Antonio Puerta – koho bozi milují, umírá mlád

31.08.2007, 00:51
Životopisy
První utkání nového ročníku španělské ligy. Na stadionu Sanchéze Pizjuana hraje domácí Sevilla s Getafe. Ke konci prvního poločasu dobíhal domácí bek Antonio Puerta k vlastní brance, kde se mu podlomily nohy a omdlel. Díky okamžité akci spoluhráčů a lékařů přišel k vědomí a odešel do útrob stadionu, aniž by tušil, že vidí své fanoušky naposled. Po třech dnech urputného boje o život jeho srdce dotlouklo...

Jeden z největších talentů současného španělského fotbalu se narodil 26. listopadu 1984 nedaleko stadionu FC Sevilla, ve čtvrti Nervión a za stejnojmenný tým podnikl první krůčky k velkému fotbalu. Jeho schopnosti zanedlouho zaujaly skauty sevillského týmu a mladičký Antonio zamířil do žákovských kategorií FC Sevilla. Klubu ze stadionu Sanchéze Pizjuána pak zůstal věrný po zbytek života.

Premiéru ve španělské první lize si odbyl v sezóně 2004-2005, kdy mu dal důvěru tehdejší trenér Sevilly Joaquín Caparrós v zápase proti Málaze. Nevyhýbaly se mu ani pozvánky do juniorských kategorií národního mužstva, s nímž získal zlatou medaili na Středomořských hrách, pořádaných v Almerii roku 2005. O rok později, v říjnu 2006, ho povolal reprezentační kouč Luis Aragonés k prvnímu zápasu za áčko Španělska na kvalifikaci ME proti Švédsku. Puerta tehdy nahradil na soupisce dalšího sevillského odchovance José Antonia Reyese.

Do historie klubu svého srdce ovšem vstoupil Antonio Puerta již v dubnu 2006, kdy v prodloužení semifinále poháru UEFA proti Schalke 04 nechytatelným volejem rozhodl o postupu Sevilly. Ve finále této soutěže pak tým z metropole jižního Španělska rozdrtil anglický Middlesborough a po dlouhých šedesáti letech získal do svých vitrín novou trofej.

V té době už byl Antonio Puerta nedílnou součástí sestavy andaluzského klubu, který pod vedením trenéra Juande Ramose získal za patnáct měsíců pět domácích i evropských titulů. Vedle obhajoby vítězství v Poháru UEFA pomohl Antonio Puerta Seville k zisku evropského a španělského Superpoháru a španělského poháru Copa del Rey.

Nadějnou kariéru Antonia Puerty nenarušily ani dvě nečekané slabosti ještě před osudným zápasem Sevilly s Getafe. Mladý fotbalista po nich byl pokaždé podroben zevrubnému vyšetření, které ovšem neodhalilo žádné závažné onemocnění a vše bylo přičteno na vrub tropickým vedrům.

Antonio Puerta byl na vrcholu sil a před sebou měl skvělou budoucnost. Bohužel, vše dopadlo jinak a my můžeme po jeho tragickém skonu na hráče s "diamantovou levačkou" pouze s vděkem vzpomínat.

Hasta siempre, Antonio.

Autor: Jaroslav Smrž

Komentáře (45)

Přidat komentář
Shevchenko

Reagovat
-Kopy-

je to smutný...nikdy nezapomenu, Antonio

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, věřte mi, že bych tenhle článek nejradši nikdy nepsal...

Reagovat
HOST*españa

R.I.P. Antonio

Good Die Young - bohužel je na tom kus pravdy

Reagovat
HOST*Deryck09

to snad neeeeeeee!!!!!!!!!!! Sevilla už není Sevilla bez Puerty to nebudou oni achjooo ja kdybch měl past ten článek tak u toho vybrečím moře slz

Reagovat
smazaný uživatel

Asi nejsmutnější článek co jsem četl je to hrůza na to nejde ani mluvit ani psát

Reagovat
HOST*kimi

R.I.P.

Chce se mi brečet, když to čtu.... Sbohem, Antonio, budeš nám chybět....

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím, že nejen u nás je v módě svádět to na horko a špatný pitný režim (s tím mám dokonce vlastní zkušenost). Hlavní je, abyste doktory dlouho neotravovali - natočí EKG, změří tlak, poslechnou si vás, možná udělají nějaké rentgeny, kde samozřejmě nic nezjistí a max. vám nakonec dají nějaký prášky a doporučí pár dní klidu. Příště to ale může skončit přesně takhle...

Reagovat
smazaný uživatel

No mám za sebou zkoušku z anatomie a fyziologie a můžu ti říct, že to zase neni tak snadný, ono něco odhalit, pokud jsou předtím jen drobné příznaky, to dá na tejden nonstop testů ( neříkám, že to nemohli udělat ). Poslat každýho na magnetickou rezonanci taky nejde, ono to neni zrovna zadarmiko. A věř, že při velkejch vedrech klekne dost lidí co zanedbaj pitnej režim, pak se prostě někdo s něčim vážnějšim v tom počtu ztratí.

Ber to takhle - udělá se EKG, tlak, odběry, prostě základní vyšetření ( celé odpoledne minimálně ) a když se nic nenajde, žádnej příznak, tak co maj dělat? Otestovat na vše? To je asi jako bys harantovi ukral hračku a řekl "hledej, je někde v Brně".

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, zní to hnusně, ale vrcholoví sportovci se svým tělem doslova živí, takže by měli mít i patřičnou péči...

Reagovat
smazaný uživatel

Oni maj péči dobrou, ale prostředí je nutí nějaký občasný zatočení hlavy nevnímat. Pak se zjistí, že to byl první příznak, jenže to už dotyčného dávaj po zem... Na něco se taky při testech nepřijde, na hřišti máš podmínky, který se těžko simulujou - vedro, únava, jde se za limit sil, stres atp. Při testech se ale vešel do tabulek, něco mohlo být horší, ale ne vyslověně špatný a...zase ho ukládaj pod zem. Holt realita.

Musí se snížit počet zápasů, s ligama a pohárama se těžko pohne, takže prostě repre a domácí poháry.

Reagovat
HOST*bistinko

Ano je to tragedia,velka tragedia...Ale bohuzial toto patri k zivotu...Mozno to bude zniet prasacky ale nevnimal by som situaciu az tak kriticky aby sa musel znizit pocet zapasov...Ovela viac futbalistov umrelo pri dopravnych nehodach.Aj ked mozno len keby sa tym mal zachranit jeden jediny zivot tak by sa to oplatilo...Neviem no je to komplikovana tema...

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě to nechci házet jen na doktory, ale když se takhle mladýmu borcovi už dvakrát něco takovýho stane, tak bys ho měl aspoň důrazně varovat. Když se ti to stane na tréninku, nebo někde na veřejnosti, tak je to ok. Jenže on si třeba může jít o dovolené někam zaběhat, nikdo tam nebude a má smůlu. Nakonec ji měl i tak, ale byla to jenom smůla? Nebylo to spíš čekání na smrt? Mladýmu a takhle dobrýmu fotbalistovi se asi nechtělo kvůli dvěma "slunečním" příhodám seknout s kariérou, přesto bych to ale těm, kterým už se něco podobného stalo, silně doporučoval.

Jak říkám, mně se to už stalo a řekli mi, že to bylo horkem. Ale nepodcenil jsem to a už dva roky do toho vedra moc sportovat nechodím. To samé se stalo kamarádovi, je mu 29 a raději přestal hrát nižší soutěž.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak to jsme na tom podobně. Na doktory bych vinu neházel. Já jsem si poprvé myslel, že to je taky horkem (tam mám kolikrát velké problémy) nebo dusnem (třeba jízda přeplněným busem, to už moc nechci riskovat). Prošel jsem několik různých vyšetření, byl jsem dvakrát i na EKG (fakt hrůza, připadal jsem si jako nějaký mimozemšťan) a pak se to naštěstí zjistilo, čím to je. Beru prášky a myslím, že se mi to lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady asi nenajdeš někoho, na koho se dá ukázat. Doktor, pokud jsou testy v normě, nemůže udělat nic, hráč každý vyčerpání nebere smrtelně vážně, to by to nikam nedotáhl. Občas se prostě posere moc věcí najednou.

Reagovat
HOST*CeceFCB

vcera pri treningu zomrel dalsi hrac, udajne to iste co u Puerty

Reagovat
HOST*sestinozen

jj za nějakej druholigovej izraelskej team zkolaboval přímo na hřišti při tréninku

Reagovat
HOST*Sickboy

Vím, že se to moc nehodí, ale kdo ho v Seville nahradí?

Reagovat
smazaný uživatel

asi Hinkel

Reagovat
HOST*R9

Vzpomínám(e)...

Reagovat
Xavi

Fakt hrůza. Ať se ti tam nahoře daří Antonio.

Reagovat
smazaný uživatel

zbohem Antonio nikdy nezapomenu ,nikdy ...

Forza Puerta

Reagovat
smazaný uživatel

Zivot je kruty

Reagovat
HOST*Mista
Reagovat
smazaný uživatel

ten nadpis vystihuje všechno, měl talent od Boha..........., ale i kdyby to bylo naopak, umřít neměl

nikdy nezapomenu, Rest in Peace Antonio

Reagovat
Slejdy

Reagovat
HOST*

tohle by se v dnešním moderním fotbale stávat nemělo sbohem Antonio

Reagovat
Pharrell

..tohle by stavat nemelo

Reagovat
smazaný uživatel

těžko se to čte

Reagovat
HOST*figo

Antonio nezapomeneme

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

smutné.

Reagovat
HOST*

v posledni dobe sem si ho dost oblibil,libil se mi jeho styl hry....byl hodne rychly ze? a byl to zaloznik a ne bek. jinak peace,love 4 you

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

jeho hra byla specifická.. samozřejmě nepatřil mezi nejpomalejší, ale spíš se skvěle uměl dostat tělem před protihráče a tím byly jeho útoky po levé straně hodně nebezpečné.

Reagovat
smazaný uživatel

... nech mu je zem lahka!

Reagovat
HOST*R10

Forza Puerta !!!!! We never forget

Reagovat
HOST*Jardel

Reagovat
Radin

Kdyby nehrál fotbal na takové urovni,projevilo by se to?Co přesně měl vlastně ?Jinak každá smrt mladého člověka je vždy hnusná věc,njn mladého,ale smrt mě děsí u všech

Reagovat
HOST*Maty

jeste tedka se michce porad brecet

Reagovat
HOST*

strasna tragedie. Skoda tak mladeho hrace ktery jeste cekal se snoubenkou potomka. Doufam ze za nej a pro nej vyhraje Sevilla Evrop. superpohar !! Fotrza Puerta

Reagovat
HOST*

sbohem ať se Ti daří v nebi

Reagovat
HOST*pája

I když jsem holka a fotbalu nerozumim musel to být ýborný člověk!Je to nespravedlivé že zemřel tak mladý!Budeme vzpomínat zbohem!

Reagovat
HOST*Rafael

Je to hrozný neni k tomu co dodat nespravidlivé ! A ještě byl tak mladý !

Reagovat
HOST*

Jeho duch se vznáší nad Sevillou a bude ji chránit.

Zemřel největší opravdový sevillský rodák-Forza Antonio

Reagovat
smazaný uživatel

No ano škoda je slabý slovo ale zůstane nezapomenut.

Reagovat
smazaný uživatel

jednou me cekej nahore kamarade.....urcite se raz stretneme

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele