Češky vyzvou v kvalifikaci o ME mistryně světa Španělky

05.03., 14:01, aktualizováno 05.03., 18:37
Aktuality
Karel Rada (© AFP)

České fotbalistky se v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2025 ve Švýcarsku utkají s úřadujícími mistryněmi světa Španělkami, Dánkami a Belgičankami. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Svěřenkyně trenéra Karla Rady v minulém roce vyhrály svou skupiny B Ligy národů před Slovinskem, Bosnou a Hercegovinou a Běloruskem, čímž se posunuly do nejvyšší výkonnostní ligy. Při dnešním losu figurovaly v posledním čtvrtém koši.

"Vesměs všechny týmy, které jsme v kvalifikaci mohli dostat, mají velkou kvalitu. Co se týká konkrétně naší skupiny, tak je pravda, že jsme Španělsko nikdo nechtěli. Ale tak už to bývá, že si něco nepřejete a ono se to pak stane. Španělsko je aktuálně nejlepší tým světa a zcela po zásluze vyhrálo mistrovství světa i Ligu národů," citoval Radu web Fotbalové asociace ČR (FAČR). "Dánsko i Belgie také prokazují dlouhodobě kvalitu a ne náhodou jsou velmi vysoko v žebříčku FIFA a drží se v Lize A," dodal kouč.

Kvalifikace o evropský šampionát začne v dubnu, zápasy ve skupině se odehrají ve třech oknech. Z každé skupiny Ligy A, v níž figurují české fotbalistky, postoupí na závěrečný turnaj první dva týmy. Celky na třetí a čtvrté příčce čekají na podzim barážové zápasy. Baráž se bude hrát systémem doma - venku a bude dvoukolová.

"Naší ambicí bude určitě postup a uhrání co nejlepších výsledků. Chceme dokázat všem, že na to máme," uvedla obránkyně Gabriela Šlajsová. "V koších nebyli slabí soupeři, čekají nás jenom těžké zápasy. Dánsko a Belgie by mohli být hratelní," podotkla záložnice Eva Bartoňová.

Česká ženská reprezentace dosud na žádném vrcholném turnaji nestartovala.

Složení jednotlivých lig:

Liga A

Skupina A1: Nizozemsko, Itálie, Norsko, Finsko
Skupina A2: Španělsko, Dánsko, Belgie, Česko
Skupina A3: Francie, Anglie, Švédsko, Irsko
Skupina A4: Německo, Rakousko, Island, Polsko

Liga B

Skupina B1: Švýcarsko, Maďarsko, Turecko, Ázerbájdžán
Skupina B2: Skotsko, Srbsko, Slovensko, Izrael
Skupina B3: Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Severní Irsko, Malta
Skupina B4: Wales, Chorvatsko, Ukrajina, Kosovo

Liga C

Skupina C1: Bělorusko, Litva, Kypr, Gruzie
Skupina C2: Slovinsko, Lotyšsko, Severní Makedonie, Moldavsko
Skupina C3: Řecko, Černá Hora, Andorra, Faerské ostrovy
Skupina C4: Rumunsko, Bulharsko, Kazachstán, Arménie
Skupina C5: Albánie, Estonsko, Lucembursko.

Autor: ČTK, Tomáš Pavlík

Komentáře (12)

Přidat komentář
monty25

Španělsko si z 1. koše nepřál asi nikdo, další dva soupeři jsou ale rozhodně hratelní. Favorit sice nebudeme proti nikomu, ale bez toho Španělska by to byla fajn skupina. Sice je to nejatraktivnější soupeř, ale až budeme zase 90 minut běhat bez míče, tak to moc velká zábava nebude.

BTW: Holky před losem natáčely video, koho by si přály za soupeře a nikomu se to nesplnilo.

https://www.instagram.com/reel/C4F3Sz6InRS/

Reagovat
Axelrose

To nemáme ani na Belgii?

Reagovat
monty25

Belgie se ve skupině jeví jako nejschůdnější soupeř, ale zase doma v Lize národů porazila Nizozemsko i Anglii...

Reagovat
Mimalu

Stačilo napsat že nemáme

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
monty25

Tak zase na druhou stranu, třeba s Nizozemskem naše holky v kvalifikaci MS uhrály dvě remízy.

Reagovat
Mimalu

Zas je otázka, do jaké míry brát tyto výsledky jako reálný ukazatel kvality. Podobně ubráněnych výsledků s dobrými týmy máme za poslední dobu hned několik. Jako asi je fajn že holky nedostanou šestku, ale pak když dojde na zápas kde je potřeba udělat víc než jen běhat bez míče, tak dojde ke střetu s realitou

Reagovat
monty25

Doma s Nizozemskem to nebylo zrovna ubráněný. Jinak ale souhlas, že kolikrát se nám proti těm top favoritům dařilo víc než proti vyrovnanějším soupeřům. Což si ale myslím, že nebude případ téhle skupiny.

Reagovat
lampas

1. Baráž hraje i tým na 3. a 4. místě. S kým pak tu baráž budeme teda hrát? S týmy z Ligy B?

2. Kolik na tom ME hraje týmů? Jsme aktuálně výkoností mezi 16 týmy Evropy (asi), takže bychom přes baráž mohli papírově přejit?

Reagovat
Axelrose

TOS mi moc nepomohl

Ale i tak , díky

Reagovat
Alons0

Zajímavý systém kvalifikace. Předpokládám, že je to hlavně kvůli tomu, aby se předešlo výsledkům typu Anglie - Lotyšsko 20:0.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele