Bitva o Lisabon: Orel vs lev

01.01.2009, 10:15
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Druhým nejvýznamnějším derby portugalské ligy je po "interregionálním" Benfica - Porto, lisabonské derby mezi Benficou a Sportingem. Zde vystupují do popředí spory společenských vrstev i historické okolnosti. "Bitva o Lisabon" proto není o nic vypjatější než "Bitva o Portugalsko".

Hlavní město Portugalska Lisabon má pro fanouška fotbalu víceméně tři možnosti, jakému klubu fandit. Nejznámnějším mužstvem je Benfica, následovaná Sportingem. Třetí alternativou je menší klub Belenenses.

Hlavním rivalem Sportingu je Benfica. Jejich střetnutí je též známé pod názvem "Derby Druhého okruhu" (podle lisabonské dopravní tepny, která probíhá kolem obou stadionů). Spolu s Portem tvoří oba kluby portugalskou "Velkou trojku", ke které se přidávají v evropských pohárech čas od času jiné týmy z Lisabonu nebo Porta, popřípadě v posledních letech ze severu země (Braga, Guimarães).

Benfica reprezentuje (podobně jako u nás původně Sparta, nebo ve Španělsku Betis) klub nižších, dělnických vrstev, zatímco Sporting je naopak (jako v ČR Slavia nebo ve Španělsku FC Sevilla) klubem středních a vyšších vrstev. Benfica vznikla spojením dvou klubů Sport Lisboa a Clube Sport Benfica v roce 1904. Sporting, celým názvem Sporting Club de Portugal (ne často chybně uváděný název Sporting Lisabon) byl založen Josém de Alvalade, jehož jméno nese i stadion Sportingu s kapacitou 52 000 diváků.

Sporting byl podporován fašistickým režimem diktátora Salazara, zatímco Benfica s ním měla spíše problémy, jelikož její fanoušci patřili více k levici a její trenéři dávali často najevo svůj nesouhlas s tehdejšími pořádky. Salazar dokonce zakázal tisku nazývat Benficu "rudí", jelikož se obával spojitostí s komunismem, ač přezdívka vychází z barvy dresů. Rovněž klubová hymna byla zakázána, protože zpívá o rovnosti všech příznivců Benficy.

Krátce o Sportingu

Založení Sportingu bylo podníceno Josém de Alvalade nejprve jako Sport Club de Belas. Finanční podporu mu poskytl jeho dědeček, vikomt de Alvalade, který byl i prvním prezidentem klubu. Sporting jako takový vznikl v roce 1906 po roztržce v klubu Campo Grande FC, z kterého odešel José de Alvalade s ideou založit novou sportovní entitu. V roce 1906 byl klub definitivně přejmenován na Sporting Clube de Portugal.

Další šlechtic, Fernando de Castelo Branco, stál za znakem, který dnešní Sporting má, jelikož souhlasil, aby byl použit lev z jeho erbu. Zelené pole znaku mělo symbolizovat naděje, které zakladatelé vkládali do nového klubu. V roce 2001 byl znak upraven a skví se na něm zelenobílé pruhy, které připomínají tradiční barvu dresů Sportingu.

Sporting je třetí nejúspěšnější klub Portugalska, v jeho vitrínách je 18 pohárů pro mistra ligy a 15 portugalských pohárů. V Evropě neslavil tolik úspěchů jako jeho dva největší konkurenti Benfica a Porto, přece se však pyšní vítězstvím v Pohárů vítězů pohárů, dnes již zaniklé soutěží, jehož dosáhl v roce 1964, když porazil MTK Budapešť. Nejslavnější období Sportingu se klade do poválečných let, kdy klub získal v osmi letech sedm ligových titulů. V posledních letech se daří spíše jeho sokům, za připomenutí však stojí finálová účast v Poháru UEFA, kde podlehli CSKA Moskva.

První "velké" lisabonské derby

Zápas, jež zapsal úvodní řádky do pestré historie derby mezi Benficou a Sportingem, se odehrál 1. prosince 1907. Již od počátku se projevovaly velké majetkové rozdíly mezi oběma kluby. Bohatý Sporting nabízel teplé sprchy a pravidelnou výměnu dresů, zatímco budoucí Benfica neměla ani vlastní hřiště. Následkem toho nastoupilo v barvách Sportingu v prvním derby osm hráčů z druhého klubu, kteří "zahli kramle". Vítězem historicky prvního derby, hraného za vpravdě tropického lijáku, se snad i díky hráčskému exodu stal Sporting v poměru 2:1. Krátce nato se spojily kluby Sport Lisboa a Clube Sport Benfica a vznikla tak definitivně Benfica.



Statistiky

Bilance derby vyznívá historicky pro Benficu, když z 396 utkání zvítězila ve 166 a podlehla ve 152, 78 střetnutí skončilo remízou.

První utkání:

1.12.1907 Sporting - Benfica 2:1

Nejvyšší ligové vítězství

14.12.1986 Sporting - Benfica 7:1

Nejvyšší pohárové vítězství:

12.3.1986 Benfica - Sporting 5: 0

Trofeje

Benfica - 31 ligových titulů, 27 pohárů, 4 superpohárů, 2x PMEZ

Sporting - 18 ligových titulů, 15 pohárů, 7 superpohárů, 1x PVP

Zajímavosti

První hřiště Sportingu nechal vikomt Alvalade zřídit na svém statku. Do branek tehdy lezli ustavičně slepice a vepři.

Sportingu nemůže nikdo upřít skvělou školu křídel, z nichž řada zakotvila v předních evropských klubech, v portugalské reprezentaci a často i u domácí konkurence. Jmenujme alespoň Figa, Cristiana.Ronalda, Naniho, Quaresmu nebo Simãa.

Přezdívky klubů

Benfica: Encarnados (Červení - podle barvy dresů), Águias (Orli - podle znaku), Glorioso (slavní - podle historie)

Sporting: Leões (Lvi - dle erbovního znaku), Verde e Brancos (Zelenobílí - podle barev dresů)

Názvy nejvýznamnějších skupin ultras fanoušků:

Benfica: Diabos Vermelhos (Rudí ďáblové)

Sporting: Juventude Leonina (Mladí lvi) - nejstarší uskupení fanoušků v Portugalsku

Autor: Jaroslav Smrž / www.footballderbies.com, futebolar.portugalmail.pt

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Na takový zápas by stálo za to se podívat!! V hledišti i na hřišti to musí být nádherné..

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitní

Reagovat
smazaný uživatel

Dík Mít úplně první článek v Novém roce je pocta. Proto krásný a úspěšný Nový rok všem, nejen madridistům...

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně někdo kdo píše o portugalské lize. Jinak, EF ví kdo píše nejlepší články, proto jsi první, jako projevení ucty, a respektu

Reagovat
smazaný uživatel

Ehm, tak chvála musí jít od druhých, dmu se pýchou...

Reagovat
smazaný uživatel

O portugalské lize se vůbec nějak málo píše, třeba do dnes nevím, jaký byl vlastně trest pro Boavistu Porto po té úplatkářské aféře.. V první fázi dostali oni a Porto trest jako Juventus sestup do druhé ligy, ale v té druhé jestli to odnesla jen Boavista nebo jestli to bylo zmírněno na odečet bodů, který jí potopil.. nevím.. Jinak šťastný nový rok celému EF, jste můj neoblíbenější portál..

Reagovat
Lorcan

To je tím že je Portugalsko daleko a nehraje tam žádnej Čech (aspoń myslím), naopak to rozhodně není proto že by nebyla kvalitní, v LM ukázali že se kvalitou rovnají Ligue1 a bundeslize, který maj v čechách mnohem větší mediální prostor, ale to je tím že sou ty země blíž a hrajou tam naši (hlavně v německu) PORTUGALSKÁ LIGA

Reagovat
PJ

No, spíš je první proto, že vydání jeno napsanýho článku pro mě bylo rychlejší a pohodlnější, než psaní nějakýho vlastního

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jtbs

a potom stastny novy rok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný

Reagovat
smazaný uživatel

Minule som tak rozmýšľal nad tým, ako by to vyzeralo, keby Don Santiago k Di Stéfanovi, Puskásovi a spol. kúpil ešte Eusébia...

Reagovat
smazaný uživatel

Inak tiež chválim yardu .

Reagovat
One-Real

Plánuje se někdy na EF, trochu více se portugalskou ligou zabývat? (Vím, že se o ní informace těžko schánějí)...

Reagovat
PJ

Někdy určitě, ale zatim to "někdy" neni aktuální

Reagovat
smazaný uživatel

Musim rict, ze neni moc o co stat ...vzdycky me tahle liga lakala, ale videl sem nekolik prenosu a ty zapasy jsou celkem dost nuda.

Reagovat
One-Real

já poslední dobou taky na pár zápasů koukal, zvlášt ty z spodních pater tabulky nejsou moc zajímavé, ale když se mezi sebou utkají týmy jako Porto,Benfica,Sporting,Braga nebo poslední dobou dobře hrající Leixoes t,ak to stojí za to .

Reagovat
smazaný uživatel

Leixoes resp.Matosinhos je víceméně předměstí Porta

Reagovat
One-Real

Jj Leixoes měli hlavně výborný začátek ligy, kdy hlavně na hřistích soupeře vyhráli asi 5 ze 6 zápasů .

Reagovat
smazaný uživatel

tak kdyz jednou uvidis ruskou RPL, tak pak uz je nuda vsechno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jakékoli články po Portugalské lize nejde hodnotit jinak než dík za to

Reagovat
Lorcan

Taky jsem proto abych jich bylo víc

Reagovat
$dolar$

Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Radin

Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

no tak fandím, Slavii, Seville ale zrovna v Portugalsku mám asi nejraději Benficu , koukám, že bych ale podle článku měla fandit Sportingu

" Benfica reprezentuje (podobně jako u nás původně Sparta, nebo ve Španělsku Betis) klub nižších, dělnických vrstev, zatímco Sporting je naopak (jako v ČR Slavia nebo ve Španělsku FC Sevilla) klubem středních a vyšších vrstev."

koukala jsem na nějaký dokument, a mě se strašně líbí , že před každým zápasem Benficy v domácím prostředí , pouští jejich symbol, orlici a ta si párkrát oblítne stadion , to je pěnej rituál

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, ten orel je super, na obrázku je teda bohužel americkej...

Reagovat
Lorcan

takže nakonec Sporting - Benfica 3:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele