Bezdomovci na útěku

09.08.2007, 12:51
Aktuality
15 hráčů využilo již tradičního MS bezdomovců, které se letos konalo v Dánsku, a zmizelo den poté, co jim vypršela víza. Dánská policie po nich zatím bezvýsledně pátrá. Pro ušlechtilý projekt je to tvrdá rána.

Homeless World Cup se koná každoročně od roku 2002 a dává lidem bez domova šanci na nový začátek. Sedm hráčů z Burundi, čtyři Liberijci, tři Kamerunci a jeden reprezentant Afghánistánu vzali toto motto doslova a se skončením turnaje se rozhodli nevrátit se domů a začít nový život v Evropě. Všem fotbalistům vypršela den po skončení turnaje víza. Dánští policisté po uprchlících pátrají, ale ti už mohou být kdekoliv v Evropě, protože v zamích EU platí Schengenská dohoda. Pokud budou uprchlíci dopadeni budou vyhoštěni ze země.

Kay Byles, mluvčí organizace Homeless World Cup Foundation sídlící ve Skotsku, řekla, že je to první případ útěku od roku 2002, kdy se konal první bezdomovecký šampionát. "Jsme z toho v šoku. Ti lidé poškpinili svým činem nejen náš projekt, ale také své země i zemi hositelů - Dánsko," řekla Bayles.

Nápad pořádat turnaj pro bezdomovce se zrodil v hlavě Mela Younga ve Skotsku. "Chtěli jsme vytvořit účinný mechanismus, který by lidem bez domova pomohl odrazit se ode dna a změnit svůj dosavadní život," říká. Zároveň dodává ohromující statisku, že až tři čtvrtiny účastníků Homeless World Cupu opravdu tenhle návrat do života zvládlo.

Letošního turnaje v Dánsku se zúčastnilo na 500 hráčů ze 48 zemí. Vítězem se stalo Skotsko, když ve finále zdolalo Polsko 9:3. Libérie, navzdory ztrátě 4 hráčů skončila třetí. Předchozí turnaje v rakouském Grazu, švédském Göteborgu, skotském Edinburghu a jihoafrickém Kapském Městě se obešly bez incidentů a ruku k dílu přiložil třeba Eric Cantona, jenž vedl trénink zúčastněných hráčů.´

Autor: Jiří Fišara / timesonline.co.uk

Komentáře (953)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele