná.

Reagovat
Puskas

z čeho to je?

Reagovat
domingo

Black Books, 2x01 - The Entertainer

nejlepsi dil

Reagovat
Puskas

Tak to vůbec neznám.

Reagovat
cubinho

Velká chyba, líbilo by se ti

Reagovat
Puskas

to je o tom knihkupectví?

Reagovat
cubinho

Jojo. Hlavně je to britské...

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám nejradši ten, jak tam vymýšlejí knížku pro děti

Reagovat
cubinho

Já miluju, jak vyrábí víno. A hned první díl je taky geniální...jako celý seriál.

Reagovat
centos

Aha. Docela fajn seriál, ale nepamatuju si nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Reagovat
centos

U mě vede The Office, jednoznačně.

Reagovat
Puskas

Monty Pythoni.

Reagovat
centos

nope, The Office.

Reagovat
domingo

No whatever, ja ted frcim na Ugly Americans, ale jsi snad prvni clovek co znam co videl Black Books a nezaujalo ho to, nebo minimalne ne natolik, aby si to pamatoval.. to je prave strasny kult, hromada znamych to umi od zacatku do konce uplne zpameti, ja skoro taky..

Reagovat
centos

Jo, já jsem spíš na trapnost (Office nebo jiného Gervaise, Parks and Recreations, Curb Your Enthusiasm), nekoreknost (IASIP, Lucky Louie) nebo komedii s větším reality přesahem (Scrubs). Tedy co se humoru týče.

Reagovat
domingo

Ugly Americans doporucuju na nekorektnost, to je mix Futuramy, South Parku a Family Guye. Strasne dobra vec.. a Lucky Louie me hrozne nebavilo Gervais pry ma neco noveho, kamarad vcera rikal, ze je to genialni..

Reagovat
Tsigi

Louie ten nový( ne Lucky) je geniální

Reagovat
centos

Tipoval jsem to, ale nepřiřadil

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Paradni clanek,opet jsem si doplnil znalosti o nasi legende,diky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Presne som tušil, že napíšeš o ňom. to bol skvelý futbalista, podľa toho, čo som o ňom čítal. patril k najlepším hráčom sveta na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov a takéto legendy si zaslúžia pozornosť Článok fantastický, smiem sa spýtať, z ktorých kníh si čerpal?

Reagovat
Puskas

Ty, co tam cituji, plus třeba Železná Sparta, plus informativně i z dalších.

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatú knihu fotbalu od Macha Milana máš?

Reagovat
Puskas

ćetl jsem , ale enmám. Těch fotbalových mám několik desítek, přestal jsem je kupovat někdy ve dvaceti.

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní článek.. Znát Káďu je povinnost pro každýho Sparťana, bohužel dneska je spousta těch, kteří chodí i do kotle a tohle jméno nikdy neslyšeli

Reagovat
Puskas

Sivok, který se kasal, že je kovaný sparťan, neznal Kvašňáka, tak co chceš po dalších.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel to tak je. Nevím, jak je možný fandit klubu a přitom neznat jeho legendy.Vždyť si to vzájemně odporuje

Reagovat
r.mrazik

skvely!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, čím to je, ale když se mluví o sparťanských legendách, tak si bůhvíproč vždycky bez výjimky vzpomenu na Káďu a Jandu-Očko. Pánové sparťani by měli jejich životy znát zpaměti - minmálně toho Káďu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky.. Na Káďu a Kvašňáka..

Reagovat
Puskas

To je pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,tak on je původem Olomoučan,to jsem nevěděl

Reagovat
smazaný uživatel

chtěl bych tuhle dobu zažít...:-)

Reagovat
Puskas

Nadával bys na ty hráče stejně, jako nadávali tehdy a jako nadáváš spolu s námi ostatními dnes na ty dnešní.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja ani ne, melo to urcite jiny kouzlo ale precejenom to bylo z dnesniho pohledu spis takovy kopani na placku.

Reagovat
Puskas

Z dnešního pohledu, tehdy bys to kvitoval s uspokojením. Navíc plno lidí třeba v 50. letech říkalo, že pravý fotbal se hrál před válkou - ač na něj tehdy nadávali. Byla vidět parádní technika, plno střel, dnes je to příliš atletické. Markantní je to třeba u Brazilců. před 30 lety hráli pohádkový fotbal plný fines, akcí, prostě nádhera, dnes jsou jedni z mnoha atletů a namakaných robotů.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozrejme, ze tehdy to bylo neco jinyho - fotbal se vyviji jako cokoliv jinyho. Zigulik byl taky ve sve dobe vrcholem automobilismu a tezko by si nekdo predstavoval neco lepsiho ...ale i s tim, ze vykony dnesnich sportovcu s dnesima podminkama jsou uplne jinde nez driv, tak je to stejne subjektivni. Asi tak jako nekomu se libi spanelskej styl fotbalu, jinymu zase anglickej.

Reagovat
Filipow

Já ne, když bych si vybral žít v Evropě , kde vládli Němci a byla válka a Evropě , kde Němci vládnou a válka není, tak radši volím druhou možnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký. Fakt. Ten článek ve mě něják evokuje atmosféru té doby. Krásná práce.

Reagovat
smazaný uživatel

100. Pro Káďu a Kvašňáka..

Reagovat
smazaný uživatel

603302785

Reagovat
smazaný uživatel

Káďa to nebere...

Reagovat
Puskas

Jo to je číslo , to mi nedošlo, já myslel, že nějaká šifra.

Reagovat
rufus

Díky za článek.

Železná Sparta.

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek někde jsem zase četl, že Káďa šel do Sparty jen protože mu nabídli kopačky na trénink Jinak pár let před Káďou hrál ve Spartě a později ve Vídni hráč co měl 100m za deset vteřin a goly dával zásedně do šibenice střelou od pravé lajny ale bohužel si nemůžu vzpomenout kde jsem to o něm četl..

Reagovat
smazaný uživatel

Alfréd Schaffer?

Reagovat
rufus

Jan Košek byl taky hodně rychlej. Ale ten nehrál ve Vídni, no a ve Spartě hrál vlastně jen chvíli, nejdelší část kariéry strávil ve Slavii.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si právě nemužu vzpomenout na to Jméne ale vím, že hrála Víden dala gol a někdo řekl to není možný takhle dává goly jen xx a od tyden před tím přestoupil.. chtěl bych videt hrát třeba Ronalda na trávníku kde by si zlomil nohu i mamut v kopačkách co maj stříh jako gumovka...

Reagovat
Puskas

Uridil?

Reagovat
rufus

takže asi to byl ten Košek a jen sis to trochu popletl. O Koškovi bylo kdysi na stránkách Sparty krátký info a tohle je úryvek, řekl bych že tohle máš asi na mysli:

"...Například vedoucí sparťanských atletů Rudolf Rudl jej chtěl přetáhnout mezi atlety poté, co v závodech na 100 yardů, 100 metrů a 200 metrů, pořádaných Spartou, porazil suverénně a bez jakéhokoliv tréninku celou naši tehdejší atletickou špičku. Zmínit při vzpomínkách na Koška můžeme i nejlepšího evropského brankáře prvních let minulého století, rakouského Pekarnu, který při utkání své First Vienny proti Spartě nemohl pochopit čím to, že dostal tolik gólů od jednoho hráče. Po zápase říkal: „Něco takového dokáže jen jediný hráč na světě - Košek. A ten je přece ve Slavii!" Jenda Košek však byl tou dobou už nějaký ten týden ve Spartě, což však rakouští fotbalisté nevěděli. I přesto ale podvědomě tušili, s kým mají tu čest. Dochovaná čísla uvádí, že během své kariéry vstřelil v 296 utkáních dnes jen těžko představitelných 804 branek..."

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem téhož názoru. O Honzovi Koškovi bylo známo, že je hodně rychlej (stovka za 11 vteřin), měl ohromnou pumelici. Za Spartu jednu sezónu hrál, zbytek strávil ve Slavii a kdyžv roce 1913 ukončil kariéru, tak Slavia začala na čas trochu upadat. Nevím o jiném hráči, který by v té době aspoň nějak podobně odpovídal popisu, takže se pan předseda nejspíš trochu zmýlil. Koneckonců s Koškem už žádnej dobrej kšeft neudělá, takže mu tu drobnou neinformovanost můžeme klidně odpustit.

Reagovat
rufus

Musel to být neskutečný hráč. Jeho střelecká bilance hovoří sama za sebe. A mě snad ještě víc udivuje ta neskutečná rychlost. V době, kdy světový rekord na 100 metrů měl hodnotu 10,5, uběhl stovku za 11 vteřin! Neskutečný.

Reagovat
rufus

Možná jsem málo použil slovo "neskutečný".

Reagovat
smazaný uživatel

Pan předseda vypil litry svařáku a místy temno moc děkuji za opravu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Docela pěkný a hlavně zajímavý článek, jen slova jako maník či magor mi tam působí trochu rušivě, ale je to tvůj styl. Káďa musel být velký borec, škoda že jeho i další řadu našich skvělých hráčů v čele s Masopustem jsem nezažil..no a taková slova chvály z úst SB svědčí o Káďově mimořádnosti.

Reagovat
Puskas

Podobný problém s některými slovy občas někdo má, zvláště když je používám i u životopisů svatých. Beru to tak, že píšu o běžných věcech, lidech, proto obyčejný jazyk, jakým se normálně baví lidi mezi sebou, jsem proti knižnímu patosu, který ty lidi odlidšťuje.

Reagovat
Josifek

Tak jasně že ti lidé byli normální obyčejní smrtelníci z masa a kostí, zvláště pak fotbalisté, kteří se sami určitě nevyjadřovali nějakým vybraným knižním způsobem, mně to tam fakt ale moc nesedí, ale je to detail..

Reagovat
Puskas

Takto: v dílčích případech to někdy určitě může nesedět, užiju-li to nevhodně, což neříkám, abych se snažil zalíbit, ale jako fakt. Možná jen na to nejsi zvyklý, na ten styl, nedovedeš si představit, jaké problémy mají někteří, když tak píšu o těch svatých a napíšu třeba, že sv. XY byl prcek (měřil 160 cm).

Reagovat
smazaný uživatel

Ty píšeš do toho časopisu o náboženství, viď? Zrovna nedávno jsem si na tebe vzpomněl, dostala se mi do ruky knížka o historii inkvizice , zajímavý čtení.

Reagovat
Puskas

Mráček? Malý? Dost dobré věci vycházejí v Polsku. A má bývalá holka psala bakalářku na toto téma, pomáhal jsem jí s těmi poskými texty, takže mám o věci solidní povědomí. Dost mě tehdy překvapilo, jaké to doopravdy bylo, ač jsem věděl, že to nebylo takové, jak se prezentuje v našich učebnicích. A má činnost - no, máme farní zpravodaj a přispívám do zhruba ještě tří jiných časopisů.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to od ruského autora Griguleviče, zatím jsem si četl jen o procesu s templáři. Ale vypadá to velmi slibně.

Reagovat
Puskas

Dobrý je i ten Radomír Malý nebo Mráček - jméno si teď nevzpomenu. Ale fakt mě /u těch polských knih/překvapilo, že třeba do kolonky mučení se zapisovaly i případy, kdy vyslýchaným byly mučící nástroje jen ukázány, nebo různé druhy trestů /např, něco na způsob domácího vězení/ ve špan. inkvizici.

Reagovat
smazaný uživatel

To byl podle všeho běžný postup, že vyšetřovanému byly mučící nástroje nejdříve ukázány. V případě, že se nepřiznal, nebo že vyšetřující inkvizitor neposoudil kacířovo doznání za dostačující, tak došlo na mučení.

Reagovat
Puskas

Jo, ale že se to započítávalo do těch análů jako mučení, z čehož pak pro dnešní dobu vycházejí čísla, jimiž kdekdo operuje. Navíc i to mučení - nesměla téct krev, mohlo být nanejvýš jednou a po dobu půl hodiny, dotyčný nesměl být zmrzačen. Většinou se natahovalo do výšky na provaz - sice žádná radost, ale zas to staví do jiného světla, než jak nás to učili.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono se to ale moc nedodržovalo. Mučením z nich vyrazili i prohlášení, že je nikdo nemučil.

Reagovat
Puskas

No, přiznání muselo být ještě jednou potvrzeno další den před komisí - tentokrát už bez mučení. Ale samosebou že vždy záleželo na daných jedincích. Ale třeba konkrétně ten inkvizitor, co ho má Eco ve Jménu růže byl prý úplně opačný, ne takový blázen, jak je v té knize.

Reagovat
smazaný uživatel

To se stávalo často v procesech s templáři, že odvolali svá přiznání. Což mělo za následek další mučení. Myslíš Bernarda Gui? Pokud vím, tak obraz, jakým byl vypodobněn ve Jménu růže odpovídá realitě. Ale zřejmě to nebyl takový pošuk jako Tomáš Torquemada. To bylo sadistické hovado numero uno.

Reagovat
Puskas

No právě - Tomáš podle jiných knih, stejně jako celá šp. ink. byli jiní. On byl židovský konvertita, který se snažil obracet na víru Židy,a to mu v očích těch, co píší dějiny, přitížilo. Dost se historici opírali o čísla jednoho zběhlého kněze z poč. 19. stol. A ano, Bernard Gui - čísla prý mluví jasně - má na svědomí "jen" jeden rozsudek smrti.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme, co se o něm dočtu té knížce. Torquemada šel po židech jak slepice po flusu. A ti konvertité na tom byli prakticky ještě hůř než ti co zůstali věrní své původní víře.

Reagovat
Puskas

Tak tam je třeba vnímat postavení Židů v tehdejší státní správě, bylo jich tam hafo a díky lichvě, která byla církví striktně zakazována, nybývali pozic a majetk, čehož zneužívali. Ale celou věc musíš chápat jako boj o duše věřících, i mnozí nevěřící historikové píší, že tehdy chápali lidé heretiky jako my sned teroristy. Ale to je na delší povídání. Zkus si přečíst toho R. Malého nebo Mráčka, stručné a dobré.

Reagovat
smazaný uživatel

A jak se ta knížka jmenuje? No, o tomhle problému je známé dílo o libře masa, že ? Mimochodem, podobně jako za nácků mělo pronásledování židů taky ekonomický důvod. Škatule Isabela potřebovala prachy na válku s muslimy, a proto škubala židy. Potvora .

Reagovat
Puskas

Dívej - tam ta ekonomika u inkvizitorů nehrála roli, oni nedostávali z majetku odsouzených nic, jim šlo povětšinou opravdu o věc duše.Jinak mám tu diplomku v elektronické podobě - zajímavé počtení. Malý - Je dovoleno bránit inkvizici, Mráček - Upalování čarodějnic a inkvizice: mýtus nebo skutečnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já jsem četl něco úplně jiného. I když, třeba Torquemada si pro sebe určitě nic nenechával, byl to asketa. Ale majetek konfiskovala církev.

Reagovat
Puskas

No, tam to šlo spíš do rukou králů - vidíš, zajímavé, jak historikové píší odlišně. V tom asketovi se však shodnem, to byl, ale i tu jde o to, jak to kdo podává.

Reagovat
smazaný uživatel

Do rukou králů...jak kdy. Z něčeho se musely budovat kláštery a posilovat papežská moc. Samozřejmě, že králové si také nahrabali, příklad jsme tu zmínili, Isabelu Kastilskou. Zkus tu knížku, o které jsem tu psal. Já se pokusím v budoucnu dostat k těm, co jsi doporučil ty mě. Mimochodem, nějaký román s tematikou inkvizice bys na skladě neměl?

Reagovat
Puskas

Pokud jde o To Španělsko, tak to bylo až příliš suverénní a blokovalo třeba stížnosti vyslýchaných směřující k papeži - což byla výsada vyslýchaných. Právě že až to dostávaly do rukou církevní instituce - ty procesy - tak to nabývalo zákonosti. Román se mi teď nevybavuje, ale můžu Ti poslat tu bakalářku - kde to je dobře shrnuto, včetně tech polských věcí.

Reagovat
smazaný uživatel

Messi,Ronaldo, Xavi,Iniesta... vem je čert, takovýhle hráči už nikdy nebudou!

Fantastický článek

Reagovat
semiš

Jen tak dám s podobnýmy články

Reagovat
smazaný uživatel

Přečteno celé. Nezaslouží si nic menšího, než úctu nás všech

Reagovat
smazaný uživatel

tvl schválně zahodit penaltu když byla odpískána neprávem BOREC

Reagovat
smazaný uživatel

skvely clanok.........nevedel som o kadovy ale ked som to cital hoci bol cech vtedy cechoslovak tak som bol neviem asi hrdy alebo neviem proste som mal dobry pocit musle to byt velky borec

Reagovat
smazaný uživatel

Tyto historické články mám rád a jiz dlouho o tomto hraci vim ze byl ikonou...

Reagovat
Keeper117

Jeho novodobý nástupca je Bořek Dočkal...neviem prečo ale strašne sa mi podobajú obaja také trochu primadony ale géniovia

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele