Australanky se na MS postaraly o brzký konec Brazílie

22.06.2015, 18:51
Aktuality
Tenhle australský národní tým už teď přepisuje dějiny rázněji než takoví Harry Kewell s Timem Cahillem; australské ženy, kterým se v rodné zemi přezdívá Matildas, v osmifinále mistrovství světa senzačně udolaly vysoce favorizované Brazilky (1:0) a staly se tak vůbec prvním australským kolektivem, který na srazu světové elity uspěl v nějakém vyřazovacím duelu...

"Od chlapů se nám dostávalo tolik podpory, že by teď nebylo moc hezké si je dobírat," odolala nicméně vábení šťastná střelkyně vítězné branky Kyah Simon. To její spoluhráčka si trochu už rýpnout musela.

"Už dříve jsme jim ukázaly, jak vyhrát Asijský pohár (muži ho vyhráli zrovna letos, ženy před pěti lety - pozn. red.); teď jsme jim ukázaly, jak zvládnout osmifinále MS. Určujeme cestu," pravila hrdě Elise Kellond-Knight.

"Směrem dozadu jsme byly lepším týmem, byly jsme jednotné. Tohle vítězství je zasloužené," mínila dále Kellond-Knight, která je ve 24 letech jednou z nejzkušenějších hráček výběru, a už před čtyřmi lety se také vešla do oficiální nejlepší jedenáctky světového šampionátu.

Tehdy přitom Matildas po postupu ze skupiny padly rovnou na první překážce se Švédkami, roku 2007 to byly dokonce přímo Brazilky, kdo Australankám brzy zatnul tipec. Tentokrát se už ale navzdory soustavnému tlaku hvězdných soupeřek v čele s legendární Martou radují vyslankyně asijské fotbalové zóny.

Australanky poslala do vedení až v 80. minutě střídající Kyah Simon a za mohutného povzbuzování kapitánky De Vanna už vzápětí podceňovaný tým svůj historický triumf z rukou nepustil.

"Doteď jsme měly ve zvyku po vstřelených gólech polevovat. Cítila jsem, že bych měla všem připomenout, že tohle je naše chvíle, a že musíme bojovat do krve," vydechovala ztěžka po závěrečném hvizdu třicátnice Lisa De Vanna.

Matildas nyní ve čtvrtfinále čekají buď Japonky, nebo Nizozemky, které svůj klíčový duel rozehrají až v noci z úterý na středu.

Jednu ze čtvrtfinálových dvojic mimochodem utvoří Němky s Francouzkama, čili hned v pátek rozhodně dojde k popravě jedněch velkých favoritek na celkové prvenství.

Autor: Tomáš Daníček / fifa.com

Komentáře (32)

Přidat komentář
Murtago

Hlavně že žlutozelený pokračujou dál

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

To vážně někdo sleduje ? Viděl jsem kousek jednoho zápasu a bylo to hrozně nudný.

Reagovat
Murtago

Tak on je i mužskej fotbal většinou hrozně nudnej

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus Němky, hrají moc pěkný fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak třeba v Japonsku se dívalo na jejich poslední zápas ve skupině 6 mil.

Reagovat
bruchy

V USA to sleduje víc lidí než finále Stanley cupu, na Kanadu dneska bylo přes padesát tisíc...

Reagovat
Kang & Kodos

V USA říkájí football něčemu, kde se do míče (šišatýho) nekope. Prostě jsou divný.

Reagovat
GjøvikFF

V USA sleduje víc lidí než finále Stanley Cupu i závody chrtů Ale ženskej fotbal je super a mně konkrétně vyhovuje i to, že v něm absentují některé nešvary toho mužského.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš jsem myslel jakože tady na Eurofotbalu nebo tak. Jinak USA fotbalu (pardon socceru) nerozumí a Japonci byli vždycky divný Ale prý to jedou hodně lidi třeba i v Anglii no. Možná tomu dám ještě šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

Hele asi před dvěma roky Olympijský výbor vyhlásil ženský fotbal za sport s nejrychleji se rozrůstající základnou ze všech olympijských sportů. Už teď je to jednoznačně nejsledovanější ženský kolektivní sport. A třeba takový poslední MS v hokeji ,co se týče sledovanosti v TV, se vůbec nečape tohle MS v Kanadě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skor to bola katastrofa ...ale teraz ked to sledujem,tak je to pre mna az prekvapujuco v dobrom tempe ...dobre kombinacie,rozum v hre ...co som ja niekedy u zien prilis pri futbale nevidel ...

Reagovat
smazaný uživatel

A na jaký zápasy ses díval ?

Reagovat
Bayernista18

Nedivim se, už v 1. zápase proti Američankám hráli parádně a ten výsledek neodpovídal průběhu zápasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo trochu sleduje ženský fotbal, tak ví, že Brazilky rozhodně nebyly největší favoritky v turnaji. Spíš to je mediální bublina, protože to je Brazílie a že mají Martu, která ovšem už rozhodně není nejlepší fotbalistka na světě. Taky jejich poslední úspěch bylo stříbro na OH v Pekingu. Na posledním MS a OH v Londýně vypadly už ve ČF.

Proti Austrálii byly favoritky, ale rozhodně ne takové jako další osmifinále USA proti Kolumbii nebo Francie proti Korei.

Reagovat
fantomas

Tak to sem rád, že sem je v žádnym bodě za ty největší favoritky turnaje neoznačil.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně šlo spíš o tu místní anketu, kde byly podle hlasování snad na druhém místě.

Reagovat
monty25

Mezi Brazílií a Austrálií jsem očekával vyrovnaný zápas, ale překvapení to určitě je. Už jenom podle kurzů byly Brazilky favoritkami a navíc mají Martu. Zároveň ale souhlasím s dejffem, že Brazílie na celém turnaji zase nebyla až takovým favoritem. Při nejmenším USA, Německo a Francie jsou pro mě určitě výš... Každopádně bych před turnajem nečekal, že Brazilky skončí už v osmifinále a zatím to bylo jediné překvapení vyřazovacích bojů. Pak mě teda ještě překvapilo, jak jednoznačně vyhrály Němky nad Švédskem (tam jsem to taky čekal vyrovnanější), ale Švédkám se tenhle šampionát prostě vůbec nepovedl (ze 4 zápasů žádná výhra).

Ještě jedna zajímavost: Na osmifinále Kanada - Švýcarsko byla historicky největší návštěva (53 855 diváků) v Kanadě na jakémkoliv kolektivním sportu!

BTW: Dnes v noci konečně USWNT!

https://twitter.com/alexmorgan13/status/613034981456265217

Reagovat
fantomas

Si vůbec neni podobná

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
monty25

Alex

Příště ať už Wambach nechodí kopat penaltu a budu maximálně spokojen...

Reagovat
Bayernista18

Čeká nás zajímavý čtvrtfinále, doufám v postup USA, Německa, Austrálie a Kanady.

Reagovat
monty25

Trochu se té Číny obávám, protože v americkém týmu jsou vykartované Rapinoe a Holiday. Hlavní bude zase udržet nulu, protože si myslím, že moc gólů nepadne...

BTW: Fakt mě štve ten časový posun, protože USA hrajou všechny zápasy v noci. Čtvrtfinále bude zase od půl druhé... Ale možná je to tak lepší, protože kdyby se to hrálo v pátek od 22 hodin (to se hraje Německo - Francie), tak bych to neviděl. To budu ještě na tahu...

Reagovat
Bayernista18

Kdyby Alex slyšela, že dáváš přednost tahu před sledovánim jejího týmu, ta by ti dala. Já jsem na ty časy zvyklej, dost koukám na MLS a to si někdy jedu v kuse od 10 hodin do půl 7 ráno.

Reagovat
monty25

Tak naštěstí to uvidím. To já maximálně vydržím někdy na NHL, nebo když se hraje třeba Australian Open... Někdy jsem teda v noci koukal i na NWSL nebo WNBA, ale to jsou spíš výjimky. Radši se podívám tehdy, když nějaký zápas začíná ještě před půlnocí. To je pro Evropana příjemnější.

Reagovat
Bayernista18

To je jasný, já hlavně musim koukat v kuse od večera do rána, jakmile jdu spát třeba v 10 nebo v 11 a nastavim budíka na 2 nebo na půl 5 ráno, tak mě sice vzbudí, ale stejně spim dál.

Reagovat
monty25

To znám. Mně někdy ani nezazvoní...

Reagovat
Bayernista18

Vždycky ho uslyšim, vypnu ho a řikám seru na to, nebudu teď vstávat. Když to pak skončí 0 : 0, tak si řeknu, že jsem se rozhod dobře.

Reagovat
monty25

Jo, já taky málokdy lituju. Většinou když nevstanu na NHL, tak moji oblíbení Caps nebo Ducks dostanou klepec. A když vyhrajou, tak se třeba podívám ze záznamu na Fandovi. Jinak mi ale taky jednou nezazvonil budík během MS žen, takže jsem neviděl zápas USA - Nigérie. Tam jsem teda přišel o výhru (ale zase jenom o jeden gól).

Reagovat
Bayernista18

Poslední dobou to mám opačně, vždycky když se rozhodnu vydržet a dívat se na to, tak nevyhrajou a fotbal nestojí za nic a když se na to vykašlu, tak vyhrajou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele