BUNDESLIGA - PREVIEW 22. KOLA

16.02.2007, 00:50, aktualizováno 18.02.2007, 00:17
Previews
Další porci zápasů německé 1. Bundesligy ozdobí souboj Brém s Hamburkem. Loni boj o čelo, letos konfrontace druhého s posledním, přesto velice atraktivní zápas. Na vlně obrovské euforie vezoucí se Schalke jede do Wolfsburgu, strádající Bayern do Aachenu. Hladoví mladíci ze Stuttgartu si brousí zuby na tři páteční body z Frankfurtu.


Frankfurt - Stuttgart (pátek 20:30)
Domácí nutně potřebují úspěšný zápas, což znamená vyhrát. Opět jim však bude chybět kapitán Jermaine Jones. Tentokrát je vyřazen kvůli operaci kolenních vazů, dost možná až do konce sezóny. "Je to pro nás veliká ztráta, ale musíme se s ní vyrovnat. Už jsme bez něj odehráli dost zápasů, nebude to úplně nová věc," uvedl trenér Funkel. Kromě Jonese chybějí také potrestaný Spycher a zranění Pröll, Reinhard a Rehmer.

Výhra nad Werderem ještě posílila sebevědomí fotbalistů Stuttgartu, kteří suverénně míří za pohárovými příčkami. Frankfurt by vzhledem k jejich postavení v tabulce měl být soupeřem k poražení. I VfB však postrádá kapitána - Fernando Metra si proti Brémám poranil kotník. Zraněni jsou i Khedira a Ikeng. Nebude to vůbec snadný zápas. Myslím na jednu věc, a sice, abychom zahráli jako proti Werderu, potom nemám obavy," přeje si trenér Veh.

Pravděpodobné sestavy - Frankfurt: Nikolov - Preuss, Kyrgiakos, Vasoski, P. Ochs - Jones, Chris - A. Streit, A. Meier, Thurk - Takahara. Stuttgart: Hildebrand - Osorio, Tasci, Delpierre, Magnin - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - da Silva - Cacau, Gomez.


Hertha - Mainz (sobota 15:30)

Berlínský klub ztratil pátou příčku v tabulce a v sobotu bude čelit ataku rozjetého Mainzu, který na jaře ještě neprohrál. Navíc atmosféra v klubu zhoustla poté, co mladík Dejagah oznámil, že v létě zadarmo přestupuje do Wolfsburgu. "Je to prohra fotbalu a vítězství peněz," láteřil předseda Herthy Hoeness. Dejagah bude nastupovat jen za rezervu, proti Mainzu jsou mimo i Chahed, Cagara a Boateng. Několik hráčů, včetně kapitána Friedricha, bojuje s chřipkou.

Pouhou jednu branku obdrželi na jaře svěřenci trenéra Kloppa. A když se k tomu přičte velice solidní ofenziva, vyjde nám deset bodů ze čtyř zápasů. "Budeme se snažit udržet současnou formu a zůstat ambiciózní. Hlavně se co nejrychleji vzdálit sestupu," přeje si Klopp. Za Mainz nenastoupí Sela, Vrančič a Pupalovič, zato ve formě je Mohamed Zidan, autor hattricku proti Cottbusu. "Hertha je silná, víme, že i bod je dobrý," říká nejdražší klubová posila.

Předpokládané sestavy - Hertha: Fiedler - A. Friedrich, van Burik, Simunič, Fathi - Dardai - Mineiro, Gilberto, Ede - Pantelič, Gimenez. Mainz: Wache - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Rose - F. Gerber, L. Andreasen, Azaouagh, Soto - Ruman, Zidan.


Leverkusen - Hannover (sobota 15:30)

Leverkusen ve středu poprvé porazil anglického soupeře, v sobotu na něj čeká důležitý zápas o účast v pohárové Evropě i v příští sezóně. "Hertha i Norimberk se nám vzdálili, proto je pro nás nesmírně důležité vyhrát," ví kouč Skibbe. Ten stále postrádá zkušené hráče. V pořádku už sice jsou Ramelow se Schneiderem, ale brankář Butt byl proti Frankfurtu vyloučen. Za karty stojí ještě Freier, zraněni jsou obránci Juan a Roque Junior.

Díky kvalitním výkonům šplhá tabulkou Hannover a o víkendu může vystřídat na sedmé příčce svého soupeře. Do sestavy se vrací zkušený Tarnat, nehrají zranění Zuraw s Brdaričem. Hašemiana by mohl v základní jedenáctce vystřídat Jiří Štajner. "Proti Wolfsburgu byl jako závan čerstvého větru a i v týdnu trénoval dobře," naznačil kouč Hecking.

Předpokládané sestavy - Leverkusen: Fernandez - Castro, Haggui, Callsen-Bracker, Babič - B. Schneider, Ramelow, Rolfes, Athirson - Barbarez, Kiessling. Hannover: Enke - Cherundolo, Vinicius, Fahrenhorst, Tarnat - Balitsch, Lala - Rosenthal, Jankov, Huszti - Hašemian (Štajner).


Wolfsburg - Schalke (sobota 15:30)

Zdá se, že Lvi překonali veliké problémy se střílením branek, které je pronásledovaly prakticky v celém roce 2006. Trenér Augenthaler proto nemá důvod zasahovat do úspěšné ofenzivní trojky s Marcelinhem v záloze a Hankem s Klimowiczem v útoku. Wolfsburgu hraje do karet prázdná marodka, do kupy se ještě nedala jen dos Santos, posila z Bayernu. "Snad jsme definitivně překonali krizi," věří trenér Augenthaler.

Šest výher v řadě už nasbíralo Schalke a další z Wolfsburgu by klub znovu o krůček přiblížila historickému titulu. Trenéru Slomkovi už dokonce lodivod Bayernu Hitzfeld gratuloval k titulu, Slomka však zůstává klidný. "Ottmar příliš dobře ví, že ještě není rozhodnuto," řekl. Hamit Altintop ohlásil přestup do Bayernu, proto si nejspíš sedne na lavičku. Mezi zraněnými se nacházejí Pander, Asamoah, Larsen a Varela.

Předpokládané sestavy - Wolfsburg: Jentzsch - Quiroga, Madlung, Hofland, Van der Heyden - van der Leegte - Sarpei, Marcelinho, Krzynowek - Hanke, Klimowicz. Schalke: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajič, Rodriguez - F. Ernst, Bajramovič - Lincoln - Halil Altintop, Kuranyi, Lövenkrands.


Dortmund - Mönchengladbach (sobota 15:30)

Pod velký tlak se dostává kouč Dortmundu Röber. Smlouvu má do konce sezóny a zatím to na její prodloužení nevypadá. Média neustále na jeho místo dosazují von Heesena, který nedávno rezignoval v Bielefeldu a ani fanoušci mu nejsou příliš nakloněni. Faktem je, že Dortmund má za sebou tři porážky. "Věřím týmu. Budeme bojovat o každý míč," vyhlašuje Röber. Chybět mu bude tři zápasy vykartovaný Dede, v pořádku ještě nejsou Kehl s Wörnsem.

Pod Joosem Luhukayem hraje Mönchengladbach o poznání líbivější fotbal než pod jeho předchůdcem Heynckessem a dokonce sbírá body. "Výhra v Bielefeldu nás opravňuje věřit, že zvítězíme i v Dortmundu," prohlásil nizozemský kouč. "Pokud se nám to podaří, Dortmund může být vržený do pekla." Atmosféru zápasu dvou Borussií tentokrát musejí z týmu hostů oželet Neuville, Melka a Daems, kteří jsou na marodce.

Předpokládané sestavy - Dortmund: Weidenfeller - P. Degen, Brzenska, C. Metzelder, Kringe - Tinga - Kruska, Ricken - Pienaar - Valdez, Frei. Mönchengladbach: Keller - Bögelund, Gohouri, Zé Antonio, Compper - Polanski, Kluge - Delura, Insua, Jansen - Kahe.


Brémy - Hamburg (sobota 15:30)

Po dvou porážkách v řadě musí Werder zabrat, chce-li dál snít mistrovský sen. Týmu může hodně pomoct středeční tříbranková výhra nad Ajaxem v Poháru UEFA. "Jsme zpátky ve formě, teď to ještě musíme potvrdit na domácí scéně," hlásí obránce Mertesacker. Pátá žlutá karta vyřadí krajního beka Womého, jeho místo zaujme Schulz. Trenéru Schaafovi možná bude k dispozici Borowski, hrát určitě nebudou Baumann, Owomoyela, Klasnič a N. Jensen.

HSV konečně naznačil své možnosti v minulém kole, kdy jasně přehrál Dortmund. Další body družina kouče Stevense nutně potřebuje, strašák sestupu stále obchází kabinu i fanoušky. "Před pár týdny bychom byli šťastní s Brémami za bod, ale doba se změnila," burcuje záložník Van der Vart. "Dáme do toho všechno a zkusíme znovu zvítězit." Do sestavy se po jeho bok určitě nepostaví zranění Kompany s Demelem a do béčka přeřazený Ljuboja.

Předpokládané sestavy - Brémy: Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, C. Schulz - Frings - D. Jensen, Vranjes - Diego - Klose, Hunt. Hamburg: F. Rost - Benjamin, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Mahdavikia, Jarolím, de Jong, Laas - van der Vaart - Olič.


Aachen - Bayern (sobota 15:30)

Ze čtyř zápasů v novém roce odešla Alemannia třikrát poražena a nebezpečně se přiblížila pásmu sestupu. Na začátku týdne navíc útočník Ebbers havaroval pod vlivem alkoholu s vozem spoluhráče Schlaudraffa a byl přeřazen do béčka. Právě Schlaudraff v létě přestupuje do Bayernu, proti svému budoucímu zaměstnavateli však nastoupí. "Stále jsem tu a chci Aachenu pomoci k záchraně," říká Schlaudraff.

Na první výhru na hřišti soupeře v novém kalendářním roce čeká Bayern. Musí zabrat, další ztráta by znovu snížila šance na titul. Jenže trenér Hitzfeld asi bude šetřit některé z opor na blížící se osmifinále Ligy mistrů s Realem Madrid, sestava Bayernu je tak do velké míry těžko odhadnutelná. Jediným zraněným je stoper Ismael, do hry už může nastoupit Görlitz, který poslední zápas odehrál před neuvěřitelnými 830 dny.

Předpokládané sestavy - Aachen: S. Straub - Stehle, N. Herzig, Klitzpera, Leiwakabessy - Matth. Lehmann, Plasshenrich, Reghecampf - Rösler, Schlaudraff - Ibiševič. Bayern: Kahn - Sagnol, Lucio, van Buyten, Lahm - Salihamidžič, van Bommel, Hargreaves, Schweinsteiger - Makaay, Podolski.


Norimberk - Cottbus (neděle 17:00)

Po výborném vstupu do jara věří fanoušci Norimberku, že se jejich mužstvo po dlouhé době znovu probojuje do evropských pohárů. V současné formě by se 1. FC měl pohárové Evropě přiblížit výhrou nad Cottbusem. "Ano, fanoušci už mluví nahlas o pohárech, ale já vám můžu zaručit, že Cottbus bude velice nebezpečným soupeřem," varuje trenér Meyer. K rozšíření desetibodové jarní sbírky nebudou moct přispět zranění Engelhardt, Mintál a Kennedy.

Energie na podzim překvapila všechny, kteří ji předem zatratili. Nyní se však jediný východoněmecký klub v lize propadá stále hlouběji. Trenér Sander se bude muset obejít bez kapitána McKenny, který stále nedoléčil zranění nohy. "Kevin už je s týmem, ale nasadit ho by bylo veliké riziko. Nechceme nic uspěchat," říká trenér Sander. Na svůj debut stále čeká Skela, jehož krevní testy však už vykazují zlepšení.

Pravděpodobné sestavy - Norimberk: R. Schäfer - D. Reinhardt, A. Wolf, Beauchamp, Pinola - Galásek - Mnari, Greško - Vittek, Schroth, Saenko. Cottbus: Piplica - Szelesi, I. Mitreski, Cvitanovic, Ziebig - T. Rost - Baumgart, Gunkel, Munteanu - Radu, Kioyo.


Bielefeld - Bochum (neděle 17:00)

V Bielefeldu rezignoval Thomas von Heesen a tým se tak zbavil enormního tlaku ze strany novinářů. Funkce trenéra se ujal Frank Geideck a jeho hlavním úkolem je zastavit pád tabulkou. "Mužstvo v týdnu příkladně trénovalo, hráči vědí, jaký zápas nás čeká," uvedl před zápasem s Bochumí Geideck. "Zatím jsme jedenáctí, nemluvte o krizi. Do důležitého boje, ze kterého Arminia bere jen tři body, vyšle Geideck nejsilnější možnou sestavu.

O šest příček, ale jen o tři body níž je v tabulce Bochum. Trenér Koller dělá ve skromných poměrech, co zmůže, fanoušci už stejně vyjadřují nespokojenost s postavením v tabulce. Bochum potřebuje najít střelce, Gekas se na jaře zatím trápí. "Pokud budeme hrát jako ve druhé půli proti Norimberku, začneme vítězit," prohlásil Koller. Dobrou zprávou je pro kouče návrat Maltritze po karetním trestu. Nejistý je Bechmann, stále ještě není zdráv brankář Skov-Jensen.

Pravděpodobné sestavy - Bielefeld: Hain - Korzynietz, Westermann, Gabriel, Schuler - Kamper, Kauf, T. Marx, Böhme - Zuma, Wichniarek. Bochum: Drobný - O. Schröder, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Epalle, Dabrowski, Zdebel, Trojan - Misimovič - Gekas.


Autor: Radim Šantrůček / soccernet.com, kicker.de

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pátek:

20:30 Frankfurt - Stuttgart 02

Sobota:

15:30 Dortmund - Gladbach 10

15:30 Hertha Berlín - Mainz 1

15:30 Leverkusen - Hannover 10

15:30 Aachen - Bayern Mnichov 2

15:30 Werder Brémy - Hamburg 10

15:30 Wolfsburg - Schalke 04 02

Neděle:

17:00 Bielefeld - VfL Bochum 0

17:00 Norimberk - Cottbus 1

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

miluju Stuttgart! moje oblíbená mužstva válí!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale moc do rizika nechodíš.

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

už vím, že riziko se nevyplácí, naučil jsem se že stačí bohatě 3 kila!

Reagovat
HOST*Grégory

Hertha BSC - Mainz 1

Dortmund - Gladbach 0

Leverkusen - Hannover 2

Aachen - Bayern 10

Werder - Hamburg 0

Wolfsburg - Schalke 0

Bielefeld - Vfl Bochum 2

Nürnberg - Cottbus 0

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*Chosé

Frankfurt - Stuttgart 2 ten už mi vyšel včera

Sobota:

15:30 Dortmund - Gladbach 1

15:30 Hertha Berlín - Mainz 02

15:30 Leverkusen - Hannover 02

15:30 Aachen - Bayern Mnichov 2

15:30 Werder Brémy - Hamburg 1

15:30 Wolfsburg - Schalke 04 10

Neděle:

17:00 Bielefeld - VfL Bochum 1

17:00 Norimberk - Cottbus 1

Tak uvidíme

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

hmm.. docela v pohodě!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele