Anglická stopa v srdci katalánského velkoklubu

15.10.2014, 20:42
Profily, historie
Zaujalo nás
Dle hesla "més que un club" je FC Barcelona velvyslancem Katalánska. I když toto motto pochází z konce 60. let, již mnoho let před tím říkával zakladatel Joan Gamper: "Popularita našeho klubu nepopiratelně obsahuje prvky, které nejsou spojené jen se sportem." Je však zajímavé, že katalánským velvyslancem je celek, který vlastně nikdy čistě katalánský nebyl.

Barcelonu založil Švýcar Gamper společně s Walterem Wildem. Vzhledem k tomu, že tehdy 22letý Hans nebyl dle španělských zákonů plnoletý, stal se prvním prezidentem jeho krajan Wild. Dalšími "otci zakladateli" byli angličtí bratři Parsonsové či Němci Maier a Kunzle a s nimi samozřejmě Katalánci Terrados, Ducal, Cabot, Pujol, Llobet a d'Osso. Přitom ve stejné době, kdy vznikl FC Barcelona, se zrodil i FC Catala, klub, který si zakládal na tom, že do něj mohou vstoupit a hrát pouze Katalánci.

Pokud jde o samotné fungování i herní styl Blaugranas, je všeobecně známý nizozemský vliv. Totální fotbal Michelse, příchod hráče a především pak trenéra Johana Cruyffa i angažmá van Gaala a Rijkaarda jsou toho jasným důkazem. Na práci těchto koučů navazují a budou navazovat trenéři této doby i let budoucích. Mnozí možná upozorní, že bychom neměli zapomínat na argentinskou školu Helenia Herrery, Olsena a Menottiho v podobě přísnosti, taktické připravenosti, ale i pro důvěru v individuality. Když ale budeme jmenovat 3 největší vlivy na chod klubu FC Barcelona, kromě katalánského, resp. španělského a nizozemského, musíme jednoznačně zmínit vliv anglický, resp. britský. Pro někoho překvapení, pro jiného logický fakt. Do Barcelony "přivezli" fotbal Britové a i první zápas Barcelony se konal proti výběru Angličanů. Kromě podílu na samotném založení a doby prezidenta Arthura Witta působilo v 115leté historii v klubu 10 anglických trenérů i několik známých hráčů z britských ostrovů.

Witty byl členem vedení již za prezidentování Bartomeua Terradese a v září 1903 byl do čela klubu zvolen on sám. Za vlády Dona Arthura, jak se mu říkalo, se týmu herně nedařilo, v samotné Barce ale tento Angličan zanechal nesmazatelnou stopu. Společně s Gamperem je autorem prvních klubových stanov, které ovšem fotbalový svaz v roce 1902 nepřijal, jelikož nebyly v souladu se zákonem. Byl to on, kdo do klubu začal přivádět mladé hráče a zajistil, aby počet členů neklesal. Jelikož pocházel z bohaté rodiny, využil svých kontaktů a zařídil první mezinárodní zápas pro Barcelonu proti Toulouse. Zároveň se díky němu tým na 4 roky dočkal i nového domácího hřiště Campo de la Calle Muntaner. Jako hráč nastoupil za Blaugranas mezi léty 1899 až 1905 do 74 zápasů. V říjnu 1905 odstoupil z funkce a byl nahrazen J. Solerem, nejzáhadnějším mužem barcelonské historie (jako u jediného prezidenta není známo jeho křestní jméno ani jeho podoba).

Svou stopu v Barce zanechal i bratr Arthura Witta, Ernesto. Tento člen vedení a amatérský tenista pomohl do klubu přivést svého spoluhráče ze čtyřhry a budoucí hvězdu týmu. "Mým učitelem byl Patullo, předchůdce barcelonských střelců," vzpomínal legendární Paulino Alcantara, který za Barcu nastřílel 357 branek v 357 zápasech. George Patullo vešel do dějin kopané v amatérském zápase v Badaloně roku 1910. Do té doby průměrný tenista si chtěl vyzkoušet hru jménem fotbal, ale protože ho nikdo neznal, dali ho do brány. Nechytil prakticky nic a jeho tým v poločase prohrával 1:5. Po přestávce ale rodák z Glasgowa nastoupil v útoku, dal 5 gólů a otočil skóre na konečných 6:5. V létě téhož roku ho Gamper přivedl do Barcy, ve které působil 2 sezóny a v 23 zápasech dal 43 gólů. Na jaře 1912 se rozhodl Patullo vrátit do Londýna, kde měl své podnikání. Když mu však barcelonský ředitel Joaquin de Vargas poslal dopis, že ho tým potřebuje v semifinále poháru, odpověděl: "Budu tam." A skutečně, den před zápasem vystoupil z vlaku, dvěma brankami pomohl k výhře 3:2 nad Espanyolem a zase se vrátil zpět do Británie.

Již jsme zmínili prezidenta, hráče a tak zbývá trenér. Dle oficiálních klubových stránek byl prvním trenérem FC Barcelona Angličan John Barrow a to v roce 1917. Skutečnost je, jak už to bývá, jiná. Do uvedeného data bylo zvykem, že mužstvo na hřišti i mimo něj vedl kapitán. Ovšem o tom, kdo bude hrát za první tým a kdo za rezervní, rozhodovala od roku 1902 v Barce tříčlenná sportovní komise. Její náplní bylo i řízení fotbalové školy, kde hráči trénovali. Pro nás může být zajímavé, že na počátku tuto školu vedl Udo Steinberg, Němec, který se ale narodil v Čechách. Ale zpět k Anglii. Přelomových obdobím se stal rok 1912, který je nazýván rokem tří trenérů. V lednu přichází do katalánské metropole William Charles Lambe. Tehdy 35letý Angličan, který dříve oblékal dres Arsenalu, se stal prvním cizincem, který dostával plat. "Byl jsem zaměstnán jako trenér Football Club Barcelona," zní jeho nekrolog, který sám před svou smrtí napsal. V září deník Mundo Deportivo informoval, že klub bude trénovat pan Barzon z Anglie. V dalších článcích jsou ale uváděna jména Barren či Baron. Až práce historika Fernanda Arrechey odhalila, že jsou všichni uvedení jeden a ten samý a to John Barrow. O jeho působení mnoho nevíme. Dle ověřených informací tohoto kouče přivedl sám Gamper a po 4 měsících ho pro závislost na alkoholu propustil. I tato skutečnost podporuje záměnu dat, jelikož švýcarský zakladatel dle své funkce v klubu mohl trenéra přijmout a odvolat v roce 1912, nikoliv 1917.

Nástupcem Barrowa se stal Jack Greenwell, který dodnes je po Cruyffovi druhým nejdéle působícím trenérem klubu. Tolik oficiální text z klubového portálu. Avšak posunutím uvedeného letopočtu je s 12 trenérskými lety na první příčce tento Angličan narozený roku 1884 v městečku Crook. "Trenérem FC Barcelony je pan Greewell," uvedl deník La Vanguardia ve svém článku v lednu 1913. Ačkoliv jeho hráčská kariéra je spojená především s domácím Crook Town A.F.C., hrál i za slavný Aucland. Neví se, jak navázal kontakt s Katalánci, ale v dubnu 1912 odehrál poslední zápas za Crook a přestěhoval se do Barcelony. Za ní nastoupil v 88 duelech. Přesně rok poté přijel do Španělska tým z Crook Town a sehrál s Barcelonou 3 přátelské zápasy. Dva skončily remízou (1:1 a 2:2), ale hned první vyhráli hosté 2:4. Crook A.F.C. je tedy prvním anglickým týmem, který porazil celek Blaugranas. Ve všech zápasech nastoupil proti svým bývalým spoluhráčům i Greenwell. S týmem vyhrál 2x Španělský pohár a 5x Katalánské mistrovství. Své umění prokázal, když na rozdíl od svého předchůdce dal důvěru Emilio Sagi Barbovi. Ten z pozice křídla či záložníka v klubu strávil 18 let a byl prvním barcelonským hráčem, který v jednom roce odehrál 50 zápasů. Nešťastné naopak bylo, když Alcantaru, který dával góly jak na běžícím páse, přesunul do obrany. Až kritika fanoušků ho donutila změnit rozhodnutí. To vytvoření zálohy z technického Sancha, dříče Torralby a střelce Samitier přineslo ovoce a zisk důležitých pohárů. Dodnes je tato záloha označována za jednu z nejlepší v barcelonské historii.

Když pak klub v ročníku 1922/23 zůstal bez trofeje a ani podzim nové sezóny se nezdařil, nahradil Greenwella William Alfred Spouncer. Tento Angličan není pro historii nijak zásadní. Pozoruhodné ovšem je, že do loňského roku jeho jméno v žádných oficiálních pramenech nefigurovalo. Až zkoumání českého nadšence ze Železné Rudy, pana Eugena Scheinherra, donutilo přepsat klubové tabulky a jméno Spouncer zařadit do seznamu trenérů na oficiálním portálu. S anglickým koučem klub získal Katalánské mistrovství, když všech 10 zápasů vyhrál. Kamenem úrazu se ovšem stal Španělský pohár. Spoucer byl známý tím, že dokázal tým připravit na důležité zápasy. Ačkoliv pod jeho vedením fotbalisté v přátelských zápasech často ztráceli a dostávali i dost branek, v pohárech vítězili a to obvykle s čistým kontem. Když pak v Copě narazila Barca na Real Union de Irun a prohrála v třetím rozhodujícím utkání 1:6, byl to šok a znamenalo to rezignaci prezidenta Enrica Cardony. Na jeho místo nastoupil na své páté funkční období Joan Gamper a ten si přivedl i svého trenéra.

Po jednom roce byl Gamper nahrazen Acardi Balaguerem, který na pozici šéfa hráčů dosadil dalšího Angličana, Ralpha Kirbyho. Zkušený a mezinárodně uznávaný kouč to v katalánské metropoli neměl vůbec jednoduché. Před jeho příchodem klub 2 roky nezískal pohár a o cíli tak netřeba hovořit. Problém byl, že Ralph uměl jen anglicky, a tak bylo obtížné přenést požadavky na své svěřence. Přesto do týmu implantoval něco, co nebylo do té doby běžné. Místo tradičního rozestavení s 5 útočníky 2-3-5 zvolil systém 2-3-2-3. V útoku nechal trojici Samitier, Alcantara a Sagi Barba, ale technického Sanchu a Pieru známého přesnými přihrávkami přesunul do zálohy. Ukázalo se, že fyzicky silný Sancho a rychlý Piera dokázali lépe podporovat své útočné kolegy ze středu než dříve z křídla a výsledky se dostavily. V tehdy novém formátu poháru, kdy se hrálo ve čtyřech tříčlenných skupinách, narazila Barca na Valencii a Zaragozu. První celek dostal sedmičku, ti druzí dokonce gólů osm. V semifinále přešli Blaugranas po výsledcích 3:2, 1:2 a 2:1 přes Atlético Madrid a ve finále porazili Arenas Getxo 2:0. Úspěchy ale nepřevážily to, že hráči si s trenérem nerozuměli po stránce herní, ani jazykové, a tak byl i Kirby odvolán.

Další anglická stopa je již spojená se Španělskou ligou založenou v roce 1929. V průběhu historicky prvního ročníku v Barce manažera Romá Fornse vystřídal James Bellamy. Příčinou trenérské výměny byl fakt, že Fornse hráči příliš nerespektovali (ten se do pozice trenéra zvolil sám, jelikož zastával funkci ředitele klubu) a byl to útočník Josep Samitier, který vedl tým na hřišti i v kabině. A právě Bellamy měl toto změnit. Hráčská kariéra rodáka z Bethnal Green je spojena především s Dundee FC, ačkoliv celkově působil v 11 týmech po celé Anglii, mimo jiné i v Arsenalu. Již na konci své kariéry pracoval i v realizačním týmu, ale s trenérským řemeslem začal až v Itálii. Odtud přišel do Barcy. Jestliže v Copě 1925 pomohla změna rozestavení na 2-3-2-3, pro premiérový ligový ročník přišel trenér Bellamy se schématem, které se nejvíce podobá dnešnímu 3-4-3. Klíčovým mužem sestavy byl 38letý defenzivní záložník Torralba. Můžeme jen spekulovat, na kolik bylo rozestavení zásadní a jak moc italské angažmá Bellamymu prospělo, faktem ale je, že když v polovině soutěže Barcu převzal, obdržela pouze 5 branek v 11 utkáních oproti 18 inkasovaným gólům v 7 zápasech do té doby. S jeho působením je spojena ale i největší porážka v historii klubu a to 12:1 na hřišti Athletic Club de Bilbao z roku 1931. To a především až 4. místo v lize donutilo vedení Katalánců k povolání toho nejzkušenějšího, Jacka Greenwella. Ten se vrátil k osvědčené hře na 5 útočníků, ale výsledky to nepřineslo. Pouze zisk trofeje pro mistra Katalánska bylo málo, a tak po 2 letech skončil i on.

Dlouhých 36 let trvalo, než měla Barcelona dalšího Angličana na trenérské lavičce. Stal se jím Victor Frederick Buckingham. Bývalý hráč Tottenhamu působil dříve ve West Bromwich, a také v Ajaxu. Byl to Vic, který do áčka Ajaxu přivedl tehdy 17letého Cruyffa. A právě Johan byl typem fotbalisty, který splňoval technické i takticky požadavky na hru založenou na pohybu a zároveň pomocí přihrávek i na držení míče. Před příchodem Buckinghama byla vizitka Barcelony následující: 10 let, 10 trenérů a 0 ligových titulů. Když v prezidentských volbách roku 1969 zvítězil Augusti Montal, přivedl z Řecka na post trenéra právě jeho. Vic zkombinoval svůj zažitý anglický styl hry s technickou dovedností domácích hráčů tak, jak to praktikoval v Ajaxu. "Když máte míč, soupeř nemůže skórovat," je známý výrok, který používal i anglický trenér. Ten se snažil změnit prakticky vše. Nový styl a trénink především s míčem prosazoval i u rezervních týmů a na jeho práci navázali jeho následovníci. Kromě herního projevu upravil i některé zaběhnuté rituály před zápasem. Známá je situace před utkání s Betisem, kdy Buckingham beze slova chodil po šatně a křídou napsal na vše možné nápis "Betis". Když se pak nechápaví hráči zeptali, proč to dělá, odpověděl: "Co vám říká ten nápis?" A trenérova odpověď?: "Fucking Betis!" Důvěru na hrotu dostal na tehdejší dobu nezvykle 190 cm vysoký Martí Filosia, který byl líný na krok, ale dokázal být vždy tam, kde bylo třeba, a měl dobré zakončení. Kolem něj postavil v ofenzívě především fyzicky zdatné, ale také technické typy jako Asensi, Rexach a Marcial. Ti měli hrát v rychlosti po zemi systémem krátkých přihrávek, ale když to nešlo, byl tu "anglický typ" Filosia a jeho hlava. Hrotového útočníka, kterého fanoušci i média často kritizovali pro jeho šetřivý krok, trenér celé své působení bránil. Z šikovného křídla Quimeta Rifého udělal Vic krajního obránce. Tento pozdější kapitán se i v nové pozici osvědčil a patřil k nejlepším asistentům týmu. Všemožné změny však k ligovému titulu nevedly, ale k zisku Copa Generalisimo v roce 1971 ano. Další rok bez triumfu v Primera division ale nepřežil, a tak profesor, jak Buckinghama katalánská média označovala, byl nahrazen stejně jako v Ajaxu Mariusem Michelsem.

Anglický vliv byl nahrazen tím holandským a to až do roku 1978, kdy do prezidentského křesla usedl Josep Luis Nuňez s jasným cílem dostat Barcu zpět na výsluní. Jenže ani přes obrovské investice do hráčského kádru a angažování zkušených trenérů Uda Latteka a Césara Luise Menottiho se výsledky nedostavily. K velkému překvapení tak v roce 1984 přebírá mužstvo bez velké zkušenosti Terry Venables. Jemu však v létě odešla z klubu hvězda největší, božský Diego. "Titul nebyl s Maradonou a bez něj není již žádná šance," hovořil jeden z novinových titulků té doby. Jiný popisoval anglického kouče jako: "Přišel pan nikdo." Jenže autoritář Nuňez si s Venablesem padli do oka a jak po mnoho let se Barca rozkládala především zevnitř, nyní byla jednotná. Předchozí Menottiho tým byl stavěn tak, že všechny akce musí jít přes Maradonu. Terry přinesl anglické rozestavení 4-4-2 se zálohou ve tvaru diamantu i anglický styl. Fyzická hra svědčila dobře disponovaným Miguelimu, Gerardovi či Julio Albertovi a především tvrdě pracujícímu Berndu Schusterovi. Bylo ovšem třeba někým zacelit díru po argentinské hvězdě. Jeho pozice byla nahrazena jiným stylem hry, ale přesto někdo nový do útoku byl nutný. Víceprezident Gaspart byl již prakticky dohodnut s Hugo Sanchezem, jenže Venables si poručil Steva Archibalda. "Neměl jsem zájem jít do Španělska, ale Tottenham potřeboval peníze, a tak jsem šel," vzpomínal skotský střelec, kterého Nuňez popsal jako hráče, který stál 7x méně než Diego. Víc o něm nevěděl. Pro Venablese to ale byla v novém prostředí sázka na jistotu a pro jeho styl bylo potřebné, že Archibald věděl, jak pomoci týmu i bez míče. Vyplatilo se, tým měl opět jasnou tvář, vítězil a po 11 letech získal ligový titul. Navíc ho dosáhl vyrovnáním rekordního bodového zisku Realu z roku 1980. Následující sezónu ale vystřílel Mexičan Sanchez titul Realu. Barcelonský cíl byl Pohár mistrů, o který hrála po 25 letech. Z penaltového rozstřelu odešla poražena. Byla to sezóna plná zklamání, kdy klub končí v lize druhý, prohrává ve finále Copy, Poháru mistrů i superpoháru, k tomu se zranil na téměř celý rok Archibald a Schuster měl roztržku s trenérem. V létě klub posílil Zubizarreta a dvojice britských útočníků Mark Hughes a Gary Lineker. Archibald tak musel s ohledem na omezení počtu cizinců být zapsán na soupisku béčka. Venables přešel k rozestavení 4-3-3. I když se především Linekerovi dařilo, tým titul nezískal, a když klub špatně začal i další ročník, byl anglický trenér vyhozen a místo něj přišel Luis Aragones. Tím byla anglická stopa opět přerušena.

Ačkoliv pohledem do historie někteří s nadsázkou tvrdí, že Buckingham vyplnil dobu čekání na Mariuse Michelse, a že Venables to samé splnil při čekání na Johana Cruyffa, již bez nadsázky lze říci, že Sir Bobby Robson vyplnil mezeru mezi Cruyffem a van Gaalem. Ročník 1996/97, kdy velezkušený Angličan vedl FC Barcelonu, byl první pocruyffovský. Zároveň prezident Nuňez tvrdil, že již v roce 1996 byl dohodnut s Louisem van Gaalem, kterému končila smlouva v Ajaxu za rok. Nikdo toto oficiálně nepotvrdil, avšak pravdou je, že během té sezóny byl van Gaal na zápasech na Camp Nou spatřen nezvykle často. Robson měl kromě trofejí před sebou 2 úkoly, které spolu úzce souvisely. Díky přijetí Bosmanova pravidla mohl klub přivést více cizinců, kteří logicky museli být vhodně začleněni. Přichází tak hvězdný Ronaldo, Couto, Amunike, Baia či Pizzi. Druhým bodem bylo zmírnit tlak na skupinu hráčů "Quinta del mini". De La Peňa, Celades, Roger, Oscar, či Jordi Cruyff byli hráči, kteří patřili k prototypům akademie La Masia a kteří dostali důvěru v posledních dvou herně a výsledkově neúspěšných sezónách. Byli to technicky nesmírně nadaní fotbalisté, ale menšího vzrůstu s problémy při fyzické hře. Robson vsadil na propojení zkušenosti (Blanc, Popescu, Amor, Stoichkov) s mládím (Ronaldo, de la Peňa, Giovanni, Figo). K tomu Cruyffovské 3-4-3, nebo pozdější 4-3-3 změnil na 4-5-1, případně 3-5-2 a zisk 3 trofejí během té sezóny ukázal oprávněnost těchto změn, na které pak navázal i v létě 1997 příchozí Louis van Gaal.

Těžko hledat místo a okamžik, kdy se z FC Barcelona stal světový velkoklub. Možná to bylo již příchodem Joana Gampera, nebo teprve postavením Camp Nou či až vítězstvím Dream Teamu ve Wembley. A možná že vše začalo u trenéra z malého městečka Crook v hrabství Durham v Anglii.

Autor: články čtenářů / Jakub19

Komentáře (332)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Viac nez len klub, Barca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
2miguel1

Futbol club de Barcelona Fc ! !

je mi cťou fandiť tomuto klubu, my sme viac ako len klub, my sme Fc Barcelona

Reagovat
madridcan

Stacila expreska...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

....

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Krausio_Real_M

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CubONE

Reagovat
Visca el barca

Otázka času, než dorazí odpad

Reagovat
madridcan

Tak teda vitaj...

Reagovat
valloire

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
janinho

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ty jedeš..

Reagovat
JM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
guzman

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
IkerCasillas

Reagovat
Kokesh

Reagovat
JM

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

jo, aspoň by ta vaše chátra tady neblila jako obvykle...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
MadMrJacky

Reagovat
Emqick

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
guzman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

No co to je?

Reagovat
stas87

neuvazovalo sa v Barcelone nad tym ze by za nu hrali len katalanci?obdoba Athleticu Bilbaa?

Reagovat
valloire

to ani na sekundu

Reagovat
stas87

pre mna je historia Barcelony aj Realu spanielskou dedinou a nejake tendencie ci snahy v tomto smere nikdy nedostali priestor alebo sa nad tym aspon niekto zamyslel a chcel to skusit?

Reagovat
valloire

Asi tady se mnou pár lidí nebude souhlasit, ale od tak poloviny 50.let se hlavním cílem Barcelony stalo být lepší než Real Madrid. No a k tomu se přizpůsobuje i přestupová politika. Ono to v kontextu posledního cca desetiletí tak nevypadá, ale v minulosti chodili top světové hvězdy daleko víc do Barcelony, kdežto Real pracoval víc koncepčně. Typická jsou v tomto 80.léta,kdy Barcelona utrácela rekordní sumy za Krankla, Maradonu, Schustera, Linekera, Roberta...Prostě jakmile se objevila superstar, šla po ní Barca. A neomezovalo se to jenom na hráče...Lattek, Menotti - tehdejší dejme tomu Mourinho, Hiddink. Výsledek byl tristní. Real dominoval s odchovancema a Barcelonu si v lize povodil i San Sebastian. Dokonce měla celá Evropa srandu z toho, jak nejbohatší klub vyprovodila skromná Austria Vídeň ve čtvrtfinále PVP. No prostě snaha vyrovnat se úspěšnějšímu sokovi provází Barcelonu dodnes. Proto hrát jenom s místními jako Bilbao nepřichází vůbec v úvahu.

Reagovat
Switchback

celý špatně ...

Reagovat
Mrvinho

valloire říkal že to bude mít špatně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Je to dobře. Hlavní motor Barcelony se jmenuje Real Madrid. Tak to bylo, je a bude.

Reagovat
puji

a naopak

Reagovat
valloire

Když je období, že to děláte líp, tak samozřejmě ano. Taky my koukáme na to, jak vás trumfnout. Takže souhlas.

Reagovat
puji

vem si příklad Celtiku,ztratili svého největšího soka a šli výkonostně dolů.

Reagovat
smazaný uživatel

ale LM hrají pořád, fuck UEFA

Reagovat
smazaný uživatel

EL, z LM je vyřadil Maribor, ikdyž ano, neměli hrát ani tu EL

Reagovat
valloire

Tak je jasný, že konkurence a zvlášť taková, je motor. Ale zase se to nesmí přehánět. A to jste právě dělali dřív. Až Cruyff vás z toho dostal. A pak málo money po roce 2000. Stavění na odchovancích se vám vyplatilo. Teď už jedete zase jako dřív. Akorát o tom ještě nevíte. Jinak slabá Barcelona je špatně i pro Real. A nikoho by nebavila. Proto ať se daří a Clasico má náboj.

Reagovat
uff

To čo píšeš je pravda. Koncom 90 rokov a začiatkom milénia také nápady chvílkové boli, ale nikdy neboli reálne. Som prekvapený koľko toho vieš o Barce. To by som od teba nečakal.

Reagovat
valloire

poznej svého nepřítele...

Reagovat
stas87

ano to viem ze Barcelona slusne platila zahranicnych hracov,trenoval ich myslim aj Venables v 80.rokoch,vzhladom k tej koncepcii ktoru tam zminujes je to dneska smiesne co robi Real

Reagovat
valloire

No Venables zase žádný eso nebyl a je s podivem, že koučoval Barcelonu. Ale takovej Lattek a Menotti, to byla špička. A pravda je, že já jsem začal fandit Realu od Butragueňa a jeho ultraofenzivnímu fotbalu. Ani Galacticos mi samo nevadili, byli to hráči, kteří mají hrát za nej světovej klub, kterým chce Real být. Jenom to musí být nějak vyvážené. Proto nákup Beckhama už byl přes čáru. A právě tehdy se to obrátilo a Barcelona to začala i díky menšímu příjmu dělat líp. Podruhý v dějinách. Poprvé když začal trénovat Cruyff. Ono se tu nadává, že se vyhazujou šílený prachy za hráče, ale v některých případech nejdou vyvážit zlatem. U Realu je to Di Stéfano, Zidane i CR. 96 za hráče, se kterým prakticky vedeš 1-0 je i málo. No a Barcelona se svým milionem dolarů tehdy za Johana udělala nejlepší nákup svý historie. Vyplatil se jako hráč i trenér a i jako nositel fotbalovýho progresu. To díky jemu hrajou jak hrajou. A v tý době to bylo, jakoby dneska dali za někoho 150 mega. Jenže to byla investice na nějakejch 40 let.

Reagovat
stas87

ked uz vies dost z historie,neodisiel Kopa ja kvoli tomu ze di Stefano si urcil ze chce hrat v strede utoku a Kopu odsunuli na kridlo kde bol dost nespokojny?ci si to mylim s inym hracom?proste to co je vycitane Messimu dnes spravil di Stefano v 50.rokoch chapem ale uznaj ze tych hracov co nejdu vyvazit zlatom mal Real iba troch a aj tak vyhodil nezmyselne vela

Reagovat
valloire

Jo, je to podobný. I Messi to dělá. To bych mu zase tolik nevyčítal. Na Di Stéfana doplatil hlavně Didi. I 3 jsou hodně, pokud ti určujou vývoj klubu na dlouhý léta. Barca má jednoho...

Reagovat
SIRBRANIKE

Pekne, konečne rozumná reč. Vidíš že to ide. Ale moc nechápem tie blbé narážky od iných na Kubov článok. Veď sa s tým musel s/h/rať dosť dlho a napísal to skvele.

Reagovat
valloire

Dík. To víš, že to ide. Článek je dobrej, je vidět, že ho zajímá, co se dělo, protože tam jsou odpovědi pro dnešek. Spousta lidí se o historii nezajímá, což je špatně a je to jejich chyba.

Reagovat
X-bano-X

Podruhý v dejinách, jo?

"ale od tak poloviny 50.let se hlavním cílem Barcelony stalo být lepší než Real Madrid. No a k tomu se přizpůsobuje i přestupová politika"

1899? Hovorí ti niečo to číslo? Zmažeme 50, vypichneme 30 a zbagatelizujeme ďalšich 30. Ou jeee

Reagovat
valloire

Máš problém s pochopením textu co? Vím.

Reagovat
smazaný uživatel

El Buitre a Hugo

Reagovat
Puskas

to byli parádní hráči

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Ona koneckonců Barcelona trhla i světovej přestupovej rekord s Cruyffem i Maradonou, zatímco Real poprvý až s Figem.

Reagovat
valloire

o tom mluvím

Reagovat
X-bano-X

a čo takto Alcorón resp Lyon?

Reagovat
valloire

?

Reagovat
X-bano-X

Máš problém s pochopením textu co? Vím....

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný čtení

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek. Jen jako perlička v ročníku 1960/61 vyřadila Barcelona ve čtvrtfinále poháru PMEZ Hradec Králové, který se tím zapsal do historie jako český tým, který v tomto poháru došel do té doby nejdál :)

Reagovat
smazaný uživatel

To se ten tým jako jmenoval Pohár Mistrů Evropských Zemí Hradec Králové?

Reagovat
smazaný uživatel

ano, celým názvem ve čtvrtfinále poháru PMEZ Hradec Králové

Reagovat
fantomas

Reagovat
Posledni Kovboj

jj, presne tak.

Reagovat
smazaný uživatel

tak určitě :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Perlička je, že první český tým, který hrál proti Barce, byla Slavia a to v roce 1920. O rok později hrála Barcelona se Spartou a ta je taky prvním a vlastně i posledním (v roce 1992) českým týmem, který jí porazil.

Reagovat
Emqick

Perlička je, že s Barcou hráli Klapzubova jedenáctka.

Reagovat
Puskas

To patří do článku Česká stopa v katalánském velkolubu.

Reagovat
Emqick

Reagovat
el Principito

hezkej článek škoda jen těch výblitků z řad fans Realu, to co tu předvádí valloire je vážně smutný ... je mi ho až líto

Reagovat
Posledni Kovboj

presne, nezna Ewu Farnou, zlyncovat

Reagovat
valloire

Copak předvádím? Co o tom víš?

Reagovat
el Principito

ať si každý udělá obrázek sám, já se s tebou do diskuse pouštět nebudu, to je ztráta času

Reagovat
valloire

aha

Reagovat
smazaný uživatel

tak zrovna on konkrétně pod tímto článkem píše docela konstruktivně a má to smysl. Ale to by sis to musel přečíst. Abych předešel zbytečným nařknutím, tak Realu nefandím

Reagovat
TopinB

To si děláš srandu, ne? Nepopírám, že ve spoustě diskuzí to může být extrém, ale zrovna tady se chová a diskutuje sakra rozumně

Reagovat
el Principito

viz jeho první příspěvek souhlasim, na jeho standart je to tady dneska ještě slabota

Reagovat
el Principito

standard

Reagovat
TopinB

Promiň, ale chováš se momentálně jako větší blb než on.

Reagovat
el Principito

Reagovat
smazaný uživatel

Valoire je nehorazny pytel hov*n, tak to prostě je a pár tady jeho chytráckých "příspěvků" tomu nepomohou

Reagovat
Billy McClane

Vyborny clanok Viac takych.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík Z mé strany první čin a uvažuji ještě o jednom, maximálně o dvou

Reagovat
CubONE

Ale uz nie o Barce prosim.

Reagovat
SIRBRANIKE

Ty ho asi nepoznáš...

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl bych, že to myslel obecně na EF, ode mě se jiného tématu nedočká

Reagovat
Puskas

Vyloženě monotematický člověk

Reagovat
smazaný uživatel

konečně normální fanda Realu... si asi jediný široko daleko bohužel

Reagovat
raduinho

Souhlas. Fandové Realu jsou ta nejhorší sebranka co může být. Čest rozumným výjimkám.

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo jasné... Chelsea

Reagovat
raduinho

Furt lepší Chelsea než Real

Reagovat
smazaný uživatel

Viete kvôli komu sa začal stavať Nou Camp?

Reagovat
smazaný uživatel

Messi

Reagovat
smazaný uživatel

Teď nevím, jestli se ptáš, protože to nevíš, nebo se ptáš, protože tě zajímá, jestli to vědí ostatní, nebo chceš přijít s něčím jiným, než že to bylo kvůli Kubalovi. Ačkoliv s tím Kubalou to taky není tak, jak se říká.

Mě přijde zajímavé, že při porovnání tehdejšího referenda o výstavbě Camp Nou s tím letošním o rekonstrukci Camp Nou a okolí přišlo a bylo pro stejné procento členů. Na tom je vidět, že názory culés se jen tak nemění

Reagovat
smazaný uživatel

Bol som v tom, že to bolo kvôli Kubalovi, bol o ňom pred pár dňami veľký článok v slovenskom Denníku Šport a deň predtým taktiež o Ferdinandovi Daučíkovi, ktorý toho má s FCB tiež dosť spoločného. Mohli sa tieto mená zakomponovať do tohto článku tiež, prípadne do ďalšieho ak bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že článek je o "anglické stopě", tak by bylo nelogické zmiňovat Kubalu a Daučika. Nebyl prostor, ani nebyl cíl, probírat celou historii. On o každém z těch trenérů či období by se mohl napsat článek samostatný, ale to patří na barcelonský web, kde se taky o tom dočíst lze. To určitě nepatří na EF. Jinak ty dva v článku nejsou i z toho důvodu, že v jejich letech tam žádný angličan nebyl

Reagovat
fantomas

Proč by to jako nepatřilo na EF.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel jsem to tak, že bych sice mohl každý týden posílat nějaký článek o legendárním barcelonském hráči (sám jsem jich napsal přes 20 pro barcelonský web), nebo o historii či o zajímavých událostech, ale nejsem si jist, jestli by to mělo takový ohlas a nebylo tu "přebarcelováno".

Reagovat
Darren Fletcher

prebarcelonováno

Reagovat
smazaný uživatel

Pre aké weby píšeš? fcbarcelona.cz ?

Reagovat
smazaný uživatel

jo, už skoro 6 let

Reagovat
fantomas

Tak kazdej tyden asi jo, ale treba jednou za mesic by to urcite nikomu nevadilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden článek mám již připraven a pošlu ho koncem října. Já čekal, zda-li bude tento pro místní snesitelný, což si myslím, že byl dle ohlasu. A pak se uvidí

Reagovat
Atlético de Madrid

s tim mimochodem souvisí i Jiří Hanke - jedinej českej fotbalista, kterej kdy vyhál La Ligu.. v sezoně 52-53 s Barcelonou

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Atlético de Madrid

hledal jsem jednou všechny Čechy, kteří kdy vyhráli nějakou zahraniční ligu a docela jsem právě čuměl, že Hanke udělal takovouhle díru do světa (ta Kolumbie s Di Stéfanem je možná ještě víc zajímavá než Barca)

ve Španělsku ještě byl Yanko Daucik, ale to byl spíš Španěl, byť narozenej v Praze

Reagovat
smazaný uživatel

Mě hodně překvapilo, kde všude Hanke hrál a taky nemile překvapilo, jak málo lze o něm sehnat informací (myšleno na netu). Jinak vtipné bylo, že když jsem tehdy ten článek vydal, tak mi po pár dnech napsal jeden člen jeho rodiny s tím, že tam mám chybu

Reagovat
Atlético de Madrid

tak to je docela pecka, aspoň je vidět, že rodina pořád sleduje stránky Barcy

obecně, o českejch fotbalistech, který se prosadili v zahraničí se informace sháněj docela těžko - třeba na Kostarice Češi v podstatě zakládali tamní profesionální fotbal a v Čechách se o tom víc dost málo, našel jsem asi dva články a jedno krátký video.. nebo Miroslav Vratil, kterej jako první Čech vyhrál nějakou velkou zahraniční ligu - ve Francii, hned po válce

a takovejch osobností máme víc a nikdo tady to moc nesleduje, což je myslim škoda a mít čas, tak o tom třeba někde bloguju, protože mě to fakt zajímá a je to nepokrytý téma

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlas, a presadilo by sa ich oveľa viac keby sa mohlo odchádzať do zahraničia v akomkoľvek veku, veď Československa repre bola špička nielen v Európe. Mohli dokázať vo svete viac, nebyť tej doby....

Reagovat
smazaný uživatel

co to mělo být za chybu?

Reagovat
smazaný uživatel

Ten mail má někde uložený. Už si ale nevybavuji, co jsem napsal já, ale týkalo se to jeho mládežnické kariéry než přišel do Slávie.

Reagovat
smazaný uživatel

..velice zajimave, dekuji Jakub19

Reagovat
smazaný uživatel

Nechcem rýpať, ale nemôžte radšej viac písať podobné články o českých tradičných kluboch ako Sparta, Slavia, Baník? Čo takto podporovať kluby doma? Lebo potom len vyrastajú fandovia úspechu, ako napríklad 2miguel1:

"je mi cťou fandiť tomuto klubu, my sme viac ako len klub, my sme Fc Barcelona"

Reagovat
fajdax

Ty si Čech?

Reagovat
smazaný uživatel

Keďže som na českej stránke, očakával by som, že tu uvidím články o kluboch z domácej scény a nie nejakú hlúpu Barcelonu.

Reagovat
Spalovač šancí

A "nejlepší" na tom je, jak takoví "fanoušci" jsou schopni se do krve pohádat z obdobnými individui z druhé strany, přestože na zápasy čučí max. v TV

Reagovat
Al Capone

A? Fanousek z CR je uplne stejny fanousek jako fanousek ze Spanelska.

Reagovat
smazaný uživatel

Fanúšik zo Španielska fandí klubu zo Španielska právom. Za to fanúšik z Česka by mal skôr podporovať klub doma. Debata vyššie ma inak fakt dojala ako sa partia zapredancov naťahuje o cudziu históriu. Vyznie to dosť komicky.

Reagovat
Al Capone

A proc by mel? Pokud tomu opravdu fandi a neni to gloryhuner tak proc ne. Hlavni je to co k tomu klubu clovek citi a ne jak daleko bydli. A pak kdyz se clovek po tech letech fandeni dostane na stadion svojeho milovaneho klubu...to je neco neskutecneho.

Reagovat
smazaný uživatel

Ťažko to vysvetliť niekomu, kto o skutočnom fandení nemá ani len tušenie. Konkrétne ja fandím len jednému klubu. Klubu, kde mám svoju rodinu, priateľov, kde som sa narodil, vyrastal a kam ma otec zobral ešte ako malého chlapca. Žijem pre ten klub deň, čo deň. Navštevujem zápasy, stretávam sa s fanúšikmi a točím sa pri klube tak blízko, ako sa len dá. Svoj klub beriem ako jeden zo symbolov môjho rodného mesta, ktoré má bohatú históriu a som na ňu hrdý. A hoci som nezažil so svojim klubom žiadny výrazný úspech, nikdy by som ho nevymenil za nič na svete. A už vôbec nie za veľkoklub, pretože by som sa zapredal za prachy a úspechy. Ako keby si podpísal dušu diablovi. Klubizmus je v prvom rade o patriotizme, hrdosti, vernosti a cti. Je mi preto ľúto, že nemáš ani len tušenie o čom vlastne rozprávam.

Reagovat
Al Capone

Tady jde videt, ze vubec nevis jaky ja jsem a co pro me muj klub znamena...

Reagovat
smazaný uživatel

Podľa toho komu fandíš viem aký si. Povedať si, že som fanúšik Realu Madrid dokáže dnes každý idiot a nech mi tu nikto nepíše, že on fandí Realu alebo Barcelone už cez 20 rokov a aký on je verný lebo to na veci nič nemení. Keď Čech respektíve Slovák povie, že fandí veľkoklubu typu Realu, Barce, Chelsea, ManU a pod.....nie je to nič iné len obyčajné zapredanectvo. Netušíš aké je to byť na tribúne a sledovať ako tvoj tím dostáva zahanbujúcu nakladačku od súpera, ktorý ešte donedávna hral 2. či dokonca 4. ligu. Netušíš, aký je to pocit sa triasť o udržanie sa v lige. Aký je to pocit skončiť posledný. Nevieš aké je to vypadnúť z predkôl EL s tímami ako Karvan Jevlach, Pobeda Prilep a s ďalšími futbalovými trpazlíkmi. Ńevieš aké je to čakať na úspech desiatky rokov a ďalšou novou a novou sezónou dúfať, že sa to už konečne prelomí. Každý jeden čo sa tu bije do prś, aký je veľký fanda Realu alebo Barcelony, by si veľmi dobre rozmyslel, či by mu aj nadalej fandil v časoch keby bol na totálnom dne. A či by mu vôbec aj začal fandiť. Môžeš mi tu písať do bezvedomia aký si veľký fanúšik, ale toto všetko sú len slová, ktoré zapôsobia na ľudí ako si Ty a akých tu nájdeš bohužiaľ veľa. Skús však prísť niekedy do kotla Trnavy, Slavie, Brna, Baníku alebo Slovana a tam predniesť svoju teoriu o klubizme. Myslím, že by si tam ťažko pochodil. Týmto pre mňa táto téma končí.Užívajte si tie cudzie úspechy, keď sú vám milšie. Viac k tomu nemám čo povedať.

Reagovat
Al Capone

Cetl jsem po vim aky si...Zbytek bude asi jeste vetsi sracka.

Reagovat
sokar

rovnako si každý idiot z Trnavy dokáže povedať že fandí Spartaku...

ako ty píšeš, nikto z fans nezažil tie zahanbujúce porážky alebo strach o vypadnutie, rovnako ty si nezažil čo je to prísť o titul v poslednom zápase, rovnako ty si nezažil čo je to za pocit ked napr. Rivaldo svojím hattrickom v poslednom zápase sezóny posunul Barcu do pohárovej Európy, ty fandíš klubu ktorý je z rovnakého mesta kde bývaš, preto nevieš aký je to pocit ked celú sezónu pozeráš na svoj obľúbený klub iba v telke a potom raz v roku si dovoliš minúť 500€ aby si mohol vidieť ten klub naživo.

Ty si z Trnavy fandíš Spartaku, keby niekto tam z vášho okolia fandil od mala Slovanu (napr. preto že jeho dedko alebo nejaký príbuzný v minulosti hral za ten klub) tak by bol hned zapredanec lebo fandí klubu ktorému sa darí???

ja som z dediny, fandím našmu klubu, s kamarátmi sa bavíme o zápasoch a pod., chodím aj na výjazdy, to znamená že potom si večer nemôžem prečítať o zahraničnom klube ktorému fandím, a nemôžem si pozrieť jeho zápas v telke s následným pocitom že vyhrali resp. so sklamaním z prehry???

Reagovat
valloire

Reagovat
Al Capone

Přesně tak Zklamání a radost je úplně stejný pocit jako když hraješ o titul nebo o sestup.

Reagovat
Darren Fletcher

ja fandim manchestru a viem, ake to je dostat zahanbujuco od supera, ktory hra stvrtu ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím prosím, řekni mi, kterému týmu mám fandit

Tak já přestanu teda fandit Barceloně, na které jsem byl vícekrát, než na všech zápasech české ligy dohromady a začnu fandit třeba Slávii, jistě to bude mnohem více oku lahodící zážitek a trofeje jsou taky v nedohlednu, takže nebudu obyčejná přísavka, která jde s úspěšnými

Reagovat
Spalovač šancí

Slavii ti vřele doporučuji ...

Reagovat
Kily

si z toho děláš srandu, ale já už od rána stahuju české filmy, protože nevím, jestli nebude vadit, když se budu koukat na zahraniční

Reagovat
valloire

Reagovat
sokar

dúfam že to sťahuješ z českého úložiska

Reagovat
Infi

Reagovat
Kily

kua, to je zase den

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Infi

Reagovat
drussbarb

Ještě před pár lety jsem to viděl podobně, ale s tím rozdílem, že mě fotbal absolutně nebavil a nechápal jsem, jak může někdo z ČR "na dálku" fandit zahraničním klubům. Pak jsem ale párkrát viděl zápasy Barcy a Messiho a Barca mi vlezla pod kůži. Asi jsem gloryhunter, protože jsem existenci barcelonského fotbalu začal vnímat až v dobách největších úspěchů, ale teď velmi silně prožívám každý úspěch nebo neúspěch a kvůli zápasům Barcy si platím kabelovku. Pro svou obranu, opravdově fandit jsem Barceloně začal až když vypadla v LM s Mourinhovým Interem, od té doby se baru jako fanoušek, protože jsem byl z nepostupu stejně špatný, jako když se nedařilo naší repre. A opravdu mě nebaví sledovat kopanou v české lize, já radši fotbal a se svým stavem jsem velmi, velmi spokojený

Reagovat
10FKK

Reagovat
valloire

Pff, je to gloryhunter. Co ty, když dáváš palec?

Reagovat
10FKK

Za upřímnost, která se tu moc nenosí... Léta dobrá i zlá... Od mala jsem byl protestant! Všichni fandili slavii a spartě, tak jsem začal fandit Bohemce a podobný to bylo s Barcou... Každej kokůtek si přečet, že má real nejvíc trofejí na světě a bylo o rádoby fandu víc!

Reagovat
valloire

ok, to beru. Ale rádobyfandu? Já začal s Realem po jeho úchvatných představeních doma v UEFA kolem 86. Sem hustej.

Reagovat
10FKK

Taky gh?

Reagovat
roman1978

nic moc, já začal s barcelonou v roce 1978

Reagovat
Billy McClane

Len tak pre zaujimavost, kolko zapasov si videl prvych 20 rokov svojho "fanusikovania" a odkial si bral informacie, co sa deje v tvojom oblubenom klube?

Reagovat
SIRBRANIKE

si krutý

Reagovat
valloire

Jakej je konkrétně ten důvod, proč by Čech nebo Slovák neměl fandit cizímu klubu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
janinho

@robo123: ty uz chod do p*** s tou tvojou trnavou... siril si tieto bludy na profutbale a tam ti X ludi povedalo na rozum, tak sa snazis najst fanusikov tu???? co komu rozkazujes komu ma alebo nema fandit???? skoda reci s tebou, na profutbale ti oci ludia neotvorili, tak nemam dovod si mysliet ze tu to bude ine...

Reagovat
kubys

Reagovat
valloire

Trochu to máš pomotaný. Samozřejmě, že konkrétně já fandím Viktorce. jenže taky fandím krásnýmu fotbalu a některý týmy mi přirostli k srdci tím, že ho hrají. Mluvím o Brazílii na repre úrovni a Realu na klubový úrovni. Ubezpečuju tě, že nejsem žádnej tzv. gloryhunter, protože Brazilci vyhráli až 6.MS co jim fandím. A Real LM až za 13 let. A když bude hrát Viktorka s Realem, nebudu sice řvát, ať ty sráče rozsekaj, jako to bylo při jiným týmu,ale fandit budu Viktorce. A když vypadne, nebo v LM nebude, fandím naplno Realu. Co je na tom nepochopitelnýho nebo špatnýho, vážně nevím. Jde o sympatie a fotbal.

Reagovat
Switchback

Viktorce fandíš 3 roky ?

Reagovat
valloire

jasně, od tý doby, co udělali titul. Jsem Plzeňák, tak co myslíš, kolik těch let je.

Reagovat
Switchback

Jsem se jen zeptal jelikož to tak většina má

Reagovat
valloire

Tak když jim je okolo 17, tak to asi tak bude. Ale je fakt, že jsme získali spoustu "fandů", který před 15-20 lety ani nevěděli, že se v Plzni něco takovýho vůbec hraje. Dost jich znám a fakt zírám, kdo taky chodí na fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

a ještě víc je těch, kteří nevěděli před 5 lety, kde je v plzni stadion

Reagovat
smazaný uživatel

to je tak všude bohužel.vím že u barcy, když měla to úspěšné období, tak přišlo mnoho naplavenin

Reagovat
Al Capone

Jako to je normální. Větší část naplaveniny odejde a ti co jim začali fandit jenom díky úspěchům se za pár let stanou opravdovými fanoušky.

Reagovat
edejv

Baník

Reagovat
madridcan

100 pre Real Madrid

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=342306039271356&set=p.342306039271356&type=1&theater Takze podla tohto dal Pele v oficialných zapasoch 757 golov, to by ronaldo a leo mohli prekonat aj ked im chýba este vyse 300 golov, avsak maju len 29 a 27 rokov :)

Reagovat
smazaný uživatel

ked si zoberete ze Leo ma 27 rokov a ma 405 golov, tak ak da kazdu sezonu 50 golov ..tak vo veku 30/31 rokov bude mat 600 golov, potom myslim, ze to uz pojde dole avsak a dalsich 5 sezon tých 30golov za sezonu da..takze skor ci neskor okolo veku 35 rokov by to mohol dosiahnut..ronaldo ma teraz 442 golov alebo tak nejak avsak o chvilu uz 30rokov, avsak myslim, ze to prekona aj on

Reagovat
Atlético de Madrid

on Leo těch gólů dává mírně míň, kolem těch 40 to myslim udrží, ale pokud si Barca koupila na střílení branek Neymara a Suáreze a s Messim počítá spíš jako s tvůrcem hry, tak tyhle gólový dostihy myslim končej... při současný formě by na to spíš měl Ronaldo, ale tomu zase táhne na 30 a bude to obtížný udržet kvůli věku. Upřímně si nemyslim, že těch 757 může ještě někdo vstřelil. Pelé tehdy hrál výrazně jednodužší soutěž (šampionát státu Rio), kde byly týmy, kterejm dal za kariéru třeba 50 gólů a Santos vyhrával dost zápasů o 5-8 branek... pochopitelně to svědčí o jeho výjimečnosti, ale neni to srovnatelný s top evropskou soutěží současnosti. Na podobnejch cifrách je třeba Pepi Bican, ten ale hrál pro změnu protektorátní ligu. A hodně blízko v počtu branek je i Romário, kterej hrál aasi 25 sezon...

Reagovat
smazaný uživatel

2009 - 41 gólov

2010 - 60 gólov

2011 - 59 gólov

245 gólov

2014 - ?012 - 91 gólov

2013 - 45 gólov

2014 - ? zatial 41 (16zapasov do konca kalendarneho roka)

...Ronalda aj ked osobne nemam rad, vsak musim uznat , ze on bude na vrchole minimalne do tých 35 rokov..takze mu tipujem nasledujucich 5sezon kazdý rok 50golov...avsak osobne lea a ronalda davam pred peleho, kedze hraju v tejto dobe, a podla mna hraci ronaldo a leo co tak prevysuju ostatných tuto dobu, ked je futbal na najvyssej urovni su najlepsi aj v celej historii...tu prikladam link na 10naj futbalistov historie z februara 2014, poradie na nom neni dolezite...avsak suhlasite s nim, nevymenili by ste niekoho za niekoho ? http://sporteology.com/top-10-greatest-soccer-players-time/

Reagovat
Atlético de Madrid

Já třeba nedávám před Pelého nikoho, protože on byl naprosto fenomenální ve všem. Jen Bican dal v kariéře víc soutěžních gólů než on, jen málo fotbalistů má víc trofejí než on (a na tomhle levelu žádnej), byl vůdčí postavou jednoho z nejlepších klubovejch i reprezentančích týmů všech dob. To že hrál proti slabším klubům v šampionátu Rio de Janeira je jedna věc, druhá ovšem je, že ze taky vyhrál 3x MS, z toho 2x jako tahoun mužstva, dotáhnul Santos ke dvěma titulům v Copa Libertadores i v Interkontinentálním poháru... Statisticky je spočítaný, že nikdo nedal víc branek ve finálovejch zápasech různejch pohárů, nikdo nedal nikdy víc hattricků...

A proměna Messiho role započala právě letos, i na MS hrál docela hluboko, teď tak hraje i v klubu. Takže on těch gólů za kalendářní rok bude mít i tak pochopitelně dost, ale myslim, že to příští rok trošku klesna a ustálí se to na menších cifrách než 60-90... a 50 gólů Ronalda každou sezonu ještě 5 let mi taky přijde jako utopie

Reagovat
Atlético de Madrid

* šampionátu Sao Paula pochopitelně

Reagovat
smazaný uživatel

aj tak su to neuveritelne cisla ci uz ide o ronalda, alebo messiho na tuto dobu, ak si zobereme ako su branený, pre porovnanie s inými top utocnikmi ktorý maju v kariere pol golu na zapas..som zvedavý kto sa bude bit o naj hraca na sveta ked odidu..myslim, si ze takto dominantný hráči ako su oni dvaja co od roku 2008 len oni vyhravaju zlatu loptu.,.este dobrých 20-30 rokov nebude

Reagovat
valloire

Trochu to přeháníš. Jsou oba dva výjimeční, nicméně každou dekádu se někdo takovej objeví.

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

ja osobne by som to dal takto , napisem len 10 mien bez poradia : Maradona, Pele, Eusebio, Cruyff, Beckenbauer, Platini, Ronaldo, Messi, Di Stefano, Zidan, Cristiano Ronaldo,

Reagovat
valloire

Na jejich úroveň bych dal Zica. Jenom nevím za koho bych ho vyměnil.

Reagovat
valloire

bez šance

Reagovat
smazaný uživatel

Jakub 19

Reagovat
valloire

To jako proč? Článek je dobrej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Ty vole horníku, sice je to článek vo klaunech, ale aspoň se něco dozvíš ne? I Barcelona má právo na to, se prezentovat na EF, pyčo.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je u tebe horník ty lopato

Reagovat
valloire

já myslel, že jste tam všichni horníci...tak sorry

Reagovat
smazaný uživatel

Stačil jeden odstavec

Reagovat
Infi

to u tebe bohatě stačí jedna věta

Reagovat
Jardin

Reagovat
smazaný uživatel

a řeknu VŠE ! Krátce a srozumitelně.

Reagovat
roman1978

přesně. každý hned pozná a velmi dobře rozumí tomu, že jsi cyp

Reagovat
Infi

Reagovat
Kokesh

Ty ses vymasteny jelito.

Reagovat
valloire

Ancelotti : "Spousta hráčů mě překvapila, ale nejvíc Ibra. Je to skvělý hráč pro trenéra, nevím ale, jestli byl pro Guardiolu."

Reagovat
fantomas

Fajn článek, ale ty odstavce sou fakt vražedný.

Reagovat
Xavi

Dobrá práce Jakube, ostatně jako vždy.

Známá je situace před utkání s Betisem Sevilla, kdy Buckingham beze slova chodil po šatně a křídou napsal na vše možné nápis "Betis". Když se pak nechápaví hráči zeptali, proč to dělá, odpověděl: "Co vám říká ten nápis?" A trenérova odpověď?: "Fucking Betis!"

Reagovat
Puskas

Lineker sám kdysi uváděl, že se mu to angažmá tam moc nevyvedlo, i když skóroval už ve 2. minutě 1. utkání.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono by bylo překvapivé, kdyby řekl něco jiného. Bohužel hrál v době, kdy se nedařilo a kdy se řešilo hodně mimofotbalových událostí.

Reagovat
alcantara

Vdaka za clanok Jakub, nna fcb.cz uz prakticky nechodim, takze mi podobne zalezitosti unikaju. Mohlo by tu byt podobnych clankov kludne viac, aj o druhych kluboch alebo legendach ako kedysi, skoda ze to vymizlo. Asi to nema kto pisat.

Reagovat
sokar

skvelý článok, ale na môj vkus až príliš veľa mien a informácii, čiže som si to pekne prečítal ale zostalo mi z toho iba málo ale to je skôr moja chyba :D

najviac by som vyzdvihol jednú myšlienku v článku: "jak po mnoho let se Barca rozkládala především zevnitř, nyní byla jednotná." tu by som hľadal najväčší rozdiel medzi Barcou a Realom. V Barce boli neustále súboje o moc, klub nikdy v histórii nebol tak jednotný ako Real. Aj v súčastnosti tu máme nespokojných socio, stále je tu boj Laporta vs. Rossel resp. nové vedenie, k tomu sú v každých voľbách ďalší kandidáti - to je tá nejednotnosť. Kdežto v Reale je Peréz a ... nikto

Reagovat
smazaný uživatel

Čekal jsem, že na mnoho jmen a informací někdo upozorní, ale nenapadlo by mě, že to bude fanoušek Barcy, který by měl drtivou většinu uvedených dobře znát

Reagovat
smazaný uživatel

Oblíbené kluby vedlejší: ACS a Klokan ..... to mi hlava nebere. Kua Vy v te Praze snad berete drogy.

Reagovat
smazaný uživatel

Sice je mi jedno, co si kdo myslí o tom spojení oblíbených klubů a vím, že to není obvyklé, přesto to tak je. Důvod je jednoduchý: oba kluby jsem poznal jako kluk ve školce, Bohemku díky kamarádovi, Spartu díky rodině a proto jsou mi sympatický. Nemůžu říci, že jsem jejich fanoušek, ale mám je rád.

Reagovat
Spalovač šancí

Já znám pár borců, kteří mají stejně rádi Slavii i spartu

Reagovat
domingo

Jj, treba Banikovci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
Josifek

Reagovat
Infi

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
sokar

samozrejme ich všetkých nepoznám, tých známejších ako Linecker, tréneri Buckingham, Venables a Robson poznám ale tých zo samotných začiatkov som asi zachytil prvý krát, ale to asi súvisí s mojou pamäťou na mená a dátumy a o tom Patullovi som čítal práve na barcelonskej fan stránke takže aj toho poznám

Reagovat
domingo

Dobry Autorsky clanky jsou to, co tady chybi nejvic. Tohle je moc peknej pocin. Akorat priste se drzet pravidla cca 500 znaku na odstavec, jinak se v tom clovek ztraci.

Reagovat
smazaný uživatel

Autorské články jsou supr, akorát mi tedy po této zkušenosti přijde, že pro ně není zase moc prostoru vzhledem ke každodennímu množství zpráv. Tento článek jsem posílal v půlce srpna a na řadu se dostal nyní. I když nutno říci, že to bylo nakonec dobře, jelikož jsem tam minulý týden ještě něco doplnil Aby dostal takový článek prostor, musí být volnější týden, tj. žádné poháry, žádná repre, což ale moc často nebývá

Reagovat
Puskas

Tak já posílal Říhu v květnu a byl až minulý týden, tak si nestěžuj A to ještě čeká Hledík ze stejné doby . Prostě jak píšeš, přednost mají logicky aktuality před těmi, co mohou být kdykoli.

Reagovat
smazaný uživatel

To není stížnost, bylo mi i řečeno, že jsem v pořadí a jelikož jsem adminem na jiném webu, tak to chápu. Jen popisuji situaci, že kdyby těch článků bylo více, tak ta prodleva bude obrovská.

Reagovat
Puskas

já to bral jako hecnutí, chápu to taky

Reagovat
terry

No jestli to vyslo az po nekolika mesicich, co jsi to poslal, tak je to smutnej pribeh.

Reagovat
Puskas

tak bylo MS, nezapomeň, a taky nesmíš to vnímat tak, že uveřejňování Tvých článků je životní priorita PJ:)

Reagovat
domingo

Tam je problem, ze clanky v adminu muzou proste zapadnout. Se klidne pripomen zpravou nebo tak.

Reagovat
Puskas

Ok, tak Hledík:)

Reagovat
Puskas

Já to chápu, jak se to nedá hned, člověk zapomene, však občas se PJ připomenu mailem.

Reagovat
domingo

Kdyby se nasli sloupkari pro PD a SA, tak by stalo za to udelat zalozku "blog", no.

Reagovat
Puskas

Sa míníš Sturmabteilung?

Reagovat
fantomas

Reagovat
terry

Reagovat
terry

Pod dominga melo bejt.

Reagovat
Zaschrona
Reagovat
smazaný uživatel

Dnes je to 10 rokov od debutu Lea Messiho za Barcu...podla mna si to zasuzilo clanok

Reagovat
Al Capone

Ještě, že jenom podle tebe.

Reagovat
smazaný uživatel

to ze je dnes 10 rokov od debutu jedneho z najlepsich hracov historie futbalu, hraca ktorý prekonal neuveritelne mnozstvo rekordov, hraca co pise historiu, a co sa po kariere zaradi k pelemu a maradonovi, myslim si , ze je to na clanok dost velký dovod

Reagovat
valloire

Nezařadí a nezařadí. Není světový šampion. Smůla.

Reagovat
Al Capone

Presne tak. Je to sice trochu nefer, ale MS je proste to nejvic co se da ve fotbale vyhrat.

Reagovat
Atlético de Madrid

vždyť to je naprosto debilní hodnocení, kvalitu hráče nijak neodráží, jestli vyhrál MS nebo ne

a hrozně moc legend ho nikdy nevyhrálo - Cruyff, Best, Di Stéfano, Puskás, Platini, Eusébio, Van Basten, Zico...

Reagovat
valloire

A není. Je to jako když vyhraješ Hart, ale ne SC. Chybí ti to podstatný. A přitom v základní části NHL odehraješ víc zápasů a ve SC kolikrát třeba je 5-6. Taky se nezařadili. Nejvíc mi to sere u Zica. Ten by se zařadil.

Reagovat
roman1978

kdyby uměl kopat penalty, tak by se tam možná zařadil. ale co já pamatuji, tak zico zas taková hvězda nebyl. vždyť i v tom zápase s francií jen střídal a ještě k tomu jde ta prohra na jeho triko.

Reagovat
Puskas

tehdy byl zraněný a byl to hráč, jakých jsem od té doby viděl hodně málo

Reagovat
Atlético de Madrid

Je to proste jedna z mnoha soutezi, ktery muzes shodou okolnosti vyhrat, ale taky nemusis...

Reagovat
sokar

skôr by som to prirovnal k Olympiskému hokejovému turnaju, máš množstvo hráčov ktorý vyhrali niekoľko krát SC alebo MS ale nikdy nevyhrali Olympiádu. Nemôžeš porovnávať turnaj, ktorý hráč odohrá max 3-4 krát za život, kde je to navyše často o jednom zápase s každoročným pohárom, o ktorý môžeš bojovať tak 15 krát za kariéru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
patas92

Jo, to je fakt adekvátní srovnání.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

aspon někdo normální

Reagovat
smazaný uživatel

To je jak španělský City.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný.

Reagovat
fantomas

Heh, na twitteru to prave sdilel nejakej Spanel. Jakub19 se snad jako prvni (ani ne) redaktor EF podival se svym clankem v cestine za hranice.

Pues muchas gracias por haceros eco del artículo de los entrenadores. Antes en Chequia que en BCN :) http://t.co/ConfQOL2zg vía @Eurofotbal

Reagovat
Counter

hacer eco = šířit (zprávu). Jakoby už dříve něco podobného vyšlo ve Španělsku?

Jinak je sranda, že tam EF chválí za promptní vydání (dříve než BBC) a přitom jak Jakub19 píše výše, mohlo to tu být už před dvěma měsíci

Reagovat
Counter

Ah, tak on je to dokonce šéf CIHEFE, což je oficiální španělská asociace zabývající se historií fotbalu.

Tudíž ještě větší pochvala, než se původně mohlo zdát

Reagovat
Counter

A nevím, kde jsem tam vzal BBC proboha, BCN bude hádám zkratka pro Barcelonu.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Anebo Nikaraguyská centrální banka.

Reagovat
Counter

Reagovat
fantomas

Heh, to haceros eco právě translator nepřeložil ani do angličtiny. To teda nakonec zní jako ironická pochvala, ne-li dokonce obvinění z plagiátorství.

Reagovat
fantomas

Anebo ne... já nevim každopádně hustý, že se k tomu vůbec dostal, natož že to (za pomocí překladače?) přečetl.

Reagovat
Counter

To bude upřímná pochvala, jen s tím "echem" mě to trochu zarazilo. Jako španělský fotbalový historik musí mít radost, když v jiné zemi v jiném jazyce vyjde takový článek. Otázka zní, jak se k němu dostal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem vyzjistil, že věta: "vyšlo to dříve v Česku než Barceloně", byla myšlena tak, že o tom posunutí roku u Barrowa a Greenwell se píše u nás dříve, než to uzná Centrum pro dokumentaci FC Barcelony. Dle toho, co páni historici z Cihefe píší, tak Centrum pro dokumentaci není ochotné spolupracovat a nechce uznávat skoro nic, ačkoliv jim dodají jasné důkazy

Reagovat
Counter

Aaha, dík za osvětlení situace

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že na twitteru nemám účet... Každopádně portál cihefe je jeden z mých oblíbených zdrojů u mnoha článků. Navíc s jejich "redaktory" jsem si již několikrát psal a právě přes tento portál jsem kontaktoval i pana Eugena Schneiherra, kterého v článku zmiňuji. Oni mi na něj a toho druhého historika, kterého v článku uvádím, dali mail. Tak jsem jim oběma ve španělštině napsal (nevěděl jsem, že je to Čech) a bylo vtipné, že následně přišla odpověď v češtině Zároveň pan Schneiherr již na českém barcelonském webu napsal jeden článek a jsem s ním domluven i na další spolupráci

Jinak ale oni žádný takový článek nevydali, oni psali o prvních trenérech, nikoliv jen Angličanech, psali o prvních Švýcarech, ale o Patullovi, Buckinghamovi atd. ne

Reagovat
smazaný uživatel

https://twitter.com/FArrechea/status/522835106935758849 ...už jsem se k tomu prokousal jinak. No je možný, že když psali o švýcarské stopě, mají v plánu i tu anglickou

Reagovat
Counter

Zrovna jsem ti chtěl napsat, že jsem se ho tam právě ptal na to, odkud na ten článek přišel :-) Asi mu to doporučil jeden z těch lidí, které jsi kontaktoval.

Každopádně dobrá sranda, nečekal bych, že se někdy na twitteru EF dostanu ke konverzaci se španělským odborníkem o zdejším článku

Reagovat
Counter

to muselo být dobré překvápko.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to bylo. A celkově mi to stále přijde neuvěřitelná náhoda. Já jim tehdy vlastně psal kvůli tomu, že v jednom článku uvedli, že Udo Steinberg se narodil v Krušných horách. Já o něm dříve psal článek s tím, že jsem projel celý googlu a všude psali, že se narodil v Berlíně či Chemnitzi. Tak jsem si chtěl u nich ověřt, jestli je to z jejich strany chyba, nebo nový objev. A tak jsem se dostal k panu Schneiherrovi.

A když jsem zjistil, že on na netu pročítá archivní články z období počátku 20. století z Munda Deportiva, Sportu a dalších a že ten jeho kolega kvůli článku o Švýcarech v Barce si vyžádal vstup do archívu Švýcarské ambasády v Barceloně, tak si člověk pak řekne, že ze svým mnohahodinovým hledáním na googlu jsem strašnej amatér

Reagovat
Counter

tak to je úplně jiná liga. Ale je skvělé, že jsi s nima v kontaktu a máš o tom všem přehled.

Reagovat
Kokesh

Smekam, takhle detailne se o to zajimat.

Reagovat
SIRBRANIKE

Keď ju miluješ, nie je čo riešiť.

Reagovat
Puskas

pěkně

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě opravdu zbytečný článek, angličtí studenti nebo námořníci založili kluby snad ve všech koutech světa nebo minimálně to byli oni, kdo fotbal do těch zemí přivezl. Ale nějaký anglický vliv? Nevím no, trenérů tam bylo docela dost, ale hráčů? Co Argentinci a Brazilci? Větší vliv na celou Barcelonu měly podle mě tyhle země.

Reagovat
smazaný uživatel

O Argentině se zmiňuji a když vynechám Messiho, který vyrůstal v La Masii, tak těžko duo Herrera - Maradona, jehož angažmá nebylo nijak úspěšné, může převážit to, že prvních 30 let trénovali Barcu Angličani, byli ve vedení klubu, a že v dalších letech jí vedli další 3 známí angličtí trenéři a hráli za ní známí angličtí útočníci.

Brazílie? Trenér žádný, prezident žádný. O nějakém vlivu lze mluvit od příchodu Romária, tedy době posledních 20 let. Osobně bych před Brazilce dal i Švýcary, protože bez nich (není to jen o Gamperovi), by Barca nevznikla, případně by přestala brzy existovat. U nich, podobně jako u Angličanů, to propojení najde člověk u prezidentů (členů vedení), přes trenéry, až po hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ok, ty jsi expert na Barcu, já sice samozřejmě tak nějak v kostce znám historii Barcelony, ale je fakt, že jsem to bral právě řekněme od toho Romaria, pak Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, teď Neymar.

Reagovat
sokar

zabudol si na holandskú stopu, množstvo hráčov a trénerov ktorý formovali tvár barcy

Reagovat
smazaný uživatel

Nezapomněl. V článku na začátku píšu o holandské jako o druhé nejdůležitější, a že Anglie je třetí. Tohle byl článek o anglické stopě, na fcbarcelona.cz jsem nedávno psal o té švýcarské stopě, ale stejně tak by se dal popsat ten vliv brazilský, argentinský atd.

Reagovat
smazaný uživatel

super článek hodně vybočující z řady sraček co tady píší samozvaní experti a grafomani

Reagovat
Darren Fletcher

stacili tie prve dve slova

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Díky všem za odezvu. Takto relativně poklidnou diskuzi jsem nečekal

Reagovat
Puskas

Počkej, až se tam otřeš o Real:). Jinak abys nepsal zbytečně, podívej se, kteří hráči už tu byli zpracováni, ať to nedubluješ.

Reagovat
-Carles-

Konečne som si našiel čas prečítať článok. Dobrá práca

Reagovat
puji

Reál(ny) Madrid

11:35, 17. 10. 2014, dardel HISTÓRIA

Dokument odvysielaný včera katalánskou autonómnou televíznou stanicou TV3 odhaľuje zvýhodnenia Francovho režimu, vďaka ktorým sa Real Madrid stál najsilnejším mužstvom v Európe.

Reportáž odvysielaná tento štvrtok stanicou TV3, „El Madrid Real“ (Reálny Madrid) pripravená novinárom Carlesom Torrasom, určite vzbudí veľké ohlasy. Dokument pPočas 50tich minút hovorí o blízkych vzťahoch madridskej direktívy s režimom španielskeho diktátora Francisca Franca.

Prostredníctvom priamych svedectiev aj kroník z tlače tých čias, rozoberá reportáž niektoré z najznámejších láskavosti, ktoré Madrid dostal, a ktoré ho zmenili na Európsku futbalovú mocnosť počas 50 rokov. Vyhrážky hráčom Barcelony zo strany režimu, rozhodcovia kúpení prostredníctvom darov nielen pre nich, ale aj pre svoje rodiny, a dekréty na celoštátnej úrovni, ktoré pomáhali Madridu sú len niektoré príklady, ktoré sa objavujú v dokumente. Podobne je spomenutý aj anti-katalanizmus najznámejšieho prezidenta Madridu, Santiaga Bernabéua, autora známej vety „Mám rád a obdivujem Katalánsko, a to napriek Kataláncom“.

Rast Realu Madrid, spojený so silnými rokmi diktatúry je podľa dokumentu postavený na troch pilieroch: výstavba moderného štadióna, prestup svetovej hviezdy Alfreda di Stéfana, a internacionalizácia klubu. Reportáž podkladá písomné dôkazy, ako napríklad bolo uvoľnených vtedajších 980 tisíc pesiet na výstavbu súkromného štadióna, pochádzajúcich z verejných zdrojov.

Dokument ďalej popisuje ako náhle zmeny v predpisoch schválené Radou Ministrov v roku 1953 umožnili Madridu vziať Barcelone Di Stéfana, pričom sa režim postaral aj o patričnú cenzúru, aby média o tejto operácii mlčali. Samozrejme všetko podložené oficiálnymi dokumentami.

Reportáž sa sústreďuje na osobu viceprezidenta Raimunda Saportu, dôverníka a priame spojenie s Francom. Práve Saporta bol hlavným motorom pre internacionalizáciu klubu. Cieľ nebol iný, než zlepšiť imidž klubu a urobiť z klubu hlavného reprezentanta Španielska a režimu v Európe, v momente keď Španielsko bolo v medzinárodnej izolácii.

Čo sa týka akcií voči rozhodcom, samotný bývalý člen direktívy Madridu, Gregorio Paunero, priznal v dokumente, že „Madrid vždy dával maličkosti rozhodcom a občas aj s ich ženám, ako napríklad kytice kvetov alebo tabatierky s logom klubu." Taktiež dokument zachycuje vyjadrenia niekoľkých rozhodcov, ktorí priznávali „slovné nátlaky“ z úst vtedajšieho šéfa komisie rozhodcov Josého Plazu (ktorý podľa vtedajšej tlače povedal, že „kým ja budem na čele komisie rozhodcov, Barcelona nevyhrá žiadnu ligu“).

Na záver, jedna z najzaujímavejších viet pochádza z pier bývalého hráča Realu Madrid, Ignacia Zoca, ktorý povedal „To, že za 20 rokov Barcelona nezískala žiadnu ligu mi bolo divné“.

Reagovat
CHONG

"Dokument odvysielaný včera katalánskou autonómnou televíznou stanicou TV3"

To myslím stačí, dál číst netřeba. Zase tam hodili nějaké záběry hyen?

Reagovat
Al Capone

Reagovat
puji

fakta

Reagovat
smazaný uživatel

Fakta jako třeba to prohlášení Zoca, který je úplný nesmysl? Protože ať hledám jak chci, tak nemůžu najít to dvacetiletý období, kdy Barcelona nevyhrála ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

preboha koľkokrát to tu bude?

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
anarchochuligan
Reagovat
valloire

bla

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele