Den, kdy stadión Santiaga Bernabéua povstal

19.11.2015, 20:55
Názory a komentáře
Neymar se chystal na testy do Realu Madrid, Lionel Messi soupeřil s Robinhem (sic!) o pozici největšího talentu ve Španělsku, diskuze na Eurofotbalu byly stále údernější a Ronaldinho tvořil historii na Santiago Bernabéu. Psal se zkrátka devatenáctý listopad roku 2005.

Existuje celá řada soubojů, které si nárokují status největšího fotbalového klání na této planetě, ať již s větším či menším opodstatněním. Tak např. můžeme zmínit italské Derby de la Madonnia, jihoamerické el Clásico, případně glasgowské derby mezi Celticem a Rangers a nejspíše by se našlo i pár věru otrlejších jedinců, kteří by do uvedeného seznamu zařadili i střetnutí Manchesteru United a Liverpoolu nebo dokonce Arsenalu a Tottenhamu. V každém případě není pochyb, že mezi žhavé favority na titul největšího fotbalového zápasu světa patří i španělské el Clásico, tedy utkání mezi FC Barcelonou a Realem Madrid.

O vzájemné rivalitě mezi cules a merengues by se dalo napsat mnohé a nemuseli bychom přitom nutně zůstat u fotbalu. Dalo by se hovořit o trofejích, které si mezi sebou rozdělili, o potupách, jež si navzájem nadělili, nebo o hráčích, kteří se dopustili té největší možné zrady a stihli za svou kariéru obléci modrovínové i bílé barvy. Na desítkách příkladů z minulosti bychom si mohli ukázat, jak velká nevraživost mezi pýchou Katalánska a královským klubem z Madridu panuje. Leč někdy, jen zcela výjimečně, se objeví hráč, který svou genialitou promění fotbal v umění tak dokonalé, že se mu neubrání ani ta největší rivalita. Tak tomu bylo i na den přesně před deseti lety na stadiónu Santiago Bernabéu v Madridu.

Deset let je pro fotbalového fanouška doba, za kterou se obvykle jeho vztah ke klubu, který si zvolilo jeho srdce, promění. Mění se způsob, jakým výsledky svého klubu sleduje (kolik z nás začínalo na teletextu?), i to, jak na tyto výsledky reaguje. Platí přitom, že až na výjimky je deset let doba natolik dlouhá, že se reakce na fotbalové dění spíše umírňuje, což se často přičítá různým vnějším faktorům a změnám, kterými fotbal prošel ("To tehdy se hrál ještě jiný fotbal!"; "Puyol by ty primadony srovnal do latě"; "Raúl bude navždy jedinou sedmičkou Realu Madrid.")

Ano, časy se mění, ale co obvykle přehlížíme, že se zejména měníme my, fanoušci. Je logické, nevyhnutelné a správné, že pro každého milovníka sportu bude nejvýznamnější ta generace hráčů, na které vyrůstal. Lidská mysl je tak nastavena, v mládí hledáme vzory, které chceme následovat a k nimž si vytváříme vztah trvající leckdy celý život, dávno poté, co náš dětský hrdina zmizel z televizních obrazovek a jeho kartičky z místních trafik. Srovnáváme-li pak současnou generaci hráčů s tou, která prosvětlovala naše dětství a mládí, nemůžou nikdy současníci vyhrát, neboť ta starší generace má jednu výhodu, kterou nic nepřekoná. Když na ni vzpomínáme, vzpomínáme zároveň na dřívější časy, které se tak často zdají lepší než časy dnešní (což samozřejmě souvisí se selektivní pamětí, ale také s tím, že obvykle je dětství skutečně tou nejšťastnější fází života). Současní fotbalisté přitom můžou být stále stejně kvalitní a sympatičtí a fotbal stále stejně krásný. Ale my už zkrátka nejsme těmi, kým jsme byli (Pablo Neruda).

Onen dětský fanoušek v nás nicméně neustále zůstává a vždy se ozve, pokud mu kdokoli začne jeho romantizovaný obraz minulosti narušovat. A tak se mnozí nikdy nesmíří s tím, že se na youtube objevují videa, v nichž si někdo dovolí srovnávat pravého Ronalda s jeho lacinější verzí z Portugalska, případně že někoho vůbec napadne, že by Neymar mohl být z poloviny tak dobrý, jak býval Ronaldinho. Samozřejmě by se mohlo jít ještě o další generace dozadu, a proto např. já budu vždy považovat za největší křivdu, že existuje určité procento lidí na této planetě, kteří nepovažují Romária za nejlepšího útočníka všech dob. Je však zřejmé, že názory na historii se u různých generací fanoušků budou lišit, a tak nám nezbývá, než alespoň při každé možné příležitosti připomenout, jak úžasný fotbal "v naších dobách" byl.

A el Clásico z 19. listopadu 2005 skutečně úžasné bylo. Barcelona měla právě za sebou první úspěšnou sezónu po pěti letech a její fanoušci toužili po nastolení dlouhé vlády, která by odčinila roky strádání a vyrovnala se slavnému Dream Teamu Johana Cruijffa z devadesátých let. Nebyl přitom žádný rozumný důvod se domnívat, že by tomu tak nemělo být, kádr barcelonských byl skutečně vynikající a v nejlepších letech. Dopředu i dozadu skvěle fungující záloha Xavi - Deco (byť zrovna Xavi byl převážnou část sezóny 2005/2006 zraněný a nahrazovali jej Iniesta a Van Bommel) podporovala ničivé trio Ronaldinho - Eto’o - Messi, kterému fanoušci přezdívali R. E. M. a které slibovalo dlouhé roky barcelonské dominance ("R. E. M." se za pár let proměnilo v "MVP" a následně v "MSN" zatímco vedle v Madridu mají "BBC", je asi nejvyšší čas si připustit, že se nám to trochu vymklo z rukou). Celý katalánský orchestr měl na starosti Frank Rijkaard, v němž spolu s Ronaldinhem blaugranas spatřovali zachránce, který slavný klub osvobodil z vlády temna.

V Realu Madrid, který měl za sebou dvě po všech stránkách neúspěšné sezóny a ani v té probíhající nebyl v ideální formě, už tak veselo nebylo. Trenéři se měnili jak na běžícím pásu (ostatně tehdejšího lodivoda Vanderlei Luxemburga právě i kvůli propadáku proti Barce brzy nahradil López Caro) a do zálohy se stále marně hledal "nový Makélélé", kterým skutečně nebyl Gravesen, a dokonce ani Pablo García. A když bychom se posunuli trochu do budoucnosti, tak jím samozřejmě nebyli ani Mahamadou a Lass Diarrové. Na druhou stranu klub z hlavního města měl mezi tyčemi Ikera Casillase, který se právě dostával do nejlepších let, v útoku lítala, byť poněkud splašeně, tehdy největší brazilská naděje Robinho a čerstvou posilou do obrany byl jistý Sergio Ramos.

Barcelona sice měla všechny trumfy v rukou, ale zápas se hrál na Santiago Bernabéu a v clásicu jsou favoritem vždy domácí, ostatně jen rok předtím merengues vyhráli domácí el Clásico přesvědčivě 4:2. Ale tentokrát tomu mělo být jinak. Barcelona byla po většinu zápasu lepší, ve vynikající formě se prezentoval Lionel Messi - což se pro následujících deset let stalo ustálenou zvyklostí, přičemž se dá říci, že právě tento zápas představoval první skutečný záblesk podle mnohých nejlepšího hráče všech dob na velké scéně. Právě po akci argentinského génia padl první gól, který bodlem vsítil Samuel Eto’o, bývalý hráč Realu Madrid, a do kabin se šlo za pro domácí ještě relativně přijatelného stavu 0:1. Ta legendární část zápasu se odehrála ve druhém poločase. Jejím hlavním aktérem byl, jak už bylo řečeno, Ronaldinho. Hráč, který byl pro svůj styl hry i vystupování oblíben snad na celém fotbalovém světě s výjimkou bílé části Madridu. Avšak právě tam se mnozí poklonili jeho genialitě. Brazilec byl vynikající celý zápas, skutečnou magii ovšem ukázal zejména ve dvou velmi podobných momentech, kdy pokaždé převzal míč v uctivé vzdálenosti od brány na levé straně hřiště a rozhodl se, že by bylo vhodné vsítit pár gólů. Dvakrát si proto pohrál s Ramosem (tuto Ronaldinhovu zálibu po něm krátce nato převzal Messi a zdá se, že určité zalíbení by v této činnosti mohl do budoucna nalézt i Neymar) a s kýmkoli dalším, kdo měl snad v úmyslu mu jeho plán překazit, a předvedl, jak může být fotbal nádherný. Právě po druhém gólu mnoho fanoušků domácích povstalo a Brazilci zatleskalo (zatímco jiní nadávali). Byl to výjimečný zápas a výjimečný moment, v němž jakoby Ronaldinho zhmotnil veškeré své přednosti a přinutil soupeře otevřeně rezignovat a uznat nadvládu nenáviděného rivala. Dominance Barcelony vedené Ronaldinhem byla ve druhém poločase nesmírná a konečný výsledek mohl být pro Real Madrid ještě daleko děsivější, než nakonec byl.

Jak po druhém Ronaldinhově gólu uvedl jeden z komentátorů španělské televize, nejhorší pro Madrid nebyl fakt, že dostal třetí gól, ale to, že ještě zdaleka nebyl konec utkání. Dodnes se ostatně traduje, že Deco po konci zápasu svým spoluhráčům vynadal, že závěr vypustili, ačkoli mohli svému odvěkému rivalovi uštědřit i větší výprask. Barcelona každopádně zvítězila 3:0 a udělala rázný krok k obhajobě mistrovského titulu, a jak se mnozí mylně domnívali, i k potvrzení nové zlaté éry.

Dne 19. 11. 2005 tak FC Barcelona a zejména Ronaldinho předvedli ve španělském hlavním městě výkon, na který se nezapomíná a který navždy zůstane ve zlatém fondu katalánského velkoklubu. A ačkoli se od té doby Barce podařilo vyhrát v madridském chrámu i vyšším rozdílem, získat si opětovně uznání fanoušků úhlavního nepřítele se jí již nepodařilo a pravděpodobně dlouho nepodaří.

Kdo by čekal, že tento tým, na první pohled tak silný, následující dvě sezóny upadne do herní i výsledkové krize, z níž ji až v roce 2008 vyvede Pep Guardiola, a to mimo jiné tím, že se někdejšího hrdiny Ronaldinha hned na první tiskové konferenci nemilosrdně zbaví...

Ronaldinho tedy v roce 2008 z klubu odešel, ale ve vzpomínkách fanoušků zůstal a zůstane navždy, spolu se svým věčným úsměvem, nekonečnou herní fantazií a radostí, kterou celému Ciudad Condal týden co týden daroval. Nejlepším barcelonským hráčem všech dob je bez diskuze Messi (protože lépe už fotbal praktikovat nejde), ale byl to Ronaldinho, kdo Barcelonu znovu naučil se smát, a to právě díky výkonům, jakým byl i ten před přesně deseti lety. Za to vše mu patří dík a za to vše mu patří, aby byly jeho schopnosti a výkony všem novým fanouškům neustále připomínány. Bylo by totiž mimořádně nespravedlivé, aby u nové generace fanoušků Ronaldinho upadl v zapomnění. Byla by to ostatně i pro ni nekonečná škoda...

Autor: články čtenářů / Petr Kilian

Komentáře (462)

Přidat komentář
ACSMan

Moc hezký článek

Ronaldinho byl neskutečný čaroděj radost koukat byla o level výš než u messiho a Ronalda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
shitcool

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím se vším, až na ten level radosti koukání..Ronaldinha jsem v tý době obdivoval a těšil se na něj zápas co zápas ( snad ještě před rokem 2005, nevím přesně, ale vim že sem v tý době...ano já(!!)...neměl moc rád Messiho, přišel mi hrozně ubrečenej a tehdy ještě občas i měl herecký ántré po kontaktech ..bylo to někdy v té době, kdy hrál Messi poprvé LM myslim proti Celticu)...já vlastně začal fandit Barceloně při nástupu Ronaldinha....

No, ale mě osobně Messi těší víc...baví mě koukat na každej jeho dotyk s míčem, každej jeho pohyb (miliju ty jeho klamný pohyby, který mimochodem jsou podle mě základ jeho úspěchu, protože on dokonale umí pracovat s pohybem svýho těla a i má nastudovanej pohyb těla soupeře a jestli hráč zvládá todle, pak je to polovina úspěchu jak někoho obejít), vidim v něm téměř dokonalost v každý činnosti, co na trávníku dělá. To jsem prostě u Dinha neviděl tak enormě a ikdyž dělal efektnější kličky, na první pohled a pro většinu, mě prostě celkově baví víc Messi a troufám si říct, že díky němu mě baví celkově fotbal o mnoho víc, než bez něj

Reagovat
smazaný uživatel

teda troufám...to je fakt..chtěl jsem říct že si troufnu tvrdil že až 2x tolik, co mě bavil kdysi když ještě nehrál. A joo, zažil sem éru Zidana, Ronalda, Rivalda a všech těhle věčně opěvovanejch a vim že byli dobří, ale nebavili mě zdaleka tak jako 8 let Messi a v 90% zápasů.

Reagovat
insane

už 10 let? uff

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alcantara

sialene

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ten zápas si pamatuju jako by to bylo před týdnem... jojo letí to

Reagovat
raduinho

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Ked si to zoberes tych 2015 rokov co ubehlo tak to je par dni... 735 475 dni lol..

Reagovat
smazaný uživatel

V 359 753. dni po Kristovi zalozili Prahu

Reagovat
smazaný uživatel

29. február

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem pyšný na Barcelonu, že dnes má dva nejlepší hráče světa.

Ronaldinho je obrovská legenda a velký hráč

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
misinho7

boze s tymi dvoma najlepsimi hracmi to budes tu kazdy den omielat? ...oficialne zatial nema ani jedneho najlepsieho a neoficialne pravdivo iba jedneho najlepsieho... za tento rok

Reagovat
smazaný uživatel

já chápu tvou frustraci z ronaldových výkonů

Reagovat
REPLIKATOR

Messi a Neymar?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mathieu a Ter Stegen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo a Bale?

Reagovat
Aldeano

A po konci utkání tleskal Santiago Bernabé právě Ronaldinhovi. A zaslouženě, na ten zápas se dá těžko zapomenout.

Reagovat
Aldeano

*Tedy tleskalo. Santiago už ne.

Reagovat
Aldeano

Kily

Reagovat
alcantara

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

Reagovat
-Carles-

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Spalovač šancí

Gonzalez

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

nice

"..nejspíše by se našlo i pár věru otrlejších jedinců, kteří by do uvedeného seznamu zařadili i střetnutí Manchesteru United a Liverpoolu."

Reagovat
fantomas

Lacinější no

Reagovat
bbbauch

Reagovat
Serg!o

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
Usty

To hodně...

Reagovat
Ritchie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
technecium

Reagovat
Rarášek

Reagovat
alcantara

Krasne napisane Ramos na kolenach ako poslusny psik...Ako by to bolo vcera Primere podobny typ clankov strasne chyba.

Reagovat
smazaný uživatel

urcite mnohi by sa potesili keby podobne clanky, statistiky a sumare ako ma PL vychadzali aj pre PD, momentalne rebrickovo suverenne najsilnejsiu ligu sveta.

Reagovat
drussbarb

Není,kdo by je psal,bohužel.

Reagovat
blaugrana

Neskutočný zápas to bol. A tie dresy, čo Barca obliekala boli najkrajšie v celej histórii.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.youtube.com/watch?v=_c55cW6UGP0

Tu aj video, ktoré pozerávam dodnes.

Reagovat
10FKK

Reagovat
SunFells

Ramos si v tento den vždycky upije.

Reagovat
smazaný uživatel

může mi někdo vysvětlit, proč je to "One of the greatest moments in football history!"? Kvůli těm pár kličkám a lacinému gólu?

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem taky nepochopil. Ronaldinha mám rád, ale jedny z nejlepších momentů fotbalové historie v tomhle videu?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože fanoušci Realu dokázali překousnout rivalitu a výkon hráče nenáviděného soupeře ocenili potleskem ve stoje.

Reagovat
tunkic

Přečti si o čem to celý je!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Bilbordxoxoxo? TO moc nevysvětlilo

Reagovat
tunkic

Jojo, přesně tim jsem myslel, aby sis přečetl jméno uživatele, co to video vložil!!

Reagovat
smazaný uživatel

My mluvíme o videu, tam nic víc nebylo...

Reagovat
tunkic

Nevim kde o tom mluvíme MY, ale jestli nechápeš o čem je tenhle článek, tak seš frajer a já ti tleskám!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak sorry hoši, holt si "Jeden z nejlepších momentů v historii fotbalu" představuju jinak, nestačí mi, že fanoušci RM na pár sekund vystrčili hlavu z prdele

Reagovat
10FKK

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

U Realu naprosto normální. Na domácí se píská, tak se holt musí občas zatleskat soupeři. Přece jen tam občas nějaký záblesk pozitivního ducha přítomen je

Reagovat
prevadec spojitosti

pěkný článek ale chybí video ronaldinho nejzábavněší plejer, kterého jsem viděl

Reagovat
Spalovač šancí

Mě víc bavil Libor Žurek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

byl rychlejší než Ronaldinho

Reagovat
iamek

Mesic zpet jsem ho videl v ove na hlavaku

Reagovat
Spalovač šancí

Jak ho znám, tak jakmile uslyšel zapískání výpravčího, nasadil klapky a rozběhl se rovně za nosem. Už na peronu nechal vlak nechal daleko za sebou. Jenže zatímco vlak uháněl do Karviné, tak Libor mazal na Olomouc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Forrest Gump! Forrest Gump!

Reagovat
smazaný uživatel

Na youtube je dokonce celý zápas.

Reagovat
prevadec spojitosti

tak samozřejmě že už jsem to zkouknul, ale u takových článků by nebylo na škodu dát video pod text

Reagovat
smazaný uživatel

Murray/Peers

Tipsport

Nevím, co je větší trapárna, ale všichni mi strašně zlepšily náladu

Reagovat
Paddy

Jak já jsem ho nesnášel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

já tehdy řval jako kráva na celý barák, když jsem to viděl live

Reagovat
smazaný uživatel

Dr. Kyslík

Reagovat
-Carles-

Reagovat
Spasitel

Ale na Slovensku proti Púchovu nemal šancu Ale inak vynikajúci futbalista.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a ptm im najebali tusim 8-0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

bůh fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho de Gaucho byl můj vzor, idol, zkrátka všechno, kvůli čemu jsem miloval fotbal.

Tak přidám ještě jedno video https://www.youtube.com/watch?v=0PW1rzoMdAs

Díky za vše, LEGENDO!

Reagovat
antimadrista

Reagovat
Azazelo RD

Asi byli lepší fotbalisti, ale jeho hra mě bavila nejvíc.

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatuju si, že ho Perez nechtěl kvůli vzhledu. A ten den na SB mu to všechno Ronaldinho vrátil, parchantovi jednomu starému

Reagovat
Murtago

a tos vzal kde pan Squawka?

Reagovat
smazaný uživatel

Staré známé. Nevím kolik vám je, pane, ale já v té době už četl aktivně časopisy a také fotbalové zajímavosti na internetu. Perez opravdu Ronaldinha nevzal kvůli vzhledu.

Reagovat
Murtago

To já taky, ale Hattrick stál 49 Kč a v Gólu o tom nic nepsali.

Reagovat
Mrvinho

Debil, myslí si že je Rarášek Perez

Reagovat
smazaný uživatel

??

Reagovat
smazaný uživatel

a laskavě si netykáme.

Reagovat
Mrvinho

Nikde jsem vám netykal, trotle

Reagovat
smazaný uživatel

jdi do hajzlu. další patnáctileté děcko, které si na netu léčí svoje mindráky. škoda, že tu nejde dát ignorace, hned bych ji použil. laskavě se dej dohromady a přestaň ze sebe dělat idiota. P.S.: a už se těším, jak otevřu tuhle stránku a hned uvidím v odpovědi další urážky

Reagovat
Mrvinho

Kéž by se to dalo udělat nějak, abys ty odpovědi nemusel číst co?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.pesgaming.com/showthread.php?t=10154 třeba tu jeden důkaz. a stačí zadat do google a objeví se jich více.

Reagovat
smazaný uživatel

ronaldinho is too ugly

Reagovat
Murtago

No, nevim, to je tak mentálně řečený, že ten kolega Pereze, co to měl říct, je buď mentál nebo si dělal srandu.

Reagovat
smazaný uživatel

však to řekl sám perez v rozhovoru v té době kdy byl na výsluní byl o Ronaldinhovi celkem detailní článek v pátečním Sport magazínu, pamatuju si to, páč jsem si tu dvojstranu tenkrát lepil v pokoji na zeď a tam autor popisoval, že tento důvod přispěl k tomu, že Perez vzal rtadši Beckhama.

Reagovat
Aldeano

To Ronaldinho šel do Barcy jako odpověď na přestup Beckhama do Realu. Protože právě Becks nevyšel Laportovi

Reagovat
technecium

Díky bohu, že nevyšel

Reagovat
uff

Ja si zas pamätám aspoň sa to tvrdilo neskôr, že Barca v skutočnosti Becksa nechcela. Vraj od začiatku šli po Ronaldinhovi. Becks mal byť len falošná návnada. Ktovie kde je pravda.

Reagovat
valloire

Pravdu má Aldeano. Beckham šel do tenkrát úspěšnějšího klubu, vy jste byli v krizi.

Reagovat
uff

To ano a vo velkej,ale ja osobne som chcel ronaldinha nezabudnem na to ked k nam prestupil. Na tu radost. Ja som chcel jeho a len jeho. Veril som ze on barcu zdvihne a to sa aj stalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, Ronnie byl náhrada. Nutno však říct, že měl Flore rok předtím na Ronaldinha předkupní právo.

Reagovat
valloire

jenže Beckham byl továrna na peníze....

Reagovat
smazaný uživatel

tohle asi hrálo u Florentina největší roli

Reagovat
smazaný uživatel

Laporta měl dohodu s United, stejně jako Real ale chyběl mu souhlas Beckse, který z něj dostal Real. S Barcelonou Becks nejspíš moc intenzivně nejednal, protože jeho otec(nebo David sám, už nevím) veřejně prohlásil, že Becks nebude předmětem Barcelonských voleb, což byla reakce na to, že ho Laporta vytáhl jako triumf v kampani.

Reagovat
smazaný uživatel

Neuvěřitelný zápas to byl.. Dinho byl jednoduše magický a unikátní, jedinečný - naprostá legenda

Ale už tehdy to byl spíš Messi u kterého jsem se radoval pokaždé, když byl u míče

Reagovat
smazaný uživatel

Na goal.com bola zaujimava anketa "top zakladna 11tka El Clasica historie". Ako by ste to navolili ak by mali byt v zaklade 6 hraci z jedneho timu a 5 hraci z druheho? Kedze som nezazil nazivo slavnych hracov rokov minulych ako Puskas, Cruyff, Di Stefano, Kubala, Gento a spol. a teda ich nemozem realne posudit, akokolvek boli vsetci genialni, zvolil by som si to, na zaklade uspechov, triumfov a statistik, ktore v Reale a Barce od cca 80. rokov dosiahli asi takto:

Casillas - Dani Alves - Hierro - Puyol - Camacho - Koeman - Xavi - Iniesta - Ronaldo - Messi - Raul

Reagovat
misinho7

uz len to ze tam neni Roberto Carlo a Zidane tak je najvacsi fail z tvojej strany...to ani nema cenu

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak

Reagovat
smazaný uživatel

však tam oba jsou..

Reagovat
misinho7

? asi neviem citat ale v jeho zostave tam nikoho takeho nevidim

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
misinho7

ak si nevidel ja som reagoval na jeho zostavu .. precitaj si este raz co som mu napisal

Reagovat
smazaný uživatel

není třeba.. však stačí říct

Reagovat
smazaný uživatel

Bolo by teoreticky dost tazke vybrat kto bol lepsi lavy bek, ci Camacho alebo Roberto Carlos. Camacho vyhral s Realom 9 titulov a bol kapitanom ako Realu tak aj reprezentacie. Carlos bol ale samozrejme tiez vyborny, vyhral ak sa nemylim 4 tituly a 3 CL. Trosku mi vsak kazi dojem a preto som ho tam ani nedal bolo to, ako si ho koncom kariery mazal Messi na chleba v kazdom Clasicu

Zidane bol vyborny futbalista a genius, ale s Realom ani len zdaleka nedosiahol to co Xavi a Iniesta v Barcelone a tak ho tam na ukor ani jedneho z nich nemozem dat.

Reagovat
misinho7

Zidane je jednym z najlepsich v historii futbalu..jeho tam nedat je taky isty hriech ako tam nedat Messiho ci C.Ronalda ..a da sa to vyriesit posunutim Xaviho nizsie vyhodit Koemana a je to...a Carlos je obecne povazovany ako najlepsi lavy obranca co kedy hral futbal, cize tu tiez je to to proste fail ho tam nedat

Reagovat
patas92

Chápeš, že to není all star hráčů Realu a Barcelony?

Reagovat
smazaný uživatel

v prvom komente som napisal toto: "zvolil by som si to, na zaklade uspechov, triumfov a statistik, ktore v Reale a Barce od cca 80. rokov dosiahli asi takto: " Pisem nie o vsetkych legedach, ktore za Real aj Barcu hrali, ale o hracoch, ktori za Real a barcu ziskali najviac uspechov a mali najlepsie statistiky.

Zidane bol v Reale 5 rokov a akokolvek bol dobry, vyhral iba 1 titul a 1 ligu. Xavi 8 titulov a 4 Cl, Iniesta o jeden titul menej v lige.

DM som v tej zostave musel mat a Koeman bol podla mna najlepsi a najuspesnejsi defenzivny zaloznik v spominanej dobe. Za nim urcite Redondo a uz teraz si myslim ze Busquets ich na konci kariery suverenne predbehne

Pre mna je Camacho jedna z najvacsich legiend Realu a obrovska postava. Carlos bol tiez jeden z najlepsich LB na svete, ale ak by som mal vybrat, vybral by som Camacha. Druha vec je ale asi ta ze nevies o kom hovorim, alebo si ho nevidel hrat, cize preto sa ti zda nelogicke ze som ho tam dal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
misinho7

ta na goal.com je dobra..Iker-alves-Ramos(tu by som dal Hierra)-Puyol-carlos-Busquets-Xavi-Zidane-Ronaldo-Messi-Ronaldinho

ale Busquetsa by som vyhodil, Xaviho posunul dozadu a na jeho miesto Iniesta

Reagovat
mul

Raul mi tam aj tak chyba

Reagovat
smazaný uživatel

na goal.com mi to pride ako zostava 18 rocnych faganov ktori futbal sleduju tak maximalne 10 rokov

Reagovat
misinho7

tak ono sa to tazko hodnoti ked clovek nevidel hrat DI stefana a taketo legendy a goal.com tam diskusie a ankety nemaju velku vahu no.. hodnotia to vazne 15 rocne deti ..ale tato zostava je fajn ak to bere od takych 80 rokov

Reagovat
misinho7

bereme*

Reagovat
smazaný uživatel

takže jako na eurofotbalu

Reagovat
Spasitel

Figo

Reagovat
smazaný uživatel

chybi Redondo, Mijatovic, Suker, Romario, Maradona..

Reagovat
smazaný uživatel

Chýba mi tam niekto z madridskej La Quinta del Buitre.

Reagovat
smazaný uživatel

moja top el clasico zostava by bola

Casillas - Alves Hierro Puyol Carlos - Zidane Xavi Iniesta - Ronaldo Messi Ronaldinho

Reagovat
misinho7

mame take iste

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Aldeano

Ikdyž místo Ronaldinha přeci jen Raúl

Reagovat
mul

Reagovat
Rarášek

*Ronalda

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Manik...

Reagovat
Spalovač šancí

Casillas - Puyol, Hierro, Koeman - Figo, Xavi, Iniesta, Zidane, Ronaldo - Messi, Raul

PS: Já tom mám z obou týmů vyrovnané. Nicméně dokázal bych poskládat asi lepší 11 z "náhradníků" Pepek, Hagi, Sanchís, Butragueño, Laudrup, atd. A jako vyvažující Enrique, aby to bylo opět stejně

Reagovat
technecium

Casillas - Hierro, Puyol, Pique - Busquets, Xavi, Iniesta - Zidane - Messi, Raul, Ronaldinho

čistě objektivně

Reagovat
smazaný uživatel

Čistě objektivně ti tam chybí Ronaldo,

Reagovat
misinho7

Reagovat
technecium

Kterej?

Reagovat
misinho7

ktory asi...

Reagovat
technecium

U vás jeden neví, kdo je zrovna nejlepší...

Reagovat
F.Torres

to je tak ubohej troling

Reagovat
technecium

Dobře, Ronalda uznávám, ale místo Raula. Jinak nějaké výhrady?

Reagovat
smazaný uživatel

Pique... ....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

v bráně určitě Valdes

Reagovat
LFC & STEVEN 8

casillas - ramos, puyol, hierro, carlos - xavi, sergio, zidane - ronaldo, messi, ronaldinho.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozně přeceňovanej hráč asi jako Casillas...

Reagovat
Mrvinho

Tak se věnuj radši jen Taiwan Power Company

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tunkic

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
shitcool

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Manik...

Reagovat
Dr. Admess

V květnu já "oslavil" 10 let fandění Barceloně, díky Ronnie, že jsi mi pomohl v 8 letech k tomu, abych se vydal na tu nejlepší možnou cestu fanouška!

Reagovat
misinho7

mam to podobne, mne zas v tom obdobi pomohol Beckham a potom Robinho

Reagovat
Dr. Admess

To vzpomínám, že tehdy frčely CDéčka Fotbalová škoda Beckhama, resp. Gerrarda. Obě jsme pravidelně sledoval, ale Beckhama víc, vysvětloval tam, jak se má správně kopat při technický, no, prostě při všech typů střel a dost jsem si z toho i vzal.

Ale k srdci mi prostě přirostl Ronnie a jeho úsměv, a to tehdá na Galaxii skoro furt i běžel Real Madrid TV, takže se mohlo zdát, že fandit Realu bych měl spíš, ale prostě ne, prostě Ronnie.

A úpřimně, jsem moc rád. Beckham dnes považuju za především fotbalovou celebritu. Tím ale nechci ubírat na jeho kopací technice (na níž založil svoji kariéru) či celkové fotbalovosti, ale u mě nikdy nebude v té TOP class a lá Zidane, Ronaldinho, Pirlo, Xavi, Scholes a další. (Messi a CR jsou ve své třídě, tam už nepatří nikdo jiný, alespoň ne z poslední doby.)

Reagovat
misinho7

s tym Beckhamom mas pravdu, bol som maly chlapec 10 rokov, nebol eeste tak internet rozsireny a v ked siel futbal abo daco o nom v telke tak davali Beckhama alebo tiez som pozeral tu futbalovu skolu Beckhama, ci bol aj dakajy film o nom, ze dribluj ako Beckahm ci jak to bolo a prsote to sa na mna cele nalepilo zacal som ho obdivovat a uz to slo pametam si ako som mal hru EURO 2004 a tam som s nim v kuse daval goly atd..ach to boli casy..ale tak prisiel Robinho , brazilsky umelec a hned som si nasiel novy idol

Reagovat
misinho7

ale na beckhama som samozrejme nezanevrel, sice to nebol hrac ako tych co si vymenoval ale bol niecim vynimocny

Reagovat
smazaný uživatel

Beckham top class bol hlavne v United. Kto si ho nepamata z Anglicka, tak ho vacsinou vnima len ako hovoris medialnu celebritu. Ale bol to svojho casu predovsetkym fenomenalny futbalista co v kazdom zapase daval vzduchom milimetrove golove prihravky cez pol ihriska.

Reagovat
smazaný uživatel

psal jsi tehdy na fcbarcelona české forum? já dost často

Reagovat
Dr. Admess

Kdepak. Internet jsme možná ještě ani neměli. A jestli jo, tak já začínal na ICQ a znal jsem seznam.cz asi.

Reagovat
drussbarb

Škoda, že jsem tehdy fotbal neprožíval, moc pěkný článek, kéž by jich pod PD bylo víc

Reagovat
Ángel di María 22

Ronaldinho byl fenomén, poctěnej i fanouškama úhlavního rivala, což je kór v takovymhle zápase velkej unikát. Jak píše Kyslík - "opětovně uznání fanoušků úhlavního nepřítele se jí již nepodařilo a pravděpodobně dlouho nepodaří. " Myslim, že fans na San Bernabeu ukazujou nejen v tomhle případě, že legendy a výkony soupeře ocenit umí, ale musí si to ten hráč opravdu zasloužit. Messimu se na Bernabeu nikdy tleskat nebude.

Ronladinho

Reagovat
smazaný uživatel

Oni by i Messiho ocenili potleskem, kdyby nehrál za Madrid Ronaldo.

Reagovat
patas92

Rivalita mezi fanoušky Barcy a Realu je dneska tak absurdně vyhrocená (díky Messimu, Ronaldovi a mediím), že je nemožné, aby domácí fanoušci ocenili výkon soupeře. I kdyby ten hráč předvedl lepší výkon než tehdy Ronaldinho.

Reagovat
misinho7

to je pravda, ale tak dalsia vec ze Messi nema ani taku charizmu ako ma Ronaldinho, to iste Ronaldo...jediny hrac ktoremu by podla mna Bernabeu tlieskalo zo sucasneho kadra by bol Iniesta tomu keby predviedol nieco podobne ako Ronaldinho tak to nepochybujem..ostatni tam neni sanca

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ritchie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ed_Hazard

Ronaldinho bol ale pvoahovo uplne iný ako je Messi, Ronaldinha sa proste nedalo nemilovať.

Reagovat
Infi

Reagovat
Manik...

Reagovat
Kokesh

Nerekl bych. Jemu by se te slavy dostalo znova. A kdyby se neco podobneho povedlo treba na druhe strane Iscovi, tak mozna tez.

Reagovat
Dr. Admess

Přitom za ten výkon v semifinále v LM 2011 by si to zasloužil. Ale jak píše již nademnou, kvůli CR to nešlo. Ti dva tu rivalitu mezi fanoušky ještě povýšili, teda, fanoušci ji povýšili sami díky těm dvěma, že...

Reagovat
smazaný uživatel

+ Jozko tej rivalite pridal este nenavist .

Reagovat
technecium

Reagovat
uff

Reagovat
technecium

S tím souhlasím

Reagovat
Ángel di María 22

Ono to neni jen o fotbalovym výkonu. Lidi to vnímají obšírnějc a nezapomíná se. Já nesleduju zápasy Barcelony, tak nevim, jeestli někdy v nějakym vyhorcenym zápase (nebo clásicu), kterej třeba doma prohráli uznali taky hráče soupeře, ale přišlo mi třeba obdivuhodný, že fanoušci Liverpoolu nakonec při střídání tleskali po výhře Realu 3:0 na Anfieldu Ronaldovi, kterej hrál dřív za United, přičemž na něj pochopitelně po dobu, co měl míč na kopačce a vytvářel výkon na hřišti, pískali. Nakonec ale potlesk.

Reagovat
alcantara

Plus k tomu vsetkemu, co uz je napisane, treba dodat, ze ten zapas mal tak jednoznacny priebeh, ze nejaka zapletka ani zdaleka nehrozila. Rozdiel medzi timami bol obrovsky a to tiez moze pomoct ku glorifikacii. Inak si ale myslim, ze hlavnym dovodom je Ronaldinhov celkovy postoj k futbalu. Messi je lepsi futbalista, ale o to nie vzdy ide.

Reagovat
Billy McClane

Skor ide o postoj Messiho k Madridu, kopanie lopty do fanusikov atd

Reagovat
technecium

Reagovat
misinho7

Reagovat
alcantara

Co je atd? Inak nanho vyhukovali aj pred spominanym momentom.

Reagovat
Billy McClane

Tak v zaciatkoch kariery bol tiez celkom slusnym simulantom. Navyse doteraz je stale podvodnikom, ci uz na ihrisku (gol rukou), ale aj mimo neho (neplatenie dani). Ronaldinho taketo excesy nemal. To, ze po veceroch vymetal bary mi nijako nevadilo

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
misinho7

nj ide tu o to ze Messi sa hraje alebo sa z neho robi snad nejaky mnich..a pritom to tak nie je...kopnutie do divakov, dane atd..Ronaldo to iste, on sa na nic nehraje a kazdy vie ze simulu je mozno namysleny atd....ale Ronaldinho bol sam sebou, to ze vymetal vecierky snad nevadilo nikomu nemalo to nic s futbalom, ale proste on posobil na tom ihrisku uplne ako doma a vyzaroala z neho taka radost, a proste celkovo bol ini ako Messi a Ronaldo

Reagovat
misinho7

simuluje mozno je namysleny *

Reagovat
smazaný uživatel

kopnutý míč do diváků byl jednou. Daně jsou otázka, o které s největší pravděpodobností fakt nevěděl a gól rukou dal, když mu bylo ale 17.

A tím jsi vyčerpal všechno zlé, co o něm můžeš napsat.

Nemůžeš to přece srovnávat s Cristianem, který záměrně podvodně oklamává rozhodčí, aby pak pořádně oslavil góly z vyskákaných penalt. Nemůžeš přece Messiho jednorázové škraloupy srovnávat s dlouhodobým Cristianovým chováním, kdy se vzteká, pláče, mává rukama, nadává jak sudím, tak spoluhráčům. Nemůžeš přece Messiho jednorázové škraloupy srovnávat s Cristianovými boxerskými vložkami ...

Messi a Cristiano jsou dva úplně jiné světy co se chování týká.

Reagovat
Sergi Samper

Tady se spíš dělá s Ronaldinha moc velký mnich, on sebou taky uměl hodit a oplácet soupeřům...

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho byl hlavně večírkář, který si sám zničil (dobře ... zkrátil) kariéru. A samozřejmě tím hodně narušil vztahy v kabině, čímž uškodil týmu.

Ono je to vždy o tom, jak si na toho kterýho fotbalistu chceš vzpomínat. Někdo vypíchne to špatné, aby ho shodil. Někdo naopak jen to dobré, aby ho zbožštil. Tak to prostě je.

Reagovat
smazaný uživatel

Je až neuvěřitelný, jak je ta paměť selektivní.. Ronaldinho si taky zaskákal, tehdy na něj tý kritiky bylo požehnaně. Půlka zdejšího osazenstva by v té době na něj nadávala, teď je vše zlé pryč. :) Což kvituju, Ronaldinho si to jako fotbalista jednoznačně zaslouží, ten obdiv.

Reagovat
smazaný uživatel

skor ide o to ze taky Misinho je este mlady chalan, z toho co pisal sa mi zda ze ma cca 18 rokov a tak mozno ani ronaldinha pravidelne nevidel hravat... vtedy je zrejme lepsie sa k urcitym temam nevyjadrovat, ked sa nedaju podopriet argumentami

Reagovat
10FKK

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tuhle selektivní paměť mají i staříci, koukni na Valloira.. Nebo ta nostalgie ke komunismu, když odběhnem od sportu.

Reagovat
smazaný uživatel

u neho je aj trosku problem ze dost casto hlavne v spojitosti s historiou fabuluje a nakoniec to vyznie strasne vtipne to debata "Vasconcellos" bola jedna z najvacsich failov ake som tu videl a hlavne to vyjadrovanie o kvalitach hracov ako Gento, Pele a spol. ked ich bolo mozne vidiet hrat v telke parkrat za zivot je fakt vtipne.

Reagovat
valloire

Kolikrát jsi ty chytráku viděl třeba Romária, Stoičkova, Guardiolu....těžká demagogie tohle.

Reagovat
smazaný uživatel

sam dobre vies ze urcite castejsie ako ty Peleho a Genta Ved v 90. rokoch sa pravidelne vysielali okrem zapasov majstrovstiev sveta a Europy uz aj zapasy Ligy Majtrov a hlavne na zahranicnych kanaloch sa dali sledovat aj top zapasy Anglickej, Nemeckej, Spanielskej ligy. Na Slovensku sa casto vysielal aj Celtic kvoli Moravcikovi... Naozaj som nezazil dobu Genta a Peleho a teda 50. a 60. roky avsak viem, ze v Ceskoslovensku sa dalo pozriet kazdorocne par zapasov hlavne nasich alebo potom top zapasy MS alebo ME vo futbale. Neviem kde si ty napriklad sledoval Peleho ked hral celu karieru v Brazilii ale zaciatky vysielania live zapasov zacali v 60. rokoch v Anglicku a najvacsi rozmach nabral az na zaciatku 80 rokov ked sa zacali vysielat pravidelne prenosy sportovych lig do celeho sveta.

Reagovat
smazaný uživatel

vasconcellos > messi > pele

Reagovat
valloire

Já začal koukat koncem 70. let na Němce plus naše TV, zprávy, pravidelně jsem koukal na sportschau až do cca 1987. Němci vysílali ze záznamy starý zápasy a tak jsem viděl Pelého a spol. daleko dřív než vůbec začal internet že. Pár věcí si přečteš, svědectví lidí, kteří ty hráče sledovali pravidelně a uděláš si obrázek. Geniálního hráče nemusíš fakt sledovat každej zápas jako to je poslední dobou.

Reagovat
smazaný uživatel

z toho mi vychadza ze si Peleho videl hrat parkrat v TV highlighte a tipujem ze par zaznamov brazilskej repre z MS nie? V Santose zrejme ani raz Genta zrejme v par highlightoch

Mne je jasne ze obaja a hlavne Pele bol kral futbalu, ale ty sa o nich vyjadres akoby si ich videl hrat takmer kazdy zapas a realne svoju argumentaciu opieras o par minut v skratenom zazname, o par zapasov ktoreho si videl v celom zazname a potom co si si precital a pocul od inych

Reagovat
valloire

A Vasconcellos byl fail v čem přesně? Já nemůžu za to, když někdo není na netu a vy nečtete.

Reagovat
smazaný uživatel

fail to bol v tom ze doteraz presne netusis kto to bol a zaklincoval si to tym ze si ho ani nikdy nevidel hrat (ved nebolo kde)

Reagovat
valloire

Já jsem o něm samozřejmě četl a tak vím, kdo to byl. Ale bavil jsem se tím, že vy ne. Kromě kubyse, ten má přehled.

Reagovat
roman1978

ehm

Reagovat
valloire

sorry

Reagovat
roman1978

Reagovat
smazaný uživatel

dobry bullshit

Reagovat
Kokesh

No ja si pamatuji min. 2x

Reagovat
smazaný uživatel

toto fakt nee

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

vaříš z vody

Reagovat
10FKK

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně no..

Reagovat
Infi

Reagovat
patas92

Reagovat
valloire

Messi není lepší fotbalista.

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

valloire a jeho boj s veternými mlynmi

Reagovat
valloire

Porovnávat fotbalový umění Ronaldinha a Messiho? Větrný mlýn? To fakt ne.

Reagovat
smazaný uživatel

tak pre niekoho kto do smrti nenavidi Messiho ten boj ocividne neni ziadny problem a obhaji si aj neobhajitelne len skoda ze je to skor ako hadzat hrach o stenu

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je to hezký, jak se snažíš..

Reagovat
patas92

Mně to teda přijde dost otravný

Reagovat
smazaný uživatel

mne okrem ineho pride dost otravne ked pise ako Roberos

Reagovat
10FKK

Reagovat
technecium

Reagovat
valloire

Ronaldinho není dle tebe lepší fotbalista jo? Zbytek přejdu

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho je zábavnější fotbalista, ale Messi je samozřejmě lepší..

a) vydržel dýl na vrcholu.

b) Ronaldinho měl hezčí, Messi ale účelnější techniku..

c) Statistiky Messiho a Dinha se nedají srovnávat.

d) Ronaldinho toho vyhrál méně.

Reagovat
-Carles-

Ale nevyhral MS! Čiže nemôže byť lepší.

Reagovat
valloire

Ano, celkem souhlas. Messi je účelnější. Jenže ty, jakožto fanoušek brazilský techniky, bys měl vědět o čem je řeč. Góly, které dal Ronaldinho, jsou o level výš než ty Messiho účelný. Je v nich genialita ke který se Messi ani nepřiblížil. Jiná věc je povaha. A povaha Messimu pomohla v bodech a,c,d. Ale já se bavím o lepším fotbalistovi a to je rozhodně Ronaldinho. S ním se dá srovnávat málokdo. Messi je takovej stroj, ale to co uměl Ronaldinho, neumí.

Reagovat
Kokesh

To co da Messi za sezonu, mel Ronaldinho za tři. V jednoduchosti je síla. Kdyby se davali známky jako v krasobruslení, asi by vyhrál kouzelník z Brazílie, ale o tom fotbal není. Messi je nejlepší na světě a jeden z nejlepsich v dějinách, tady neni o čem. Ronnie v té vybrane společnosti určitě není.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

"Góly, které dal Ronaldinho, jsou o level výš než ty Messiho"

"Je v nich genialita ke který se Messi ani nepřiblížil"

"Messi je takovej stroj, ale to co uměl Ronaldinho, neumí."

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho je zabavnejsi, ale zas z Messiho cisi takova samozrejmost a dokonalost, ze je to proste jen jiny typ zabavy, oboje stejne fascinujici. Sam Ronaldinhovu hravost miluju, vyrustal jaem na Ronaldovi, kterej mel neco od obou, takze dokazu ocenit oba styly.. ale jako fotbalista celkive je Messi urcite o dost vys, o tom se neda pochybovat.

Reagovat
10FKK

Reagovat
valloire

Reagovat
Swarley

pro mě jednoznačně nejzábavnější hráč, kterýho jsem kdy viděl...bohužel jako brazilec měl tradičně tu fotbalovou životnost trošku kratší, ale to co v té nejlepší formě předváděl, to bylo naprosto fenomenální...velmi málo hráčů bylo lepších, ale nikdo na něj neměl a nemá v zábavnosti, tohle byl absolutní vrchol fotbalové zábavy...

Reagovat
Pipo123

Presne, on spojil zábavu a efektivitu do jednoho, na tie jeho zápasy sa krásne pozeralo, asi najlepší hráč v histórii futbalu

Reagovat
Swarley

jestli nejlepší, to právě z mého pohledu těžko říct, přece jen Messi trhá všechny možné rekordy, Cristiano je hned v patách, viděl jsem i Ronalda a pár dalších, kteří by se možná dali označit i jako lepší hráči, ale tak to už se těžko posuzuje...

ale jedno je jasné, teď Barcu vidím sem tam, když ji dávají v televizi...když hrál Ronaldinho a byl čas, pouštěl jsem si ji docela pravidelně...

Reagovat
Pipo123

No je to o tej zábave, Ronaldo či Messi trhajú rekordy, dávajú krásne góly, ale proste nevidím v nich to čo u Ronaldinha, tú zábavu a radosť po každej akcii, je jedno či tá akcia bola na hovno, alebo skončila skvelým gólom, vždy sa usmieval. Navyše on robil geniálne veci a robil ich sám

Reagovat
Swarley

rozhodně, v tomhle to je jedinečný hráč, těžko opakovatelné akce..

https://www.youtube.com/watch?v=1Arb7XPG-jw

Reagovat
Pipo123

Paráda bol ten gól proti Wederu ? Priamy kop a dal to pod múr

Reagovat
valloire

Reagovat
alcantara

Pretoze ju v televizi aj sem tam davaju

Reagovat
Swarley

v podstatě jen když je v LM, jinak ji přes rok moc nevidím...ještě teda El Clásico omrknu, to se snažím stíhat...

Reagovat
Ángel di María 22

Tak bacha, to bude velkej hnus teď v sobotu. Teda pokud přeješ Barceloně, tak to asi ok.

Reagovat
Ángel di María 22

Barcelona goalkeeper Victor Valdes has heaped praise on Ronaldinho, describing the Brazilian as the "biggest talent" he has witnessed in his career.

Reagovat
el Principito

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslik ty psisko, prispej v diskusii

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Zark

dokad tu budeš ty a tobě podobní, tak raději ne

Reagovat
Trand

O té události je v článku jen krátká část. Ten zbytek je tak trochu zbytečný. Každopádně Ronaldinho.

Reagovat
madridcan

Velmi dobre si pamatam SMS, ktoru som den predtym pisal kamaratovi- ,,Do zostavy sa vracia Zidane, Robinho, Ronaldo aj Baptista, takze tak o 3 goly to bude."

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda

Legendární respekt k soupeři

Reagovat
PP

Nádhera... Nejzábavnější fotbalista následovaný Gazou..

Nicméně si všimněte, kolik mu dávali realisti prostoru.. O tom se Messimu x-let nesnilo.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Proč reaguješ na svůj komentář?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Kyslík o sobě po dlouhé době zase dal vědět

Reagovat
Frick

On byl Ronaldo za mlada takovej opálenej holohlavej tlouštík? Se tedy hodně změnil....

Reagovat
raduinho

Tenkrát jsem šíleně hltal Chelsea s mladíky Čechinem, Lampardem a Terrym, a hráči jako Joe Cole, Duff, Gudjohnsen a Makelele.

Poté co mistr Ronaldinho předvedl tohle https://www.youtube.com/watch?v=9O3otJu2FWE jsem se začal zajímat o Barcelonu a díky tomu co předváděl Ronnie a jeho spoluhráči, vznikla láska číslo dvě. Díky za vše Ronnie

Reagovat
smazaný uživatel

tenhle gol do dneška nepochopím.. neuvěřitelné a neopakovatelné

Reagovat
smazaný uživatel

proti tak slabýmu soupeři umí dělat finty kde kdo

ale pěknej byl

Reagovat
Blasphemer

Tenhle gól je asi můj nejoblíbenější od něj.

Celkově v jejich vzájemných zápasech padaly krásné góly.

Lampardův lob skoro z nulového úhlu. https://youtu.be/BZ8GaOioSTI

A Torresův únik si tu bude pamatovat asi každý https://youtu.be/tpX_FyUdVo0

Reagovat
valloire

a to je přesně to, co Messi neumí

Reagovat
10FKK

Reagovat
valloire

ukaž

Reagovat
10FKK

Reagovat
smazaný uživatel

Můžeš se už přestat ztrapňovat?

Reagovat
raduinho

Klasický pisoár prostě.

Reagovat
valloire

Trhni si, žádnej podobnej gól Messi nedal, ani by ho to nenapadlo. Mimochodem srovnávám 2 hráče vašeho týmu...

Reagovat
Mastný Chobot

lol

Reagovat
Rssa

Messi samozrejme umi a to daleko vice. Messiho technika je jina nez Dinhova, ma mic pod kontrolou za kazde situace a drzi ho vice na kopacce. Proto ma take vice branek, kdy obejde 3-4-5 hracu a zavesi, coz Ronaldinho nedelal.

Reagovat
valloire

Messi umí, ale nedělá. Podobnej gol jsem od něj neviděl. Kolikrát obešel 4-5 hráčů a zavěsil? Povede se mu to max 1 za rok. Jste děsný.

Reagovat
Rssa

Messi samozrejme umi a dela. A pravidelne. Jedna vec je tvrdit, ze znas nejakeho Vasconeco, druha ale tvrdit nepravdu na fotbalovem webu, ve spanelske sekci, kde je predpoklad, ze lide umeji si naladit zapasy Barcelony. Vzdyt to nemuzes ani tvrdit vazne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
el Principito

Reagovat
valloire

Ukaž mi podobný goly od něj, který dokázal dát Ronaldinho. Messi si jede to svý pokrytí míče s následnou přihrávkou doleva na nabíhajícího hráče. V převážné většině. Jak není v Barceloně, tak se s repre, kde to není tak secvičený, tak je poloviční. prostě z něho nejsem jako vy mladý tak vystříkanej. Tím ale přece netvrdím, že není výbornej. Rozhoduje hodně hlava a spousta talentů zapadla. Ronaldinho je rozhodně daleko víc talentovanější, ale tou jeho povahou, kdy se spíš tím fotbalem baví, nemohl nikdy dosáhnout jak udržení výkonnosti, tak statistiky Messiho. A koukám, že zapomínáte jak ten Ronaldinho geniálně hrál. Anebo možná matně, páč vám bylo 10. Není na tebe.

Reagovat
10FKK

Reagovat
valloire

Co sakra, už jste zapomněli, že před rokem a něco hrál podobný lejno jako teď CR. Ploužil se po hřišti, neběhal, ztrácel míče....A jak jste ho obhajovali, stejně byl úžasnej, přitom dostal přezdívku... Děsný děsný...

Reagovat
10FKK

Reagovat
Rssa

Staci si pustit youtube a hned uvidis podobne goly. Zbytecne ho zhazujes. Navic nemuzes srovnavat techniku bez zapocitani dalsich faktoru. Samotnou techniku mel treba Denilson lepsi nez Ronaldinho, ale nebyla vyvazena a nemel na to hlavu.

Ronnie byl super, ale Messi mi dava jeste neco vic - a to jistotu, ze to jeho umeni neni zavisle na jeho forme a vzdy predvede neco specialniho. Nekdy to neni ku prospechu tymu a muze se v tom utapet, ale kdyz ano, tak pro me neni prekonatelny. Stabilita vyjimecneho zazitku, to je neco, co mi dava Messi.

Ronnie muze lepe pusobit na ostatni fanousky, nebot se porad usmival a byl to v podstate gentleman, jako osoba muze byt i prijemnejsi a sympatictejsi, ale stale bych nezapominal na tu fotbalovou stranku veci a tam je Leo uz ted vepredu.

A ano, nezazil jsem Peleho apod, ale pokud muzu srovnavat s tim co jsem videl od 1993-94, kdy se o fotbal zacinam zajimat, tak Leo je fakt zazrak. A subjektivne dle shlednuti zaznamu zapasu a sestrihu, tak i v historii nevidim nic lepsiho.

Reagovat
patas92

https://www.youtube.com/watch?v=603JM1adqRA

Messi samozřejmě podobné góly jak Ronaldinho dává, navíc v mnohem větší míře. Já fakt nevím, jestli to děláš schválně, nebo si fakt slepý.

Kromě zábavnosti (což v podstatě ani není žádné kvalitativní měřítko) není nic, v čem by byl Ronaldinho lepší než Messi. Dával mnohem míň gólů, ani zdaleka nebyl tak konstruktivní jak, o celkovém vlivu na tým ani nemluvě.

Nediv se, že tvoje názory na bývalé fotbalisty nebere nikdo vážně, když nejsi schopný objektivně posoudit ani 2 fotbalisty, kteří spolu ještě nedávno hráli v jednom týmu, a pamatuje je 90% zdejších přispěvatelů. A fakt to nemá nic společného s nějakou Messi mánií, tohle ti potvrdí 8 z 10 lidí, kteří to mají v hlavě v pořádku.

Reagovat
patas92

*jak Messi

Reagovat
10FKK

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

krasnej fotbalovej vecer a hezky napsanej beef.

Reagovat
smazaný uživatel

hype

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho C.Ronaldo Messi.....to by bylo brutální no...ale Ronaldinho jednoznacne největším potěšení fotbalu v cele historii. Ted se fotbal posunul atleticky hrozne dopredu takze by to mel těžší, ale kazdou sezonu cekam nekoho, kdo ma koule tyhle veci udelat v top 5 ligach.... podle me by to treba Neymar, Coutinho nebo možná i jeste nekdo jako Costa z Bayernu mohli zkoušet častěji, bavit lidi na úkor jistoty. Nikdo jiny me nenapadá s podobnou technikou. Mozna jeste Fred ze Sachtaru je taky dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

Senkerik, Masopust, Jablonsky..

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne jara zmrhal.

Reagovat
smazaný uživatel

A jo, Šenkeřík

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

ja myslel hlavne to jak si jednoho hrace prehodil pres hlavu, ale nemuzu to nikde najit

Reagovat
Al Capone

Ronaldinho

Jen škoda, že to Peréz tenkrát tak zprasil. Galácticos rozhodně mělo na víc než jen na pár trofejí co jsme získali.

Reagovat
Vrana17

Ronaldinho byl v té době nejlepší na světě, než potkal v LM Jaapa Stama s AC a od té doby jak kdyby si přestal věřit. Stam ho tam naprosto zničil. Pro mě nejlepší stoper historie fotbálku. Maldini-Nesta-Stam-Cafu

Reagovat
Largo

Co římské derby???

Reagovat
Pettirosso

Vubec, nema sanci, hlavne, ze je tam rivalita United s Litrpulem

Reagovat
smazaný uživatel

Tos z toho nevycítil tu ironii?

Reagovat
Pigeon

Já ji například vycítil, leč nepochopil. Ta rivalita je snad jedna z největších a příběhů je kolem toho taky dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Dá se souhlasit, ale autor si asi chtěl rýpnout do "Angličanů".

Pro mě je clásico nejvíc i proto, že jde nejen o sport, ale i o politiku. Podobně prestižně brali naši hokejisti bitvu se Sovětama. V Glasgowském derby jde zase o souboj náboženství. Ty ostatní derby mají už "jen" nádech místních rivalit, kterých se dá najít ohromná spousta a změřit, jaká rivalita je větší se samozřejmě nedá.

Reagovat
Diego2
Reagovat
Xavi

Reagovat
10FKK

Reagovat
SIRBRANIKE

Kralovsky klub ma moj respekt, ale nemozem si pomoct: dakujem za nadherny clanok PK . Je jasne, ze merengues sa to necita asi lahko, ale tak ako som obdivoval Ikera, Raula a R.Carlosa, tak myslim, ze uctu si zasluzi aj Dinho.

Reagovat
toncek87

jinak to italské derby je "de la madonnina"..ale dobrý článek

Reagovat
Tomanatura

Neuveritelne subjektivni clanek

Reagovat
Pigeon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hristo Stoichkov

Coz se ale u clanku fanouska da ocekavat.

Reagovat
-Carles-

Čo je úplne normálne, keďže je to v sekcii názory a komentáre

Reagovat
Pigeon

a on to pouze konstatoval v sekci forum

Reagovat
-Carles-

Jj, a ja som urobil niečo podobné na jeho komentár

Reagovat
alcantara

V prvom rade to pise culé, takze napisat podobny prispevok znamena zhruba to iste ako veta "Zajtra vyjde slnko".

Reagovat
-Carles-

Reagovat
Billy McClane

Neviem co by si aj cakal od jiriho dvojcata

Reagovat
smazaný uživatel

Každý máme něco - ty jsi zase lhář, no.

Reagovat
Billy McClane

Od teba ako o 2 lietadlove lode najväcsieho klamara eurofotbalu je to pre mna velky kompliment

Reagovat
Feind

dobre ze ho dali do sekce "Názory a komentáře" teda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

BURN HIM

Reagovat
Pony Slaystation

Hezky napsané a pokud by tam bylo lepší vykreslení a vygradování toho druhého poločasu, bylo by to top

Reagovat
cetto

Barcelonu nesnáším od útlého dětství. Jeste jsem ani fotbal nesledoval a nevěděl, co to je Barca, ale kdyz přišel kluk do školy v barcelonským dresu, tak jsem jo zmlátil, protože se mi proste nelíbily ty barvy. Jooo to byly časy. Po několika letech, kdyz jsem začal sledovat fotbal, nesnášel jsem Barcu jeste vic, hlavně Ronaldinha. Kazil fotbal. Kdyz jsem jel na školní výlet do Barcelony, tak jsme se s klukama epicky vykáleli u lampy před stadionem. Nikdy na to nezapomenu!! A dnes? Je tam jeste horší osobnost v podobě Messiho, pan "Nuda" a neskutečnej arogant. Ronaldinho byl aspon skromný na to, jak ho svet obdivoval. Je to jen můj názor, ale jak říkám - Barcu bud milujes nebo nenavidis. U me je to to druhé..

Reagovat
technecium

Reagovat
Mercury

a neplatí daně

Reagovat
Infi

a v začátcích kariéry byl simulant

Reagovat
dextroza_m

drsňák

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PP

Jako tvůj názor respektuju, ale blábol, že Ronaldinho kazil fotbal a Messi je pan Nuda.. No, asi ti tvá posedlost Barcou zatemnila zrak a přišels o schopnost rozumět fotbalu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tvl v 05:40 uz tam je Mourinho i se svym fotrem, se uz chodil divat na Real tak brzo, tenkrat si urcite nemyslel, ze ho jednou bude trenovat

Reagovat
Lifted

Ronaldinha snad nemůže někdo nesnášet. Jeho byla radost sledovat.

Reagovat
r.mrazik

jak byla ted ta exhibice v manchestru,tak si to tam tema trikama daval taky slusne

Reagovat
r.mrazik
Reagovat
smazaný uživatel

hlavně všechno z jedničky.....to je pak paráda, když to někdo umí..

Reagovat
r.mrazik

to jo...sice exhibice,ale koukalo se na to skvele

Reagovat
smazaný uživatel

Jj koukal jsem na tomve fitku, nejak jsem ani nevěděl, ze to budou davat v TV, bezim a rikam si sakra Seaman v brane, co to je za haluz :) , celkem v pohodě zapas, plno legend

Reagovat
r.mrazik

Seaman měl už dobrý pupek

Reagovat
valloire

Co to je kurva za článek den před Clasicem? To jsem na FCBarcelona.cz?

Reagovat
10FKK

Vždyť ho miluješ...

Reagovat
valloire

Co? Tohle není moc objektivní, o to jde. Klidně si něco podobnýho na oslavu Ronaldinha přečtu jindy. Mimochodem je to pojatý jako oslava Barcelony, ale SB tleskal Ronaldinhovi, ne Barceloně. Ronaldinhovi To pan doktor jaksi nepochopil.

Reagovat
10FKK

Nějakej nervosni...

Reagovat
valloire

Furt mám nohy na stole, takže ani ne. No ale je to Clasico a na to se nejenom já těším že...Takže trochu ano. Ostatní zápasy už beru bez emocí, tenhle nikdy. Taky se těšíš?

Reagovat
10FKK

Jako malej Jaryn! Zápas zápasů, ať si říká kdo chce co chce!

Reagovat
valloire

Ať vyhraje lepší

Reagovat
10FKK

Hlavně ať je to o fotbale, alespoň jako loni!

Reagovat
valloire

pokud možno bez penalt a red...

Reagovat
10FKK

Reagovat
Aldeano

Reagovat
DieFohlenBMG
Reagovat
10FKK

Reagovat
DieFohlenBMG
Reagovat
Xavi

Reagovat
smazaný uživatel

Na nějaky vyraznější zavahani Ramose proti Messimu natož nějakymu Neymarovi si nepamatuji ale za to moc dobře vim jaky je to, když se Puyol plazi před celym Realem na Nou Camp.

Reagovat
10FKK

Reagovat
smazaný uživatel

Trapas.

Reagovat
tunkic

ach jo

Reagovat
tunkic

reakce na vandertoma

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

roztomily, jak se dokazou cesi hadat kvuli nakejm tymum vzdalenejm stovky kilometru

Reagovat
Al Capone

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

aj taki su fanusikovia Realu.. dokazu tlieskat protihracom a vlastnych vypiskat..

Reagovat
smazaný uživatel

radsej by som bol keby nebolo ani jedno

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň pro mě Ronaldinho vždy bude nejlepší vím asi jsou lepší ale jeho přístup pořád úsměv a ta chuť v očích takový byl jenom jeden a ten je pro mě navždy TOP .

Reagovat
Manik...

Ronaldo je fotbal. Kvůli němu miluji fotbal... Messi s Ronaldem se můžou jít bodnout

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si vyber :)

Reagovat
valloire

to je to o čem mluvím, lepší fotbalista

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

U něj nejde poznat jestli se směje.Měl být hercem

Reagovat
Murtago

Tak to jo.

Reagovat
madridcan

V globale by si mal autor riesit len tu katalansku stranu a neriesit Real, kedze zjavne fatky o hracoch dava na vedlajsiu kolaj...

Reagovat
10FKK

Reagovat
roman1978

to jenom blbí madristi budou furt kecat hovadiny a pravda je přitom taková, že nebýt pomoci odjinud, tak by nikdy neměli tolik titulů atd. bílé zlo

Reagovat
valloire

ale

Reagovat
roman1978

Reagovat
valloire

Úplně vím, co v tom článku bude. Typická Barcelona, všude spiknutí.

Reagovat
roman1978

úplně vidím reakce madristů. typický madrid, bagatelizování faktů.

Reagovat
valloire

Tohle je známá kauza. Ty reakce byly přehnaný.

Reagovat
10FKK

Reagovat
valloire

Reagovat
valloire

Už ne Franco, ale Plaza? Na koho to ještě hodíme? Prostě jste byli Dřevácí jako Leo při pentli. To je to celý tajemství. Dřevácí. Symbolem Dřeváka je jeden Katalánec ze 60. a 70. let. A pokračuje Leova penalta.

Reagovat
10FKK

Reagovat
roman1978

ale dyk ja vím. je el clásico, takže puta madrid

Reagovat
10FKK

Reagovat
valloire
Reagovat
roman1978

nene, to je jen banda tupých a pomýlených madristů

Reagovat
10FKK

Reagovat
Xavi

Jo, tohle je známé. Ale když je řeč o rozhodčích, vždycky se mně vybaví "Rafa no me jodas."

Reagovat
Atlético de Madrid

Ten uvodni zaber na Ronaldinha s Ronaldem <3 <3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Afrokrecek

mohli by mi někdo říct kolik tu má valloire komentařu? neblíží se nějakému rekordu?

Reagovat
valloire

to jsi tak tupej, že si to nezjistíš sám? A co ti vlastně do toho?

Reagovat
Afrokrecek

je mě zajímá kolikrát jsi se tu zesměšnil ale tak dobře.. já toho nechám..

Reagovat
roman1978

tři?

Reagovat
Afrokrecek

sta?

Reagovat
smazaný uživatel

Tisic ?

Reagovat
Murtago

dalmatinů?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

fotbalisti typu Ronaldinha nejsou na sklade a dlouho nebudou..bylo by fajn videt nekoho v budoucnu kdo se vyrovna R10 a bude rozdavat radost na hristi a ucaruje kazdyho fanouska vcetne rivala. myslim ze ale takovy hrac jeste ani neni na svete nebo beha nekde v pripravce..ostatne si preju abych jeste nekoho takovyho videl

dnesni hraci se tolik nemazli s balonem a pritom by mohli v tom je ta krasa..dnes je to z vetsi casti nuda plna komickych prvnku

Reagovat
smazaný uživatel

Neymar :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ten má do toho hodně daleko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele