Australanky se ohradily proti nižším odměnám za MS v porovnání s muži

17.07.2023, 12:46
Aktuality
Sídlo FIFA (© AFP)

Australské fotbalistky krátce před startem mistrovství světa vyzvaly mezinárodní federaci FIFA k vyrovnání finančních odměn na šampionátu. Učinily tak ve videu na sociálních sítích, kde upozornily na to, že ženy za turnaj dostanou zhruba čtvrtinu toho, co muži.

Fotbalistky si na mistrovství, které v Austrálii a na Novém Zélandě odstartuje ve čtvrtek, rozdělí na odměnách 110 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Oproti předchozímu šampionátu před čtyřmi lety jde o nárůst o 300 procent.

Fotbalistkám se však nelíbí, že jejich odměny i tak výrazně zaostávají za těmi mužskými. FIFA na mistrovství světa v Kataru loni v prosinci mezi hráče rozdělila prémie v celkové výši 440 milionů dolarů.

"Díky kolektivní smlouvě jsme si dokázaly vyjednat stejné podmínky jako mužská reprezentace. FIFA je však výjimkou a za stejné umístění dostáváme čtvrtinovou odměnu," uvedla ve videu, které natočila australská hráčská asociace, záložnice Tameka Yallopová.

"Odměny pro hráčky se sice zvedly, pořád ale činí jen 25 procent oho, co dostávají muži," přidala v rozhovoru pro agenturu AAP šéfka hráčské asociace Kate Gillová. "Takže FIFA sice hlásá rovnost žen a mužů, ale vlastně to tak není," dodala.

Gillová navíc nesouhlasí s argumentem, že muži mají vyšší prémie díky vyšším příjmům z prodeje vysílacích práv a od sponzorů. "FIFA má rezervu čtyři miliardy dolarů, takže si můžou dovolit to dorovnat," prohlásila.

Autor: ČTK

Komentáře (114)

Přidat komentář
romeo351

A je to tu

(snad tento příspěvek každé přihodí korunku navíc)

Reagovat
Miguel19

Tak to nehrajte, stejně by si toho všiml jenom monty...

Reagovat
monty25

Já ti nevím, ale v Austrálii by si toho všimlo asi víc lidí...

"Mezinárodní fotbalová federace FIFA rozdá 20 tisíc vstupenek na ty zápasy mistrovství světa žen, které bude hostit Nový Zéland. Lístky na utkání v Aucklandu, Hamiltonu, Wellingtonu a Dunedinu se neprodávají tak rychle jako v Austrálii, jež turnaj spolupořádá. Na utkání v Austrálii se dosud prodala drtivá většina z jednoho milionu vstupenek. Podle FIFA je to dané i tím, že zatímco Australanky jsou považovány za jednoho z kandidátů na titul, Novozélanďanky dosud na MS ještě nevyhrály ani jeden zápas."

Reagovat
inferno08

A za kolik se prodává lístek na ženské MS a za kolik na mužské?

Reagovat
monty25

Částky nevím, ale je mi jasný, že konkrétně v Kataru to bylo asi za dardu. Spíš mi jde o to, že o MS žen v Austrálii zájem je, což u nich ostatně bylo vidět už v únoru na turnaji Cup of Nations, kde hrála i naše repre.

Reagovat
JeséRodriguez

za to někdo platí?

Reagovat
Talker

Tohle je furt dokola. Jako já je chápu, taky by mě to sralo, kdybych se dostal na špičku a viděl, že v "mém sportu" dostanu několikanásobně méně, než ti druzí v tom jejich.

Realitou ale je, že lidi zajímají TOP výkony a TOP kvalita. Jenže tady se bavíme o kvalitě, kdy U-15 jednoho amerického týmu porazí nejsilnější reprezentaci světa. Ne špičková juniorka, ale dorost Dallasu.

Nemají sledovanost na té úrovni jako mužský sport, nemají sponzory, diváky, fanoušky. Ve výsledku je to jiný sport. Je to na hovno, ale je to tak. Už takhle to nejspíš FIFA brutálně dotuje.

Reagovat
ACSMan

Asi jako kdyby dispečer v nemocnici, chtěl stejně jako doktoři, protože taky zachraňuje životy

Reagovat
smazaný uživatel

Ať se Monty nezlobí, ale pořád je mužský vs. ženský fotbal něco jako olympiáda vs. paralympiáda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
krisa

Reagovat
monty25

Tak já to takhle hlavně vůbec neporovnávám. Prostě až na nějaké výjimky (např. šipky) soutěží muži a ženy zvlášť. Vždycky to bude tak, že muži jsou rychlejší a silnější, což je znát hlavně ve všech kontaktních sportech. Z nějakého důvodu se ale určitá část veřejnosti dívá na ženský fotbal s despektem, přitom třeba za posledních 10 let to je odvětví, které šlo napříč všemi sporty neskutečně nahoru, zajímá se o to nesrovnatelně větší počet lidí než dřív a taky to má i na klubové úrovni mnohem větší propagaci než v minulosti (zápasy na hlavních stadionech apod.). Co se týče odměn, tak to je v některých zemích vždycky ožehavé téma. Na jednu stranu souhlasím s Australankami, že FIFA je někdy papežštější než papež, ale sama se podle toho vůbec nechová. Taky si nemyslím, že by pro jakoukoliv zemi bylo vyhrát MS žen něco míň než MS mužů. Na druhou stranu, pokud MS žen sleduje miliarda lidí a MS mužů tři miliardy, tak ty odměny asi odpovídají. Zároveň se ale ten rozdíl může brzy snížit, protože ženský fotbal ještě zdaleka nedosáhl svého vrcholu. Je otázka, jestli to bude už na letošním MS žen, protože ten časový posun většině diváků nevyhovuje, ale přesto si myslím, že ta sledovanost bude ještě větší než před 4 lety...

Abych to nějak uzavřel, radši bych tady místo takových článků viděl nějaké prognózy k turnaji nebo představení největších hvězd. Ale na to holt EF nemá kapacitu.

Reagovat
Grahf

neverím, že ms žien sleduje miliarda ľudí, tretina toho, čo sleduje mužov. To sú čísla vytiahnuté z prdele. Ja osobne nepoznám nikoho, kto by videl čo len jeden zápas žien, je jedno aká úroveň. Informovanosť médií je minimálna, až žiadna, zápasy v telke nevysielajú, ani finále.

Reagovat
Salfovic

Možná minule došly daleko Čína nebo Indie a lidi u nich se koukli na nějakej závěrečnej zápas.

Reagovat
monty25

To už jsem řešil tady.

https://www.eurofotbal.cz/clanky/cvancara-odchazi-ze-sparty-bude-nastupovat-za-monchengladbach-633927/#post14400369

BTW: Stačí se podívat do TV programu, RTVS Šport to bude taky vysílat.

Reagovat
nani92

RTVS to musí vysielať, aby malo ešte čo vysielať

Reagovat
monty25

Mně přijde, že toho kolikrát vysílají víc než ČT sport.

Reagovat
nani92

ušetrili preniaze, ked prišli o MS v hokeji a aj SVK repre

Reagovat
Grahf

tie údaje nehovoria, že to sleduje miliarda ľudí, ale že dokopy celý turnaj mal tolko pozretí. (čomu samozrejme tiež neverím).

Však si pozri tu eurofotbal, máš dojem, že každý tretí článok je o ženskom futbale? Ani každý stý!

Reagovat
Kiss Me Polka!

A ty myslíš, že ten mužský turnaj sleduje každý zápas 3 mld lidi??

A to že něčemu nevěříš, je jen tvoje demence založena na ničem..

Reagovat
mistr129

Reagovat
inferno08

Ženský fotbal ještě nedosáhl vrcholu No, občas jim to trvá...

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Firkraag

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Azazelo RD

Ale jsou výjmiky, které berou stejně jako doktoři. Třeba patologové, kožaři nebo anesteziologové.

Reagovat
romeo351

Doktoři hlavně brutálně těží ze svého monopolu dané jejich pozicí - prakticky nejsou limitováni nějakou svou chybovostí. Těží z toho, že jich je v jakékoliv společnosti brutální nedostatek a jejich obor je pro většinu společnosti spíš magií než řemeslem. Měl jsem v poslední době štěstí na nemocnice jako zakázky a vše mimochodem státní sektor. Takovou až tupost, aroganci těžko pohledat

Reagovat
PP

podáš prst a celá ruka v hajzlu..

Reagovat
romeo351

A ještě tohle je dobrý: "FIFA má rezervu čtyři miliardy dolarů, takže si můžou dovolit to dorovnat,"

To je jak někde před nádražím…

Reagovat
Salfovic

Asi jim dělá ekonomickou poradkyni ta slavná česká full size modelka.

Reagovat
kilobyte

Za takové kecy bych jim nedal nic. Nebo bych FIFA rozdělil a udělal organizaci jen pro ženy. Uvidíme jaké budou mít rezervy.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
ratusek

"FIFA má rezervu čtyři miliardy dolarů, takže si můžou dovolit to dorovnat," prohlásila.

FIFA není charita. Takže oni jim mají dotovat finance, když si na sebe nejsou schopny vydělat. Jak pokrokové. A to už je určitě dotují horem spodem i teď.

Navíc když tu nedávno byl článek, že o vysílání nemá nidko za požadovanou cenu zájem. Nevím, jak to s tím vlastně dopadlo.

Reagovat
monty25

Dopadlo to tak, že se to samozřejmě vysílat bude.

Reagovat
ratusek

za ty původní peníze?

Reagovat
Puskas

Jo, jen je bude televizím platit FIFA.

Reagovat
monty25

To nevím, jestli se vůbec zveřejňuje. Co se týče třeba Německa, tak jsem o tom četl jenom tohle...

https://www.zdf.de/nachrichten/sport/fussball-frauen-wm-2023-zdf-ard-tv-rechte-100.html#xtor=CS5-67

Pro mě je hlavní, že si budu moct vybrat mezi ČT sport, Nova Sport (Voyo), ARD a ZDF. Další kanály stejně nemám.

Reagovat
bobis21

No FIFA předstírá, že právě neziskovka je. A s vysvětlením k čemu má takovou rezervu (kde se jim jako "neziskovce" kumuluje zisk) už měli problém několikrát i s ohledem třeba na placení daní. Takže začít argument "FIFA není charita" je celkem mimo.

Reagovat
ratusek

Prioritně ji jde o zisk, ať se tváří jakkoliv. Takže to mimo není

Reagovat
bobis21

No právěže ne. FIFA je registrovaná jako neziskovka a dle zákona žádný zisk ani tvořit nemůže.

Takže pokud FIFA nechce plnit svou funkci neziskovky, jako která mají své příjmy právě vydávat na rozvoj fotbalu (tedy přesně jak hráčky říkají), měla by se změnit na normální obchodní společnost a začít ten zisk danit jako každá jiná firma.

Oni ale jdou třetí zkorumpovanou cestou, kde předstírají že zisk nemají aby nic nedanili, zároveň odmítají plnit svou funkci neziskovky a ty prachy si prostě hromadí na účtech jako údajnou "rezervu", pro kterou ale nedokážou vysvětlit, na co ta rezerva je tvořená.

Reagovat
kilobyte

Rozvíjet fotbal není narvat více peněz hráčkám, které si je nezaslouží. Rozvíjet se má mládež a regiony, kde nejsou podmínky pro hraní.

Reagovat
Well

Reagovat
bobis21

Ale tohle není odměna hráčkám, ale FA, která je pak na tyto věci právě může využít. FIFA neinvestuje přímo, ale právě přes rozdělení peněz FA.

Reagovat
kilobyte

Tak bývá zvykem, že velká část jde hráčům/hráčkám a realizáku. FIFA by mohla ty peníze dávat FA přímo na projekty.

Reagovat
bobis21

Mohla, kdyby úplně změnila svá pravidla a stanovy. V současných podmínkách ne.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Kiss Me Polka!

Je to NEziskovka

Reagovat
Maximm9

Chteji stejne penize a UEFA musi vydirat Evropske staty, aby si koupili autorska prava na ten jejich sranda turnaj

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
Salfovic

Tak si porovnejte sledovanost a příjmy z reklam, krávy.

Reagovat
db18

Jo, prosaďte si stejný odměny... a pak vám to přestanou pořádat, protože se to nevyplatí.

Reagovat
kilobyte

Trans ženy to vyřeší.

Reagovat
nani92

sledoval som finále Wimbledonu žien (1h30m) a mužov (4h30m) a nie len časom zápasu, ale aj predvedenou hrou mi to pripadalo ako 2 rozličné športy. Už len preto viem, že si Austrálčanky nezaslúžia toľko ako Austrálčania. Resp. ked si na to zarobia, tak vtedy áno

Reagovat
Kaspar

Feministkam nevadi, ze tenistky maji za min prace dostat stejne jako muzi?

Reagovat
Salfovic

Mě pobavilo, když jsem se díval na zápas Djokoviče, tak byl celý centr kurt, po něm hrála Kvitová a nezůstala tam ani polovina diváků.

Fakt nechápu, že se nechají tenisté takhle vojebávat.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Aby měli koho vojebávat na mejdanech.

Reagovat
ACSeRw!n

hrat Serena, tak je porad plno, srovnani mimo

Reagovat
Well

To máš pravdu, ale v ženském tenise teď chybí nějaká opravdu velká osobnost. Navíc ta návštěvnost má něco do sebe, také bych si raději zašel na třísetovy mužský tenis, kde je větší prostor pro zvrat než na ženský, kde ta šance je mnohem nižší. Ve finále je pak obrovský rozdíl mezi tím kolik času při cestě za GS titulem stráví vítěz v mužské a ženské kategorii.

Reagovat
Salfovic

I v dobách mastodonta se sledovanost a návštěvnost nedala vůbec stovnávat.

Reagovat
nani92

Gillová navíc nesouhlasí s argumentem, že muži mají vyšší prémie díky vyšším příjmům z prodeje vysílacích práv a od sponzorů. - no jo, ked už príde na argumenty, tak to sa feministkám už nepáči

Reagovat
Grahf

tak hlavne feministky by mali chodiť na tie štadiony a podporovať tie futbalistky. Ale to by ich najprv musel zaujímať samotný šport a na to nemajú čas, bo musia vypisovať na twitter.

Reagovat
TaLy___

Ženský fotbal je na vzestupu, ale bude hodně dlouho trvat než (a kdo ví jestli ?)vůbec dosáhnou stejné kvality jako muži. Napadá mě že třeba v budoucnosti by mohli používat bionické implantáty a to by třeba kvalitu srovnalo.

Reagovat
Salfovic

Takové kvality ani dosáhnout nemůže, vzhledem k rozdílné konstituci těl. Jedině, kdyby ho hráli samí tranďáci

Reagovat
TaLy___

U ženského fotbalu platí jedna rovnice. Čím víc plochý hrudník tím lepší fotbalistka.

monty ? Dokaž my že se mýlím

Reagovat
monty25

Tak si přečti ty reakce, když Andrea Stašková dala gól z trestňáku...

https://www.eurofotbal.cz/liga-mistru/2020-2021/preview/slavia-praha-fc-midtjylland-654754/?forum=1#post12041019

Reagovat
TaLy___

Věděl jsem že něco takového bude existovat Ale stejně bych řekl že je to výjímka potvrzující pravidlo.

Reagovat
monty25

Třeba americká fotbalistka Sydney Leroux má taky větší prsa a je mistryně světa i olympijská vítězka. Samozřejmě to není pravidlem a asi těžko najdeš fotbalistku, co by měla pětky, ale při těch zápasech to může zkreslovat.

Reagovat
TaLy___

Tak dává to smysl. S pětkama se asi blbě běhá a celkově pohybuje. Ani v bráně by s takovýma nárazníkama neměla podle mého co dělat.

Reagovat
ACSeRw!n

njn lesby

Reagovat
Joe.Cole

Já nechápu, že se ty ženy necítí trapně. Takhle si něco na sílu vymáhat, i když si to nezaslouží. Vemte si třeba takovou WNBA - za celou historii ani jeden ročník neskončil v zisku, mužský basket to mohutně dotuje už 25 let a i tam z jejich strany slyšíme neustálý brek. Já bych se asi hanbou do země propadl.

Reagovat
bobis21

Možná si o té WNBA něco zjisti, protože tak jednoduché jak píšeš to opravdu není.

Ty požadavky hráček (společně s zájemci o investici) by naopak to dotování od NBA ukončily. Ale to už si ve svém nadávání na ně zapomněl, že?

A první část toho jejich požadavku už nastala a sledovanost i příjmy hned šly o desítky procent nahoru během pár měsíců. Zároveň s tím přišly i několikamilionové investice do ligy.

Říkaly že staré vedení vedlo ligu špatně a nedokázalo ji prodat, hned po odchodu toho vedení se ukazuje, že měly pravdu.

Reagovat
kilobyte

Jenže jim za těch 25 let dotování vytvořili produkt, i když to podle nich vedli špatně.

Ale v basketu se aspoň snaží. Tohle co dělají ve fotbale je na pěst.

Reagovat
bobis21

No právěže ne. Tam šlo o to, že neuměli vést ligu a nejlepší s čím byli schopni přijít bylo to dotovat. Žádnou jinou změnu nebyli schopni vymyslet. To je prostě na vyhazov a je jedno, jak moc chceš ty hráčky nesnášet, prostě měly pravdu. Hráčky místo toho navrhovaly (společně se zájemci o investice, nebyly v tom samy), aby se místo dotací začala ta liga vést pořádně tak, jak se vedou ostatní ligy v USA.

Přijde mi absurdní že když Tvrdík u nás nadává na to, že liga prodává práva na ligu příliš levně, nikdo nenapíše "zasraní chlapi, co si dovolují chtít něco co si nezaslouží". Přitom ten argument v WNBA byl úplně stejný. Ale chtěly to ženy, takže musíme automaticky nadávat, že?

Reagovat
Antijazvec

Tak to je super že to sami poriešili, ja som iba videl minule ako nejaká basketbalistka hovorí dvoch hráčom NBA, že majú málo penazí, že by to vyriešilo keby tí chlapi menej mínali v kasínach.Cernoch skoro skolaboval,výraz na mrtvicu. Ked sa pred mesiacom vrátila z Ruska tá zhúlená čierna lesba čo kedysi hovorila že nenávidí Ameriku, a po zatknutí v Rusku za hašiš ju vymenili miesto bývalého bieleho vojaka, že sa natom Rusi v štúdiu královsky zabávali že bývaly americký vojak nemal už dopredu šancu, tak na jej velký návrat prišla poloprázdna hala.Pred dvoma rokmi som zase videl že išli v otvorenom autobuse s trofejou WNBA a vôbec nikto si ani nevšímal.

Reagovat
bobis21

Tak to nevím kdo byl, protože to nikdy nepožadovaly. Chtěly se přiblížit k %z příjmů ligy, které jde na platy v NBA. O absolutních částkách se nikdy vůbec nebavily. A i to % chtěly jen přiblížit, dorovnání vůbec taky nechtěly.

Před dvěma lety vypadala oslava titulu takto:

https://www.chicagotribune.com/resizer/R_zjZK87oScllg9DdH5GDd_Z9tw=/400x0/filters:format(jpg):quality(70):focal(-5x-5:5x5)/cloudfront-us-east-1.images.arcpublishing.com/tronc/MY4FHPK63FAWTI473ROGQ5VHGM.jpg

Nejspíš jsi viděl nějakou schválně vybranou fotku někde že začátku akce, kterou se tě někdo snažil přesvědčit k tomuto názoru. A místo aby sis dohledal jak to opravdu bylo, prostě s tím jen žiješ, protože to potvrzovalo tvůj názor, tak jsi byl spokojený.

Reagovat
Antijazvec

Ja neviem v ktorom meste to bol, každopádne to bolo jedno z tých velkých miest, a neboli to fotky, ale videá z televiznych vrtulníkov.

Reagovat
bobis21

Jasně, akce trvá 2 hodiny, ty si vybereš záběry z prvních 10 minut než přišli lidi, ještě je natočíš jak projíždějí jinou částí města než přijedou na to místo akce a pak z toho uděláš video, jak je to hrozně nepopulární a nikoho to nezajímá.

Reagovat
Kiss Me Polka!

ty jsi prostě hovno co neví vůbec nic ale je tak hloupe, že to ještě samo používá jako svuj argument

Reagovat
kilobyte

I když to vedli blbě, tak jim to pomohlo k dnešní podobě. Kdyby teď tu ligu založili, tak by jim trvalo určitě několik let se dostat na nynější úroveň. Zase bych z toho nedělal, že je sabotovali a drželi u dna.

Reagovat
bobis21

Posledních asi 10 let to byla nejméně rostoucí liga, i z ženských lig. Ano, neschopné vedení to opravdu drželo u dna. Klidně uznám že třeba ne úmyslně, ale jen svou neschopností. Na výsledku to ale nic nemění.

Reagovat
jsemdement

"Takže FIFA sice hlásá rovnost žen a mužů, ale vlastně to tak není,"

Já bych šel ještě dál a pro tu rovnost bych sloučil ženy a muže. Určitě od ni budu mít podporu, asi do toho půjdu.

Reagovat
LyEX

Príde nejaký chlap a povie, že keď budú prinášať rovnaký úžitok pre futbalovú spoločnosť ako muži, tak dostanu rovnakú odmenu a ho média zlinčujú a keď si žena povie, že vlastne môže jebať, že chlap je užitočnejší a ona chce aj tak rovnako zaplatiť, aj ak by to malo byť v nepomere k prínosu, preto si má organizácia siahnuť do peňaženky a doplatiť rozdiel, tak jej vyjadria podporu. To, že FIFA generuje zisk, je ďalšia vec, to môže len tie peniaze musia byť prerozdelené na účel neziskovky a nemôže dôjsť k vyplateniu medzi zakladateľov a ak sa ženy cítia, že potrebujú charitu na rozdiel od ihrísk a podpor pre zväzy niekde v Somálsku, tak len ukazuje to dno, ktoré feministky dosiahli. Nechápem, že už nikto nemá reálne gule im to chrstnúť do ksichtu.

Reagovat
nani92

som príliš lenivý na googlenie, ale majú podobný problém aj napr. v takom Alpskom lyžovaní? Kde sú ženy a muži dá sa povedať kvalitou úplne vyrovnaní, kde aj rekordy sa ženám a mužom merajú spoločne? A v závislosti od krajiny je určite niekde populárnejšia mužská a niekde ženská čas (na SVK jednoznačne). Sú aj tam platové nerovnosti? Boli nejaké sťažnosti žien? Alebo si jednoducho ženy svojou kvalitou získali podmienky samé a nemusia vyplakávať?

Reagovat
Mimalu

Kvalitou úplně vyrovnaní? To fakt nejsou, časové rozdíly mezi muži a ženami jsou diametrálně odlišné, je to podobné jako ve fotbale, jenom Vlhové nikdo nepředhazuje, že by prohrála s juniory... Jinak v Alpském lyžování jsou samotné odměny relativně dost malé a tvoří to velmi malou část příjmů většiny startovního pole

Reagovat
Kiss Me Polka!

Co to meleš? Ženy a muži mají úplně odlišné tratě a samozrejme jsou výrazně pomalejsi

Jen tam každý retard nevztahuje nesmyslná srovnání, úplně stejně jako ve fotbale by v ženách dominovaly junioři(a niz) mužského lyzovani

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Nadržený šimpanz

Ženský by měli zůstat jen u beache, gymnastiky, atletiky a plavání!!

Reagovat
Salfovic

Prostě by se měly vyhýbat všem sportům v trenkách.

Reagovat
Mass

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
dave30

Ve většině sportů je ženská výkonnost na úrovni starších žáků. Je to jednoduché dokázat na měřitelném sportu jako je atletika. Podíval jsem se na stránku atletika.cz na české rekordy a je to přesně tak. Kromě vrhačských disciplín (největší rozdíl je v kouli a disku, kde tehdy vévodily Fibingerová a Šilhavá i světovým tabulkám) mají žáci lepší rekordy než ženy. Opravdu za toto mají dostávat stejně jako muži?

Reagovat
lampas

Nemají v těch vrhačských disciplínách ženský lehčí předměty k házení/vrhání?

Reagovat
dave30

To jsem se právě divil, že to mají stejné. Prostě ti atleti to asi vědí již dávno, že výkon ženy je na úrovni staršího žáka.

Reagovat
Mato178178

jasne ze budu stale budu mat vykonnost nizsiu ale pracuju a trenuju rovnako trvdo. najlepsie by bolo to uplne rozdelit aj v kluboch nech maju aj svojich sponzorov a potom podla toho kolko zarobia budu mat aj vysku platov. napriklad ak futbalovy klub zarobi 100 milionov a hraci maju plat 100 tisic a zensky zarobi len 10 milionov tak nech maju platy 10 tisic a nie tiez 100 tisic.

Reagovat
bobis21

Ale když tohle chtěly třeba ty hráčky v WNBA (ani ne to, nechtěly stejné % ale o něco nižší), tak za to několik let schytávají hate.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Takže bys ženský profesionalni sport zrusil??

Reagovat
dave30

To jsem někde napsal? Jen se mi příčí to nárokování stejných peněz. Viz Wimbledon - kolik času stráví na kurtu muži a kolik ženy (na 3 a 2 vítězné sety)...

Reagovat
smazaný uživatel

No ale pak se ti stane to, co na AO 2019, kde mužské finále trvalo 2 hodiny a ženské skoro 3... takže by asi měli ideálně rozdělovat peníze až po turnaji podle toho, kolik kdo odehrál celkem minut

Reagovat
dave30

A spočítal jste také, kolik ti vítězové AO 2019 strávil na kurtu během celého turnaje? Já ne, ale pochybuji o tom, že by ta žena více než ten muž...

Reagovat
smazaný uživatel

Ósaka 691 minut, Djoković 857, ale jen proto, že v několika zápasech se nudil tak, že schválně pustil set nějakému nýmandovi, jinak by to bylo zhruba stejně.

Reagovat
dave30

Jasně. Jestliže Djokovič odehraje famózní turnaj (při kterém ztratí pouze 2 sety, které podle tebe daroval) a navíc mu ve čtvrtfinále vzdá po 49 minutách soupeř, tak ten rozdíl nemusí byt tak velký...

Reagovat
ACSeRw!n

proc by nemohly mit stejne i presto, ze tam travi min casu ? snad bys ty holky nehnal do petisetovejch zapasu.. neblezni

Reagovat
dave30

Psal jsem to výše a ty argumenty se opakují. Mně jde hlavně o ten absolutní výkon (ženy na úrovni staršího žáka). Dále peníze od sponzorů, cena televizních práv a v neposlední řadě i cena vstupenek. Nyní se bavím obecně o všech sportech...

Reagovat
ACSeRw!n

ale zase na tenistky se lip kouka. nez na nejaky starsi zaky... kazdy ma svoje pro a proti a tady bych to celkem chapal.. narozdil treba od toho fotbalu

Reagovat
dave30

Jj, takový plážový volejbal je v podání žen jistě atraktivnější...

Reagovat
monty25

No, ty tenistky-modelky už asi všechny skončily, momentálně tam aspoň ve špičce žádnou nevidím. Vůbec mi teda nepřijde, že by byly nějak hezčí než fotbalistky, těch je naopak hezkých čím dál víc. A že tenistky nosí sukně, to na tom nic nemění.

Reagovat
Mass

Ženskej sport nikdy nebude tak populární jako mužský, podobně jako mužský modeling nebude nikdy tak populární jako ženský. Ty příjmy z toho jsou samozřejmě někde jinde.

Ale ženám z Austrálie jde o peníze, nedívím se, že do toho samozřejmě zatáhnou gender inequality a požadují inkluzi. Panové, kteří se divíte, dámám nepřijde trapné, když za ně muž platí.

Reagovat
Pithivier

Jak daleko to jeste zajde? Prijde mi, ze celkova jejich idea je zalozena na tom, aby muz slevoval a klesnul se svymi naroky/pozadavky jen kvuli tomu, aby se dorovnal zene, protoze zena nema sanci se dostat na stejnou uroven jako muz a to nemyslim jen zensky fotbal, ktery je 95% fotbalovym fanouskum naprosto putna.

Neni nakonec skryty cil ten, aby muz klesl pod zenu? Posledni dobou mam ten pocit, a je mi z toho zle, kor kdyz tyhle problemy s 'rovnosti' maji resit v Asii a ne ve vyspele Evrope nebo Australii

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
John Obi Mikel

O kruci, tady jdeme znovu.

Reagovat
Kepy_FCB

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/australie-kocky-otrava-letadlo-parky-vlada.A190427_092522_zahranicni_evam

Čím dál víc jim tam mrdá kreténům, za kovidu i po něm. |Snad se jim to nějak vrátí!

Reagovat
romeo351

Reagovat
romeo351
Reagovat
ACSeRw!n

vubec si to nepochopil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele