Češi vkročili do kvalifikace úspěšně

13.10.2002, 13:12
Aktuality
Česká reprezentace obstála v prvním kvalifikačním testu, když včera odpoledne v Moldávii vyhrála 2:0. Zápas to ale nebyl vůbec jednoduchý, spíše než Moldavané naše hráče trápil nefotbalový terén._END_

Celý den v Kišiněvě hustě pršelo a trávník na stadiónu Republican byl na hranici hratelnosti. Všude voda, po zemi se prakticky hrát nedalo. I Kopačky klouzaly, hlavně Jiří Štajner musel být z klouzavého bahna nešťastný. Čeští reprezentanti byli podle očekávání lepší, ale dostat se do šance, to bylo umění. Jediným řešením se zdály být dlouhé vysoké míče, které Jan Koller ze vzduchu servíroval nabíhajícím spoluhráčům, ale i ty se zastavovaly v kalužích místo toho, aby končily na kopačnách českých hráčů.

Už po dvaceti vteřinách mohli jít Češi do vedení, ale Štěpán Vachoušek svou velkou šanci po centru Štajnera zakončil slabou střelou. Úvodní desetiminutovka patřila našemu tlaku, Moldavané se prakticky nedostali z vlastní poloviny. V desáté minutě byl blízko gólu Ujfaluši, ale po nakrátko rozehraném rohu a přihrávce od Rosického trefil jen břevno.

Po 27 minutách českým fanouškům hodně zatrnulo, to když severoirský rozhodčí přehlédl faul na Karla Poborského a domácí Rogačov se řítil sám na bránu. Petr Čech ale vystihl záměr útočníka a pokus o obhození mu zmařil. O minutu později stejný hráč z dobré pozice mířil jen do náručí gólmana Čecha.

V závěru prvního poločasu měl druhou velkou šanci Vachoušek, ale opět ji nedokázal využít. Po Galáskově zpětné přihrávce z malého vápna přestřelil moldavskou branku.

Druhý poločas začali čeští reprezentanti v čistých dresech a také terén jim byl trošku více nakloněn, útočili na sušší polovinu. Po hodině hry se do třetice do velké šance dostal Vachoušek a potřetí zklamal. Po Štajnerově přihrávce z malého vápna naprostřelil gólmana Hmaruce.

Zlom přinesla 68. minuta, kdy svou sehranost z Dortmundu ukázali Tomáš Rosický a Jan Koller. Po pěkné narážečce se sám do vápna řítil Rosický a obránci Sosnovskému nezbylo nic než českého špílmachra faulovat. Sosnovskij za zákok uviděl svou druhou žlutou kartu a šel předčasně do sprch, navíc daroval soupeři penaltu. K té se postavil Marek Jankulovski a tvrdou střelou k levé tyči nedla gólmanovi šanci - 0:1.

V závěrečné dvacetiminutové přesilovce už Česi nikomu nedovolili o výsledku pochybovat. V 76. minutě se mohl z gólu radovat Jan Koller, ale jeho střelu zastavilo bláto na brankové čáře. Dobíhající Karel Poborský sice dopravil míč do sítě, ale při Kollerově střele stál v ofsajdu. O tři minuty později se přecejen porařilo vstřelit druhý, uklidňující gól. Reputaci si napravil Vachoušek, když skěle načasovanou uličkou uvolnil Tomáše Rosického, ten obešel gólmana a do prázdné branky uzavřel na konečných 0:2.

Sestavy:

Moldavsko: E. Hmaruc - A. Sosnovskij, G. Olexici, A. Kovalenko - V. Katinsus, R. Rebeža, G. Puška, V. Boret (66. S. Ivanov), B. Čebotaru - S. Rogačov (73. A. Budanov), S. Kleščenko (46. E. Patula)

Česko: P. Čech - Z. Grygera, R. Bolf, T. Ujfaluši, M. Jankulovski - K. Poborský, T. Galásek (55. J. Jarošík), T. Rosický (83. V. Lokvenc), J. Štajner - J. Koller, Š. Vachoušek (88. R. Dostálek)

Góly: 70. M. Jankulovski (pen.), 79. T. Rosický

Žluté karty: 7. A. Sosnovskij - 37. Z. Grygera, 57. J. Jarošík, 74. T. Rosický

Červená karta: 69. A. Sosnovskij

Diváci: 3500

Češi úvodní zápas kvalifikace na EURO 2004 zvládli, i když to bylo těžce vydřené vítězství. Ve středu je doma čeká Bělorusko, což by měly být další tři povinné body.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

postoupíme z kvalifikace a dojdem si pro bronz!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele