David Luiz posílí PSG. Stane se nejdražším obráncem historie

23.05.2014, 23:21
Aktuality
Přišlo to jako blesk z čistého nebe, ale rázem je na světě nejdražší přestup obránce v historii. Davida Luize z Chelsea totiž do svých služeb zlákalo PSG, které 27letého stopera kupuje za 40 až 50 milionů liber. To je rozmezí, o němž se spekuluje. Londýnský klub potvrdil, že je vše dohodnuto...

Vše se sehrálo neskutečně rychle. Teprve dnes se v médiích objevily první spekulace o vážném zájmu PSG, pár hodin poté se už mluvilo o tom, že zástupci pařížského klubu odletěli do Brazílie, aby s Luizem provedli lékařskou prohlídku a doladili detaily smlouvy a večer už vše na svém webu potvrdila Chelsea. Na přestupové částce jsou prý obě strany domluveny, BBC píše o zhruba 40 milionech liber, a David Luiz by měl v následujících hodinách podstoupit zdravotní testy a následně podepsat smlouvu.

Z hravého Brazilce, který do Chelsea přišel v lednu 2011 z Benfiky za necelých 22 milionů liber, se rázem stane nejdražší obránce fotbalové historie. Paradoxem pak bude, že přichází do týmu, kde již nyní dva dosud nejdražší stopeři hrají. Thiago Silva stál PSG před dvěma lety přes 35 milionů liber, loni pak za ním přišel za 30 milionů liber Marquinhos.

Za tři a půl roku v Londýně odehrál David Luiz v modrém dresu 143 zápasů a ačkoliv přicházel jako stoper, nikdy se nedokázal úplně stabilně usadit do základní sestavy a letos pod José Mourinhem často nastupoval dokonce ve středu záložní řady. V posledních přestupních obdobích o něj měla zájem také Barcelona, ale tu Luiz odmítal s tím, že Chelsea, kde se mu líbí, nemá důvod opouštět. Nyní ho nakonec bleskovým tahem ulovilo PSG. Brazilský reprezentační kapitán sice ještě musí projít zmiňovanou zdravotní prohlídkou a dohodnout se na smlouvě (mluví se o 175 tisících liber týdně), ale Francouzi o něj mají evidentně eminentní zájem, a tak se dá očekávat, že vše půjde bez problémů.

Další obrovský nákup PSG provedlo i přesto, co se dostalo do problémů s finančními pravidly a UEFA na pařížský klub dokonce uvalila určité sankce. Mezi nimi byla i podmínka, že v nadcházejícím přestupním termínu bude klub s bohatými vlastníky utrácet výrazně méně, ale zatím to vypadá, že si z toho příliš nedělá. I více než 40milionový nákup se ještě zřejmě pod strop vejde. Naopak pro Chelsea znamená Luizův prodej rázem obrovský manévrovací prostor na přestupovém trhu a lze očekávat, že José Mourinho bude chtít za utržené peníze minimálně jednu velkou posilu.

Autor: Ondřej Holzman / chelseafc.com

Komentáře (1629)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele