Argentina a Honduras: s odřenýma ušima!

15.10.2009, 08:15, aktualizováno 15.10.2009, 09:39
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Amerika dobojovala, chybí určit posledního postupujícího, který vzejde z baráže mezi Kostarikou a Uruguayí. Hrálo se 8 zápasů, čtyři z nich rozhodovaly o všem, ale jen tři byly dramatické, napínavé.

Jižní Amerika: Brazílie, Chile, Paraguay, Argentina.

Argentina jela do Montevidea na stadion Monumental a jak se říká v našich končinách, měla strachu plné oči. Nebo gatě? V Uruguayi nevyhrála od roku 1976, to bylo na Atlantickém poháru a zápas skončil 3:0. Aby toho strachu bylo ještě o trochu víc, tak je nutno připomenout, že v kvalifikaci o postup na MS tam nevyhrála nikdy. Trenér Maradona věděl, že má nůž na krku a v případě prohry, nebo dokonce vyřazení, ho nezachrání od hněvu všech pibes ani jeho božské jméno.

Nechal sedět Tevéze, Palerma, Aimara. Postavil kritizovaného Messiho, nerozehraného Demichelise. Zcela určitě nechtěl hrát od první minuty na obranu. Říká se, a právem, že nejlepší obranou je útok. Ale lepší soupeř Argentinu k tomu donutil.

Již ve třetí minutě utkání se hosté zázrakem zachránili. To Diego Forlán předložil míč do běhu Jorge Rodríguezovi, gólman Sergio Romero vyběhl, balon razantně odkopl, ale ten se odrazil od vlastního obránce a skončil kousek od levé tyče branky. Tak jako dopadl vedle, mohl to samé udělat do sítě. Monumental poprvé zahučel. O pár minut později centroval José Martín Cáceres, hlavičkoval Andrés Scotti a míč pohladil tyčku. A znovu se ozvalo z tribun stadionu ono "Uuuuhhh".

Až v patnácté minutě zasahoval brankář domácích, trestný kop vyboxoval mimo nebezpečí. Obrana Uruguaye byla neprostupná, Diego Lugano jako pavouk spřádal pavučinu jistoty mezi zadáky a středem pole. Messi znovu nevěděl, co a jak vymyslet. Argentina spoléhala na dlouhé pasy Juana Sebastiána Veróna a na přehled Javiera Mascherana při obsazování protihráčů. Všechno se postupem času uklidnilo, jakoby se hrálo o selátko někde na vesnické pouti. Jako blesk z čistého nebe vypálil Alvaro Pereira. Většina na stadionu již zdvihala ruce, ale míč si to nepochopitelně zamířil mimo branku.

Blížil se závěr prvního poločasu, téměř všichni viděli tvrdý zákrok Maxi Pereiry na Angela Di Maríu, ale sudí se stal na pár vteřinek slepým. Měla to být druhá žlutá a první čevená. Nebyla...

Diego Forlán nastřelil tyč, Diego Forlán napálil míč, ten se odrazil od obránce a zamířil si to těsně vedle branky, Diego Forlán přesně centroval z trestného kopu na hlavu Edinsona Cavani, ale znovu jen následovalo pohlazení jedné z tyčí, Diego Forlán kličkoval, vodil míč, pronikal, nepřihrával, padal... Ale gól dal Mario Arriel Bolatti. Na hrací ploše byl 5 minut, střídal Gonzálo Higuaína, přihrával mu "Brujita" Verón. Maradona ani netušil, jakou měl znovu "božskou" ruku, když ukázal na Bolattiho a poslal ho na hřiště. Nesmíme zapomenout, že minutu před rozhodující brankou byl po druhé žluté vyloučen obránce Uruguaye José Martín Caceres. Oprávněně.

Co dodat? Slabé výkony Argentiny vůbec neznamenají, že na MS 2010 bude patřit mezi předem vyřazené. Všichni se nyní musí zamyslet co dál. Mají na změny a přípravu osm měsíců. S Maradonou, nebo bez něj. Zatím toho Diego víc pokazil než dobrého udělal. Ale kdo ví, možná že má v rukávu schované nějaké to eso a nejen onu pověstnou "ruku Boží"!

Ostatní zápasy? Ekvádor mohl v případě vítězstvi v Chile pomýšlet na baráž, ale domácí pod vedení známého "Loco" Bielsy a před zraky celé země si chtěli postup na MS 2010 vychutnat do posledního doušku. Humberto Suazo, v sezoně 2006/07 druhý nejlepší střelec nejvyšších ligových soutěží na světě, jim zajistil výhru a 2. místo v tabulce. Bod za Brazílií, která jen remizovala doma s Venezuelou 0:0. Historický bod pro "Chávezovo vinotinto". Paraguay po prohře na vlastní půdě s Kolumbii 0:2 klesla o stupínek za Chile, ale postup měla zajištěn již mnohem dříve. V souboji posledních týmů tabulky se Perú nejdříve loučilo s Norberto Solanem a Robertem Palaciosem, pak porazilo Bolivii brankou Johana Javiera Fano.

Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Brazílie1897233:1134
2.Chile18103532:2233
3.Paraguay18103524:1633
4.Argentina1884623:2028
5.Uruguay1866628:2024
6.Ekvádor1865722:2623
7.Kolumbie1865714:1823
8.Venezuela1864823:2922
9.Bolívie18431122:3615
10.Peru18341111:3413


CONCACAF: Mexiko, USA, Honduras.

Samozřejmě že jsem fandil Hondurasu, ale bylo mi moc a moc líto Kostariky. Ovšem v moderním světě, a fotbal je jeho nedílnou součástí, se lítost jaksi nenosí. Před posledním kolem byly karty rozdány: Mexiko a USA postupují, Honduras musí vyhrát v Salvadoru a čekat na výsledek Kostariky ve Washingtonu. Jen pro statistiku. Utkání Trinidad a Tobago - Mexiko skončilo 2:2.

Kostarika vletěla na domácí Amíky jak psiska při lovu na zajíce nebo kačeny. USA již léta kralují této části světa. Tedy myšleno fotbalově. A něco podobného fotbalisté této země dlouho nezažili a vůbec nečekali. Rychlost, tvrdost, bojovnost, houževnatost. Tyto vlastnosti přinesly své ovoce a Kostarika se dostala ve dvacáté minutě do vedení. To Bryan Ruiz si udělal z obranného valu soupeře promenádu a vše parádně zakončil. Tim Howard dostal potupné jesličky. O tři minuty později pak ten samý hráč vybojoval míč, všichni čekali, že si to namíří někam k rohovému praporku a pokusí se o centr, ale pronikl přímo k pokutovému území a doslova fantasticky trefil k opačné tyči. Nádherný gol.

Na chvíli opustíme hlavní město USA a přesuneme se o pár tisíc kilometrů na jih, do Salvadoru. Tedy přesně na stadion Cuscatlán, v San Salvadoru jak se tato metropole správně jmenuje. Tam se v tuto chvíli zastavil dech a srdeční rytmus všem příznivcům Hondarusu. A že jich tam bylo požehnaně. Minimálně polovina z 30tisícového kotle. To je konec, jdeme do baráže, Uruguay je nad naše síly.

Zápas to byl vyrovnaný, technické nedostatky nahrazovala bojovnost, snaha. Běžela třiašedesátá minuta a objevil se Carlos Pavón. V pátek minulého týdne oslavil 36. narozeniny, v sobotu se pět minut před koncem utkání s USA postavil čelem k exekuci pokutového kopu, za stavu 2:3, a místo vyrovnání vysoko přestřelil. Reynaldo Rueda mu dal znovu důvěru a veterán s přezdívkou "sombra voladora", česky "létající stín" se mu za to odvděčil. Golazo, golazo, golazo, 5x, 10x, 1 000x, křičelo do světa téměř osm milionů hrdel. V Hondurasu, USA, Itálii, Španělsku, prostě všude tam, kam vítr Pavónovi krajany zavál.

Ale Kostarika stále vedla 2:0 a postupovala přímo na MS 2010. V 71. minutě Michael Bradley začal komplikovat situaci a dal branku. Hondurasanům se vrátila růžová barva na tváře, ti z Kostariky ji malinko začali ztrácet. Na obou stadionech se pomalu, ale jistě, blížil konec utkání. Nervy na pochodu, zejména na tom ve Washingtonu. Rozhodčí Armando Archundia poslal na tribuna snad polovinu kostarické lavičky včetně trenera René Simoese. Pak nastavoval tři minuty, ale nechal hrát víc než šest.

V Salvadoru souboj skončil, hráči si podávali ruce, příznivci Hondurasu skandovali Gracias - Děkujeme a střídali to známým Si se puede - Ano, půjde to. Na severu kontinentu fotbalisti USA bojovali jak o život, jakoby jim z Hondurasu slíbil vagon banánů, druhý kafe a pár místních Indiánek k tomu! Zbytek realizačního týmu Kostariky již víc než minutu zuřivě gestikuloval a dožadoval se závěrečného hvizdu. Ale Archundia byl hluchý a slepý. Na časomíře svítila čtyřka a pár vteřin vedle ní, domácí kopali roh a obránce Jonathan Bornstein vyskočil nejvýše, udeřil hlavou jako kladivem a míč propasíroval do sítě. Vyrovnáno! Ještě chvíli se hrálo, pro nic a na nic, tváře zkameněly, objevily se první slzy. Američanům šlo jen o čest. Kostarice téměř o všechno.

Co se dělo v Salvadoru? V Hondurasu? Pravý opak, pochopitelně! Nadšení, jásot, objímání. Skandování se změnilo v Si se pudo - Ano šlo to! Honduras je po 28 letech, a podruhé ve své historii, na mistrovství světa! Přejme mu to, zaslouží si to!

Jo a jen tak na okraj. Jestli máte dnes, ve čtvrtek, cestu do Hodurasu, zastavte se v Burger Kingu nebo v celé řadě podobných restaurací. Koupíte si něco k pití a všechny ty hamburgry, kuřata, pizzy, vdolky, sandwiche a další pochoutky máte úplně zadara. V Hondurasu se totiž fotbal jí, pije, dýchá, žije. Je totiž tou nejkrásnější hrou na světě. A prezident Hondurasu přesně o půlnoci vyhlásil na čtvrtek státní svátek!

Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Spojené státy americké1062219:1320
2.Mexiko1061318:1219
3.Honduras1051417:1116
4.Kostarika1051415:1516
5.Salvador102269:158
6.Trinidad a Tobago1013610:226


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (131)

Přidat komentář
smazaný uživatel

chvalabohu ze to takto pre Argentinu dopadlo ... na MS vsak uz bez Diega !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Sem fandil sem Uruguayi...

Reagovat
j_mrazik

Tipuju Alegreho někde opilýho pod stolem.

Reagovat
alegre

Nejsem pod stolem, popijim, to jo, ale kdyz jsem mohl napsat tenhle clanek hnd po utkani tak nemuze byt az tak pod obraz, ne?

Reagovat
Arbiter

všechno jde, když se chce

Reagovat
j_mrazik

A jestli jsi to psal opilej, tak klobouk dolů.

Reagovat
alegre

Jen jsem lehce přicucával...

Reagovat
j_mrazik

Je důležitý si oslavu pamatovat. a přitom být v náladě. Co se u vás pije?

Reagovat
alegre

Whisky, Bacardi, tequila, pivo...

Reagovat
smazaný uživatel

jaky tam mate piva ?:-) Jsou tam i cesky ?

Reagovat
smazaný uživatel

tak sice je tam...ale s diegom to bude tragedia na MS a zväz ho asi neodvola po tomto zapase určite nie

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Uruguay snad stejně postoupí, na Honduras jsem zvědavej, nikdy jsem ho neviděl, ale samozřejmě jasný ousider, Kostarika nechyběla na posledních třech MS nebo víc?

Reagovat
clinger

Tak to dopadlo jak sem si přál.Argentina i Honduras postupují.ale v tom USA to byl asi pěknej zářez

Reagovat
alegre

Kdo chce, tak se podiva,jak v Hondurasu vypadaji oslavy po utkani! Tady jsou odkazy na 3 deniky...http://www.elheraldo.hn/

> http://www.laprensa.hn/

> http://www.diez.hn/

>

Reagovat
alegre

A mame dneska statni svatek!!! Chachacha, to je blazniva zeme, co?

Reagovat
j_mrazik

Prezident bude znovu zvolen. Tohle se nezapomíná!

Reagovat
alegre

Nemuze, Ustava to nepripousti. Navic je to prezident - pucista, k moci ho dostala armada.

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Hondurasu jsem to moc pral

Reagovat
alegre

Diky za vsechny Hondurasany a ty, co jim fandime!

Reagovat
j_mrazik

Tak z týhle skupiny bychom postoupili taky.

Reagovat
alegre

No ono to zase tak jednoduche neni. Nevidim zadny rozdil ve vykonech Slovensko, Slovinsko, Cesko, Polsko, Irsko na jedne aa USA, Mexiko, Honduras, Kostarika na druhe strane.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty skupiny jsou srovnatelné, Americká možná těžší, ale rozdíl je v počtu postupujících - tam mají šanci 4, u nás 1+1, který dostane nehratelného soupeře, kdežto baráž Kostariky bude proti Asijskému týmu?

Reagovat
alegre

Ne, proti Uruguayi. A nezapomen jakou siti predkol se jeden probojuje do teto skupiny. Jedna se o finale, jestli se nepletu z vice nez 40 prihlasenych. A na mnoha stadionech jsou podminky opravdu drsne.

Reagovat
vanGomm

To bylo řečí kolem Argentiny.A výsledek? Dopadloto podle očekávání.V článku se piše Argentina s odřenýma ušima.No já si na rozdíl od toho myslím,že se zajíci počítají vždy až po honu.I kdyby skončila Argentina na 5.místě tak by podle mě stejně postoupila.No a na 6.Ekvádor měla náskok tím pádem 5 resp. 6 bodů.Co by třeba za to naši dali,kdyby měli ve své skupině náskok 5-6 bodů.Podle mě tedy Argentina s odřenýma ušima nepostoupila.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

Tak ono se v žádném případě nedá mluvit o bodovém zisku. Jde o velice špatné výkony, vítězství "na poslední chvíli", to vše nehodno jména Argentina, kvality hráčů. To jsou ty odřené uši...

Reagovat
vanGomm

Každý se na to dívá z toho svého pohledu.Vezmu-li náš příklad.Někdo bude tvrdit,že příchodem Haška přišli výsledky a i přístup (Slovensko,San Marino,Polsko a Sev.Irsko).Oponenti zase řeknou.Na Slovensku jsme zachraňovali remízu v závěru a to ještě díky Hamšíkovi (2 nesmyslné žluté) San Marino to nemá cenu počítat Polsko jsme porazili jen s těmi odřenými uši no a se Sev.Irskem jsme názorně předvedli proč na MS nejedem.Jsou to dva pohledy a každý si bude myslet,že má pravdu.Argentina tam na rozdíl od nás na MS jede a na nepostupové místo měla náskok těch zmíněných 5-6 bodů a to se počítá a je směrodatné.

Reagovat
Godwinson

jo, ono je velmi trefné srovnávat týmy Argentiny a ČR, v obou reprezentacích hráči na stejné úrovni, možná o chlup lepší u nás, potenciál má náš tým taky vynikající ... no, prostě, velmi trefné srovnání, tos určitě kluky potěšil ...

Reagovat
smazaný uživatel

Chudáci Kostaričania. To bol pekný zárez. 18 minút pred koncom zápasu vedú 2:0 a sú na MS, a nakoniec oň prídu v poslednej sekunde! Na dôvažok, rozhodca vylúčia aj trénera hostí aj asistenta trénera pred koncom, ostudne vyprevádzajúcich v spoločnosti ostrých policajtov ako z nejakého gangsterského filmu. Moc horká pilulka! Rozhodca tradične USA pomáhal, avšak Američania, pálili toľko neuveriteľných tutoviek (predovšetkým drevo Donovan), až to bolo na smiech. Proti silnejším súperom si toto nemôžeu dovoliť na MS. Čo sa týka Uruguaja a Argentíny. Po úvodnej 5-6 minutovkle, keď sa zdalo, že budem pozerať pekný otvorený futbal, oba celky s povestnou defenzívou ma nenechali dlho mylnom domnení, a predviedli svoju typickú hru. Kvalitné defenzívy a boj o stred poľa s 1-2 šancami za celý zápas. Nepresné prihrávky, časté pády, časté prerušovania hry, nuda, neochota sa hrnúť dopredu (Argentína) a neschopnosť niečo vytvoriť (Uruguaj). Obe najväčšie hviezdy Messi a Suarez, absolútne neviditeľný. Prvý menovaný v hre jeden na jedného úplne zhorel, za zápas som ho postrehol snáď 3 krát, Suaréz, kopec nepresných prihrávok, nič nevymyslel a nespravil. Asi to ďaleké a dlhé cestovanie s následným takmer okamžitým nástupom na zápas, zrejme nechá vplyv na hráčov, inak neviem si tieto diametrálne odlišné výkony v repre a za klub predstaviť. Takže tá aklimatizácia je neodmysliteľná.

Reagovat
alegre

Mala pripominka. Hralo se jiz v sobotu, ta aklimatizace musela probehnout jiz drive. jestli se nepletu, tak napr. Messi priletel do Argentiny v utery rano, mel 4 dny na aklimatizaci. Do Uruguaye je to kousek, stejne casove pasmo, dalsi 3 dny odpocinku.

Reagovat
smazaný uživatel

Aklimatizácia nie je záležitosťou pár dní. Písal som sústavnom cestovaní tam a späť tisíce kilometrov, dojde na 5-6 dní, odohrá 2 ťažké zápasy a hajde zase späť. To nie je ojedinelý a len konkrétny prípad. Na svoje tradičné výkony sa ťažko dá aklimatizovať za pár dní, nieto pár hodín. Ono vo svojej koži neboli mnohí, Forlán nič, Higuain nič , aj keď sa snažil.... .

Reagovat
clinger

asi to byla pěkná "tlačenka" USA když dali srovnávácí gól v 5.minutě nastavení když avizoval pouze 3 minuty.ale nevím či tam nebylo nějaké střídání,ošetřování apod.

Reagovat
alegre

Ne, proti Uruguayi. A nezapomen jakou siti predkol se jeden probojuje do teto skupiny. Jedna se o finale, jestli se nepletu z vice nez 40 prihlasenych. A na mnoha stadionech jsou podminky opravdu drsne.

Reagovat
alegre

To patri nekam jinam

Reagovat
smazaný uživatel

To patří ke mě,chápu... Tak proti Uruguay si moc nepomůžou, to je podobné jako chytit Francii.. A síť předkol neznám, to je to fakt tak náročný? Proti komu např hrál Honduras předkola?

Reagovat
alegre

Portoriko, doma - venku, pak skupina Jamajka, Kanada, Mexiko, doma -venku, postupovaly prvni dva tymy. Tady mas vse podrobne:http://www.eurofotbal.cz/mistrovstvi-sveta-kvalifikace-2010/vysledky-rozlosovani-tabulky/zona-concacaf-severni-stredni-amerika-a-karibik/

Reagovat
smazaný uživatel

Podobný způsob kvalifikace bych taky bral, tyhle předkvalifikace, kde by vypadly týmy jako SM,Lichtenštejnsko aspol...

Reagovat
clinger

já si říkám.přečetl jsem to třikrát a nějak mi to k tomu nesedělo

Reagovat
smazaný uživatel

Bolo ošetrovanie, a avizoval 5 minút nastaveného času, z tohoto pohľadu to bolo OK. Kostaričania hrali prvú pol hodinu skvele a pohľadný útočný futbal, potom sa nezmyselne stiahli do defenzívy, no Američania spálili možno aj 10 tutoviek za zápas. S neuveriteľnou ľahkosťou sa dokážu dostať pred bránu súpera do šance, no s neuveriteľnou zbrklosťou zakončiť ako žiačik zo základky. Prípad Altidore, celôý zápas hral skvele, platil na Kostaričanov, vybojovával lopty, vyhrával súboje, prihrával do šancí, no pred sám pred brankárom zakončuje ako totálne drevo. Preto je rozdiel medzi hráčmi hrajúcimi v kvalitných európskych kluboch a kvázi hviezdami z MLS.

Reagovat
clinger

tak to jo.v článku píšou že nastavoval 3,proto sem se podivil

Reagovat
alegre

Američan Oguchi Onyewu nedohrál kvalifikační zápas MS proti Kostarice kvůli přetrženým kolenním vazům. Obránce AC Milán bude bez fotbalu tři až čtyři měsíce. Bylo to pri vyskoku, mic ho preletel, pri odrazu bylo videt jak se mu noha divne zkroutila. Dopadnul a hned volal doktora a zadalstridani. Na nositkach mel pekne zatnute zuby.

Reagovat
smazaný uživatel

Už asi 8 let fandím ze všech reprezentací nejvíc Hondurasu,věděl sem že patří mezi 6 nejlepších týmú v zóně Concacaf,ale nečekal bych že to dotáhnou až na MS ... a dík moc za tvoje články,teď mám větší přehled o tom jak se tam válí fotbal a žije pro něj

Reagovat
Chazy

Hondurasu to snad ani nejde neprat, kdyz tam mame hned dva zastupce :)... Snad u nas Thomas i Figueroa tak podpori svuj vyvoj kariery, aby na MS hrali v zakladu, snad ne tak moc, aby od nas do te doby odesli :)))

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak, také Wilson je mezi yidos něco jako honduraský věrozvěst...

Reagovat
Chazy

Naopak ta vase chorvatska cast si odpocine

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápem, prečo autor pridával do svojho nádherného článku nastavenie 3 minút, keď evidentne na začiatku 91. minúty povedali, že sa nastavuje 5 minút. Kostarickí tréner protestoval proti tomu, vraj to bolo priveľa. Ale boli tam aj ošetrovania.

Reagovat
Tomanatura

Alegre, máš tam chybičku. U zápasu Argentiny se ten balon ve 3. minutě neodrazil od vlastního obránce, ale od toho Jorge Rodrígueze...

Jinak, jsem obrovský fanda Argentiny, miluju tu krajinu, lidi, telenovely, prostě vše. Ale to, jak včera dokázali zahrát, to bylo na blití a ten přímý postup jsem přál Uruguay. Ta se aspoň dokázala snažit, jeho hráči chtěli postoupit, no Argentina byla otřesná, bez snahy, arogantní, prostě vše.

Hlavní podíl na tomto hnusu měl Messi. Pokud si dobře vzpomínám, tak je to adept na Zlatý míč a nejlepší hráč světa, ne? Včera hrál hůř, než kluci ze Sparty, zbytečně zkoušel kličkovat (nepovedla se mu ani jedna!!!), házel kyselé ksichty, nepracoval. Tímto u mě skončil.

Snad Maradona vypadne, jinak nemá cenu fandit Argentině na MS.

Reagovat
alegre

Ano, az ted jsem si to uvedomil, omlouvam se, mas pravdu!!!

Reagovat
Tomanatura

V pořádku

Reagovat
herbage

telenovely

Reagovat
Tomanatura

100 lidí, 100 chutí.

Reagovat
domingo

Tele-co?

Reagovat
alegre

Ja to psal v tom pozapasovem nadseni, zacal jsem par minut po vitezstvi Hondurasu...

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie v kvalifikaci o MS 2002 taky hrál strašně, málem nepostoupila, každý druhý vyhazoval trenéra. A pak to s lehkostí sobě vlastní vyhráli. Diego, překvap mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Honduras!!!!!

Reagovat
alegre

Panove. v televizi je primy prenos z letiste. Za 30 minut prileti narodni tym Hondurasu ze Salvadoru. Normalnim letem, zadny charter. Primo v hale jsou namackany tisice lidi, policie je v plne pohotovosti. Na obrim platne opakuji Pavonuv gol a oslavy po zapase. Z vrtulniku ukazuji zase pohled na ulice kudy pojede kudy pojede autobus s hraci a vedenim. Tam jsou desetisice, po obou stranach. Vypada to jako modrobile more, dresy, vlajky, transparenty. Bude mi 58 let, ale tohle jsem opravdu jeste nevidel! Jakoby vyhrali MS!

Reagovat
herbage

Tos neviděl, jak křepčili Slováci v Polsku. Minimálně jako mistři vesmíru Ale já jim to přeju

Reagovat
alegre

Ja jim to preju taky,ale tady je to opravdu celonarodni silenstvi. Volala ta moje, ze v nasi rezidencni ctvrti, asi 620 domku, jsou lidi na ulici, stolky zidlicky, piji a jedi, zpivaji...

Reagovat
herbage

U nás a na Slovensku zrovna chumelí, to není počasí na slavení

Reagovat
alegre

Ja to sleduju! Tady je 35 stupnu, nebo modre, slunce pali od rana. Koukam na televizi, nevim s kym bude Honduras hrat na MS, lidi je dneska umackaj! Nechci prehanet, ale odhaduju ze naletisti a na ulicich je vic nez pul milionu lidi.

Reagovat
herbage

Nj, v tomhle jsou jižnější národy více spontánní, víc vše prožívají. Já si nedokáže představit půl milionu lidí v ulicích

Reagovat
alegre

Ted na letisti protrhli policejni kordon, vnikli do utrob letiste, hraci jsou v jednom salonku, tohle neskonci dobre. Normalni cestujici jsou z toho namakovici, nedostanou se ke kufrum, migrace je zavrena, BLAZINEC!!!

Reagovat
alegre

Primo z letiste, tedy pokud se odtud dostanou, jede autobus do katedraly vzdat dik Panne Suyape, svate patronce Hondurasu. Ja nevim proc tam vcera nestravili celych 90 zapasu, kdyz to vyhrala za ne? Mluvi se o zazraku, Buh je s nami, Buh je Hondurasan od narozeni...A kdyby prohrali?

Reagovat
herbage

Kdyby prohráli? Vůle boží

Reagovat
alegre

Jako vzdy! Ta moje byla vcera u doktora. Dnes se citi "Diky Bohu mnohem lepe, uz me uzdravuje" Tak jsem se slusne zeptal, proc utratila za lekare, leky, atd. A bude ticha domacnost!

Reagovat
herbage

Se divim, že vůbec žije s takovým "neznabohem"

Reagovat
alegre

Ja se snazim byt tolerantni To znamena, ze se zavru do me kancelare a jako pracuji na pocitaci. Ale ono ji to brzy prejde a je vic nez rozumna. Nebo me alespon neprovokuje...

Reagovat
herbage

Jsou tam ženský hodně jiný než v ČR, potažmo v Evropě? Myšlením(to asi těžko), mentalitou, reagují jinak na lichotky?

Reagovat
alegre

Zalezi na tom z jake vrstvy jsou a jak byly vychovavany. predstav si, ze kazda pata ma dite mezi 13 a 17 roky. Ale zase jsou tisice, ktere se vdavaji jako pann ve 24 letech nebo jeste o neco pozdeji. Lichotky? Jsou prekvapeny, protoze Latinec neco takoveho znasnad jen z telenovel. Normalni bulik cumi, nemluvi, koupe se jednou za tyden, atd

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Tak to tam lze potkat babičku pod 30, ne? Je to celkem vtipné, když našim táhne na 60 a pořád žádné vnouče To že tam nejsou moc lichotky je překvapivé, stejně jako že se běžný "bulík"(pěkné slovo ) koupe jendou za týden a nemluví. Mě přijdou ty jižná národy naopak děsně ukecané, ale to bude všude podobné.

Reagovat
alegre

Mel jsem sousedku, ta mela 27 sourozencu. Teda od taty. V te dobe nejstarsi bylo 52 a ejmladsi 8 roku. Tatikovi 69 roku. Ona sama mela syna v 15 a ten taky prived do jinace vlastni sestrenici v 15 letech. Tesne po tricitce byla babickou a o rok pozdeji znovu!

Reagovat
herbage

Kam se na ně se svým indexem porodnosti 1,3 hrabem

Reagovat
alegre

Tady je to 4,7, ale zachranuji to ti vzdelanejsi, bohatsi, kde je porodnost okolo 2 na zenu. Jinak je bezne byt z 5 a vice deti. Cim chudsi, tim vic.

Reagovat
herbage

Klasický africký model rodinny, ale ono to v těhle zemích asi jinak nejde. Jinak jaké je etnické sožené obyvatelstva? Mně přijde, jako by to byli míšenci povětšinou afrického původu, tedy když vidím Palaciose či Suaza

Reagovat
alegre

cernosi jsou jen mensi casti obyvatelstva, ziji prevazne na pobrezi Karbiku a na ostrovech na Severu zeme, Vetsina obyvatel je smes potomku indianu a spanelskych kolonizatoru. V poslednich 60 letech je zde take "smes" po prijezdu Palestincu, Jemencu a dalsich Arabu, i kdyz ti vetsinou udrzuji komunitu a berou se mezi sebou. Patri k nejbohatsi vrstve obyvatel. Je zde take obrovska cinska kolonie. To ze vetsina hracu narodniho tymu je z rad cernochu je dano tim, ze fotbal je pro ne jedinou zabavou, jsou fyzicky vyspelejsi.

Reagovat
herbage

Aha, díky Tak po Francii si píši do kolonky další zemi, kde podle složený národního týmu nesoudit etnické složení státu Číňany bych tam vážně nečekal, ale tak doma maj asi přelidněno

Reagovat
alegre

Podle posledniho scitani je jich v Hondurasu vic nez 450 tisic. Maji restaurace, markety, zabyvaji se pasovanim dalsich Cinanu do USA. Nejvice jich prislo na zacatku 90tych let. Arabove pri vzniku Izraele. Je tu hrozne malo Zidu, z tech znamych rodin, bohatych, jen Rosenthal a Goldstein.

Reagovat
smazaný uživatel

to je zajímavý. V Evropě jsou naopak Arabové ti chudí. Čím to je?

Reagovat
alegre

Asi ze Latinci a specialne Hondurasani jsou jeste mnohem linejsi nez oni. Tady jsou z nich bankeri, obchodnici, podnikatele. Neznam chudeho Araba!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to věřim, že to nějaký přetrhdíla nejsou (ale jsou mi sympatický, jak je popisuješ) Ale stejně mě to udivuje, zvlášt v případě, jestli ti přistěhovalci byli nějací pologramotní Palestinci bez peněz a vzdělání...nevíš o tom něco víc?

Reagovat
alegre

Znam spoustu historii. Otec meho spolecnika, prijel na konci 40 let. S kufrikem a par dolarama. Vystudoval vysokou, otevrel malou lekarnu, drel 16 hodin denne. Kdyz v roce 1994 umiral odkazal manzelce a potomkum: nejvetsi lekarnu v hlavnim meste, laboratore, autodopravu, nekolik pozemku o velikosti desitek hektaru, cely blok domu v obchodni ctvrti, par milionu dolaru...

Reagovat
smazaný uživatel

díky Asi předpokládam správně, že Hondurasani se na imigranty nedívají skrz prsty, alespon ne tolik, jako v Evropě. Možná to bude ten rozdíl. Zajímalo by mě, jak je to v Hondurasu vlastně s rasismem nebo xenofobií. Existuje tam vůbec něco takového?

Reagovat
alegre

Ja osobnee jsem se s rasismem nesetkal. Ted ziju vic na ostrove, kde je 7 z 10 obyvatel cernochu. A zadny rasismus z jedne nebo druhe strany opravdu neexistuje. Muzu rict, ze muj nejlepsi zamestnanec, ridic, je cernoch a vychazime perfektne. Narodni tym je jasnym dukazem.

Reagovat
Tomanatura

Toto je přesně to, jak chci žít. To je prostě ráj.

Reagovat
herbage

Mít 20 dětí s 13-letýma holkama?

Reagovat
Tomanatura

Ne, jednou za týden se koupat.

Reagovat
herbage

Co ti v tom brání?

Reagovat
Tomanatura

Mně vpodstatě jen moje okolí, které by to asi nedalo Ale strašně bych chtěl žít takto, to se mi líbí víc, než budování kariéry u škaredých germánů

Reagovat
Tomanatura

V překladu to znamená, že se mi celkově nelíbí krajina v Evropě, je to tady strašně moc zařízené, disciplinované, stereotypní.

Reagovat
domingo

To bude tím, žes nikdy nebyl po půlnoci v Brně. :)

Reagovat
Tomanatura

Ale co to povídáš, vždyť jsem 20 km od Brna bydlel moc let.

Reagovat
domingo

A skutečně ti taková Čára nebo Moravák v jednu ráno přijdou zařízené, disciplinované a stereotypní?

Reagovat
Tomanatura

Samozřejmě. Jediné nedisciplinované místo byla Fléda, když tam byla HH show.

Reagovat
domingo

No, je fakt, že nevím, jak to vypadá v Hondurasu

Reagovat
herbage

To mi ani nepřijde, mně to přijde jako špatně řízený chaos. No zeptej se alegreho, co život v Hondurasu obnáší, ale myslím, že jen válení si šunek na pláži to nebude

Reagovat
Tomanatura

Naivní nejsem, neboj.

Reagovat
herbage

Jj, to vím. Já tě chápu, člověk má chuť někdy z totoho systému vypadnout, sbalit se odject třeba někam přes půs světa a tam žít v nějaké chatrči či se přifařit do nějakého domorodého kmene. Nedávno jsme viděl v TV dokument, jak nějaká ženská přirodovědkyně žije se šimpanzema a vypadala celkem šťastně. Hrála tam s nima na bubíbnek, kojila je, drbala je, vybírala jim vši z kožichu. Ale pak se člověk vždy vrátí do reality a řekne si, že to by asi nebylo to pravé

Reagovat
Tomanatura

Ta realita je neuvřitelně debilní. Mně prostě nebaví žit takto, jak žijeme. Ani náhodou.

Reagovat
herbage

To já taky ne, ale nemám možnosti, abych to změnil. Respektive je tolika věcí, kterých bych chtěl v životě dosáhnout a vím, že se mi to nikdy nepovede. Vidím do budoucna takových problému a vím, že s tím nic nenadělám. Jeden život je tak krátký, aby se všecho stihlo, přitom tak dlouhý, že člověk neví, čím by ho právě měl naplnit

Reagovat
domingo

Tak o tom piš písničky :)

Reagovat
herbage

S tím se člověk musí narodit, na to já nikdy neměl talent

Reagovat
smazaný uživatel

zase to tak neprožívejte, západní civilizace je ideální místo pro život, kdybyste si zkusili žít měsíc podle těch vašich "představ", tak ten měsíc budete považovat za nejhorší měsíc vašeho života...........

Reagovat
smazaný uživatel

s tim 100% souhlas. Na druhou stranu těžko odhadovat, jestli by člověku svobodnější život seděl, protože to přináší spoustu obtíží, který si ani se střízlivou myslí nedokážeš plně zhodnotit. Představa, že si žiješ ze dne na den v pohodovém počasí bez stovek civilizačních tlaků,, je určitě příjemná, dokud nenarazíš třebas na fyzické násilí (které v takových zemích hrozí určitě víc než zde), nedostatek jídla, pocitu bezpečí a podobné věci, které bereme jako samozřejmost a prakticky je nevnímáme, tedy dokud jsou. Myslím, že v případě, že tyhle věci nejsou, se pak většina civilizačních tlaků jeví jako pseudoproblémy.

Reagovat
smazaný uživatel

... a u nás je kalamita(i Slováci si zahráli v parádním počasíčku..a postoupili!), že nejde pořádně(dnes přerušovaně) elektřina, internet.. moře je moře..

Reagovat
smazaný uživatel

... "tutovka" že dostanou Španělsko .. a pak někoho z Asie(Koreu?) a z Afriky(Tunisko?).. docela na postup co ?..

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem včera viděl PP zápasu USA - Kostarika..supr mač...trenéra i asistenta Kostariky museli vyvéct policajti do útrob stadionu, když byli v náký 80 min vykázaný hl. rozhodčím. A pak v 95. min. sledovat dalšího asistenta na lavičce jak je totalně v loji po tom obdrženým gólu a jen hořkej úsměv poté co se dozvěděl výsledek ze Slavádoru. Byl to skvělej mač.

Reagovat
hefy

Skvělé, Hondurasu jsem moc fandil. Sem zvědavý na Maynora a Thomase, snad se moc neukážou a neodejdou od nás.

Reagovat
alegre

No a je po ptakach! Vetsina hracu letela do San Pedro Sula, a pokracuje do Italie, Anglie, Polska, Mexika, USA, Kanady. Tady vystopila par hracu a vedeni a jeste k tomu se ven dostali zadnim vchodem.

Reagovat
alegre

100 pro Honduras

Reagovat
herbage

Než to z Honduraso doletělo, tak už je to 102. Ale připojím se

Reagovat
alegre

Je to dalka! Ja to litam skoro 2 dny...

Reagovat
smazaný uživatel

Diego všem na MS teprve vytře zrak . To si pište chce to čas:

Reagovat
alegre

A slava pokracuje. Z kostela do prezidentskeho palace, prijeti u hlavy statu, obed s prvni damou, ve 14:00 v Kongresu vyznamenani, vecere v sidle Svazu podnikatelu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty by si mal písať športové romány

Reagovat
alegre

Ja ho snad jednou napisu

Reagovat
smazaný uživatel

Vilém Hodr - honduraský Ota Pavel?

Reagovat
alegre

No hlavne ze ne Bozena Nemcova! Ta napsala Babicku a ja jsem vekem vic Dedecek!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale v Hondurasu jsi vzhledem k výslovnosti spíš Odr ne?

Reagovat
alegre

Tak ono je to ruzne. Kdo mluvi dobre anglicky, tak moje prijmeni nezkomoli. Vetsina rika ORD, dokonce to skoro vsichni tak i napisi a musim je opravovat. Ale cela rada lidi vyslovi CHODER, coz se normalne pise JODER a znamena ve spojeni DEJA A JODER, neco jako v cestine PRESTAN ME S*AT!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

Tady se maze jak na idnes!

Reagovat
herbage

Alespoň můžeš dát teď tu stovku

Reagovat
alegre

Nezajem...

Reagovat
alegre

101 pro Honduras!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Tak pěkný náběh to byl

Reagovat
smazaný uživatel

HONDURAS DO AFRIKY !!!.. PAVON si vynahradil nezdar z minula a podívá se do země "svých předků!! .. drama jak má být.. samozřejmě v nastavení.. a Amíci zahráli fér, čekal jsem, že do toho "moc" nepůjdou a oni bojovali(určitě i za těžce zraněného spoluhráče).. souhlasím, že ta kvalifikace je hodně složitá a těžká, a do finálové skupiny se neprobojovaly mužstva Jamajky, Kanady, Panamy či Guatemaly, které by potrápily(zvláště doma) nejednoho evropského postupujícího na MS(i baráže)..

Reagovat
smazaný uživatel

... a Uruguay byl tak slabý nebo Argentína podala supervýkon? .. podle všeho by Kostarika proti Uruguay měla uspět.. a dokonce i zkušenostma(vždyť za posledních 20let byli na MS častěji než Uruguay)..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele