Deisler – zmrzačený talent

26.02.2008, 08:09
Životopisy
Sebastian Deisler měl před sebou velkou budoucnost. Byl srovnáván s těmi největšími hvězdami fotbalu, pak to ale přišlo jako blesk z čistého nebe. Ve svých dvaceti sedmi letech se "Basti Fantasti" rozhodl ukončit kariéru. Důvod? Fotbal se pro něj stal utrpením.

Když na konci prvního měsíce roku 2007 na nečekaně svolané tiskové konferenci Deisler oznámil konec kariéry, jen málokdo tomu chtěl uvěřit. " Můj sport se pro mě stal utrpením," prohlásil tenkrát před zkoprnělým sálem. Tímto rozhodnutím tak uhasl fotbalový život zřejmě neobletovanějšího talentu německého fotbalu počátku dvacátého prvního století.

"Nerozhodl jsem se ze dne na den. Uzrálo to ve mně", řekl Deisler, který zároveň přiznal, že o ukončení své aktivní kariéry uvažoval už dříve. "Svému kolenu nevěřím," vysvětlil. "Nehrál jsem fotbal s tou správnou radostí." Ovšem kromě již zmiňovaných problémů s oběma koleny marodil Deisler také například s chronickými depresemi, kvůli kterým strávil dokonce deset týdnů na speciální klinice.

Rozhodnutí o konci kariéry vůbec nic dlouhou dobu nenasvědčovalo. Deisler bez větších problémů absolvoval letní i zimní přípravu a plný optimistu byl tenkrát také kouč Felix Magath. Ten s ním počítal na pravý kraj zálohy a hodně si od něj sliboval. Vždyť Bayern dal v roce 2002 za "Basti Fantastiho" celkem 9,2 miliónů eur a nabídl mu přímo královský plat – ročně čtyři a půl miliónu.

V bavorském velkoklubu se měl stát hvězdou. "Bude úspěšný podobně jako Zidane, Figo nebo Beckham," prorokoval při přestupu z Herthy Berlín jeho bývalý agent Jörg Neubauer. Chválou nešetřil ani trenér Borussie Mönchengladbach Friedel Rausch. "Je to talent století."

Bohužel u Deislera se střídalo jedno zranění za druhým. I přesto, že v dresu Bayernu odehrál za pět sezón pouhopouhých 64 utkání, vedení nejlepšího týmu Německa mu stále věřilo, a proto jej rozhodnutí jejich svěřence velmi mrzelo. "Je jedním z nejlepších hráčů, kteří v Německu jsou. Do poslední chvíle jsem doufal, že je to jen špatný sen," prohlásil tenkrát manažer Bayernu Uli Hoeness.

Konec nemusí být definitivní

Pokud však Deisler zatouží po návratu, může se kdykoliv vrátit, alespoň takového názoru je Hoeness. Ten totiž záložníkovou smlouvu, která končí až 30. červa roku 2009, pouze přerušil, a proto má nyní už 28letý bývalý německý reprezentant zadní vrátka stále otevřená. Většina Němců by jeho návrat přivítala, ale šance je minimální. "Musíme vycházet z toho, že skončil s hraním fotbalu. To je skutečnost," dodal Hoeness.

Rodina a návrat do reality

Jak říká samotný Deisler, díky jeho práci neměl možnost dělat ve svém životě chyby, neměl čas vyrůst, ani stát se dospělým. Svého rozhodnutím zatím vůbec nelituje. "Vrátil jsem do reality. Na konci jsem byl úplně prázdný. Byl jsem starý, unavený a běhal jsem tak moc, že mě moje nohy už neunesly. Nic jiného jsem dělat nemohl," dodal Deisler. Ten má nyní konečně dostatek času na svou dlouholetou brazilskou přítelkyni Eunice dos Santos Santanovou, se kterou vychovává syna Raphaela. A jak sám přiznává, po dlouhé době je spokojený...

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

chudák. je to obrovská škoda jak pro německý, tak evropský fotbal. byl to ve své době jeden z nejlepších záložníku planety. ty jeho standardky... přeju mu v životě vše nejlepší... basti, nezapomenem!

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak bayern nikdy nezapomene

Reagovat
smazaný uživatel

Možná se vrátí, věřím mu.

Reagovat
smazaný uživatel

no určitě je to velká škoda docela sem tomu jak odešel nemohl věřit...

Reagovat
smazaný uživatel

On dokonca plakal na tej tlacovke ked sa isiel rozlucit s fans a aj celym futbalom.Ved kto by neplakal keby musel odist a este tak mlady.Ved aj stary hraci ktory uz koncia vo veku 38,39 a pod. niekedy neskryju svoje pocity.Ale je ho fakt skoda.Mohol to byt najlepsim hracom Nemecka na pravej strane zalohy.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda ho hodně mu ta zranění poškodila,ale i takový může být fotbal..nesmí se vzdávat..jenom víra a naděje ho může s ocelit

Reagovat
smazaný uživatel

Smutný příběh velkého talentu.

Reagovat
smazaný uživatel

je to škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel promarněný talent. To je dnešní fotbal. Takových případů může do budoucna přibívat. Zatížení je neúměrné a každý organismus je jiný. Navíc byl i psychicky labilní, tlak v okolí, atd.

Reagovat
smazaný uživatel

psychicky labilní?? absolutně ne. přečti si článek

Reagovat
fantomas

je to pravda! to se o něm ví

Reagovat
smazaný uživatel

Měl oplétačky s psychiatrickou klinikou, v článku je napsáno pouze na speciální.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Deisler měl dlouhodobější problémy.

Reagovat
smazaný uživatel

je to škoda že skončil tak smutně. je to velká rána pro celej nemeckej fotbal a hlavně pro FC BAYERN MUNCHEN nikde jinde by nezářil tak jako ve zlatým BAYERNU byl to a je to kluk s velkým srdcem všechno nejlepší sebastiane

Reagovat
fantomas

je vidět že seš jeho velkej zasánce

Reagovat
fantomas

*zastánce

Reagovat
Arne

jj, obrovská škoda, mohla z něj bejt světová hvězda.

jedinej hráč, kterýho jsem kdy v Bayernu měl rád

ale nesouhlasim s větou, že nikde jinde nezářil tak jako ve "zlatým" Bayernu, podle mě v Hertě přímo exceloval

Reagovat
fantomas

jj v herthě byl víc vidět...to je fakt a byl tam tudíž platnější...navic tam tolik nechyběl (vinou zranění) jako v bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, v Hertě byl neskutečný, v Bayernu už to s ním šlo čím dál více z kopce. Přitom když přicházel společně s Ballackem, věřilo se víc právě jemu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak dokaze byt sportovni zivot kruty, to co ti da ti vzapeti zase vezme- 27 to mel jeste celkem kliku,co ma rikat takovy Eduardo

Reagovat
One-Real

Eduardo si asi jeste zahraje i kdyz prijde treba o EURO

Reagovat
šolim

Doufejme, ale jistý to není nikdy. Tady může hrát velkou roli i psychika a jak se s tím dokáže poprat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele