Co nového v Eredivisie?

22.08.2015, 20:05
Názory a komentáře
Před necelými dvěma týdny začal nový ročník nejvyšší nizozemské fotbalové soutěže - Eredivise. Hned první dvě kola přinesla několik zajímavých výsledků. A co dále čekat?

Velká trojka

Ajax, PSV a Feyenoord. Tyto kluby pravidelně patří k největším favoritům na zisk ligového titulu. Pravda, v posledních letech se souboj zúžil na poslední dva jmenované. Poslední ročník vyhrál PSV, předtím se 4x v řadě radoval Ajax. Rotterdamský celek slavil titul naposledy v roce 1999. Od té doby dosáhly na titul i jiné týmy - AZ v roce 2009 a Twente v roce 2010. V nadcházející sezóně se znovu počítá s tím, že si to o titul rozdají především Ajax a PSV. Ale i Feyenoord bude chtít určitě zlobit. Jak na tom tedy kdo je?

PSV v minulé sezóně získal první titul od roku 2008. A je třeba říci, že zcela zaslouženě. Ligu vyhrál s náskokem 17 bodů na druhý Ajax a z 34 ligových zápasů jich vyhrál plných 29. Byl z toho klubový rekord v počtu výher i celkově nastřádaných bodů za jeden ligový ročník. Je jisté, že cílem je obhajoba. Jenže nebude to jednoduché. Před sezónou odešli tři velmi důležití hráči ze základní jedenáctky - křídelník a nejlepší střelec minulé ligy Memphis Depay do Manchesteru United, středopolař a kapitán Georginio Wijnaldum do Newcastlu a pryč je také Karim Rekik. Ten dva roky v řadě do PSV hostoval z Manchesteru City. A přestože o něj PSV hodně stál, on se rozhodl přestoupit od nové sezóny do Olympique Marseille.

Nově jsou v týmu mimo jiné záložník Pröpper z Vitesse, zkušený krajní obránce Poulsen z AZ, mexický stoper Hector Moreno z Espnyolu Barcelona, belgické křídlo Maxime Lestienne (host z katarského Al Arabi) nebo uruguayský ofenzivní záložník Gaston Pereiro. Dvěma hráčům, kteří se v minulé sezóně jevili velmi dobře, se navíc hostování do PSV změnilo v přestup - jde o univerzála a čerstvého vítěze Gold Cupu Mexičana Guardada a francouzského stopera Isimat-Mirina. Ti opustili Valencii, respektive AS Monaco. V součtu tak PSV podle jmen o něco oslabil. Ale i tak je kádr s Maherem, spolehlivým střelcem Luukem de Jongem, nebo dalším reprezentantem Narsinghem dost silný na to, že by na titul dosáhnout mohl.

Ajax v minulé sezóně doufal v zisk pátého titulu v řadě, což se dosud v Eredivisie nikomu nepovedlo. A ačkoli nehrál zle a neměl vůbec špatné výsledky (stejné bodů jako při poslední mistrovské sezóně), tak na parádně naladěný orchestr PSV to stačit nemohlo.

Z hráčů, kteří loni patřili do základní jedenáctky nebo se v ní alespoň čas od času objevovali, odešli finský kapitán Niklas Moisander (jako volný hráč do Sampdorie Janov), islandský střelec Kolbeinn Sigthorsson (FC Nantes) a křídelní hráč Ricardo Kishna. Ten vyslyšel naléhání svého agenta, který ho neustále přesvědčoval, že je v Ajaxu nedoceněný a že mu kouč de Boer nepřeje a přestoupil do římského Lazia, které o něj dlouhodobě stálo. Z uvedených je největší ztrátou Moisander. Na křídlo má Ajax dost alternativ (své o tom ví i český talent Václav Černý) a na hrotu už v minulé sezóně dostával více šancí než Sigthorsson polský reprezentant Milik. Ten je nota bene od této sezóny kmenovým hráčem Ajaxu. Amsterdamský klub na něj uplatnil finančně výhodnou opci poté, co sem v minulé sezóně hostoval z německého Leverkusenu.

Největšími posilami by mohli být navrátilec Heitinga na pozici stopera (v prvních dvou kolech však zůstal na lavičce) a srbský záložník Gudelj, který přišel z AZ. Zejména uprostřed zálohy přijde podle mě kreativní hráč schopný i bránit a vystřelit z dálky Ajaxu velmi vhod. A to předvedl fyzicky pro Ajax vhodně disponovaný Gudelj hned v prvním kole soutěže, když parádní ranou pomohl potopit svůj bývalý tým z Alkmaaru a přispěl k výhře Ajaxu 3-0. Nově jsou v kádru Ajaxu také další dva ofenzivní hráči - Němec Amin Younes (z Mönchengladbachu) a Francouz Yaya Sanogo - ten byl zapůjčen z Arsenalu. Younes se však zatím i kvůli určitým zdravotním bolístkám na trávník v lize nedostal a druhý jmenovaný zatím sklízí převážně kritiku. Ajax bude v součtu určitě usilovat o návrat na ligový trůn, to je jasné. A bude také doufat, že se rychle sebere z překvapivého vyřazení z kvalifikace o Ligu mistrů, kdy byl nad síly historicky nejúspěšnějšího nizozemského týmu celek Rapidu Vídeň. V lize je to prozatím po dvou kolech pohoda, nicméně chuť si chce Ajax ještě více spravit v play-off EL s Jabloncem. Zatím má za sebou první polovinu dvojzápasu, a ačkoliv vede po prvním duelu nad Severočechy 1-0, moc si zatím nepochutnal. V Amsterdam aréně Ajacieden vyhráli díky jedné povedené akci zakončené pokutovým kopem 1-0, ale rozhodně nenadchli.

Feyenoord prožil v minulé sezóně velké zklamání. Po zlém startu měl pak výborný průběh ligy a zdánlivě jistě směřoval za třetím místem v lize zajišťujícím 3. předkolo Evropské ligy. Jenže špatný závěr v kombinaci s výbornými výsledky AZ znamenal pád na 4. místo tabulky a nutnost hrát play-off o Evropskou ligu. To stálo místo kouče Freda Ruttena, který tak jako tak měl od další sezóny předat vládu nad týmem svému dosavadnímu asistentovi a bývalému nizozemskému reprezentantovi, Giovanni van Bronckhorstovi. Ale zpackaný závěr ligy přinutil šéfy Feyenoordu uskutečnit výměnu dříve, takže do play-off čtyř celků, které bojovaly o jediné místo v EL, vedl svou smečku z pozice vůdce van Bronckhorst. Jenže ani on nezastavil pád a celek z přístavního města skončil v semifinále s Heerenvenem. V této sezóně se tak Feyenoord musí obejít bez evropských pohárů. Nicméně ani to nebránilo fotbalovým světem ošlehanému Dirku Kuijtovi, aby se po devíti letech vrátil do klubu, ze kterého se odrazil k úspěšnému angažmá v Liverpoolu.

Bývalému nizozemskému reprezentantovi skončil po minulé sezóně kontrakt v tureckém Fenerbahçe a návrat do Feyenoordu byl jasnou volbou. Kuijtovi sice bylo už 35 let, ale hned v prvním ligovém zápase proti Utrechtu (3-2 pro Feyenoord) ukázal ofenzivní univerzál svou extratřídu a naznačil, že bude velkou posilou a výraznou osobností celé Eredivisie. Pozadu nezůstal ani ve druhém kole a i v něm se střelecky prosadil. Ano, v obou případech z penalty, ale bilance 2/2 vypadá moc pěkně, což? Kuijt ale není jedinou posilou. Z Vitesse přišel také záložník Vejinovič, který má za sebou velmi úspěšnou sezónu, i co se týče gólové produkce. Ze stejného celku přišel stoper van Heijden. Oba v minulé sezóně jasně patřili do zahajovacích jedenáctek týmu z Arnhemu. Útok pro změnu podpoří Eljero Elia (naposledy Werder Brémy) a Michiel Kramer (v minulé sezóně 17 branek za den Haag). Před druhým kolem soutěže pak dorazil ještě spolehlivý brazilský stoper Botteghin (naposledy Groningen).

Ale i ve Feyenoordu počítají ztráty. A stejně jako Ajaxu a PSV, i Feyenoordu odešel kapitán. Jordy Clasie se rozhodl jít za svým bývalým koučem Ronaldem Koemanem do Southamptonu. Jeho fyzický a urputný styl se bude do Premier League určitě hodit a pro Feyenoord je jeho odchod z pozice defenzivního štítu velkým oslabením. Ze známějších hráčů klub opustili také křídelník Boëtius, obránci Mathijsen, Boulahruz, útočník te Vrede a již nevyužívaná bývalá golmánská jednička Mulder (nyní Heerenven).

Vyzyvatelé

Do skupiny celků, které by měli usilovat o play-off o Evropskou ligu (4. - 7. pozice) a třeba při troše štěstí a při dobrých výkonech i prohánět někoho z velké trojky lze řadit AZ, Heerenven, Zwolle, Vitesse a Groningen, o play-off by mohl zkusit zabojovat i Utrecht. Nicméně zřejmě vyjma Utrechtu a prošly všechny uvedené týmy poměrně velkou obměnou a prodělaly ztráty důležitých opor. Z AZ odešli tahouni Gudelj, Aron Jóhansson a Berghuis - celkem 31 z 63 gólů v minulé sezóně. A na týmu se to projevuje, v lize má zatím ze dvou zápasů jen 1 bod (prohra doma s Ajaxem a remíza na Excelsioru, v součtu 5 inkasovaných branek). A v Evropě? Ve třetím předkole EL AZ přešel celkem snadno přes Istanbul Başakşehir a v play-off čelí rumunské Astře Giurgiu. V prvním zápse ve čtvrtek vedl venku po 13 minutách 2-0, ale nakonec Alkmaar neveze domů po porážce 2-3 ani bod a čeká ho doma nelehké pořízení. Důležité ztráty počítá vedle AZ i Heerenven. Pryč je gólman Nordfeldt (Swansea), kapitán de Roon (Bergamo) a střelec Uth (Hoffenheim). Zwolle sice přišlo v každé řadě minimálně o jednoho důležitého hráče (gólman Hahn, stoper van den Werff, záložník Drost a útočníci Necid a Lukoki), ale relativně solidně doplnilo (Schenkeveld, Veldwijk) a spoléhat bude určitě i na dvojici půjčených hráčů z Ajaxu - Menig a Becker. Slabinou ale může být post brankáře a méně konkurence v záloze. Ještě více záplat budou muset vytvořit ve Vitesse. Arnhem z klíčových hráčů minulé sezóny opustili obránce van der Heijden, záložníci Pröpper, Vejinovič a do svých klubů se po hostování vrátili Labyad a Traoré. Zejména druhý jmenovaný prožil (stejně jako celý klub) skvělou druhou polovinu sezóny a bude Vitesse určitě chybět. Náhrady se nezdají být zcela adekvátní, ale důležité však znovu bude, jak se budou jevit čtyři noví hráči na hostování z Chelsea, se kterou má arnhemský klub tradičně čilou spolupráci.

Utrecht nemusí nahrazovat tolik opor, naopak získal na přestup Francouze Hallera, který v minulé sezóně do Utrechtu hostoval a blýskl se 11 jarními góly, včetně čtyř v jednom zápase do sítě Dordrechtu. V minulé sezóně byl Utrecht až 11., ale pokud se povede zlepšit loni děravou obranu, může Utrecht myslet na o něco lepší pozice. Pomoci by k tomu měl i nový kouč ten Hag, který dosud vedl rezervu Bayernu Mnichov a o kterého po vyhození Vítězslava Lavičky stála i pražská Sparta.

Groningen sice musel oželet tři veledůležité hráče (Botteghin, Chery a Kieftenbeld), ale jinak o nikoho dalšího klíčového nepřišel a současně dobře doplnil (Tamata, Bryan Linssen, Jesper Drost). V minulé sezóně byl Groningen osmý, tuto pozici by měl v nové sezóně minimálně zopakovat.

Střed tabulky a (snad) bez starostí o udržení

V této zóně, kde to podle všeho nebude na play-off, ale nemusel by probíhat strach o ligovou příslušnost, budou zřejmě k vidění následující celky: Den Haag, Twente, Cambuur a Willem II. Den Haag přišel o dva velmi důležité útočníky - Kramer a van Duinena. Ale na druhou stranu přišli do ofenzivy zkušeni Douplan, Schaken a Havenaar, z hostování z Dordrechtu se vrátil šikovný Korte. 13. pozici z minulé sezóny by den Haag měl bez potíží obhájit. Kádr by mohl mít i na víc - to ostatně velmi dobře naznačila již první dvě kola ligy.

Velkou neznámou bude Twente. Klub má finanční problémy a řada důležitých hráčů opustila palubu - Bjelland, Ould-Chikh, Martina, Lachman, i spolehlivý střelec Castaignos. Náhrada zatím není ani náhodou odpovídající, takže se s vylepšením 10. pozice v minulé sezóně nepočítá. Spíš aby se fanoušek týmu, který před pěti lety získal titul, bál dalších problémů.

Cambuur i Willem II značně obměnily kádr, ale u obou dvou týmů to působí tak, že se odcházející kvalitu povedlo adekvátně hradit, takže by si oba celky měly prvoligovou příslušnost zachovat. A lépe z těchto dvou působí celek z Tillburgu. Willemu II určitě pomůže trio Ligeon, de Sa a Živkovič, které sem hostuje z Ajaxu. Živkovič má za sebou velmi frustrující první sezónu v Ajaxu, kde se z hráče, který v Groningenu v 17 letech rozhodoval zápasy, stal zřídka využívaný náhradník (v lize jen 7 zápasů a celkem pouze 113 minut), který většinu času strávil s rezervním týmem Ajaxu ve druhé lize. V ní si ale rozhodně jméno nezkazil (18 branek v 25 zápasech). V dresu Cambuuru se fanoušek českého fotbalu zase může těšit na českého útočníka Dominika Maška, který po třech letech opustil juniorku Hamburku a týmu z Leeuwardenu se upsal na tři roky.

Cíl mise: přežít

Zde to bude asi od začátku do konce tuhý boj o přežití. Ve skupině, která si to podle všeho rozdá o dvě místa, ze kterých je rovnou zajištěna ligová příslušnost i v dalším roce, budou patrně všichni tři nováčci - Roda, de Graafschap a NEC Nijmegen. Dále potom Excelsior a Heracles. Na zbylé tři celky čeká buď baráž (dva z nich), nebo přímý sestup (poslední celek tabulky).

Nejsilnější pozici vyjmenovaných týmů by podle papírových předpokladů měl být Nijmegen. Zcela suverénně prosvištěl druhou ligou a znovu po roce se tak vrací zpět do Eredivisie. Podle některých odhadů by se měl pohodlně zachránit, já bych tak optimistický nebyl. Odmlka v Eredivisie byla sice jen roční, ale kádr je oproti předminulé sezóně velmi obměněný. Pomoci by měl nový kouč Ernest Faber - ještě v minulé sezóně asistent trenéra Cocuho v PSV. V součtu tedy startovací pozice slušná, ale práce bude ještě hodně... Po roce se vrací také Roda Kerkrade a ta se naopak bude muset pořádně otáčet, aby se v Eredivisie udržela. Prognózy nejsou dobré a není se čemu divit. Ačkoli se postoupilo, z týmu více hráčů odešlo, než přišlo. A papírově má Roda zřejmě nejslabší kádr v lize. Další nováček, de Graafschap, je nejpřekvapivějším členem týmů v Eredivisie. Loni ve druhé lize až šestý, ale úspěšný v baráži. Tým nakupoval pro novou sezónu vesměs ve druhé lize, významnější nebo alespoň známější posilou je pouze bývalý hráč Hearts nebo Aberdeenu, Andrew Driver. Tým je celkově velmi mladý, zkušenosti budou chybět. Nahradí je talent?

Zbývají Excelsior a Heracles. Excelsior neprožil co do změn v kádru nijak divoké období. Ale už v minulé sezóně v průběhu sezóny vadl a byl rád, že po dobrém startu skončil na 15. pozice a nemusel do baráže. Navíc je tu další potíž - u týmu skončil úspěšný architekt týmu v minulé sezóně, progresivní kouč Marinus Dijkhuizen. Ten od této sezóny působí ve druholigovém anglickém Brentfordu.

Posledním do party je tým z Almela - Heracles. Ten už byl loni zralý na sestup. Zejména v první polovině sezóny. Z prvních 10 zápasů jich totiž prohrál 9. Nakonec z toho bylo díky zlepšeným výkonům i výsledkům v jarní části sezóny 14. místo. Letos se ale bude muset Heracles obejít bez Bryana Linssena, který pomáhal v poslední sezóně ofenzívě svého celku více než hodně. Jeho 10 branek a 8 asistencí měly na hru i výsledky almelského celku blahodárný vliv. Nahradit by jej měl Paul Gladon, který dal loni ve druhé lize za Spartu Rotterdam 13 gólů. Posilami by mohly být také pravý bek Breukers (přišel z Twente), záložník van Ooijen (Go Ahead Eagles) a obránce Wout Droste (Cambuur).

A jak vidí průběh Eredivisie pravidelní přispěvovatelé místních diskuzí...?

autor je sportovním komentátorem, nizozemskou Eredivisie pravidelně komentuje na stanici Sport TV

Autor: články čtenářů / Aleš Svoboda

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Titul pôjde zas k Ajaxu, bude nezastaviteľný, troška neskúsenosť ale o tom to je vychovať a predať (samozrejme až okrem zranení) majú top kvalitu všade, okrem LB (DIjks je podľa mňa dosť horší v porovnaní s Boillesenom, ktorý je dosť nevďačný, že nechce predĺžiť). Stred zálohy je top všetko diriguje Klassen čo je absolútna špička v ED, krídelníci nie je problém len keby EG chcel zavše aj prihrať (okrem centra) Milikovi to moc nepáli ale uvidíme čo bude ďalej.

Čo sa týka PSV tak titul im vyhral MP ten je však už v MU, čiže v podstate žiadny post nemajú lepší ako Ajax. Ak by sa spojil s Feynordom tak by možno mali šancu poraziť Ajax.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to ses hodne na omylu, Ajax titul neziska, maji nejslabsi sestavu za posledni roky, a PSV o parnik pred nima, a taky se to postupem casu ukaze v tabulce

Reagovat
Stiksxx

Minimálně:

de Jong > Milik

Pröpper > Bazoer

Wiilems > Dijks

U stoperů uvidíme po pár zápasech. Jak bude vypadat u nás Moreno.

Tak když nevíš, tak radši nic nepiš

Reagovat
bruchy

Eindhoven titul neobhájí, Zwolle s Arnhemem budou kolem devátého místa a Cambuur sestoupí

Reagovat
smazaný uživatel

i s Maskem v rezerve?

Reagovat
Shevchenko

Co ten ultra talent Mašek? Poslední soutěžní zápas hrál téměř před čtyřmi lety, je mu 20, což je věk, kdy by už měl pravidelně hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

posledný súťaž zápas pred 4 rokmi? Asi nie.

Reagovat
pepinho2

hrál za B Hamburku a teď je na lavce Cambuuru..

Reagovat
Shevchenko

To já vím

Reagovat
Stiksxx

1. PSV (po reprezentační přestávce půjdou výkony nahoru)

2. Ajax (vyhraje podzimní část)

3. Feyenoord (o chlup mu unikne 2. místo) - kádr mají silnější než v minulé sezoně

4. Heerenveen

5. Vitesse (až se zapracují hostování z Chelsea půjdou nahoru - spíš až na jaře)

6. AZ

7. Zwolle

8. den Haag (překvapení sezony)

9. Groningen

10. Twente

11. Utrecht

12. Willem II

13. Heracles

14. Nijmengen

15. Roda

16. Cambuur

17. Excelsior

18. Graafschap

Reagovat
Stiksxx

možná spíš:

12. Heracles

13. Willem II

Reagovat
Seydou Doumbia

Titul letos podle mě Ajax nevyhraje. Věřím více PSV. Mají tam dost slušné hráče. Feyenooord by klidně mohl byt druhý před Ajaxem. Letos jsem ale hodně zvědav na toho Ziyecha z Twente. Škoda, že se nedostal do nominace na Island a Turecko.

Reagovat
Stiksxx

Ten ještě taky možná nakonec odejde.. To by šlo Twente ještě víc dolu. Feyenoord má slušný kádr. Jediné co by mělo mezi těmito týmy rozhodnout je to fakt, že Ajax má stabilní kádr, který už hrál pospolu minulou sezonu. To nakonec může rozhodnout i o titulu.

Reagovat
Hector17

Letos bude titul náš

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za takový přehled

Reagovat
smazaný uživatel

Rádo se stalo. Pokud bude redakce chtít, rád sem něco dám i během pokračující sezóny, když bude zájem

Reagovat
smazaný uživatel

Současně se nechávám vyzvat kolegou pod nickem Stiksxx a dávám zde svůj osobní tip na titul, když už jsem ho nenapsal do preview (a propó tímto děkuju za analýzy zápasů PSV - když sám nemám možnost je vidět, s chutí si přečtu Tvůj názor, viditelně máš nakoukáno .

Osobně dávám největší šance taky PSV. Depay a Wijnaldum budou hodně chybět, o tom žádná. Ale hodně se mi líbí Pröpper (příjemně mě překvapil) a super formu mají od začátku sezóny i Narsingh a de Jong. Lestienne mě zatím moc nebaví, současně pořád víc čekám od Mahera. Naopak Guardado byl super kauf. Otázka je, jak se PSV popasuje s tím, že budou hrát LM. Dlouho na ni čekali, myslím, že budou chtít strašně uspět a předvést se a domácí soutěž by kvůli tomu mohla trpět - respektive výsledky PSV v ní).

Za PSV bych umístil spíš Feyenoord než Ajax. Clasie bude chybět, ale posílení super a Kuijt zatím luxusní, z toho co jsem viděl. I v příparvě to tak bylo. A Botteghin jim pomůže. Van Beekovi a Kongolovi bych nevěřil, že odkopou celou sezónu bez výkyvů.

A Ajax? Já mám strach, že to sázkou na talent a mládí trochu přehánějí. Bazoer, Riedewald, Tete - všichni super. Ale vydrží jim to celý rok? Současně pořád nechápu, proč nehraje Schöne víc. A proč nehraje tam, kde to má nejradši. Respektive proč ho am de Boer nestaví. Tam musí být vážně nějaká velká animozita, ne? Sinkgraven zatím zklamání, aspoň pro mě. Překvapuje mě Dijks. Teď myslím příjemně. Lepší než Willems rozhodně není, jak Frank tvrdil, ale šel hodně nahoru.

Na každý pád nám všem přeji fajn zábavu

Reagovat
Stiksxx

Tak snažím se vidět každý zápas. Ale teď mi nevyšel Heerenveen.. Ale co jsem četl, tak šance byly. Největší asi zazdil Narsingh, který v minulých letech moc nezakončoval a je to asi vidět. Ale údajně nehráli všichni na 100%. Silně mi to připomíná léta minulá..Ale snad Cocu udělal v kabině pořádný vítr. Protože příště Feyenoord, který si snad ujít nenechám.

Maher se teď dostane víc do popředí, si myslím. Po odchodu Wijnalduma by mohl převzít jeho pozici jako podhrot, Ale je mnohem slabší a ty osobní souboje.

A místo Lestienna bych dal přednost Pereirovi. Lestienne mě taky zatím moc neoslovil a podle mě bylo jeho hostování zbytečné..Ještě že je to jen hostovačka. Ale uvidíme. Místo něj by mohl hrát základ klidně Locadia než se Pereiro adaptuje..Celkově mě Locadia a jeho pozice v týmu štve, protože je výborný a základ by si zasloužil nejvíc. A byl bych fakt naštvanej, kdyby měl odejít..Jako že se jeho jméno často skloňuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Šance byly, ten zápas jsem i vysílal. Asi dvakrát někdo z HEE zachránil před čárou nebo na ní. 4 mega loženky měl i Lestienne. Dvakrát to zapařil, jednou se lekl a místo zakončení přihrával a jednou ho skvělě vyčapal Mulder.

Jj, Maher by měl mít víc prostoru. Ale v prvních třech zápasech s tím nenaložil tak, jak by si to žádalo. Zastiňuje ho Guardado, i když je to jinej typ hráče a jiná pozice. Ale je všude Pereiro by mohl být fajn. Ale ta maska ho zatím děsně limituje mi přijde. párkrát byl ztracen jak v lese Řáholci Ale proti HEE jednou super prošel do vápna, jen pak napálil gólmana.

Locadia na křídlo nepasuje. A přes de Jonga se teď nedostane, jak jsi i sám psal. Nevím, zda jsi četl o jeho absenci na tréninku v pátek. Pro zápas v HEE byl kvůli tomu suspendován (já vím, stejně by nehrál). A Cocu je na něj pěkně nakrklej. Říkal, že se to bude řešit po víkendu. Podle mě není udržitelné, aby tam zůstal a kveruloval...

Reagovat
Stiksxx

No tak to je hrozná škoda, že zatím chybí snad jen to štěstí...

Tak naložil nenaložil. Je určitě víc vidět, než v minulé sezoně. A on už minulý rok měl co se týče statistik vyrovnanou nejlepší sezonu v AZ, takže jde pomalu nahoru. Ale stejně jsem na něj koukal jak péro z gauče při tom našem gólu. To bylo na něj až moc dobrý.

Locadia sice není křídlo, ale líbil by se mi tam víc než Lestienne a myslim si, že by se ještě dokázal přeadaptovat. Sice by byl asi spíš víc do brány, ale je silovej a rychlej. V tom je podobný Depayovi. Přes de Jonga nemá šanci, kór když je kapitán. Jinak o jeho absenci na tréninku i na zápase vím. Dnes dopoledne jsem si to přečetl. A je mi to líto. Ale jestli bude muset odejít, aby byla v týmu zachována nějaká disciplína, tak to kousnu.

Guardado je vynikajicí. Jak říkáš. Je opravdu všude. Ale chybí mi u něj větši klid, jaký měl Wijnaldum.

Reagovat
Stiksxx

Jinak ale máš pravdu s tou LM. Odrazit se to v lize určitě může..

Reagovat
Elliasson

První, co bych chtěl zdůraznit, je můj dík za článek. Tohle je pozitivní oživení celého EF.

A já - nenapravitelný optimista? Já tipuji překvapivě Feyenoord Rotterdam jako šampiona ligy, byť Jordy bude hodně chybět. Útok však máme pořešený dobře. Jen by to chtělo, aby hlavně Vilhena měl formu jako za Koemana a budu spokojený.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ještě jeden pokus o reakci.

Jsem rád, že článek potěšil. Mně zase těší úroveň diskuze v téhle sekci. I sem rád chodím, často se tu dozvím zajímavé věci. Za sezónu vidím kolem 15 zápasů AJA, FEY i PSV, kdežto vy když sledujete primárně svůj tým, tak těch zápasů vidíte třeba 30. Máte tak občas vhled, kterej se při vysílání nebo přípravě na něj hodí…

K Feyenoordu – za sebe musím říci, že se mi kádr hodně líbí. Dobrej gólman i obrana, za plus považuju pořízení van der Heijdena a Botteghina. V obou případech zkušeni stopeři, žádní janci. Van Beek a Kongolo sice udělali loni velkej pokrok, ale nevěřím jim, že jsou schopni odkopat celou sezónu bez výkyvů (myslím hlavně na Tebe Terenci). Navíc tyhle nákupy umožňujou větší variabilitu v obraně – myšleno tak, že Kongolo a van Beek jsou schopni nastoupit i na krajích. Ostatně krajní beky vidím trochu jako slabinu, ale zase pro systém hry nejsou možná tolik klíčoví jako třeba u PSV. Clasie bude v záloze tutově chybět. Ale zatím to funguje. Navíc se mi líbí Vejinovič. Tradičně nenápadnej pracovitej a běhavej výkon. A k tomu super přímáky. Myslíš, že je důležitý, aby byl Vilhena ve formě? Já nevím, já tomuhle borci nikdy moc na chuť nepřišel. Naopak se mi zdál pod Koemanem trochu přeceňovanej a protěžovanej. V útoku podle mě dobře zapadne Kramer, je to gólovej hráč a není to jen věž do vápna. Už před dvěma lety se říkalo, že se do Feyenoordu bude hodit. A super je pochopitelně, že se vrátil Kuijt. Když jsem uviděl proti UTR, tak jsem jen zíral. Nějak jsem ho předtím delší dobu neviděl a úplně mě nadchnul…

Myslím, že když si vše sedne, můžou čelo ligy hodně prohánět. A to, že nebudou hrát poháry, je pro ně plus i mínus. Plus proto, že budou mít velkou výhodu oproti PSV a AJA – oba dva celky dávají najevo, jak jim na Evropě letos záleží (předpokládáme-li, že Ajax neupadne v Jablonci). FEY se tak může koncentrovat jen na ligu. Na druhou stranu je ten kádr dost širokej a všichni hrát nemůžou. To bude muset GvB nějak ukočírovat…

Důležité pro ně je, aby se „nelekli“, když by měli šanci vést ligu a třeba poodskočit. Vzpomínáš na sezónu 13/14? Tehdy prohráli první tři zápasy ligy a na to, že vyhrajou titul, byl kurz 20. Neodolal jsem. Ale oni tehdy vždycky nepochopitelně selhali, když měli šanci jít do vedení v tabulce. To byla sezóna, kdy se titul dal uhrát. A letos to může být taky tak. Navíc právě v tom, aby se nelekli, by jim mohl pomoci Kuijt. Sám říkal, jak strašně chce vyhrát nějakou trofej. Žádnou s FEY zatím nemá…

Reagovat
Stiksxx

Myslíš, že Kongolo má výkyvy? Vždyť v době jeho vzestupu se hodně spekulovalo o odchodu za lepším.

Reagovat
smazaný uživatel

Při některých jeho minelách, zejména ve druhé polovině sezóny, jsem hodně kroutil hlavou...

Reagovat
KingMaster13

Myslím si že titul obhájí PSV ale už nebude tak suverénní Hlavně na podzim když budou hrát LM a budou se v ní chtít ukázat. Feyenoord bude zdatný soupeř a skončí +- 4 body za PSV. Z Ajaxu nemám dobrý pocit. Snaží se tam sázet hodně na mladý ale čeho moc škodí, zvlášť když to nejsou talenti jako Suarez či Ibrahimovič nebo van der vaart

1. PSV

2. Feyenoord

3. Ajax

Reagovat
Stiksxx

Ja si myslím,ze to neni v tom veku. Oni mají teď velkou výhodu ze mají téměř stejný kadr uz druhou sezonu. Navíc mi přijdou mentálně nejsilnější tým. Jsou schopni urvat výhru venku a to muze byt rozhodujici.

Reagovat
AjaxFans

Zatim mame po dlouhe dobe dobry start.Teda krome ligy mistru.Prekvapen su,ze nehraje Schone a Van Rhijn.Schone ma lepsi kopaci techniku,prehled a myslenku, nez Sinkgraven.Tete a Riedewald zatim moc nezari.Spis bych tam videl Hoorna ci Heitingu.Jinak vsude v holandsku hraji mladi, pro Psv bude problem se vyrovnat se ztratou Depaye a Wijnalduma.Feyenord muze hodne prekvapit.

Reagovat
Stiksxx

Možná že zatím moc nezáří, ale ještě jste nedostali gola. Tak to asi funguje.

A Schönemu stačí pár minut na hřišti, aby si připsal asistenci. Proti NEC už hrál základ, takže očekávám, že ho bude hrát už stabilně.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak, Schöne byl super už v prvním kole jako náhradník. Jak přišel, okamžitěš zapadl a byl u všeho důležitého směrem dopředu. Teď sice hrál v základu, ale je otázka, zda to nebylo kvůli EL. proože poprvé hrál i van Rhijn, který předtím leštil...

Tete se mně osobně zatím líbí hodně...

Reagovat
KingMaster13

samozřejmě nebude to pro ně lehké ale ten tým měl velkou kvalitu a myslím si že na jaře to ukáží Co se týká vás tak nevím na současném Ajaxu se mi něco nezdá Už loni jsem si i všiml že v některých zápasech byl Ajax rád že uhrál remízu 0:0 a soupeř byl výrazně lepší. To nebylo zvykem ikdyž byl Ajax hroší tým v utkání tak se vždy hnal do útoku jak jen mohl Prostě nemyslím to nějak zle ale prostě je tam něco divného. Feyenoord na mě po delší pauze opět působí dobrým dojmem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, tak nic, napsal jsem reakci k FEY na Eliassona na tři odstavce a pak mi spadlo připojení... Tak tedy možná zítra

Reagovat
Stiksxx

Jinak Locadia se za své chování už omluvil a dnes už bude zase trénovat s týmem.

A Marcel Ritzmaier dnes odejde na hostování do NEC a měl by být už připraven v pátek proti Willemu. Toho kluka mám rád, zdá se, že je hodně kreativní. To je dobrá posila pro NEC. Ale nechápu proč PSV za něj hledá zase náhradu. Proč nešáhnou do vlastních řad. Vždyť na ofenzivního záložníka je jako stavěnej Rai Vloet a nebo klidně Gáston Pereiro, který se podle mě taky víc hodí na podhrot než na křídlo, kam ho Cocu pořád cpe místo Lestienna. Vždyť v Nacionalu tam toho odehrál drtivou většinu.

A oni zacílili na Leroye Fera, který teda ještě za QPR nenastoupil ani na minutu. Chtěj ho hostování s opcí, jak tomu bylo u Guardada. To si teda myslím, že je to trochu zbytečnej a drahej pokus.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se Ritzmaier taky líbí. A myslel jsem, že po té povedené sezóně v Cambuuru během 13/14 dostane i tady "čuchnout". Je pro něj super, že bude hrát. a nemám pochyb, že se v Nijmegenu prosadí.

Fera bych nebral, je to i kvůli zdraví dost riskantní záležitost. Je fakt, že Cocu říkal, že chce nějakýho box-to-box záložníka. ale tohle by bylo dost drahé řešení, máš pravdu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele