ANKETA: Česko a Slovensko spolupořadateli EURO 2020? Nerealizovatelné!

04.12.2007, 12:17
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Česko a Slovensko mají ambiciózní plán - ucházet se o pořádání mistrovství Evropy v roce 2020. Je to realizovatelná myšlenka? Nebo holý nesmysl? Zeptali jsme se několika českých a slovenských fotbalových osobností. Druhou naší otázkou bylo, co říkají na los kvalifikace o MS 2010, který Čechy a Slováky opět svedl proti sobě.

1) Co říkáte na myšlenku na společné uspořádání ČR a SR Eura 2020? Je to podle Vás reálné? Dokážete si představit, že tyto země budou pořádat za 13 let největší evropský fotbalový svátek?

2) Co říkáte na to, že v kvalifikační skupině MS2010 na sebe opět narazí Češi a Slováci? Jaké vidíte šance Čechů v této skupině a jak celkově hodnotíte naše soupeře?



Martin Fenin, český reprezentant:

1. Tak myšlenka je hezká, určitě by to potěšilo všechny české fanoušky, ale nevím jak hodně hlasitě se o to ČR a SR zajímá, protože strašně moc věcí by se muselo předělat, hlavně kapacity stadionu, což by až takový problém nebyl, ale na druhou stranu nevím, co by třeba bylo s teplickým stadionem, který má už takhle možná na českou ligu až moc velkou kapacitu. K čemu by byl stadion pro 35 tisíc lidí? Jinak by to bylo strašně prestižní uspořádat ME před vlastním publikem! Myslím, že by i zájem o fotbal v České republice diky tomu vzrostl.

2. Tak je to samozřejmě zajímavé, že opět Slováci ale myslím si, že by to tentokrát mohly byt ještě prestižnější zápasy než letos! Slovenský nároďák tentokrát už bude chtít hlasitě promluvit v tabulce a poprat se o postup! Tak skupina možná pro většinu lidí vypadá jako lehčí, ale podle mě je hodně zrádná a bude hodně náročné ji zvládnout!

Verner Lička, generální manažér FC Baník Ostrava

1. Umím si živě představit společnou organizaci Česko-Slovenska ME 2020. Máme Evropě co nabídnout, krásné země, geograficky dobře položeny, jsme pohostinní a hlavně pečliví organizátoři. Na druhé straně nejsem ekonom, abych dokázal vytvořit návratnou ekonomickou rozvahu, ale jedno vím jistě, že moderní stadiony a infrastruktury bychom moc potřebovali.

2. Skupina je ze soudku tzv. velmi hratelná, i když v praxi není slabých skupin a a priori slabých soupeřů. Jsme jednoznační favorité a nic jiného než postup nebude brán pozitivně. Největším soupeřem nám bude Polsko, výjezdy do Severního Irska, Slovenska, Slovinska jsou velmi riziková, tam se bude patrně nejvíce rozhodovat o postupu. Slovensko by mělo učinit výkonnostní skok a nás potrápit trochu více než v poslední kvalifikaci.

Luděk Mádl, redaktor deníku Sport

1. Myšlenka je to krásná, avšak po mém soudu nerealizovatelná. Nejeví se mi jako reálné, že by se z veřejných rozpočtů obou zemí uvolnilo tolik prostředků potřebných na výstavbu či přestavbu naprosto nevyhovujících stadionů - v Česku a na Slovensku zejména, o infrastruktuře nemluvě. Nepředpokládám, že by s podobnou investicí přišel privátní sektor. Problémem je i konkurenční projekt Praha olympijská, který své úsilí směřuje rovněž na rok 2020. EURO v tomto roce si proto v Česku a na Slovensku představit nedokážu.

2. Skutečnost, že na sebe podruhé v řadě narazí fotbalisté Česka a Slovenska, jistě potěší fanoušky obou zemí, vedle jisté pikantnosti obsažené v duelech postfederálních týmů hraje jistě roli i fakt, že se jedná o sousedící státy a je proto možné bez problémů navštívit duel na hřišti soupeře. Po mém soudu postoupí ze skupiny Češi a spolu s nimi Poláci, nebo Slováci. Tomu by odpovídalo současné rozložení sil. Zatímco slovenský celek však už započal omlazovací kúru a je pravděpodobné, že slovenský "jarní" tým rozjede i podzimní kvalifikaci, u Čechů bude patrně zapotřebí nahradit dvojici pětatřicátníků Koller, Galásek, což zejména v případě prvně jmenovaného může být složité, především nevzpamatuje-li se výkonnostně Milan Baroš.

Tomáš Radotinský, komentátor Galaxie Sport

1. Je to podle mě reálnější než uspořádání letních olympijských her. Muselo by se však okamžitě začít investovat do výstavby stadiónů a do infrastruktury. V tomto ohledu nejsem příliš velkým optimistou. Když vidím, jak nechutné tahanice provází projekt knihovny na Letné, nebo jak dlouho trvá výstavba dálnic, moc si neumím představit, že se během několika let všechno obrátí a najdou se finanční prostředky a především ochota kompetentních orgánů napravit dosavadní situaci. A otázkou je, jak by se podařilo sladit společný postup se Slovenskem.

2. Čeká nás další prestižní derby, takže se těším na zajímavé souboje. Doufám, že tentokrát si to se Slováky rozdáme v přímém souboji o postup. Nejlepší by bylo, kdyby se na MS kvalifikovaly obě země. Slovenský fotbal by to ke svému rozvoji potřeboval. Česko pokládám za jasného favorita skupiny. Mělo by skončit nejhůře na druhém místě, cokoli jiného by byl obrovský neúspěch. Do bojů o postup určitě vážně promluví Polsko, Slovensko a zřejmě i Severní Irsko.

Marcel Merčiak, sportovní komentátor slovenské veřejnoprávní televize

1. Při současném stavu ekonomiky a fotbalového zázemí, zejména na Slovensku, to považuji za stejně nereálné jako nesmyslnou kandidaturu Popradu - Tater na ZOH 2002 a 2006. V Česku se udělaly některé pozitivní kroky pro fotbalovou infrastrukturu, u nás se neudělalo téměř nič. Horkotěžko se tu dlouhé roky připravuje projekt Národního stadionu, pro kvalifikaci MS 2010 máme na domácí zápasy nahlášené ligové stadiony v Trnavě a Žilině (na evropské mezinárodní poměry proporčně malé) - to je vypovídající. V každém případě, jestliže bude vůle - politická, ekonomická apod. - stojí podobný náročný projekt za úvahu. Jen kandidatura je jedna věc, úspěch s ní proti dalším uchazečům je věc jiná.

2. Nakolik to bude "hratelná" skupina, ukáže čas, ale je to "lepší" konkurence než dvojblok Česko - Německo s Iry a Walesem. Nechci mluvit o šancích Slováků, kvalifikace začíná za 10 měsíců, do té doby se může změnit strašně hodně věcí. Byl bych rád, kdybychom po zkušenostech z minulých let nic nedeklarovali a brali to krůček po krůčku. O šancích lze mluvit, když budeme znát cestovní pořádek skupiny, když budeme mít za sebou první zápas s těžkým soupeřem. A to je velmi daleko. Ale ruku na srdce: vydechli jsme si, existovalo totiž množství horších alternativ. Česko je jasným favoritem. Budu zvědavý, jaký bude u vás vývoj v realizačním týmu po ME 2008, pokud vím, tak Brückner by měl končit, či ne? V každém případě, poslední kvalifikace ukázala, že jste schopní suplovat i tu nejvyšší kvalitu, např. Pospěch, Pudil a Matějovský zahráli skvěle při absencích Jankulovského, Rosického a Baroše v Německu, proti nám jste neměli k dispozici Ujfalušiho, Sionka, Jankulovského, i tak jste vyhráli ve velké pohodě. Rozdíl v kvalitě národních týmů Slovenska a Česka je momentálně propastný, my ho můžeme zmenšit, ale do kvalifikace MS nezůstává hodně času na těžké zápasy, ve kterých navíc v kvalifikacích jednoduše zahrát neumíme.

Viktor Blažek, slovenský komentátor Galaxie Sport

1. Myšlenka je to dobrá, ale nevím či realizovatelné.. Na Slovensku by se tak akorát někdo nabalil na výstavbě stadionů a co potom s nimi? Slovensko na to nemá, aby spoluorganizovalo ME. Po žádné stránce...

2. No radost z toho nemám. Potěší mě i fakt, když vám dokážeme dát gól. Ze dvou zápasů je to 0 bodů. K ostatním? Poláci zase postoupili, nemají špatný mančaft, Severní Irsko může být silné doma, Slovinci jsou nevyzpytatelní, ale zdolatelní... a tak nám na plný šestibodový zisk zůstali jen ti nešťastnici ze San Marina. Nepostoupíme ani do baráže... Naše pozice: 3. - 4. místo ve skupině... Vyhraje Česko před Polskem.

Autor: David Křížka

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To musí být přece každému jasné, že je to nereálné! Taky to není jenom o penězích, ale o celkovém přístupu lidí k fotbalu, úroveň ligy, atp.

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavně stadionů

Reagovat
smazaný uživatel

taky si myslim, že je to asi nereálné. Ale zase na druhou stranu, když to za 5 let pořádá polsko s ukrajinou, tak nevidím důvod proč by to za 12 nemohlo pořádat česko a slovensko, chtělo by to ale asi dost práce

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to si piš, že by to chtělo. Ty stadiony na Ukrajině se stavěli daleko před tim než seodsouhlasilo Euro.A hlavně jsou tam takový bosy, který pár stadiunů nevtrhne jelikož maj peněz dost a žijou pro tým.

Reagovat
smazaný uživatel

Je nás prostě málo. Být nás jak Němců, tak by absolutně nebyl problém ty stadiony naplnit (i po turnaji), takhle máme holt smůlu. UEFA nás má v zadku a výjimky udělovat nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, naplnit stadiony při EURU by nebyl problém, ale co s nima potom při tak bídné navštěvě na ligu.

Reagovat
GEGE

Nechápu jak takováhle blbost mohla vůbec nekodo napadnout

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, ten Blažek nás Slovákov dobre ,,zotrel". Ale čo už, mal pravdu. Myslím si, že Česi by to dokázali usporiadať, ale čo mi Slováci, keď nedokážeme postaviť národné štadióny ako v hokeji tak aj vo futbale. Já to vidím reálne zo Slovenskom tak za 20-30 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

nech uz ten nas SFZ ide do faka...laurinec by mal ist jak prvy a ostatni s nim a mozno sa na slovensku zacne aj s futbalem neco robit...skoda reci...ale tak aspon ze mame nadejne reprezentacne muzstvo...dufam ze postupime:D na ME...1.Cesko 2.Slovensko 3.Polsko...ale jak to my vime tak v barazi dostaneme 5 golu venku a mozeme it do faka...tak to radsi nech postupi to Polsko:D

Reagovat
alegre

Tak ten titulek je velice zavádějící. Anketa mluví jasnou řečí: tři jsou pro a tři proti. A tak se dá říci, že to NEREALIZOVATELNE je přáním autora. Ale jinak mají pravdu ti, kteří říkají, že EURO si dovedou představit, o spolupráci Česko - Slovensko není nutné pochybovat. Otázkou je co se stadióny po jeho skončení. při průměrné návštěvnosti okolo 5 tisíc na zápas by bylo opravdovým luxusem mít nějakých 8 stadionů s kapacitou přes 40 tisíc. Nebo si myslíte, že se něco za 13 let změní?

Reagovat
smazaný uživatel

Titulek je pravdivý. Já sem se o tom rozepisoval minule, o tom jak dopadaj veřejné zakázky v ČR a co vše by bylo potřeba. Tady by to bylo nutné ještě násobit dvěma, na Slovensku je korupční praxe úplně stejné, ne-li horší.

Nechápu proč ukusovat hned takové sousto jako je EURO nebo dokonce Olympiáda, když tu s takovejma akcema nemáme zkušenosti. Radši si to vyzkoušet na U-20, U-21 atp. Stačí se podívat na MS v klasickém lyžování 2009 v Liberci, docela to zavání ostudou.

Reagovat
smazaný uživatel

Chlapi jen si to představte, dejme tomu, že třeba v Plzni postaví stadion pro 40 000 lidí, je jasný že na euro se to naplní, ale co až tam přijede třeba Kladno hrát ligu, tam se pak těch 1245 lidí krásně ztratí

Reagovat
smazaný uživatel

jo a ještě druhá věc, český kluby nikdy nebudou mít na to, aby takový velký stadiony finančně utáhly

Reagovat
smazaný uživatel

v Plzni chodí málo lidí protože stadion stojí za prd. Když se plzni daří tak chodí hodně lidí.. kdyby tu byl lepsí stadion tak na ten fotbal tech 6-9 tisíc lidí chodí.. Na hokej tu chodí taky pres 5 tisíc. Podle mě je ten projekt nerealizovatelnej z důvodu né té akce jako takové, ale z důvodu následků po ní. Obrovská investice do stadionů a ty pak budou jen a jen chátrat. další problém je u fanoušků a taky na svazu. podle mě by se nejdřív svaz měl zaměřit na slušné chování v hledišti -> tím zvednout počty diváků -> pak zlepšit zazémí na stadionech -> opet zíslat více diváků a pak by to mozná bylo reálné pořádat takovou akci..

mě přijde i kravina stavět národní stadion když bude prakticky stejně kvalitní jako ten nový Slavie. tady je to podlě mě hlavně tlačenka sparty s názvem národní stadion

Reagovat
smazaný uživatel

tak ty redaktory bych nebral ani malinko vazne...ty z galaxie sem ani necetl to mi staci co kecaj za *** do telky

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

taková blbost už jenom ty návštěvy 2000lidí ale o to ani nejde jde o to že nemáme stadióny je to hrůza v česku je jasné že kdyby byl fotbal tak by byly lidi dnes jsem tak přemýšlel že v česku např.není nasazení do konce zápasu když se dívám na naší ligu tak po 20min je to kolikrát zbatečné dívat ale třeba v Německu jedou 90min v kuse

Reagovat
smazaný uživatel

Je to nerealizovatelné přání. Nemáme na to ani ekonomicky a v tomhle bordelu,co tady vládne.Bude dost dlouho trvat,než se jednou fotbal vzpamatuje z Košťála a spol.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele