Cosi shnilého je v tom Feyenoordu...

26.10.2010, 23:06
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Mnozí jsme se nad tím zasmáli - Feyenoord, klub s takovým renomé, dostal, lidově řečeno, čočku od jiného nizozemského giganta z Eindhovenu. Jenže také legrace by měla mít své meze a obzvláště v tomhle případě je docela zapotřebí je znát. Totiž rotterdamský klub je v krizi globální, mimořádně vážné a patrně největší za celou dobu svého fungování. A to samo o sobě příliš úsměvné není.

Možná přeháním, možná předčasně maluji čerta na zeď. Ale jsou tu fakta. Fakta, nad kterými se chce mnohým příznivcům holandské kopané opravdu zaplakat. Především je tu často přehlížená skutečnost, že Feyenoord netápe jen letos, nebo akorát od loňska. Táhne se to s ním prakticky od sezony 2002/03, kdy byl naposledy schopen doopravdy bojovat o titul. Už jen proto bychom jeho nynější situaci neměli podceňovat. Tím spíš vezmeme-li v úvahu, že třeba s finanční krizí se dokonale vypořádalo jen minimum nizozemských celků. Waalwijk, Roda, Den Haag, Tilburg, Alkmaar i Vitesse si prožily své. De facto nezadlužených výjimek typu Heerenveenu a Heraclesu bychom tu našli opravdu poskrovnu. Bohužel, Feyenoord v tuhle chvíli drží basu s většinou, přičemž si navíc jde svou vlastní cestou. Jako by nechápal, že časy nezměrné slávy jsou nadobro fuč, chová se nadále jako král a pak to takhle dopadá. Dluhy dost možná až ve výši 40 milionů eur, kádr věkově skoro na úrovni juniorky a výkonnostně ani ne pro střed tabulky.

Faktor č. 1 - Hráči jako v bavlnce

Jde o problém celé Eredivisie. Všeobecně se lamentuje nad tím, že se fotbalisté přeplácejí. Inu, potom vězte, že Holanďané jsou mistři tohoto oboru. Přestože jejich liga zdaleka nepatří mezi smetánku. V nejvyšší soutěži máte nějakých 650 profesionálních hráčů. Jejich platy vydají zhruba na 53% celkového obratu všech klubů Eredivisie. Připočteme-li k tomuto číslu ještě gáže ostatních zaměstnanců, máme z toho ihned 65% - odtud se bere ekonomická stagnace drtivé většiny nizozemských mužstev. K tomu totiž uvažte, že klub může navíc splácet stadion, atp. Potom není divu, že Eredivisie schraňuje tak zadlužené činitele.

A právě tady v té disciplíně - přeplácení - se Feyenoord řadí k těm největším přeborníkům. Je tu tedy sice ještě Ajax, ale ten si to, řekněme, ještě může dovolit. Kdežto Rotterdam, jenž ve velkém uzavíral lukrativní kontrakty i s 20letými borci ještě před vypuknutím celosvětové krize, ten na podobné aktivity předpoklady nemá ani náhodou. A teď se mu to vrací. Karim El Ahmadi, Leroy Fer, Giorgino Wijnaldum - ti všichni mají společné minimálně jedno. Královský plat. Přitom prvně jmenovaný lukrativní smlouvu uzavřel ve 23 letech a jeho dva kolegové se dokonce v té době pohybovali na hraně nezletilosti. Oproti svým vrstevníkům měli tedy obrovskou výhodu, nemuseli podepisovat něco jako nováčkovskou smlouvu, rovnou se z nich udělali praví profesionálové. Jenže svému zaměstnavateli tím nevědomky nadělali obrovské problémy.

Nejvehementněji se tahle nerovnováha přihlásila o slovo plus mínus před rokem. V květnu 2009 klub oznámil sezonní ztrátu ve výši tří až čtyř milionů eur, souhrnný dluh pak měl činit 21 milionů. Očekával se tak bohatý výprodej. Ten však v žádném případě nepřišel, ačkoliv si ho situace zoufale žádala. Odešli podřadní hráči, ovšem ony borce, o které mělo jít především, nikdo nechtěl. Bruins je chronický lazar, takže zájem o jeho osobu logicky nebyl moc velký, spíš nijaký, o takového Makaaye zase nikdo nestál kvůli jeho stáří. A co bylo ještě podivnější - v týmu setrvali i Jonathan De Guzman s Karimem El Ahmadim. Za celý příští ročník se tedy dluh rotterdamských rovnou zdvojnásobil.

Před letošní sezonou zase nastal opačný jev. V jednu chvíli se poroučeli pomalu všichni bohatě vydržovaní veteráni, takže tu zůstaly buď hýčkané dvacetileté hvězdičky, nebo hráči nehodní klubu tak věhlasného, jako je Feyenoord. Během jediného léta klub opustilo 16 (!) fotbalistů, i když se pár z nich třeba jen vypravilo někam hostovat. Na platech se tak mírně ušetří, na druhou stranu se ale opět nepovedlo nikoho prodat. Bronckhorst s Makaayem totiž pověsili kopačky na hřebík a de Guzmanovi skončila smlouva, takže se do Mallorcy stěhoval zadarmo. Je tedy otázkou, zdali se vůbec letos Feyenoordu podaří umazat alespoň část z onoho astronomického dluhu. Je totiž klidně možné, že jen bude "méně ztrátový" než dřív, což by tuto problematickou otázku rozhodně neřešilo.

Faktor č. 2 - Špatná přestupová politika

Plynule navážeme a podíváme se na zub už dlouhá léta zpochybňované aktivitě Feyenoordu na přestupovém trhu. Ta totiž sice může být enormní, ale v první řadě nevede k ničemu dobrému. Chong Gug-Song, Cory Gibbs, Gerson Magrao, Hossam Ghaly, Nicky Hofs, Karim Saidi, Bruno Basto, Alexander Ostlund, Sebastian Pardo - toť výlučně zbyteční hráči, kteří v minulosti ne úplně gratis zavítali na De Kuip. Proč? Co si od nich vedení slibovalo? Zejména asi platovou nenáročnost, která se také nejspíš dostavila. To je ale tak jediné, v čem mohli být tito borci tradičnímu klubu prospěšní. Zatímco třeba dnes by mohli alespoň plnit roli "vycpávek" mezi nespočtem mladých talentů - jako kupříkladu Auassar nebo Schaken - v době svých přestupů, když to řeknu ošklivě a bez obalu, přicházeli spíš jen zaclánět a přivlastňovat si kolonky na soupisce perspektivnějším fotbalistům navzdory.

Vedení rotterdamského celku, který třeba v minulosti jako první holandský klub dobyl Evropu, má navíc na svědomí ještě jednu "tržní blamáž". A sice akci, již spustilo v průběhu ročníku 2007/08 a které by slušel pracovní název "Zkušenost nade vše!". V jejím rámci do přístavního města dorazila taková ostřílená jména jako Tim De Cler, Giovanni van Bronckhorst, Roy Makaay, Denny Landzaat či Kevin Hofland (po roce je ještě doplnil Jon Dahl Tomasson). Ani ta ale nezabrala. V první sezoně na pohled skvěle vyvážené mužstvo urvalo pouze šestý flek, o rok později dokonce kleslo až na sedmou příčku. Tahle kampaň tedy rychle vzala za své a vystřídal ji pro změnu jiný extrém - bezhlavá podpora mládežníků.

Dnes tedy soupiska celku od řeky Maas čítá pouze trojici třicátníků (brankář van Dijk, obránce De Cler a útočník Tomasson), přičemž necelá půlka osazenstva by se teď v Americe ani legálně nenapila alkoholu. Zkrátka ani v tuhle chvíli není rozvrstvení A-týmu zdaleka ideální. Potencionální tahouni se totiž rekrutují z řad borců narozených až po lednu 1990. Ať už mám na mysli de Vrije, Castaignose, Fera či Wijnalduma. Všichni to jsou talenti k pohledání, to bezpochyby a beze špetky legrace, ovšem jednoduše je nemá kdo táhnout, případně zaučit. A to je velký problém, který se však bez adekvátních finančních prostředků bude řešit hodně ztěžka.

Faktor č. 3 - Chybí sebereflexe?

Pan trenér Been je sice navýsost sebekritický muž (viz jedny z prvních jeho slov na pozápasové tiskové konferenci: "No, dobře, jsem hloupý"), avšak občas můžeme mít pocit, že je bohužel ve vedení klubu jediným takovým exemplářem. Často totiž ostatní mecenáši tam nahoře, kteří za chod klubu z největší části zodpovídají, působí poněkud nezaujatě vůči "vlastnímu" strádání. Takže zatímco se fanoušci (obecně patřící k nejoddanějším v Eredivisie, ne-li v celé Evropě) okamžitě vyjádřili ve smyslu absolutní loajality a chystají nové způsoby povzbuzování, technický ředitel Leo Beenhakker dává najevo spíše svou uraženou pýchu než cokoliv jiného. Používá tedy věty jako "stalo se" nebo "čas nejde vrátit zpátky", kdežto Mario Been je odhodlaný dát věci co nejrychleji do jakéhož takého pořádku. Dle svých slov "nehodlá utíkat od zodpovědnosti".

To momentálně bude pro Feyenoord ze všeho nejdůležitější. A my, kterým na osudu tohoto tradičního celku přece jen záleží, můžeme být jenom rádi, že aspoň Mario Been se neschovává za tupé fráze a zřetelně veřejnosti tlumočí problémy, které klubem cloumají. Přesně tudíž víme, že hráčům ze všeho nejvíc chybí sebedůvěra, že u nich nelze pozorovat sílu se vzedmout. Beena rovněž znepokojil pozápasový stav plný nic neřešícího mlčení. Nikomu se o debaklu nechtělo mluvit, přestože je nyní klíčové vyvodit z něj důsledky. Tenhle přístup hráčů právě dokonale koresponduje s Beenhakkerovým chováním, které se v mnohých ohledech může zdát alibistickým. A zrovna výmluvy - ty teď Feyenoord ze všeho nejvíc nepotřebuje! Jak říká Been - je třeba se poučit a jít s relativně čistou hlavou do středečního klání s Venlem. Skutečně totiž stačí dva vyhrané zápasy a rotterdamští zase nemusejí být na odpis.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (162)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Podle obrázku je to evropský tým to je jasné.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RickNash

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Ty jo, kolik ty máš těch nicků?

Reagovat
Carlos Juan Pablo

chce mít úspěch v tipovačce

Reagovat
fantomas

To mě ani nenapadlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

3,nejčastěji používám ten se srdíčkama

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

Bratři Fortisové

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hustě

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

:D:D:D:D:D:D:D:D:D tak to bylo dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Něco pro jejich fans

Reagovat
miky10

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

povedené

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Krausio_Real_M

Reagovat
smazaný uživatel

pak se můžou divit...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

trefa do černého Taky jsem si jenom přečetl napdis a druhej pohled, tentokrát na fotku, mi dal hned odpověď.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě pár let zaspali a místo vychovávání vlastních nadějí se spoléhali na výpomoc z daleké Afriky a dopadli jak dopadli

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Pěkný, fantomasi,

o těch platech jsem to třeba vůbec nevěděl.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat
Arne

Přidávám se.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Všem díky.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Příjemný pocit?

Reagovat
fantomas

To víš, že jo. Myslím, že můžu mluvit za všechny redaktory, když řeknu, že pro tohle to hlavně děláme. Teda ne striktně pro pochvaly, samozřejmě, spíš kvůli feedbacku, a ten když je pozitivní, akorát to ještě víc nakopne.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

To ti věřim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ten danchez je ale žid

Reagovat
Godwinson

Nikdy jsem je neměl rád, takže nechť třeba slezou.

Reagovat
domingo

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Nikdy jsem je neměl rád, ale jsou holt tradiční a do tý první ligy asi taky patří. Něco jako Ostrava, málokdo je má rád, ale nikdo si bez nich nedovede představit GL.

Reagovat
fantomas

Pět týmů ještě nikdy nesestoupilo z Eredivsie - Feyenoord je jedním z nich - a myslim, že by se na tom nemělo nic měnit. Jakkoliv si myslim, že jejich fanoušci patřej mezi největší prasata (i když oddaní jsou až za hrob, to zas ano), a ani klubu samotnýmu sem nikdy moc nepřál.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý a zajímavý článek...Škoda že tu takových není víc, myslím, že ty špatně přeložené plky hloupých fotbalistů už stejně nikdo nečte-

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Jeden takovýhle článek denně a jsem spokojenej

Reagovat
fantomas

Ufff...

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Tim jsem nemyslel konkrétně od tebe, ale bylo by to pěkný, hezky umíš formulovat

Reagovat
fantomas

Díky. Jen škoda, že do takových článků se tu moc lidem pouštět nechce no.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Jako číst? Si myslim, že většina si to přečte, třeba nekomentuje, ale přečte. Se podívej: 935 zobrazení a to jsi to nahrál už docela pozdě, resp, bylo to schválený docela pozdě

Reagovat
fantomas

Né, to né. Čtenost je tu vždycky parádní, větší články jako některé životopisy nebo historie klubů mi otevřelo třeba i nějakých šest tisíc lidí (i když to je pak relativní, když vezmu, že já sám to kvůli diskuzi rozkliknu třeba padesátkrát), spíš sem myslel, že redaktoři se do toho tolik nepouštějí, což je právě škoda.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Jo takhle, ale to neni pravda, jsem zjistil, že když sám rozkliknu článek několikrát za sebou, tak se to nesčítá Ale každopádně doufam, že se tu podobných článků bylo objevovat víc, sem tam tu nějaký je ale zatim málo

Reagovat
fantomas

Fakt? Fuha, to se mi ani nechce věřit. Právě sem si teda pro zajímavost prošel, co je muj rekord, a nejspíš to bude 9728 u Ashleyho. To mi ale fakt přijde zhola nemožný.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Opravdu, si to zkus Tak tohle je, myslim, nejnavštěvovanější český fotbalový web, ne? Ale aspoň vidíš kolik lidí sem chodí a čte

Reagovat
fantomas

No, už to tak vypadá. To je chytrý. Nejčtenější je no, dřív sem znal i číslo, kolik lidí sem měsíčně (týdně) zavítá - to by ti teď řekl PJ leda.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Kolik sem chodilo lidí? Asi to nebude největší číslo, kvalita se tu zvedla až tak za poslední rok (?)...

Reagovat
fantomas

Nejčtenějši sme už dlouho, možná tak tři čtyři roky to je, co sme se dostali před efotbal. Ale jak řikám - přesný čísla a fakta ti poví leda PJ, já to v hlavě ani v PC nemám. Třeba sem časem zavítá a odpoví.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Tři čtyři roky, jo? Bych neřekl, jak ten čas letí. Ale líbí se mi, jak jsi napsal: „sme“

Reagovat
fantomas

Tak neskromně snad můžu říct, že mám minimálně na tý čtenosti i nějakej ten nepatrnej podíl.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

To jo, snažíš se

Reagovat
fantomas

Reagovat
PJ

Nemáš pravdu, když si otevřeš článek 50x tak se opravdu započítá 50 zobrazení. Jen se to třeba hned nepřičte, kvůli snížení zátěže serveru tu používáme kešování, takže se ti často ukáže o kousek nižší počet zobrazení než ve skutečnosti je. Jediná výjimka, kdy se další zobrazení nezapočítá, je když se ti článek znovu načte po odeslání příspěvku do diskuse.

Jinak větší rozvoj EF začal v roce 2007, tahle současná verze byla spuštěná na podzim 2007, takže se dá říct, že je to tři roky, co se víc zvyšuje kvalita. Před eFotbal jsme se dostali někdy na začátku roku 2008 a současná návštěvnost je denně něco přes 20 tisíc unikátních lidí (45 tisíc návštěv).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
7kaka7

neni to spíě reprezentace gahny v nových dresech

Reagovat
smazaný uživatel

netaraj ,to je ten novy team toga

Reagovat
smazaný uživatel

je smutne ze takyto tradicny klub s velkou historiou takto konci .... a to len kvoli tym platom , byt platove stropy su zahojeni ....

Reagovat
Malavi

Super článek

Reagovat
smazaný uživatel

Tady by bylo třeba šejka nebo nějakou bohatou společnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Tak ona je před nedávnem náká společnost koupila, ted tam drží nějakých 49% a právě díky ní přišel před dvěma lety Fernandez a Cissé. Ale na mazání dluhů se jí nějak pracovat nechce.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek. Díky

Reagovat
cristiano.K.

mám výtku k tomu článku....mohlo to být kratší hodně slušně zpracované

Reagovat
smazaný uživatel

Feyenoord 4-ever! Nase legie vzdy stoji za tym! Jsme byli prvni holandsky tym kdo vyhral Mistrove liga (ten dobou se to jeste jmenoval jinak), jsme byli prvni holandksy tym kdo vyhral mistrove sveta a tenhle krize taky prekoname. To jsme meli i na konce 80i letech a taky jsme to prekonali. My mame neco co ostatni tymy nemaji v holandsko a oni nas na to zavidi! My mame fanousci ktere zije pro Feyenoord, ktere dychaji pro Feyenoord! Zvladneme to! Stojim za MOJE FEYENOORD!! NAVZDY!!

HAND IN HAND KAMERADEN!!! LEVE FEYENOORD 1!!

Reagovat
Josifek

Co to je za kravinu, to máš z google translatoru néé?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je asi holandan ne? ....zkus nejdriv pouzivat mozek

Reagovat
smazaný uživatel

maybe...

Reagovat
AjaxFans

JJ,vypadá to na švábka.

Reagovat
Josifek

To třeba je..ale nemůžu si pomoct, je to jako když to vyjede z google translatoru. JInak na českým serveru primárně předpokládám uživatele Čechy a max. Slováky.

Reagovat
smazaný uživatel

Josifek ...ale je to zabavne, ked niekto nesklonuje

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi kvalitní čtení . Takových by mělo bejt víc. Překlady a výmysly jsou pěkná věc, ale u tohohle je vidět, že do toho dal autor něco ze sebe. Tak by to mělo bejt.

Jinak k článku - Feyenoord nesnáším. Tu desítku jsem oslavil slušně. Ale sestup jim nepřeju. Přecejenom jsou jeden z opravdu velkých klubů v Holandsku

Reagovat
smazaný uživatel

Zato fiemní klub Phillipsu je sakra symptickej, co?

Kdyby aspoň tu elektroniku uměli dělat, šíbři.

Reagovat
Josifek

PSV je pro mě šíleně nesympatický, hlavně kvůli některým hráčům.

Reagovat
terry

Ty jo, fantomasi, to je snad první delší článek, kterej jsem přečetl okamžitě po otevření.

Reagovat
Josifek

Ta přestupová politika je fakt podivná, i když třeba Sebastina Parda jsem měl docela rád..

Stejně si vždycky vzpomenu jak jsme je na Letný vyprášili snad 4:0 v LM a oni pak "spadli" do UEFY a nakonec se dostali do finále s Dortmundem, které vyhráli..tehdá jsem je taky moc nemusel, hlavně kvůli Hooijdonkovi, ale přímaky uměl ten frajírek mistrovsky.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, tenkrát je hodni lidí nemuselo právě kvůli němu. Ale přímáky kopal parádně. Trajektorie balonů, co on kopal, byla neuvěřitelná. Podobně kopal Mihajlovič.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělé! Feynoord byl pro mě vždycky nej klub Nizozemí, ale todle jsem rozhodně nevěděl. Autor si zaslouží

Reagovat
smazaný uživatel

Asi kvalitní liga.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

kvalitna liga ano, co sa tyka utoku, ale co sa tyka obrany, tak nie

Reagovat
RickNash

Asi atraktivní liga.

Reagovat
fantomas

Ne asi, z vlastní zkušenosti můžu říct, že určitě.

Reagovat
fantomas

I do defenzívy je tam plno talentovaných borců, to spíš ten systém hlavně u horších týmů není moc propracovanej no. Ale jinak u těch prvních sedmi týmů, který bojujou o poháry, sou už obrany na slušné úrovni (myslim i mezinárodní). Letos zatim za 10 kol nejvíc obdržených 16 - Utrecht - a to ještě docela vyčnívá, z prvních šesti max. 12 inkasovaných branek.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

no, hlavně brankáři u PSV - Feyenoord už bylo vidět, že na to gólman kašle...

Reagovat
fantomas

Tak když před ním brání žáčci, taky bych asi ztratil chuť...

Reagovat
homeles8

100. pro Jima Morrisna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Co má výročí?

Reagovat
smazaný uživatel

moc hezky napsano, tome.. siroka slovni zasoba, hezky metafory a napadity obraty, krasne se to cte..

Reagovat
fantomas

Taky děkuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano ano, jsem tulipan s cerveny bily srdce (tzn Feyenoord srdce) :-) A myslim ze moje cetinu neni zas tak spatne ne? Akorat ja na to nemuzu ze mate ten gramatika tak strasne slozity a akorat nemam hacky a carky na klavesnice. A Josifek: nektery tulipany bydli v CR, takze se taky podivaji na cesky serveru :-)

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Věřejně se Ti omlouvám..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tvoje čeština opravdu není špatná

Reagovat
fantomas

Smutný právě je, že by se tady pan Feyenoord mohl úplně klidně měřit s většinou "našich českých" puberťáků, co se zvládání češtiny týče.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Občas se tu najdou tací, kteří nezvládají česky ani tak dobře jako ty, takže klobouk dolů

Reagovat
Arne

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Mně teda přijde čeština snazší než nizozemština ale tvojí češtině se dá rozumět, takže je docela dobrá (mimochodem je TA gramatika, nikoliv TEN)

Reagovat
AjaxFans

Holandština je asi peklo,hlavně ta výslovnou zní šíleně.

Reagovat
smazaný uživatel

Skloňování ani neřeším...

Reagovat
Losinho

Reagovat
Losinho

Čeština vážně pěkná, to se musí uznat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Jak bys přeložil do češtiny "Kut kakkerlakken"? Neber to prosím tě jako provokaci, jen mě to zajímá...

Reagovat
fantomas

"Z*urvení švábi"? Prej, neber to jako provokaci...

Reagovat
Arne

Aha...

Reagovat
AjaxFans

Není "Kut" rakovina,nebo něco?

Reagovat
RickNash

znamená to "píča"...

Reagovat
AjaxFans

Hulváte

Reagovat
AjaxFans

Ale máš recht

Reagovat
Xavi

Hodně dobrý článek. Po dlouhé době jsem se tady něco dozvěděl.

Reagovat
okorec

super článok... napriek tomu, že dlhý, tak je napísaný tak dobre, že som ho prečítal hneď z fleku a celý až do konca... zaujímavé, subjektívne a teda aj emotívne, má to príbeh, má to flow, je tam čo? (prítomnosť) aj prečo? (minulosť), prirodzene vytvára v čitateľovi záujem ako bude príbeh pokračovať a veľmi čitateľne napísané... 10/10

PS: Feyenoordu nefandím, ale dúfam, že sa vzchopia.

Reagovat
fantomas

Díky moc za konstruktivní kritiku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ad:ekonomicky faktor

Jde o problém celé Eredivisie. Všeobecně se lamentuje nad tím, že se fotbalisté přeplácejí. Inu, potom vězte, že Holanďané jsou mistři tohoto oboru. Přestože jejich liga zdaleka nepatří mezi smetánku. V nejvyšší soutěži máte nějakých 650 profesionálních hráčů. Jejich platy vydají zhruba na 53% celkového obratu všech klubů Eredivisie. Připočteme-li k tomuto číslu ještě gáže ostatních zaměstnanců, máme z toho ihned 65% - odtud se bere ekonomická stagnace drtivé většiny nizozemských mužstev.

Co je to za blbost?Velka vacsina timov a hlavne tych velkych vydava na platy vysoko nad 50%,casto aj nad 70 a su napriek tomu ziskove..To ci su v zisku alebo strate zavisi od inych faktorov

Ad2:

Nejvehementněji se tahle nerovnováha přihlásila o slovo plus mínus před rokem. V květnu 2009 klub oznámil sezonní ztrátu ve výši tří až čtyř milionů eur, souhrnný dluh pak měl činit 21 milionů. Očekával se tak bohatý výprodej.

3-4miliony eur je akoze nejaka horibilna strata? Rozpocet klubu je 38 mega,takze tie 4 su v pohode,nehovoriac o tom ze ked sa timu momentalne nedari je jasne ze prijmy su nizsie a vznika kratkodobejsia strata,kluby prezivaju takto v pohode aj dalej,vezme sa dalsia pozicka a je to Ok

Zdroj rozpoctu:http://netherlands.worldcupblog.org/1/az-bypasses-feyenoord-in-budget.html

Dalej som prestal clanocek citat...

Reagovat
fantomas

1) Tohle platí pro celou ligu obecně, že se v Eredivisie přeplácí a sou tu kluby s ekonomickými problémy (dokonce ve většině), je holý fakt a nerozumím tvé snaze to popírat. Nikde netvrdím, že Ajax neni ziskový, však taky pravidelně hraje LM, má sponzora z jiné dimenze, pokud vím, a pořád vyšší rozpočet - proto si rozhazovat může dovolit. Jenže Feyenoord ne. Nemá dlouhodobě výsledky, dluh tim pak jen prohlubuje.

2) Dalíš věc, kterou nechápu, co sis ní chtěl dokázat. NIKDE nepíšu, že ta sezonní ztráta je "horibilna", jen píšu, že akorát přispěla k navýšení dluhu na 21 milionů, což při tebou jmenovaném rozpočtu není úplně košer. Navíc dnes už by ten dluh měl být 40 mega, čili nad tím tvým rozpočtem. A že kluby přežívají v pohodě - Feyenoord nepřežívá v pohodě, ví to lidi v klubu, ví to novináři, ví to veřejnost v Nizozemsku. Kdežto ty se svými růžovými brejličkami to (patrně) radši nechceš vidět nebo co.

Reagovat
fantomas

* že třeba Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

1,Jejich platy vydají zhruba na 53% ...- ...odtud se bere ekonomická stagnace drtivé většiny nizozemských mužstev.

Vidim ze nerozumies co chcem povedat,skusim to skratit.Toto je blbost ako traktor,globalne maju futbalove timy ovela vacsie podiely platov z prijmov a financne problemy nemaju,takze to co pises nie je pravda.Zdovodnovat dlh feyenoordu tymto je nespravne,kedze dlh im vznikol pomerne vysokym rozpoctom pri ktorom nedosiahli dostatocne prijmy kvoli sportovym neuspechom.

2,Ja NIKDE nepisem ze feyenoord nema financne problemy ako pises a pridavas nejake trapne brejlicky..

Len sa smejem na spojeni ako som skopiroval tu cast k ad2,dam to este raz:V květnu 2009 klub oznámil sezonní ztrátu ve výši tří až čtyř milionů eur... ....Očekával se tak bohatý výprodej.

Pritom ostatne europske kluby su na tom pomerovo rozpocet/dlh ovela horsie,kde dlhy a pozicky idu do stoviek milionov eur a klub funguje aj vdaka silnym aktivam.To je to co tym chcem povedat.

A len tak pre zaujimavost mino temy:porovnanie rozpoctov klubov niektorych krajin:http://kassiesa.nl/uefa/forum2/viewtopic.php?t=1841&sid=7c900749b31767ffe93f44e1aad970c7

Doplnim MSK Zilina-4 miliony€

Reagovat
fantomas

1) Takže chceš říct, že nějakej Waalwijk je v dluzích kvůli tomu, že nehraje evropský poháry nebo že prostě nemá úspěchy? Vždyť to je směšný. Ne, je v dluzích kvůli tomu, že má nevyrovnanej rozpočet a na platech (i se zaměstnanci) vyplácí nepoměrně víc peněz, než je schopnej vyinkasovat. Jednoduchý jak facka. Že ty tu situace klubů z Eredivisie srovnáváš se světem, je úplně zcestný argument, protože kluby někde v Anglii, Francii, Itálii si žijou nepoměrně lépe pochopitelně a nějakých 50% si na platy odvádět mohou dovolit.

2) Blbě sis to spojil - ten výprodej se neočekával kvůli té ztrátě, ale kvůli tomu dluhu. Všimni si, jak je vystavěné to souvětí, logicky to z toho vychází. 21 mega už není nic, z čeho by měli mít v Rotterdamu legraci a veškerá holandská média se v tu dobu dohadovala nad tím, kdo že všechno odejde atp.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim si,ze problem zadlzenia klubov zavisi od velmi vela udalosti a neda sa to generalizovat pausalizovanim jednoduchym pomerom rozpocet/platy..

2, pri dlhu 21 milionov a rocnom rozpocte 38 mil mi pride zlou strategiou "okamzity rozpredaj celeho timu" ako naznacujes v clanku.

Reagovat
fantomas

Jasněže se to nedá paušalizovat. Je tu i světová ekonomická krize, splácení stadionu, i to sem v krátkosti postihl. Tohle je nicméně zrovna u holandských (rozhodně nechci tvrdit, že u všech) klubů ten největší problém - nevyvážený rozpočet.

Ale o tý strategii se nejen vážně uvažovalo, ale dokonce se s ní Feyenoord moc netajil (i když nakonec o jeho hráče nebyl takový zájem a nikdo se prakticky neprodal). Navíc - to bylo ještě před tím, než byl dosazen na post technického ředitele Beenhakker a Feyenoord tak získal na svou stranu pár investorů, takže si nejsem úplně jistej, jestli v létě 2009 byl rozpočet klubu opravdu tak fajnový, jak naznačuješ. To je možná teď, ale v tu dobu to bylo s nima fakt dost špatný. Až v říjnu s příchodem Beenhakkera se to jakž takž urovnalo, i když dluh jako takový vzrostl.

Reagovat
fantomas

Respektive k tomu druhému bodu - on se vlastně rozprodej i konal, jen rok poté, když odešlo najednou 16 hráčů. Ta situace kulminovala a kulminovala, až vyvrcholila v tenhle náhlý odliv. Jen se odložil, ale jak vidíš, ta potřeba tam evidentně opravdu byla.

Reagovat
stas87

kedze pises ze v holandsku maju kluby problem s preplacanim hracov a vdaka hracom sa dostavaju do dlhov ake maju teda zisky treba zo vstupneho predaja suvenyrov v porovnani svydajmi?ved podla toho clanku musi byt 75% timov v dlzobach

Reagovat
fantomas

Tak neni to 75%, ale nadpoloviční většina určitě. Samozřejmě neznám přesná čísla, ty po mně nechtěj - jako kolik má ten a ten klub z lístku apod. V minulosti měl třeba ohromný dluh i Alkmaar (v roce 2006 nějakých 67 mega eur), to bylo ještě před tím titulem, vysvobodil ho až Scheringa, kterej ten dluh prakticky odkoupil, vykoupil. Pak přišla ekonomická krize, která s sebou vzala dalších šest sedm týmů. K tomu "stálice" Feyenoord, která s financemi má problémy už tak osm let. Je to holt dlouhodobý trend, věř mi.

Reagovat
stas87

no skor mi v poslednej dobe pride ze holandske timi(bez vynimki)budu nakupovat hracov za lacno bud na severe v svedsku norsku ci dansku alebo na balkane ci slovensku z dovodu toho ze tyto hraci su lacni skvely priklad je groningen kde sa severanom dost dari ci uz to bol berg pedersen granqvist z balkanu matavz v twente je mihajlov za srdiecka sulejmani pred tym era brazilcov ako gomes alves alex...mam taky pocit ze obycany mlady holandsky hrac je privela drahy a dost mi to pripomina anglicko...

Reagovat
fantomas

Určitě je to tak, podobnej případ jako Porto s Brazilci. Takový Ajax se vždycky mohl opřít o bohatý export, a čeká ho i v budoucnu (podle všeho i Feyenoord). Ale on měl velkou výhodu oproti Rotterdamu, že prodávat zas tak nemusel. Měl evropský poháry, měl tituly, měl sponzory. Feyenoord nemá nic z toho, dá se říct, takže o později nesmírně ceněný artikly, který bude vábit MU a jiné kluby z evropské smetánky (narážim na Wijnalduma nebo Fera), kvůli finanční tísni střelí moc brzo a poměrně zalevno. Navíc jak píšu, ani ta přestupová politika u nich neni ideální. Třeba Groningen je na tom dobře, i kvůli té perfektně zvládnuté vyváženosti importu a exportu, která jim vydělává. A sou tu i jiný týmy jako třeba Heerenveen nebo Heracles. Ale to jsou fakt jen výjimky. Řekl bych, že do tý doby než finanční krize definitivně odezní - může to znít jako formulka, ale fakt právě ona Eredivisie nejvíc srazila na kolena. Teprve po jejím příchodu se nepěkně zadlužila drtivá většina těch týmů, o kterých se teď bavíme jako o těch, které jsou v problémech.

Reagovat
smazaný uživatel

pro zasvěcené, hned v 1.bodu - hráči jako v bavlnce se vyskytuje: Inu

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele