Brasil 2014 - Jedenáctka 5.

22.06.2014, 17:35
Názory a komentáře
Nedělní ráno, ještě se ve všech skupinách nedohrálo 2. kolo a již máme pětici týmů, které do posledních zápasů nastoupí bez šance na postup do osmifinále. A mezi nimi dokonce dva z favoritů: Anglie a obhájce titulu, Španělsko.

1. Není král jako král. Jedná se sice o stejnou zemi, Španělsko, ale královské odchody jejich občanů byly zcela rozdílné. Zatímco král Juan Carlos, který stál v čele této monarchie téměř 40 let, abdikoval, reprezentační fotbalový tým byl z trůnu sesazen a to dost nevybíravým způsobem. Nizozemci jim porážku z finále MS 2010 vrátili i s úroky. A Chile? Před zápasem se hodně mluvilo o "zlodějině" ze strany Španělů. Prý Chilanům ukradli historickou přezdívku "La Roja" a jejich červenou barvu dresů. Korunu tomu nasadil los, kde Jihoameričané museli nastoupit v bílém. A červené dresy jejich soupeřů z nich udělaly podrážděné býky. Nástupcem Juana Carlose se stal jeho syn Felipe. Kdo bude novým fotbalovým králem po Španělsku se dozvíme až 13. července 2014.

2. Kdo má zájem? Srbský rozhodčí Milorad Mažič neviděl, nechtěl vidět, nesměl vidět. Stál pár kroků od faulu Pabla Zabalety na Íránce Ashkana Dejagaha. Snad i nezapomenutelná Evita Peron tam někde na nebesích viděla jasnou penaltu. A že Argentinu milovala. Mažič ne. Asi stačí vyřazení Anglie a Španělska, nebezpečí pro Itálii. Hrát bez dalšího z "velkých" by asi FIFA nepřežila.

3. Rozhodčí. Mají to těžké. To slýcháváme snad po každém zápase. Ale jejich chyby mnohdy mají logiku. Penalta pro Brazílii v úvodním utkání tohoto šampionátu. Brazílie musí postoupit, jasné? Neexistující postavení mimo hru Džeka proti Nigérii, tím pádem neuznaná branka. Někdo z Afriky minimálně v osmifinále je nutností. Zástupci "černého kontinentu" mají přeci tolik hlasů při volbě prezidenta FIFA! Další a další situace, které mají své důvody. Dva odmáváné ofsajdy Mexika, které nikdy neexistovaly, znamenaly jejich okradení o stejný počet gólů. Mexiko je pro Brazilce nepříjemnější soupeř než celá Evropa dohromady. A výsledek vzájemného utkání, 0:0, to jasně potvrdil.

4. Miroslav Klose. Dal gól a ten byl jeho patnáctým na čtyřech MS. Prvních pět branek nastřílel v Japonsku v roce 2002. Saúdské Arábii hned tři, po jedné Irsku a Kamerunu. Všechny hlavou... O 4 roky později, doma v Německu, skóroval dvakrát do sítě Kostariky a také Ekvádoru, jeden gól znamenal remízu ve čtvrtfinálovém souboji s Argentinou... Jižní Afrika 2010? Jednou to odnesla Austrálie, právě tak Anglie. Argentina na něj asi nikdy nezapomene: také zde přispěl k jejímu vyřazení, také zde v boji o postup do semifinále. A dal jí hned dva "banány"... 5+5+4+1=15. Ten poslední, patnáctý, vsítil Klose včera, vyrovnával na 2:2, dvě minuty po svém příchodu na hřiště. Jméno brankáře: Fatawu Dauda, tým Ghana. Po dnešku se Klose dělí o trůn krále střelců v historii MS s Brazilcem Ronaldem. Na jak dlouho?

5. Honduras. Carlos Costly protrhl nekonečné čekání Hondurasu na gól. Ten poslední dal Eduardo Antonio Laing Cárcamo, přezdívaný Tony, 21. června 1982 ve 22:15 evropského času, v šedesáté minutě utkání se Severním Irskem. Po 32 letech, 21. června 2014 v 00:31 letního času evropského a ve třicáté první minutě souboje s Ekvádorem skóroval již dříve zmíněný Carlos Costly.

6. Rizikové utkání. Asi se někdo bude divit, ale jedná se o souboj Brazílie - Kamerun. Proč? Kamerun je vyřazen, postoupit do osmifinále nemůže. V době výkopu bude již dvě hodiny známo pořadí ve skupině B, odkud vzejdou soupeři pro první dva týmy z áčka. Koho si asi pořadatelská země vybere? Silné Nizozemsko nebo nepříjemný výběr Chile? A co na to sázkové kanceláře? Riziko? Ne! Riziko!!!

7. Messi. Kolikrát musel vzít vývoj zápasu do svých rukou. Tedy do jedné nebo druhé nohy, případně hlavy. Nejinak tomu bylo v souboji s Íránem. S fotbalovým trpaslíkem, který si údajně ani dresy nesmí se soupeři měnit, protože jiné nemá. Devadesát minut trápení, čtyři minuty nastavení. Když to nešlo z malého vápna, od lajny, dorážečkou nebo lobem, musel to Lionel zkusit z dálky. Nějakých osmnáct metrů od brány napřáhl, vypálil a rozhodl. Prý by takto umístěnou střelu ani dva brankáři nechytli. Celá Argentina říká: Menos mal que tenemos a Messi - ještěže máme Messiho.

8. Maradona ven. Všichni znalci fotbalu dobře vědí, že neexistuje žádný přátelský vztah mezi "Rukou Boží" Maradonou a prezidentem Fotbalové asociace Argentiny Julio Grondonem. "V roce 2010 mi pan prezident lhal a Bilardo mne zradil," tvrdí Diego. Maradona sledoval utkání s Íránem ve společnosti své dcery Gianinny a v 86. minutě se na to již nemohl dívat. Oba se zvedli a z tribuny odešli. O pět minuty později dal Messi gól. Samozřejmě to neušlo pozornosti Julia Grondona a ten nelenil a na mikrofon prohlásil: "Až když odešel, tak jsme vyhráli!" Jeho syn stejného jména šel ještě o něco dál a označil Maradonu slovem "mufa". V Argentině běžné slovo pro nevrlé, vybíravé, lidi: "Už se nevracejte. Nechcete, aby Argentina vyhrála!"

9. Kostarika a doping? Fotbalisté této země si zajistili postup do osmifinále a jsou největší, kladnou, senzací tohoto šampionátu. Ale někomu jejich výkony asi nedají spát, a tak začal podezírat. Vedení, trenéři, hráči, prostě všichni okolo týmu, nemohli věřit vlastním očím. Normálně se před zápasem vylosuje dvojice fotbalistů, jejich jména se veřejné oznámí a ti pak po závěrečném hvizdu naklusají na WC, pěkně se vyčůrají, vzorky moči odevzdají. A tím dopingová kontrola končí. Čeká se jen na výsledky. Panstvo ve vedení FIFA tentokrát počet testovaných zvýšilo ze dvou na sedm. Proč asi? Někteří ani kapičku nevyždímali, trvalo to nekonečnost, tým neodletěl, hledalo se ubytování ve městě, komplikace...

10. Věř a víra tvá... Ano, také takový je fotbalový fanoušek. Toho z Hondurasu je možno dát za příklad tohoto rčení. Osm zápasů, tři remízy, pět proher, to je bilance Hondurasu z MS 1982, 2010 a 2014. Ale sotva dal Costly branku, narostla jim křídla. Po závěrečném hvizdu rozhodčího to jen minutku vypadalo jak v márnici, ale pak se vrátil optimismus a začalo se počítat. Francie porazí Ekvádor o tři góly, my Švýcarsko o dva, Ekvádor bude mít skóre -3, Švýcaři - 4 a my -2!!!!! Hotovo, osmifinále je naše!

11. Proč asi? La Liga a Premier League jsou bez diskuzí nejkvalitnější ligové soutěže nejen v Evropě, ale na celém světě. Při pohledu na tabulky skupin B a D právě probíhajícího MS se tomu ani snad nedá věřit. Ale ono to má svou logiku. Ti nejlepší z obou soutěží hrají a dávají góly za Argentinu, Brazílii, Uruguay, Nizozemsko, Chile, Kolumbii, Francii, Švýcarsko, Nigérii, Belgii a dokonce i Alžírsko. Tak snad proto...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (10)

Přidat komentář
Al Capone

Božský Diego

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Božský vyfetlo

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste by v tom seznamu mel byt,zatim uzasny a nekoncici koncert panu Capka a Kozohorskeho.

Jen za poslední dva dny, si pamatuju "naaaadhernou strelu praktikujiciho muslima Muntaaaariho" . "stridajiciho Lorenza Insína respektive Insinga" a spousta dalsich blbosti a dezinformaci,ktery kazdej den vypoustej do eteru jakoby nic..

Reagovat
alegre

Tak tim nemuzu slouzit, posloucham panstvo z ESPN a smeju se vyplodum mexickych a jinych komentatoru.

Reagovat
PJ

Copak tohle... Mě spíš vadí, že komentátoři ani moderátoři ve studiu často nejsou schopný si před zápasem spočítat, co kterej výsledek znamená pro šance na postup. Třeba u Anglie, ona prohraje s Uruguayí, pak se celej den mluví o tom, že teď potřebuje, aby Itálie všechno vyhrála, pak Itálie prohraje s Kostarikou a oni začnou ve studiu vypočítávat, jestli má Anglie ještě šanci...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ta jejich neinformovanost je priserna.

Bohuzel v CT nevidi,ze uz jim nekolik let ujizdi vlak ,respektive teda stoji vlak,vzhledem ke konkurenci u nas.

Dnes uz vlastne kazdej vetsi fanousek fotbalu, ma o fotbale vetsi prehled ,nez oni vsichni dohromady, ale stejne budem porad poslouchat o "uhorovitem Valbuenovi" a podobny zvasty.

Reagovat
smazaný uživatel

On tam asi ale nikdo lepší nepůjde, snad i proto, že by musel komentovat naši ligu místo třeba zmíněných Premier League a La Ligy...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele