Bundesligové rychlé šípy

12.11.2012, 14:57
Názory a komentáře
Často slýcháváme, že se fotbal zrychluje a je stále dynamičtější. Platí to ve všech směrech, od rychlosti, s jakou se dostávají výsledky k fanouškům, přes rychlost zpracování a práce s míčem, až po rychlost běhu samotných hráčů. Právě na poslední zmíněný faktor mě napadlo podívat se blíže, a to po shlédnutí utkání Brémy - Mohuč v 11. kole Bundesligy.

Nasazení Eljera Elii proti Zdeňku Pospěchovi mělo být jedním z nejzajímavějších momentů zápasu. A bylo tomu tak. Zatímco v předešlých zápasech Elia vynikal svým pohybem a tím, jak utíkal soupeřům, v zápase proti Mohuči se mu postavil ještě o něco rychlejší český obránce, který zodpovědným bráněním Eliu vyniknout nenechal (v průběhu zápasu byl Elia dokonce střídán, ale o důvodech nespekulujme). Elia měl Pospěcha neustále za zády, při přebírání míče neměl žádný čas navíc a přes Pospěcha se výrazněji prosadil jednou za zápas. Byla z toho však nebezpečná střela do tyče.

Rovněž v právě proběhnuvším kole se nabízel jeden ze soubojů rychlonohých hráčů. V Allianz aréně si to Franck Ribéry rozdával proti Sebastianu Jungovi. A byl to Ribéry, kdo potvrdil pověst hvězdy. Statistiky "rychlostních disciplin" byly sice vyrovnané (26:26 na sprinty a 69:71 na rychlé náběhy) a je z nich patrné, že to byly na levé straně Bayernu leckdy opravdové dostihy (i díky Alabovi), ale to podstatné hovoří pro Ribéryho. Kromě toho nejdůležitějšího - dal vítězný gól - rozdal 47 přihrávek, z nichž jen 8 pokazil. Sebastian Jung (jde však o srovnání ofenzivního záložníka s bekem) nahrával pouze třiadvacetkrát a téměř polovina přihrávek (11) byla pokažená. I z tohoto srovnání si můžeme dovolit potvrdit asi očekávanou pravdu - že rychlost sama o sobě k super výkonu nestačí.

Z podkladů vydaných před 11. kolem jsem dal dohromady seznam hráčů, kterým byla naměřená nejvyšší rychlost na trávníku. V čele sprinterů je Artjom Rudnevs, první a jediný lotyšský zástupce v Bundeslize. A rovněž autor tří letošních branek.

Jménomax. rychlost v km/hklub
Artjoms Rudnevs35,4Hamburger SV
Kevin Großkreutz34,9Borussia Dortmund
Sebastian Jung34,6Eintracht Frankfurt
Karim Bellarabi34,5Bayer 04 Leverkusen
Mame Diouf34,2Hannover 96
Ragnar Klavan 34,1FC Augsburg
Aristide Bance 34,0FC Augsburg
Zdeněk Pospěch33,91. FSV Mainz 05
Dennis Diekmeier33,8Hamburger SV
Marcell Jansen33,8Hamburger SV
Timothy Chandler33,71. FC Nürnberg
Maximilian Beister33,7Hamburger SV
Alexander Esswein33,61. FC Nürnberg
Olivier Occean33,6Eintracht Frankfurt
Jonathan Schmid33,6Sport-Club Freiburg
Adrian Nikci33,6Hannover 96
Stelios Malezas33,5Fortuna Düsseldorf
Fallou Diagne33,5Sport-Club Freiburg
Heinrich Schmidtgal33,5SpVgg Greuther Fürth
Stephan Fürstner33,5SpVgg Greuther Fürth
Ilir Azemi33,5SpVgg Greuther Fürth
Eljero Elia33,5SV Werder Bremen

Možná si stejně jako já říkáte, jak by tihle rychlíci obstáli na atletické dráze? Ještě než se na závěr pustíme do tohoto odlehčení, musíme vzít v potaz, že atletičtí sprinteři se koncentrují na jeden desetivteřinový úsek, do kterého dají naprosto všechno. Naměřená rychlost fotbalistů vychází z normálních ligových zápasů a tedy z fotbalových situací, kdy je třeba myslet i na soupeře v osobním souboji nebo na míč. A je jasné, že kdybychom Zdeňku Pospěchovi obuli lehké atletické tretry a postavili ho na některý ze současných rychlých atletických oválů, jistojistě by svou dosavadní hranici 33,9 km/h překonal. Na druhou stranu zmiňme, že fotbalista nikdy neběží maximálním sprintem celých sto metrů a že atletický start je sám o sobě náročný na rozdíl od letmého startu hráčů fotbalu.

Tak tedy, oficiální nejvyšší naměřená rychlost se datuje k atletickému MS v roce 2009 v Berlíně. Usain Bolt se na 65. metru závodu pohyboval rychlostí 44,72 km/h! Přepočteme-li jeho rekordní čas na stovce (9,58 s) na průměrnou rychlost běhu (během atletické stovky se běžec pohybuje v různých fázích závodu různě rychle), dostaneme i tak úžasnou hodnotu 37,7 km/h.

A protože Bolt se netají tím, že miluje fotbal a že by se mu možná chtěl po skončení atletické kariéry věnovat, kdo ví, kam se posunou rychlostní hranice nejoblíbenějšího sportu světa. Jen škoda, že na souboj s Pospěchem asi nedojde, protože jamajský sprinter má v srdci Manchester United a měl by v týmu pana Fergusona nastoupit příští rok do jednoho z charitativních zápasů.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (70)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zajímavej článek . Tušim se CR je taky někde kolem 33,9 jako Pospěch

Reagovat
Arne

Super článek

Rudnevs, Großkreutz, ale i třeba Bance a Occéan překvapili...

Reagovat
db18

jinak by mne zajímalo, jak by na tom byl Sidney Sam

Reagovat
stas87

mna prekvapuje ze v tom zozname je azemi ale sararer nie toho povazujem za velkeho rychlika

inak toto je pravdepodobne zo sporu1,chcel som to sem hodit nabuduce kolo aj timove statistiky su v niecom zaujimave

Reagovat
jv

Kevin ani ne, ale do Rudnevse a Bancého bych to určitě neřekl, oba působí na hřišti těžkopádně.

Reagovat
JozkokozleJ

Na druhej strane, kolkokrat sa Rudnevs ocitne sam pred golmanom (po kolmici), za to vdaci ciastocne i rychlosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Arne, prosím tě potřeboval bych poradit ohledně lístků na Bundesligu, můžu tě poprosit o nějaké info?

Reagovat
Arne

Určitě. Nějaký info ti můžu dát, ale lepší bude, když prvně napíšeš, kam bys případně ty lístky chtěl...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jo díky žes odepsal, dostal jsem se k tomu až teď. Uvažovali jsme, že bychom si ve 3,4 lidech udělat v lednu výlet na Dortmund. Ale přiznám se nemám žádné zkušenosti s nákupem lístků apod. tak bych uvítal každou radu a třeba i pomoc. Dám ti sem kontakt na mail, že bychom se pobavili spíš tak, snad to tady ještě najdeš, jinak se tě snad najdu na nějaké jiné diskuzi pod Bundesligou davidmobil@seznam.cz Předem moc díky

Reagovat
Arne

Ajo, Dortmund... To je problém, protože co já vím, tak pokud nejsi člen klubu, tak nemáš šanci se tam dostat. Všude v Německu to funguje tak, že prvně zahajují předprodej pro členy, a pak až "volný prodej"... Jenže tam je ta poptávka tak velká, že do té druhé fáze už to nedojde.

Víc by ti řekl asi jv, ten to sleduje víc... Druhou variantou je, že by sis koupil lístky pro hosty - nemusí to bejt přímo do kotle na stání, ale vedle na sezení. Já se takto dostal k lupenům na Bayern - Hannover. Dá se to tak řešit, pokud si nevybereš nějakej šlágr jako třeba derby nebo zápas BVB - Bayern, tak ta šance tam je.

Reagovat
jv

Když nechceš do hostujícího sektoru (metoda, jak popisuje Arne), tak bez členství nemáš sebemenší naději, na jakýkoliv zápas. Zrovna si vyřuzuju členství (trochu se to táhne...), později bychom možná uvažovali o zřízení českýho fanklubu, když by se sehnal dostatečný počet lidí, což by neměl být problém. Pokud bys měl případně taky zájem, tam mi tu někde odepiš a napsal bych ti víc na mail.

Reagovat
Ronaldo.com

Za clanek

Reagovat
domingo

Bancé

Reagovat
pedro-pedro

Hodně dobrej článek moc ho oceňuju, je to zajímavé odlehčení od výsledků, ale zároveň trochu pohled do nitra fotbalu jak se postupně vyvinul ve velice rychlou disciplínu. Dost by mě zajímalo srovnání s českou ligou. Jinak za článek

Reagovat
forma

super

Reagovat
Sancek

Překvapuju mě, že tam nikde neni Robben a Reus.

Reagovat
DieFohlenBMG

Reus je nejrychlesi s míčem

Reagovat
jv

Tak logicky tady nebudeš mít všechny hráče, vytáhli jen některý.

Reagovat
db18

tak třeba v článku je, že Franck měl oproti Jungovi navrch, ale není v tabulce

Reagovat
jv

Navíc třeba Farfán by byl určitě hodně vepředu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve Fürthu má každej 33,5. Kdyby tam přestoupil Pavel Horváth, tak by měl určitě taky 33,5.

Reagovat
DieFohlenBMG

ani zamlada

Reagovat
smazaný uživatel

Pospěch

Reagovat
Darren Fletcher

vyborny clanok. horsie je to uz s mojim prehladom, prave som sa prichytil, ze vacsinu tych hracov vobec nepoznam kurwa. toto sa mi za mladych cias nestavalo

Reagovat
smazaný uživatel

Rudnevs by se úplně neztratil ani na nějakém tom lotyšském mistrovství v běhu na 100m Ale ve Fifě tak rychlý není!

Reagovat
k0udy

Filípku kde máš Robbena?

Reagovat
georgeo

u tohoto článku si musím vzpomenout na úsměvný komentář mistra Čapka, když hrála Plzeň s Barcelonou a on označil Petrželovu rychlost jako evropsky naprůměrnou či dokonce špičkou

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou záznamy z minima zápasů záleží na podmínkách,kvalitě trávníku a dalších ostatních maličkostech radši se nejdřív zamysli než tohle vybliješ

Reagovat
georgeo

ty se nejdřív zamysli v jakém smyslu je můj komentář...

Reagovat
junglist

takovýhle reakce nepochopim, dokopat do studený sprchy

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

mna by zaujimalo zrovnanie s corgon ligou

Reagovat
smazaný uživatel

tam sa ani nesprintuje...

Reagovat
fenixLFC

pomedzi krtince a zemiakove hriadky sa zle sprintuje

Reagovat
Posledni Kovboj

Sima

Reagovat
djwenca

Pospěch ve 34 letech klobouk dolů za takovou rychlost

Reagovat
dolnocermak

Krásnej článek

Reagovat
tulen

potesil clanok

Reagovat
fantomas

Šíma nezklamal, ten si s tim jako jedinej umí pohrát. Jinak Walcottovi bylo naměřeno snad 36,5, takže má Rudnevs ještě co dohánět.

Reagovat
fantomas

Ne, tak sorry, blbě počítám...35,41, tzn. zhruba stejně jako Rudnevsovi. To bude teda solidní drak ten Lotyš.

Reagovat
stas87

no a ma s walcottom spolocne to ze bezi s loptou a zrazu rudnevs bezi a lopta stoji?

Reagovat
fantomas

Odbourává to.

Reagovat
stas87

niekedy to bolo az komicke v lechu mimo temy:myslis ze boniek to srovna do late?

Reagovat
fantomas

No počkej, já nevim, jak na tom je Rudnevs. Reagoval sem Theem.

Já o něm ještě chci napsat článek (a možná si mě právě popíchl, abych se do něj pustil ještě dneska), každopádně všechno lepší než Lato a u Bonieka je pozitivní minimálně to, že je otevřenej novym nápadum, inovacim, chce do toho prostě šťourat. To Polsku momentálně může jen prospět asi.

Reagovat
stas87

jj,ja tak mam thea zafixovaneho

ja by som krotil tu pociatocnu euforiu,zacina mi to pripominat haska ako spasitela v roli predsedy zvazu...u polska proste clovek nesmie podlahnut euforii urcite prinesie inovacie,iny pohlad na polske problemy ale problemom aspon pre mna je ze on bol k tej kandidature najprv vyzyvany a az potom isiel od neho ten impuls kandidovat co uz samo o sebe neznamena automaticky vyhru

Reagovat
jv

Rudnevs na mě zatím vždycky působí hodně těžkopádně, neohrabaně, fakt bych to do něho neřekl.

Reagovat
herbage

rychlost a zrychlení jsou dvě dost odlišné věci. Zrychlení souvisí s celkovou dynamikou, tedy váhou a fyzickými proporcemi hráče, kdežto absolutní rychlost může nabrat na rovince celkem vysokou, pokud neměníš směr a přitom můžeš být klidně těžkopádný. Tyhle dvě věci je třeba oddělit

Reagovat
jv

Jasně, ale on na hřišti působí dojmem, že mu dělá problém i to, když se má rozběhnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde hledáš ty údaje?Mě by třeba taková rychlost hráčů PL nebo i hráčů z jiných lig docela zajímala

Reagovat
JacoBee

Reagovat
JacoBee

Vím že je to OT ale je sranda koukat jak je většina těch hráčů pomalých ve fifě :D

Reagovat
smazaný uživatel

to mě napadlo ze všeho nejdřív.. že pospěch tam zrovna nějak extra rychlý není. jinak teda zajímavý článek

Reagovat
M11

clanek

do Bance bych to nerekl.. prekvapil

Reagovat
smazaný uživatel

No ale mohli by timy zverejnovat svoje predsezonne timove testy. Zaujimali by ma casy na 100 metrov, kto je najpomalsia a kto najrychlejsi

Celkovo vo vsetkych lepsich europskych ligach.

A k tomu este dodam slogan Pirelli, "Power is nothing without control"

Co z toho ked hrac vie len rychlo utekat? nic. Dennis Rommedahl bol napriklad bleskovo rychly a bolo mu to na nic, zato Ronaldo(ten skutocny) bol mozno pomalsi ale aj v najvacsom sprinte loptu dokonale ovladal a splnal teda toto spominane motto vyrobcu penumatik

Reagovat
JacoBee

To se mi líbí na NFL mají ty kempy před sezónou a pak zveřejní výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

a ako sa tam priblizne pohybuju tie hodnoty? viem ze maju ine jednotky a celkovo sa to bude tazko porovnavat, ale hod link

Reagovat
smazaný uživatel

proč špatně porovnávat? nemíš počítat?

Reagovat
havrys99

Škoda, že to není i pro náhradníky...mohl tu být Petržela..

Reagovat
smazaný uživatel

Rudnevs

ale prekvapuje me absence Robbena, nebo treba i Petrzeli

Reagovat
herbage

možná to bude tím, že to nejspíš měřili na podzim a to Robben moc nehrál

Reagovat
smazaný uživatel

Do takovýho Chandlera bych to fakt neřekl.

Reagovat
herbage

dost mimo žebříček, když je to bez čísel

Reagovat
smazaný uživatel

1. Ronaldo 33.6km

2. Robben 32.9km

3. Walcott 32.6km

4. Rooney 32.6km

5. Van Persie 32.1km

Reagovat
smazaný uživatel

divím sa že tam nieje Lennon a Agbonlahor ktorý su asi na rovnakej úrovňi ako Walcott a dokonca s loptou su obaja myslim ešte rýchlejší

Reagovat
db18

můžu se zeptat na zdroj? (a stáří - jestli to teda není z doby, kdy všichni spolu hráli v PL)

Reagovat
smazaný uživatel

by mě zajímala rychlost Alabi při sprintu v Madridu

Reagovat
smazaný uživatel

a rychlost Reuse při sprintu v Manchesteru

Reagovat
smazaný uživatel

ani se mi to nechce věřit, tyjo

Reagovat
slovaňáák

Zajímavá statistika, u některých bych taková čísla nečekal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele