Chytil je stále přesvědčen, že v Albánii rukou nehrál, těší se do "své" Olomouce

14.11.2023, 16:01
Aktuality

Mojmír Chytil je i měsíc po utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Albánii přesvědčený, že rukou nezahrál a že červenou kartu dostal neprávem. Čtyřiadvacetiletý slávistický útočník už ale situaci hodil za hlavu a věří, že pomůže národnímu mužstvu v nadcházejících závěrečných zápasech v Polsku a s Moldavskem k postupu na šampionát.

V druhém duelu se s týmem představí ve "své" Olomouci, kde před rokem při reprezentační premiéře zazářil hattrickem. Na tiskové konferenci řekl, že se těší na velkou podporu rodiny a přátel v hledišti hanáckého stadionu.

Chytil před měsícem v Albánii, kde český celek prohrál 0:3, obdržel na konci první půle za nepříznivého stavu 0:1 druhou žlutou kartu za to, že podle rozhodčího Dannyho Makkelieho dostal míč za čáru úmyslně rukou. Slávistický útočník je stále přesvědčen, že se zkušený nizozemský sudí zmýlil, že vyloučen neměl být a branka měla platit. Chytil kvůli jednozápasovému trestu vynechal domácí duel s Faerskými ostrovy (1:0).

"Viděl jsem tu situaci asi tisíckrát. Za mě je to pořád rameno, ale už je to za mnou. Teď se soustředím na Polsko. Samozřejmě bych to chtěl nějak odčinit, nebo hlavně pomoci týmu. To je cíl, vyhrát v Polsku," řekl Chytil.

Český tým má před posledními dvěma zápasy kvalifikace výhodnou pozici. K postupu na šampionát v příštím roce do Německa mu bez ohledu na další výsledky stačí na závěr skupiny doma porazit Moldavsko. Pravděpodobně by ho na závěrečný turnaj poslaly i dvě remízy.

"Jdeme do toho s tím, že chceme postoupit na Euro. Chceme zvládnout zápas v Polsku a poté s Moldavskem. Chceme oba zápasy vyhrát, jiné nastavení ani mít nemůžeme," prohlásil Chytil.

Jeho celek může slavit postup už po předposledním utkání v pátek v Polsku. Vedle vlastního vítězství by k tomu ale potřeboval i zaváhání Moldavska, které o necelé tři hodiny dříve přivítá lídra tabulky Albánii. "Myslím, že trenéři nám to nezakážou sledovat, ale my se soustředíme hlavně na náš zápas. Chceme Polsko porazit, je to v našich rukou," řekl Chytil.

Hodně se těší na druhý zápas s Moldavskem v Olomouci, kde fotbalově vyrostl. "Jako víceméně odchovanec Olomouce to považuji za správné místo (pro utkání)," uvedl s úsměvem. "Zápas je dlouho dopředu vyprodaný. Takže myslím, že bude skvělá atmosféra, jako vždy v Olomouci na reprezentaci bývá. Moc se na to těším, ale doufám, že bude rozhodnuto už dříve," doplnil Chytil.

Vloni v listopadu v Olomouci při premiéře za reprezentaci zaznamenal hattrick a prvními třemi brankami pomohl k vítězství 5:0 v přípravě nad Faerskými ostrovy. "Vzpomínám na to. Byl to můj první reprezentační zápas a takhle se povedlo. Samozřejmě bych to rád zopakoval, a to v každém zápase. Ale není to jen o gólech, chci pomoci týmu. Ať dá gól kdokoliv," řekl Chytil.

Na Hané bude mít velkou podporu blízkých. "Někteří kamarádi kupovali lístky ještě v době, kdy jsem jim říkal, že zatím nevím, jestli budu v nominaci. Budu tam mít dost známých, kamarádů i rodiny, přesné číslo ale ještě nevím," podotkl s úsměvem Chytil.

Na sraz dorazil poté, co ve čtvrtek se Slavií zvítězil v Evropské lize nad AS Řím 2:0. "Po (ligovém) zápase s Plzní, který se nám nepovedl (1:2), jsme si řekli, že musíme zabrat. Přišel AS Řím a myslím, že jsme se v tom utkání všichni potkali s vítěznou formou. Myslím, že i mně osobně se zápas povedl. Měl jsem jednu šanci, při které jsem mohl dát gól. Trochu mě to mrzelo, že jsem nedal gól proti AS Řím. Ale byli jsme hrozně rádi za vítězství. My hráči ze Slavie si tu vítěznou mentalitu musíme přenést i do reprezentace," dodal.

Autor: ČTK

Komentáře (9)

Přidat komentář
kilobyte

Už jenom 6 dní a pak až do března pokoj.

Reagovat
Dave LFC

Reagovat
Axelrose

No nevím.

Ať to dopadne jak chce (doufejme že dobře), stejně se bude řešit Šilhavka, kdo, proč, atd.

Nemyslím, že nastane klid zbraní

Reagovat
kilobyte

Tak to už je mi jedno, když budu moct koukat na klubový fotbal.

Reagovat
Igli

Reagovat
Pablos

i trapná repre je pořád repre

Reagovat
Infeld Prácheňský

přesně. I když to slovo trapná by mělo bejt vždycky velkým písmem v tomhle případě

Reagovat
liborarnold

Kéž by tyhle repre pauzy vůbec nebyly, zá pár dnů bude konec, člověk z toho nemá dobrej pocit, radši koukat na Anglii, či Spartu, nebo Slavii, ti hrají aspoň docela dobrej fotbal, což se o našem repre Ačku říct nedá, člověku je z toho smutno.

Reagovat
delfin

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele