Brazilská mafie si podmaňuje Spartak Moskva

27.05.2009, 21:43
Aktuality
Bývalí hráči CSKA Moskva měli o Brazilcích jasno: mít v týmu dva Brazilce byl ideální stav, ve třech už to byla mafie. Neplatí to u všech, brazilský trojlístek Welliton, Alex a Carioca neřádí v nočních klubech, šikovní kanárci tvoří nepostradatelnou kostru Spartaku Moskva.

Služebně nejstarší z nich Welliton Soares de Morais přišel do Spartaku v létě roku 2007 z brazilského Goiás. Začátky v Rusku neměl jednoduché, tvrdé jádro Spartaku si špatně zvykalo, že posvátnou jedenáctku miláčka Tichonova převzal fotbalista tmavé pleti. Welliton si přesto jejich důvěru nemusel získávat dlouho, hned v prvním půlroce se nezvykle z pozice z křídla stal jednou z opor tahnoucích Spartak za titulem.

V prvních deseti kolech následující sezony Welliton s přehledem zastínil kanonýra Romana Pavljučenka a dokonce jej krátce posadil na lavičku. Pak se ovšem zranil a vinou špatně provedené operace pro něj sezona skončila.

Po zranění se však Welliton, stylem hry hodně připomínající slavnějšího krajana Ronalda, vrátil ještě v lepší formě. V deseti kolech se trefil sedmkrát a vládne střelcům v ruské Premier-Lize. "Welliton?! Hráč světové úrovně. Má rychlost, techniku, sílu, lze ho přirovnat k Vágnerovi. Je radost jej sledovat," prohlásila opora Spartaku devadesátých let Viktor Bulatov.

Není pochyb o tom, že Wellitonovi hodně prospěl příchod dalšího kanárka Alexe. Krátce před touto sezonou přišel do Moskvy za pouhých pět milionů eur jako jedna z nejzářivějších hvězd brazilské ligy. 27letý ofenzivní záložník díky své kopací technice, přehledu na hřišti a geniálním přihrávkám dává hře Spartaku tvář a je vůbec nejproduktivnějším hráčem (čtyři góly a pět asistencí) celé soutěže.

"Alex je hráč s velmi rychlou myšlenkou a realizací. Pro nás velmi potřebný fotbalista. Nepřijel sem na rok, hned chtěl dlouhodobý kontrakt. Říkal: Chci hrát ve Spartaku a budu hrát za tento tým, nechci přijet na rok a potom odejít někam jinam," řekl o něm trenér Spartaku Valerij Karpin.

Brazilskou kolonii v červenobílých uzavírá nejmladší z nich, teprve devatenáctiletý Rafael Carioca. "Nový Dunga" během výborně odehrané sezony v Gremiu zaujal nejeden přední evropský klub, souboj o něj vyhrál Spartak Moskva, kam se přestěhoval za osm milionů eur. V ruském klubu zaujal místo defenzivního záložníka po nechtěném Radoslavu Kováčovi. Hned se ukázalo, že je úplný opak českého fotbalisty: nelibuje si ve vzdušných soubojích, hraje čistě, má přehled, umí to s míčem...

"Brazilská show za podpory Bystrova," napsal po utkání desátého kola ruské Premier-Ligy deník Sport-Express, Spartak rozstřílel Amkar Perm 5:1 a znovu úřadovalo obávané duo Alex - Welliton, oba dali po dvou brankách a přiváděli obránce Permu k zoufalství. Podobné věci "kanárci" předvádějí každý týden. I proto Spartak po pomalém rozjedu začíná atakovat přední příčky a jeho hra, točící se kolem šikovných Brazilců, je tím nejlepším, co teď může ruský fotbal nabídnout.

Autor: David Kubáň

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Alex je vynikající hráč. Levonohý Juninho?

Reagovat
smazaný uživatel

mozna i jo

Reagovat
smazaný uživatel

Welliton je výborný, mohl by být nový Ronaldo škoda že ho zabrzdilo to zranění

Reagovat
smazaný uživatel

novych ronaldu, peleu, maradonu, atd. uz tu bylo tolik, myslim, ze hracum to jen skodi kdyz je k nim nekdo prirovnava

Reagovat
georgeo

V ruském klubu zaujal místo defenzivního záložníka po nechtěném Radoslavu Kováčovi. Hned se ukázalo, že je úplný opak českého fotbalisty: nelibuje si ve vzdušných soubojích, hraje čistě, má přehled, umí to s míčem...

Kováč libuje si ve vzdušných soubojích, nehraje čistě, nemá přehled, neumí to s míčem....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

presne toto iste napadlo aj mna ...

Reagovat
smazaný uživatel

a uplne najlepsie znie ze: neumi to s micem... to je ine zradlo

Reagovat
smazaný uživatel

ale Kovac sa ma vratit spat do SM v lete mu konci hostovanie a West Ham nema zaujem o prestup.....

Reagovat
smazaný uživatel

welliton je skvely, myslim, ze je jen otazka casu nez se presune vice na zapad (i kdyz treba armejci zas zatim vagnera drzi). alex byl genialni kauf, presne nekdo takovy spartaku chybel. carioca je hrac s obrovskym potencialem, uvidime co nam jeste v budoucnu ukaze

(jeden palec pro kazdeho z nich )

Reagovat
smazaný uživatel

Pochybuji, že Welliton někam odejde. Spartak Moskva se chce po letech v ústránní vrátit zpátky a ti dva (Welliton a Alex) jsou základními stavebními kameny...Nepustí je a ani si nemylsím, že mají přání odejít.

Reagovat
smazaný uživatel

ok, ty to vis asi lip

o odchodu alexe jsem vubec nemluvil, welliton ale kvalitu na to aby se hrave prosadil na zapade ma a kdyby ho chtel nejaky velkoklub zlakat, tak by me to vubec neprekvapilo, je otazka, jestli ho spartak udrzi, ale jak jsem psal, kdyz se to cska dari s vagnerem, tak proc ne spartaku s wellitonem...

Reagovat
jtbs

ja mam uz v tych ALEXoch riadny bordel

Reagovat
smazaný uživatel

no ja keby na to mam peniaze, povedzme ako abramovic tak by som si postavil muzstvo so samich alexov

myslim ze aj keby nic nehraju boli by dost popularny...

Reagovat
Bakary3

Ale pro komentátory by to neby žádnej med

Reagovat
Bakary3

Teda vlastně byl, pokaždý by byl u míče Alex

Reagovat
smazaný uživatel

Alex a Welliton patri zatim letos mezi vubec nejlepsi hrace v lize, respekt. Mohli by dotahnout Spartak zase nahoru...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele