ANGLIE, ARSENAL, ROSICKÝ

01.08.2006, 13:07
Aktuality
Zatímco největší londýnský rival Chelsea se o tomto poněkud zvláštním létě znovu ukazuje a hází milióny miliónů, nakupuje Balacka a Ševčenka, chce Brazilce Kaká a kdo ví koho ještě dalšího, Gunners se chovají nepoměrně skromněji. Posilou číslo jedna se stal Tomáš Rosický z Borussie Dortmund.

Namluvilo se toho o tomto hráči v poslední době víc než dost. Před plánovaným odchodem z Německa to vypadalo, že cílem jeho další fotbalové cesty se stane španělská La liga a Atlético de Madrid. Málokdo o tom pochyboval, chyběl jen podpis pod smlouvou. Ale z tohoto přestupu na poslední chvíli sešlo a Rosický si to namířil přes kanál, na ostrovy, do Premiership. Zcela odlišné prostředí, jiný styl fotbalu, jiné stadióny, jiné zvyklosti. Dokonce se tam jezdí po silnicích a ulicích vlevo...

Na MS 2006 zazářil hned v prvním zápase proti USA. Dal dva naše góly a když se po utkání, na tiskové konferenci, zeptali trenéra české reprezentace Karla Brücknera, co říká jeho výkonu, lakonicky a s jistou dávkou ironie odpověděl: "Gratuluji Arsenalu k rozhodnutí koupit tohoto fotbalistu!"

Rosický se ale v dalších zápasech zcela vytratil, nebyl to onen bojovník, tahoun, jedním slovem zklamal. Ne vždy vše vyjde, ale čekalo se, že Brückner opraví svá slova a řekne, že lituje Arsenal...

Co čeká Tomáše Rosického v anglické lize? Tak především souboj se spoluhráčem z reprezentace, brankářem Chelsea Petrem Čechem. "Budou to velká utkání a já netrpělivě čekám na chvíle, kdy se stanu jejich součástí! Atlético? Ano, měl jsem zájem, byl jsem rozhodnut, ale prezidenti klubů se nedohodli na přestupové částce. A tak když se objevil Arsenal, neváhal jsem ani minutu. V Dortmundu jsem se cítil velice dobře, ale byl čas odejít, změnit prostředí. Chci fotbalově růst a v Anglii k tomu budu mít ty nejlepší podmínky a předpoklady."

Fanoušci Gunners tohoto fotbalistu znají velice dobře. Když mu bylo 20 let a hrál ještě za pražskou Spartu, ukázal se na Highbury v utkání Ligy mistrů 2000/01 a dal dokonce gól. V poslední minutě, změnil jen skóre, na vítězství Arsenalu to už vliv nemělo.

Rosický je vynikající fotbalista, o tom nikdo nepochybuje. Pochází ze sportovní rodiny, jeho otec Jiří fotbal hrál profesionálně, bratr stejného jména působil pět let v rezervě Atlétika Madrid, až zranění kolene ho vyřadilo z kádru tohoto týmu. Ve světě je znám pod přezdívkou Malý Mozart. Je rychlý, má přímý tah na branku, patří dnes k nejlepším světovým ofenzivním záložníkům. Na hrací ploše se vyznačuje přehledem, výborným periferním viděním, jeho střely ze střední vzdálenosti jsou tvrdé a velice často přesné, znamenající gól. Ale to není vše. V Bundeslize a v reprezentaci se naučil hrát rovněž defenzivně, pomáhat v obraně. Rosický sám říká: "Jsem dnes mnohem kompletnějším fotbalistou zejména zásluhou trenéra Karla Brücknera!"

A ještě něco k přezdívkám. Svět ho zná jako Malého Mozarta, my na něj voláme Rosa. V Anglii si zcela jistě vyslouží přezdívku Dumpling, knedlík. Proč? Je to jeho nejoblíbenější jídlo... Fanoušci Arsenalu očekávají, jak se Rosický vypořádá s tvrdou hrou obránců v anglické lize. Jisté obavy vzbuzuje jeho poměrně drobná postava, především váha, která se pohybuje okolo 67 kilogramů. "Vím, že v Anglii se hraje mnohem rychleji, hra se přenáší z jedné strany na druhou, ale také tvrději. Budu si muset zvyknout, pracovat na dobré fyzické kondici. Bude to pár dní trvat, ale nebojím se toho. Nemám žádné problémy s adaptací. Nejsem žádný Rambo ani boxer těžké váhy, ale to neznamená, že nemohu hrát v Premiership. V Bundeslize se hraje rychle a tvrdě také a neměl jsem s tím žádné potíže."

Rosický se ale hlavně těší na návrat do evropských pohárů. Tři roky se v LM neukázal a jak se zdá, moc mu tato soutěž chyběla. "Ano, záviděl jsem spoluhráčům z reprezentace, Čechovi, Nedvědovi, ale také těm bývalým ze Sparty možnost hrát Ligu mistrů. Vzpomínám si, že jsem se v každém utkání LM, to ještě ve Spartě, něčemu novému naučil, zlepšil jsem se."

A jaký je jeho vztah k novému klubu? "Mám ve své sbírce dres Patricka Vieiry, který jsem si s ním vyměnil po zápase na Highbury. Přečetl jsem si knížku Nicka Hornbyho (Fever Pitch, volně přeloženo jako Horečka na tribunách), která mě pomohla pochopit co znamená Arsenal a kdo jsou jeho příznivci. Nemám osobní cíle, chci být klubu užitečný, nezklamat."

Nechme se tedy překvapit. Jedno je ale jisté. Rosický si přestup do tak slavného klubu zasloužil především dobrou hrou v Dortmundu a v reprezentaci České republiky. Měl by mu pomoci ve fotbalovém růstu. A tím pádem také ke zlepšení hry našeho národního týmu.

Tomáš Rosický se narodil 4. října 1980 v Praze. V osmnácti letech se stal hráčem pražské Sparty, s kterou vybojoval tři mistrovské tituly v řadě. Zároveň se stal nejmladším fotbalistou historie, který získal titul hráče roku. Před sezónou 2001/02 přestoupil do německé Borussie Dortmund a pomohl jí ve stejném roce vyhrát Bundesligu. Hrál finále Poháru UEFA, které Dortmund prohrál s nizozemským Feyenordem 2:3.

Byly to především jeho výborné výkony, které v sezóně 2004/05 doslovo vytáhly Dortmund z pásma sestupu až do klidného středu tabulky. V Bundeslize sehrál 150 utkání, v pohárových evropských soutěžích pak 23 dalších. 23. května letošního roku Arsenal potvrdil, že Rosický podepsal smlouvu na několik roků... Cena za přestup nebyla oficiálně sdělena, ale odhaduje se na 6,8 milionů liber.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (31)

Přidat komentář
HOST*

Buffon a Ibrahimovic do AC Milán.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, Zlatan dal už souhlas... Buffík ještě jistý není...

Reagovat
smazaný uživatel

www.antimilan.it/

Reagovat
Pharrell

to Juve se rozpada, jen Del Pieor a mozna Nedved zustanou

Reagovat
HOST*Majkl

Kdo by to před rokem tušil, za Patricka Vieryho Rosický? Bylo by to těžko uvěřitelné, tak jako bychom před rokem plánovali oslavy MS 2006 - Na jedné straně se něco neuvěřitelného vyplní, na straně druhé nikoliv. Rosický se svou postavou to bude mít mooooc těžké, což naznačuje jen to, že buď bude naprostým překvapením Premiership 2006/2007 nebo absolutně nikoliv. Kdo tuší co bude za rok? Na jedné straně může být přání českých fanoušků a Arsenalu vyslyšeno, na straně druhé Malý Mozart může zazářit až v LM. Kdo bere obě dvě možnosti v potaz - je šťastný člověk.

Reagovat
RMCF

Vieri je italský útočník, ale střední záložník Francie, kterého myslíš se jmenuje VIEIRA!!! On nebude náhradou za Vieiru Arsenál už hraje trochu jiným stylem než v dobách dvou štítů Petit-Vieira, od defensivní práce maji teď Gilberta.

Reagovat
HOST*Luis

Hlavně, aby hrál ve středu zálohy, jestli bude hrát na kraji, jak ho Wenger zkoušel v přípravě, tak je to v háji. To by musel hrát s Fabregasem ve středu, nevim nevim, jak to koumes Wenger vymyslí.......

Reagovat
HOST*Cyracle

Souhlas a omluva za zkomolení. Občas se mini chyba vloudí. Taky bych ale nebyl rád, kdyby někdo psal moje jméno zkomoleně. BIG SORRY. Ale na Gilberta mám stejný názor. Od tý defenzivy tam přec je on a ne Vieiry. Dík za upozornění

Reagovat
HOST*Cyracle

Potřebují playmakera jako byl Vieira, Rosický to nahradí. Styl je již trochu jiný, ale vem si jak dlouho hrál Vieira již v týmu, kde Petit už měl vyslouženo. Nějaký ten rok to už je.

Reagovat
HOST*marv

Rosa to bude mít v Arsenalu těžké-Hleb,Fabregas a Rosický.

Já si myslím že se rozhodne mezi Rosou a Fabregasem-protože Hleb bude hrát na pravo

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsi ty ten sterda?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se mnou to nemá nic společného, což určitě všichni(kromě tebe) dobře ví..

Reagovat
smazaný uživatel

Ja jsem nevěděl, že Rosický je defenzivní záložník, ale pokračuj a příště nám třeba všem sděl, že van Jenda Koller je vynikají náhrada za Giveta.

Reagovat
HOST*Cyracle

Rosický=Defenzivní nikoliv, ale playmaker jako Viera určitě. Krom toho, Wenger na 100% hledal rok náhradu za Vieryho - Rosický zastoupí pravě jeho úlohu. Co se týče defenzivniho založníka - toho zastupuje excelentně Gilberto, s kterým Wenger určitě počítá. Není to oko za oko - podle Tebe by mělo dojit k tomuto: Defenzivni založník Za defenzivního záložníka???? Pche, tady jde o playmakera a prokombinování hráčů, respektive v této situaci v Arsenalu u playmakera není důležitý, zda je defenzivní nebo útočný, přece nebudou hrát komplet defenzivně. Gilberto jako def.záložník stačí, ale playmaker? Vedle Hleba to bude o 2 levely výše právě Rosický. Ostatně vzpomeň si na Andy "TURBO" Mollera z Borussia Dortmund. To byl playmaker a k tomu ÚTOČNÝ. A kdo po několika letech nahradil právě Mollera -> Rosický!! Viera hrál za Arsenal 9 let, je jasný že Arsenal vedle Giberta nebude shánět a nasazovat defenzivního záložníka. V Juventusu byla situace jiná, Viery tam za prvé chtěl a za playmakra se zde dá považovat kdo jiný než náš Nedvěd - na Vieriho tim pádem zůstala pozice defenzivního záložníka a právě s tímto cílem si tehdejší trenér Juventusu Capello přivedl. Upřímně, nejde tu o komolení jmen viz: van Jenda Koller a sarkasmus, který jsi ve svém příspěvku uvedl, respektive předvedl nadneseně jako pro debila a neznalce fotbalu. To chce sledovat přehledy Evropských lig, trenérů a sledování VŠECH dostupných zápasů a magazínů či sestřihů a reportáží o fotbale. Soupiska, která je uvedena vždy před zahájením fotbalového zápasu je asi tak 0,5% pohled na celkové rozestavení, taktiku atd. A to že je někdo defenzivní a je přirovnáván či srovnáván s útočným záložníkem je absolutně NORMÁLNÍ záležitost a obvzláště pokud jde o PLAYMAKERA. Už to chápem Generále? Krom toho, pamatuješ si na Radka Bejbla? Ten se začínal čistě jako útočník, nakonec v Nároďáku a jinde prosadil jako čistokrevný obránce? Podle Tebe nenormání, podle ostátních normální případ a čistá pravda. Žádné rozumy a sarkasmy, co Tobě se honí palicí. See you never

Reagovat
RMCF

Ale nesmí se zapomínat, že roli playmakera v ARsenalu neplnil Hleb ale Cesc Fabregas, což je pro Tomáše hóóódně velká konkurence, tak su zvědavej co s tím Arsene udělá jestli bude hrát na pět záložníků(Rosa podhrot), nebo se Rosa posune na kraj(kde mu to moc nesvědčí) a nebo se s Cescem porvou o místo. Vůbec nejlepší by bylo kdyby Cesca prodali do Realu a Rosa měl volný prostor

Reagovat
smazaný uživatel

Tý, vole. Zkorumpovanej Milán vykupuje ještě zkorumpovanější Turín. To sem nežral. Čeho se sakra ještě v tomhle přetupovým období dočkáme? Vieira v Mourinhově? Nedvěd v Realu nebo Miláně? ... brrrrr, hnusný představy

A teď k těm hráčům - Zlatan se bude Milánu hodit - když už pustili Ševu do Ruska (PROČ ??? ) a na oplátku si nevzali Drogbu nebo Crespa, bude se jim hroťák hodně hodit. Ale co plánují udělat z Buffonem a Didou, to mi teda hlava nebere. Dva z 10ti nejlepších gólmanů na světě v jednom týmu? Nebude to dělat ostudu? Jako fanda Barcelony a na Milán nasranej fanda fotbalu po té "očistné" italské kůře doufám, že to ostudu dělat bude. Ať se na mě fandové ACM zlobí jak chcou, tohle jejich potrestání-nepotrestání jim nikdy neodpostím (což jim ale určitě žíly neutrhne, že? )

Reagovat
smazaný uživatel

Já jim to taky neodpustím. Chtěli válku, tak ji mají mít!

www.antimilan.it

Reagovat
smazaný uživatel

Dida není tak dobrý a v Ac to dobře vědí. Každopádně to, co řeklo AC na stranu Realu, líbí se mi, jak se tady ozývali místní madristi, jak kdyby on isnad mohli vědět, jak celý pokus o transakci probíhal.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já jsem Didu nikdy nemusel, ale jeho výkony mě přesvědčili. Patří do TOP 10, to mi nevymluvíš

Reagovat
smazaný uživatel

Je mnoho lepších brankářů....Jen hrají v menších klubech.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo se ti to nesnaží vymluvit, snaha AC získat Buffona mluví sama za sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já na Didovi obdivuju hlavně ten klid a takovej ten výraz: "Nebojte se, já vás podržím". Zkus si pustit nějakej zápas ACM a uvidíš, jak uklidňuje svoje kolegy v obraně. To se mi líbí. Je to dobrej gólman. Ale pravdu máš v tom, že mu vedení asi moc nevěří, což fakt nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

"Každopádně to, co řeklo AC na stranu Realu, líbí se mi, jak se tady ozývali místní madristi, jak kdyby on isnad mohli vědět, jak celý pokus o transakci probíhal."

Nějak ti na to nikdo nezareagoval, tak nebuď smutný... Asi všichni věděli, že ty jsi do toho Milána jel s Pedjou taky...

Reagovat
smazaný uživatel

Tys právě zareagoval, ale nebuď smutný, že jsi tu snahu jiných nezareagovat takhle zmařil. Dnes jseš ve formě.

Reagovat
smazaný uživatel

Tys chtěl vyprovokovat FCBéčko k nějakému dalšímu projevu na téma "Real jsou zmrdi", tak jsem ti chtěl udělat radost, když se na tebe on vykašlal.

A to ještě neupozorňuju na tvé ubohé zavádění tématu pod článek o Anglii a do diskuse o Italech, ale to jsi ty, kde není hádka, tam se jí snažíš vytvořit, žejo? Poslední příspěvek do této diskuse z mé strany, zkus být chlap a udělat totéž.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesnažil jsme se vyprovokovat fcbéčka (ten má narážek na real ažaž sám), avšak někoho z madristů a to se mi jen a jen díky tobě povedlo, díííky.

Reagovat
smazaný uživatel

jak mužou ještě chtít Buffona potom co si vyhružkama na správných místech vymohli prakticky absolutní nepotrestání za korupci... Všichni mluvíte že je Juve nejhorší... jediný rozdíl je v tom že Juventusu se na to přišlo ... Milanu přišli jen na zlomek... Jak potom všem ještě mužou mít tu drzost a chtit někoho z týmu který to odesral protože trest umí příjmout a nemá zasebou bohateho blbečka který to zařídí... Je mi z AC na blití ... a jediná utěcha pro mě je že Buffon nikdy za AC chytat nebude.....

Reagovat
smazaný uživatel

Juve umí trest přijmout..? Nevím, ale když ho umí přimout, tak proč se neustále odvolávají a chtějí to hnát až k soudu..?

Reagovat
smazaný uživatel

protože pochopitelně asi chtějí aby byl co nejmenší ne??... logicky ale bráníme se oficialně, před veřejností... a ne jako že berluscony (nebo jak se ten zmrd píše) to nějak zařídí...

Reagovat
HOST*Kolda

ty woe ten zasranej Ac me už fakt sere, devky jedny..jsou v tom namoceny beztak nejvic a zas nejmensi trest neskutecny...a Juvetus, kterej jeste z italskejch tymu jakz takz muzu to vodsere zas nejvic kua do pici uz

Reagovat
HOST*

ac milan je stejne banda starych kokotu co neumi ani behat vlastne to je cela italska liga a jeste k tomu je to banda simulantu co furt lezi na zemi kokoti jedni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele