BUNDESLIGA PREVIEW - 27. KOLO

29.03.2007, 21:32, aktualizováno 01.04.2007, 09:39
Previews
Nedělní dohrávky německé bundesligy přinesou boje o záchranu. Na zlepšenou formu se pokusí navázat Hamburk, který doma přivítá Wolfsburg. Sedmnáctá Bochum hostí sedmý Hannover, který stále nemá nic jistého. Rozdíl mezi těmito soupeři je pouze osmibodový...

Do bojů sedmadvacátého kola samozřejmě zasáhnou i ostatní celky. Naděje na titul bude chtít udržet Stuttgart doma proti Aachenu stejně jako Brémy v Cottbusu. Přímý souboj o pohárovou Evropu uvidí Norimberk, kde domácí 1. FC přivítá berlínskou Hertu. Na umístění do pátého místa pomýšlí i Leverkusen, který zajíždí na horkou půdu nebezpečného Mainzu.

Ze sobotní nabídky už zbývá jen domácí utkání posledního Mönchengladbachu proti Frankfurtu. Kolo se dohraje jako obvykle v neděli, a to v Bochumi a Hamburku. Nováček z Bochumi je v této chvíli na sestup, ale to se může změnit po zápasu s Hannoverem. Velice vyrovnané utkání zřejmě uvidí AOL Aréna, kde domácí HSV přivítá Wolfsburg.


VfL Wolfsburg - Hannover 96 (sobota 00:00)
Oba týmy jsou ve složité situaci a nutně potřebují tři body. Domácí jsou dokonce v osmnáctičlenné tabulce předposlední, zachránit je má nový kouč Middendrop. Ten vedl Arminii zatím jedinkrát - při porážce v Aachenu. Nyní se jeho tým postaví vestfálskému rivalovi. "Potřebujeme tvrdě pracovat na všech jedenácti pozicích," velí Middendrop. Proti Borussii nebude moci nasadit zraněné Gabriela s Ahanfoufem, navíc Zuma právě sedí v letadle poté, co ve čtvrtek odehrál reprezentační utkání za Jihoafrickou republiku.

Dortmund je na tom obdobně. Je v tabulce o pouhé dvě příčky výš a paralelu najdeme i na trenérském postu. Thomas Doll zatím vedl Borussii pouze při remíze s Norimberkem. V Bielefeldu se do sestavy může vrátit po karetním trestu útočník Valdez, který zatím prožívá prachmizernou sezónu. Uzdravil se mladý záložník Sahin, hůře je na tom Kehl a nenastoupí ani Smolarek. "Nesmíme se nechat ničím překvapit," varuje Doll. "Nejspíš nás nečeká vřelé přijetí, proto musíme být připraveni na všechno," dodává mladý trenér.
Pravděpodobné sestavy: VfL Wolfsburg: Hain - Korzynietz, Westermann, Kučera, Schuler - Kauf - D. Kobylík, Böhme - Masmanidis - Eigler, Wichniarek  Hannover 96: Weidenfeller - P. Degen, Wörns, C. Metzelder, Dede - Kruska - Tinga, Kringe - N. Sahin - Frei, Valdez 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.05 - 2.60
Arminia Bielefeld - Karlsruher SC (sobota 00:00)
Pouze vítězství v sobotním zápase s Frankfurtem bude dílčím úspěchem pro poslední Gladbach. Nic jiného totiž svěřencům Jose Luhukaye radost ani udělat nemůže. Pozice domácího celku před závěrečnou fází Bundesligy je přinejmenším nelichotivá. Borussii tak zbývá jen jediné, začít vyhrávat a smazat pětibodové manko na kluby zmítající se těsně nad hranicí sestupu, což není cíl nereálný, ale vzhledem k současné formě Monchengladbachu velmi obtížný. Proto už mnohé napoví právě domácí duel s Frankfurtem, do kterého domácí borci nastoupí bez zraněného Delury a Daemse.

Ani hráči Frankfurtu si nemohou být jisti prvoligovou účastí v příštím ročníku nejvyšší německé soutěže a na půdu sobotního hostitele rozhodně nejedou bránit remízový bod. "Jedeme do Gladbachu zvítězit," vyhlásil hostující kouč Friedhelm Funkel. Jeho sebevědomí jistě přiživilo i vítězství z minulého kola nad favorizovaným Bayernem Mnichov. Hostující tým se tentokrát bude muset obejít bez Prolla, brankářské jedničky, který se připojil k již dříve zraněným Kohlerovi, Jonesovi, Amanatidisovi a Weisenbergerovi.
Pravděpodobné sestavy: Arminia Bielefeld: Keller - Bögelund, Gohouri, Zé Antonio, Jansen - Compper, El Fakiri, Kluge - Insua - Rafael, Kahe.  Karlsruher SC: Nikolov - P. Ochs, Vasoski, Kyrgiakos, Spycher - Preuss, M. Fink, A. Meier, A. Streit - Takahara, Thurk. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.55
Schalke 04 - Hansa Rostock (sobota 00:00)
Sádra na noze stále nepustí na hřiště třináctigólového střelce Maria Gomeze, domácímu Stuttgartu tedy bude muset vystřílet tři body někdo jiný. "Normálně před zápasem zbytečně nehovořím o jeho důležitosti, ale tentokrát udělám výjimku. Tenhle je pro nás extrémně důležitý," říká Armin Veh. Trenér Stuttgartu věří v zaváhání Bayernu, což by jeho tým přiblížilo vysněné Lize mistrů právě na úkor bavorského klubu. Kromě Gomeze jsou z domácích hráčů zraněni ještě Ikeng da Silva a Gentner.

Třízápasová série úspěchů vyzvedla Aachen na velice lichotivou devátou příčku a šest bodů nad zónu sestupu, stále však není vyhráno, což v klubu všichni dobře vědí. "Nesmíme být smyslů zbavení. Potřebujeme být ve střehu," varuje kouč Frontzek. "Stuttgart vstupuje do utkání jako favorit. Chtějí z domácího zápasu jedině tři body," dodává. Frontzekovi se po karetním trestu do sestavy vrací Klitzpera, mezi marody najdeme stále stejná jména i několik nových – Herzig, Plaßhenrich, Németh, Krontiris, Fiél a Ebbers.
Pravděpodobné sestavy: Schalke 04: Hildebrand - Tasci, Fernando Meira, Delpierre, Magnin - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - A. Farnerud - Streller, Cacau.  Hansa Rostock: S. Straub - Stehle, Klitzpera, Sichone, Leiwakabessy - Reghecampf, Matth. Lehmann, S. Pinto - Rösler, Ibisevic - Schlaudraff. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 6.00
Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen (sobota 00:00)
Početná marodka bortí domácímu trenérovi Sanderovi plány před zápasem s Brémami. Záda trápí Kioya, Kukielku kotník a Skela má chřipku. K tomu jsou vykartovaní obránci Szelesi a Rivič. "Je to nepříjemné, ale zvládneme to. Navíc přijdou zásadnější zápasy," říká Patrick Sander. Domácí trenér také řeší brankářský rébus. V posledním zápase na Hertě zastoupil zraněného Piplicu náhradník Tremmel a vedl si výborně. "Kouč mi řekl, že v sobotu budu hrát já," prohlásil Piplica.

Pokud Schalke neuspěje na hřišti Bayernu, mohou se dostat do čela Brémy. Werder však musí přivést z Cottbusu tři body. "Stoprocentně se soustředíme na úkol, který před námi leží," hlásí trenér Schaaf. "Samozřejmě nás také zajímá výsledek z Mnichova, protože vítězství v lize nemáme ve svých rukách." Brémy venku nevyhrály poslední tři zápasy, v Cottbusu k vytoužené výhře nebude moci přispět několik vyřazených hráčů. Po transplantaci ledviny je Klasnič, zraněni jsou Borowski a kapitán Baumann.
Pravděpodobné sestavy: Borussia Dortmund: Piplica - da Silva, McKenna, Kukielka, Cvitanovič - T. Rost, Bandrowski - Baumgart, Munteanu - Kioyo, Radu.  Bayer Leverkusen: Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Womé - Frings - Vranjes, D. Jensen - Diego - Klose, Hunt. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.45 - 3.30 - 1.75
Eintracht Frankfurt - 1. FC Norimberk (sobota 00:00)
Už se zdálo, že Bayern je zpět ve hře o titul, jenže nezvládl poslední dva zápasy. Nyní se do boje může přihlásit znovu, pokud porazí Schalke. "Poslední zápasy ukázaly, jak velký tlak přináší první příčka," reaguje kouč Bayernu Hitzfeld na poslední nepřesvědčivé výsledky Schalke. Vzápětí už mluví o svém týmu. "Je neuvěřitelné, jak jsme ztratili poslední dva zápasy. Proti Schalke to bude jako finále. Potřebujeme vyhrát," nezastírá. Bayern je kompletní kromě obránce Ismaela, který ještě nedohnal tréninkové manko.

Schalke se zlobilo na reprezentačního trenéra Löwa, že nedal, narozdíl od hráčů Bayernu a Brém, po výhře nad ČR volno střelci Kuranyimu. Jenže marně, a tak Kuranyi nemohl déle odpočívat. Tento fakt hosté musí vyhnat z hlavy a nenechat se jím rozhodit. Trenér Slomka věří, že větší tlak leží na domácích. "Musí se dostat do Ligy mistrů, kterou zatím nemají jistou," vysvětluje. I Schalke může nasadit téměř ideální sestavu. Chybí pouze karetní hříšník Lincoln, naopak plně fit už jsou Lövenkrands s Varelou.
Pravděpodobné sestavy: Eintracht Frankfurt: Kahn - Sagnol, Lucio, van Buyten, Lahm - Hargreaves - Salihamidžič, van Bommel, Schweinsteiger - Makaay, Podolski.  1. FC Norimberk: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajič, Pander - Bajramovič, F. Ernst, Kobiašvili - Halil Altintop, Kuranyi, Lövenkrands. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.35 - 3.85
VfB Stuttgart - Hamburger SV (sobota 00:00)
Mainzu se na jaře mimořádně daří a FSV se opírá právě o domácí zápasy. V hlučném prostředí stadionu Am Bruchweg dokázali svěřenci trenéra Kloppa poslední čtyři utkání dovést do vítězného konce. Výborné výkony katapultovaly Mainz mimo sestupové příčky, bojovný tým však v oblacích nelítá. "Nevím, kolik bodů ještě budeme potřebovat k záchraně. Zato však vím, že se budeme rvát o každičký bod až do konce," prohlásil Klopp. Po operaci kolena je Soto, zraněni jsou i Sela a Pupalovič.

Na jaře se daří i Leverkusenu. Kromě výkonů hráčů přišla dobrá zpráva pro fanoušky i od vedení, které hodlá rozšířit domácí BayArénu. Nicméně nyní jsou aktuální ligové boje a hosty jedou k těžkému utkání do Mainzu. "Čeká nás nejtěžší zápas závěru sezóny," věští trenér Skibbe. "Střetneme se s nejlepším týmem jara. V zimě dobře posílili a mají nesmírně rychlé hráče. Bude to opravdu těžké," dodává. V brance opět bude stát mladý Adler. Vykartovaní jsou Haggui s Castrem, zdrávi nejsou Roque Junior s Ramelowem.
Pravděpodobné sestavy: VfB Stuttgart: Wache - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Rose - F. Gerber, L. Andreasen, Azaouagh, Feulner - Ruman, Zidan.  Hamburger SV: R. Adler - Barnetta, Juan, Callsen-Bracker, Babič - Barbarez, Rolfes - B. Schneider - Freier, Kießling, Voronin. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.60
Bayern Mnichov - VfL Bochum (sobota 00:00)
Domácí stále pomýšlejí na poháry, v sobotu vyzvou Hertu, které se v poslední době přestalo dařit. Shodou okolností domácí trenér Meyer berlínský klub před třemi roky trénoval a zachránil ho od sestupu. "Tyto zápasy jsou vždy speciální. Vytvořil jsem si tam velice úzké vazby," říká. Ale v zápase půjde přátelství stranou, vždyť právě Hertha konkuruje Norimberku ve snažení o vstupenku do pohárové Evropy. Domácí nejsou zdaleka kompletní. Kromě dlouhodobých marodů Mintála s Kennedym chybějí i Mnari, Huber a Vittek (karty).

Šest zápasů už Hertha nedokázala vyhrát a její šance na Pohár UEFA se snižují. "Tento zápas musíme bezpodmínečně vyhrát, chceme- li v příští sezóně hrát evropské poháry," prohlásil manažer Hoeness. Jenže Hertě se letos venku vůbec nedaří, z cizích hřišť přivezla pouhých osm bodů. "Už mám po krk té série, musíme ji zlomit," říká trenér Falko Götz. Ten se obává o start útočníka Gimeneze, který utržil tržnou ránu na hlavě. Spravilo ji až osm stehů. Najisto nebude hrát kapitán Friedrich, mladík Boateng a také Cagara.
Pravděpodobné sestavy: Bayern Mnichov: R. Schäfer - D. Reinhardt, A. Wolf, Nikl, Pinola - Galásek - Banovič, Engelhardt - Polák, Schroth, Saenko.  VfL Bochum: Fiedler - Chahed, van Burik, Simunic, Gilberto - Dardai - Ebert, Bastürk, K. Boateng - Pantelič, Gimenez. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.05 - 3.50
Hertha Berlín - Werder Brémy (sobota 00:00)
Trenér Huub Stevens strávil celý týden v rotterdamské nemocnici, kde leží jeho žena po operaci střev. Tréninky proto vedl asistent Markus Schupp, v neděli už však bude Stevens na svém místě. "Lhal bych, kdybych řekl, že to byla ideální situace. Ale rodina je prostě to nejdůležitější," říká sportovní ředitel Beiersdorfer. Nejistý zato zůstává start kapitána Van der Vaarta, kterého trápí kotník. Jisté je to, že doktoři pro jeho start udělají maximum. Chybět budou zranění Sorín, Kompany, Demel a Guerrero.

Problémy se zraněním své hvězdy má i Wolfsburg, střelce Hankeho trápí zranění kolena. "Stále to hodně bolí. Nevím, jestli se to do neděle utiší," váhá Hanke. Trenér Augenthaler však týmu věří bet ohledu na to, zda mladý kanonýr nastoupí. "Naše výkony se stále zlepšují. Do Hamburku cestujeme s velkou sebedůvěrou," říká Augenthaler. V posledním zápase dostal pátou žlutou Quiroga, v AOL si tak nezahraje. Stejný osud potkal kvůli zranění i jeho spoluhráče dos Santose, Thiama a S. Müllera.
Pravděpodobné sestavy: Hertha Berlín: F. Rost - Benjamin, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Mahdavikia, Jarolím, de Jong, Laas - van der Vaart, Olič  Werder Brémy: Jentzsch - Möhrle, Madlung, Hofland, Van der Heyden - Makiadi, Santana, van der Leegte, Krzynowek - Marcelinho - Klimowicz 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 3.95
MSV Duisburg - Energie Cottbus (sobota 00:00)
O zdraví střelce Gekase se během reprezentační pauzy strachoval trenér Koller, Bochum je totiž na jeho gólech doslova závislá. Gekas se však vrátil z Řecka v pořádku a postaví se na své místo v útoku. "Jen si musí trochu odpočinout, ale v neděli bude připraven," sdělil Koller. Bochum bojuje ve spodní části tabulky, potřebuje každý bod. "Nejsme na tom dobře. Doufám že dnes zahájíme tažení za záchranou. Zbývá osm zápasů," prohlásil obránce Meichelbeck. Dobrou zprávou pro domácí je, že jsou úplně kompletní.

Hosté se chtějí Bochumi pomstít za potupnou domácí porážku z prvního vzájemného utkání, která týmu přivodila mnoho starostí. "Ztracené tři body musíme dostat zpět. Je nutné hrát od první vteřiny agresivně," vyhlásil trenér Hecking. Hannover díky dobrému jaru může pomýšlet na pohárové příčky, musí však dál hojně bodovat, soupeřů o UEFU je mnoho. "Bude to těžké a nesmí nás to svazovat," ví Hecking. V Bochumi nemůže nasadit zraněné Thorvaldssona a Brdariče.
Pravděpodobné sestavy: MSV Duisburg: Drobný - O. Schröder, Maltritz, Yahia, Meichelbeck - Epalle, Dabrowski, Zdebel, Grote - Misimovic - Gekas  Energie Cottbus: Enke - Cherundolo, Vinicius, Fahrenhorst, Tarnat - Balitsch, Lala - Stajner, Rosenthal, Huszti - Hashemian 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.05 - 2.60

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*

Hertha se píše s "H"!!!!!, tak si to všichni už zapište do palice

Reagovat
Shevchenko

Já zase nenávidím, jak všichni píšou "bez" Deka, to je odporný

Reagovat
smazaný uživatel

Jj.

Reagovat
Kily

se trochu uklidni

Reagovat
smazaný uživatel

Já sem taky pro, psát to jak je to v originále. Ale když Němci nepíšou Praha, ale Prag, tak jsem pro jim prznit i München, Herthu, Cottbus...

Reagovat
Shevchenko

Aachen, Bremen, Dresden...

Reagovat
HOST*

Hamburg dneska vyhraje

Reagovat
HOST*nofan

Neznáte nějaký stránky kde se baví o fotbale ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele