Cosi shnilého je v tom knížectví

22.03.2011, 16:38
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Potácí se na samém chvostu tabulky. Po dlouhých pětatřiceti letech mu reálně hrozí sestup do druhé francouzské ligy. Ano, finalista Ligy mistrů z roku 2004 - AS Monako - má vážné problémy. A to nejen na sportovním poli - na povrch totiž vypluly také nezanedbatelné dluhy dříve obávaného celku...

"Pro Monako to nyní rozhodně nebude příjemné," glosoval před měsícem francouzský bulvární deník L'Equipe tehdy aktuální remízu 2:2 s Caen - přímým konkurentem v boji o udržení. Situace se ale od té doby ještě zhoršila; a závažností situace si je vědom již i nový trenér Laurent Banide. "Vůbec to nevypadá dobře. Musíme přestat počítat a konečně začít vyhrávat. Pokud chceme zůstat v nejvyšší soutěži, musíme zvítězit prakticky ve všech zbývajících zápasech," ví moc dobře třiačtyřicetiletý kouč, jehož mužstvo se momentálně pohybuje až na osmnácté pozici. Do nepříjemného postavení ale Monako nedostal on, nýbrž jeho předchůdce Guy Lacombe. S tím vedení knížecího velkoklubu ztratilo trpělivost už v lednu - poté, co si Monako uřízlo slušnou ostudu v Coupe de France - hned na začátku soutěže ho totiž vyřadil celek až z páté, amatérské soutěže - SO Chambéry. A jelikož to ani v lize nebyla žádná sláva (považte sami: pod jeho taktovkou vyšlo Monako v Ligue 1 z devatenácti zápasů pouze třikrát jako vítěz), tak se vedení s nepříliš populárním manažerem konečně rozloučilo.

Monacký úpadek až na samé (prvoligové) dno ale pochopitelně nepřišel ze dne na den či z utkání na utkání. Rozklad monackého fotbalového impéria začal paradoxně právě tehdy, když byl tým sportovně na vrcholu - po veleúspěšné pouti Ligou mistrů v roce 2004 a následné porážce až ve finále. Poté, co klub již neopatroval legendární prezident Jean-Louis Campora - s osmadvaceti odslouženými léty dosud nejdéle působící prezident Monaka v celé jeho historii. Pod záštitou vystudovaného lékaře a samozřejmě i velikého fanouška tohoto klubu prožili monačtí v letech 1974-2003 své nejlepší časy: získali hned pět ligových titulů, třikrát triumfovali v Coupe de France a jednou v prestižnějším Coupe de la Ligue. Dvakrát se Camporův výběr radoval ze zisku Trophée des champions. První celkové prvenství v Ligue 1 pod jeho vládou přišlo již v roce 1978, což byl nečekaný a téměř neskutečný úspěch s ohledem na to, že tým teprve předminulou sezonu postoupil z druhé nejvyšší soutěže.

V sezoně 1985/1986 uštědřilo Monako svému rivalovi z Bordeaux potupnou porážku 9:0, což je dosud jedna z nejvyšších výher v historii klubu. Bohužel pro fanoušky francouzského celku se ale ASM nedařilo přetavit domácí úspěchy ve zdar na evropské scéně. Do této doby nedokázalo Monako ani jednou projít přes první fázi jakékoliv evropské soutěže. Spasitelem se měl stát - nyní již světoznámý stratég Arsenalu - Arsène Wenger, tehdejší nepříliš úspěšný manažer Nancy. Právě pod vládou tohoto schopného trenéra a manažera zažilo Monako svá nejúspěšnější léta. To on přivedl takové hráče, jako byl George Weah, Enzo Sciffo, Glenn Hoddle, Jürgen Klinsmann či Youri Djorkaeff - tedy pozdější legendy monackého fotbalu. Z tréninkového centra, které nechal vystavět prezident Campora, se pak Monaku podařilo vychovat pozdější francouzské mistry světa - Emmanuela Petita, Liliana Thurama a Thierryho Henryho. Po sedmi letech ale pohádka skončila - s nešťastným koncem. Talentovaného kouče chtěl do svých řad zlákat ambicioznější a známější a movitější německý gigant Bayern Mnichov. Knížecí celek ale o svůj trenérský klenot nechtěl přijít a odmítl ho uvolnit. O pár týdnů později se ale za podivuhodných okolností dočkal Wenger dokonce vyhazovu - a to již poté, co bylo jeho místo na lavičce Monaka obsazené. Jeho nástupcem se stal neúspěšný Jean Petit.

Způsob zacházení s veleúspěšným manažerem nám tak dává jasnou indicii - prezident Campora nebyl pouze a jedině pozitivní postavou. "Na triku" měl i spousty černé, nepěkné práce. Kromě propuštění Wengera vypluly na povrch také veliké dluhy Monaka, kvůli nimž mu v roce 2003 dokonce velice reálně hrozilo přeřazení do nižší soutěže. Podle oficiálních zdrojů se pohledávky pohybovaly okolo 50 milionů eur; neoficiální zdroje ale uváděly částku až o 30 milionů eur vyšší. Příčina? Campora neuspěl na politické scéně a monacký princ Rainier odmítl klub dotovat - a bylo zaděláno na problémy. Knížecí celek se přitom nebál platit hned 35 profesionálních fotbalistů; takový Marco Simone, jenž většinu času hrál pouze za rezervní mužstvo, pobíral v té době neuvěřitelný plat ve výši 200.000 eur každý měsíc.

Přesto dokázal legendární a snad i kontroverzní prezident problémy vyřešit - neznámo jak. Nikdo nepřišel se žádným vysvětlením, kdo monacký klub zachránil. Prostě se tak stalo. A Jean-Louis Campora se po 28 letech ve funkci mohl pohodlně vzdát svého žezla. "Už před 18 měsíci jsem oznámil svůj úmysl předat funkci, ale nebylo to možné, když byl klub v problémech. Nyní je vše vyřešeno a přišel můj čas," prohlásil tehdy Campora. Ve funkci ho nahradil úředník Pierre Svara s blízkými vazbami na monackého prince Alberta. Paradoxně až poté - tedy po Camporově odchodu - přišel vůbec největší evropský úspěch Monaka v historii - památné finále Ligy mistrů. Teprve poté nastal v Monaku pravý chaos. Za šest let se v klubu vystřídala již čtveřice prezidentů a sedmero trenérů. Klub se zbavil 66 hráčů - mezi nimiž byly i takové hvězdy, jako například Patrice Evra (Manchester United), Ludovic Giuly (Barcelona), Emmanuel Adebayor (Arsenal), Jerome Rothen (Paris SG) a Fernando Morientes (Real Madrid) - a přivedl 51 nových, povětšinou neznámých mladíků. Nejvýraznějším a z pohledu pádu monackého klubu asi nejdůležitějším byl ale odchod trenéra Didiera Deschampse, jenž na lavičce vydržel pět let. I tentokrát byl odchod úspěšného kouče poměrně překvapivý. I přes veleúspěšnou sezonu minulou - Monako se úspěšně bilo v Lize mistrů a v domácí soutěži skončilo na třetím místě - došla vedení trpělivost po několika pokažených zápasech z úvodu sezony. A trenéra jednoduše propustilo.

Po jeho odchodu se Monako proměnilo i na hřišti. Svižný útočný válec, na který byli příznivci knížecího mužstva zvyklí, byl nahrazen spíše defenzivním fotbalem s minimem technických fines a parádiček. Není tak divu, že návštěvnost rapidně poklesla. Když se k tomu navíc přidaly příšerné výsledky - jako například nejčerstvější prohra 0:1 s přímým konkurentem v boji o udržení s Nancy, zájem diváků pochopitelně ani neporoste. "Naše domácí utkání sleduje průměrně asi 9000 diváků. To pochopitelně nemůže pokrýt ani zlomek našich výdajů, část příjmů nám tedy chybí. Situace je opravdu kritická," ví sportovní ředitel Monaka Marc Keller, dříve slavný to kanonýr německého Karlsruhe.

Finanční situace je kritická i navzdory tomu, že klubový rozpočet byl během posledních let snížen na "pouhých" 47 milionů eur, což Monako ve Francii řadí mezi průměrné kluby. Dluhy přitom stále narůstají. Od té doby, co Francie celoplošně zakázala příspěvky politicky činných osob pro lokální sportovní oddíly, navíc nesmí monacký vévoda Albert II., veliký příznivec monackého fotbalu, svou utápějící se hračku nadále krmit vysokými euro-bankovkami.

Před Monakem nyní leží dva scénáře: udržení a protentokrát záchrana knížecího celku, anebo nejen sportovní zkáza. "Druhá liga je realita. Jsme si toho vědomi. Pokud bychom sestoupili, bylo by to opravdu špatné. A to nejen kvůli sportovnímu úpadku, ale také kvůli samotnému přežití klubu. Pokud budeme pokračovat v těchto výkonech, sestup se nám nevyhne," posteskl si kapitán týmu a francouzský reprezentant Stéphane Ruffier.

Tak tedy uvidíme - Monako nyní dělí od sedmnáctého, nesestupového místa tři body. V příštím kole zajíždí na půdu posledního Arles.

Autor: Anna-Marie Kroupová

Komentáře (248)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Thierry úplný Mireček

Reagovat
smazaný uživatel

slusivavalo mu to

Reagovat
smazaný uživatel

mně se u něj vlasy nikdy nelíbily, ani ten krátej sestřih co nosíval jeden čas v AFC

Reagovat
smazaný uživatel

no.. on mi teda nikdy neprisel nejak vylozene hezkej

Reagovat
smazaný uživatel

ten jeho americkej úsměv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

jen houšť, toto jsou nejlepší články!

Reagovat
smazaný uživatel

dekuju. ted planuju napsat nejakou osvetu o Hazardovi..

Reagovat
Filipow

Kdybys psala o hazardu, byl bych radši..

Reagovat
smazaný uživatel

o jakem hazardu bys to chtel?

Reagovat
r.mrazik

fajn clanek...vzdycky jsem mel pro francouzsky tymy slabost...Monaco bylo skvely...skoda ho

Reagovat
smazaný uživatel

dik. no, monako ma ted docela smulu. sama si myslim, ze sestoupi. na hristi nepusobi jako tym, ale spis jako sbirka hvezd.

Reagovat
Flamex

sbírka vyhaslých hvězd*

Reagovat
smazaný uživatel

tak oni to maji i docela dobre nakombinovany, starsi hvezdy jako diarra i hraci kolem 25 a i talentovany mladici. je to vazne hodne divny, ze jim to proste na hristi nefunguje..

Reagovat
r.mrazik

byla by to skoda...jak je na tom vubec jejich akademie a dodavani mladych talentu do Atymu? mi prijde,ze Monaco bylo hlavne vzdy o mladych talentech...Trezeguet a Henry nebyly snad jen svetle vyjimky ne?

Reagovat
smazaný uživatel

nene, akademii maj porad vybornou.. jen v obrane jim tam nastupujou mlady kluci kolem roku 92, dostavaj sanci porad.

Reagovat
smazaný uživatel

Andulka

nejlepší článek v historii EuroFotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

oooo! Dekuji, Cukrousku..

Reagovat
smazaný uživatel

články o francouzské lize jsou nejlepší. Je vidět že ju mají autoři doopravdy rádi a že jí rozumíjou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

je to super článek (i když Francouzský fotbal moc nemusim), ale alegre ve fejetonech nemá konkurenci ( nic proti!)

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, alegre je jeste o level vejs..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

verím, že sa AS zachráni a klubu svitne na lepšie časy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na to, že je tam zkušenej švéd Hansson, Puygrenier ze Zenitu, talentovanej N'Koulou, Mahamadou Diarra z Realu, reprezentant Nigérie Haruna a v útoku šikovnej Chu-Young Park, kterej se skvěle předvedl na MS v Africe, tak asi každý čekal trochu víc....

Reagovat
smazaný uživatel

tak oni maj vazne podle jmen skvelej tym. diarra, ruffier, hansson, chu-young - to sou jedni z nejlepsich ve francii. bohuzel jim podle me chybi trochu lepsi trener, kterej by je stmelil dohromady, aby to nebyla jen snuska hvezd..

Reagovat
Darren Fletcher

aspon si mi dal namet za koho zacat nove fm :)

Reagovat
smazaný uživatel

hehe to rozhodne neni spatnej napad, navic i wonderkidu tam podle me bude dostatek.. takovej appiah, nkoulou, mongongu, haruna...

Reagovat
smazaný uživatel

Noo Guy Lacombe taky určitě zklamal, ale já jim věřím, takový klub si nezaslouží být v Ligue 2....Jinak pěkný článek

Reagovat
smazaný uživatel

zklamal, zklamal. banidemu to de sice o trochu lip, ale taky se mu uplne nedari. podle me jim proste chybi nejakej lepsi trener, kterej by je drzel zkratka a udelal z nich tym..

Reagovat
smazaný uživatel

to Cosi shnilého bude takový seriál, nebo to autorka ukradla panu Daníčkovi?

Reagovat
smazaný uživatel

příště o Slávii?

Reagovat
r.mrazik

priste jsou na rade kompoty

Reagovat
Darren Fletcher

serial, dalsiia cast moze byt o mfk kosice

Reagovat
smazaný uživatel

no to vůbec! košice na titul

Reagovat
smazaný uživatel

vidite, ted koukam, ze tomas tenhle nazev pouzil u feyenoordu.. no, muzes to brat jako pokracovani, vsak namet je stejnej.. ale nazev sem neukradla, nevedela sem o nem.

Reagovat
j_mrazik

Neznalost neomlouvá.

Reagovat
smazaný uživatel

sakra. co ted s tim?

Reagovat
honziss

Co by. Dostaneš ban. ;-) :-D

Reagovat
smazaný uživatel

se pak prihlasim na sebyka a bude

Reagovat
honziss

On je žena! Takhle chceš celý EF mystifikovat?

Reagovat
smazaný uživatel

hm... tak uz tu byla nejaka mystifikace s incestem, takze nejaky pretvarovani nebude problem..

Reagovat
honziss

Ouu... Vidím, že za dobu, co jsem tu nechodil, jsem o hodně přišel. :-O

Reagovat
smazaný uživatel

to uz je hodne stare. takovy rok dva.. ale uz si to taky poradne nepamatuju, bylo to.. nevim, neco tam talkers zvatlal a ja na chvili odesla a pak asi po hodine prisla a nestacila se divit..

Reagovat
honziss

Chmm, no tak eurofotbal, co bys chtěla. :-D

Reagovat
smazaný uživatel

spis talkers..

Reagovat
smazaný uživatel

jo však v pohodě , já si chtěl jen rejpnout

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Andulka

Je to zajímavý. Kádr mají opravdu parádní, v týmu spoustu velkých talentů a přesto hrají úplnou tužku a třou bídu s nouží. Přeju jim, aby se příští sezónu podívali do L2, může jim to pomoci. Nebo pojedou jak Štrasburk :)

Reagovat
smazaný uživatel

to bych jim teda strasburk neprala.. preci jen talentu je tam dost - byla by zabava pozorovat, kam by po sezone odesli.. frankie by se urcite tesil na nejakyho obrance..

Reagovat
Godwinson

Kdo by se netěšil, těch zajímavejch hráčů a mladejch talentů tam mají spoustu. Takovýho Molla už v Montpellieru vidim alespoň rok ... jen jsem teda ještě Louimu neposlal mejla.

Reagovat
smazaný uživatel

hehe.. ty s tim mollem.. i kdyz je pravda, ze ted se docela rozjel, dokonce i dal nejaky ty goly a konecne zase zacina hrat jako na zacatku sezony..

Reagovat
Godwinson

Je ohromnej, škoda, že jeho umění používat hlavu na fotbalové poněkud výrazně ztrácí, pak by byl král :)) Ale těch nadějí tam mají spoustu, docela by mě zajímalo, zda-li by je potkal pořádnej exodus nebo by to spočívalo jen ve střídmém odchodu.

Reagovat
smazaný uživatel

rekla bych, ze mollo v monaku nezustane tak jako tak. ale ty mladsi jako nkoulou a mongongu. no nevim, zajimaj se o ne velkokluby, na druhou stranu na ne podle me jeste nemaj. ale v druhy lize by jich byla skoda. ted sem na rozpacich a nevim, co si myslet..

Reagovat
domingo

Mollo ohromnej rozhodne neni, zatim se profiluje jako silene naladovej hrac, kterej v pohode hraje vyborne a rozhozenej strasne... a rozhozenej je pokazde, kdyz neni zbytek tymu v idealni forme.

Reagovat
smazaný uživatel

tak je zatim taky docela mladej, to prijde se zkusenostma. zatim se vzdycky sveze s tymem, ale ukazuje, ze na to rozhodne ma..

Reagovat
Godwinson

Rozhodně je, v tom ostatním spočívala druhá část první věta mého předchozího příspěvku, to je u něj dost zlý.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdysi jsem jim strašně fandil ...Simone hrál za béčko? jsem si spíš myslel, že si to s Trezeguetem dost dávali

Reagovat
smazaný uživatel

tak on tam pusobil dvakrat. jednou snad dve sezony a to mu to hodne palilo, snad pul golu na zapas ci co. ale pak tam sel jeste jednou a to si za celou sezonu pripsal asi 5 startu a nedal ani gol..

Reagovat
honziss

Co jiného než sestup by taky měli chtít s tou jejich nesourodou sebrankou zahraničních žoldáků bez smyslu pro tým. Předpokládám, že pád do nižší soutěže je nemine. Celé Monako šlo od toho památného finále LM těžce do háje.

Reagovat
smazaný uživatel

vidim to stejne. sice v lednu privedli nekolik novejch hracu, ale zatim se jim to nijak moc nevyplaci.. misto aby ten tym trochu ustalili, tak furt prichazi nekdo jinej a tymovy pojeti prekvapive furt nikde..

Reagovat
honziss

Tak oni tam žádnou pořádnou koncepci už delší dobu nemají. Působí opravdu jako ta nesourodá sebranka. Třeba jim ten sestup pomůže k tomu nějakou vytvořit, ale spíš si myslím, že si v druhé lize pobudou, pokud nesestoupí dokonce do třetí.

Reagovat
smazaný uživatel

podle me by pod vedenim nejakyho kouse mohli zabrat. i kdyz on asi nebude problem jenom v tom kouci, nybrz v celym vedeni, ktery - jak rikas - nema zadnou koncepci.. to by jim pak ta druha liga mohla trochu pomoct v nejakym tom ocisteni, ale zaroven by to mohlo skoncit i nationalem..

Reagovat
honziss

No každopádně mi příliš chybět nebudou. Raději ať sestoupí Monako než Lens, nerad bych přišel o derby. :-) Ikdyž to zatím vypadá na oba.

Reagovat
domingo

Lens spadne tak na 80%, ale s tim tretim tymem jsem na vazkach. Vazne jsme tam namoceni my, Monaco, Nice i Brest (Nancy to uhaluzi, protoze jsou posrani haluzaci a maji Luize s Feretem).

Reagovat
smazaný uživatel

lens ma smulu, navic ma docela tezkej los..

Reagovat
honziss

Auxerre nemůže spadnout! To není možné, aby takový tým spadnul, to by bylo všechno špatně, totální fail. Já to nejreálněji vidím na to Monako a bohužel ten Lens, když jak říkám, ty bych rád v lize udržel, protože by byla škoda přijít o derby s Lille.

Reagovat
smazaný uživatel

odkdy ses dal i ty na podporu auxerre?

Reagovat
domingo

Kazdy preje Auxerre :)

Reagovat
smazaný uživatel

si tady vsechny nakazil tou svoji euforii a uz ma najednou kazdej rad auxerre..

Reagovat
honziss

Odjakživa? Hodně by mi v první lize chyběli, v mých očích jsou to sympaťáci, hrají v krásných dresech, ten tým prostě má svou úroveň. :-) Ikdyž loni mě nasrali, když vzali třetí místo Lille. :-D

Reagovat
smazaný uživatel

tak to uz ti letos nehrozi.. veris v prvni misto stale?

Reagovat
honziss

Byl bych blázen kdybych nevěřil. Teď už Lille nemůže mít jiný cíl a já věřím, že letos je ten titul hodně blízko, takže doufám, že mě kluci nezklamou. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

ale v posledni dobe se vam ten motor nejak zadrhava.. aby vas jeste nesesadila marseille..

Reagovat
honziss

Zadrhává? No nevšiml jsem si. :-P Jo počkej, ty myslíš tu Marseille, kterou Lille porazilo na jejím hřišti? :-)

Reagovat
smazaný uživatel

myslim treba ty tesne vyhra proti ne uplne silnym souperum..

Reagovat
honziss

A to jako by je mělo Lille vypráskat 5:0, aby jste tady nezačali tvrdit, že se "zadrhává"? Proboha... :-D Právě že tohle bývá ten rozdíl mezi vítězem a poraženým. Dokázat strhnout na svou stranu i remízové zápasy, získat ty body navíc. Opravdu to není známka jakéhosi zadrhávání.

Reagovat
smazaný uživatel

no, ono kdyz to je v poslednich minutach... jestli vy tomu stesticku nechodite nejak naproti

Reagovat
honziss

To je umění vítězných týmů, Andulko. :-) Kdyby ty zápasy Lille neumělo strhávat na svou stranu, nemohlo by reálně pomýšlet na titul. ;-)

Reagovat
smazaný uživatel

no, tak si to nech.. ja si myslim, ze to s marseille budete mit jeste poradne tezky..

Reagovat
domingo

Vsak my nespadnem, neboj Ale namoceni jsme. Nicmene spoliham na to, ze jsme jeste z L1 nespadli.

Reagovat
stas87

preco tolko tradicnych klubov vo franczusku spadllo ci e na zostup?co je spatne?

Reagovat
domingo

Prachy a konkurence.

Reagovat
stas87

mozes to rozpisat?zaujima ma to

Reagovat
stas87

no ak vazne by to bolo s pripadnym zostupom?vsichni zoldaci by isli prec predpokladam nie?aspon by si prezili sezonu v druhej lige nastavili by usporny rezim zapojili mladych zbavili sa cudzich a nepotrebnych..len je otazka co by po postupe chceli hrat ake ciele...rad by som ich videl zasa v poharoch

Reagovat
smazaný uživatel

no, jen aby se pak z ty druhy ligy vyskrabali a neskoncili treba jako strasburk, kterej je uz ve treti lize..

Reagovat
stas87

no uz sa vysporiadali s tym platenim hracov co uz nie su v klube?pozri si arminii loni spadla dneska je posledna v 2 bl a to ani nemala take dlzoby ako monako...paralela ma napada s leedsom united ten si presiel peklom a dneska je v 2 lige myslim

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu, mas pravdu.. navic v nemecku na ni aspon chodili (chodi) divaci, ne?

Reagovat
stas87

no ono obecne v nemecku sa na futbal po zostupu nekasle..vid hertha ktora ma priemernu navstevnost 35000 ale to je blby priklad..inak o tom pravidle o zakazu dotovani sportovych klubov som nevedel podla mna keby toho zakona nebolo tak by to potom bolo este horsie...prachy ti pomozu to ano ale za cenu vacsich dlhov potom nutena sprava atd. vo vedeniu nesedi nejaky ekonom ci analytik ktoreho by zaplatili a on by sa pozrel na realne moznosti klubu?viem ze monaco neni oblubene vo franczusku takze ani nemozu mat zisky z predaja dresov ci sal

Reagovat
smazaný uživatel

taky sem o tom zakonu predtim nemela ani tuseni. ale pro monako to musela bejt docela rana, kdyz byly porad zvykly na ty milionky z monacky kasy. ale on snad i predtim nejakej predseda neceho upozornoval, ze to takhle dal nejde, ze i monako je kvuli tomu tymu docela solidne zadluzeny. takze je to asi i pro to knizectvi lepsi..

Reagovat
smazaný uživatel

To je ve víc ligách. Když spadne tým, který pravidelně hrál v nižších patrech první ligy, tak se mu těžko vrací nahoru. Zvlášť když se přidají ekonomické problémy. U nás je to třeba Kladno, v Anglii Sheffield, Charlton, a další.

Reagovat
Aldeano

Skvělej článek!!! Henryho fotka

Reagovat
smazaný uživatel

dik.. jojo, bejval to fesak..

Reagovat
domingo

Clanek fajn, ale trochu mi tam chybi nejaka blizsi analyza toho, proc je Monaco momentalne tam, kde je... cili bezhlave nakupovani hracu, absence herniho planu nebo systemu (chci rict: vi vubec nekdo, v jakem rozestaveni hrajou? mne to vetsinou vychazi na 4-3-2-1, ale v zapasech je z toho strasny bordel)... momentalni Monako trpi presne tim, co je obecne pokladano za stereotyp vsech francouzskych tymu a co se vicemene podoba taktice africkych narodaku, tzn. vse na nahodu, fyzicky silna, ale pozicne slaba obrana, naprosto nulova a typologicky silene poskladana zaloha a silny, ale odstrizeny utok. Je mi lito Niculaeho, ze se do toho bordelu uvrtal, a dvojnasob pri pohledu na Auxerre, kterymu by momentalne strasne moc pomohl.

Letos tipuju, ze se zachrani, los k tomu vicemene primo vybizi. Ale jistej si nejsem nicim... a uz vubec ne nejakym progresem.

A posledni vec: rikat, ze Monaco si zaslouzi ligu kvuli toho, ze kdysi davno dosli do finale LM, je stejna pitomost, totez jako ze stejneho duvodu u Leedsu. Momentalne je v tom tymu hromada nesympaticke spiny a navic na ne nechodi zadny fanousci.. pokud je v L1 tym, kteremu by nejaka "ocista" v nizsi soutezi prospela, tak je to prave Monaco.

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, i kdyz trochu sem to tam naznacila tema cislama i ta rotace prezidentu a treneru je silena, kdyz se na to podivas.. to se pak clovek nedivi, ze nemaj koncepci, ze hrajou tak hrozne jak hrajou a ze tim padem na ne nechodi divaci.. momentalne v ligue 1 podle me nemaj co delat - a podle me taky sestoupi, spolecne s arles a lens..

Reagovat
Godwinson

Los k tomu teda nevybízí ani náhodou. Ale je pravda, že oni mají, když už nic jiného, výhodu v oné nevyzpytatelnosti, takže tam už to zase o losu tolik neni, každopádně ho mají těžkej.

Reagovat
smazaný uživatel

tak oni ted maji arles - coz nemusi bejt uplne lehkej souper, jak naznacily posledni zapasy. uz jim o nic nejde a hrajou naplno se vsema, mohli by mit monacti problemy. pak doma lille, hodne tezky utkani. ceka ho i rennes, saint-etienne a psg, montpellier a lyon. takze myslim, ze monako to bude mit jeste hooooooooodne tezky..

Reagovat
domingo

No jo, nevim, s cim jsem si to pletl. Fakt jsem mel pocit, ze maji los v pohode.

Reagovat
smazaný uživatel

jak ma los lens?

Reagovat
domingo

Bych se musel kouknout

Reagovat
smazaný uživatel

to ja taky.. a sem na to nejaka lina..

Reagovat
verv

Pěkný hodnocení,na to,žes ten článe ani nečetl

Reagovat
smazaný uživatel

proc necetl?

Reagovat
verv

Protože sem seděl vedle a viděl sem to

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

:))))))))))

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Cetl jsem to, neboj

Reagovat
verv

Nekecej,přečtls jeden odstavec a šels komentovat

Reagovat
smazaný uživatel

teda domingo, to jsou narceni!

Reagovat
verv

Jj,od té inkriminované chvíle beru všechny domingovy příspěvky s rezervou

Reagovat
smazaný uživatel

doufam, ze se bude branit, nebo si svou povest u me teda definitivne posramotil..

Reagovat
smazaný uživatel

Prodám originální domácí dres Chelsea Torrese za 1000,- Kč plus poštovné. Jedná se o nechtěný dárek. Mohu zaslat fotky. Dres je opatřen vysačkami Adidas. Kontaktujme mne prosím na mail: marco.h@seznam.cz

Reagovat
r.mrazik

prodej ho Vladisovi nebo Oliverovi...

Reagovat
domingo

Nicmene pochvala Andulce za clanek

Reagovat
smazaný uživatel

dekuji dekuji. bylo tezke vsechno to prekladat z francouzstiny, kterou vubec neumim..

Reagovat
domingo

Jo no. Ale ja uz se doucuju, ono to tezky neni. Se uc taky, v Rakousku s tim udelas slusny poprask :)

Reagovat
smazaný uživatel

je pravda, ze jejich priserna vyslovnost......... to ja sem tam i s anglictinou za boha - a to v cechach k zadnejm nejlepsim nepatrim..

Reagovat
Filip12

šejk by ji pomohl

Reagovat
smazaný uživatel

to teda nevim.. myslim, ze spis naopak.. oni i kdyby meli penize, tak by stejne jen zas nekoho nakoupili. a to oni maji docela dobry hrace. v tom problem neni. jedina vyhoda by byla, ze by teda uhradil ty dluhy, no..

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Anna-Marie Kroupová

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

zdá se mi to, nebo úplně stejný nadpis byl spojen s Feyenoordem po debaklu 0:10?

Reagovat
smazaný uživatel

nezda. uz mi to tu nekdo psal.. ale je to nahoda, predtim sem o tom nevedela.. nicmene dalo by se to brat jako jakesi pokracovani..

Reagovat
Godwinson

100. pro Sedan v L1

Reagovat
smazaný uživatel

ÉVIAN!

Reagovat
Godwinson

Tak to je jasné, Évian, Le Havre, Sedan

Reagovat
smazaný uživatel

uz se tesim na ty jejich dresy pristi rok.. http://photos.actu-foot.fr/photo-youssef-adnane-maillot-evian.html

Reagovat
Godwinson

Jj, ty mají fantastický :))

Reagovat
smazaný uživatel

lepsi sem snad ani nikdy nevidela..

Reagovat
r.mrazik

nic jineho nepiju

Reagovat
smazaný uživatel

Le Mans

A příští rok Guingamp, Reims a Nimes

Reagovat
smazaný uživatel

v druhy lize je to skoro podobne zamotany jako v ty prvni. tipuju letos le mans, tours a le havre..

Reagovat
stas87

kto je 2 francuzskej schopny zaistit rozpocet na L1 a potom sa udrziat a nie postupit a hned zasa spadnut?

Reagovat
smazaný uživatel

le mans urcite. boulogne, sedan, le havre, nantes by nemel bejt problem. dobre bych to videla i u tours..

Reagovat
stas87

nantes nas byvaly kanonyr no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

ivan klasnic

Reagovat
smazaný uživatel

fanda boltonu?

Reagovat
stas87

ee este spat klasnic-klose genialny johan micoud frank baumann...

Reagovat
smazaný uživatel

ach tak, werder.. tak to schvaluji, werder je sympatickej klub..

Reagovat
smazaný uživatel

ani omylem

Reagovat
smazaný uživatel

pfeeeee! jakto?

Reagovat
smazaný uživatel

nemám rád Werder, je mi nesympatickej, takovej divnej klub, když už někoho z Německa, tak BvB, DD, Eintracht nebo Kaiserslautern

Reagovat
smazaný uživatel

a co bayern?

Reagovat
smazaný uživatel

scheisse Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Jak někdo nemůže mít rád Bayern? Nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

tu otazku bych polozila uplne opacne..

Reagovat
Godwinson

Le Mans to bohužel nejspíše vyjde.

Ta trojka je tedy velmi zajímavá :) Nimes se doufám ještě letos podaří spadnout.

Reagovat
smazaný uživatel

to le mans neprejes?

Reagovat
Godwinson

Nijak zvlášť. Ale pokud by mělo jít nahoru Ajaccio, tak budu srdečně přát i Le Mans.

Reagovat
smazaný uživatel

ajaccio, evian a le mans? to by podle me evian i ajaccio okamzite spadli..

Reagovat
Godwinson

Právě, možné je sice leccos, ale vysoce pravděpodobné by to bylo určitě, takže by se pak hrálo jen o jeden flek, to by byla nuda. Ideální trojka z tohohle pohledu by byla Le Mans, Le Havre, Sedan ... škoda, že ta je ještě méně reálná, než ta moje ideální výše :((

Reagovat
smazaný uživatel

proc myslis min realna?

Reagovat
Godwinson

Protože forma Sedanu je příšerná a ještě horší, vůbec se jim nedaří, ztrácejí vyhrané zápasy, je to velká bída. Ztráta na postupovej flek se navyšuje a vzhledem k tomu, jaká je tam o postup tlačenice to začíná být špatný. Navíc se nemůžou pochlubit ani kdovíjak přívětivým losem, je to smutný, jim ten postup přeju snad nejvíc. Alespoň pro Le Havre je to reálné dost, moje poslední želízko v ohni.

Reagovat
smazaný uživatel

druha liga je taky pekne zamotana, to je nejakej trend v ty francii tedka.. kazdopadne jestli postoupi ajaccio, tak to teda nevim.. neprijde mi, ze by meli schopnej tym se nejak dyl v prvni lize udrzet.. leda tak ten medjani, andre a lippini mi tam prijdou trochu lepsi..

Reagovat
Godwinson

Tak těžko říct. Určitě by měli větší šanci než třeba Évian, i když to se těžko předpovídá. Každopádně Medjani to tam hodně drží, ten je výbornej. Já bych tam ještě přidal Cavalliho a tu útočnou dvojku. U ní je problém, že už lepší nebude, naopak. Ale tak, stále můžu doufat, že půjdou dolů, ale los mají příznivej, je to smutný.

Reagovat
Yanek

Výýýbornej článek, Monako mám strašně rád, škoda, že teď sou tam kde sou...

Reagovat
smazaný uživatel

deeeeekuji..

Reagovat
smazaný uživatel

Neznám úplné souvislosti,ale Francouzský ligový pohár je prestižnější než Coupe France????

Reagovat
smazaný uživatel

co ja vim, tak je..

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco nemám rád, příjde mi jako umělý klub, fanoušků taky nemělo nikdy dostatek, LM dalo díky hráčům z hostování, přeju mu pád. Ale to nic nemění na tom, že to je super napsané

Reagovat
smazaný uživatel

hehe, dekuji.. ale jsi na chudaka monako zly. i kdyz ted jejich pribeh je v leccems podobnej s psg, ktery ma prekvapive docela hodne fanousku..

Reagovat
smazaný uživatel

jj, vím, že PSG je taky tak nějak uměle vytvořen. Taky ho tam ve Francii nemá moc lidí rádo ale fanoušky má super

Reagovat
smazaný uživatel

no, super.. takovy francouzsky banikovci

Reagovat
smazaný uživatel

lidově řečeno "nenechaj si srát na hlavu" od vedení, já jim fandím. Všude jsou fotky z jejich demonstrací a manifestů.

Reagovat
smazaný uživatel

tak oni jim i nekolikrat zavarili na docela veliky problemy..

Reagovat
smazaný uživatel

a mohli za to jen oni? Ber to někdy i z druhé stránky

Reagovat
smazaný uživatel

kdo muze za jejich excesy jinej?

Reagovat
smazaný uživatel

třeba nesmyslné zákazy vůči fans, jako jsou tady u nás? Oni sio pak jedou to svoje tradiční a už je to bráno jako excesy

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u PSG je asi hlavní problém, že maj dva kotle

Akorát já se teď modlím, aby byli jakž takž v klidu, protože se chystám na příští zápas

Reagovat
smazaný uživatel

jop, máš pravdu. Moc se o Francouzskou scénu nezajímám, mě ta liga děsně nudí, jen vím, že Olympique Marseille a PSG mají super fans a že na Monaco nikdy moc lidí nechodilo a že je to taková umělotina, to je asi tak vše. Ale zažít zápas na Marc Dennis Stadium, to musí bejt něco

Reagovat
smazaný uživatel

Já si právě teď zjišťoval něco o fans PSG, ty jsou fakt výborný, akorát vedení na ně dost sere a oni pak protestujou. Ani nevim jestli existuje na světě jinej stadion, kde by proti sobě byly dva kotle domácích Akorát škoda, že teď přešli do bojkotu na domácích zápasech, takže to prej za moc nestojí

Reagovat
smazaný uživatel

tohle máme společné s fans PSG, to, že vedení na nás taky sere

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille má také 2 kotle, na fans PSG není nic obdivuhodného - Paříž má nějakých 8 mega lidí, a na to množství má pouhý 1 fotbalový klub, ultras PSG jsou absolutní vymaštěnci, pravicová rasistická zvířata, nic k obdivování, Lens, Etiene, Nantes, Marseille mají mnohem lepší fans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
joshua

No zrovna fanoušků PSG bych se moc nezastával (a to PSG přeju). Někdy mi přijdou jak zombíci (bez mozku a bez zábran)

Reagovat
smazaný uživatel

taky mi prijdou jako jedni z nejhorsich ve francii. alespon v ohledu te.. umirnenosti, v ramci mezi..

Reagovat
smazaný uživatel

Thierry tady vypadá jak Borat

Reagovat
smazaný uživatel

chtela bych ho videt s jeho plavkama..

Reagovat
smazaný uživatel

To věřim.

Reagovat
smazaný uživatel

asi by to byl prijemnejsi pohled nez na borata..

Reagovat
smazaný uživatel

i když kdo ví...

Reagovat
smazaný uživatel

Monacu druhá liga jen prospěje, alespoň vypadnou ty vyžírky, co pobírají obrovské platy, a zůstanou jen hráči, kteří za Les Rouge et Blanc vypustí duši. Hlavně by se měli vyvarovat kaufů typu Mbokani, který přišel za hodně peněz a už po pouhém půl roce šel zase hostovat pryč..

Reagovat
smazaný uživatel

stejne jako ted prisel diarra a zustane jen do leta.. i kdyz u nej aspon vi, ze hraje dobre, narozdil od mbokaniho, kterej stal 7M a nepredvedl nic..

Reagovat
M11

Pekny clanek

Reagovat
smazaný uživatel

dik

Reagovat
rufus

Můj nejoblíbenější klub ve Francii. Snad se jim podaří zachránit.

Reagovat
smazaný uživatel

cim si te ziskal prosimte?

Reagovat
smazaný uživatel

by mě taky zajímalo

Reagovat
rufus

Henry, Trezeguet, Barthez, Giuly.. Mám je rád už dlouho. A samotný Monaco se mi taky líbí, i když jsem tam nikdy nebyl. Mám rád jižní pobřeží Francie.

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, akademii, tu maj porad senzacni.. akorat se jim posledni dobou dari vychovavat spis dobry mlady obrance nez nejaky sutery. mozna i to je trochu napoveda k ty jejich zmene stylu na hristi..

Reagovat
fantomas

Se s nadpisem opičíš...?? Nebo budem dělat seriál?

Reagovat
smazaný uživatel

to je hrozny, ja mam jednou za cas pocit, ze sem vymyslela dobrej a docela i pasujici nadpis a pak hned mi nekdo napise, ze sem ho prej zkopirovala.. to je mi teda ucta

Reagovat
fantomas

Já měl kdysi ten samej pocit

Reagovat
smazaný uživatel

no jo, kdyz clovek cituje klasiku, tak o asi nikdy nebude uz uplne originalni..

Reagovat
fantomas

To by musel být trošku zpřeházený slovosled, aby to byla citace klasiky.

Reagovat
smazaný uživatel

vsak je to jen takova mala metamorfozicka..

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší článek, co tu kdy nějaká žena napsala

Reagovat
smazaný uživatel

diky.. ale ne, ze bych mela nejakou konkurenci..

Reagovat
Gryphonheart

No tak jiný slavný klub, Le Racing, taky hraje třetí ligu a málokdo to zaznamenal.. ;)

Reagovat
smazaný uživatel

o tom klubu, musim se priznat, sem nikdy neslysela..

Reagovat
smazaný uživatel

tak oni ted maji arles - coz nemusi bejt uplne lehkej souper, jak naznacily posledni zapasy. uz jim o nic nejde a hrajou naplno se vsema, mohli by mit monacti problemy. pak doma lille, hodne tezky utkani. ceka ho i rennes, saint-etienne a psg, montpellier a lyon. takze myslim, ze monako to bude mit jeste hooooooooodne tezky..

Reagovat
smazaný uživatel

200.pro Andulku

Reagovat
smazaný uživatel

sakra, sem to nestihla.. ale dekuju..

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

200. pro Hazarda! protoze o nem napisu pristi clanek

Reagovat
herbage

Nezapomeň napsat, že půjde do Arsenalu

Reagovat
smazaný uživatel

asi je to nejpravdepodobnejsi volba. i kdyz nevim, s tou jeho postavou..

Reagovat
herbage

Neboj, vykrmíme ho

Reagovat
smazaný uživatel

jako nasriho?

Reagovat
herbage

Jo

Reagovat
honziss

Nezapomeň napsat, že nikam nejde

Reagovat
herbage

Jeden rok vám ho ještě necháme

Reagovat
smazaný uživatel

doufam, ze jeste zustane. vypada to, ze to ma v hlave docela srovnany..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

16:15 Aulas: Bastos by mohl odejít

Michel Bastos by v létě mohl opustit Lyon, což potvrdil jeho prezident Jean-Michel Aulas. "Mohli bychom Bastose prodat. Juventus o něho má vliký zájem. Pokud učiní dobrou nabídku a hráč nebude proti, odejde," potvrdil možný blížící se prodej 27letého levého obránce či záložníka.

uz je to tady, aulas se velice dobre zbavuje draheho hrace, ktereho muze nahradit vychazejici hvezdickou piedem..

Reagovat
smazaný uživatel

Bastos je ale opravdu dobrý, zase se tím trochu ztrácí kvalita.. Škoda, že nikdo za ty prachy nechce Delgada

Reagovat
smazaný uživatel

tak predpokladam, ze pujde okolo 25M euro, coz by bylo pro lyon super, protoze by mohli koupit aspon konecne nekoho schopnyho do obrany.. navic na jeho postu muze hrat pied i delgado..

Reagovat
smazaný uživatel

s trochou stesti taky ederson a pjanic..

Reagovat
Godwinson

Výborná zpráva pro Lyon, snad na něm alespoň pořádně vydělají. Náhrady mají více než dobré.

Reagovat
smazaný uživatel

aspon 25M z neho dostanou, kdyz prisel za 18..

Reagovat
Zajda

Monako se musí zachránit

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší než Auxerre který ještě tenhle rok hrálo LM a sou místo nad sestupem

Reagovat
smazaný uživatel

no, lip na tom prave rozhodne nejsou.. narozdil od auxerre maj hodne tezkej los, navic auxerre se po zdraveni jelena, pedrettiho a ndingy zase dostalo do docela dobry formy..

Reagovat
Kongo

Henry tam vypadá jak Norbit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem na to koukal a říkal jsem si..sakra,Thierry vypadá jako Norbit Sjedu na konec diskuze a co tu nevidím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Newcastle po tučném ochodu Andyho Carolla disponuje velikými finančními prostředky, v útoku mu ale chybí klíčový hráč. Tím by se od nové sezony mohl stát 25letý kanonýr Moussa Sow a jeho o dva roky mladší kolega z útoku Lille Gervinho. Francouzský celek by za oba hráče požadoval asi 40 milionů liber.

Reagovat
SunFells

To by se Sowem trochu přestřelili + ta částka je úplně nesmyslná.

Reagovat
smazaný uživatel

tak zase na druhou stranu za oba dva.. za sowa takovejch 10 a za gervinha .. no dobre, ta cena je hodne prestrelena..

Reagovat
smazaný uživatel

Dyt gervinho je prej novej drogba, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

za kolik on tehdy odchazel?

Reagovat
Darren Fletcher

andulka prosim okamzite ma kontaktuj na peter.zagiba@gmail.com. tam ti vysvetlim vo co go. dik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele