Bílek na Hrad, nebo od Hradu dále?

29.06.2012, 22:35
Názory a komentáře
Snad žádný člověk v tuzemském fotbale nevzbuzuje v poslední době tolik negativních emocí. Se subjektivitou prošpikovanou náznaky objektivity jsem se podíval na jeho působení u naší reprezentace, neboť mě tento fenomén místy až nekritické zášti opravdu zaujal.

Dědictví

Než se dostanu k samotnému Michalu Bílkovi, nemůžu pominout éru před ním, éru, kterou zosobňovala dvě jména. Tím prvním je Karel Brückner. Po neúspěšné kvalifikaci na MS 2002 převzal nejsilnější fotbalovou generaci této země posledních dvou dekád. Výtečné představení na Euru 2004 bylo ukončeno těsně před branami finále, následovalo MS 2006 a Euro 2008. Oba turnaje pro nás skončily už ve skupině, přičemž už tehdy bylo znát, že "zlatá generace" je pomalu, ale jistě na ústupu ze slávy, navíc tahouni typu Nedvěda, Galáska či Poborského končili s fotbalem úplně. Asi nejen z mého pohledu bylo Brücknerovou chybou jeho tvrdohlavé lpění na osvědčených jménech, takže jeho nástupce Petr Rada stál najednou před úkolem vybudovat nový tým z často nevyzkoušených hráčů. Pár kluků z Nedvědovy party mu zůstalo, ovšem vytvořit podobně šlapající mašinu se mu nepodařilo ani omylem. Z nejlehčí možné kvalifikační skupiny nedovedl mužstvo ani do baráže, navíc atmosféra v týmu se více než bojovností na hřišti projevovala excesy mimo ně. Dříve opěvovaní jedinci ztráceli glanc, ti, od nichž se očekávalo, že převezmou vůdčí roli v nově tvořeném kolektivu, v tomto směru spíše selhali a mančaft "táhli" spíše mimo hřiště, někteří s nároďákem rovnou uraženě sekli, a tak zdecimovaný kádr převzal na poslední kvalifikační zápasy tehdejší svazový předseda Ivan Hašek.

Kromě toho, že namlsaní fanoušci ještě stále nedokázali pojmout, že slavná generace je nenávratně pryč, se k jejich frustraci přidalo i znechucení z celkového vystoupení hráčů, potažmo trenéra. Mám za to, že právě tehdy začal jejich pozvolný odklon od národního týmu, který postupem času nabýval na razantnosti. A domnívám se též, že ve velké míře k tomu přispěly právě některé lajdácké výkony, jejichž průvodním jevem byla nedostatečná sebereflexe přímých aktérů, jakož i následné mimofotbalové projevy. Ať už je našinec, jaký je, přeci jen vyžaduje od těch, kteří ho mají reprezentovat, reprezentativní jednání. To v té době nebylo. Novému trenérovi tedy nebylo co závidět, bylo jasné, že přijde do dusné atmosféry a převezme rozhašený mančaft.

Proti všem

To, že se jím stal právě Michal Bílek, ještě přililo olej do ohně. Odborná i laická veřejnost měla jasno - jeho jedinou kvalifikací je přátelství se svazovým předsedou Ivanem Haškem. Dvojí záchrana Blšan nebo titul se Spartou, to rozhodně v očích fanoušků nebylo něčím výjimečným, podobným životopisem se mohlo i v té době pyšnit hned několik trenérů. Po velmi neúspěšném a na takový post ještě zdaleka nedorostlém P. Radovi tak na lavičku A-týmu usedl muž, který se podle většiny od svého předchůdce co do kvality příliš nelišil. Navíc už ve Spartě nebyl mediálně zrovna nejšikovnější, působil takovým arogantním dojmem, takže ani všemocná média nezískal od počátku na svou stranu. Jestliže u Brücknera se většina na jeho působení těšila, na Bílka pohlížela víceméně skepticky. Startovací pozici mu ztížily všecky výše zmiňované faktory. Tedy hned po svém vstupu na scénu se dočkal pomyslného pískotu. Ten pak s každým zápasem jen zesiloval.

Jeho začátky byly přímo katastrofální a přiživily negativní vášně směřované na reprezentaci. S ligovým výběrem vyhořel na turnaji v SAE s Ázerbájdžánem a domácími SAE. Fanoušci po fiasku v kvalifikaci těžce nesli tento výprask, byť šlo o mužstvo sesbírané z ligových hráčů - viděli to jako další devalvaci GL, která v konfrontaci s ligami svých protivníků nedopadla věru zrovna skvěle. Následovala série přípravných zápasů, kdy až při čtvrtém v řadě (celkově tedy v šestém pod Bílkem) přišlo vítězství. To už byl ale reprezentační Bílek v očích veřejnosti odepsaný.

Přestavba týmu mu šla zprvu horko těžko. Když pak přišel kvalifikační podzim a s ním domácí prohra s Litvou, těsná výhra se Skoty a utrápené vítězství s Lichtenštejnci, začal se ozývat stále silnější pískot i na samotné reprezentanty, z nichž pak nejvíce na Milana Baroše. Tomu uškodily zprávy z bulvárních deníků o jeho přešlapech, ne zrovna povedené výkony v reprezentačním dresu a Bílkovo lpění právě na něm jakožto forwardovi číslo 1 ve své herní vizi, navzdory "Baryho" bídným výkonům. Sečetla se léty hromaděná negativa spojená s národním týmem, všechny ty věci okolo - a tito dva to odnášeli za všechny.

Mnohé si Bílek zavinil sám. Mizerné výkony jím vyvolené jedenáctky padají na jeho hlavu. Když se je pak snažil po každém utkání omlouvat, nebo dokonce spokojeně shledával (asi jako jediný v této zemi), že byly vlastně povedené, podřízl si pod sebou větev popularity či respektu definitivně. A když pak tuto věčně spokojenou rétoriku přenesl i na tým, bylo vymalováno - fanoušci se přestali ve velké míře se svými reprezentanty ztotožňovat a fandili jakémusi neosobnímu celku, namísto dřívějšího takřka až vzorového sepjetí s každým hráčem pohybujícím se na hřišti. Pracně budovaná tvář a popularita A-týmu České republiky se naráz začala pohybovat v červených číslech. Pozvolný sešup započatý za působení P. Rady skončil hromadnou deziluzí.

Michal Bílek na tom má z mého pohledu velký díl viny. Nepůsobí totiž dobře, když před kvalifikačním duelem se Španělskem dopředu prohlašuje, že pro něj je stěžejní až následný zápas s Lichtenštejnskem. Poraženeckou náladou určitě na atmosféře okolo týmu nepřidal. A už vůbec ne těmi již zmiňovanými spokojenými komentáři po každém, byť sebe nepovedenějším utkání. Možná chtěl z kluků setřást tlak, ale touto prezentovanou nesoudností jim jen uškodil. Jim i sobě. Okolí nabylo dojmu, že je vlastně vše v pohodě, resp. že si to trenér a jeho svěřenci opravdu myslí a že případná oponentura je úplně mimo mísu.

Kritických hlasů se moc neozývalo, mám tím na mysli ty z odborných kruhů, a když už přece jen tu a tam něco problesklo, byly to výroky opepřené vulgarismy, takže nebyl problém udělat z podobného kritika prototyp všech kritiků v zemi a pak a priori (a leckdy i a posteriori) používat tento typ "kritiky" jako hůl na všechny oponenty, což samozřejmě nikdy neodpovídalo dané realitě. Nehledě na to, že se opomíjela podstata vyřčeného, popř. se vyjímalo jen to pohoršlivé. Kritiku nese nelibě snad každý, ale z okolí reprezentace se nesly hlasy, že každý škůdce rovná se nepřítel. Fanoušci se pak snadno mohli dostat do situace, kdy se cítili jako nutný přívažek, jehož povinností je buď aplaudovat, anebo mlčet. Polemizovat o vytčeném směru bylo představováno jako typické čecháčkovství.

Mise

Při svém nástupu stanul M. Bílek před dvěma úkoly - vybudování kádru a postup na Euro. Obé se mu podařilo. Zastavím se nejprve u Eura. Los nám přál jak v kvalifikaci, tak v baráži, tak i v samotné skupině - o tom žádná. Škarohlídi můžou halekat, že Bílek jen splnil úkol. Ale o tom to je. SPLNIL ÚKOL! Byť s obtížemi jsme se dostali do baráže, tu jsme zvládli, stejně jako nejlehčí skupinu na Euru. Ale zvládli jsme to! Odkdy se za zvládnutý úkol lidé pranýřují? Odkdy se jim za to nadává? Je snad běžná praxe v nějaké firmě, že dotyčný zaměstnanec dostane padáka za to, že udělal, co měl? Silnější týmy vypadly (a to nejednou), z lehčí kval. skupiny se nedostal na MS tým P. Rady, potažmo ten skvělý Chovancův, ze skupiny nepostoupil dvakrát ani Brückner. Jeden parádní turnaj nás tak trochu zaslepil - vždyť to byl první turnaj po osmi letech, kdy jsme šli ze skupiny dál a do letošního června jeden ze dvou od rozdělení Československa. Takže ano, je to úspěch - postup z kvalifikace i ze skupiny Eura.

A druhý úkol. Ano, Bílkovi se povedlo najít ty nejlepší hráče. Našel hráče, kteří jsou s to reprezentovat. Na Euro jelo to nejlepší, co je v tuzemsku k mání, můžeme možná spekulovat o jednom či dvou jménech, ale ne o dvaceti. To, že těžil z úspěšné práce ligových koučů, je přece úplně samozřejmé, kdo vytahuje tento argument, musí už být notně zoufalý, jakoby si ostatní reprezentační kormidelníci připravovali celou dobu hráče sami.

K mančaftu se pak váže jedna pozoruhodná skutečnost - nebývalé zlepšení výkonu v zápasech, v nichž jde o vše. Pakliže ve většině přípravných či kvalifikačních duelech hrál mizerně, v barážových zápasech či rozhodujících utkáních ve skupině se jakoby něco náhle změnilo a tým byl k nepoznání. Dobře, musel přestát kupř. úvodní drtivý tlak Poláků, ale i v tomto je jistá devíza - máme co dočinění s partou, která drží při sobě a má v sobě kdesi uvnitř obrovskou sílu, která vyjde v pravý čas na povrch. Nevidím do kabiny, kolik zásluhy na tom kdo z realizačního týmu má, ale už jen to, že tyto kluky vybral, má na tom podíl i Bílek.

Proč?

Proč to tak ale není pořád? Jistě, není každý den posvícení, jenomže... Troufám si říct, že tady je tým omezen právě svým trenérem, byť to možná s výše napsaným nebude ladit. Zde se totiž Bílek dostává do křížku s těmi nejlepšími z nejlepších, s týmy s perfektně propracovanou taktikou, v jejichž řadách nastupují hvězdy světového formátu. Proti Bílkovi stojí vynikající fachmani schopní přečíst hru soupeře, adekvátně reagovat na vývoj situace vhodným střídáním nebo změnou tempa, popř. způsobu hry. A tady z mého pohledu ten náš trenér dost zaostává. Ono totiž co stačilo na ligové úrovni, nestačí na té reprezentační. Co stačilo na kolegy v GL a vesměs průměrné hráče a týmy, nestačí na prvotřídní kolegy z celého světa, to je nabíledni. Kolikrát jsme svorně žehrali na Bílkem stanovený systém, potažmo nepochopitelné střídání. Kolikrát zavdával příčinu těm "deseti milionům trenérů" být nespokojenými? A kolikrát jsme se setkali s tím, že tým s méně kvalitním kádrem zdatně odolával mnohem silnějšímu soupeři a předváděl navíc líbivý fotbal? Proto u mne námitky, že nemáme hráče, neobstojí. Máme. A máme i tým.

Jakkoli sice jako mančaft zabral, když to bylo zapotřebí, postrádá v očích mnohých koncepci, trápení a tápání je až příliš časté a příliš zjevné. Cítí to jen (mnozí) fanoušci a novináři, nebo i hráči nastupující ve svých klubech pod renomovanými trenérskými esy? Proč tomu tak je? Nedostatečná motivace, nesprávně zvolená taktika, kvalitní soupeř nebo opravdu hráči, kteří za svými protivníky zaostávají? Toť otázka, na její zodpovězení bude mít Michal Bílek další dva roky.

Diváky si však na svou stranu nezískal. Vypadat to bude patrně tak, že bude i nadále jen trpěným mužem na lavičce reprezentace, možná jen trochu více respektovaným díky výsledku, kterého dosáhl. Troufám si tvrdit, že tomu tak bude i v případě postupu na MS. Fandit se bude mužstvu, ne jemu a většina fotbalového národa bude vyhlížet jeho nástupce. A nemusí to být nevděk či neuznalost, ale "jen" obyčejná lidská antipatie. Stejně jako většina soudných lidí uznává výsadní postavení Sparty v našem fotbale, ale mírně řečeno ji zrovna v oblibě nemá. Michal Bílek prostě fanouškům nepřirostl k srdci, to už bude asi jeho úděl napořád.

Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (140)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Parádní článek

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní nick

Reagovat
ian.rush

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

Nápodobně

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, jsou to proste fakta nad kteryma se neda polemizovat

Reagovat
smazaný uživatel

To se sem teď všichni bojej házet komentáře, aby je někdo neseřval, že určitě nestihli přečíst článek?

Reagovat
smazaný uživatel

Bílek

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

nechtěl bych z něj grcat tři dny

Reagovat
smazaný uživatel

a tak on by hral libivej fotbal, s ruskem to zkusili

Reagovat
smazaný uživatel

jinak me si na letosnim turnaji ziskal

Reagovat
smazaný uživatel

Rozumný názor, taky jsem ho nikdy nemusel.. ale prostě časem ukázal že tak strašný trenér to není.. byť do špičky má daleko.. ale za to že se dostal na samotné ME a dále ze skupiny si zaslouží uznání a měli by ho lidé začít respektovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Jediné, co bych mu možná vytknul, je pozdní příchod Plzeňáků do repre. Ale jinak se ukázalo, že to mužstvo už poměrně dobře zná a umí s něma pracovat

Reagovat
REPLIKATOR

Kdo ví co s tím Ruskem vlastně chtěli hrát

Reagovat
smazaný uživatel

Sami neví

Reagovat
smazaný uživatel

Tady si dovolím, pro mě, jedno z nejdůležitějších úsloví ve sportu, které je přenesené z naprosto všedního života, čímž reaguji na ony tzv. splněné úkoly - "cesta je důležitější než cíl".

Ano, Bílek splnil všechny cíle, které mu byly udány. Ale tím to končí. Nikoho nezajímá jaké hráče používal, jak je používal a že za řadu nich nemá náhradu, která by měla tolik zkušeností, aby mohla dotyčného opravdu nahradit. Měl 2 roky. Je to trenér, možná snad dobrý trenér. Ale tím to hasne. V reprezentaci netrénuješ, v reprezentaci skládáš dílky dohromady tak, aby podali nejlepší možný výkon a vyždímal si z nich maximum. Tohle nedokázali mnohonásobně lepší a uznávanější pánové, jakými jsou třeba letos Marwijk nebo Löw.

Bílek je trenér pro klub, ne pro reprezentaci. Každopádně mu patří uznání za splnění vytyčených cílů.

Reagovat
smazaný uživatel

*pardon podaly (ty dílky samozřejmě)

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
smazaný uživatel

tohle úsloví je podle mě naprostá blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je ale jen a pouze tvůj problém.

Reagovat
smazaný uživatel

dík za informaci, naneštěstí je pro mě už nadbytečná, jak se dalo odvodit z toho "podle mě"

Reagovat
domingo
Reagovat
smazaný uživatel

tohle moc lidí nezná, existuje pro ně jen to "první místo".... pro mě je důležité se na své cestě poučit a ten konec cesty není podstatný, protože na jeho konci něco nového začíná...

Reagovat
wenca01

Velkej palec nahoru

Reagovat
fenixLFC

chapem ako si ten citat myslel ale myslim ze historia sa nepyta ako, ale CO si dosiahol

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom idioty zajímá pouze "CO" a ne "JAK" nebo "PROČ". Nicméně všechny položky jsou důležité, soustředit se jen na jednu je chyba.

Reagovat
fenixLFC

nemusis hned urazat ale nie....ja tiez ked uz cosi robim tak chcem aby to bolo najlepsie ale aj s efektom nejakym..iba ide mi o to, ze ked sa pozrie niekto za 20 rokov tak si povie fuha postupili zo skupiny a hrali tesne s portuglaskom....predstav si ze by ste hrali dobre a nepostupili trebars z kvalifikacie, vo vysledkoch by bolo iba to ze ste neboli na sampionate a nikto by sa nepytal ako ta hra vyzerala

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, tím idiotem jsem nemyslel přímo tebe. Ty máš totiž pravdu v tom, že většina lidí se podívá na statistický tabulky, tím skončí a udělá si závěr (většinou samozřejmě chybný). Já si zase trvám na pravdě, že většina lidí jsou idioti - takže jsem tě chtěl jen doplnit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SniperxXx

Je to dobře napsaný. Bílek měl hodně smůlu, že přišel po Radovi a Karlovi, kdy Karel už byl v té poslední fázi dost mimo mísu a Rada prakticky od začátku. Okolo týmu se vytvořila ta "negativní aura" a veze se to prakticky až do teď. Nemám ho nějak extra rád, ale jak je napsáno v článku, splnil cíl, můžeme mu nadávat, že se na to občas nedá koukat, že Plašil nemůže v 60.minutě, že vzal Necida co rok nekopl do míče, ale to je tak vše. Není to ideální trenér, ale v českých luzích a hájích nevidím trenéra, který by se více hodil k reprezentaci. Vrba je možná momentálně nejlepší český trenér, ale potřebuje s hráči pracovat a piplat si je, k tomu by v reprezentaci prostor neměl.

Každopádně odvolat Bílka teď by byl nesmysl, úkol splnil, dejme mu čas v této kvalifikaci, dostavbě kádru a pak uvidíme. Jsem přesvědčen, že pokud nepostoupí na MS tak končí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nádherný článek, plně souhlasím. Bílka nemám rád a to jen z jednoho důvodu, taktika někdy zrovna nelahodí mému srdci a někdy se to i prokázal, jako třeba hrát se zmiňovaným ,,Barym'' na hrotu. Kéž by na tom hrotu byly Bary a někdo. Jinak dobrá práce, ze srajdy do močůvky. Je to pokrok, doufám, že na MS už uvidíme více zkušenější kádr s více možnostmi a sílou.

Gratulace k článku

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně, aby jsme se na to MS kvalifikovali, ta skupina mi nepřijde 2x jednodušší, zvláště po tom, jak se vyvíjelo Euro..

Reagovat
Svatej

Já nevím proč, ale začínám toho Bílka mít celkem rád... ustál to všechno a dotáhnul to fakt daleko a zasloužil by si trochu víc respektu...

Reagovat
smazaný uživatel

přesně....postoupil na euro, vyhrál skupinu...sice to mnohdy bylo dost o štěstí, ale i tak to zvládl...ale to je takové čéské...

Reagovat
smazaný uživatel

jsem na tom stejně

Reagovat
REPLIKATOR

Bílek pod Hrad.

Reagovat
twerp

Přemýšlím, jestli za postup ze skupin může víc Bílek nebo Vrba...

Reagovat
REPLIKATOR

Polsko.

Reagovat
Talker

Mam tu zasadni otazku..., mame někoho lepšího? Kdo by dokázal nejen vybrat hráče, vytvořit týmový duch, ale zároveň by to byl génius? Někoho, kdo je o 2 třídy výše?

Z mého pohledu splňuje 2 kritéria výborne a ve třetím je průměr. Jinak přidám ještě jedno pořekadlo - leader se nepozná podle toho, jak s ním lidi pracují, ale jak pracují, když tam není. Hodně lidi nadávali na Granta v Cfc, protože to prý vedl Terry a Lampard. Ja říkám - ať to ti hráči vedou, když je to prospěšné.

Mezi trenérem a hráči musí být symbioza a ta tam je.

Reagovat
smazaný uživatel

prumerny genius

Reagovat
ian.rush

1. Zdenšk Zeman

2. Dušan Uhrin ml.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdeněk Zeman by určitě šel trénovat Česko Možná před 10 lety by o tom uvažoval Dušan Uhrin ml. je lepší než Bílek? Podle mě je na stejné úrovni.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechte to trénovat mě, já bych tam ten cirkus srovnal tyvoe

Reagovat
ian.rush

reagoval jsem na otázku... "máme někoho lepšího?"

Tedy ano máme. Netvrdím, že by šli do repre, jen je řadím na jinou trenérskou úroveň než Bílka, Haška, Radu a spol.

Co se týče Zemana, mám k němu své +ka

A co se týče Uhrina, v životě bych si nevzal do huby že je na stejné úrovni s Bílkem.

Ať už to byly zkušenosti s Mladou Boleslaví (od doby postupu do GL si mě získal), či jeho angažmá v Kluži či Temešváru. Kvality má.

Reagovat
Talker

Zeman ma plus, že hraje ofenzivne. Ale Tim to pro me dost možná končí... nezna hráče v GL a pochybuju, že je na tom lépe s ostatními hráči, ani je neviděl v gl než odešli..., Uz ani nezna českou mentalitu... To jsou strašně mezery a nevím, jestli to vynahradil zkušenostmi...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se pozná, že jsou trenéři na stejné úrovni?

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá otázka. Z těch, kteří by to eventuálně brali, dle mého ne.

Reagovat
domingo

Jarolim?

Reagovat
JimBob

Mně Jarolím vždycky připadal spíš jako manažer, než čistě kouč a tyhle schopnosti by tedy u repre nevyužil. Zeman je úplně mimo mísu, to bychom rovnou mohli zapomenout na to, že by si troufl jako Bílek nasadit tolik hráčů z GL, za což má u mě Bílek obrovské plus. Uhrina bych klidně zkusil.

Reagovat
smazaný uživatel

pridal bych nazor ktery mi prijde dost zasadni v mem pohledu na nem a vlastne vetsinou vsechno prebije a je to jeho kec po min kazdem druhem zapase ze hraci dreli, dali do toho.max apod hovadiny...to je ku*va jasny kdyz reprezentuji cr to by mela byt nejvetsi cest a u kazdeho vykonu naprosta samozrejmost o ktery se nemame ani vubec bavit!!!! a ten frajer to vytahne snad pokazdy...kde to sme, to si pak vazne nemuzem delat iluze o tom ze by promyslel nejakou extra taktiku nebo vubec vymyslel neco na urovni.mezinarodnich znalosti treneru kdyz po zapase vytahne a resi tohle....a proto vubec neverim tomu ze by se to.mohlo posunout nrjakym zavratnym smerem!!

Reagovat
smazaný uživatel

hraci dreli, dali tam srdicko a s tim sem fakt spokojenej...no fakt komik

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na tom komického, ty joudo?

Reagovat
smazaný uživatel

to sem ti popsal v prispevku nad tim ty jarine

Reagovat
smazaný uživatel

A já se tě ptám co je na tom komického? Prostě většinou říkal že může být spokojen alespoň s nasazením hráčů, to je snad také špatně? Asi by měl být úplně zticha aby ho odborníci z ČR nepranýřovali kvůli kdejaké hovadině...

Reagovat
smazaný uživatel

a ja ti rikam ze komicky je resit nasazeni hracu ptze to je naprosta samozrejmost!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

No tak jo, evidentně to s tebou nemá cenu řešit, každý máme jiný názor a k výsledku bysme se nedobrali...

Reagovat
smazaný uživatel

a tobe to jako samozrejmost neprijde???

Reagovat
smazaný uživatel

chce to vic vykricniku a otazniku

Reagovat
smazaný uživatel

A možná by lidi s trochu negativnějším názorem měli být zticha, aby je furt někdo nepranýřoval za to, že se vyjádřili co?

Reagovat
kardous

já ho chci stejně ven!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím že je Bílkovi úplně jedno jestli je českému fanouškovi sympatický nebo ne, jeho práce a úkol není být sympatický, ale mít výsledky a myslím že se mu to daří. Myslím že vybudoval celkem obstojný tým, který je doopravdy složen z toho nejlepšího, co máme k dispozici. Nevím co by český fanoušek ještě chtěl...

Reagovat
smazaný uživatel

Možná jen trochu více pokory. Jinak souhlas.

Reagovat
smazaný uživatel

připomene si to po kvaldě na MS

Reagovat
smazaný uživatel

*připomeneme

Reagovat
smazaný uživatel

za poslednich 25 let hral narodak opravdu dobre jen kolem roku 2004 cca 2 roky hral tam nejlepsi fotbalista sveta a par dalsich hralo v dobrejch klubech, bum posunem se o 7 let v case a... bilku delej s tim neco, hrajete strasnej fotbal, kazdej jinej by to zvladl lip

Reagovat
RMCF

Tak on ten úsek byl o něco delší už pod Chovancem, ta kvalifikace k euru2000 a pak teda vypadnutí ze skupiny smrti, ale hráli sme dobrej fotbal a dalo by se to vzít až po MS2006, ale nic to nemění že to měla nasvědomí vyjímečná generace hráčů, jakuo dlouho mít nemusíme...

Reagovat
smazaný uživatel

Pusťte tam mě

Reagovat
staimy

Ano úkol splnil, to splnily i řekové na MS 2004. Ono dost záleží i na tom, jakým způsobem to splnil, a tady si myslím, že je ten zádrhel.

Reagovat
Pokahontas

Nikoliv MS,nýbrž ME.

Nikoliv splnily,dokonce ani splnili,nýbrž překonali.

Nikoliv řekové,nýbrž Řekové.

Odpusť mi to hnidopišství,ale těch příležitostí k němu bylo

Reagovat
smazaný uživatel

Hm. A mezery za čárkama nic, jo?

Odpusť mi to hnidopišství, ale těch příležitostí k němu bylo

Reagovat
insane

no tak ja myslim, ze rekum bylo v tu chvili jedno, jak k tomu prisli, navic prave tam se ukazal brilantni trenerskej um, kdy z prakticky prumernyho (a v ramci toho turnaje mozna lehce podprumernyho) muzstva dokazal rehhagel vytriskat ne 100, ani 110, ale 200 %... ten fotbal hezkej mozna nebyl, zvlast pro fanousky porazenych muzstev, ale fakt, ze trener nasel neco, co tak nadherne fungovalo, je podle me fakt frajerina. a ze si s tim favoriti nedokazali poradit a najit neco, co by na tu defenzivu fungovalo, to je prece jejich chyba, o tom fotbal je.

Reagovat
taws

Musím uznat že po letošním Euru mě bílek opravdu překvapil...po těch kvalifikačních zápasech, kdy tým neměl žádnou herní tvář se na euru prezentoval uplne jinym zpusobem...za toho pulroku bilek tymu naordinoval herni styl ktery nasemu narodaku vyhovuje...sice prvni zapas proti rusku skoncil propadakem, ale to bylo zpusobeno tim ze narodni tym chtel hrat az moc utocne...v dalsich zapasech si Bilek uvedomil ze ten styl proti Rusku je az moc naivni a zacalo to celkem fungovat..je fakt ze Recko a Polsko nejsou moc kvalitni tymy, ale zas na druhou stranu je fakt ze predvedenej vykon je prislib do budoucna a oproti zapasech v kvalifikace je to nesrovnatelnej rozdil..,myslim ze pokud bude Bilek dale pracovat s timto stylem a zacleni do muzstva dalsi mladsi hrace typu Dočkala místo Rezka, a další tak to může začít fungovat...jediny co podle me byla Bilkova chyba je zpusob využívani Baroše..podle mně ten pískot na něj nebyl opravněnej...post útočníka je to na čem musí ještě Bílek se svou taktikou zapracovat...Baroš sice nastupoval na pozici útočníka, ale jeho úkol byl ten, že pořád musel být před soupeřovou obranou, měl zastavit balon a rozehrat ho do křídla na Pilaře nebo na Jiráčka (v prvmím zapase Rezka) a pak z druhe vlny doplnovat utok...to se uplne lisilo od jeho ukolu na Euru 2004, kde dostaval balony do behu, z ceho pak daval goly...proto si myslim ze baros svuj ukol letos splnil protoze v tehle taktice nebyl hlavni ukol davat goly, ale rozehravat akce na kridla..proto si myslim ze piskot na Barose nebyl uplne opravneny...

Reagovat
smazaný uživatel

musím souhlasit a jeden zmála inteligentních a oběktivních názorů na reprezentaci a baroše co jsem tady za dlouhou dobu viděl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RMCF

souhlasím, taky se mě ta práce co nakonec Bílek s týmem udal líbí, výhrady nějaký mám, ale t vždycky Ale nechápu jednu věc, proč furt všichni chcou do tohoto systemu na pravý křídlo Dočkala? vždyť on je spíš takový RM případně by mě typologicky seděl i na střeďáka... Nebo ho mám špatně napozorovanýho? Pro mě byl na pravý křídlo i na Euru, hlavně třeba proti Portugalsu kde se hrálo na brejky z bloku, Petržela a strašně mě mrzíže ho tam nevyužil, ten zápas s Portugalskem byl jak pro něj dělanej...

Reagovat
smazaný uživatel

byly tady nazory ze bilek zaslouzi pochvalu za to jaky slozil tym a podobne....to by snad dokazal kazdy povolat hrace, to je snad jasne ze nepovola hrace z okresu.....ne,nemuzu ho vystat kazdopadne by se melo neco zmenit na tom,aby vsechno bylo postaveno na rosickem, i kdyby byl dobry jak chce, tak je to nejvetsi fotbalova bolistka v evrope a cekat ze odehraje 2 mesice v kuse je utopie....

Reagovat
smazaný uživatel

Divím se že má Michal de Bílek vůbec licenci,nechápu co tam ještě dělá.Je tady podle mě dost kvalitních trenéru(Vrba,Dovalil,Csaplár) na to aby vedli repre místo něho.Když říkal že Baroš je pro něho útočník číslo 1 tak proč nedal k němu Pekharta nebo Necida.Tým je poskládaný dobře,ale nutno dodat že kdyby nebylo Jiračka,Pilaře a Čecha tak nejsme na Euru natož ve čtvrtfinále.Aspoň se mu podařilo poskládat osu týmu.Věřím že kdyby udělal 1 změnu(hrát na 2 útočniky) tak můžeme skončit ne ve čtvrtfinále ale třeba v semifinále.Ještě je zapotřebí dodat fakt že z Rosou sme daleko silnější.

Reagovat
cubinho

A zase ta omílaná hloupost hrát na dva útočníky...

Reagovat
smazaný uživatel

Csaplár možná umí kecat v TV, ale přenést to do hry neumí a nemyslím si, že by dokázal stmelit ten tým jako Bílek. A nevím proč hrát na 2 útočníky, když moderní fotbal (který tak chcete, aby se hrál) se tak nehraje a ještě k tomu máme slabé útočníky.

Reagovat
Kily

tady ani tak nejde na moderní fotbal jako především o to, že my si při kvalitě týmu zkrátka nemůžeme dovolit nasadit od začátku druhého útočníka na úkor jednoho DM, alespoň tedy ne proti někomu silnějšímu, to, že kvalitní útočníky nemáme a v tuhle chvíli nám zůstali jenom Lafata s Pekhartem + pak hromada nevyzkoušených, jako Kozák a Chramosta, je další věc. Co se Csaplára týče, tak to je ukázka toho, jak může jeden trenér žít deset let z jednoho seniorského úspěchu, vůbec nechápu, jak ho někdo může jenom zmínit v souvislosti s funkcí trenéra reprezentace

Reagovat
RMCF

A ten seniorskej úspěch zažil společně se Škorpilem, kterej byl alespoň ze začátku hlavním trenerem a Csaplar jenom nadstandartním asistentem, později jedním z dvojice trenerů. Ale jinak jeho názory ve studiu a tak se mě líbí, ale prodat je do hry ej něco jiného...

Reagovat
mike.84

jééžiš, jak dlouho se bude ještě bílek probírat ? fakt jak blesk toto... euro už je pro nás minulost.. a tyhle članky (at jsou kvalitní nebo ne) nic nezmění na tom že tam u te repre pořad bude hnít. ja bílka u repre taky nechci ale je opravdu nutne každy tyden psat na toto stejne tema slohovku ?

Reagovat
smazaný uživatel

no a co?

Reagovat
PJ

Euro už je pro nás minulost no. Ale kdybysme nepostoupili ze skupiny, tak ho budeš připomínat každej den, jak tam Bílek vyhořel, co?

Reagovat
mike.84

ne

Reagovat
smazaný uživatel

končit se má na vrcholu, takže pryč!

Reagovat
Losinho

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

nekritická zášt

Reagovat
smazaný uživatel

Bary rulez!!!

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Jan Koller bude hrát za Českou reprezentaci v Plážovém fotbale

Reagovat
smazaný uživatel

ty jo, to chci vidět, jak tam bude skákat nůžky a tak

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.plazovakopana.cz/clanky/ceska-republika/prekvapeni-odtajneno--jan-koller-se-v-cervenci-pripoji-k-reprezentacnimu-tymu.html

Plážový fotbal není o věku ale o kvalitě,třeba Nizozemce myslím ted reprezentuje Edgard Davids,a Brazilce dřív reprezentoval třeba Zico.

Reagovat
smazaný uživatel

tak tady je problémem spíše výška

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím si, vysoký hráč má třeba tu výhodu že brankář, může na ty vysoký hráče vyhazovat dlouhý balony a může je sklepávat.A navíc Jan Koller si plážový fotbal zkusil již ve Francii během Beach Soccer International, jež se konal od 15, do 17. června v Saint Tropez.

Reagovat
smazaný uživatel

Já neříkám, že je starý. Jenom co jsem se na to někdy díval na Eurosportu, tak tam často zakončovali nůžkama nebo jinak akrobaticky. S jeho výškou by to bylo zajímavé sledovat , i když on tam bude, jak píšeš ty, od něčeho jiného.

Reagovat
smazaný uživatel

at táhne hrali tam slusne 2 poločasy a ted ho vsichni velebej arogantni dmnt este ze skocil ty lempl snad se blýská na lepší časy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VALEN

Pěkný čtení, super článek

Reagovat
smazaný uživatel

Článek dobrý, Bílek ven... Baroš měl konečně dostatek soudnosti a odešel, Bílku mazej za nim do Galatasaraye třeba, beztak si bez něj neumíš představit "složení" svého útoku

Reagovat
jiri54

Michal Bílek. Arogantní,namyšlený,s podprůměrnou inteligencí.Absolutně neschopný exot,těžící z toho,že díky kamaráčovství se dá vecpat kamkoli.Navždy zůstane v historii Českého fotbalu jako tragický nedouk.Je jasným důkazem výroku-Český fotbale,jak hluboko jsi klesl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty ho znáš osobně?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dlouhé a vlastně o ničem.

Reagovat
smazaný uživatel

a jen tak mimochodem, penize co si repre vydelala na euru, by meli jit do mladeze, reprezentovat by mela byt pro hrace cest, trener ma zase obri plat, plus je to skvelej turnaj pro to, aby se ukazali klubum, ale prijde mi to vazne k zbliti, kdyz si hraci i treneri vydelali dohromady 100 melounu..

Reagovat
smazaný uživatel

Pelta myslím říkal, že za to postaví (nebo opraví) sídlo svazu

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to nás vůbec nezajímá, protože to prý všecko platíš ty z daní a budoucího důchodu. Takže sme v pohodě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lajka30

podle me by mel dostat sanci Dovalil

Reagovat
smazaný uživatel

Tentokrát cíl splnil, takže ještě jeden cyklus si zaslouží vést tým, v případě že se nebude v kvalifikaci dařit nečekat tentokrat na konec a okamžitě odvolat.

Reagovat
smazaný uživatel

O tomhle už se napsalo dost a dost. Ano Bílek úkol splnil a to je mu třeba přičíst k dobru. Ale to by nemělo zakrýt jeho nedostatky. Nemoderní fotbal na náhodu, neadekvátní střídání či rovnou nestřídání, zoufalé lpění na taktice na kterou očividně nemáme dost vhodné typy hráčů, neschopnost vyzkoušet alternativy za klíčové opory (náhrada za Čecha si ani nekopla, v případě zranění Rosického nezkouší hru bez klasického špílmachra ale dá na jeho místo nevyhovujícího hráče s jeho úkoly, nedokázal najít taktiku ve které se uplatní Baroš), selhává v taktické přípravě a ve čtení hry soupeře, mizerný psycholog směrem ven z týmu. Z celého představení na Euru se mi líbil snad jeden poločas s Portugalskem. To byl fotbal na kterém se dalo stavět. Kvalita se nahrazovala bojovností, nedostatek individualit týmovým pojetím. Ale takhle se musí hrát víc než jen půl zápasu, a navíc je to jenom ten nezbytný základ. Dalším krokem musí být nadstavba díky které je tým schopný soupeře porážet, musí vědět jak ho chce porazit a proč je to nejlepší možnost jak ho porazit. Což sme očividně nevěděli, byli sme si akorát jistí tím, že když budem hrát jak sme hráli, tak s nama budou mít Portugalci problémy. A jít do zápasu se strategií "uděláme jim problémy a pak se uvidí" není to co bych chtěl vidět u svého oblíbeného týmu. Což repre pořád je.

Reagovat
Puskas

To vše je pravda, ale já to nechtěl rozebírat, to bych už zaběhával do nějakých odborných vývodů, stejně jako o té psychologii - měl jsem tam ty causy Štajner a Pudil, tedy způsob jednání s hráči, ale i to jsem vyhodil, zajíždělo by to do negativna. Psal jsem to kvůli všem těm blijícím smajlíkům (čekal jsem jich tu dost), že je tam i něco dobrého a co možná nejvíc jsem se snažil oprostit od vlastního vztahu k němu. Ale samozřejmě nešlo nezmínit ty věci z kapitolky Proč? atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jako reflexe je ten článek výborný. Něco podobného, i když ve formě příspěvku a tím snad ještě víc údernějšího sem dával tuším ital (fakt nevím ten nick, ale tuším že to byl on) o Domenechovi když skončil. Napsal něco ve smyslu "jeden z nejúspěšnějších trenérů kterého kdy Francie měla, a jeho nástupce bude mít plno práce aby ho alespoň vyrovnal". Ale i tak si celá Francie oddechla když skončil. Holt v repre nejsou úspěchy všecko, ale musí tam být i to sepětí s týmem. A až pak úspěchy. Protože když se člověk narodí v Česku, tak je "odsouzen" fandit Česku, nebo nikomu. A proto lpí na tom, aby jeho fandění bylo reflektováno a aby na svůj tým mohl být pyšný.

Reagovat
Puskas

Přesně - sepětí s týmem, o tom to je, to je to, co šlo trošku dolů A je to dáno lidmi kolem.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Není to možná tak špatný trenér, jak si asi většina z nás myslela, ale každopádně trenérské boty jsou podle mě strašné. Pozdní střídání (např. proti Portugalsku), krajní bek stahující se do středu aby hlídal střední hráče soupeře (viz. zápas s Ruskem - tenhle taktický pokyn zabil zápas) ... Celkově jich ale asi ubývá.

Reagovat
smazaný uživatel

Není to možná tak špatný trenér, jak si asi většina z nás myslela, ale každopádně trenérské boty jsou podle mě strašné. Pozdní střídání (např. proti Portugalsku), krajní bek stahující se do středu aby hlídal střední hráče soupeře (viz. zápas s Ruskem - tenhle taktický pokyn zabil zápas) ... Celkově jich ale asi ubývá, těch chyb. Nemám ho rád, chci aby odešel, ale po šampionátu si ještě nějakou dobu zaslouží a třeba se ukáže v lepším světle. Jedno pozitivum tu však rozhodně je - většinu kritiky stahuje na sebe a je tím pádem kritizován on a nikoliv hráči (výjimka Baroš) a ti pak mají více klidu na svojí práci. Pokud to je záměr, tak klobouk dolů.

Reagovat
valloire

Bílek ale není Mourinho.

Reagovat
domingo

Oproti Radovi je to obrovsky posun, ale..

Reagovat
smazaný uživatel

to ani nahodou.. jen mel Rada smulu, ze v ty dobe tu jeste nebyla plzenska kostra tymu

Reagovat
domingo

Smich

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký smích? Bez plzeňáků by byla repre totálně v řiti

Reagovat
domingo

Celkem mi unika, jak kvalita (navic spekulativni) kadru ovlivnuje trenerske schopnosti..

Reagovat
smazaný uživatel

whatever..

Reagovat
smazaný uživatel

2 hráči nejsou kostra týmu

Reagovat
smazaný uživatel

bez Jiracka s Pilarem bychom se na ME vazne nepodivali

Reagovat
smazaný uživatel

a Rezkem

Reagovat
Andis

Bez Rezka bychom se na ME nepodívali. Tady by to chtělo trenéra ze zahraničí ale kdo by sem lezl. Perspektiva ted bude nulová na rozdíl třeba od Dánska, který máme ve skupině že

Reagovat
smazaný uživatel

a to si jako myslíš že trenér ze zahraničí je lepší než českej trenér? jedinej rozdíl je v platu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Andis

Takže jako rozdíly sou je v platu aha. Myslím, že trenér, co trénuje třeba Italskou ligu, byť nějaký průměrný tým tam, je asi trochu jinde než ten kdo trénuje Spartu

Reagovat
smazaný uživatel

jenže neumí česky...

...takový Trappatoni něco vysvětloval hráčům Bayernu a tlumočník řekl něco jiného - navíc bude těžší hráče namotivovat, když trenérovi nerozumí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bílkův splněný úkol bude ČR stát účast na dalším MS.

Jinak článek kvalita

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě Bílek je nejlepší tréner. Vážme ho a hoďme ho do řeky

Reagovat
smazaný uživatel

Článek supr Dle mého názoru Bílek splnil co měl,na začátku kvalifikace bychom asi moc nepočítali že budem mezi nejl. 8 v evropě.To mu nemůže nikdo odpárat.Ano Skotsko a Č.Hora jsou hodně přijatelní soupeři,ale sami se neporazí a ocenuju obzvláště výhry nad Řeckem a Polskem,což nás zas po náky době katapultovalo do lepší spol. než jsme byli někdy v období před rokem,rokem a půl,to bylo dno.Ač jsem nesouhlasil s prodl. jeho smlouvy před Eurem,Mírovi to zase jako vše vyšlo,ale byl to zbytečnej risk.Kam by mu Míša utíkal.Národák ale na Euru prokázal kvalitu i to že se umí semknout a zvládnout těžký zápasy.K vypadnutí ze skupin pod Brucknerem dodám že na MS jsme vypadli kvůli tomu že jsme odehráli téměř celou skupinu(až na pár minut)bez našich dvou nejlepších útočníků Kollera a Baroše(Ano Milan byl v té době těžko nahraditelný,i ted není horší než většina našich ůtočníků)a bez dvou snajprů si ví těžko rady jakýkoliv tým na světě našeho nevyjímaje.K vypadnutí s Tureckem,to je dodnes nepochopitelný,vedli jsme 2:0,hráli dobře,navíc nám rozhodčí upřel penaltu na 3:0,ale posl. 15 minut bylo tragických ze dvou důvodů,za prvé megachyba Čecha,za druhý té chybě předcházelo to že jsme nedokázali podržet balon,Turci jsou vzteklí když dotahujou a nemaj balon,tím bychom je v poho dorazili,ale my jim ho neustále předávali,nevím jestli to byla psych. selhání samotných hráčů,nevěřím tomu že by je Bruckner neponoukal k podržení balonu,Turci to otočili jen díky tomu že jsme jim dali šanci.Je to smutná kanka na působení výbornýho stratéga na naší lavičce,ale to že postoupil z jakýkoliv kvalifikace,to klobouk dolů.Těm co říkaj že nedal šanci jiným-počítá se jen momentální výsledek,nikdo by mu neodpustil prohranou kvalifikaci kvůli tomu že dal šanci mladšímu na úkor zkušenýho.Ani nevím který hráče máte na mysli,myslím si že Plašil si stěžovat nemůže,dostával dost příležitostí,Matějovský taky,povídejte kdo dál měl dostat přednost před Galáskem,Jankulovskim,Nedvědem a spol.?Vidíte to i u jiných repre že sestava se skoro nemění když to šlape.Navíc jeho skvělý tahy,jako udělat levýho beka z Jankulovskiho,najít místo pro Rosickýho ač celej národ hlásal že s Nedvědem nemůže hrát,že si překážej,ale Karel mu dal jinou úlohu,kryl záda ostatním a klapalo to,nebo žolík Baroš v kvalifikaci na Euro 2004,to bylo úžasný.Navíc dokázal reagovat na průběh zápasu.Říkám jen to Turecko,to se nemělo stát.A když se vrátím k Bílkovi,mě ani trochu nepřipadá arogantní,možná není sympatickej protože je zasmušilej když mluví,neusměje se,ale připadá mi v pohodě,jen ty omluvný komentáře nejsou dobrý,to fanoušci naradi slyšej.A zapomínáte taky že repre není jen Bílek,má po ruce výbornýho Komnackýho a já nepochybuji že ten má taky zásluhy na tom že českej fotbal ted udělal úspěch ač si toho někteří vůbec neváží,ale to jsou hlavně takoví odborníci jako Španělsko hnus ,na to se nedá koukat,zmrdi maj štěstí atd.Tihle kritici mě nechávaj klidným

Reagovat
bobis21

Michal Bílek je jedním z našich nejlepších trenérů. Já osobně jemu i celé reprezentaci vždy věřil. Teď nás čeká kvalifikace na MS, kde máme hodně těžkou skupinu, ale já si myslím, že pod Bílkem na to máme. On dokáže do týmu rychle zapracovat nové tváře (Jiráček, Gebre, Pilař...) a on upoutává všechen tlak na sebe, takže hráči můžou hrát svobodně (kromě Baryho, na kterého nechápu proč někteří pískali)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele