ČEŠI PROHRÁLI S NIZOZEMSKEM

08.10.2005, 22:27
Aktuality
Český národní tým je na kolenou. Zdecimován zraněními Jankulovského, Bolfa a především Jana Kollera nestačil na Nizozemce. Po půlhodině hry nedal Rosický penaltu, což odstartovalo oranžovou lavinu - během sedmi minut dali hosté dva góly, čímž rozhodli o svém vítězství a postupu na světový šampionát.

Trenér českého týmu Karel Brückner před zápasem řešil velké problémy se sestavou. Dlouhodobě mimo hru je Jan Koller, zranění jsou i Marek Jankulovski, René Bolf a Vratislav Lokvenc. Otazníky do posledních chvil visely i nad Milanem Barošem a Vladimírem Šmicrem, oba však nakonec byli v pořádku.

Obrannou čtveřici před Petrem Čechem tvořili zprava Zdeněk Grygera, Tomáš Ujfaluši, David Rozehnal a Martin Jiránek. Ze zálohy je podporovali Tomáš Galásek s Janem Polákem, roli špílmachra plnil Tomáš Rosický, osamoceného útočníka Milana Baroše po křídlech doplňovali Karel Poborský s Jiřím Štajnerem. Nizozemci potíže se sestavou neměli, chyběl jim akorát vykartovaný Philip Cocu.

Česko - Nizozemsko   0:2
Branky:   31. Rafael van der Vaart, 38. Barry Opdam

Hned od začátku se hrálo ve vysokém tempu, od jedné branky k druhé, bylo se na co dívat. Nebezpečnější byli hosté, nepřesnými ranami zdálky se zastřelovali Robben a Landzaat. Čtrnáctá minuta přinesla první větší šanci českého týmu a také první sporný okamžik. Do brejku se po dlouhém pasu dostal Baroš, ve vápně padl po ostrém souboji s Boulahrouzem, ale sudí Alain Sars v počínání Barošova osobního strážce nic nekalého neviděl.

Ve 24. minutě se poprvé ukázal Ruud van Nistelrooy, který se po chybě Štajnera a přihrávce Kuijta ocitl sám ve vápně, Rozehnal jej však dokázal odstavit a Petr Čech sebral míč. Krátce poté gólman Chelsea dlouhým nákopem vyslal Baroše, kterého ve vápně za velké pomoci rukou zastavil Boulahrouz, ale volání po penaltě opět rozhodčí nevyslyšel.

Vyslyšel až třetí sporný souboj, opět Boulahrouze s Barošem. Tentokrát nizozemský stoper zřetelně přišlápl nohu unikajícího Baroše, za což následovala penalta. Rozbíhajícího Rosického však sudí zastavil, pravděpodobně kvůli postavení hráčů na okraji vápna, a druhý pokus se záložníkovi Dortmundu nepovedl, vypálil sice prudce, ale bohužel ne mimo dosah Edwina van der Sara.

Nedáš - dostaneš. Přísloví platí a dnes se potvrdilo. Rafael van der Vaart poslal do vápna Arjena Robbena, ten mohl pálit, ale oklamal celou obranu zpětnou přihrávkou na van der Vaarta a tahoun bundesligového Hamburku trefil přesně - 0:1.

Za dvě minuty mohlo být srovnáno. Na dlouhý centr Poborského si naběhl Jiří Štajner, dopravil míč do sítě, ale radost zastavil praporek asistenta, který signalizoval ofsajdové postavení Martina Jiránka. Ten se sice do útočné akce přímo nezapojil, pravděpodobně však bránil ve hře nizozemskému obránci.

Od úvodního gólu však byli Nizozemci aktivnější. Ve 36. minutě se po zmatku ve vápně dostal k ráně Van Nistelrooy, ale dal jí opačnou faleš a míč skončil mimo, o chvilku později po pěkné kombinaci napřáhl Landzaat a Čech parádně vytáhl na roh. Z toho však už hráči v oranžových dresech vytěžili druhou branku. Robbenův vysoký centr se snesl na hlavu Barryho Opdama, kolem nějž zůstali k zemi přikovaní dva obránci, a Petr Čech neměl na hlavičku na vzdálenější tyč nárok.

Češi se snažili o návrat do zápasu, ale Poborský si po Barošově patičce míč ukopl, o chvilku později si Baroš šel pro faul do souboje s Kromkampem, ten jej skutečně na hranici šestnáctky fauloval, ale protože Baroš pád přihrál, pokračovalo se ve hře. Útočník Aston Villy se do nadějné pozice dostával i o něco později, ale ztratil rovnováhu a nezakončil.

Před odchodem do kabin musel střídat zraněný Jiránek, nahradil ho Vladimír Šmicer. Postavil se na levý kraj zálohy, Štajner se přesunul doprava a na pravého beka, odkud se na druhou stranu přesunul Grygera, se stáhnul Poborský.

První poločas se českému týmu nepovedl, přestože hrál aktivně a hlavně Milan Baroš byl neustále nebezpečný. Přesto, až na penaltu, Češi nevystřelili na branku...

Druhou půli zahájili šancemi domácí. Baroš v dobré pozici ani nezakončil, ani nepřihrál, po dobré akci Rosického a zmatcích ve vápně přišel jen roh, Baroše po pasu od Šmicra perfektním skluzem obral Boulahrouz. Pak však mohl na druhé straně přijít třetí hřebíček do české rakve - po přetaženém centru pálil z voleje na branku Robben a Kuijtovi chyběly ke sklepnutí míče do branky decimetry.

Česká snaha o zdramatizování závěru zápasu byla evidentní, vyložené šance však nepřicházely. Nad branku pálil po pěkném Barošově sklepnutí Šmicer, Štajnerovu uličku na Rosického přečetl van der Sar a včas vyběhl, Grygerovi po narážečce se Štajnerem ukopl Kuijt. Nizozemci však v pohodě bránili a mohli své vítězství ještě zvýraznit, Landzaat a van der Vaart pálili nepřesně.

V 75. minutě Heinz krásně pustil na Šmicra ,van der Sar však byl opět rychlejší, bezmoc českého týmu korunoval o pět minut později Milan Baroš, který po Rosického centru trefil břevno. Reprezentačního debutu se dočkal David Jarolím z Hamburku, vybojoval přímý kop deset metrů za vápnem, Galáskova tečovaná rána šla vedle, po následném rohu pálil mimo Rosický.

Domácí hráli vabank a toho málem využil Ruud van Nistelrooy, který se dvakrát zjevil sám před Čechem, ale nejprve pod tlakem vracejícího se obránce nedokázal zamířit a o něco později trefil jen nohy českého brankáře.

Poslední šance zápasu měli opět svěřenci trenéra Brücknera. Rosický drze prošel mezi pěti soupeři až do vápna, ale jeho ránu zastavil van der Sar, Heinz v tísni nezakončil a nepovedený zápas zakončil střelou na gólmana Baroš.

Po dobrém začátku kvalifikace, který narušila jen smolná prohra v Nizozemsku, tak přišel volný pád. Podaří se ho zastavit ve středu, kdy český tým musí vyhrát ve Finsku, aby si zajistil alespoň baráž? Naopak Nizozemci nám vrátili dva roky starou porážku v evropské kvalifikaci a už se můžou těšit na mistrovství světa.

Autor: Petr Starý

Komentáře (41)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pravidelne chodim uz nekolik sezon na nasu Gambrinus Ligu, a muzu konstatovat, ze na takhle mizerny vykony rozhodcich su z nasi ligy zvyklej. Tenhle rozhodci by mezi tu skvadru, co piska nasu ligu bez sebemensich problemu zapadl. Dokonce za posledni dve kola nasi ligy sem takhle katastrofalni vykon rozhodciho nevidel - a to je co rict.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty se tomu smejes? To je spis k placi.

Reagovat
smazaný uživatel

No je to k pláči, že po tak hrozné výkonu naši repre kritizuješ jen rozhodčího.

Reagovat
smazaný uživatel

V prvni puli to nebylo ono, ale myslim ze druhej polocas sme hrali dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to, že jsme nedali ani gol, taky není úplně ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Nehledě na dnešní zápas, ti zahraniční rozhodčí jsou fakt bídní. Ve Španělsku je to otřes. Co se týče výkonu našich, spíš bych hodnotil první půlku, ve druhé se Holanďani stáhli a hráli to, co potřebovali.

Reagovat
antimadrista

Tak holanďanům to už stačilo, ty se nikam tlačit nemuseli.

Reagovat
smazaný uživatel

prosim ta nevymluvaj sa stale na rozhodcov. videl som skoro cely zapas az na nejakych 20 minutl a nic extra coby rozhodlo zapas nespravil

Reagovat
smazaný uživatel

Kde se vymlouvam na rozhodci? Ja jen rikam ze takhle piskaji rozhodci v nasi lize, obcas i lip. Jestli si myslis ze sou rozhodci v nasi lize kvalitni, to uz je tvoje vec.

Reagovat
smazaný uživatel

vsetkym je jasne co si chcel tym prispevkom povedat

Reagovat
smazaný uživatel

V to doufam ze to kazdej pochopil.

Reagovat
smazaný uživatel

až na pencli, dvě žlutý za hraní míče...nic neovlivnil, takže ligový průměr

zavinili jsme si to sami

Reagovat
HOST*noiz

Nechci si hrat na chytryho, ale kazdy clovek, ktery je aspon trochu nad veci musel neco podobneho ocekavat, momentalne se stavajicim kadrem proste na Nizozemce nestacime (Nizozemci maji oproti nam neskutecnou lihen talentu), vymlouvat se na rozhociho je blbost (navic ten faul, za ktery se kopala pencle nebyl), navic nam chybi i stesti a forma nekterych hracu, ktere jsme meli na euru, myslim si ze kdyby tehdy jejich trener Robbena nevystridal, tak jsme to neotocili, , vim ze nekdo bude namitat, ze kdyby Rosa dal, jenze ´´kdyby´´... Jsme ted v hodne tezke pozici, doplacime na to, ze Bruckner udelal z reprezentace celkem hodne uzavrenou spolecnost svych oblibencu (ktere povolava i kdyz nemaji formu), praktikujici urcity system, ktery ovsem neni dostatecne variabilni a v pripade zraneni 1 hrace se hrouti, nemame ani odzkousene nahradniky a ve Finsku to bude 50:50, my budeme dole a Fini si vzhledem k predeslemu zapasu s nami budou hodne verit, jedine snad poslat nejake kapriky a v barazi se pak modlit, aby jsme dostali nekoho prijatelneho, ale i kdyz postoupime tak s timhle tymem na MS jako na Euru diru rozhodne uz neudelame... Jinak me mejte za zradce, ale Holandani, alie a Slovaci mi dneska vydelali sko 10K...

Reagovat
HOST*paja

je skutečně trapný pořád fńukat jak nám všichni ubližujou.Tady se prostě ukáže pravda,a ne se vytahovat že dáme Andoře šest golů.Nizozemci byli prostě lepší.

Reagovat
HOST*noiz

Presne tak,je blbost tvrdit, ze nam rozhodci uprel nekolik penalt, chtel bych videt nejakeho, ktery by piskl 3 penalty po sobe za ty zakroky na Barose, Baros si leha vice nez rad, Nizozemcum strasne prospel Van Basten, hrace meli vzdycky svetove urovne, jenze se nedokazali mezi sebou dohodnout, myslim si ze v tomhle slozeni muzou na MS dojit hodne daleko... Jinak u nas to vypada, ze se dny Sedeho vlka u repre chyli ke konci, zaslouzi kazdopadne dik za vsechno, co pro repre udelal, jenze mi pripada, ze je nekdy uz trochu prilis konzervativni a nesmely a boji se riskovat a zkouset nove veci, hrace, mit pripravene ruzne alternativy a moc neumi zachazet s hraci typu Nedved, kteri touzi byt poplacavani po rameni a braneni pred tiskem (a kteri jsou nervove labilni), i kdyz nevim, koho za neho, chtelo by to trenera s vizi moderniho fotbalu, ktery ale nepremysli v kosoctvercich a dobre vychazi z hraci... A obmena kadru bde nevyhnutelna, do budoucna by se mel budovat sirsi kadr, z ktereho budou hrat pouze hraci co na to maji a ne typy jako Rozehnal (kteremu se mozna v klubu dari, ale co to pomuze repre?), nebo Jun...

Reagovat
HOST*noiz

Bruckner proste prilis dlouho sazel pouze na tu svoji 11, ktera byla sehrana (na Euru mela formu) a priznejme si to, mela kolikrat hodne stesti, jenze kdyz mu z ni vypadlo nekolik hracu a nekteri uz nepodavaji drivejsi vykony je v pr...., nema tam misto nich koho dat(pro hrace je celkem blbe, kdyz si svuj reprezentacni debut proziva v takovem zapsase-pripad Jarolim, nebo treba Skacel, kteremu nevysel 1.polocas a Bruckner vitezoslavne prohlasoval, ze ho tam vsichni chteli, ale on vedel sve), podobna reseni proste nejsou mozna dlouhodobe, je potreba si vybudovat sirsi okruh hracu, ktery je mozne poslat na hriste...

Reagovat
HOST*paja

já si myslím že můžou hrát klidně bez Nedvěda. chyba byla třeba v tom že nehrál od začátku Jarolím kterej má formu a je teď lepší než Rosický. Jinak z Baroše nebude nikdy světovej útočník,protože se víc hádá než hraje.

Reagovat
PJ

Tak to bych si dovolil nesouhlasit - penalta byla jasná. Ono to na první pohled nebylo moc vidět, taky sem si toho nevšim, ale z oakovanejch záběrů bylo zřetelný, jak Barošovi (i když asi nechtěně) přišlápnul nohu.. Ale taky musim přiznat, že sem tipoval výhru Nizozemců i když sem na to teda nevsadil, protože to bych pak nemoh fandit

Reagovat
HOST*noiz

Podle me tem zakrok na Barose na penaltu nebyl, rozhodne penaltovejsi byl tem predchazejici, rozhodci to podleme trochu kompenzoval, jinak ja sem jen rikal, ze si nemuzeme stezovat, ze nam sudi neodpiskal v tom kratkem casovem useku, kdy bylo na Barose vice zakroku po sobe nekolik penalt, to by neudelal zadny, jedine snad kdyby ho nekdo slozil nejakym kung-fu chmatem...

Reagovat
smazaný uživatel

To byla jasná penalta! Ten obránce ho faulovat nechtěl, ale udělal to strašně nešikovně, k míči měl blíž

Reagovat
HOST*slovak

myslim si že vo fínsku prehráte,ale aj tak rumuni maju lepsi tim nez česi.na ms nepostupite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

len aby sme mi niekam dosli. nezda sa ti trapne sa chodit sem vysmievat.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen ho nech. Dobře víme, v jakém jsme srabu a že do Německa nepojedeme. Ale taky víme, že v dobré formě a kompletní sestavě na nás skoro nikdo nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ako ja s tym suhlasim, ale prist sem za cielom vysmievania sa

no a nemyslim,ze na vas v plnej zostave nikto nema

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro

Reagovat
smazaný uživatel

No možná jen Slováci by nás mohli porazit

Reagovat
HOST*paja

To jseš hodně velkej optimista /díváš se někdy na někoho jinýho než na naše??? /

Reagovat
HOST*paja

to patřilo k tomu že na nás nikdo nemá

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že je zcela evidentní, že skoro všechny špičkové evropské mančafty jsou v dlouhodobé krizi. Většina svůj tým stále přestavuje a nějak se to nedaří. Povedlo se to vlastně jen Holanďanům. Bohužel

Reagovat
smazaný uživatel

A Portugalcům.

Reagovat
smazaný uživatel

HA HA, ty jsi trapák... Hlavně, že to vaše Slovensko dělá díru do světa....

Reagovat
smazaný uživatel

njn, ale o nich se taky po Euru nevyjadril Platiny, ze sou spolu s Brazilii favority MS...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mě osobně naštvaly dvě věci. Za prvý - 1. střelu krom penalty sme měli v nějaké 70.minutě, to je pro mě úplně nepochopitelný. Vždyť Galásek, Rosický, Polák mají dobrou střelu, tak proč to nezkoušeli? A za druhý - Z 11 rohových kopů nemýt ani jednu šanci? To bylo furt to samý centr do vápna na Ujfalušiho nebo Rozehnala a nic z toho, žádnej nápad

Reagovat
smazaný uživatel

tak asi nemali k tej strele priestor.

Reagovat
smazaný uživatel

Videl som iba 1.polčas, ale nepotešil som sa. Holanďania boli podľa mňa lepší, vaši to hrali na toho Baroša a nešlo to-buď získal faul, alebo mu loptu zobrali, k strele sa poriadne nedostal.No a to čo vyviedol Vander Saar Rosickému, tak to bola klasika z učebnice taktiky.Úplne ho vyviedol z rytmu, Rosa bol totálne nervózny a tak to aj dopadlo.Po penalte sa Rosa vytratil, nebolo to ono.

Po dlhom čase som tiež videl roh "padajúci list" v podaní Robbena, niekedy sa to tak kopalo častejšie, no ale kde bola vaša obrana to fakt netuším.

Reagovat
HOST*baroš

Ke střele se pořádně nedostal - dyť ho třikrát stáhli ve vápně sice teda padal ochotně ale ten Boulahrouz hrál víc rukama než nohama škoda že ho pak vystřídali ten byl tragickej.

Rosova penalta byla lemplovská možná ho rozhodilo že ho napoprvé zastavil (nechápu proč). Jinak podlě mě Baroš nehrál vůbec špatně.

A ten rozhodčí byl vožralej pomezní taky k tomu smůla a na mistrovství bude Ukrajina. Polsko a podobry loseři a mi ne.

Ale doufám že postoupíme přes baráž. Finsko-ČR 0:3 !!!!!!!

Reagovat
HOST*

...podobný loseři...

Reagovat
HOST*barcafans

No myslím že ve Finsku pod tíhou nutnosti výhry neuspějeme a nikam nepojedeme..o rozhodčím ste se bavili,ale newim jestli se tady někdo zminoval o tom regulérním golu Štajnera,kterej nám neuznali,jelikož sem tu diskuzi nečetl celou..to není vymlouvání,to je prostě fakt,za stavu 1:1 by ten zápas asi vypadal jinak,místo toho sme dostali na 0:2 a bylo po zápase...to byl prostě moment,kterej podle mě zásadně ovlivnil další průběh zápasu a za to nemohl nikdo jinej než rozhodčí ..no ale uhrát sme i to měli i tak, Rosa měl kopnout penaltu pořádně ne jak hráč z mladších žáčků a hned by to vypadalo jinak

Reagovat
smazaný uživatel

no, ono z prubehu zapasu sem neda nevypozoroval, ze by neco melo vypadat jinak, proste sme zase hrali hovno, jako ostatne posledni dobou porad. Mozna to ovlivnilo zapas, ale je otazka, jestli by treba nizozemci nepridali a nedostali sme jeste vic, ono kdyby v druhym polocase nehrali pohodovou udrzbu, tak by to mohlo opravdu vypadat jinak...

Reagovat
HOST*Lada
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele