Blažević se zpátky v Íránu setkal s odporem federace

03.09.2011, 08:30
Aktuality
Íránským fotbalovým nadšencům znělo jako rajská hudba, že se v pokročilém věku vrací do své "druhé vlasti" chorvatský kouč Miroslav Blažević. Nechybělo však příliš a z opětovného spojení nemuselo být vůbec nic. Íránská fotbalová federace totiž nového kouče Mes Kermanu shledala "až příliš starým na trénování".

Velký cestovatel, který má za sebou i angažmá ve Švýcarsku, Bosně a Hercegovině či Francii, strávil ve fotbalem posedlé muslimské zemi pouhý rok. Navíc Íránce před deseti lety ani nedovedl na světový šampionát do Japonska a Jižní Koreji. Přesto je u příznivců "Teamu Melli" značně oblíben. To nicméně nelze říct o těch nejvýznamnějších fotbalových mecenáších.

Není výjimkou, že se angažmá zahraničního trenéra setká v některých z asijských zemí s neklidem vedení asociace, a Írán je toho zářným příkladem. Jakmile tedy Blažević podepsal se sestupem ohrožovaným mužstvem jednoletý kontrakt, vydala Íránská fotbalová federace (IFF) skandální pravidlo, které zakazuje jakoukoliv trenérskou aktivitu nad 65 let věku. Toto kritérium by chorvatský veterán nesplňoval o více než dekádu.

A íránské hlavy v myšlenkách zašly ještě dál. V televizní obhajobě na kanálu 90 se dokonce svůj termín "moc starý na trénování" snažili podepřít skutečností, že "tým starého Fergusona prohrál s mužstvem 39letého Guardioly". To už v Íránu, kde je fotbal sportem číslo 1, vyvolalo definitivní pozdvižení, které si nakonec vynutilo okamžité zrušení zbrusu nového pravidla.

Populární "Ćiro" se tedy bude snažit s tápajícím Mes Kermanem dokázat něco podobného, co se mu už dříve povedlo třeba s Osijekem - zachránit ho. Zároveň má ve smlouvě zabudované bonusy pro případ, že by podprůměrný klub senzačně dovedl do asijské Ligy mistrů. Tu přitom borci z jihu Íránu kopali ještě předloni.

Autor: Tomáš Daníček / goal.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Starý Ferguson prohrál s mladým Guardilou A to včera někdo psal k článku o Inzaghim,že i nejzaostalejší země 3.světa maj lepší fotbalový svaz než my. h8 zmýlil si se

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to souvisí s článkem ?

Reagovat
smazaný uživatel

Co se to v tom Íránu děje .....

Jó Miro Blaževič, nejlepší trenérská léta už má pryč, ale byla to vždy osobnost (ve fotbale, nikoli v politice).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele