BUNDESLIGA PREVIEW - 29. KOLO

13.04.2007, 10:49, aktualizováno 15.04.2007, 01:09
Previews
Dva šlágry uzavřou další dějství německé nejvyšší souboje. V utkání dvou vyřazených z evropských pohárů přivítá Bayern Leverkusen a bude se snažit oživit své šance na zisk titulu. Další aspirant na příčky nejvyšší Werder čeká zápas v Dortmundu...









Hertha Berlín - Hamburger SV (středa 00:00)
Borussii se začíná kriticky nedostávat času na zlepšení výsledků. Tým trenéra Luhukaye musí vyhrát alespoň čtyři z posledních šesti zápasů, chce-li pomýšlet na záchranu. "Jsem optimista," říká přesto Luhukay. "Ještě jsme nesestoupili a můžu slíbit, že do konce sezóny uděláme vše pro to, abychom se zachránili." Do sestavy se po karetním trestu vrací Peer Kluge, stále lépe je na tom Oliver Neuville, hrát možná budou i Delura a Marín. "Tahle čtyřka přinese do sestavy kvalitu," prohlásil Luhukay. Mimo jsou Daems a Melka.

HSV se musí stále vypořádávat s absencí kouče Stevense, který tráví čas v Rotterdamu u své zdravotně indisponované ženy. Tentokrát však už Nizozemec nechyběl celý týden, ale vrátil se již v úterý. A měl svým svěřencům co vysvětlovat, v posledním kole totiž doma dostali lekci od Stuttgartu. "Dostávali jsme podobné branky a často herně propadali, z toho se prostě musíme poučit," velí Stevens. Čerstvě zraněného Atoubu nahradí na kraji obrany Sorín, který je po dvou týdnech tréninku právě schopen nastoupit. Ben-Hatiry pyká za červenou kartu.
Pravděpodobné sestavy: Hertha Berlín: Keller - Bögelund, Gohouri, Zé Antonio, Jansen - Kluge, El Fakiri, Compper - Insua - Rafael, Lamidi  Hamburger SV: F. Rost - Benjamin, B. Reinhardt, Mathijsen, Sorin - Mahdavikia, Jarolím, de Jong, Trochowski - Olic, van der Vaart 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.10 - 2.45
VfL Wolfsburg - VfL Bochum (středa 00:00)
Tři porážky vrhly Mainz rovnýma nohama zpátky do boje o záchranu. Tým potřebuje navázat na výkony ze začátku jara a znovu začít sbírat body. K tomuto účelu uspořádal trenér Klopp v týdnu třídenní tréninkové soustředění. "Společně strávený čas jsme dobře využili," pochvaluje si. "Nyní jsme připraveni na finále ligové sezóna a těšíme se na zápas proti vedoucímu týmu." Mainzu bude chybět jen Soto, v týdnu to však chvíli vypadalo na pohromu. Problémy měli Zidan, Azaouagh a Ruman, všichni se však dali do pořádku a měli by hrát.

Návrat tvůrce hry Lincolna po pětizápasovém trestu za červenou kartu by mohl pomoci Schalke k ještě lepším výkonům. "Velice tvrdě pracoval a to prodá v posledních šesti zápasech. Určitě nám moc pomůže," je přesvědčen trenér Slomka. Jeho tým vede o dva body před Brémami a každý zápas je pro něj velmi důležitý. "Tohle může být rozhodující zápas," věští Slomka. "Potřebujeme správný mix agresivity a kompaktnosti." Schalke stále trápí marodka, i když ne tak početná jako pár kol zpět. Mimo jsou Larsen, Lövenkrands a Varela.
Pravděpodobné sestavy: VfL Wolfsburg: Wache - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Rose - F. Gerber, L. Andreasen, Azaouagh, Feulner - Ruman, Zidan  VfL Bochum: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajic, Pander - F. Ernst, Kobiashvili - Lincoln - Asamoah, Kuranyi, Özil 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.25 - 2.00
Arminia Bielefeld - Bayer Leverkusen (středa 00:00)
Domácí stále sní o Poháru UEFA, na který ztrácejí jeden bod. Nyní je čeká důležitý týden. Kromě ligy s Aachenem mají na programu i semifinále poháru proti Frankfurtu. "Týden ležící před námi pro nás bude jistě speciální," říká trenér Meyer. "A i kdybychom oba zápasy prohráli, stále můžeme považovat sezónu za dobrou, neřku-li nejlepší za mnoho dlouhých let." Meyera však trápí zranění důležitých hráčů. Problémy se stehenním svalem mají hned tři hráči – Vittek, Reinhardt a Greško. Mnariho zase vyřadilo ze hry koleno.

Aachen se v týdnu sbíral z drtivé domácí porážky s Dortmundem. Panikaření však rozhodně není na místě, Alemannia je stále dvanáctá s tříbodovým náskokem před šestnáctým Bielefeldem. "Už jsme v této sezóně museli překonat horší překážky," prohlásil trenér Frontzek. "Navíc kdykoliv jsme letos šli dolů, zahráli jsme dobře. Takže věřím, že to opět zopakujeme," dodal. Do branky se bude muset opět postavit náhradník Nicht, jelikož Straubovo koleno ještě není v pořádku. Nehrají ani Krontiris a Plaßheinrich.
Pravděpodobné sestavy: Arminia Bielefeld: R. Schäfer - Beauchamp, A. Wolf, Glauber, Pinola - Galásek - Banovic, Engelhardt - Polák, Schroth, Saenko  Bayer Leverkusen: Nicht - Stehle, Klitzpera, N. Herzig, Leiwakabessy - S. Pinto, Matth. Lehmann, Reghecampf - Rösler - Schlaudraff, Ibisevic 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.45 - 3.90
Eintracht Frankfurt - Bayern Mnichov (středa 00:00)
Kdo dokáže vyhrát tento zápas, hodně se přiblíží záchraně. Nedá se proto očekávat žádná vzrušující podívaná. "Příznivci budou muset být trpěliví. Oba týmy budou čekat na první chybu soupeře. Musíme hrát chytře takticky a kompaktně," ví domácí kouč Sander. "Tohle je možná rozhodující zápas, každý bod se počítá," dodává. Sander má zamotanou hlavu ohledně sestavy, jelikož Cvitanovič s Kukielkou na výbornou obstáli jako náhrada za McKennu a Mitrevskiho. Dva hráči mají disciplinární tresty. Jsou to Rivič a Szelesi.

I Wolfsburgu by se výhra náramně šikla. "Situace v Bundeslize je bláznivá. Proto potřebujeme tři body a pak se jen soustředit sami na sebe," uvedl kouč Augenthaler. Lodivod Wolfsburgu očekává, že domácí na ně vyrukují s čistě defenzivní taktikou, jakou předvedly například proti Brémám. "Doufám, že zase nebudou bránit s deseti hráči. Ale zdá se mi to pravděpodobné. Hlavně musíme být trpělivý a proti té jejich zdi předvést trochu chytrosti." Vlkům se vykartoval Madlung, zraněné jsou opory Klimowicz, Menseguez a Thiam.
Pravděpodobné sestavy: Eintracht Frankfurt: Piplica - da Silva, McKenna, Kukielka, Cvitanovic - T. Rost - Baumgart, Skela, Munteanu - Kioyo, Radu  Bayern Mnichov: Jentzsch - Quiroga, Möhrle, Hofland, Van der Heyden - van der Leegte, Santana - Makiadi, Marcelinho, Krzynowek - Boakye 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.15 - 2.90
MSV Duisburg - Karlsruher SC (středa 00:00)
Svého souseda na hranici sestupu se budou snažit díky výhře předstihnout domácí. "Nemáme čas na šprýmy. Musíme je předhonit, takže musíme vyhrát," ví kouč Middendorp. V jeho týmu panoval poslední týden určitý neklid, jelikož Masmanidis s Vatou nesouhlasili s výběrem hráčů pro základní sestavu, kde nenašli svá jména. "Jsem tu kvůli týmovému úspěchu. Na individuálních pocitech mi nezáleží," reagoval Middendorp. Zmínění dva nespokojenci zřejmě opět v základu nebudou, stejně jako Rau, jehož trápí třísla.

Frankfurt v posledních kolech ztratil mnoho bodů se svými konkurenty z boje o záchranu a klesá tabulkou dolů. Šéf Eintrachtu Bruchhagen se však snaží tým uklidnit a podporuje trenéra Funkela. "Snažíme se o kontinuální práci, a proto tu k žádným změnám nedojde," prohlásil. Funkela poslední porážky trápí, ale ví, že takový je fotbal. "Když jsme porazili Bayern, bylo vše skvělé. A teď dělám vše špatně? Tomu se musím smát," říká. V Bielefeldu nebude moci postavit zraněné Preuße, Jonese a Prölla.
Pravděpodobné sestavy: MSV Duisburg: Hain - Korzynietz, Westermann, Kučera, Schuler - Kauf - Zuma, Tesche, Böhme, D. Kobylík - Wichniarek  Karlsruher SC: Nikolov - Rehmer, Russ, Vasoski, Spycher - M. Fink, Chris - Köhler, A. Meier - Amanatidis, Takahara 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.10
Hansa Rostock - Werder Brémy (středa 00:00)
Skvělá nálada panuje po sladké výhře v Hamburku mezi stuttgartskými fotbalisty. A Tým trenéra Veha, zdá se, stále nemá dost. "Myslím, že hrajeme spolu s Brémami nejhezčí fotbal v lize," tvrdí Veh. "A můžeme být ještě lepší. Chápu, že to nikdo nečekal, jelikož máme mladý a celkem nezkušený tým, ale respekt by byl na místě." Podle kouče se tým soustředí především na následující dva domácí zápasy, které nutně potřebují vyhrát. Proti Hannoveru si nezahrají potrestaní Magnin s Hitzlspergerem a zraněni jsou Gomez a Ikeng.

Hannover už skoro pomýšlel na poháry, jenže teď je vše jinak. V posledních pěti zápasech skórovala družina trenéra Heckinga jen dvakrát a zákonitě přišel pokles v tabulce dolů. "Chybí nám rozvaha v zakončení," uvažuje Hecking. "Nehrajeme špatně, ale zkrátka se nedaří. A rázem jsme na dohled týmům na konci tabulky." Jestliže kouč žehrá na problémy v koncovce, jistě nemá radost ze zdravotního stavu svých útočníků. Mimo jsou Brdarič, Thorvaldsson a nově i Jendrišek. Chybějí ještě vykartovaní Fahrenhorst a kapitán Lala.
Pravděpodobné sestavy: Hansa Rostock: Hildebrand - Osorio, Fernando Meira, Delpierre, Boka - Pardo - Hilbert, Khedira - da Silva - Cacau, Streller  Werder Brémy: Enke - Cherundolo, Vinicius, Zuraw, Tarnat - Balitsch, Yankov - Rosenthal, Bruggink, Huszti - Štajner 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.90
Schalke 04 - Energie Cottbus (středa 00:00)
Dvě vítězství v řadě posunuly Bochum relativně daleko od sestupu a pouhé dva body za Hertu, ještě nedávno kandidáta na evropské poháry. Dá se říct, že týmu se daří, když střílí gól Theofanis Gekas. A ten se poslední dobou činí. Na svém kontě má už šestnáct branek a útočí na korunu krále střelců Bundesligy. "My se v lize udržíme. Máme soudržný tým a všichni pracujeme společně pro týmový úspěch," mluví vzorově řecký střelec. Trenér Koller se bude moci spolehnout prakticky na nejsilnější sestavu. Nehraje jen zraněný obránce Meichelbeck.

Hertha otvírá éru po Falku Götzovi, který byl po řadě neúspěchů odvolán. Jeho nástupcem se stal Karsten Heine, který dlouhá léta působil u amatérského týmu. "Toto je klíčový zápas. Výhra nám uchová šanci na umístění ve středu tabulky," prohlásil nový kouč. "Ale když v Bochumi prohrajeme, tak se sestupová zóna hodně přiblíží," dodal. Hertha se stále musí obejít bez zraněného kapitána Friedricha, který v obraně citelně chybí, vykartovaný je Simunič. Jak Heine zasáhne do sestavy těžko odhadnout, ale očekávají se jen malé změny.
Pravděpodobné sestavy: Schalke 04: Drobný - O. Schröder, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Misimovic, Dabrowski, Zdebel, Grote - Epalle - Gekas  Energie Cottbus: Fiedler - Chahed, van Burik, J. Boateng, Fathi - Dardai - Ebert, Bastürk, Gilberto - Gimenez, Pantelic 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05
VfB Stuttgart - 1. FC Norimberk (středa 00:00)
Drtivá výhra v Aachenu hodně pomohla sebevědomí žlutočerných, ti však věří, že to nebyl jeden náhodný úspěch. "Potřebujeme zapomenout na poslední zápas, i když pro nás znamenal významnou úlevu," prohlásil trenér Doll. "Znovu víme, jaké to je, zažít výhru. Nebudeme však podceňovat Brémy, oni jsou favorité, ale my prahneme po třech bodech," dodal. Do sestavy dortmundských se vrací obránce Metzelder, který překonal bolestivé zranění kyčle. Neschopni nastoupit naopak jsou Kehl s Rickenem, oba kvůli tréninkovému manku.

Odveta čtvrtfinále Poháru přinesla Werneru samé dobré zprávy. Brémy postoupily mezi nejlepší čtyři týmy a navíc Miroslav Klose protrhl střeleckou smůlu trvající nekonečných 1158 minut. Kolem hvězdného střelce se stále rojí spekulace a přestupu pryč a Klose se rozhodl do zápasu s Dortmundem mlčet. "Rozhodl se naprosto správně. V uplynulých týdnech se nehovořilo o ničem jiném, třebaže se věci vůbec nehýbaly," souhlasí s ním trenér Schaaf. V Dortmundu Schaaf nepostaví zraněné Womého, Klasniče a Mertesackera.
Pravděpodobné sestavy: VfB Stuttgart: Weidenfeller - P. Degen, C. Metzelder, Wörns, Dede - Kruska - Kringe, Tinga - Pienaar - Smolarek, Frei  1. FC Norimberk: Wiese - C. Fritz, Pasanen, Naldo, C. Schulz - Frings - Vranjes, Borowski - Diego - Klose, Hugo Almeida 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.15 - 2.10
Borussia Dortmund - Hannover 96 (středa 00:00)
Po neúspěchu ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti AC Milán vyzval manažer Bayernu Uli Hoeness svůj tým, aby zachránil nepovedenou sezónu. To znamená nejdřív vyhrát nad Leverkusenem a celkově skončit do třetího místa. ""Musíme něco udělat. Zápas s Leverkusenem nám napoví, zda jsme se vydali správným směrem," prohlásil trenér Hitzfeld. Špatnou zprávou je zdravotní stav hráčů. Vyřazen ze hry je například Schweinsteiger kvůli záhadné infekci v koleni. "Nemusíme pro to hledat důvod, prostě nehraje," říká Hitzfeld. Fit nejsou ani Sagnol a Scholl.

Podle posledních výsledků si Leverkusen nemohl vybrat horší čas pro návštěvu Allianz Arény, forma Bayeru je totiž v současné době katastrofální a tým jde od porážky k porážce. "Po odvetě Poháru UEFA jsme letěli přímo do Mnichova, abychom udrželi tým pohromadě a provedli určité věci," prohlásil sportovní ředitel Rudi Völler. "Snažíme se připravit na zápasy, které leží před námi a ve kterých stále máme o co hrát." Za červenou kartu, respektive pět žlutých, pykají Kiessling a Schneider, zraněni jsou Ramelow a Roque Junior.
Pravděpodobné sestavy: Borussia Dortmund: Kahn - Salihamidzic, Lucio, van Buyten, Lahm - Hargreaves - Lell, van Bommel, Ottl - Podolski, Makaay  Hannover 96: R. Adler - Castro, Juan, Haggui, Babic - Rolfes, Barnetta, Barbarez, Athirson - Freier, Voronin 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.70 - 6.15

Autor: Radim Šantrůček / soccernet.com, kicker.de

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*1860

jasna 2

Reagovat
HOST*

jen aby

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele