CO TÝDEN DAL... A VZAL? (9)

13.02.2007, 00:21
Fejetony
Zaujalo nás
Jaroslav Starka se z vězení vrátil, Guus Hiddink se tam už téměř chystá. Trest si málem zasloužil i trenér, který se při zápase svlékl. Neunikli mu však mladí fotbalisté Číny, kteří se poprali v přátelském zápase. K pěstím nemá daleko ani vztah mezi našimi fotbalovými agenty. A Itálie se snaží najít řešení, jak zabránit nepokojům mezi fanoušky.


Pondělí

Když se řekne Demi Moore, napadnou téměř každého dvě věci - bývalý manžel Bruce Willis a film Striptýz. A co vás napadne, když se řekne portugalský trenér Manual José? Napovím, má něco společného s americkou herečkou... Bruce Willis to nebude, Portugalec má o nějaký ten vlas více a o nějaký ten sval méně. To druhé, striptýz, už ale zas tak od věci není.

Trenér egyptského Al Ahli sice v podnicích pochybné existence netančí (zatím), ale své publikum si ke své exhibici našel. Při utkání proti týmu Haras Hodúd se postavil na autovou čáru, nejprve odhodil sako a potom svůdnými pohyby začal rozepínat knoflíky u košile. V tu chvíli začali nejspíš přítomní muslimové na stadionu odříkávat korán pozpátku, jak z trenérova gesta byli mírně řečeno mimo. "Duchapřítomnost" však zachoval rozhodčí, který nenechal svlékajícího se Portugalce napáchat větší škody na mravech několika tisíců fanoušků a nechal ho odvést do útrob stadionu, kde už si mohl Manual José v klidu provádět svá zvrácená alotria.

Příčina Portugalcova jednání byla jasná. Nebyl spokojen s již zmiňovaným rozhodčím Nasirem Abbasem. Nechtěl se snižovat k obyčejným nadávkám a proto si usmyslel, že potrestá sudího jinak - že se bude muset kouknout na mužnou hruď a možná i na něco víc. K tomu už tedy naštěstí nedošlo...

Portugalský odvážlivec si v návalu emocí neuvědomil, kde že se to chystá svlékat. A nejspíše až co došel do kabiny, tep mu poklesl z hranice blouznění na normální trenérský, na hranici infarktu, mu došlo, že svlékačka jen tak neprojde. A taky že ne. Hned se do něho pustila média, prý totiž znevážil hodnoty islámu,... José se proto bleskurychle omluvil se slovy, že zapomněl, v jaké je zemi, protože jeho domovina má trochu mírnější pohled na slušné chování.

Možná tímto gestem dal ale José najevo Josefu Chovancovi, jak se měl zachovat na ME v Nizozemsku a Belgii, když nebyl spokojen s výkonem rozhodčího Colliny. Strhnout ze sebe veškerý oděv a Collina by v nejhorším případě oslepl a zápas by byl přerušen...


Úterý

Guus Hiddink, momentální kouč Ruska, je prvním trenérem, který dovedl na mistrovství světa tým z Asie až do semifinále. Je i prvním, kdo postoupil na závěrečný turnaj s Austrálií a možná zlomí další rekord. Je totiž reálná šance, že bude prvním trenérem, který povede svůj tým z vězení. Hrozí mu ale "jenom" desetiměsíční trest, takže pokud Rusko postoupí na Euro, tak turnaj v klidu stihne a při lepení pytlíků může vymyslet nějakou pekelnou strategii na své soupeře.

A jaký je důvod, kvůli kterému ho nizozemský státní zástupce chce poslat za mříže? Stejný, kvůli kterému chytli Al Caponeho - daňové úniky. Holandský trenér prý totiž nepřiznal v letech 2002 až 2003 pár drobných (něco kolem 39 milionu korun). Ale šance, že Hiddink v "báni" skončí je ale asi taková, jako že na vás při vycházení z domu spadne meteorit. Holandsko si svého hrdinu do věže jistě nevsadí a kdyby ano, dopadne to jako s Maradonou v Itálii, kterému stačilo, aby se jí vyhýbal jako Bin Ládin Bushově pozvání na barbecue, a měl vyhráno.

Pokud by se ale skutečně stalo, že by nizozemský trenér musel nějaký čas dýchat vzduch přes mříže (Rusové by ho jistě nevyhodili, protože to pro ně zas tak velký hřích není) a potom by fenomenálně vyhrál titul mistra Evropy, dal by tak návod manažerům, jak dát týmu nový impuls a přitom neutrácet drahým vyplácením trenérů ze smlouvy. Přes zimní pauzu poslat neúspěšného trenéra bručet, tým by zatím vedl asistent dle koučových pokynů a ten by zatím v nápravném zařízení kul nové taktické varianty... Třeba takový Real Madrid by to s Capellem určitě zkusil.


Středa

V Příbrami se plánuje porazit sto volů, pivo bude téct dva týdny proudem, každou noc bude nad městem zářit ohňostroj a každý druhý návštěvník fotbalového stadionu se bude moci projet žlutým Hummerem. Masopust se ještě slavit nezačal, na to je ještě brzy. Domů se totiž vrátil milovaný taťka Starka.

Nejvíce kromě fotbalistů slaví armáda bodyguardů, kteří tak začnou se svým "Jardou" opět navštěvovat stadion, takže pro jarní utkání stoupne průměrná návštěva opět dvojnásobně. Naopak slzy roní trenér Kotrba, protože měl ze Starkovy kanceláře půjčenou tiskárnu a teď ji musí v neporušeném stavu vracet.

Co je tedy Starka zač? Je to oběť policejní zvůle a všechna obvinění, ze kterých byl nařčen (a asi jich ještě časem pár bude) jsou jen komplotem na něčí objednávku? Je tedy spořádaným občanem, který jen půjčuje svým známým chatu a nikdy nikomu nevyhrožoval, že bude muset použít nadstandardní prostředky? Lze však jen těžko uvěřit, že policejní komando přepadá lidi jen tak z nudy a potom je šoupne na tři měsíce pro zábavu do vězení. Tuším, že nemáme jako hlavu státu diktátora a nejsme policejním státem.

Myslím si, že lidé, jako je Starka, kteří jsou namočeni do nejedné kauzy, by ve fotbale neměli vůbec působit. To by potom rovnou Spartě mohl šéfovat Kožený, Slávii Krejčíř... Protože potom bychom se v klidu mohli řídit slovy klasika: "Ten fotbal se sám neudělá..."


Čtvrtek

Italský fotbal dostává jednu ránu za druhou. Nejprve to byl korupční skandál, který se dotkl i těch nejslavnějších klubů, Juventusu Turín a AC Milán, potom přišla náplast v podobě zisku titulu mistra světa. Teď však přišel další knockout. Při nepokojích mezi fandy byl usmrcen policista. Vláda se tento problém rozhodla rychle řešit, protože v Itálii není násilí na fotbale rozhodně nějak ojedinělým jevem. První informace hovořily o tom, že se liga na tuto sezónu úplně zruší. Když však hlavy politických špiček trochu vychladly, přišly s racionálním návrhem, že fotbal se sice hrát bude, ale s obecenstvem jenom tam, kde budou splněny přísné bezpečnostní normy, jako je například interní kamerový systém, oddělení fanoušků obou týmů už při vstupu... Ty však nesplňují zdaleka všechny stadióny.

V Serii A by si měli určitě vzít příklad z Anglie. Za fotbalové výtržnictví by měly hrozit tvrdé, možná až přehnané tresty. Určitě by měla vzniknout databáze chuligánů, kterým bude při sebemenším prohřešku zakázán vstup na fotbalové stadiony třeba doživotně a kteří budou mít zákaz cestování do zahraničí při fotbalových utkáních italské reprezentace. Určitě by vedení fotbalu mělo působit i na hráče, protože rozhodně není nejvhodnější, když takový Di Canio zdraví své "fanoušky"zdviženou pravicí. Na každém rohu by měly viset plakáty s Ronaldem, Kaká, Buffonem, Cannavarem, Tottim..., kteří budou nabádat, že fotbal je stále jenom hra.

Už se pochopitelně našli i první remcalové, vůbec nepřekvapilo, že to byl kupříkladu Berluscconi, kteří poukazují, jak jejich kluby tímto gestem tratí. Jistě, tomu ve VIP boxu o život nikdy nešlo, nikdy nepoznal, co dovedou rozzuření hooligans. Zajímá ho, a určitě není sám, pouze plná pokladna. Jak by ale řešil nastalou situaci jinak? Nejspíš jako správný politik. Nijak, ono se to nějak samo vyvrbí...


Pátek

Jak si představíte fotbalového agenta? Hodného strejdu, který svému hráči ochotně půjčí vše (kromě manželky), čeho se mu nedostává, který zařídí každou maličkost, na kterou si jeho svěřenec jenom vzpomene? Nebo je to mafián s dlouhými prsty v černých brýlích a s pokerovým výrazem na tváři, který jde přes mrtvoly a s nimž si není radno zahrávat?

Podle vývoje posledních dní jde spíše o druhou možnost. Tři ze čtyř nejmocnějších se spojili proti tomu poslednímu. Triumvirát Nehoda, Paska, Chovanec obviňuje Zíku z toho, že jim přebírá hráče a údajně se snaží bořit dohodnuté přestupy. Nehoda dokonce vznesl závažné obvinění, že půl roku před tím, než měl jeho agentuře vypršet kontrakt s talentovaným brněnským odchovancem Mazuchem, do něho "zajel" Zíka a nabízel mu i peněžní obnos, pokud přejde k jeho stáji.

Nevím, ale pokud budu vybírat kadeřníka, také se budu rozhodovat podle toho, jak je dobrý, jaké nabízí služby, popřípadě koho už stříhal, jestli někomu neušmikl ucho, jestli se mě nesnaží vzít na hůl, zkrátka jaký je výsledek jeho práce. Pan Nehoda si asi myslí, že když hráče, či spíše jeho rodiče, "uhučí" ještě dříve, než dosáhne plnoletosti (nedivil bych se, kdyby i mnohem dříve, než dostane občanku), tak hráč musí být jeho vazalem až do doby, kdy ukončí kariéru.

Zlatě fotbalistům, kteří žádného agenta nemají, své angažmá si shánějí ve čtvrté třídě okresního přeboru sami a nemusejí se o svůj výdělek (klobásu a jedno točené) dělit s žádným vykukem...


Sobota

Čína bere přípravu na Olympijské hry vskutku vážně. Do centrálního medailového plánu už patrně zařadila i fotbal. Mladí Číňané byli totiž vysláni na turné do Evropy a kde jinde by se měli v kopané vzdělávat, než v Anglii. Jejich přátelský zápas proti Queens' Park Rangers dokázal, že medailové sny jsou postaveny na reálných základech.

Bohužel však těžko půjde o fotbal, nýbrž o starou národní čínskou hru - "Zmlať co můžeš" a nejlépe na jednu hromadu. V tomto přátelském klání se totiž mladí fotbalisté z Asie servali se svými hostiteli takovým způsobem, že půlka mužstva by aspirovala na černý pás v karate. Agentury dokonce uvádějí, že někteří z hráčů prý použili kopy ve stylu kung-fu. Ostrovští chasníci, mnozí dozajista ošlehaní nějakou tou hospodskou rvačkou, se ale také nenechali příliš zahanbit a výsledkem jejich "snažení" byl pětiminutový nedobrovolný spánek pro obránce Čcheng Tao.

Číňané se v utkání cítili poškozeni údajným okopáváním a provokováním ze strany anglického celku. Hráči Rangers to pochopitelně popírají, podle nich šlo pouze o klasický tvrdý ostrovní styl, při kterém proti sobě stojí jedenáct bojovníků. Potom je možná záhadou, jak je možné, že se nám na hřišti porvalo více než třicet lidí... No možná někteří náhradníci chtěli chytit za pačesy nejen šanci zahrát si příští zápas, ale i protivníka. Sedm čínských bojovníků však bude tato samurajská vložka mrzet. Byli totiž okamžitě vyřazeni ze společného soustředění a v letadle směr Peking budou moci psát slohové cvičení na téma "Proč nemám fackovat protihráče...", které pak strana dozajista svědomitě vyhodnotí. A pak že přátelské zápasy jsou nuda...


Neděle

Futsal se stává stále populárnějším sportem. Další krok směrem kupředu udělalo Banago Praha, které do svého týmu angažovalo dva bývalé Sparťany - Siegla s Novotným. Díky tomu se snad poprvé v historii objevil futsal ve sportovních zprávách na Nově.

Dnes odehráli tito dva bývalí reprezentanti svůj první zápas ve futsalové lize. Před samotnou premiérou si kde kdo kladl otázky, jak se oba fotbalisté vyrovnají s menším míčem, stahováním pod podrážku a úplně rozdílným systémem hry, než na který byli zvyklí. Siegl však své fanoušky už před zápasem v rozhovoru pro server Idnes uklidnil, když prohlásil: "Tak pozor, já mám velice dobrou techniku..." Že by to ale bylo nějak extrémně patrné při jeho ligových zápasech, to tedy opravdu ne.

Sparťanský asistent nakonec v utkání sehrál důležitou roli. Jeho mužstvo vyhrálo nad Šumperkem 4:2 a Siegl dva góly dal sám a na druhé dva přihrál. Sice dvakrát doklepl do prázdné brány, ale to jeho kvality nesnižuje, protože výběr místa je při futsale důležitější, než kde jinde a navíc ani ve velkém fotbale jiné góly nedával. Že občas nestíhal bránit mu jistě fanoušek odpustil.


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*1860

nam tyden vzal brankarskou jednicku, hoffmanna, kua nesnasim freiburg..

Reagovat
HOST**nesta

uz toloko nelamentuj..........

Reagovat
HOST*

No myslím ,že ten poslední fotbalový týden byl hodně zajímavej :-D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele