DIDIER DROGBA

18.11.2006, 12:54
Aktuality
Skvělý útočník nebo jenom další přeceňovaný hráč? Tato otázka se s Didierem Drogbou táhne od jeho vstupu na území Anglie. Spousta lidí ho nemá ráda za jeho styl hry a často ho nazývá podvodníkem, jeho poslední výkony je ale možná donutí změnit názor a zapamatovat si ho jako hráče střílejícího tři branky za zápas, či muže utkání, který o osudu duelu rozhodne jedinou trefou...

Oba výše jmenované počiny se 28letému fotbalistovi podařily v rozpětí několika dní. Před týdnem nejprve hattrickem sestřelil Watford, ve středu pak jedinou brankou zajistil Pobřeží slonoviny výhru v přátelském utkání proti Švédsku.

Didier Drogba se narodil 11. března roku 1978 v Abidjanu, většinu svého života však strávil mimo území své rodné země. Už v raných letech ho "adoptovala" ekonomicky mnohem silnější Francie, která mu dávala možnost vydělat více peněz a ukázat jeho fotbalový talent. Druhou věc začal naplňovat již jako náctiletý během angažmá v druholigových týmech Levallois a Le Mans. Brzy mohl přijít první velký přestup. Jeho talentu si všimli v PSG a silového útočníka chtěli přetáhnout na svou stranu, jenomže Drogba dal přednost možnosti zůstat v Le Mans, kde také podepsal svůj první profesionální kontrakt. Tou dobou mu bylo teprve devatenáct.

Ve své první sezóně zaznamenal na tak mladého hráče velmi slušných sedm branek. Trápila ho však zranění a hodně ho zasáhlo rovněž odvolání trenéra Marca Westerloppa, jehož nahradil Thierry Goudet. Tento tah mu další setrvání v klubu otrávil a za každou cenu chtěl odejít. Přání změnit zaměstnavatele se mu splnilo v roce 2002, do sestavy si ho vytáhl tehdejší kouč Guingampu Guy Lacombe a Drogba tak dostal poprvé šanci zahrát si v Ligue 1. A vedl si skvěle. V Giungampu strávil rok a půl a během jediné celé sezóny v jeho dresu dokázal nasázet 17 branek, pomohl svému týmu k celkové sedmé příčce a bylo jasné, že se co nevidět bude znovu stěhovat.

Bitvu o stále ještě nadějného fotbalistu nakonec vyhrál Olympique Marseille, který za jeho služby musel zaplatit šest milionů eur. Teprve tady se Drogba z prakticky neznámého fotbalisty změnil v mediálně výraznou osobnost. Pomohly mu k tomu především výkony v Poháru UEFA, v němž francouzský klub dotáhl až do finále, kde Olympique podlehl Valencii.

Ani v Marseille se ale Drogba příliš dlouho neohřál. Velké věci se v té době děly v Chelsea. Londýnského klubu se tehdy ujal Roman Abramovič a díky svým milionům začal na Stamford Bridge přivádět hvězdy, mezi nimiž nechyběl ani reprezentant Pobřeží slonoviny. Na konto Marseille putovalo v létě roku 2004 rekordních 24 milionů liber.

První sezónu Drogba rozhodně nezklamal, na druhou stranu však nezazářil, jak se na nejdražšího hráče Chelsea čekalo. Tým vedený Jose Mourinhem poprvé po padesáti letech dobyl titul v Premier League, k čemuž Drogba přispěl deseti góly. Dalších pět přesných zásahů přidal v tažení Ligou mistrů a jednou se trefil rovněž ve finále Carling Cupu proti Liverpoolu. Sečteno, podtrženo, Drogba se v 41 zápasech v modrém dresu radoval z 16 branek.

Start do následující sezóny se Drogbovi vydařil skvěle. Dvěma góly pomohl Chelsea k vítězství v Community Shield nad Arsenalem, brzy poté však přišel moment, který na něho uvrhl stín. V ligovém duelu proti Manchesteru City (2:1) zaznamenal obě dvě branky svého mužstva, jedna z nich však platit neměla. Drogba si před jejím dosažením evidentně pomohl rukou a když nesportovní chování nepřiznal ani v pozápasovém rozhovoru pro BBC ("Někdy filmuji, někdy ne"), začalo se mu říkat podvodník a nic na tom nezměnila ani změna jeho tvrzení na: "Nepodvádím, hraji svoji hru."

Buď jak buď, i druhý rok na Stamford Bridge zakončil Drogba titulem a na konci sezóny si navíc zahrál na mistrovství světa. V kvalifikaci na šampionát byl nejvýraznější postavou týmu Pobřeží slonoviny, když dal devět branek v osmi zápasech. Trefil se i na samotném turnaji, jeho gól proti Argentině však měl v konečném účtování pouze punc korekce výsledku (1:2). Africký tým předváděl na šampionátu pohledný fotbal a ve svém závěrečném vystoupení se dočkal premiérové výhry. Drogba si ale v tomto duelu nezahrál, v úvodních dvou vystoupeních inkasoval dvě žluté karty a vítězství svých spoluhráčů nad Srbskem s Černou Horou (3:2) sledoval pouze v civilu z lavičky.

Rovněž čtyři měsíce před MS v Německu se Didier stal smutným hrdinou reprezentace. Na Africkém poháru národů nejprve v semifinále jedinou brankou rozhodl duel s Nigérií. Finále proti Egyptu pak přineslo bezbrankovou remízu a o novém šampionovi "Černého kontinentu" tak musely rozhodnout pokutové kopy. Drogba neuspěl a následně jenom smutně sledoval radost pořadatelské země z triumfu.

Některé hořké okamžiky z loňské sezóny si ale plně vynahrazuje v ročníku 2006/2007. Po příchodu Andreje Ševčenka z milánského AC měl být v Chelsea útočníkem číslo dvě, jenomže je tomu přesně naopak. Ukrajinskému kanonýrovi se zpočátku příliš nedařilo a je to právě Drogba, na němž stojí ofenziva "Blues". S osmi góly kraluje kanonýrům v Premier League a na první příčce se vyhřívá rovněž v tabulce střelců Ligy mistrů, kde s ním drží krok pouze Kaká. Při tradičně vynikající defenzivě a lepšící se formě Andreje Ševčenka tak má Chelsea letos velkou šanci splnit svůj velký sen – vyhrát konečně Ligu mistrů.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Já myslím, že je to velmi kvalitní útočník a vždy byl

Reagovat
HOST*DonPedro

Autor clanku pise: "Před týdnem nejprve hattrickem sestřelil Watford, ve středu pak jedinou brankou zajistil Pobřeží slonoviny překvapivou výhru na půdě Švédska. "

Co se tyce zmineneho utkani proti Svedsku, tak je tvrzeni, ze se hralo na pude Svedska zcela zcestne. Utkani se hralo na neutralni pude ve Francii. A jak znamo, ve Francii hraje spousta hracu z Afriky, tudiz bych rekl, ze se mohli jako domaci citis spise hraci Pobrezi Slonoviny. Dale by se dalo smele polemizovat s nazorem, ze Drogba zaridil prekvapivou vyhru ... co jsem mel moznost sledovat, tak pro vetsinu lidi by bylo spise prekvapeni, kdyby vyhralo Svedsko.

Reagovat
HOST*autor

o tom, že se hrálo ve Francii, jsem nevěděl, díky za upozornění, opravim

Reagovat
HOST*

Jeden z nejlepších útočníků na světě v současné době. Ale ta jeho povaha, ta je slušno řečena zvláštní.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
HOST*rotak

Jeden z nejlepších světových útočníků a zároveň jeden z největších simulantů...

Reagovat
smazaný uživatel

MAm na to podobny nazor i kdyz musim sportovne uznat ze posledni dobou prevazuje spis ten utocnik nez simulant, ale i tak na Eto'a stale nema, protoze Eto'o je a bude nejlepsi fotbalista Afriky !!

Reagovat
Shevchenko

no tak to bych se HADAL !! Povahově je na tom Eto'o ještě hůř (Nadává když je střídán, Nadává Gudjohnsenovi). No a v současnosti (Neberu na ohled to jeho zranění) je Drogba lepší

Reagovat
smazaný uživatel

Predpokladam, ze sa ho niekto opytal na jeho nazor na svojho kolegu a on, ako je zvykom, bol uprimny a povedal, co si mysli. Nevie aky to ma dopad na Eidura, ale mne osobne sa vyjadrovanie tohto nazoru paci viac, akoked Beranek sedi v studiu a chvali "kazdeho". To len ako priklad, ktory ma ako prvy napadol.

Reagovat
smazaný uživatel

s tou povahou... dneska sem videl dokument o pelem, a to taky nebyl nakej svatousek....

Reagovat
smazaný uživatel

tady se ale ani nebavime o povaze ale o schopnostech, a nikdy nevi clovek co ten dotycny opravdu rekl a jak si to upravili novinari talk to bych sem netahal.. Drogba je u me namyslenej simulant

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.fbtz.com/forum/

Mozno tu stranku uz poznate, ale ak nie, tak doporucujem.

"Classic Matches & Documentaries"... Barcelona proti Man.Utd. a desiatky dalsich. Mnam.

Reagovat
HOST*Peťan

tak o tom není pochyb..dalo by se o něm napsat jen to nejlepší a bylo by toho strašně moc.. je to prostě nejlepší útočník !!!!

Reagovat
HOST*Thomick

Nezapomněl si na henryho

Reagovat
HOST*El_Cid

nikdy sem ho moc nemusel, ale na MS sem ho hodne sledoval a dost sem zmenil nazor. myslel sem, ze je to takova ta primadona, ale makal, drel, vracel a vzdycky odbehal cely zapas. skely nasazeni

Reagovat
HOST*luisao

Drogba, Henry, Eto' o jsou tři nejlepší útočníci. Jsou to hráči, kteří si vezmou odpovědnost na sebe. Murinho jednou tak v šatně nadhodil a koho dáme ¨do útoku a Drogba na to v útoku hraju já - vystačím si sám. A v tom zápase dal 2goly ale jinak je to docela simulant. Fakt nechápu Villu jak tam může držet pseudoútočníka Baroše - to hovado nemá ani na 2.bundesligu, říct že baroš je útočník, je znevážení slova útočník. Hlavně dě.ky a auto - to ho baví, ale fotbal ten neumí.

Reagovat
antimadrista

Fuck off Drogba.

Reagovat
Shevchenko

Fuck off antimadrista.

Reagovat
HOST*Thomick

....že sem nikdy chelsea neměl rád, nikdy mít nebudu, ale drogba se mi letos, i přes některé nedávné zbytečné hvězdné manýry, celkem zamlouvá. Určitě je to dobrý útočník ale prohlášení mourinha že letos nemá konkurenci jsou přeci jen trochu silácké.

Reagovat
smazaný uživatel

..len na doplnenie, aby človek úplne pochopil jeho veľkú osobnosť, je dobré povedať, že je to inteligentný človek a starostlivý otec troch detí. To možno tiež dokreslí, aká osobnosť je to medzi spoluhráčmi.

Ja osobne si myslím, že teraz momentálne lepší útočník na svete nie je.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele